Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Rušení při grabování z videa

Viados (3)|31.3.2004 10:09
Mám v počítači (P4, ASUSP4B533, 512MB RAM) VGA kartu Sapphire Radeon 9000 VIVO a také televizní kartu Leadtek WinFast TV 2000 XP. Na druhé straně mám videokameru Panasonic VHS-C s výstupy 3x cinch. Chci nagrabovat nějaká rodinná videa.
Propojil jsem L a R cinche na kameře pomocí redukce do jacku line-in na zvukovce a video cinch z kamery jsem připojil na A/V-In cinch na Radeonu. Pro odladění jsem chtěl nejprve grabovat jen obraz z objektivu kamery. V progámku Video-In, co byl u Radeonu, vidím jen totální chaos (mám v nastavení nastaven PAL), obraz lítá a zastaví se jen když jsem kameru namířil na monitor LCD. (???) V ATV2000 je to nachlup to samé, ale v jednom z dialohů alespoň vidím příčinu - lítá mi tam počet řádek od 1 do 635. Co to znamená?
Pak jsem si řekl, vyzkouším Leadtek. Cinch jsem z radeona přesunul do Y kabelu dodaného s Leadtekem. Obraz jsem dostal podstatně lepší, ale s vodorovnými pruhy. S původními ovladači šlo o jednořádkové pruhy, s nejnovějšími staženými z Leadtek.com to bylo ještě horší, šlo o víceřádkové pruhy, jakoby se do sebe míchaly po sobě jdoucí snímky. Ten šílený nekonfigurovatelný gadget-soft od Leadteku jsem odinstaloval a použil opět ATV2000. Žádná změna. Obraz vypadá naprosto stějně z kamery (jak z objektivu, tak při přehrávání pásky) i z tuneru na kartě. Je-li scéna nehybná, je obraz naprosto čistý. Pohne-li se něco, lítají pruhy. Z toho usuzuju, že se nějak míchají po sobě jdoucí snímky. Nevíte, co a čím to je?
Uvažoval jsem i to, že mi kartu ruší zdroj. Ale pruhy lítají nachlup stejně i po výměně no-name zdroje dodaného s case za Frotron 360W za 1600 Kč (stejně jsem ho chtěl vyměnit).
Kromě ATV2000 jsem zkoušel i DScaler a VirtualVCR a jak v případě Radeonu, tak Leadteku byl obraz totožný. Jak poslední možnost jsem chtěl nainstalovat jiné obladače pro Bt karty, ale ty mi rozhodily XPčka tak, že nenaběhly. Tak jsem navrátil konfiguraci a řekl si, že je čas pro odborníky ... Přede díky moc za odpovědi.
Viados (3)|31.3.2004 10:51
Tím předposledním odstavcem jsem chtěl říct, že nikdy nezáleželo na aplikaci - pro Radeon byl totožný naprosto rozhozený obraz totožný ve Video-In (součást MMC), ATV2000, DScaler atd. a pro Leadtek obraz s pruhy stejný ve WinFastPVR, ATV2000, VirtualVCR. A zvuk tak nějak divě lupal a praskal. Zachytávat v ATV2000 do AVI šlo (zkusil jsem kodeky MJPEG+MP3 Frauenhofer). No a ty Bt-ovladače, co mi orzhodily XPčka, byly z http://btwincap.sourceforge.net/.

A k Radeonu: ovladače gr., karty mám poslední Catalyst 4.3, ale MMC (Video-In) mám 7.7, páč originál na CD byl 7.X a tak verzi 8 nenainstaluju.

Stačí mi, když to rozchodím s jedou s karet. Nejsem maximalista.

Jinak, jsem 8 let programátor v C++ a Javě, trošku rozumím i nastavování Windows, ale co se týče audia a videa, byl tohle můj první pokus.
kasuha (26)|1.4.2004 10:10
S tím co popisuješ jsem se nikdy nesetkal, přestože z kamery grabuju pravidelně. Podle tvého popisu je chyba v kameře, propojovacím kabelu, nebo v ovladačích. Být tebou, zkusil bych v první řadě místo z kamery grabovat z videa - kamera je VHS-C, takže si někde půjč redukci a zkus to. Pokud to půjde, bylo to kamerou. Pokud ne, ověř si, že ty propojovací kabely jsou vhodné pro kompozitní signál - pokud šly s kamerou tak asi ano, jinak se radši přesvědč. Že by to bylo kartou/ovladačema se mi nezdá, to by se nechovaly obě stejně.
MZ (42)|1.4.2004 23:19
Mne to pripomina absenciu synchnizacnych pulzov v signale.
Skusal si kameru pripojit na telku ? -ide o to ci sa nestalo nieco s videosignalom(kamerou), lebo ten sa sklada z 3 zloziek -farba,jasova zlozka a synchro a mne to pripomina stav ked da pripoji len jasovy signal na vstup video...
Viados (3)|4.4.2004 12:34
Z té kamery normálně nahrávám na video, všechno je v pořádku. Samozřejmě jde i přehrávání záznamu z kamery na TV.

Nyní řeším Leadtek TV2000XP, kde je dosavadní výsledek subjektivně bližší cíli. Ty lítající řádky se objevují jak při vstupu signálu z TV tuneru, tak kompozitního signálu (z kamery). Vyzkoušel jsem snad 10 verzí ovladačů od leadteku, lítají všechny.

http://marek.stransky.cz/temp/leadtek_m_1.avi

Na ukázce je vidět, že obraz je dobrý, když je statický. (Dobrý úměrně tomu, že je to 8letá kamera VHS-C a v šeru.). Jakmile přejedu před objektivem rukou, objevují se pruhy. Stejné je to i při přehrávání pásku. Statické scény v pořádky, ale tam, kde se něco hýbe, lítají.
MZ (42)|5.4.2004 06:36
Pozrel som si to, ale že by som bol s toho mudrejší to sa veru nedá povedať.
Ešte by som vyskúšal, či karta leadtek bude aj iný zdroj signálu zobrazovať chybne (Video,TV). Proste ide o to zistiť kto robí chybu či karta alebo kamera, či kábel. Lebo ak kamera ide s TV tak neviem.
Možno niečo so vstupom signálu - odpojená zem...
artam (1147)|6.4.2004 00:21
Viados: Skús postupovať ešte vylučovacím spôsobom - nechaj v PC len jednu grabovaciu kartu, napr. Radeon a vyhoď von Leadtek. Odinštaluj všetky ovládače, nainštaluj tie posledné catalysty a kľudne nainštaluj aj mmc8.9, nevadí, že odiginál máš len 7.x, akurát sa ti nenainštaluje dvd player (ten je ovšem aj tak naprd) a skús. Podľa výsledku uvidíš, čo ďalej.
M2 (1)|7.4.2004 21:38
Mam trochu podobny problem. Vlastnim Manli MuchTV-002 a pri grabovani z tunera alebo akehokolvek vstupu sa mi objavuju vo videu pruhy, ktore sa zdaju tiez ako posun a vzniknu iba pri pohybe v obraze (su vsak uzsie ako u Viadosa). Domnievam sa, ze to ma suvis s velkostou datoveho toku, pretoze cim vacsiu kompresiu na video pouzijem, tym je pruhov menej. Problem riesim uz niekolko mesiacov a bol by som vdacny za akykolvek napad...
ego42 (76)|8.4.2004 12:35
@M2: Nemluvíš náhodou o prokládání, že ne? Protože jestli jo, tak :-E Klíčové slovo je deinterlacing ;-)
JendaLinda (11)|6.2.2005 14:35
Měl jsem s Leadtekem Winfast 2000XP podobný problém a pomohlo flashnutí nové verze BIOSu. Mám desku MSI KT4V.
ODSakEda (2278)|6.2.2005 14:57
Měl jsem problém s některými verzemi ovladače u Winfastu Expert! Ty novší byli paradoxně s více chybami než předchozí!!!...(dokonce to s jednou novší skoro nebylo koukatelný a prokládáním při sledování i v nahrávce a s jednou starší obraz jak víno a deintervovaný (bez prokládání).

Pozor! Je nutné ale vše odistalovat včetně VDM a na Levi.cz si pozorně přečíst jaké kombinace VDM a aplikace se mohou zkombinovat!

Neuvádíš přívlastek teho WinFastu! Problém jiných neoriginálních aplikací nastáví tím, že nad verzi Deluxe, tedy od(včetně) tuším TV2000XP, TV2000Expert, DV2000 a poslední PVR je použit moderní čip totálně nekompatibilní s předchozím a tedy doporučuji jen originální aplikaci! Otázka je kterou, když ty novší jsou některé horší... Nutno laborovat!

(Nový nerovná se lepší, jak nalejvaj do hlav lidí TV reklamy!!!)
Ivo Mašek (10205)|6.2.2005 15:11
ODSakEda:
Člověče, ty mi to tu obracíš vzůru nohama \/
- verze DeLuxe nemá čip Conexant - alternativní software je možný
- verze Expert má čip Conexant - alternativní software není možný
- na mých stránkách je jedinečný návod na odinstalaci a instalaci aplikací pro Leadtek. Na Levi.cz to nikdo nenalezne.
- nové aplikace nejsou špatné. Je třeba si přečíst, k čemu se hodí, co řeší. Pokud někdo používá Nero 6-kové řady, nový ovladač je vyloženě nutný.
- je značný rozdíl mezi majiteli grafického čipu od InnoVision a od ATI. Pro ATI je na serveru Leadtek utilita.
- Na Levi.cz jsou mnohdy dost pomalí na reakci nových aplikací a není tam vše (viz: utility, zapojení audio, atd.)
- atd., atd.
ODSakEda (2278)|6.2.2005 18:56
Nad znamená ne včetně! Deluxe!

Od/včetně( XP, Deluxe, DV a PVR je prostě od těchto verzí karet!

čili jde o nedorozumění a z mojí strany a ne rzovna štastné vyjádření... Pardon!
Ivo Mašek (10205)|6.2.2005 19:34
Omluva se přijímá :-)
:BB: