Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nahrávání DVB-T a vypalování DVD s minimální ztrátou kvality

Tomas_X (124)|28.8.2007 20:36
Vážení odborníci, hodlám si koupit DVD rekordér s HDD a s DVB-T tunerem, protože se (doufám, že ne naivně) domnívám, že když DVB-T vysílání je v MPEG2 a formát záznamu v DVD rekordéru je taky MPEG2, tak by směrem z DVB-T na HDD nemuselo docházet k novému MPEG2 enkódování a DVB-T záznam by mohl být ukládán tak, jak je. Ovšem v manuálech dvou konkrétních přístrojů Sony a Panasonic se shodně píše o tom, že se musí před nahráváním jak z analogu, tak z digitálního vysílání zvolit kvalita HW nebo Standard nebo další, ale nepíše se nic o nahrávání "tak jak je". To mě znervóznilo jako první. Druhý problém vidím v tom, že se toho moc nepíše o tom, jak se to vlastně udělá, když chci z toho filmu vystřihat reklamy a pak vypálit na DVD v co nejlepší kvalitě. Je tam psáno jen o kopírování na DVD bez bližšího vysvětlení a u Panasonicu, že lze při nahrávání na HDD zvolit kromě HQ, STD, ... kvalitu takovou, aby to pak se akorát vešlo na 4,7 GB DVD, jenže to je PŘED vystříháním reklam, takže je to zbytečně komprimované víc. CO když má film 2:40 s reklamama a 2:10 bez reklam. To se mi na DVD o 10 minut nevejde a buď mi to úplně odmítne zkopírovat na DVD nebo místo mírného snížení bitrate to shodí na kvalitu 4 hodiny / 1 DVD médium?
Víte někdo, jak se vůbec chovají tyhle DVD DVB-T HDD rekordéry? Doufám, že to není totéž jako posloupnost SetTopBox -> DVD rekordér s analogovým příjmem signálu? Doufám, že tam žádná D/A a A/D konverze není, jinak by to bylo totéž jako STB + klasický DVD rec. ?

Dííík za odpovědi!
Foolproof (2713)|28.8.2007 20:58
[quote=Tomas_X;148885] Doufám, že to není totéž jako posloupnost SetTopBox -> DVD rekordér s analogovým příjmem signálu? Doufám, že tam žádná D/A a A/D konverze není, jinak by to bylo totéž jako STB + klasický DVD rec. ?
[/quote]

Pořiď si něco jako Dreambox s HDD, tady receiver s PVR.
jm252485 (43)|28.8.2007 23:39
[QUOTE=Tomas_X;148885]Víte někdo, jak se vůbec chovají tyhle DVD DVB-T HDD rekordéry? Doufám, že to není totéž jako posloupnost SetTopBox -> DVD rekordér s analogovým příjmem signálu? Doufám, že tam žádná D/A a A/D konverze není, jinak by to bylo totéž jako STB + klasický DVD rec. ?

Dííík za odpovědi![/QUOTE]

Je to v zásadě totéž, jenom že to je v jedné bedně a napřímo lépe či hůře propojené. Tvůj požadavek asi lépa splní tzv. PVR (PersonalVideoRecorder), což je set-top box s harddiskem. Ten nahrává digit. stream přímo, bez konverze. Potom ale potřebuješ nějaký způsob, jak surový stream dopravit do PC, protože tyto stroje nemají (alespoň jsem nikde na talový nenarazil) vypalovačku, zato lepší mívají ethernet, takže při prosíťování domácnosti se to dá řešit.
Cena takového strojku začíná někde na 4000 (s tím, že si dodáš - vybereš a doplatíš HDD podle vl. volby). Pokud se tím chceš zabývat "doopravdy", tak by bylo asi lepší buďto si pořídit interní kartu do PC (je jich kupa - do 2000) nebo USB DVB-T tuner (třeba Aver má i možnost napojení externího zdroje přes Cinch, analog. tuner a FN radio - čili v podstatě kompletní hw střižna za cca 2300 Kč)
Pitomec (10211)|29.8.2007 06:57
Jediný DVD rekordér, jenž zaznamenává přímo stream vysílání (nebo alespoň tvrdí, že to umí) je Radix DMC-4000. Jinak to ve všech případech funguje tak, že se defacto jedná o dva samostatné přístroje slepené dohromady a vnitřně propojené přes RGB.
petruskin (305)|29.8.2007 09:23
Některé stolní dvbt rec, dovolují ve vr režimu vystříhnout reklamu téměř na frame přesně. Pokud ti jde opravdu o to narvat na dvd max objem dat po vystříhání reklam je jedinou možností nahrát na hdd dat více a pak to nechat rec enkodovat na dvd v reálném čase, nevím ale zda výsledná kvalita bude lepší než kdyby těch původních dat bylo o něco méně.
petruskin (305)|29.8.2007 09:32
Ještě otázka na Pitomce - Znamená to tedy že kromě Radixu neexistuje žádný jiný stolní dvbt rec schopný na dvd ukládat proměnlivý dat. tok? Vždy vše a pořád jen v přednastavené kvalitě - bez ohledu na to co se na obrazovce děje ??
Tomas_X (124)|29.8.2007 09:47
Díky za informaci, ovšem mám ještě jeden dotaz - to propojení přes RGB - RGB ale je digitální signál nebo ne? Když se STB propojí s DVD Rec přes scart, tak to prochází analogově, ne? Nebo je to totéž?
No a základní otázka je pochopitelně čistě pragmatická:
Jaká je výsledná kvalita DVD záznamu z takového hybridu DVD Rekordéru a DVB-T přijímače? Je to nakonec plus mínus stejné jako z PVR z těch důvodů, že vysílací kvalita DVB-T už je tak jako tak nic moc a tyhle kejkle na ní už nic nepokazí ani nezlepší?
Dnes nahrávám sice kvalitně, ale dost příšerně pracně:
Z kabelové televize (kterou bych chtěl zrušit po přechodu na DVB-T) přes VCR posílám kompozitní signál do karty Canopus ADVC-55 a zachytávám nahrávání TV v DV kvalitě. Vystříhám reklamy, střihnu začátek a konec a DVD Architektem vyrobím DVD "fit to disc". Kvalita fajn, ale moc času, práce, žádný sheduling nahrávání a už chci pohodlí, takže stejně nahrávám pár věcí, které za to stojí, a než tohle, tak se na to radši vykašlu nebo nahrávám na VCR. Jak bych dopadnul, pokud bych přešel na DVB-T (Plzeň začne v prosinci) s pokojovou anténou (nelze se spolehnout na společnou anténu v paneláku v dezolátním stavu) a k tomu koupil Panasonic DMR-EX77? Mám obavy, že PVR s výstupem na Ethernet budou stále drhnout na tom, že kopírování třeba 4 GB přes domácí síť (což o to, tu mám i v lištách) bude dlouho trvat a bude to stále možná mnohem méně pohodlné. Ten Radix stojí asi 15 000,- Kč a je to značka která se nerozsype? Panasonic stojí jedenáct. Anebo si můžu vybrat z větší nabídky kombinací SetTopBox + DVD Rec a je to totéž? Nebo vlastně asi není, protože ten hybrid umí pracovat se seznamem vysílaných programů, což asi kombinace STB + DVD Rec logicky nemůže umět, že? Díky moc, vím o tom málo, takže se omlouvám za některé základní neznalosti.
petruskin (305)|29.8.2007 10:28
STB +dvd rec neber. Sám jsi mluvil o pohodlí. Jak si chceš něco naprogramovat? Necháš stb běžet třeba přes víkend ? nebo ho budeš programovat aby se spustil a vypnul ve stejný čas jako naprogramovaný dvd rec? Nesmysl. Panák i Pioneer mají dobré převodníky. RBG - RBG je samozřejmě analog - oni tomu říkaj digitálně - analogový :) , ale ve výsledku pokud nejedeš třeba na LP (při Kung-Fu bych asi volil xp :)) asi nepoznáš rozdíl oproti vysílání.
Pitomec (10211)|29.8.2007 12:40
[quote=petruskin;148929]Ještě otázka na Pitomce - Znamená to tedy že kromě Radixu neexistuje žádný jiný stolní dvbt rec schopný na dvd ukládat proměnlivý dat. tok? Vždy vše a pořád jen v přednastavené kvalitě - bez ohledu na to co se na obrazovce děje ??[/quote]
Je to tak a ten důvod není jenom v tom, že DVB-T vysílání není přímo kompatibilní s DVD-Video (u DVB-T stejně jako u DVB-S se klidně může vysílat třeba v 544x576 nebo 480x576, což DVD-Video vůbec nezná a problém je na světě, nehledě na VBR datový tok, díky kterému nelze přesně určit délku záznamu na disku), ale nepochybně i autorská lobby si přihřála polívčičku (aby náhodou uživatel nezískal přímo digitální a ničím nechráněný signál).
Tak či onak je nejlepším řešením karta do PC za tisícovku a člověk může kromě přímo digitálního signálu jednoho programu nahrávat rovnou celý TS. Samozřejmě následná editace je taky někde jinde, než šmrdolení se ve stolním krámu.
Pitomec (10211)|29.8.2007 12:44
[quote=Tomas_X;148932]Díky za informaci, ovšem mám ještě jeden dotaz - to propojení přes RGB - RGB ale je digitální signál nebo ne? Když se STB propojí s DVD Rec přes scart, tak to prochází analogově, ne? Nebo je to totéž?
No a základní otázka je pochopitelně čistě pragmatická:
Jaká je výsledná kvalita DVD záznamu z takového hybridu DVD Rekordéru a DVB-T přijímače? Je to nakonec plus mínus stejné jako z PVR z těch důvodů, že vysílací kvalita DVB-T už je tak jako tak nic moc a tyhle kejkle na ní už nic nepokazí ani nezlepší?
Dnes nahrávám sice kvalitně, ale dost příšerně pracně:
Z kabelové televize (kterou bych chtěl zrušit po přechodu na DVB-T) přes VCR posílám kompozitní signál do karty Canopus ADVC-55 a zachytávám nahrávání TV v DV kvalitě. Vystříhám reklamy, střihnu začátek a konec a DVD Architektem vyrobím DVD "fit to disc". Kvalita fajn, ale moc času, práce, žádný sheduling nahrávání a už chci pohodlí, takže stejně nahrávám pár věcí, které za to stojí, a než tohle, tak se na to radši vykašlu nebo nahrávám na VCR. Jak bych dopadnul, pokud bych přešel na DVB-T (Plzeň začne v prosinci) s pokojovou anténou (nelze se spolehnout na společnou anténu v paneláku v dezolátním stavu) a k tomu koupil Panasonic DMR-EX77? Mám obavy, že PVR s výstupem na Ethernet budou stále drhnout na tom, že kopírování třeba 4 GB přes domácí síť (což o to, tu mám i v lištách) bude dlouho trvat a bude to stále možná mnohem méně pohodlné. Ten Radix stojí asi 15 000,- Kč a je to značka která se nerozsype? Panasonic stojí jedenáct. Anebo si můžu vybrat z větší nabídky kombinací SetTopBox + DVD Rec a je to totéž? Nebo vlastně asi není, protože ten hybrid umí pracovat se seznamem vysílaných programů, což asi kombinace STB + DVD Rec logicky nemůže umět, že? Díky moc, vím o tom málo, takže se omlouvám za některé základní neznalosti.[/quote]
RGB je analogový signál.

Výsledná kvalita z "hybridu" vs. 2 samostatné přístroje je naprosto identická (pokud vezmeme v úvahu průměrně kvalitní stroje a ne ty nejlevnější šmejdy).

ADVC-55 se hodí pro digitalizaci analogového signálu, ale pokud je k dispozici DVB-T, tak platí co jsem napsal o příspěvek výše - karta za tisícovku a není co řešit.
jm252485 (43)|30.8.2007 00:22
[QUOTE=Tomas_X;148932]Jak bych dopadnul, pokud bych přešel na DVB-T (Plzeň začne v prosinci) s pokojovou anténou (nelze se spolehnout na společnou anténu v paneláku v dezolátním stavu) a k tomu koupil Panasonic DMR-EX77?[/QUOTE]

Tady VELKÝ POZOR, pokud chceš mít jistotu, že se signál ani jednou "nezadrhne", tak ROZHODNĚ s pokojovou anténou nevystačíš a bude třeba zřídit normální venkovní. STA JE NEPOUŽITELNÁ - URČITĚ NEOBSAHUJE SPRÁVNÝ KANÁL PRO STB, protože UHF i VHF konvertuje kvůli útlumu dolů. Přestavba STA na to, aby byo možno přijímat správný kanál (s tím, že každý ma doma svůj STB) vychází docela draho.
Vím o čem mluvím - bydlím v Praze v Krči, na vysílač to mám asi 5 km vzdušnou čarou (vidím ho) a stejně - občas se projeví drobný výpadek, který ale v nahrávce může vadit. Na rozdíl od analogu, tady se každá chyba projeví fatálně - buďto je to zcela OK, nebo vůbec. Prostě digi...