Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Blu-ray je prakticky mrtvé

Pytkin (7947)|13.3.2009 17:02
[QUOTE=milka2;219340]
Co mam v planu, koupit HDD recorder s aspon 1.5 TB a vsechny pohadky tam natahat (a klidne i v Divx za cenu mirne ztraty z obrazu), vubec mi nebude vadit, ze nebudou v HD rozliseni a ani nebudu nikde schanet jejich HD verze za ucelem lepsiho zazitku.

A co se tyka zvuku, ja jsem se vratil zpatky ke stereu.
Doporucuji precist tuto teorii:
http://www.hifipassion.com/stranky/dkvsst.php[/QUOTE]


Toto som presne spravil .. Kupil som popcorn , kupujem v stanku DVDcka s rozpravkami a ripnem ich vzdy do popcorna , len cistu rozpravku a 3oj rocny synak pozera .. hlavne on je schopny za 5 minut vystriedat 5 dvdciek , kym zisti , co vlastne chce pozerat .. a menit dvdcka v prahravaci je velka otrava .. v popcorne to proste len clovek prepne na inu rozpravku .. chcem mu tam spravit obrazky k rozpravkam , aby si ich vedel prepinat sam ..
milka2 (51)|13.3.2009 18:32
[QUOTE=Pytkin;219395]Toto som presne spravil .. Kupil som popcorn , kupujem v stanku DVDcka s rozpravkami a ripnem ich vzdy do popcorna.....[/QUOTE]

Jo tak nejak si to predstavuju, akorat bych to chtel uz rovnou s dvb-t a analog tunerem, kdyz uz tam ten disk je, tak at je rovnou i na nahravani. A zaroven by se mi tam libilo pripojeni na net, abych se mohl pri zapnutem nahravani pripojit z postele pres notebook na namapovany prehravac, a divat se pres vlc na prave nahravany porad (takhle jsem to mel udelany se skystar kartou) a zaroven bych si pral standartni rozmery hifi komponenty. A klidne i bez Blue-ray mechaniky.......
rampion11 (131)|13.3.2009 19:36
[QUOTE=StD;219367]Jistě, ten "výdobytek" si vyšperkuji o BR, až bude za přiměřenou cenu, a o tom je tady myslím řeč až příliš.

A co se toho "davu" týče, tak ten se vám nadšencům za tím nežene právě proto... :D

Ale jen tak dál, je to vaše věc, vaše rozhodnutí, podložená ovšem zcela nelogickou úvahou, že to co máte vy musí chtít i všichni kolem.[/QUOTE]


Nikdo nikomu přece nic nevnucuje, pouze tu diskutujeme o rozdílu dvou formátů. Co se týče přiměřené ceny, první VHS koupil otec za 17000 Kčs, první DVD již já za 12000 Kč, první BR přehrávač za 8k. Silně sestupná tendence a to nepočítám mnohem vyšší kupní sílu, než která panovala před lety. Samozřejmě, i já budu rád, když cena bude nadále klesat a časem si dokoupím BR mechaniku, HD kameru, lepší TV. Ale to přece neznamená, že když si tyto výrobky nyní nemohu dovolit nebo nevidím důvod do těchto věcí investovat, že jsou zbytečné a mít neustálou tendenci obhajovat sám před sebou jejich nekoupi. Tato debata je určená spíše pro ty, kteří se již dnes rozhodují mezi DVD vs. blu ray, Ty jsi se sám již prvním příspěvkem pokládáním květin na hrob, snobstvím a plácáním prázdné slámy vymezil extrémem, na který tak rád poukazuješ.
jarino1978 (8045)|13.3.2009 19:37
[QUOTE=milka2;219411]Jo tak nejak si to predstavuju, akorat bych to chtel uz rovnou s dvb-t a analog tunerem, kdyz uz tam ten disk je, tak at je rovnou i na nahravani. A zaroven by se mi tam libilo pripojeni na net, abych se mohl pri zapnutem nahravani pripojit z postele pres notebook na namapovany prehravac, a divat se pres vlc na prave nahravany porad (takhle jsem to mel udelany se skystar kartou) a zaroven bych si pral standartni rozmery hifi komponenty. A klidne i bez Blue-ray mechaniky.......[/QUOTE]

čiže by si chcel mať niečo, čo ešte neexistuje...
ok. momentálne Ti môžem teda doporučiť HDTV satelitný receiver Vantage HD 7000 TS :
- má DVB-T
- vie nahrávať na pripojený ext. HDD cez e-sata alebo usb 2.0
- má funkciu timeshift
- môžeš naraz nahrávať 4 programy
- nemá ale net !
- prehrá DIVX
jarda50 (1424)|13.3.2009 20:29
Naprosto souhlasím s rampionem, Pojďme se bavit o rozdílech a ne o tom či je to drahé a hodnptit to z pohledu zda na to mám či ne. Šel jsem stejnou cestou jako rampi a také mohu potvrdit ten propad a podstatně menší rozdíl mezi cenou a mezi platy. Jen podotýkám, že nepatřím mezi ty co by si chtěli honit triko a oslňovat. Pro mne prostě BR svůj neoddiskutovaný půvab má. A nejvíce hodnotím obrazový a zvukový přínos. Na druhé upscaling u DVD je sice dobrá věc, ale tvrději právě odhaluje rozdíly v kvalitě různých DVD. Faktem, ale je, že je potřeba mít celý řetězec vyvážený. I dnes je problém v tom, že poměrně dost TV honosící se tím, že zvládnou 24p to nedokáží tak kvalitně jak by to mělo být. V takovém případě je jasné, že BR ztrácí svůj význam, kdy podstatou je vidět film přesně tak jak byl natočen a jak ho rejža a kameraman viděli. To je prostě věc, kterou prostě DVD nedokáže. Mimo jiné považuji za velkou výhodu to, že se začíná stírat rozdíly v regionálních kodec a už dnes je spousta BD disků, které se dají přehrát v rúzných koutech světa. A co z toho plyne? Ta výhodas je v tom, že pokud si takový disk koupím tak se nevystavuji postihu za nelegální nahrávku na rozdíl od DVD koupeného v USA či jinde s jejich regionálním kodem. Jen si porovnejte počty DVD reg free a BR s volným pohybem.
ai (2993)|13.3.2009 21:05
Disk koupeny v US a prehrat v CR, je nelegalni ? Jako , ze ti nekdo napari pokutu, nebo te bude vysetrovat ? To zni jako vtip nebo nejaky stihomam, vazne, to snad ne.
jarda50 (1424)|13.3.2009 21:50
Ano je to tak, pokud to není region free a pokud to nemá kod daného regionu v němž onen nosič provozuješ tak se to považuje za nelegální. To není stihomam to je realita a vysvětlím proč. Rozdělení na regiony A a B je z několika důvodů Především jde o to, že v oněch regionech dochází k rozdílnému času premier a tak zatím co v jednom regionu dochází k vydání díla na nosiči u druhého se teprve připravuje k jeho premieře v kinech a pod. Dalším důvodem je to, že v různých regionech je jiná cenová pélitika poplatky a pod.
Nyní asi to nejdůležitější. Zákon upravující ochranu autorských práv mluví o tzv. nekalích prostředcích což jsou veškeré předměty a pomůcky umožňující prolomit ochrany a to včetně regionálních kodů BTW nenajdeš jediného značkového výrobce , Pnasonic, Sony, Sam a pod, kteří by uvedli na trh něco co by bylo reg. free. To jen Čína a pod neznačkové výrobky. A zpět k podstatě. V případě, že je disk přehráván v jiném regionu dochází k prolomení regionálního kodu a to je zákonem postihováno. Je to jen velice stručné, ale pokusím se najít nějaké judikáty k této problematice.
jibarr (792)|13.3.2009 21:59
[quote=ai;219435]Disk koupeny v US a prehrat v CR, je nelegalni ? Jako , ze ti nekdo napari pokutu, nebo te bude vysetrovat ? To zni jako vtip nebo nejaky stihomam, vazne, to snad ne.[/quote]

To je i u hudebních CD. Jsou kolekce a unikátní CD, který nemáš šanci z USA dovést. Jedině propašovat. Je to tzv národní bohatství. Čárový kód je proděravělý, aby se nadal číst a zadávat do čteček. To můžeš jako významná osoba dostat jako dárek, nebo koupit na aukci. Nikdo ti ho neprodá. Hodnota těchto CD je někde úplně jinde, než běžných CD. Takovou kolekci skladeb pak dáš dohromady jedině nakoupením těchto písniček na jiných výběrech, ale nikdy pohromadě. Jediná /těžká/ možnost je dovoz přes nějakou hudební asociaci za konkrétním účelem.
ai (2993)|13.3.2009 22:07
To znamena, ze ja se vratim z US na stara kolena a koupenou sbirku DVD si nebudu moci sebou vzit domu ? Nebo koupim 5 DVD v originalnim zneni ,bavme se prakticky, ne nejake specialni zalezitosti o unikatnich CD nebo pasovani. Je to preci blbost ne. Ja si vezu DVD a celnik rekne to zacalujes hochu, nebo me budou vysetrovat, nebo me soused uvidi a praskne me a budou me vysetrovat?
jarda50 (1424)|13.3.2009 22:13
teoreticky je to možné. Podívej se sám do zákona o ochraně autoorských práv a na protipirátsku unii. Tvojí jedinou šancí je kupovat region free. Před měsícem jsem objednával v USA DVD Highwayman. Docela to trvalo, než mi sehnali verzi bez omezení regionu. Jinak znovu opakuji na oficiálním zařízení si to ani nepřehraješ.
ai (2993)|13.3.2009 22:41
No asi bych ty DVD rozdal nejake charite predtim, a pak se budu radeji divat na nejaky dabing z NOVY, no, nez se stat zlocincem, nebo neposlusnym obcanem, to tedy ne :-)
milka2 (51)|14.3.2009 08:23
[QUOTE=jarda50;219433]...Pojďme se bavit o rozdílech a ne o tom či je to drahé .....[/QUOTE]

Podle mne prave cena je alfa-omegou cele diskuze. Ja sam za sebe netvrdim, ze je Blue-ray mrtve, ale pro mne pridana hodnota neni tak velka, abych za to platil soucasnou cenu. (to uz si radeji zajdu nekdy do kina).

Stejne tak nejsem zadny zberatel filmu. Mne by nejvice vyhovovala online pujcovna - prihlasim se, vyberu si film z rozsahle (velmi, velmi rozsahle) databaze (treba komedii Moji pratele 2) , zaplatim 100,- Kc, film se prida do listu - "moje filmy", a z tohoto listu si budu moci film kdykoliv prehrat. (a bude mi jedno, jestli to bude v HD nebo ne)

Az tohle bude, nebudu doma potrebovat zadny DVD prehravac, zadny Blue-ray, zadny satelit o petistech kanalech (no satelit jsem uz stejnak prodal)... a optika bude definitivne mrtva...
Ivo Mašek (10205)|14.3.2009 08:40
[QUOTE]
Mne by nejvice vyhovovala online pujcovna
[/QUOTE]
Půjčte si film přes internet a zaplaťte SMS
http://technet.idnes.cz/pujcte-si-film-pres-internet-a-zaplatte-sms-fk7-/sw_internet.asp?c=A061030_212255_sw_internet_dvr
Amazon: nová online půjčovna filmů
http://www.emag.cz/amazon-nova-online-pujcovna-filmu/
InterDVD
http://www.interdvd-pujcovna.cz/
...atd., atd.
Asi to nebude podle tvých představ, ale nějak už se to začíná rozhýbávat.
ferrda (162)|14.3.2009 09:27
[QUOTE=jarino1978;219347]... Už sa teším na slogany typu : shrek Ti vylezie z obrazovky. Toto bude počítam ďaľšia revolúcia, ako je to teraz z HD...[/QUOTE]

No keby z tej obrazovky vylizla napr. Jenna Jameson alebo Tyran Richard, to by myslým bola revolúcia. Ten Shrek ma v mojom veku už akosi neberie. :-)
Inak čo sa týka BLU-RAY, tak samozrejme má budúcnosť, to je bez debaty.
jarino1978 (8045)|14.3.2009 11:38
[QUOTE=ferrda;219469]No keby z tej obrazovky vylizla napr. Jenna Jameson alebo Tyran Richard, to by myslým bola revolúcia. Ten Shrek ma v mojom veku už akosi neberie. :-)
Inak čo sa týka BLU-RAY, tak samozrejme má budúcnosť, to je bez debaty.[/QUOTE]

nie som až tak starý, no shreka si rád pozriem. a dcéra ho úplne žerie....
artam (1147)|14.3.2009 14:58
Zaujimava diskusia...
Len nechapem, ze ste si v svojom zapale nevsimli jeden zasadny blud, citujem "... VHS -> DVD je rozdiel 240:576 , a DVD : BR je 576 : 1080"... :)

VHS aj DVD maju samozrejme obidva 576 viditelnych riadkov (cely PAL snimok ich ma 625). Rozdiel je samozrejme v horizontalnom rozliseni, t.j. v pocte zobrazitelnych zvislych ciar. A to je u DVD cca 540, cize oproti VHS vyse dvojnasobok. Ale pocet riadkov maju rovnaky. Takze je lepsie porovnavat celkovy pocet rozlisitelnych bodov v obraze, aby sa porovnavalo porovnatelne. Potom porovnanie DVD -> BD vychadza v prospech BD znacne vyraznejsie, ako VHS -> DVD.

Uz je to strasne davno, ked niekto asi "odborne znaly" prelozil pojem "lines" ako riadky...grrr... a odvtedy sa to v dokonca aj v odbornej tlaci pouziva ako riadky a niet toho boha, aby to uz prestalo. Alebo nech sa teda zadefinuje pojem "riadok" ako zvisla linka, len nech to uz konecne je aspon logicky spravne. :D
jarda50 (1424)|14.3.2009 15:07
milka samozřejmě , že pujčování filmů on line už existuje. Akorát to má omezení, že na přehrávání filmu máš 24 hod a pak si už neškrtneš a zároveň je zde ochrana proti kopirování.Dokonce jedna zaj¨hraniční spol. nemöhu si vzpomenout tak působí přes sat a její specialitou je "vysílání " filmů v 1080p Jenže to funguje tak, že fil se stahuje na jimi dodaný přístroj s HDD zásadně v noci, kdy je nejnižší provoz a přehrání je také časově omezeno. Po jeho přehrání už není další možné opakované přehrání.
jarda50 (1424)|14.3.2009 15:12
artam použijeme termín svislý řádek. Někde se dokonce uvádějí sloupce
milka2 (51)|14.3.2009 18:36
[QUOTE=jarda50;219500]milka samozřejmě , že pujčování filmů on line už existuje. .[/QUOTE]

Proto jsem psal "hodne, hodne rozsahla..." a jako priklad jsem uvedl Moji pratele 2 "http://www.csfd.cz/film/31971-moji-pratele-ii-amici-miei-atto-ii/" ,
dalsi muze byt Missie, King Ping, Soukrome Neresti. Ukazte mi online pujcovnu, kde budou tyto filmy ke stazeni vcetne ceskeho dabinku (kvuli manzelce)
jarda50 (1424)|14.3.2009 19:31
podívej se na O2 pokud bereš od nich služby můžeš i do jejich film archivu. Jinak se podívám i jinde
jarda50 (1424)|14.3.2009 19:37
Volny.cz, http://www.kinomania.cz iTunes Movie Rentals
Pytkin (7947)|14.3.2009 19:48
OK .. tazke nie "... VHS -> DVD je rozdiel 240:576 , a DVD : BR je 576 : 1080"

ale VHS->DVD je 240:720 a DVD:BR je 720:1920 ..

nevidim v tom velky rozdiel ..
jarda50 (1424)|14.3.2009 20:46
ne počet bodů je to veliký rozdíl. A vidět to je. Už třeba to, když je například záběr na objekt v popžedí ( stadion) zatímco na DVD je pozadí silně rozmázlé tak u BR je pozadí viditelné ostře a s detaily. To je praxe.
jarino1978 (8045)|14.3.2009 21:21
@artam : OK:)
@Pytkin : Ty nevidíš rozdiel medzi SD a HD ? Pred mesiacom si sa tu rozplíval nad úžasnou kvalitou HD....:rolleyes:
Myslím, že točíš v HD, alebo sa mýlim ? Tak ako ? :)
O čo tie MKV... Sťahuješ SD ? :)
Zbehni k susedovi, nech Ti ukáže priame porovnanie NOVA SD vs. NOVA HD - pozri si napríklad o 19.30 hod Televízne noviny na Nove HD...A to Ťa chcem upozorniť, že NOVA HD vysiela H.264 AVC / 1080i pri bitrate 9,3 Mbit/s. A teraz si predstav BD - H.264 AVC / 1080p - bitrate 40 Mbit/s...Porozmýšlaj....:BB:
Pytkin (7947)|14.3.2009 23:29
jarino : nepovedal som ze nevidim rozdiel medzi SD a HD .. povedal som ze nevidim rozdiel v tych riadkoch a stlpcoch .. Ze je jedno ci to pocitame na riadky alebo stlpce .. stale je vacsi rozdiel VHS/DVD ako DVD/BR ..
jarino1978 (8045)|15.3.2009 13:08
[QUOTE=Pytkin;219560]jarino : nepovedal som ze nevidim rozdiel medzi SD a HD .. povedal som ze nevidim rozdiel v tych riadkoch a stlpcoch .. Ze je jedno ci to pocitame na riadky alebo stlpce .. stale je vacsi rozdiel VHS/DVD ako DVD/BR ..[/QUOTE]

no neviem teda...porovnávaš stále len rozdiel v obraze, alebo celkovú technológiu ? osobne som videl dosť veľa filmov DVD-VIDEO , o ktorých by som skôr povedal, že boli prevedené z VHS...a zasa niektoré filmy z BD nedosahujú strop a kvalitu 1080p.
ale pre mňa osobne znamenal prechod z DVD na BD rapídny skok a stále aj znamená. Chce to len naplno vyťažiť technológiu, čo Ti BD a vlastné celé HDTV umožňuje. Pokiaľ nám kedysi marketing tlačil do hlavy, že DVD = domáce kino, tak to bolo len z časti. No a BD spolu s HDTV tento princíp do poslednej body splňuje. Ak si dáš dohromady veľkú obrazovku + kvalitný zdroj, tak to nemôže byť zlé...
Pytkin (7947)|15.3.2009 14:06
jarino ; porovnaval som vsetko dokopy .. proste podla mna vhs->dvd priniesol zasadne zmeny .. kde dvd->br prinasa len zmenu v kvalite obrazu ..

nehovorim ze prechod z dvd na br neni rapidny .. jasne ze kvalita obrazu sa zasadne meni , hlavne v dnesnej dobe velkych plochych televizorov ..
Len proste ked sa zamyslam nad tym co bola vacsia zmena , tak vhs->dvd bola vacsia zmena ako dvd->br .. myslim z zmysle ze priniesla zasadnejsie zmeny .. ako napriklad viac zvukov , vypinatelne titulky , 5.1 zvuk , menu , priamy okamzity pristup ku vsetkym funkciam , bonusy .. co ja viem co este .. BR vpodsate toto vsetko len zkvalitnuje ..
jarino1978 (8045)|23.3.2009 07:53
včera som dopozeral BD Quantum of solace :
- obraz jednoznačne asi najväčšia špička, čo doposiaľ asi vyšla na BD, proste technicky totálne dokonalý
- zvuk - total perfekt
- kľudne odporučím toto BD ako obrazový tester na Vaše HDTV ( je tam niekoľko záberov na dokonalé otestovanie HDTV : prekrásny záber na vnútro hotela v Bolívií, zábery v rokline a pod. )
jarda50 (1424)|23.3.2009 15:01
jarine to jsi si objednal v "krámu" nebo to šlo přes net. Nějak jsem na tohle zatím nenarazil. Je už na našem trhu BD s BD Live funkcí?
jarino1978 (8045)|23.3.2009 15:48
objednal som cez net, u nás bude už tento týždeň. Teš sa !
jarda50 (1424)|23.3.2009 16:18
jarine už jsem taky objednal včetně trasformers.
jarino1978 (8045)|14.4.2010 20:20
trošku reality...

http://hdmag.cz/clanek/kvalitativni-problemy-katalogovych-blu-ray-titulu

Naposledy ma nasrala technická kvalita The Lord of the rings. Kvalita na úrovni upscalovaného DVD, otrasné podanie obrazu v tmavých scénach...