Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

STA v paneláku a satelit

Zdeněk Michálek (21)|23.9.2007 21:38
Potřebujeme už nezbytně udělat v paneláku novou STA, a protože analog už nemá příliš cenu řešit, vypadá to na kombinaci SAT příjmu a DVB-T (klasika - v racku několik satelitních přijímačů s modulátory, propusti, zesilovač a hvězdicový rozvod do bytů). Protože ale celá akce vychází pro nějakých 20 programů na dost peněz, zajímal by mě názor zasvěcených na řešení, které se mi momentálne líbí nejvíc:

- panelák 8 podlaží, 4 byty na patře, do každého bytu 2 koaxy (pro připojení max. 2 SAT přijímačů)
- příjem řešit samostatnými SAT přijímači (repliky Dreamů nebo Dreamy v každém bytě)
- všechny programy brát z ASTRY na 19,2 a 23,5
- 1 metrová parabola, 2 konvertory, 8 kabelů páteřně rozvedených ve stupačce v baráku
- v každém druhém patře kaskádový multiswitch 9 průběžných/16 výstupů (tzn. dohromady 4 multiswitche)
- do kabelu pustit i v budoucnu vysílané DVB-T ve 4./5. TV pásmu
- zároveň do bytů vést Ethernet, který se připojí buď do Dreama nebo (pokud v bytě budou mít počítač) do switche a z něj do Dreama. Po LAN se bude sdílet jedna karta od Gitalu nebo TT + případné další volné nebo placené programy (samozřejmě jen oficiálně, je to hodně rodin..) zasunutá do Dreamu v racku.

Do bytů Dreamy 500S (resp. jejich levné repliky), nahoře asi 7020 nebo IP Box400ka, kupovaly by se společně najednou pro všechny partaje.

Délka nejdelšího kabelu vychází kolem 40metrů (8 podlaží po 3 metrech, 8 metrů kabelu v bytě, 8 metrů kabelu nahoře), tzn. slušný koax a mezilehlý zesilovač kolem čtvrtého podlaží.

Myslíte že má cenu nad něčím takovým vůbec bádat? Není to technický nesmysl?
-Vl- (366)|23.9.2007 21:45
[QUOTE=Zdeněk Michálek;151099]Po LAN se bude sdílet jedna karta od Gitalu nebo TT + případné další volné nebo placené programy (samozřejmě jen oficiálně, je to hodně rodin..) zasunutá do Dreamu v racku.
[/QUOTE]

Pokud tam budou placené programy tak to sdílení oficialní určitě nebude.
Zdeněk Michálek (21)|23.9.2007 21:50
[QUOTE=-Vl-;151101]Pokud tam budou placené programy tak to sdílení oficialní určitě nebude.[/QUOTE]
Není pravda, s řadou poskytovatelů se pro nějakých 64 bytů (=2 paneláky) dá dohodnout na velice rozumných podmínkách (výrazně lepších než třeba u add-on balíků u UPC) a uzavřít smlouva (třeba CS Film, Viasaty a mnoho dalších). Když říkám oficiálně, myslím tím skutečně oficiálně - je jim zcela lhostejné technické řešení, pro ně je důležité, že program "bere" -en bytů a skutečně za něj platí.

Dotaz ale směřoval spíš do technické roviny - v prospektech třeba Technisatu podobné řešení je docela běžné, strašně by mě ale zajímaly konkrétní zkušenosti.
blueant (820)|24.9.2007 08:53
To zdielanie v podstate problem nieje - dokonca ako server ani netreba pouzit dvojcitackove stroje ale napr. 2 x jednocitackovy.

Zalezi ale na tom kolko PROGRAMOV (kanalov) sa bude zdielat. U CSLINK ci SKLINK by nemal byt pri spravnom nastavenie cardserveru problem. Ale u providero s vela kanalmy ako je napr. UPC moze nastat problem v pripade ze vela ucastnikov pozera naraz a kazdy iny kanal. Potom zalezi na karte - a prijimaci (citacke) - ci stihne obsluzit vsetkych.
Podla zisteni IPBOX ma rychlejsiu odpoved z karty - ako je to so stabilitou neviem.

Chcelo by to prepocitat ci by lacnejsie ale nevyslo 4x parabola + 4x2 OCTO konvertory + 32 prepinacov diseq 1-2. (pripadne monoblock 19,2E +13E - aj ked OCTO som este nevidel v ponuke - len QAUD - a ten za veelmi vyhodnu cenu)
Samozrejme zalezi aj na tom ci by to tie 4 paraboly nespatili - ak je to panelak s rovnou strechou tak ani nie.
mirekv (7169)|24.9.2007 09:14
No jak znám lidi, většina tomu nerozumí, stačí jim že něco hraje (to nemyslím ve zlým, ale z vlastní zkušenosti), tak multified, patřičný počet přijímačů s modulátory, zesílit a poslat do rozvodu. Cenu bych neřešil, vždyť to každého příjde na pár stovek.
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 11:05
[QUOTE=blueant;151137]To zdielanie v podstate problem nieje - dokonca ako server ani netreba pouzit dvojcitackove stroje ale napr. 2 x jednocitackovy.

Zalezi ale na tom kolko PROGRAMOV (kanalov) sa bude zdielat. U CSLINK ci SKLINK by nemal byt pri spravnom nastavenie cardserveru problem. Ale u providero s vela kanalmy ako je napr. UPC moze nastat problem v pripade ze vela ucastnikov pozera naraz a kazdy iny kanal. Potom zalezi na karte - a prijimaci (citacke) - ci stihne obsluzit vsetkych.
Podla zisteni IPBOX ma rychlejsiu odpoved z karty - ako je to so stabilitou neviem.

Chcelo by to prepocitat ci by lacnejsie ale nevyslo 4x parabola + 4x2 OCTO konvertory + 32 prepinacov diseq 1-2. (pripadne monoblock 19,2E +13E - aj ked OCTO som este nevidel v ponuke - len QAUD - a ten za veelmi vyhodnu cenu)
Samozrejme zalezi aj na tom ci by to tie 4 paraboly nespatili - ak je to panelak s rovnou strechou tak ani nie.[/QUOTE]

No, v rámci testování se simulovala zátěž cca 100 účastníky přepínajících programy na UPC kartu na IP Boxu 400 - naprosto v pohodě a bez výpadků (pokud je zbytek nastavený správně). Ale s použitím UPC stejně nepočítáme, bylo by to proti znění jejich smlouvy (a podle mých zkušeností se s nimi o čemkoliv nestandardním nedá dohodnout), byť by licencování sledovaných programů bylo OK (zajištěno dvoustrannou smlouvou s broadcasterem).

To řešení s OCTO by asi levnější bylo, ale děsí mě co by nastalo kdyby se ukázalo že se musí přidat družice ;-) S mutiswitchi to vychází dost draho - 4x multiswitch 9/16 v kaskádě plus průchozí zesilovač, to bude kolem 50 tisíc :-( a navíc spolehlivost takovéh omonstra, hmm, nevím, mám z toho trošku obavy..
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 11:08
[QUOTE=mirekv;151140]No jak znám lidi, většina tomu nerozumí, stačí jim že něco hraje (to nemyslím ve zlým, ale z vlastní zkušenosti), tak multified, patřičný počet přijímačů s modulátory, zesílit a poslat do rozvodu. Cenu bych neřešil, vždyť to každého příjde na pár stovek.[/QUOTE]
přesně to je důvodem proč se zatím spíš přikláním ke klasické koncepci. Důvody proč vůbec uvažuju o něčem jiném?
- chybějící EPG
- problematické stereo nebo vícejazykový doprovod
- tak nějak jsem si zvykl na ten "luxus" přídavných funkcí DVB-S přijímače s HDD a v životě bych se už nechtěl vrátit k analogu

Na druhé straně, fakt nevím jestli osmdesátiletá babička se naučí (byť předkonfigurovaný) Dream ovládat :-(
blueant (820)|24.9.2007 12:06
[QUOTE=Zdeněk Michálek;151157]
To řešení s OCTO by asi levnější bylo, ale děsí mě co by nastalo kdyby se ukázalo že se musí přidat družice ;-) [/QUOTE]

Nic - priadaju sa 4 OCTO konvertory a prepinace sa zmenia na 1-4 (ktore sa mozu dat aj hned zatial s vyuzitim len dvoch vstupov)
Inac kombinacia 13E + 19,2 E + 23,5E je dostatocna pre 95% ludi.
Ja osobne mam tuto kombinaciu + motor - a veru tocim malokedy - aj to vacsinou len ked nieco skusam.
[QUOTE=Zdeněk Michálek;151157]
Na druhé straně, fakt nevím jestli osmdesátiletá babička se naučí (byť předkonfigurovaný) Dream ovládat
[/QUOTE]

A aky je rozdiel medzi nakonfigurovanym dreamom a TV ?
Moja babka ma 75 rokov, ma IP200 a nema problem. Ma v settingu len 9 programy pre nu a stlaca cislice tak ako na DO od TV ;)
Pitomec (10211)|24.9.2007 13:37
[quote=Zdeněk Michálek;151158]přesně to je důvodem proč se zatím spíš přikláním ke klasické koncepci. Důvody proč vůbec uvažuju o něčem jiném?
- chybějící EPG
- problematické stereo nebo vícejazykový doprovod
- tak nějak jsem si zvykl na ten "luxus" přídavných funkcí DVB-S přijímače s HDD a v životě bych se už nechtěl vrátit k analogu

Na druhé straně, fakt nevím jestli osmdesátiletá babička se naučí (byť předkonfigurovaný) Dream ovládat :-([/quote]
- EPG nahradí časopis za 10Kč, navíc EPG zdaleka není všude funkční (jak ve vysílání, tak v samotných receiverech)
- nechápu :-?
- DVB-S receiver s HDD je v porovnání s např. stolním DVD rekordérem s HDD v naprosté menšině, analogu se stejně nevyhneš (kolik DVB-S receiverů má digitální výstup?!), takže...

Naprosto ideální je udělat STA v provedení "digitální příjem/modulátor/rozvod signálu ve stávající analogové podobě" - lidi to budou přijímat stejně jako dosud a na všech TV v domácnosti (což by u SATu vyšlo na naprosto šílený peníze, pokud má doma někdo 3 TV, což je běžná věc), cenově to vychází podstatně levněji než harakiri byť i s jedním Dreamem apod., programová skladba obsáhne všechny běžně dostupné CZ/SK programy.
Sdílení karet bych vůbec neřešil, protože to je zcela jednoznačně v rozporu se zákonem a jelikož se jedná o hromadnou akci, tak pravděpodobnost "vyhmátnutí" je poměrně vysoká (=přidělávat si starosti kvůli tomuto, to by třeba mě osobně mohlo naprosto ohrát...).
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 14:26
[QUOTE=Pitomec;151176]
Sdílení karet bych vůbec neřešil, protože to je zcela jednoznačně v rozporu se zákonem a jelikož se jedná o hromadnou akci, tak pravděpodobnost "vyhmátnutí" je poměrně vysoká (=přidělávat si starosti kvůli tomuto, to by třeba mě osobně mohlo naprosto ohrát...).[/QUOTE]

Možná si nerozumíme - sdílení karet neřeší to, že se chci nelegálně koukat na TV, sdílení karet řeší jen transportní cestu. Třeba CS Film: když ho budu chtít do rozvodu pustit, uzavřu smlouvu s příslušnou firmou na to, že mých 64 bytů se bude koukat na CS film a platit jim za to budeme řekněme 1000Kč měsíčně. Oni mi za to řeknou "dobře, kup si u T&T kartu a my ti na ni aktivujeme jediný program - CS Film". A já buď tu kartu dám do satelitního přijímače, který zmoduluju na analog a bude se na něj koukat 64 bytů na analogu, nebo ho nasdílím 64 bytům pro jejich Dreamy.

Legislativně je situace naprosto stejná (neb smlouva technickou záležitost poskytnutí neřeší) a vše je legální. Nemyslíš?
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 14:28
[QUOTE=Pitomec;151176]- EPG nahradí časopis za 10Kč, navíc EPG zdaleka není všude funkční (jak ve vysílání, tak v samotných receiverech)
- nechápu :-?
- DVB-S receiver s HDD je v porovnání s např. stolním DVD rekordérem s HDD v naprosté menšině, analogu se stejně nevyhneš (kolik DVB-S receiverů má digitální výstup?!), takže...
[/QUOTE]
jo, je pravda, že pro spoustu lidí je to složitější.. ale EPG - kdo ho jednou měl, nechce nic jiného, ať už z hlediska info o programu, nahrávání (kam se na to hrabe ShowView). Ale je to opravdu o subjektivním názoru.
mirekv (7169)|24.9.2007 15:05
Zdeněk Michálek: kolik takových lidí znáš? Já už se nadělal něco stovek antén a satů a to je málokdo. Kdo chce nahrávat, tak si pořídí svoje. Já třeba mám svůj SS2 v PC a klasickou čtečku s kartou T&T a to mi k životu stačí.
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 15:21
[QUOTE=mirekv;151193]Zdeněk Michálek: kolik takových lidí znáš? Já už se nadělal něco stovek antén a satů a to je málokdo. Kdo chce nahrávat, tak si pořídí svoje. Já třeba mám svůj SS2 v PC a klasickou čtečku s kartou T&T a to mi k životu stačí.[/QUOTE]
myslíš takových, co jim namodulovaný analog nestačí? No, z 32 partají v baráku jich je 6, co se vyjádřili že se zpátky k analogu vracet nebudou a v případě, že to uděláme analogem, nechají si své paraboly na oknech a budou ten barák hyzdit i nadále..
mirekv (7169)|24.9.2007 15:31
nj, to máš jen 6 z 32, a jesli to budou ti ostatní ochotni zaplatit? Už ses někdy dohadoval na domovní schůzi v paneláku? No a navíc se mi olepené paneláky parabolama líbí, není to tak šedé.
Pitomec (10211)|24.9.2007 15:37
[quote=Zdeněk Michálek;151183]Možná si nerozumíme - sdílení karet neřeší to, že se chci nelegálně koukat na TV, sdílení karet řeší jen transportní cestu. Třeba CS Film: když ho budu chtít do rozvodu pustit, uzavřu smlouvu s příslušnou firmou na to, že mých 64 bytů se bude koukat na CS film a platit jim za to budeme řekněme 1000Kč měsíčně. Oni mi za to řeknou "dobře, kup si u T&T kartu a my ti na ni aktivujeme jediný program - CS Film". A já buď tu kartu dám do satelitního přijímače, který zmoduluju na analog a bude se na něj koukat 64 bytů na analogu, nebo ho nasdílím 64 bytům pro jejich Dreamy.

Legislativně je situace naprosto stejná (neb smlouva technickou záležitost poskytnutí neřeší) a vše je legální. Nemyslíš?[/quote]
Osobně mám uzavřenou smlouvu s GS a tam je naprosto jasně vymezeno jakým způsobem (dokonce i na jaké frekvenci a v jaké programové nabídce) se bude program šířit. Takže naprosto nehrozí, že bych kdesi cosi sdílel. Navíc karta je dodávaná přímo provozovatelem GS a jakákoliv neoprávněná manipulace je sankcionována 50.000,-Kč.
I kdyby se ale toto všechno vyřešilo, tak pořád je riziko, že jednoho krásného dne sdílení zhasne a co pak budeš vykládat těm 64 bytům, to mě vážně zajímá 8-)
Pitomec (10211)|24.9.2007 15:39
[quote=Zdeněk Michálek;151184]jo, je pravda, že pro spoustu lidí je to složitější.. ale EPG - kdo ho jednou měl, nechce nic jiného, ať už z hlediska info o programu, nahrávání (kam se na to hrabe ShowView). Ale je to opravdu o subjektivním názoru.[/quote]
Osobně přijímám digitální vysílání už celkem dlouho (DVB-S od roku 1996 a DVB-T o 10 let později) a nikdy jsem EPG k ničemu nepotřeboval. Takže je to fakt o tom subjektivním názoru :)
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 15:39
[QUOTE=mirekv;151201]nj, to máš jen 6 z 32, a jesli to budou ti ostatní ochotni zaplatit? Už ses někdy dohadoval na domovní schůzi v paneláku? No a navíc se mi olepené paneláky parabolama líbí, není to tak šedé.[/QUOTE]
no, budeš se divit, ale jo, dohadoval :-)
Mimochodem, ten cenový rozdíl není tak ukrutný, jak by se zdálo. Stejně všichni počítají s tím, že vyvalí za settop box pro DVB-T nějakých 1500,- takže počítej se mnou:
- 32 klonů Dreamů 500S za nějakých 96000,-
- parabola, rozvody, multiswitche za zhruba 90000,-
celkem 186.000 Kč, lidi si dají 32x1500=48000, takže z domovního fondu musíš dát 138 tisíc

S klasikou pro 20 programů potřebuješ na jeden program zhruba 7500,- Kč (přijímač, karta, resetovací zásuvka, propust + případně stereo modulátor) - a to v levnější variantě (kdybys tam dával profi, vyjde to na dvojnásobek), takže jen za tohle máš 150 tisíc. K tomu ještě nové rozvody za nějakých 35t, zesilovač a bižuterie - a jsi zhruba na 200t.

Takže cenově zhruba stejné..
Pitomec (10211)|24.9.2007 15:47
[quote=Zdeněk Michálek;151197]myslíš takových, co jim namodulovaný analog nestačí? No, z 32 partají v baráku jich je 6, co se vyjádřili že se zpátky k analogu vracet nebudou a v případě, že to uděláme analogem, nechají si své paraboly na oknech a budou ten barák hyzdit i nadále..[/quote]
Jak překonáš to omezení, že ke každé TV potřebuješ sólo receiver (a to se nebavím o nahrávání jiného programu, než který aktuálně sleduješ)? Já mám doma např. 3 TV (obývák, dětský pokoj a kuchyň) a k tomu ještě DVD rekordér a VCR - při představě, že vypláznu XX tisíc za receivery, na mě jde studený pot :-I

A abych nezapomněl - kombo DVB-S/T s LAN (protože to potřebuješ pro příjem, nestačí Dreambox pro DVB-S) jsem objevil akorát Kaon KVR-1000TS za "pouhých" 14.000,-Kč. Pokud člověk ovšem nechce mít ještě další samostatný receiver pro DVB-T k tomu Dreamu...
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 15:48
[QUOTE=Pitomec;151204]Osobně mám uzavřenou smlouvu s GS a tam je naprosto jasně vymezeno jakým způsobem (dokonce i na jaké frekvenci a v jaké programové nabídce) se bude program šířit. Takže naprosto nehrozí, že bych kdesi cosi sdílel. Navíc karta je dodávaná přímo provozovatelem GS a jakákoliv neoprávněná manipulace je sankcionována 50.000,-Kč.[/QUOTE]

Tak jsem se na tu smlouvu radši kouknul, abych nekecal blbosti:
"1. Šíření programu v STA musí být simultánní, úplné a nezměněné, včetně případně vysílaných teletextových či jiných interaktivních služeb, vysílaných společně s programem a provozovatel je oprávněn umožnit příjem programu pouze pro předplatitele připojené k STA. Provozovatel musí vyhradit pro šíření programu samostatný kanál."

Tohle je jediné technické ustanovení ve smlouvě. Jak to chápu já, tím, že bych to namoduloval na analog bych naopak porušil její ustanovení, protože bych nezajistil nezměněnost a "jiné interaktivní služby"..

[QUOTE=Pitomec;151204]I kdyby se ale toto všechno vyřešilo, tak pořád je riziko, že jednoho krásného dne sdílení zhasne a co pak budeš vykládat těm 64 bytům, to mě vážně zajímá 8-)[/QUOTE]
A tohleto je velká pravda :-)
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 15:53
[QUOTE=Pitomec;151207]Jak překonáš to omezení, že ke každé TV potřebuješ sólo receiver (a to se nebavím o nahrávání jiného programu, než který aktuálně sleduješ)? Já mám doma např. 3 TV (obývák, dětský pokoj a kuchyň) a k tomu ještě DVD rekordér a VCR - při představě, že vypláznu XX tisíc za receivery, na mě jde studený pot :-I [/QUOTE]
No, jedině tak, že do každé domácnosti půjdou dva kabely. Holt se třemi TV už budou mít smůlu, jedině pokojová anténa nebo VLC.

[QUOTE=Pitomec;151207]A abych nezapomněl - kombo DVB-S/T s LAN (protože to potřebuješ pro příjem, nestačí Dreambox pro DVB-S) jsem objevil akorát Kaon KVR-1000TS za "pouhých" 14.000,-Kč. Pokud člověk ovšem nechce mít ještě další samostatný receiver pro DVB-T k tomu Dreamu...[/QUOTE]
hmm, než tady v Brně bude něco rozumného na dalších multiplexech, kvůli čemu by stálo za to pořizovat DVB-T, když bude DVB-S na Dreamu, to ještě chvilku bude trvat :-) Takže - kdo chce DVB-T, ať si ho koupí, ale za svoje. Do kabelu ale samozřejmě svedený bude.
Pitomec (10211)|24.9.2007 15:59
[quote=Zdeněk Michálek;151208]Tak jsem se na tu smlouvu radši kouknul, abych nekecal blbosti:
"1. Šíření programu v STA musí být simultánní, úplné a nezměněné, včetně případně vysílaných teletextových či jiných interaktivních služeb, vysílaných společně s programem a provozovatel je oprávněn umožnit příjem programu pouze pro předplatitele připojené k STA. Provozovatel musí vyhradit pro šíření programu samostatný kanál."

Tohle je jediné technické ustanovení ve smlouvě. Jak to chápu já, tím, že bych to namoduloval na analog bych naopak porušil její ustanovení, protože bych nezajistil nezměněnost a "jiné interaktivní služby"..

A tohleto je velká pravda :-)[/quote]
To nevím co máš za smlouvu, ale určitě není s placenou GS (já ji mám sice uzavřenou už pár let a proběhly i nějaké dodatky - hlavně co se týká ceny - ale nic co popisuješ tam není).
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 16:01
[QUOTE=Pitomec;151211]To nevím co máš za smlouvu, ale určitě není s placenou GS (já ji mám sice uzavřenou už pár let a proběhly i nějaké dodatky - hlavně co se týká ceny - ale nic co popisuješ tam není).[/QUOTE]
Co je GS?
Pitomec (10211)|24.9.2007 16:05
[quote=Zdeněk Michálek;151209]No, jedině tak, že do každé domácnosti půjdou dva kabely. Holt se třemi TV už budou mít smůlu, jedině pokojová anténa nebo VLC.

hmm, než tady v Brně bude něco rozumného na dalších multiplexech, kvůli čemu by stálo za to pořizovat DVB-T, když bude DVB-S na Dreamu, to ještě chvilku bude trvat :-) Takže - kdo chce DVB-T, ať si ho koupí, ale za svoje. Do kabelu ale samozřejmě svedený bude.[/quote]
3 (i více TV) je dneska standard (navíc ani nemusí být 3 TV, ale stačí požadavek na nahrávání jiného programu než který sleduješ a k tomu další TV někde jinde - už jsme na počtu 3ks). A pokojová anténa? Hmm, to nějak nesedí...

U DVB-S narazíš na první problém, a to je Jihomoravský večerník, který tam nebude. Tady mně můžeš na 100% věřit, že lidi začnou prskat - to znám velice dobře, když to někde nejde přijímat terestriálně, jak lidi řvou že tam mají Večerník z Čech.

GS = Galaxie Sport
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 16:21
[QUOTE=Pitomec;151213]U DVB-S narazíš na první problém, a to je Jihomoravský večerník, který tam nebude. Tady mně můžeš na 100% věřit, že lidi začnou prskat - to znám velice dobře, když to někde nejde přijímat terestriálně, jak lidi řvou že tam mají Večerník z Čech.[/QUOTE]
Jo, to máš pravdu. Škoda že se nedělají nějaké rozumné enkodéry do DVB-S (nebo transkodér z DVB-T), aby se to prostě přidalo jako jeden DVB-S multiplex do kabelu. To by bylo jednoduché a elegantní řešení.

[QUOTE]GS = Galaxie Sport[/QUOTE]
Jasný, to je jiný subjekt - mimochodem, s kým to vlastně máš podepsané? Nějak jsem nepochopil ze stránek GS kdo vlastně má právo to do STA prodávat..
Já mluvil o CS filmu, tam je to Československá filmová společnost, s.r.o., určitě mají jiné smlouvy.
mirekv (7169)|24.9.2007 20:27
Zdeněk Michálek: nezlob se na mě, Ty si snad z Marsu!
Zdeněk Michálek (21)|24.9.2007 20:52
[QUOTE=mirekv;151242]Zdeněk Michálek: nezlob se na mě, Ty si snad z Marsu![/QUOTE]
jo jo, každý musíme být odněkud ;-)
Pitomec (10211)|25.9.2007 14:54
ZM: Vážně to moc komplikuješ - pro běžného člověka je někdy horor se naučit i přepínat programy vyšší než 9, natož když tam budeš dávat nějaké Dreamy apod. Máte si v baráku udělat běžnou STA s CZ/SK programy, k tomu řekněme Eurosport a pár ptákovin z Astry a hotovo. A pokud někdo bude chtít něco dalšího (UPC Direct, DigiTV), tak se mu to může individálně zapojit do jeho větve na kterou je připojen a takový člověk si pak bude všechno platit a řešit přímo s tou firmou, bez účasti (starostí) družstva.
Mimochodem - v tom baráku není kabelovka?
Zdeněk Michálek (21)|26.9.2007 08:36
[QUOTE=Pitomec;151320]ZM: Vážně to moc komplikuješ - pro běžného člověka je někdy horor se naučit i přepínat programy vyšší než 9, natož když tam budeš dávat nějaké Dreamy apod. Máte si v baráku udělat běžnou STA s CZ/SK programy, k tomu řekněme Eurosport a pár ptákovin z Astry a hotovo. A pokud někdo bude chtít něco dalšího (UPC Direct, DigiTV), tak se mu to může individálně zapojit do jeho větve na kterou je připojen a takový člověk si pak bude všechno platit a řešit přímo s tou firmou, bez účasti (starostí) družstva.
Mimochodem - v tom baráku není kabelovka?[/QUOTE]
No, ono přesně tak, jak píšeš, to nakonec asi dopadne. Jen mi prostě přišlo blbý to za současného stavu technologií dělat takhle - sám to pak využívat nebudu, budou se objevovat na oknech nové "talíře", nijak to neřeší situaci. Z fondu se zaplatí sto padesát tisíc a bude to jen pro pár rodin, ostatní budou brát i nadále buď kabelovku (která je u nás extra drahá) nebo SAT.
Mimochodem - s tou "jeho větví" a UPC - to jsi myslel tak, že by se mu pustil do "jeho" koaxu (koaxů) i SAT, zatímco ostatní by tam měli (třeba) jen analog + DVB-T?
Pitomec (10211)|26.9.2007 09:04
Kabelovka (předpokládám UPC) stojí v nabídce Klasik (>31 programů) 489,-Kč/měsíc vč. DPH, což mně tak drahý nepřijde a navíc máš signál na všech TV v domácnosti.

Myslel jsem to přesně tak - prostě pokud někdo projeví zájem o individuální příjem SATu, tak se na střechu hodí parabola pro "jeho" družici, sloučí se to se signálem TV na jeho větvi a může přijímat. Samozřejmě zájemci o příjem SATu by se museli vymáčknout pře zahájením výstavby, aby bylo možné to technicky vyřešit (víc parabol pro různé družice, DiseqC, konvertory s více vývody). Ale to už jsou jenom technické detaily.
Zdeněk Michálek (21)|27.9.2007 00:41
[QUOTE=Pitomec;151400]Kabelovka (předpokládám UPC) stojí v nabídce Klasik (>31 programů) 489,-Kč/měsíc vč. DPH, což mně tak drahý nepřijde a navíc máš signál na všech TV v domácnosti.[/QUOTE]
no, nevím, opět otázka názoru.. Průměrná cena anglického operátora za 85 programů je 11 liber, US operátora ještě nižší, PAY-TV programy úrovně HBO atd. jsou typicky levnější. On demand programy cca za našich 50Kč. A hlavně - z českých luhů a hájů - je kabelové UPC dražší než satelitní DIGI TV. Líp se mají tam, kde jsou "městští" operátoři (třeba Přerov) - platí zhruba polovinu.

[QUOTE=Pitomec;151400]Myslel jsem to přesně tak - prostě pokud někdo projeví zájem o individuální příjem SATu, tak se na střechu hodí parabola pro "jeho" družici, sloučí se to se signálem TV na jeho větvi a může přijímat. Samozřejmě zájemci o příjem SATu by se museli vymáčknout pře zahájením výstavby, aby bylo možné to technicky vyřešit (víc parabol pro různé družice, DiseqC, konvertory s více vývody). Ale to už jsou jenom technické detaily.[/QUOTE]
že mě to nenapadlo, dyť je to jasné (teď, když jsi to řekl). Pravda, znamená to dělat rozvody kvalitnějším koaxem, případně dát zhruba do poloviny baráku mezilehlé zesilovače (od 0,2 do 2GHz), aby se kompenzoval jejich útlum ve vyšším pásmu a vyvést kabely do rozvaděče, ale to už je minimální navýšení.. a hlavně univerzální řešení. Dík za tip!
Pitomec (10211)|27.9.2007 09:59
Zahraničí bych nesrovnával a pokud jde o DigiTV, tak cena je nižší do okamžiku, kdy máš doma jeden TV přijímač. Pokud máš dva, tak už potřebuješ od Digi taky dva receivery a platit paušál dvakrát (což je 2x260=520Kč) a seš na ceně vyšší než má kabelovka (o příjmu na počtu TV >2 ani nemluvě) :-)

50m svod od konvertoru k receiveru není žádný problém (dokonce už jsem tahal i 100m a jelo to), takže snad ani nebude muset žádný průběžný zesilovač nikde být. Jinak rozvod kvalitním koaxiálem (např. Belden H125, H126) je základ, to je jasná věc.
mirekv (7169)|27.9.2007 10:27
Přesně tak, nehledě na to až si budeš chtít něco nahrávat, třeba přes PC.
blueant (820)|27.9.2007 11:04
[QUOTE=Pitomec;151522]Zahraničí bych nesrovnával a pokud jde o DigiTV, tak cena je nižší do okamžiku, kdy máš doma jeden TV přijímač. Pokud máš dva, tak už potřebuješ od Digi taky dva receivery a platit paušál dvakrát (což je 2x260=520Kč) a seš na ceně vyšší než má kabelovka (o příjmu na počtu TV >2 ani nemluvě) :-)

[/QUOTE]

Predava sa aj TWIN prijimac za rovnaku cenu tj 290 ,- Sk u nas.
Pitomec (10211)|28.9.2007 00:16
Tady zatím ne a i kdyby, tak to máš pořád jenom sledování na max. 2 TV nezávisle na sobě. Když máš TV 3 a více nebo chceš sledovat na 2 TV a něco dalšího nahrávat, tak seš v řiti...
blueant (820)|28.9.2007 09:38
[QUOTE=Pitomec;151620]Tady zatím ne a i kdyby, tak to máš pořád jenom sledování na max. 2 TV nezávisle na sobě. Když máš TV 3 a více nebo chceš sledovat na 2 TV a něco dalšího nahrávat, tak seš v řiti...[/QUOTE]

Ja tazko :D
Berem. Ja tu ale len pisem fakty ;)
Kedze ide o to aby paraboly nespatili barak staci spravit rosambo s parabolamy na streche a karty a pod. nechat uz na samotnych uzivateloch.
Kazdopadne najlepsie by asi bolo dotiahnut do kazdeho bytu 2x KOAX. Jeden na klasiku analaog a druhy z kazdeho bytu vyviest hore na strechu.
A tam uz si umiestnovat paraboly s LNB a prepinacmy - podla potreby uzivatelov.
Tym padom aj ked niekto bude chciet DIGITV ci UPC si sam platit - stacimu prislusny KOAX hore napojit.
Pitomec (10211)|28.9.2007 11:27
To můžeš pustit po jednom kabelu (sloučit TV a SAT není žádný problém, stejně jako DiseqC přepínání mezi konvertory pro příjem z různých družic).
blueant (820)|28.9.2007 13:11
[QUOTE=Pitomec;151647]To můžeš pustit po jednom kabelu (sloučit TV a SAT není žádný problém, stejně jako DiseqC přepínání mezi konvertory pro příjem z různých družic).[/QUOTE]

Viem, ale ked uz sa maju tahat nanovo kable radsej by som dal kazde zvlast.
Nemam s tym moc dobre skusenosti so zlucovanim dokopy nasledne rozdelenie. Jednak sa zoslabuje signal a pokial sa nepouzije kvalitny KOAX tak su tam aj ine rusenia.
POkial uz rozvody su - tak to isto za zvazenie a pokus stoji.
Ivo Mašek (10205)|28.9.2007 13:58
[QUOTE]no, nevím, opět otázka názoru.. Průměrná cena anglického operátora za 85 programů je 11 liber, US operátora ještě nižší, PAY-TV programy úrovně HBO atd. jsou typicky levnější. On demand programy cca za našich 50Kč. A hlavně - z českých luhů a hájů - je kabelové UPC dražší než satelitní DIGI TV. Líp se mají tam, kde jsou "městští" operátoři (třeba Přerov) - platí zhruba polovinu.[/QUOTE]
Mám kabelovku UPC / Karneval, mám všechny nabízené programy, mimo dvou porno, a platím něco kolem 800Kč měsíčně. Dle mého názoru to není drahé. Naopak, takovýto balík programů, např. v USA by vyšel mnohem a mnohem dražší .
Pitomec (10211)|28.9.2007 14:25
A když se na tebe připojí v baráku dalších 9 lidí, tak to máte každý po 80Kč/měsíc a spokojenost, ne? :-D
Ivo Mašek (10205)|28.9.2007 15:11
[QUOTE=Pitomec;151655]A když se na tebe připojí v baráku dalších 9 lidí, tak to máte každý po 80Kč/měsíc a spokojenost, ne? :-D[/QUOTE]

:-D Kéž by to tak šlo. Já jsem se na to už před dlouhým časem, jen tak ze zvědavosti, ptal techniků, ještě od Karnevalu, a oni říkali, že se to pozná. Tudy cesta prý nevede.
Pitomec (10211)|28.9.2007 15:43
Tak to se samozřejmě nepozná (to tě krmili, aby tě odradili od podobného jednání), problém může být jenom v momentě, kdy to někdo provalí nebo když to technicky uděláš špatně a někdo se dostane ke kabelům, jenž vedou od tebe k dalším účastníkům. Jinak je to bez šance na odhalení :-)
mirekv (7169)|28.9.2007 16:31
To se fakt nepozná, spíš se to provalí, ono stačí i děcka ve škole a roznese se to.
petrprv (281)|3.10.2007 00:09
No ...chtelo by to hlavne dobre impedancne rozbocit, jinak to bude snadno meritelne.
Pitomec (10211)|3.10.2007 07:22
Nezměříš naprosto nic, stačí aby ten signál šel např. přes VCR nebo DVD rekordér, příp. ho máš doma rozbočený k více TV a je bez šance aby někdo něco naměřil.
Zdeněk Michálek (21)|10.10.2007 13:27
[QUOTE=Pitomec;151522]
50m svod od konvertoru k receiveru není žádný problém (dokonce už jsem tahal i 100m a jelo to), takže snad ani nebude muset žádný průběžný zesilovač nikde být. Jinak rozvod kvalitním koaxiálem (např. Belden H125, H126) je základ, to je jasná věc.[/QUOTE]

Ještě jedna poněkud trapná otázka: nevíš o někom solidním z Brna a okolí kdo by podobné řešení zrealizoval a udržoval? Zkusil jsem dát poptávku (sám to dělat nechci) a když jsem jim jako požadavek rozvod SAT signálu v celém paneláku, všichni si tvářili že něco takového v životě nedělali a nemají s tím žádné zkušenosti :-(

Pokud náhodou jo, možná radši SZ, ať tu neděláme reklamu..
LiborH_ce4you (1)|19.1.2009 22:30
Zdravím, mohl by mi tu někdo fundovanější prosím poradit?
Nějak jsem tu nezaregistroval možnost, která by taky možná mohla fungovat (a kterou bych potřeboval):

- Na střeše satelitní anténa

- Pak něco jako první stupeň přijímače který to převede na nižší frekvenci, aniž by cokoliv dekódoval (běžně se tomu říká mezifrekvence)

- Celé to zesílit a sloučit s běžným pozemním DVB-T signálem

- Protáhnout běžným rozvodem STA (nový kabel který umí UHF - stoupačka s účastnickými zásuvkami)

- Na straně nájemníka nějaký přijímač, kde si každý může vybrat a dekódovat co chce

Je to úplná blbost nebo není? Chápu, že by se tím vyřešil jen jeden satelit, ale třeba by i to nějak šlo vyřešit. Představa, že tam dáme jednotlivé přijímače s programy, na kterých se 23 partají dohodne - tak tomu nevěřím a nebo by to bylo nesmyslně drahé. A natahat ke každému ještě jeden kabel (hvězdice) v našem baráku jednoduše nejde. Budu vděčnej za jakýkoliv váš názor k této věci. Díky
VlaDamorava (466)|20.1.2009 13:28
Tvoje představa je nerealizovatelná. K přepínání polarizace a spodního a vrchního pásma u satelitních přijímačů se používá 13 a 18V a 22kHz. Ve společné anteně by se přijímače hádali. Od multi přepínačů musí být ke každému účastníkovi veden samostaný přívod. V něm to může být sloučeno s DVB-T signálem. Majitel satelitního přijímače se prostě připojí k účastnícké zásuvce a přijíma programy z uvedených družic. Vím o příjmu UPC, Czechlink, DigiTV a dokonce i Polsat na originální karty.

Takhle máme u 69 bytových jednotek realizovány 4 satelitní pozice + DVB-T signál + 12 programů převedených do analogu v VHF a S-pásmu.