Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

K čemu je mi A/V Receiver?

jm252485 (43)|8.9.2007 12:08
Otázka zní možná blbě, ale na lepší jsem nepřišel. Kdysi jsem měl Cyberhome DVD-CH-505 player. Měl 5.1 analog výstup, takže jsemtam píchnul Genius 5.1 aktivní bedny (SW HT...). Nejsem extra náročný člověk, ostatně na to, co koukám (starší české filmy apod.) je i 5.1 skoro zbytečné. No nic, jdu s dobou a inovoval jsem na Panasonic EX77 (DVB-T HD/DVD HDMI rekorder) a 40" Samsung TV (HD Ready 1*HDMI, 2*SCART). No a nastal pochopitelně problém. Panas. nemá analog výstup, Cyberhome umřel (skroro už nečetl). Chodím po obchodech a sháním tedy domácí kino BEZ dvd (potřebuji spojit druhý STB k TV, Panas. DVD, TV a Panas. VHS). Všude doporučují A/V receiver + sadu repro. Logické, až na to, že: cenově jsem min. na 12.000 Kč (6000 nejlevnější A/V, okolo 5.000 sada 5.1 pasivní repro) a všude na mne hledí jako na magora, že si nechci poskládat repra z kusů tak, že to vyjde na cca 15.000 jenom za bedny. Naznačit myšlenku, že bych chtěl využít alespoň těch 5 beden od Geniuse (subw. je aktivní, takže nanic) jsem se raději ani neodvážil - asi to nejde, A/V má všude okolo 80-100W na kanál a ty bedny jsou takový chrastítka...

Ale to hlavní - k čemu je mi VIDEO složka v A/V receiveru: SCART žádný nemá (všechno IN pro obraz je cinch, ven obvykle složkově cinch. HDMI je jenom u receiverů nad 8.000 Kč, ale hlavně - nic z toho nepřenese info o poměru obrazu (4:3, 16:9). Co je mi platné, že audio i video jde "spolu", takže zvolím jedno tlačítko a do TV mi přileze jak obraz, tak zvuk, když musím manipulovat s formátem na TV?
Neudělali soudruzi z NDR někde nějakou chybu?
Proč nikdo nemyslí na obyčejné smrtelníky, pro které POSLECH není otázka života a smrti?
(Když jsem jednomu prodavači řekl, že audio CD poslouchám z DVD přehrávače, tak se podezřívavě podíval a zeptal se, zda mám nějakého super Pioneera a když jsem řekl, že ne, tak málem omdlel - Jak můžete poslouchat BEZ AUDIOPROCESORU?)
Nakonec to snad lepší: Našel jsem zcela neperspektivní zastaralý a výběhový model Pioneer HTP-2500 (sada jenom A receiver bez videa se sadou beden okolo 6000 Kč, FM tuner bez RDS atd...). Teď doufám, že ještě není zcela vyprodán (na netu buďto za 9.000 skladem nebo "poslední kusy" okolo 5.500 Kč
Názory odborníků?
dan222 (36)|8.9.2007 21:02
nevim, jestli jsem uplne presne pochopil o co ti jde, ale tady je muj nazor.. aktivnich genius beden se vzdat nemusis, pokud jsi s jejich zvukem spokojen, staci ti poridit si pouze AV procesor (ne AV zesilovac). v "levne" kategorii se zrejme uz nic nedela a me napadaji 3 moznosti:
1) podivat se do hifi sekacu/annonce po nejakem AV procesoru, v dobe pred cca 7mi lety jich bylo dost, podivej se po necem od Sony idelane z QS serie. dneska to bude za babku a pokud by se ti podarilo sehnat neco z QS, bude to mit vsechno na co si vzpomenes - coax/opt digi vstup a kolem 10ky prednastavenych simulaci zvukovych prostredi vcetne moznosti vytvoreni vlastniho bohuzel si nepamatuju oznaceni cele QS serie od sonyho :-( zkus google
2) ad 1) jen koupit AV receiver, opet se podivat po lepsich znackach - sony/onkyo/technics/denon/yamaha klidne z doby pred 5ti a vice lety. od sony opet QS, velmi slusne provedeni, predni panel z hliniku atd. puvodni cena techhle pristroju byla kolem 25tkc. opet nejakej hifi bazar/annonce. tyhle lepsi receivery maji 5.1 pre-amp vystup, coz je diskretni vystup z predzesilovace kterej muzes nacpat do tech geniusu. podivej se po sony str-db serii, budes velmi spokojenej. da se koupit za slusny penize.
3) koupit neco novyho v tebou zminene cene co ma 5.1 pre-amp vystup z integrovanyho DD dekoderu. obavam se ze asi nic trochu slusnyho nesezenes
Mike (617)|11.9.2007 11:35
No byt tebou tak jdu asi spis do toho A/V receiveru, klidne i starsi. Tech bedynek se vzdat nemusis, A/V receivery nemusi mit zesilovac na subwooffer (ten muj nema), takze pichnes ten subwoofer normalne do toho A/V receiveru a ostatni bedynky pak pripojis primo do A/V receiveru. Ze ma vykon radove 50W a vys se neboj, A/V recievery maji vetsinou funkci omezeni velikosti bedynek - vetsinou se nastavuje jejich velikost jako male/stredni/velke a podle toho ti to tam posle vykon a take basy (v kterych je nejvice vykonu).

Co se tyce tech video vstupu, tak SCART je specialita Evropy (proto se take nazyva EuroSCART) a nikde jinde se vlastne nepouziva. Proto ty receivery nemaji SCARTy, protoze se delaji pro cely svet stejne, ale TV se delavaly zvlast pro ruzne casti sveta (kvuli PALu/NTSC) a tak uz tam ten SCART vyrobci pro Evropu pridali. Ja to vedu vse pres ten A/V receiver (pres S-video) s tim, ze proste pomer stran na TV prepinam rucne, coz mi ale zase moc nevadi, protoze to stejne prepnes jen jednou na zacatku prehravani a pak uz na to nesahas (zvyknes si).