Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

dva tunery DVB-S a PIP - prosím o radu

pnovy (2)|12.7.2010 11:16
Před lety jsme si na televizi Loewe zvykl na funkce PIP. Dnes bych chtěl pokračovat, ale:
- předpokládám monoblok s dvojitým výstupem, dva kabely, do každého tuneru jeden
- že mohu na jeden prokram koukat a druhý nahrávat je mi jasné, dočetl jsem se, že nahrávaný může být zaznamenán zakodovany a rozkoduje se při prohlížení

Dotaz: mohu , evenutelně na jakém přijímači, sledovat s užitím PIP přijímače současně dva rozkodované programy? Tedy zřejmě umí oba tunery sdílet v reálném čase kartu (sky nebo CS)???
Bylo by řešením mít v přijímači dvě shodné karty?

Delší dobu hledám odpověď, ale bezúspěšně a jsem těsně před koupí přijímače. Neví to ani odborní prodejci. Díky za pomoc.
vivid.sk (11472)|12.7.2010 11:23
Bylo by řešením mít v přijímači dvě shodné karty?
Bezna prax je, ze STB pouziva jednu kartu.

Co sa tyka STB, hladaj take, ktore maju v popise:

  • duální dekódování Picture in Picture (PIP)
  • duální nahrávání a simultánní playback
napriklad:
http://www.topfield-prijimace.cz/produkty/dvb-s-prijimace-satelitni/topfield-tf-4010pvr-plus/
Dagy2 (3153)|12.7.2010 15:42
To pnovy:
problematiku PIP a dvojitého nahrávania a aj problémy ktoré robí zdieľanie karty v prijímači si pochopil úplne správne.
Pri dvoch nahrávaniach alebo sledovaní v PIP je to vždy o dvoch prijímačoch, ktoré bežia naraz a potrebujú mať k dispozícii kartu (ak sleduješ alebo nahrávaš oba programy ktoré sú kodované).

Teraz je otázka, či sa naozaj zaujímaš o twin DVB-S prijímač (tj 2xSD) alebo HD DVB-S2 prijímač. Pre HD nie je vôbec bežné že twin prijímače pracujú s jednou kartou. Mnohé prijímače majú napísané PIP ale je rozdiel medzi PIP voľných kanálov a PIP kódovaných kanálov. toto sa dozvieš často až keď prijímač kúpiš a ono to nefunguje.

TechniSat Digicorder HDS2 / HDS2plus:
zdieľa jednu kartu pre oba prijímače ak použiješ CI-modul s dualdecryptom. Potom s jednou kartou môžeš v PIP (aj nahrávať) sledovať 2 programy ale z jednoho transpondéru, t.j. napr. ČT1 a ČT2. Samozrejme tiež jeden kodovany a jeden voľný.
Ak chceš mať neobmedzený prístup je správna tvoja otázka -> áno 2 karty pomôžu a v TechniSate pracujú v dvoch slotoch perfektne.
Ďalšie obmedzenie je, že môžeš nahrávať naraz 2 HD programy ale v PIP len 1xHD+1xSD. Pri 2xHD je z PIP okna len zvuk.

Vantage 8000HD:
v originálnom FW nevie jednu kartu zdieľať.
S neoficiálnym firmware vie bežať s jednou kartou a nahrávať naraz 2 programy + tretí sledovať.
PIP je rovnako ako u TechniSatu obmedzený 1xHD+1xSD. (potvrdí napr.Jarino)

Ďalšie prijímače ako napr. Topfield 7700 celkom pochybujem (ale neviem to z vlastných skúseností) že by mohli mať funkčné PIP u kodovanych kanalov, keďže nevedia zdieľať kartu pri nahrávaní. Nahrávajú druhý stream vždy kodovane.

Ešte poznámka - nepotrebuješ žiadny monoblok (ten je pre dve družice), ty potrebuješ twinLNB = jedno LNB s dvomi nezávislými výstupmi.
pnovy (2)|13.7.2010 10:40
průběžně děkuji za rady.

1/ Při hledání ""duální dekódování Picture in Picture (PIP)"" mi to prakticky našlo jenom Topfield 4010 - má někdo zkušenosti, jak opravdu PIP funguje, eventuálně mohl by to někdo opravdu vyzkoušet?

2/ monoblok jsme uvedl protože se mi to na dvě družice s dvojitým výstupem zdálo praktické

3/ netušil jsme, že můj problém ještě ovlivňuje to, zda sledovaný program je HD! Jaký to má důvod?

4/ problémemm není nahrávání, mám doma DVD s HD a po počátečním nadšení jsme myslím dva roky nic nenahrál. Jen jsme netušil, že pokrokové digitální časy omezí zrovna tak praktickou funkci, jako je PIP, myslím tedy plnohodnotný PIP jako byl v analogových dobách, kdy bylo televizi jedno, odkud program prochází a prohazovala je v oknech za desetiny vteřiny.

5/ Podívám se na technisat. Ty dvě karty by mi asi nevadili, i z hlediska investice do satelitu, přijímače a zřejmě i nové televize (moje velká plazma není HD ready) se jedna další karta ztratí.

Těším se na další příspěvky.
vivid.sk (11472)|13.7.2010 13:40
3/ netušil jsme, že můj problém ještě ovlivňuje to, zda sledovaný program je HD! Jaký to má důvod?

Pretoze pre HD prehravanie potrebujes silnejsie zelezo (a o dost). Pokial by si chcel dvojite 2x HD prezeranie, tak to zelezo by muselo byt este 2x silnejsie aby umoznovalo v reale dvojnasobne dekodovanie HD videa. A neviem ci existuje takyto STB na trhu (ak ano, asi nebude lacny).
Dagy2 (3153)|13.7.2010 19:46
1/ Topfield 4010 je 2xDVB-S prijímač. Takýto bol napr. aj TechniSat Digicorder S2 ale tento sa už nejaký rok nevyrába.
PIP a interné zdieľanie kariet na 2xDVB-S nebol zrejme až taký problém.

2/ Potrebuješ twinLNB. Twin monoblok je samozrejme OK si však viazaný na kombináciu družíc napr. 19.2+23.5 alebo 13+19.2 a pod. Osobne sa mi zdá praktickejšie mať 2ks twin LNB + Diseq prepínač, pretože s jedlom rastie chuť.
Možno zajtra zistíš, keď opäť prídu do predaja karty na UPC Direct z 1W že je to lepšia voľba pre teba. Potom by si monoblok 19.2;23.5 asi moc nevyužil. Ale s dvomi LNB sa dá aj na 85cm parabole 1W+19.2E alebo 1W+23.5E.

3/ tak ako píše vivid. Rozdiel v množstve prenášaných dát 2xanalog a 2xHD

4/ PIP som využil hlavne teraz počas MS vo futbale, keď to za moc nestálo pozeral som film a v rohu futbal. Keď náhodou sa podaril gól tak som prepol PIP tak ako hovoríš.
Ale kvôli tomu kupovať twin tuner je dosť veľký komfort :)
Inak ak ideš do nového TV HD oceníš nahrávanie priamo v twin tuneri, pretože klasické DVD HDD je analog a HD nedokáže nahrať

5/ ja som práve tiež išiel do dvoch kariet z dôvodu českých a slovenských programov, ktoré nechodili v roku 2008 na jednej karte.
Teraz by som volil napr. SkyLink s Multi (HD)paketom + CS link s AXN, Sport2 a HBO/HBO2/Cinemax.