3:2 pulldown u 1080/24p
Může tento převod mít nějaký negativní dopad na obraz? A pokud ano, tak jaký?
Jak velký (přip. zda je vůbec postřehnutelný) je přínos zobrazování originálního signálu 1080/24p, který není zrychlen o 4,1 %. Můžete to někdo porovnát?
Jak velký (přip. zda je vůbec postřehnutelný) je přínos zobrazování originálního signálu 1080/24p, který není zrychlen o 4,1 %. Můžete to někdo porovnát?
3:2 pulldown urcite negativni dopad u 1080p24 ma.
a to tak ze napr. ze 4 puvodnich snimku udela snimku 10.
z orig ctyr snimku A,B,C,D budou deset novych A A A B B C C C D D atd. tzn kazdy originalni lichy snimek bude zobrazen o 50% delsi dobu nez predchozi (16,6ms u 60Hz). Rozdil je patrny zejmena pri pomalem prejizdeni kamerou scenou do stran apod.
a to tak ze napr. ze 4 puvodnich snimku udela snimku 10.
z orig ctyr snimku A,B,C,D budou deset novych A A A B B C C C D D atd. tzn kazdy originalni lichy snimek bude zobrazen o 50% delsi dobu nez predchozi (16,6ms u 60Hz). Rozdil je patrny zejmena pri pomalem prejizdeni kamerou scenou do stran apod.
Příjde mi to trochu popletené. Zrychlení o 4,1% je převod pro 25fps. 3:2 pulldouwn převede video na 30fps.
Snímky A B C D se převedou po půlsnímcích 3 celé 2 poskádané :
A B C D D (30fps)
A B B C D
Ze 4 celých udělá 5 celých snímků. 24 + 24/4=30
nebo se převádí na
A A B B C C D D D (60fps)
A B B B B C C D D
tzn, že z progresivního videa udělá prokládané.
Edit:
Převod na 60fps mi nějak nesedí. Asi to bude
A A A B B C C D D D (60fps)
A A B B B B C C D D
Snímky A B C D se převedou po půlsnímcích 3 celé 2 poskádané :
A B C D D (30fps)
A B B C D
Ze 4 celých udělá 5 celých snímků. 24 + 24/4=30
nebo se převádí na
A A B B C C D D D (60fps)
A B B B B C C D D
tzn, že z progresivního videa udělá prokládané.
Edit:
Převod na 60fps mi nějak nesedí. Asi to bude
A A A B B C C D D D (60fps)
A A B B B B C C D D
[QUOTE=ezechiel1917;154454] Rozdil je patrny zejmena pri pomalem prejizdeni kamerou scenou do stran apod.[/QUOTE]
Nevím přesně co si mám pod tím představit. Znamená to snad, že při tom přejiždění kamery ze strany na stranu obraz bude jakoby mírně zpomalovat a pak zrychlovat tzn. že obraz bude trhaný?
Nevím přesně co si mám pod tím představit. Znamená to snad, že při tom přejiždění kamery ze strany na stranu obraz bude jakoby mírně zpomalovat a pak zrychlovat tzn. že obraz bude trhaný?
bavime se o progresivnich snimcich 1080p24 Hz (Bluray+HDDVD) takze priklad ktery jsem uvedl byl pro 3:2 pulldown na 1080p60hz samozrejme. tvoje priklady pro 60Hz nejsou 3:2 pulldown.
megalampa: ano, obraz bude pri pohybech kamery trhany ze strany na stranu (jak pri horizontalnim pohybu tak i vertikalnim). pokud jde o progresivni material neni to zas takova hruza, ale preci jen pri porovnani s moznosti zobrazeni 24 snimku primo pri 24Hz, ci 2:2 pulldown 48Hz, 3:3 pulldown 72Hz. atd je to horsi, protoze ve druhem pripade jsou vsechny originalni snimky zobrazeny stejne dlouho a je tak zachovana kvalita originalu.
megalampa: ano, obraz bude pri pohybech kamery trhany ze strany na stranu (jak pri horizontalnim pohybu tak i vertikalnim). pokud jde o progresivni material neni to zas takova hruza, ale preci jen pri porovnani s moznosti zobrazeni 24 snimku primo pri 24Hz, ci 2:2 pulldown 48Hz, 3:3 pulldown 72Hz. atd je to horsi, protoze ve druhem pripade jsou vsechny originalni snimky zobrazeny stejne dlouho a je tak zachovana kvalita originalu.
Celou tuto úvahu totiž vztahuju na plazmu Panasonic TH-42PZ70E. Pracuje s 1080p na 50Hz, 60Hz. Takže nevím zda pro 24p z Blu Ray přehrávače nejprve převede na 30p zrychlením o 4,1 procenta a pak metodou 2:2 pulldown na 60p nebo z 24p 3:2 pulldownem rovnou na 60p.