Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DLNA a praktické využití v síťovém spojení mezi PC a TV... "mýtus nebo skutečnost"?

kofolak (294)|30.1.2012 10:04
CIFS/NFS/Share je sposob zdielania dat. Ked mas MMC, tak musis k tomu zdielaniu prilepit este nejaku aplikaciu, aby si nieco aj videl ci pocul. DLNA nie je len o zdielani, ale aj o tom, co a akym sposobom sa bude prehravat. Zariadenia si oznamia ake formaty podporuju. Pri DLNA nemusis riesit aku aplikaciu na prehravanie pouzit. MMC aj pocitace maju velky vykon, spravuje si to kazdy sam, staci dohrat kodek alebo aplikaciu, ale to sa v TV a inych tak jednoducho neda.
A teraz sa venujme uz iba DLNA...
RoPo (6061)|30.1.2012 10:33
DLNA je o streamovaní multimediálních dat a je to multimediální komunikační protokol. CIFS je jen o sdílení čehokoliv.
KamilZ (10277)|30.1.2012 10:41
Jen pro přesnost: DLNA je konsorcium firem, které definuje standardy a pravidla pro udělení certifikace zařízením a produktům, není to komunikační protokol (i když to tak všichni pro zjednodušení bereme). Jako protokol se používá ořezané UPnP AV a celé to jede nad HTTP a RTS.
Pytkin (7947)|30.1.2012 11:07
mne je uplne jedno , ci sa streamuje alebo zdiela .. podstatene je aby som si pustil , co chcem .. s MMC nemam problem pustit hocico od hocikial .. to zdielanie mi to umoznuje .. tak isto mozem pozerat streamy z internetu .. archivy televizii .. atd atd .. proste nikto a nic ma neobmedzuje .. DLNA netusim co vie .. ale vobec to k zivotu nepotrebujem ..
kofolak (294)|30.1.2012 11:17
[quote=Pytkin;394480].. atd atd .. proste nikto a nic ma neobmedzuje .. [/quote]
skus sa na to pozriet inak: nejde o obmedzovanie, ale o definovanie moznosti
[quote=Pytkin;394480]DLNA netusim co vie .. [/quote]
to je otazka vedomosti, staci nastudovat a co sa tyka certifikovanych zariadeni, tak si mozes pozriet co v ramci DLNA podporuju http://www.dlna.org (priklad je aj v mojom podpise)
visper (270)|30.1.2012 11:17
Já mám v síti obojí DLNA i CIFS. Když chci pustít z noťasu film 1080p přes wifi, tak musím použít DLNA, CIFS přes wifi nestíhá, musel bych noťas uvázat na kabel.
Pytkin (7947)|30.1.2012 16:29
kofolak : naco to mam studovat , ked zom v zivote nevidel nejake zariadenie s podporou DLNA .. vobec ma to nezaujima .. nechapem preco to pchaju do televizorou a nedaju tam sambu a nfs ..
Kamil-os (62)|31.1.2012 08:39
Ze ne? Tak se mrkni sem http://www.synology.com Nejlevnejsi je model DS111 ma sachtu pro jeden disk. Ja mam DS209 (dva disky RAID pole) umi toho hodne, treba Surveillance station, download station, backup, apod. , DLNA vcetne transkoderu FLAC/APE, AAC, OGG, AIFF. Kdyz te to nezajima tak hned nemusis odsuzovat DLNA.
KamilZ (10277)|31.1.2012 10:39
[quote=Pytkin;394555]nechapem preco to pchaju do televizorou a nedaju tam sambu a nfs ..[/quote]
Protože CIFS/Samba je v tomto případě kanón na vrabce a jeho implementace je řádově složitější, než DLNA (HTTP + trocha XML). Uznávám ale, že tento argument ale poslední dobou slábne, když za chvíli bude všude Linux.

Problém v DLNA je spíš v tom, že to není dotaženo do konce (málo podporovaných formátů, titulky, přepínání audio, profily (dnes už jich je cca 300!), ...). Mě se uPnP/AV celkem líbí, akorát to DLNA aliance ořezala a s prominutím zprasila :-(. Kdybych dělal nějaké AV zařízení, tak rozhodně raději sáhnu po DLNA, než CIFS (za předpokladu, že je DLNA OK a umí vše potřebné). Budu to mít podstatně jednodušší a dostanu služby, které bych musel zajišťovat sám.
Pytkin (7947)|31.1.2012 11:23
ok .. kto sa chce trapit s dlna , nech sa paci .. ja si radsej pustim nejaky film ..
Kamil-os (62)|31.1.2012 12:03
Kazdeho gusto. Ale podotknu, ze v pripade DLNA ala Synology je to nebe a dudy co jsem videl ruzne DLNA, tohle je jako diskove uloziste, ktere nabizi neomezene moznosti a staci jednou kliknout a vse je povoleno, zadna slozita prace.
KamilZ (10277)|31.1.2012 12:26
[quote=Pytkin;394696]ok .. kto sa chce trapit s dlna , nech sa paci .. ja si radsej pustim nejaky film ..[/quote]
Vystihl jsi to trefně, bohužel :-(
romco123456 (24)|16.2.2012 22:54
zdravim, mam dotaz, mozno to tu uz je citat 50 stran sa mi nechce :)

1. dokaze tv s dlna prehrat video vo fullhd o velkosti do 40gb?
2. planujem to napojit takto: tv-lan kabel do rutru-ruter wifi s pc .. je to mozne. neobmedzi ta wifi nejakym sposobom prenos?
RoPo (6061)|16.2.2012 23:01
Wifi prenos samozrejme u fullhd videa omezi.
KamilZ (10277)|17.2.2012 07:10
[QUOTE=romco123456;397976]zdravim, mam dotaz, mozno to tu uz je citat 50 stran sa mi nechce :)[/QUOTE]
Tak použij vyhledávání. Ohledně WiFi a jeho použitelnosti je tady psáno více než dost. A ptát se na 40gb je vzhledem ke streamování nesmysl (velikost nehraje roli), o tom jestli Ti to TV přehraje rozhoduje spousta jiných věcí, stačí opět hledat.
Kamil-os (62)|17.2.2012 08:25
Hm no s wifi to vidim blede. Nejlepsiho dat. toku docilis UTP kabelem . Wifi v pasmu 5 Ghz sila 2-3 carky v TV a fullHD neustale nacitam. Mam vse propojeno UTP kabelem a paterni spoje mam v UTP 6.cat. NAS mam v druhem baraku a prehravani zvlada v pohohode. Nejvetsi film jsem mel v mkv 20 Gb Telka prehrala bez problemu, nacetlo jen jednou a behem fillmu nebylo ani jedno seknuti nebo hlaska nacitam s wifi budes mit hodne casto, az otravne.
romco123456 (24)|17.2.2012 09:24
dakujem chlapci.
Kamil, ty si tu pravdepodobne furt a mas v tom prehlad ale zaneprazdneny clovek ako ja nema cas surfovat po nete a od toho su tu taky milí ludia a odbornici ktory su ochotny bez okolkov poradit. teraz vam aj ja mozem poradit nieco z mojho oboru pre prehladnejsi a lepsi chod tohoto fora by som urobil prvy prispevok v teme ako suhrn moznosti a faktorov. predislo by sa tym zbitocnym otazkam ktore som tu vlozil a vsetci by boli spokojny :).
sanchez13 (1071)|17.2.2012 11:08
[QUOTE=romco123456;398006]pre prehladnejsi a lepsi chod tohoto fora by som urobil prvy prispevok v teme ako suhrn moznosti a faktorov. predislo by sa tym zbitocnym otazkam ktore som tu vlozil a vsetci by boli spokojny . [/QUOTE]

ano, toto by sa hodilo aj podla mna (najme pri takychto vacsich threadoch) a o aktualizaciu toho prveho prispevku by sa mal starat ten, kto thread zalozi....
KamilZ (10277)|17.2.2012 14:04
[QUOTE=romco123456;398006]Kamil, ty si tu pravdepodobne furt a mas v tom prehlad ale zaneprazdneny clovek ako ja nema cas surfovat po nete [/QUOTE]
To není zaneprázněnost, to je lenost :-). Dát do pokročilého vyhledávání wifi+přehrávání a zobrazit si příspěvky je otázka 10-ti sec. a dostaneš hned na první stránce s výsledky několik varování před WiFi. Co se týká velikosti souborů tak jak jsem psal, je to nesmysl takhle porovnávat. Důležité jsou podporované formáty a jejich parametry. Můžeš mít 5GB soubor s FP 5.1 a neškrtneš si a naopak budeš mít velký XX GB FP L4.1 a pojede v pohodě, viz třeba tohle: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/31151-Samsung-High-Profile-5-1-a-Ref-Frames-8

Při streamování je jedno, jak je soubor velký, resp. záleží na vysílací straně, ne na příjemci. Ten dostává jen stream. A pokud vysílací strana není úplně stupidně napsaná, tak je jí to jedno také (už jsem viděl umělce, co při streamování čtou celý soubor do paměti...).
romco123456 (24)|17.2.2012 14:47
[QUOTE=KamilZ;398058]Při streamování je jedno, jak je soubor velký, resp. záleží na vysílací straně, ne na příjemci. Ten dostává jen stream. A pokud vysílací strana není úplně stupidně napsaná, tak je jí to jedno také (už jsem viděl umělce, co při streamování čtou celý soubor do paměti...). [/QUOTE]

toto mi stacilo, diky. na podporovane formaty som sa nepytal, vtom mam jasno.
zinomaster (1)|18.2.2012 18:04
zdravim

máte niekto skúsenosti zo sw nero 8 a DNLA mám TV LG 37LV357S

nero MediaHome - nastavenie vzdialeného použivatelského rozhrania ? a Nastavenie prenosu televíznych udajov (vyžaduje podporovaný televízny adaptér) ?
nero scout - internetové služby ?

návod na tieto programi som v nere nenašiel a na nete iba po ang (ang neviem) viete niekto o tomto sw čokolvek ?

DNLA mi ide dobre je to celkom jednoduch pozrem film atd... no ale podarilo sa mi tam nejako dať internetové rádio a v tv hrá no je tam aj webTV a iTunes atd...
Kamil-os (62)|18.2.2012 23:57
Dik za pochvalu, porad tu nejsem. A o NASU (DSM) atd. vim dolcela hodne, vcetne toho, ze delam kamerove systemy. Kdyz muzu tak poradim a pisnu za to me neubude. Fakt nemam rad, tak si to najdi atd. Nic vezlem pro pisatele o par postu vyse. Ja taky moc casu nemam a to bych musel jen cucet do LCD a vecne se v necem hrabat. Ted uz mam problem s ociam, do kompu cumim denne. Tak jsem rad, kdyz najdu neco behem cvie a ne procitat tisece kecu o kolo blablabal. Jsem rad za kazdou rychlou reakci. Mam prolezlych hodne for vcetne kojenarskeho SF :-) odchov ala SYMBIAN. Kdyz kuknu na TV Freak tak tam o PS59D6900 je 8 partu a tady? Kulove! A to diky tomu treb a byd ted,tak si to najdi. proc asi umrelo SF? Hm ? A to bylo prulomove forum. Proc tedy slo do papa? Diky tomu, ze tam nikdo nepisal a kazdy prudil, kdyz muzes tak hledej a nepis atd. Kdyz ted kuknu kolem, takna bazi SF je tuny disk. for. Pokud mozno vzdy byla prvni strana enbo prvni prispevek aktualizovany a tam clovek nasel vse potrebne a ne swe kopat pres masy star. Tak jsem to delal ja, kdyz jsem neco zalozil.

Mit zaple neustale PC kvuli DLNA? Myslim, ze se vypati investovat do krabicky NAS, nebo MMC. Ktere zere daleko mene stavy nez pc.
KamilZ (10277)|19.2.2012 07:06
[QUOTE=zinomaster;398243]nero MediaHome - nastavenie vzdialeného použivatelského rozhrania ? a Nastavenie prenosu televíznych udajov (vyžaduje podporovaný televízny adaptér) ?
nero scout - internetové služby ? návod na tieto programi som v nere nenašiel a na nete iba po ang (ang neviem) viete niekto o tomto sw čokolvek ?[/QUOTE]
Z toho Tvého popisu mi absolutně není jasné, na co se vlastně ptáš a v čem máš problém :-)

Základní popis NERA v češtině je třeba zde:
http://books.google.cz/books?id=2kUIsL_PXUsC&printsec=frontcover&hl=cs (není to jen o vypalování, dál je popis scout apod.)
bavorak (1494)|20.2.2012 14:24
[QUOTE=Kamil-os;398321]Kdyz kuknu na TV Freak tak tam o PS59D6900 je 8 partu a tady? [/QUOTE]

asi si chcel spomenut ine forum, lebo ja PS59D6900 mam a tu na TVFREAK je teda o nej prispevkov minimalne. Tak kde prosim ta je tych 8 tem o tomto TV, na ktorom fore?
dakujem
Kamil-os (62)|20.2.2012 15:02
Aha , promin - tohle neni ceske forum. mam to doma v pc, pak dam odkaz.
Teprve ted jsem se k tomu dostal, je to http://www.avforums.com
Xamber (111)|24.2.2012 16:32
Výborný media server najdete zde http://www.serviio.org/download - jednoduchá instalace, česká lokalizace, snadné nastavení a fuguje spolehlivě.
ultrasfan (1)|25.2.2012 14:35
Zdravim vospolok,

Planujem kupit novu TV a mal som v umysle k tomu kupit daky sietovy disk kde by som mal filmy a hudbu...
Mozte mi poradit najvhodnejsiu kombinaciu TV a NAS aby nebol extra problem vsetko rozchodit?
rad by som sa zmestil do 1000€
RoPo (6061)|26.2.2012 11:42
Plazmu nebo LCD? Uhlopricka? Sat nebo kabel nebo dvb-t tuner? Jednodiskovy nebo vicediskovy NAS?
KamilZ (10277)|26.2.2012 18:09
Kup si TV, která se Ti líbí, k tomu MMC a NAS. Teprve potom to bezproblémově rozhodíš. NAS není bezpodmínečně nutný, jeho roli může převzít MMC, ale bude to pomalejší při kopírování většího objemu dat a neuděláš tam RAID. Ohledně TV jsi nic nenapsal, myslíš, že umíme věštit?
kofolak (294)|26.2.2012 21:20
[QUOTE=romco123456;397976]neobmedzi ta wifi nejakym sposobom prenos?[/QUOTE]
Ano, obmedzi, skus vsak 802.11n co by sa mohlo takmer vyrovnat 100Mbit Ethernet kablu (teoreticky sa uvadza 300Mbit/s, ale to je fakt len teoria)
To vlastne plati pre vsetkych, ked wifi, tak 802.11n a samozrejme obe zariadenia, t.j. AP aj klient.
A nezabudnite, ze vzduch je len jeden a vsetkych, no kabel je len vas. Ak sa da, pouzite radsej kabel.
Jarda.Bar (1238)|27.2.2012 09:00
Ani eNko kabel (100Mbit) nenahradí.
Kobymx5 (28)|6.11.2012 14:15
Zdravím, mám problém s DLNa, skoro vše včetně videí avi se mi seká. Mám to vše bezdrátově přes router tp link TL-WR740N, notebook a tv je panasonic p50st50. Napadá někoho rozumný důvod, proč tomu tak je? Myslím si, že bezdrátově by aspon to avi mohlo jít... Pokud natáhnu kabely - nb do routeru a z něj do tv, bude to fungovat přes tento router? Děkuji mnohokrát za odpovědi. jde mi hlavně o chod videa mkv 720,1080.
*single* (130)|6.11.2012 14:39
No buď to může být tím bezdrátem - to ověříš, když to zkusíš spojit drátem :-) anebo to taky může dělat přetížení CPU notebooku indexováním DLNA serveru, které obvykle probíhá po instalaci a může trvat i hodně hodin (podle počtu souborů). Indexace v kombinaci s transkódováním může slabší procesor zahltit, mě se to stalo na serveru, kde mám nějakej Turion 1,5GHz. Podívej se na vytížení CPU přes Správce úloh ve Windows - pokud teda máš Windows ;-)
KamilZ (10277)|6.11.2012 14:52
[QUOTE=Kobymx5;430898]Zdravím, mám problém s DLNa, skoro vše včetně videí avi se mi seká. Mám to vše bezdrátově přes router tp link TL-WR740N, notebook a tv je panasonic p50st50. Napadá někoho rozumný důvod, proč tomu tak je? Myslím si, že bezdrátově by aspon to avi mohlo jít... Pokud natáhnu kabely - nb do routeru a z něj do tv, bude to fungovat přes tento router?[/QUOTE]
Pravděpodobně se Ti to seká kvůli WiFi. Prostě tam připoj ten kabel (ano, půjde to, pokud nemáš nějakou šílenou konfiguraci routeru) a uvidíš. Je to otázka jedné minuty na vyzkoušení.
Kobymx5 (28)|6.11.2012 15:20
Díky, já mám doma jen jeden kabel, tak pro druhý musím, proto ty obštrukce :-) A když jsem zkusil nb router - kabelem tak nic novýho a pokud router a tv kabelem, tak taky změna, tak leda opravdu propojit oboje. Večer vyrzkouším a poreferuju ;-)
visper (270)|6.11.2012 15:47
Já mám TV do routeru kabelem, noťas do routeru po wifi a DLNA jde bez sekání i 1080p. Obojí po wifi nejde, to se hádá a velmi se to zpomalí.
Kobymx5 (28)|6.11.2012 17:16
visper: takhle jsem to zkoušel a nic, PS 3 server sice píše 2x takovou rychlost. Z 20 na 40 Mb/s, ale seká se to pořád uplně stejně, ani ne mín.. zkusím ty kabely a pak uvidíme dál
Pepino100 (45)|14.11.2012 12:11
Ahoj
mám podobný problém. Všechno mám propojené přes wifi. Na tv a domácím kinu to běží v pohodě bez sekání. Mám to kousek od PC. Ale na tv ve vedlejší místnosti se to seká. Kabelem to propojit nemůžu protože není kudy vést. Poradíte mi v čem by mohl být problém a dalo by se to vyřešit?
předem díky
RoPo (6061)|14.11.2012 12:24
Prostě wi-fi. Řešení možné ve standardu n, ale bez záruky. Tam se dostaneš s nejlepšími tourery pro domácí použití k 60Mbps možná až k 70-80Mbps. Otázkou je jestli toto umí tvoje klientské zařízení a zda-li pak router.
Nepíšeš jaký máš router/AP a jaké klientské zařízení.
Kabel je kabel...
Pepino100 (45)|14.11.2012 12:37
Je mi jasné že kabelem by to bylo lepší. Ale jak říkám není to kudy vést. Možná ještě el.vedením. ale k těm zařízením. Mám tv kousek od PC panasonic gt30 s wifi adaptérem a pod ní kino samsung E5500 tam je wifi zabudované. Na těhle dvou zařízení je to v poho.
V dětském pokoji mám tv samsung C570 a wifi modul http://www.samsung.com/cz/consumer/tv-audio-video/television/tv-accessories/WIS09ABGNX/XEC?subsubtype=3d-glasses tady se to stále seká. U pc mám router Asus RT-N10U
RoPo (6061)|14.11.2012 13:14
Toto vše však sem již do tohoto vlákna vůbec nebatří. Ale nastíním ti co je možné dělat.

Zeď, strop apod. = útlum. Třeba i 30%. S tím nic nenaděláš.

RT-N10U je jen 150Mbps. Reálná propustnosst v blízkosti routeru může být tak 60Mbps a to přeháním. Zkus 300Mbps nebo 450Mbps routery s více anténami. Změř si reálnou proustnost na ntb v blízkosti routeru a pak v dětském pokoji.
U RT-N10U vyzkošej zvýšit zesílení wifi v nastavení routeru. Vypnout WMM v routeru, pokud je WMM zapnuté. Případně vyměnit anténu, pokud jsou odejímatelné (samozřejmě při vypnutém routeru, jinak může dojít k poškození výstuoního zesilovače, když není zatížen impedancí antény). Nebo změnit způsob zabezpečení. Např. WPA2 je sice jakž takž bezpečné (i to však lze prolomit), ale také zatěžuje HW a může docházet ke snížení propustnosti. Nebo změnit kanál wifi. Možností je hromada. Prostě laboruj nebo si někoho pozvi, kdo wifi rozumí.
KamilZ (10277)|14.11.2012 13:23
Natáhni tam ten kabel (slovo nejde v tomhle případě skoro neznám :-) ),nebo použij homeplug. Pak dej jeden a malý switch za TV pro všechna zařízení.
bavorak (1494)|14.11.2012 15:02
maly otvor´o priemere 16mm cez stenu v rohu pri zemi to vyriesi ....
fanda_b (9)|28.11.2012 10:08
Potřeboval bych poradit. Má čerstvě televizi LG LM620s a jsem s ní zatím opravdu spokojený, jen mám občas problémy s přehráváním přes DLNA při přehrávání z notebooku, který je připojen přes wifi. Proto uvažuji o NAS serveru nebo síťovém disku. Byla by možnost jak nasdílet síťový disk např. Western Digital My Book Live, tak abych klasicky na TV viděl složky se soubory? Můj záměr je takový, abych měl síťové uložiště pro dva notebooky a zároveň aby se daly z něho přehrávat filmy na TV bez zapnutého notebooku. Jestli to takto nelze se síťovým diskem, pomohlo by mi v tomto například něco takového: Synology DS109j nebo RaidSonic Icy Box IB-NAS2000???
Předem děkuji za odpovědi.
KamilZ (10277)|28.11.2012 10:14
Ne, to bohužel nelze. Řešení je MMC nebo natáhnout HDMI z PC do Tv.
fanda_b (9)|28.11.2012 10:24
[QUOTE=KamilZ;433845]Ne, to bohužel nelze. Řešení je MMC nebo natáhnout HDMI z PC do Tv.[/QUOTE]
Ani pomocí NAS? Omlouvám se, jsem v tomhle nováček. Četl jsem několik témat a už se v tom opravdu nevyznám. Někde jsem četl něco o přehrávání přes Sambu, to taky není možnost?
RoPo (6061)|28.11.2012 10:36
Ne. NAS musí mít instalovaný DLNA server, aby jsi jej v TV mohl přes DLNA přehrát, což Western Digital My Book Live něco takového neumožňuje. TV jako taková neumí přehrávat soubory se standardního síťového úložiště. U Synology DS109j nebo RaidSonic Icy Box IB-NAS2000 se podívej, jestli je instalovaný DLNA/UPnP server a podporuje tvoje formáty souboru a typ TV tak, aby mohl přes DLNA/UPnP tyto soubory nabízet k streamování.

Další problém můžeš mít ve způsobu připojení a to přes wifi. U souborů s vyšším datovým tokem je dobře nepřehraješ. Přehrávání může zadrhávat, vypadávat apod. Proto raději kabel.

OPRAVA: koukl jsem a Western Digital My Book Live má podporu DLNA serveru, takže by to šlo, ale s ohledem na výše popsané může být problém s podporou tvých formátů videa a TV. Dále u modelu LG LM620s jsem našel, že DLNA podporuje jen po kabelu.
KamilZ (10277)|28.11.2012 10:40
[QUOTE=fanda_b;433846]Ani pomocí NAS? Omlouvám se, jsem v tomhle nováček. Četl jsem několik témat a už se v tom opravdu nevyznám. Někde jsem četl něco o přehrávání přes Sambu, to taky není možnost?[/QUOTE]
Přes NAS to lze pouze opět pomocí DLNA serveru (se kterým máš problémy). TV na CIFS/Sambu přistupovat neumí.
fanda_b (9)|28.11.2012 10:42
Ano to, že výpadky a problémy s přehráváním u FULL HD videí souvisí s připojením přes wifi vím, proto to chci nějak řešit, konkrétně připojením uložiště kabelem. Teď jsem rád, že jsem ukvapeně nekoupil nějaký síťový disk, který by mi byl k ničemu... Takže budu vybírat mezi NAS. MMC je asi nejideálnější řešení, ale opravdu nechci další ovladač na stůl. Chci prostě jednoduchost, prostě zapnout TV vybrat video a sledovat, nepotřebuji internet a tyhle další kravinky, od toho má SMART funkce. Mohl by mi prosím někdo vysvětlit po čem konkrétně se mám u NAS serverů dívat? U starších typů asi zřejmě nepochodím,co?
fanda_b (9)|28.11.2012 10:53
[QUOTE=RoPo;433848]Dále u modelu LG LM620s jsem našel, že DLNA podporuje jen po kabelu[/QUOTE]
Nn přes wifi na noťasu koukám na seriály, na FULL HD to asi nestačí a občas vypadne...