Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DVD rekordér s DVBT a 5.1 výstupem

Labrava (7)|17.9.2008 12:33
Ahoj, sem tu novej, snažil sem se hledat ve fóru ale bohužel sem nenašel odpověď na muj problém. Po letech provozování obyčejnýho stolního DVD přehrávače sem se rozhodnul upgradovat a přejít na DVD rekordér s integrovaným DVBT tunerem. Pravda, na trhu jich je celkem dost, ale s hrůzou sem zjistil pro mě naprosto nepochopitelnej nedostatek. A sice - žádnej nemá analogovej výstup na 5.1 repráky. Za časů když sem kupoval svuj první DVD přehrávač to měli snad všechny a dokoupení bedniček nebyl žádnej problém. Bedničky mam a fungujou bezvadně. Jak sem zjistil, tak bedničky se vesele prodávaji dál (Genius, Logitech atd...), ale DVD přehrávače ani rekordéry dnes nemaj na tydle bedničky výstup. Maji analogovej výstup pouze stereo, což mi přijde jako krok zpátky. Výstup přes koax sem nějak nerozklíčoval (tj. je to DTS nebo taky jenom stereo ? Do čeho se to má vlastně zapojit ? Do nějakýho externího zesilovače a z něj pak do bedniček ???). Nebo se to dělá nejak jinak ???
Takže muj naivní dotaz zní : Dá se koupit funkční DVD rekordér s DVBT a výstupem na 5.1 ? Ideálně ještě s HDMI upscalingem :-) Předem díky !
Pytkin (7947)|17.9.2008 12:38
labrava : z digitalneho vystupu ti ide to co je na disku .. ak je tam DTS, ide DTS .. ake Dolby Digital , tak Dolby ditial .. ak PCM , tak PCM .. atd .. k tomu potrebujes bud externy dekoder (tazko sa zhana- najlacnejsi je Creative DDTS1000) alebo receiver so zabudovanym dekoderom (teda ma digitalne vstupy) ..
Labrava (7)|17.9.2008 14:35
Díky za odpověď, ale obávám se že sem čekal trochu něco jinýho. Otázka zněla, zda se dá koupit rekordér s DVBT, kterej má 5.1 analogovej výstup. Kupovat další bazmek typu DDTS-100 za víc jak 4000 Kč a živit ho elektrikou mi příde jako nesmysl.
artam (1147)|17.9.2008 14:39
Labrava: Bednicky Genius, Logitech,... atd. sa veselo predavaju, pretoze su primarne urcene k PC a nie pre DVD prehravace, no a vacsina PC ma analogove vystupy.
V dnesnej dobe su 2 hlavne spotrebitelske prudy:
1. All-in-one t.j. domace kino vsetko-v-jednom vratane prisposobenej reproduktorovej sady, od hypermarketovej kvality az po slusne fungujuce sety
2. komponentne zostavy, kedy si zakaznik kupuje jednotlive pristroje samostatne DVD prehravac + receiver (t.j. zosilnovacom s tunerom) + pasivne reproduktory + aktivny subwoofer. V tomto pripade je najpouzivanejsie prepojenie DVD s receiverom digitalne cez koax (alebo optiku), pretoze je o jednoduchsie a D/A prevodniky byvaju kvalitnejsie v receiveroch, nez v lacnych DVD prehravacoch.

Ostatne nemasove poziadavky su odsudene na nezaujem vyrobcov, vratane tvojej poziadavky na 5.1 analogovy vystup z DVD rekordera.
Pytkin (7947)|17.9.2008 14:50
labrava : hladaj dvd-rekorder , ktory zvlada prehravat dvd-audio .. vtedy ma zabudovane dekodery a analogove vystupy ..
Labrava (7)|17.9.2008 15:57
Tak po velmi únavným pátrání sem našel tendle bazmek SENCOR SHR 9340T. V podstatě vystihuje muj asi nestandartní požadavek. Jediný co mu schází je HDMI. Ale to bych i oželel. Teď ještě jestli to neni úplnej klumpr (cena je poměrně a překvapivě vysoká - tuší někdo proč ? )

Jinak stav trhu mně opravdu překvapil a vyved z míry. Díky tomu, že stolní DVD sem opravdu řešil naposledy před cca 7 lety, kdy 5.1 analog byl standartem (nebo sem si to tehdy myslel, protože to měly všechny přehrávače, který sem tehdy měl v ruce). Prostě sem předpokládal, že to je automaticky i dneska a koukal sem jak puk, že mašinky maji jenom analogový stereo a pak koax nebo optiku. Logicky sem odvodil, že teda 5.1 bedničky budou mít dneska místo 6 cinčů na vstupu tendle koax a ono ne. Proto mě to zmátlo. O existenci receiverů sem v podstatě neměl tušení.
Pytkin (7947)|17.9.2008 16:11
labrava : jo pozeral som ponuku hlavnych vyrobcov a nikto fakt nerobi dvd rekorder s analogovym 5.1 vystupom .. zrejme to povazuju za iny segment ..
Labrava (7)|17.9.2008 18:06
No já bych to pochopil, kdyby aktivní 5.1 bedničky měly dneska na vstupu ten koax místo analogu. Ale zatímco bendy zůstaly u analogu, DVD přešli na digitál. A nutěj mě kupovat další krabičku, která jen přeloží digitál do analogu... Naprosto nepochopitelný pro člověka kerej chce jenom přehrávat placky a čumnět na DVBT a sem tam něco nahrát... A nepotřebuje ozvučit katedrálu svatýho Víta...
Pytkin (7947)|17.9.2008 18:50
labrava : dvd vzdy mali digital .. len vypustili 5.1 vystup , lebo ho malo kto potrebuje .. kazdy si vacsinou kupi receiver a poriadke repraky ..
Hmm (1739)|18.9.2008 07:00
Labravo, jestli nežiješ těsně nad hranicí bídy a na ten DVR jsi nešetřil oněch 7 let, tak si kup i slušný a levný receiver (třeba Onkyo 506 za osmičku, jsou i levnější) a k tomu ekonomický set 5.1 pasivních repro do desítky. Budeš koukat (no spíš slyšet) co to udělá se zvukem ve srovnání s 5.1 aktivními šumítky určenými ke zvukové kartě v kompu. A protože výrobci chtějí mít tyhle parodie na reproduktory co nejlevnější, tak prakticky nehrozí, aby to mělo audio digitální vstup a dekodéry až v subwooferové jednotce, když to rozkóduje zvukovka v kompu. No možná nějaký typ aktivních 5.1 repro s cenou k desítce by to mít mohl. A pokud bys chtěl hooodně šetřit, tak se dá receiver koupit i do šesti táců a ucházející 5.1 set k němu kolem sedmi.
Labrava (7)|18.9.2008 09:54
Víš ono to neni o tom jestli na to mám nebo ne. Je otázkou priorit za co vyhodit prachy. Vzhledem k tomu, že koukam tak na jedno až dvě dývka měsíčně v pokoji 15 m2 a s nervózníma sousedama, opravdu nepotřebuju vyluzovat rachot kerej by dokázal zbořit Jericho... Samozřejmě můžu nakoupit náklaďák bazmeků a vobložit se tim v obejváku. Ale k čemu mi to bude, když ten randál z toho nevyužiju. Teda ne bez toho aby na mě zvonili fízlové pro rušení nočního klidu... Je to stejný jak s autem. Bydlim v Praze a do práce jezdim fóbijí. Bylo by príma mít kadilaka ale nevim kde bych s nim parkoval, nevim jak bych se s nim vytáčel v našich pidi uličkách a nejspíš bych musel přepadnout Kuvajt abych se stal ke kadilaku i majitelem ropnýho vrtu...
Takže tak. Rozhod sem se, že věc vyřešim tak, že počkam jak se situace vyvine. Moje bazmeky zatim fungujou, idea, že místo dvou krbiček (dvd a settopbox) pořídim jednu bude muset počkat.
Pytkin (7947)|18.9.2008 13:07
labrava : tak si kup DVD rekoderd .. na neho nahravaj z telky (to je aj tak len stereo) .. a nechaj si dvd prehravac s 5.1 vystupom na prehjravanie dvd filmov .. preco to silou mocou chces mat v jednej krabici ?
Labrava (7)|18.9.2008 17:32
Abych nemusel furt jak magor přehazovat na TV 10 scart kabelů... Mam totiž TV se třema scart vstupama, ale sou mi nahouby, protože jen jeden umí korektně RGB. No a vedle TV mam starej VCR, DVD a settopbox. Pokaždý když chci koukat na dývko nebo na starou kazetu, musim vzádu na TV připojit kabel od danýho zařízení. Protože ve chvíli kdy kábly nastrkam do rozbočovače, tak z nějakýho důvodu TV přestane obraz zobrazovat korektně (barvy sou podivný, místama třeba černobílý, někde přepálená nesmyslná barva). Tak sem si najivně říkal, že tim, že budu mít o krabičku míň, ušetřim práci a navíc budu moct nahrávat z DVBT. Nehledě na to, že každá krabička navíc je místo + elektrika. Nejrači bych měl all in 1 televizi :-D
No nic, už to neřešme, protože to řešení evidentně nemá...
Pytkin (7947)|18.9.2008 23:55
labrava : VHS nema RGB , tu kludne pripoj na priamo do telky ..

inak dnes som drzal v rukach prototyp scaleru so swichterom .. 8 na 2 .. vstupy 2x scart , 2x komponent , 1xdvi , 3xhdmi do 2och vystupov hdmi .. so scalerom na 1080p .. to je vec ktora by vyriesila vsetky tvoje problemy ;)
Labrava (7)|19.9.2008 10:11
Možná sem to blbě vysvětlil, skusim ještě jednou. Mam TV (starej LCD) se 3 scartama a jednim DVI. Když sem TV kupoval (asi 3 roky naspátek) taxem byl rád, že do těch 3 scartů nastrkam DVD, setopbox a VCR. DVI sem v tý době neřešil, protože sem netušil kdy bude do něj krom kompu co strčit... Jenže sem zjistil, že z těch 3 scartů pouze jeden dokáže korektně zobrazit signál ať už z dvd, setoboxu či z VCR. Ostatní dva prostě zbastlej barvy z nějakýho důvodu. Šel sem TV kvůli tomu i reklamovat, ale v servisu mě poslali do háje, že to prostě tak je - že jenom první scart je určenej na připojení pomocí klasickýho RGB a ostatní že sou doví na co (na co přesně mi nedokázali říct...). A vot tý doby mi právě nezbejvá než přehazovat káble podle toho naco chci koukat. A proto sem taky začal slídit jak co nejvíc krabiček spojit v jednu a zbavit se tohodle pitomýho problému. Aneb DVD s DVBT v jedný krabičce připojit přes DVI a VRC přes ten zdravej scart.
radekhulan (185)|19.9.2008 10:47
[QUOTE=Labrava;192131]Jinak stav trhu mně opravdu překvapil a vyved z míry. Díky tomu, že stolní DVD sem opravdu řešil naposledy před cca 7 lety, kdy 5.1 analog byl standartem (nebo sem si to tehdy myslel, protože to měly všechny přehrávače, který sem tehdy měl v ruce). Prostě sem předpokládal, že to je automaticky i dneska a koukal sem jak puk, že mašinky maji jenom analogový stereo a pak koax nebo optiku. Logicky sem odvodil, že teda 5.1 bedničky budou mít dneska místo 6 cinčů na vstupu tendle koax a ono ne. Proto mě to zmátlo. O existenci receiverů sem v podstatě neměl tušení.[/QUOTE]

Trh je posledních 10 let jinde, než u tvého ultra-low-endu. Analogový 5.1 audio výstup u DVD typicky umí dekódovat jen Dolby Digital (a občas i DTS), jenže dnes existuje i Dolby TrueHD, DTS HD a další špičkové 5.1/7.1 formáty.

Navíc je doslova idiotské aby každé zařízení mělo svůj dekodér do analogu (a tím se prodražovalo), dělá se pouze jeden v receiveru, a do něj se digitálně napojí přes HDMI či optiku/coax i televize (s Dolby Digital), XBox 360 (s Dolby Digital), Playstation 3 (s Dolby Digital), TViX multimédia (s Dolby Digital, DTS, DTS HD, atd.), Blu-Ray přehrávač (DD, DTS, DTS HD, atd), a další věci.

5.1 Logitech šumítka navíc nejsou určena pro domácí kino, to je jen nouzová berlička pro "ozvučení" her v PC.

Dnešní (tak posledních 10 let) trend je vše vést digitálně a neduplikovat funkčnost, tedy dekodér je pouze jeden.

Pokud ti někdo 3 roky dozadu prodal televizi, která má jen jeden funkční SCART a jedno DVI, tak to byla "technologie" z roku 1998. :-)))

Obecně, pokud si kupuješ ultra-low-end, tak máš lepší si zvolit průměrné stereo řešení (s relativně poslouchatelným repro) než mizerné 5.1 řešení.
Pytkin (7947)|19.9.2008 18:23
[QUOTE=Labrava;192380]Možná sem to blbě vysvětlil, skusim ještě jednou. Mam TV (starej LCD) se 3 scartama a jednim DVI. Když sem TV kupoval (asi 3 roky naspátek) taxem byl rád, že do těch 3 scartů nastrkam DVD, setopbox a VCR. DVI sem v tý době neřešil, protože sem netušil kdy bude do něj krom kompu co strčit... Jenže sem zjistil, že z těch 3 scartů pouze jeden dokáže korektně zobrazit signál ať už z dvd, setoboxu či z VCR. Ostatní dva prostě zbastlej barvy z nějakýho důvodu. Šel sem TV kvůli tomu i reklamovat, ale v servisu mě poslali do háje, že to prostě tak je - že jenom první scart je určenej na připojení pomocí klasickýho RGB a ostatní že sou doví na co (na co přesně mi nedokázali říct...). A vot tý doby mi právě nezbejvá než přehazovat káble podle toho naco chci koukat. A proto sem taky začal slídit jak co nejvíc krabiček spojit v jednu a zbavit se tohodle pitomýho problému. Aneb DVD s DVBT v jedný krabičce připojit přes DVI a VRC přes ten zdravej scart.[/QUOTE]

no tak toto si mal napisat hned .. ty potrebujes uplne nieco ine .. staci ti kupit receiver (mohol by stat tak ~5000) .. ktory prepina componentne vstupy .. to ma dnes asi kazdy .. zaroven bude mat aj tie dekodery .. a mas problem vyrieseny ..
masounek (9)|7.10.2008 19:19
Ahoj lidi, jsem tu nový, ale řeším (podle mě) podobný, ne-li stejný problém. Před dvěma lety jsem si koupil DVD přehrávač Panasonic SC-HT 845. Přehrávač je s bedýnkami (resp. subwooferem) propojen ze zdířky označené na přístroji jako A (analog, audio???), v návodu není výstup označen pro jistotu vůbec.
Nyní bych chtěl přehrávač zaměnit za rekordér s HDD. Samo by bylo ideální abych jen prohodil přístroj za přístroj a přehrávač poslal ze skály. Jenže ouha, nemohu najít žádný DVD rekordér s tímto výstupem. Jedná se tedy o stejný problém, jaký řeší labrava?
vonip (6)|18.11.2008 08:49
Skus pozriet daco z produkcie Orava; tusim mali nieco take.
demonator (1)|18.1.2009 22:55
[QUOTE=masounek;195173]Ahoj lidi, jsem tu nový, ale řeším (podle mě) podobný, ne-li stejný problém. Před dvěma lety jsem si koupil DVD přehrávač Panasonic SC-HT 845. Přehrávač je s bedýnkami (resp. subwooferem) propojen ze zdířky označené na přístroji jako A (analog, audio???), v návodu není výstup označen pro jistotu vůbec.
Nyní bych chtěl přehrávač zaměnit za rekordér s HDD. Samo by bylo ideální abych jen prohodil přístroj za přístroj a přehrávač poslal ze skály. Jenže ouha, nemohu najít žádný DVD rekordér s tímto výstupem. Jedná se tedy o stejný problém, jaký řeší labrava?[/QUOTE]

...asi jo, a je to i stejný problém jako řeším já. Máma má dom. kino Panasonic HT335 a teď jsme jí místo toho koupili Panasonic DMR-EX768EP-S, rekorder s harddiskem, aby si mohla nahravat ty blbosti z televize... povedlo se mi ho sehnat jen za 6300,- tak jsme měli radost, ale dneska mi švagr volá, že neví jak to zapojit, prej tam nejsou dírky na všechny bedýnky ;-D

Tak jsem trochu prozkoumal internet a poprvé zjistil, že se dělá něco jako AV receiver, o tom jsem dosud neměl ani ponětí, i když se živim v IT a měl bych se v těhle blbostech vyznat ;-D
Každopádně je nesmysl kvůli "Ordinaci v růžové zahradě" a "Evě&Vaškovi" vyhodit dalších 15-20 tisíc za AV receiver s bednama... Fakt mě překvapilo, že dneska pro tenhle segment nikdo nic pořádně nevyrábí, "standardní" řešení je dneska 30 tisíc za televizi a 30 za ten zbytek... pro mě sou to dva platy, ale kde na to maji brát "normální" lidi? 8-!

Čili mámě k tomu asi seženu 2 bedýnky na cinch a ten starej přehrávač se úplně prodá a bude pokoj (i když by se to asi dalo propojit přes digitální audio?). Sice přijde o subwoofer, kterej je na "Bílou orchidej" k nezaplacení, ale živit elektrikou 2 krabice kvůli VKVčkům, to fakt ne.