Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Propojení PC(DVI)-->LCD TV(HDMI) - jak na zvuk?

mi55ka (1)|10.12.2011 11:24
Dobrý den, sleduji diskuzi ohledně propojení grafické karty a počítače a zdá se, že co jiný kus, to jiné řešení. Velmi bych Vás prosil o radu, zda je možné propojit TV SONY KDL-37EX720B s GK ATI Radeon HD 3850 redukcí DVI to HDMI... a také, zda bude přenášen i zvuk. V kladném případě prosím tip na kabel v délce 5m, který by to zvládl. Děkuji mockrát. MN
erik555 (776)|10.12.2011 12:35
[quote=mi55ka;383560]Dobrý den, sleduji diskuzi ohledně propojení grafické karty a počítače a zdá se, že co jiný kus, to jiné řešení. Velmi bych Vás prosil o radu, zda je možné propojit TV SONY KDL-37EX720B s GK ATI Radeon HD 3850 redukcí DVI to HDMI... a také, zda bude přenášen i zvuk. V kladném případě prosím tip na kabel v délce 5m, který by to zvládl. Děkuji mockrát. MN[/quote]
Vsetko je to o vstupoch (IN) a vystupoch (OUT)! To je nutne rozlisovat.
Staci pozriet na zadok toho TV a verim tomu, ze aj v manualy je tam cosi pisane o PC pripojeni! Tak ma trosku taketo otazky zarazaju.
Ale k veci. Ten TV ma aj audio vstupy IN a konkretny aj "PC/HDMI Audio IN" - to je klasicky jack 3,5mm! A na tento jack je potrebne z PC viest zvuk.

EDIT: tak to co som pisal mas pekne aj v ich manualy!!! http://pdf.crse.com/manuals/iManuals/slo/EX72x/nt_cnthdmi.html
RoPo (6061)|10.12.2011 13:26
[quote=mi55ka;383560]Dobrý den, sleduji diskuzi ohledně propojení grafické karty a počítače a zdá se, že co jiný kus, to jiné řešení. Velmi bych Vás prosil o radu, zda je možné propojit TV SONY KDL-37EX720B s GK ATI Radeon HD 3850 redukcí DVI to HDMI... a také, zda bude přenášen i zvuk. V kladném případě prosím tip na kabel v délce 5m, který by to zvládl. Děkuji mockrát. MN[/quote]

Přes DVI zvuk nepřeneseš. Zvuk se přenáší jen v čistě HDMI propojení. Zvuk tedy musíš přenášet přes AUDIO IN na TV, tedy nějaký 3,5mm JACK nebo 2 CHINCHe.
lape (4)|22.12.2011 12:13
Ale přeneseš zvuk bez problémů.Já tak valím už dva roky.Taky jsem hledal řešení,protože,když jsem poprvé spojil plazmu Panasonic s PC přes redukci DVI - HDMI z GK ATI Radeon HD 3870,tak zvuk šel.Pak jít přestal,tak jsem začal bádat a zjistil jsem,už nevím kterém fóru,že ATIny HD umí přes tu redukci posílat i zvuk po HDMI kabelu,takže není třeba žádný jack a atd.GeForce to neumí žádná,nebo spíš před těmy dvěma lety to neuměla,teď už se možná situace změnila.Každopádně stačí stáhnout ATI HDMI audio driver a pak ho povolit ve zvukových zařízeních a jede zvuk přes redukci DVI - HDMI bez problémů a dalších zbytečných kabelů pro zvuk.Ovladač stáhni třeba tady ze stránek výrobce http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/hdmi_xp.aspx tento konkrétní je teda pro WinXP,takže pokud máš třeba W7 tak najdi pro tvůj systém.Nebo se zaregistruj na svethardware.cz a tady máš všechny verze toho ovladače pravidelně upgradované.Odtud jsem čerpal i já. Hlavně to pak ale nezapomeň povolit ve zvukových zařízeních,aby ti to jelo.V zařízeních pro přehrávání se ti objeví položka realtek HDMI OUTPUT ati hdmi audio a ikona Televize.Takže to povolíš a můžeš vychutnávat zvuk :) Taky ve správci zařízení se ti v Řadičích zvuku vedela stávajícího klasického Zvukového zařízení High definition audio objeví ATI HDMI audio
RoPo (6061)|22.12.2011 13:09
POZOR!
To jsi měl speciální redukci od ATI, přibalenou ke kartě nebo od jiné ATI karty. Ta má v sobě převodník.

Normální redukce DVI->HDMI ti nepojede. Mám prakticky odzkoušeno.

ATI Audio driver je potřeba pro XP, pro W7 již potřeba není. Tam se používá zcela jiný model ovladačů.
lape (4)|22.12.2011 13:30
To jo,to máš pravdu.Redukce byla u karty a je to originál ATI,s neorigo jsem to opravdu nikdy nezkoušel,ale předpokládám,že Mi55ka ji má originál taky,protože pokud vím,tak je většinou dávali ke grafikám standardně.Redukci na D-SUB a redukci na HDMI,aspoň co si známí kupovali ATIny,tak tam ty redukce vždycky měli.Pokud ji nemá,tak si nemyslím,že by to byl až takový problém sehnat od někoho,komu je to k ničemu.Jinak ovladače používám i ve W7 pořád stejné(Realtek HDMI R2.55)jaké jsem používal na XP a funguje to pořád stejně.Pokud to jede,tak jsem nic jiného nezkoumal,jestli jsou tam nějaké změny atd.
RoPo (6061)|22.12.2011 13:40
To se ti zdá, že používáš stejný ovladač. Možná tak usuzuješ dle čísla ovladače. Instalátor může obsahovat ovladače jak pro W7, tak pro XP. Je to jednodušší na distribuci. Až během instalace se naistaluje ten správný ovladač dle verze OS. Samotné ovladače pro XP a pro W7 rozdílné jsou.

Jinak k nVidia: tyto karty podporu HDMI audia v DVI vůbec nemají ani přes jakoukoliv redukci.
lape (4)|22.12.2011 13:48
Je to možné s tím ovladačem.Prostě pokud mě to funguje,tak do toho nelezu.Až pokud něco začne haprovat,tak to začnu řešit a bádat,kde je zakopaný pes.Ona je to léty oveřená věc,že jak se něco začne moc ladit,tak se to většinou tak rozm..á,že je s tím pak mnohem víc práce,než kdyby se to nechalo pěkně funkční,jak to bylo na začátku :) :) :)
Retiree (659)|26.12.2011 16:20
Samsung UE32D5520, nettop Asrock ION330, Win7 Home prem.
Nedaří se oživit zvuk z PC. Propojení HDMI>HDMI/DVI a JACKy, v BIOSu povolen HDMI HD audio i HD audio (AMI bios). Odzkoušeny různé kombinace, pouze tato funkční pro bezproblémové zobrazení, zvuk nikoli. Při této kombinaci je na výstupu JACK z pc zvuk, na audiosměšovači Win jsou aktivní indikátory vybuzení, indikátory v nastavení zvuku (W7) někdy všechny tři, někdy žádný, někdy jen výchozí zvuk.zařízení. Zkusil jsem i propojení VGA kabelem, tehdy zvuk šel (zřejmě analog na JACKu), obraz na HDMI dobrý, na PCI (VGA) vstupu nepoužitelný (současné propojení HDMI i VGA). Při prvním nastavení v BIOSu však byl však zvuk krátce funkční, takže teď jsem značně zmatený a nevím, na co se soustředit, na TV nebo na PC. Jisté zřejmě je, že při propojení HDMI kabely není vstup PC JACK funkční. Pokud se někdo v tomhle zmateném popisu vyznáte, dokážete poradit?
kucis86 (1)|27.12.2012 21:06
Zdar lidi mam celkem problém potřebuji propojit pc s televizí a nějak se mi nedaří.. obraz jede ale zvuk nejde ani když to propojim přes jack :( základní desku mam Gigabyte GA-MA785GMT-UD2Ha gk NVIDIA GeForce GTS 250 a televizi samsung UE40EH603W děkuji za radu už to řeším tak týden a nic..
lapcis (16)|4.2.2014 21:19
Zdravím,

Řeším teď také propojení TV s PC. Chci to propojit přes DVI-HDMI. Mám kartu Power color ATI 4870 a podle parametrů by měla zvládnout táhnout i zvuk. Orig ATI adaptér nemám, ale do pátku bych ho snad měl mít. Když ne, tak zvuk potáhnu jinak.

Problém ale mám spíš s tím, že se mi neobjevilo ATI HDMI audio ve výběru zvukové karty. Ve správci zařízení je ovladač naistalován a beží bez problému. Tak teď otázka jestli se objeví až v době, kdy tu TV spojím tou orig. redukci a nebo je chyba někde jinde.Mám Windows Xp a SP3. Nemám s tím zkušenost, tak prosím o radu.
RoPo (6061)|4.2.2014 21:29
Musíš tam mít připojenou tu ATI redukci. Není to obyčejná jednoduchá redukce DVI-HDMI. Dále musí být nainstalován audio ovladač pro ATI.
lapcis (16)|4.2.2014 21:52
Nainstalované mám vše(ATI HDMI audio). Ale i tak tam nic jiného než onboard zvukovku na výběr nemám, proto jsem se ptal, jestli se to objeví až při tom propojení orig redukcí a nebo je něco špatně jinde.

Teď to mám propojené přes klasickou redukci jen kvůli obrazu. jen si to předpřipravuji ať pak je samotný průběh co nejrychlejší a vychytám všechny chyby co mohou nastat.
tdlmarek (1566)|4.2.2014 22:44
Ve Windows XP (:-D) už opravdu nevím, ale ve Windows 7 ano - zvukové zařízení typu HDMI nebo DP se ve správci zvukových zařízení objeví teprve až po připojení. Je to jenom o pravém kliku a změně volby ("Zobrazit vypnutá zařízení"), ale výchozí stav je takový jak jsem ho popsal a už se tu na fóru objevil nejeden dotaz, kde byl celý problém pouze v tomto.

Jenom pro uklidnění dodám, že jsem doma sám ještě nedávno provozoval ATi Radeon HD 4670 a můžu potvrdit, že na této generaci HDMI zvuk bez problému šlape - není potřeba nic speciálně nastavovat, jenom nainstalovat Catalyst drivery, které už obsahují i HDMI audio.
akazak (4)|10.7.2014 00:07
Pěkný večer,
mám zapeklitý dotaz. Potřeboval bych propojit stolní PC s TV, přičemž stolní PC má z grafiky volný pouze DVI-I výstup (VGA je obsazený monitorem) a samozřejmě analogový audio výstup ze zvukovky (JACK 3,5). TV má možnosti vstupů buď HDMI, SCART nebo CINCH (komponentní video + audio). Můžete mi prosím navrhnout nějakou nevhodnější kombinaci kabelů pro funkční propojení těchto dvou zařízení? Ideálně sehnatelnou v našich končinách..

Děkuji
RoPo (6061)|10.7.2014 07:39
DVI-I -> HDMI, ale takto nedostaneš do TV zvuk. TV při propojení přes HDMI očekává zvukovou složku z HDMI vstupu. Ještě může být problém s HDCP.
Vyměň grafickou kartu za kartu s HDMI výstupem.
akazak (4)|10.7.2014 10:20
Díky za reakci.
Právě že do PC jsem zasahovat nechtěl, je to stará troska, nicméně pořád funkční a dostačující, ale investovat do ní další peníze mi nepřijde úplně rozumné.
Tato kombinace mě původně napadla, ale právě mi došlo, že TV při připojení přes HDMI přijme zvuk pouze právě z HDMI, proto jsem se šel s dotazem obrátit na vás.
Existuje nějaká rozumná kombinace pro využití komponentního vstupu (3x CINCH), ke kterému je právě možné druhým kabelem přidat i zvuk ze zvukovky? Popřípadě je ještě možnost připojení přes SCART, ale předpokládám, že takové kabely a redukce už by šly hůř sehnat, pokud vůbec..
RoPo (6061)|10.7.2014 10:32
V PC nemáš komponentní výstup. Nevymýšlej hlouposti. PC nemá standardní PAL výstup, který je na SCARTu, kompozitu, komponentu apod.

Na SCART šel nastavit dobrý PAL výstup z Matrox karet (G550 apod.) kabelem DVI->SCART (mám jej ještě doma). Nevím, však jestli tyto karty vůbec pamatuješ či znáš. V dnešní době není toto potřeba, když je zde HDMI.
akazak (4)|10.7.2014 12:36
oki, díky, ještě jeden dotaz - našel jsem jen kabely DVI-D -> HDMI, bude takový kabel fungovat i s DVI-I výstupem?
(napadlo mě ještě, že zvuk mohu prohnat přes zesík do beden, nemusí jít vůbec do televize)
Pytkin (7947)|10.7.2014 13:26
staci kupit za 100 eur krabicku , ktora spoji DVI obraz a zvuk a vyriesi problem s HDCP .. nie kazdy ale povazuje 100 eur za malo penazi ..

---------- Doplněno v 13:26 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 13:24 ----------

[QUOTE=akazak;492455]oki, díky, ještě jeden dotaz - našel jsem jen kabely DVI-D -> HDMI, bude takový kabel fungovat i s DVI-I výstupem?
(napadlo mě ještě, že zvuk mohu prohnat přes zesík do beden, nemusí jít vůbec do televize)[/QUOTE]

DVI-D je len digital .. I ma aj analog .. DVI-D konektor strcis do DVI-I ..
RoPo (6061)|10.7.2014 13:35
[QUOTE=akazak;492455]našel jsem jen kabely DVI-D -> HDMI, bude takový kabel fungovat i s DVI-I výstupem?[/QUOTE]

Ano, mohl by. Vyzkoušej. Otázka je opět - co se zvukem.
akazak (4)|10.7.2014 13:36
Děkuji velmi za odpovědi. Snad mám vyřešeno :)

(btw, ano, 100€ je zbytečně moc peněz na to, co od toho požaduju :) )

EDIT:
RoPo: jak jsem říkal, zvuk naženu do zesilovače a z něj do repro beden, které u televize mám. To, že budu muset k televizi zapnout i zesík mi až tak nevadí, hlavně když to bude fungovat :)
RoPo (6061)|10.7.2014 13:37
[QUOTE=Pytkin;492464]staci kupit za 100 eur krabicku , ktora spoji DVI obraz a zvuk a vyriesi problem s HDCP .. nie kazdy ale povazuje 100 eur za malo penazi ..[/QUOTE]

To sice ano, ale podle mě, by bylo levnější pořídit odpovídající jinou grafickou kartu a tím by měl vyřešen i zvuk.
Pytkin (7947)|11.7.2014 00:34
to iste .. ale ak je daky problem s HDCP , tak sa ten problem nemusi vyriesit .. avsak ta krabicka ho riesi ..
RoPo (6061)|11.7.2014 17:57
GK HDCP a spravny OS a prehravac (coz dnes je bez problemu) toto resi zcela bez problemu. Ja bych sel cestou vymeny GK nez mit v retezci dalsi "krabicku".