Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic DMP-BD60EG za málo peněz - hodně muziky

Fjody (64)|2.2.2010 10:08
Přikládám recenzi z roku 2009 obou zmíněných přehrávačů. Jsou hodnoceny jako vnikající a jako jasná koupě. Jestli má někdo vlastní zkušenosti, budu rád když se přidá. Hlavně se mi jedná o informace jaké formáty umí přehrát USB vstup u přehrávačů, zejména formát H264, MPEG4 a další potvory.

V dalších odstavcích přikládám recenzi obou těchto přehrávačů.
Fjody (64)|2.2.2010 11:22
RECENZE: Panasonic DMP-BD60 je společně se Samsungem BDP1600 a Sony BDP-S360 jedním z nejsubtilnějších přehrávačů v testu (rozhodně si na něj nepostavíte běžný hluboký gramofon), ale určitě
nepůsobí levně. Elegantní čelo zapadá do štábní designové kultury a je k nerozeznání od firemních
DVD rekordérů. Na panelu jsou vlastně jen dvě tlačítka: vypínač a otevírání mechaniky.

Další tři tlačítka jsou ukryta pod víčkem na pravé straně, zbytek už musí obsloužit dálkový ovladač. Víčko ukrývá ještě neobvyklou kombinaci USB konektoru a SD slotu. Centrálně umístěná mechanika patří v testu mezi ty rychlejší a je také jedna z nejtišších. Nebojí se DVD, BD ani AVCHD formátu, navíc podporuje povinný firemní typ disku DVDRAM.

Jestliže k předchozím modelům (především u DVD rekordérů) směřovaly mé výtky směrem. Přestože se návod zmiňuje o podpoře titulků pro DivX filmy v textových souborech (SRT, SUB, ASS, SSA, TXT), nám se je ve všech případech vyloudit nepovedlo, ani při shodném názvu souborů videa a titulků (na vině bude i kódování národních znaků, správný formát Unicode či ANSI však návod nezmiňuje).

Spolehlivěji pracovaly grafické titulky vložené do DivX kontejneru. Rychlé převíjení DivX a Xvid nahrávek se projevovalo občasným zamrznutím reprodukce. Matrosku (MKV) Onkyo nezvládá, zato uspějete s DivX HD soubory až do rozlišení 1080p.

Přehrávač si poradí s MP3 soubory, avšak neakceptuje „microsoftí“ WMA. Práce s JPEG soubory se neomezuje jen na pouhé prohlížení, tlačítkem Angle (úhel snímání kamery) lze obrázky otáčet a tlačítkem Mode měnit mezi režimem zvětšování k nesprávnému zobrazení širokoúhlých DivX souborů, u modelu DMP-BD60 je vše v pořádku, včetně perfektně českého zobrazení textových titulků na příjemném modrém pozadí.

Panasonic nepřehraje formáty MKV a WMA. Obraz nabízí bohaté detaily především ve světlejších scénách, tmavé scény jsou decentně stínovány. Barvy jsou velmi živé, aniž by bylo porušeno přirozené podání pleťové
barvy. Za takto vyladěným výstupem stojí PHL Reference Chroma Processor, laděný, podobně jako
firemní projektory, ve spolupráci s Panasonic Hollywood Laboratory.

Přehrávač je sice vybaven jen dvoukanálovým analogovým audio výstupem, ale na HDMI konektoru lze odebírat plně dekódovaný LPCM signál ze stop Dolby Digital TrueHD i DTS HD Master Audio Essential (a samozřejmě i nižších variant). Kvalita dvoukanálového zvukového výstupu velmi odpovídá vyšší kategorii CD a DVD přehrávačů, ostatně, u videopřehrávačů Panasonic jsme si již zvykli na převzorkování „obyčejných“ zdrojů signálu jako jsou CD audio nebo MP3. Jak již bylo uvedeno, Panasonic jako jeden z mála přístrojů v testu nabízí dvě přípojky pro paměťová média: SD slot, z něj je schopen přehrávač přehrát AVCHD záznam z kamery, MPEG2 videosoubory a JPEG obrázky, a také konektor USB 2.0, přičemž na připojené flashce akceptuje formáty MP3, JPEG a také, a to prosím velmi velmi chválím, i soubory DivX.
......
Proč ho koupit?
Excelentní kvalita obrazu, ucelená koncepce a datová konektivita zajistila Panasoniku visačku Vítěze testu, o tuto pozici se ovšem musí dělit s LG BD390, který přece jen nabízí ještě několikero vychytávek navíc, a to v obdobné cenové kategorii.
Fjody (64)|2.2.2010 11:25
ASI PŘIMĚŘENÝM KONKURENTEM VE STEJNÉ CENOVÉ RELACI JE: SÍŤOVÝ BD PŘEHRÁVAČ LG BD370 který se dá sehnat již pod 4000,-

RECENZE:
Minimalistické černé provedení sice nijak neohromí, přesto obsahuje několik zajímavých prvků. Čelní strana na první pohled obsahuje pouze velké kruhové stříbrné tlačítko s logem Blu-ray sloužící k zapnutí přístroje.

Napravo od něj je pod průhlednou záklopkou skrytý stavový displej. Pod tou lze kromě základních ovladačů nalézt také USB konektor, připravený komunikovat s externími přístroji. Mechanika pro optické disky je umístěna nalevo od hlavního tlačítka pod záklopkou s logem výrobce.

Dálkový ovladač je přehledný a příjemně řešený, stejně jako samotné navigační menu, designově korespondující s televizory LG. Na zadní straně je kromě obligátního HDMI konektoru a dalších digitálních i analogových audio/video výstupů také klasické ethernetové rozhraní umožňující připojení k internetu. Bez něj jsou možnosti přehrávače zbytečně omezené: ze sítě lze samozřejmě aktualiovat firmware, stahovat bonusový obsah některých BD (tzv. BD-Live) a také přehrávat videoklipy z proslulého serveru YouTube, což zatím není příliš obvyklé.

Nový standard
Bohatá je i paleta podporovaných multimediálních formátů. Přehrávání MP3 a WMA hudebních skladeb je dnes samozřejmostí, stejně tak i oblíbená DivX/Xvid videa a JPEG fotografie. Zřídka viděná je ale podpora filmů v kontejneru MKV (Matroska, víc S&V 6/08) včetně titulků. Tento formát se používá pro internetovou distribuci Blu-ray a HDTV ripů (digitálních kopií) a de facto představuje nový, uživateli všeobecně přijatý
standard.

Příznivce kvalitního HD zvuku potěší podpora nových audioformátů Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio, a to jak ve formě vestavěného dekodéru, tak i přímého datového výstupu přes HDMI. Přehrávač si samozřejmě poradí s osmikanálovým zvukem, který se na Blu-ray discích objevuje stále častěji.

Skryté rezervy
Všechna multimédia dokáže přehrávat jak z optických disků, tak z USB zařízení (limitem je pouze nutnost souborového systému FAT16/32). Bohužel k nim nedokáže přistupovat po lokální síti přes DLNA serveru, což je velká škoda. Stejně tak chybí možnost nahradit ethernetové připojení bezdrátovým Wi-Fi. Ačkoliv jsou možnosti obrazového výstupu u BD přehrávačů této cenové kategorie víceméně shodné, LG BD370 v tomto směru přece jen maličko zaostává. Rozdíl sice není patrný na první pohled, ale při srovnání s výrobky konkurenčních značek je patrná určitá nedokonalost v hloubce obrazu a částečně také jeho ostrostí. To jsou ale jen velmi drobné kazy na jinak bezchybném a nadprůměrně vybaveném modelu.

*****
Proč si ho koupit?
Designově čisté provedení, kvalitní přehrávání BD se vší interaktivní parádou a HD zvukem, podpora MKV souborů a k tomu navíc ještě videoklipy z YouTube, to vše za příjemnou cenu. Tady není mnoho co řešit.
Fjody (64)|4.2.2010 10:44
Mají-li nové modely zaujmout, nestačí, aby uměly přehrávat jen BD, DVD a CD disky. Panasonic šlápl naplno do multimédií, kromě podpory MP3, JPEG a AVC-HD nabízí i DivX/Xvid a síťové funkce.

U DivX/Xvid, žel, stále chybí korektní širokoúhlé zobrazení: podle nastavení videovýstupu se objeví buď černé pruhy kolem celého obrazu, nebo jen nahoře a dole, přičemž obraz nemá správný poměr stran. Je také trochu škoda, že se nám nepovedlo spustit DivX a Xvid soubory (s koncovkou AVI) jinak než z disku: na SD a SDHC paměťové kartě je přehrávač neobjevil a skrytý mu zůstal i smíšený obsah (MP3, JPEG, DivX/Xvid) na DVD-RW.

Síťové funkce Panasoniku dupou na paty výborným přehrávačům LG BD370 a BD390 (S&V 6/09). Do nových modelů totiž zařazuje Viera Cast, tj. přístup k internetovým zdrojům s videoobsahem. Ne všechny stránky jsou zatím česky, ale obsah bude jistě atraktivní – sport, zpravodajství, počasí. O Viera Cast se zajímá i TV Nova, přístup k jejímu archivu se však proti původnímu plánu trochu opozdil. K dispozici jsou však přímé linky třeba na video a foto portály YouTube či Picasa. Vše je poháněno firemním prohlížečem běžícím na otevřeném
operačním systému.

Multimediální výbava Pioneeru je proti Panasoniku poněkud popelková. I když je vybaven ethernetovým konektorem LAN, využívá ho pouze ke stahování BD-Live obsahu. Na síťová multimédia si musíme nechat zajít chuť. Proti základním modelům z loňských řad se však naučil přehrávat snímky JPEG a spolu s MP3 a WMA soubory sdružuje jejich zobrazení v Home Media Gallery do velmi dobře ovladatelných prezentačních
celků. Zvládá i správné zobrazení DivX/Xvid ve formátu 16:9. Ani jeden z přehrávačů nenabízí, žel, přehrávání souborů MKV.

Hudbou a obrazem…
…živ je BD přehrávač především. Zatímco Panasonic nabízí plný 7.1 analogový audiovýstup, u Pioneeru se musíme spokojit s dvoukanálovým a prostorový zvuk ponechat pouze na HDMI konektorech.

Oba přehrávače jsou vybaveny dekodéry moderních modrolaserových variant zvuku až do maxima v podobě DTS-HD Master Audio Essentials (víc viz DTS-HD Master Audio Essentials). Výrobci myslí i na formáty CD-Audio; Pione-Letošní rok je u BD přehrávačů ve znamení nových multimediálních funkcí, zrychlování mechanik a zeštíhlování designu. BD mašinky už přestaly být highendovým zbožím, dostupnější je nejen jejich cena, ale také množství titulů s plnou českou podporou.

Tenká modrá linie BD PŘEHRÁVAČE PANASONIC DMP-BD80 vs PIONEER BDP-320. Abychom měli kebuli pořádně zamotanou, přidává se k současným dekodérům a formátům DTS ještě další, a to DTS-HD Master Audio Essentials. DTSHD Master Audio, jako komplexní tok (stream) digitálních zvukových dat, obsahuje jednak bezeztrátově komprimovaná data HD Master Audio, jednak jádro (Core) s dodatečnými daty pro
kompatibilitu s nejnižším DTS (48 kb/s, 16 bitů) a také s formáty jako jsou DTS96/24 a virtuální DTS:Neo6 či 6.1 varianty DTS-ES a ES-Matrix.

Dekodéry Essentials s těmito rozšířenými variantami nepracují, proto budou schopny přepočtu (downmixu) pouze do základní varianty DTS 5.1. Stejně tak při přehrávání z DVD musíme nejspíš na dekódování vyšších formátů zapomenout. Podle výrobců přehrávačů se má toto omezení týkat pouze dekodérů, datový tok
(bitstream), který příslušný přehrávač odešle po HDMI kabelu nedekódovaný do AV přijímače, nebude dotčen. Je otázka, zda se každý takový ušetřený bitík z oplakaného jádra „core“ nebude hodit i při masteringu BD disků, a nesetkáme se tedy v budoucnu s logem „Essentials“ i na modrých škatulkách.
ab19a7c76a6130372e767bfb0103b843.jpg
badboyrd (83)|8.2.2010 09:28
jak je to u Panasonicu BD60 nebo 80 s připojením do sítě a přehráváním obsahu PC jako je tu u LG390 ...má to někdo vyzkoušený??