Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Problém s monoblockem quad Inverto

maarkii (65)|12.9.2009 09:06
Ahoj,moc prosím o radu.Nainstaloval jsem monoblock quad Inverto 4,3stupně.Při nastavování paraboly mě jde perfektně nastavit jen Astra 19,2E-síla signálu 100% a kvalita až 95%.U Astry 23,5E i když nastavím 100% síly signálu,kvalita je pořád 0%,vlastně NIKDY se neukázala žádná kvalita,byt třeba aspon 10%.Nastavováno několik hodin.Mám připojené dva příjmače a na obou je to více méně stejné.Kanály z obou družic Astra mě však jdou(subjektivně kvalita dobrá,až výborná),ale jen při nastavení paraboly dle konkrétních kanálů na jednotilivých družicích,protože zkrátka Astra 23,5E NEJDE nastavit dle kvality signálu.

Mám podezření na vadný LNB monoblock Inverto,koupil jsem jej však přes eshop,tak chci vše napřed řádně ověřit.Avšak monoblok mě přišel jen tak v origoš krabičce,bez krytek na F-konektorech a ani nebyl v zavařeném sáčku,je to origoš balení?Je to Made in China...

Nastavení satelitního příjmače je:typ LNB-univerzální,Primární DiSEqC 1,0/A(B je u druhé družice Astra),Sekundární DiSEqC-žádné.
Díky za radu.
losos (2977)|12.9.2009 11:01
Těžko poradit - předpokládám, že jsou možné dvě chyby :
1. Buď chytáš jen jednu družici -zkus pootočit parabolou, nebo
2. Zkus přehodit u DiSEqC 1.0 to A s B u obou družic - a znovu pootoč parabolou ve snaze dostat ohnisko družice 23,5°E do toho vstupu monobloku, který je na západě. Ohnisko 19°E bude potom ležet v tom východním vstupu (to platí samozřejmě i pro bod ad 1.).
To přehození u DiSEqC 1.0 "A" s "B" je proto, protože s jistotou nevíme, ke kterému vstupu (=které družici) patří ve skutečnosti to A, či B....
3. Quad má čtyři výstupy, zkus některý jiný...(nemusí být všechny výstupy vadné).
4. možnost znáš, opravdu může být LNB vadný.


Vůbec nic jsi neuvedl např. o tom, jestli máš už v přijímačích předladěny kanály (či transpondéry) pro 23,5°E, neboť bez toho nemůžeš nic chytit... - nejlépe by bylo o tom pohovořit na Skype - napiš mi soukr. zprávu, atd...

Jak vidím, i ty patříš k těm, kteří nedali na dobré rady a pořídili si monoblok, i když zásadně doporučujeme koupit samostatné konvertory (singly, či Twiny + DiSEqC přepínač). Jde totiž také o případně možné budouci rozšiřování možnosti příjmu i na více družic.

Viz o tom např. zde: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/15722-dvb-s-s-hdd-vs-dvd-hdd-recorder
maarkii (65)|12.9.2009 13:57
Je správně snad umístění LNB,levý(při pohledu za parabolou-ode zdi-držáku) Astra 23,5E a pravý LNB Astra 19,2E??Je to logické umístnění družic na orbitě, ne...?

Bohužel jsem zkoušel dva dny ze žebříku v 7metrech točit parabolou, ale až ted jsem zkoušel prohodit vstupy u Diseqc...ale nic se nezměnilo, jen se prohodily hodnoty síly signálu na Astrách ale kvalita zmizela i sté jedné. Asi mě čeká zase kroucení parabolou.

Jinak mám tři příjmače a na všech je podobný stav nestav kvality signálu z Astry 23,5E,takže by museli být vádné všechny výstupy z LNB monobloku.Parabolu jsem včera natáčel již na příjem konkrétním dvou kanálů,z každé Astry po jednom kanále a samozřejmě mě fungují i další,vlastně všechny české a slovenské,a z Astry 19,2E asi stovky cizích kanálů...

Kanály již byly předladěné.Monoblok se jevil výhodně z hlediska koupě jednoho kusu a jednoduchosti montáže....a když to vyrábějí na konkrétní dvě sousední Astry,navíc 4,3supně jen vzdálené...je pravda že jsem se rozmýšlel nad poze jednou Astrou 23,5E...
Pitomec (10211)|12.9.2009 14:02
Při pohledu za parabolou je konvertor vlevo Astra 19,2E a vpravo Astra 23,5E (zatímco na orbitě je to opačně - proč tomu tak je, to si snad pamatuješ ze ZDŠ a učiva o úhlech)
losos (2977)|13.9.2009 13:10
O úhlech a odrazech - parabola je zrcadlo ! (čili u něj vše, co přichází zprava, se odráží doleva a obráceně...).

Proto tohle, co píšeš : "Je správně snad umístění LNB,levý(při pohledu za parabolou-ode zdi-držáku) Astra 23,5E a pravý LNB Astra 19,2E??Je to logické umístnění družic na orbitě,ne...?" je samozřejmě špatně !!!
Jasně jsem napsal, jak to je. (Předpokládal jsem, že víš, kde je západ a východ !). Přečti si to za trest 10x ! Opisovat to nemusíš... ;)
maarkii (65)|13.9.2009 20:31
Díky za podnětné odpovědi,bohužel jsem se vrátil k satelitnímu příjmu po 15letech...
Dostal jsem na "Satdigitalne" radu,že prý na Astru 23,5E se musí použít jiný vyhledávácí(ladící) kmitočet něco kolem 12500,já mám cca 10700(v menu "nastavení antény),bohužel je jaksi na pevno a nejde změnit.Bud se do něj leze z nějakého podmenu,nebo musím změnit nějakou hodnotu v menu "nastavení antény" bohužel jsem zatím na nic nepřišel.Že prý pokud nezměním ten kmitočet,tak se mě nikdy žádná kvalita na Astře 23,5E neukáže...byl tam na to i odkaz od někoho co to už řešil.Tak po víkendě na to bude čas ted kouknout znovu...Skype bohužel nevedu...
maarkii (65)|14.9.2009 18:34
Vážení,tak potvrzeno:Je špatná vyhledávací frekvence na Astru 23,5E má být 12565H,na příjmači Multiroomu to lze snadno změnit a hnedle naběhla nějaká kvalita signálu.Bohužel na kvalitnějším a dražším Inverto Scena tu frekvenci jaksi změnit nelze...její menu je jaksi vypnuté,či co...a nevím jak to změnit??
Bohužel nevím zda podstatně levnějšímu Multiroomu lze věřit ukazatel kvality signálu(nejen),ukazuje totiž kvalitu i jednotlivých kanálů-programů a na každém je jiná i v rámci stejné družice a přece jen byl asi 1,5 levnější a navíc je dvoutunerový pro dvě TV...to pro ty,kteří mě samozřejmě odpoví,že už mám ukazatel kvality signálu aspon na jednom sat.příjmači,tak že můžu dle něj nastavit přesně parabolu....
Pitomec (10211)|14.9.2009 21:40
To teda nechápu co vlastně ladíš? Monoblok není nic jiného než 2 konvertory splácnuté dohromady a vybavené DiseqC přepínačem (samozřejmě v provedení "Universal", tj. s kmitočtem oscilátoru 9,75/10,6), takže si při ladění vybereš nějakou frekvenci, např. 11.992H, 27500, 3/4 (tato frekvence shodou okolností pasuje na obě Astry, přičemž na té 23,5E chytneš Novu a další CZ stanice) a hotovo.

http://www.youtube.com/watch?v=Yn2GMKPDRzw
YouTube - Instalace SATELIT LNB ASTRA DVB-S

http://www.youtube.com/watch?v=Yn2GMKPDRzw
maarkii (65)|14.9.2009 22:19
Pěkný video...má to ale chybu,že asi každý sat.příjmač není jako ten ve videu...neboli Inverto má samostatné menu "nastavení antény" a jen v něm a nikde jinde jsou dva grafy a to:Síla signálu a Kvalita signálu a právě v tom přednastaveném a PEVNÉM kmitočtu pro Astra 23,5E nejde bohajeho ani při 100% síle signálu nastavit NIKDY žádná kvalita signálu...opakuji programy typické pro zejména Astru 23,5E Skylink-CS Link jdou,ale jen při natáčení paraboly na tyto konkrétní programy,neb podle menu Nastavení antény nic samozřejmě nenastavím a mě jde,ale bohužel o přesné nastavení,což dle nastavení konkrétních programů,zjistím jen subjektivně kvalitu "podle oka" neb jak znovu opakuji na jednotlivých programech ŽÁDNÉ grafy kvality a síly signálu zkrátka nejsou...a v menu Nastavení antény...stačí už?
Pitomec (10211)|14.9.2009 22:56
Ten model Inverto Scena sice neznám (je to poněkud rarita), ale obecně se v receiveru musí napřed navolit přepínání DiseqC a pak začít ladit. Přičemž (jak jsem už psal), tak ta frekvence 11.992H je shodná pro obě Astry, čili dle ní by to mělo jít. A každý receiver (snad vyjma nějakých speciálů pro konkrétní PayTV poskytovatele) umožňuje uživatelské nastavení parametrů. Tedy nikoliv jenom ladění čehosi přednastaveného. O tom ale bude jistě psát manuál, jak si ty parametry vybrat ručně.
maarkii (65)|14.9.2009 23:09
Asi si nerozumíme...menu "Nastavení antény" slouží opravdu jen k přesnému nastavení antény,dle fungujících(kéžby)grafů Kvality a Síly signálu.A že je opravdu v tomto menu potřeba pro Astru 23,5E jiné nastavení kmitočtu,než je částečně viditelné 107..,jsem se již přesvědčil u Multiroom příjmače a také na jiném foru...je tam třeba zadat 12565/H...
losos (2977)|15.9.2009 19:27
Nechci dělat chytrého, ale kdyby jsi si z netu stáhnul Skype (je to za pár minut a zadarmo), tak jsme to mohli pravděpodobně již vyřešit dávno - ty jsi zřejmě ještě neodhalil všechny možnosti tvého přijímače jak v menu "Nastavení antény", tak v dalším menu obvykle nazvaném "Instalace/Ladění programů".
Kdybys mi to menu ukázal na Skype přes webkameru, tak by to bylo směšně jednoduché ti říct, co máš zkusit, atd. Vůbec nejlépe by ti poradil někdo, kdo tvůj přijímač používá, ale takový člověk zde asi není, jinak by se snad již ozval...

Takže je to na tobě - a ta rada, aby jsi si přečetl manuál, není vůbec špatná...