Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Výběr,zapojení a ovládání HDTV sat.přijímače

homieG (20)|5.1.2011 15:24
Budu do měsíce řešit otázku kompletního domácího kina a jelikož mám vše již předřešeno,co se týká výběru ostatních produktů, potřebuji poradit jaký přijímač HD a jak to celý zapojit, aby to co nejlépe odpovídalo mým představám.
Takže mám LCD LED Samsung UE46C8000, AV Onkyo TX-SR608, Repro Jamo S606 HCS6, NAS server QNAP TS419P+, PS3 320gb slim, chybí jen vybrat sat.přijímač (2 tunery cena okolo 10.000-12.000).Všechno chci streamovat či nahrávat síťově z NAS serveru, internet, a zároveň chci všechno ovládat jedním z dodaných ovladačů a nevím jak to všechno zapojit, tak abych nad tím nemusel trávit mládí.Jakákoli rada mi pomůže..DÍKY.
jarino1978 (8045)|6.1.2011 19:14
na výber STB si zájdi k rozumnému predajcovi, dohodni sa s ním za zapožičaní rôznych typov STB. Daj si vopred spraviť inštaláciu kompletu bez STB podľa tvojich predstáv a ak to budeš mať, tak potom rozmýšlaj nad konkrétnym STB. Nebude problém sa s predajcom dohodnúť na zapožičaní.

Druhá vec je tá, že si radšej kúp UNI DO s makrami a učiacim módom, pretože je dosť málo pravdepodobné, že budeš môcť ovládať všetko cez DO od niektorého z komponentov.
homieG (20)|10.1.2011 16:05
Díky za komentář, máš zkušenosti s nějakým UNI dálkáčem? Tohle je pro mě zatím pole neorané...


[quote=jarino1978;320774]na výber STB si zájdi k rozumnému predajcovi, dohodni sa s ním za zapožičaní rôznych typov STB. Daj si vopred spraviť inštaláciu kompletu bez STB podľa tvojich predstáv a ak to budeš mať, tak potom rozmýšlaj nad konkrétnym STB. Nebude problém sa s predajcom dohodnúť na zapožičaní.

Druhá vec je tá, že si radšej kúp UNI DO s makrami a učiacim módom, pretože je dosť málo pravdepodobné, že budeš môcť ovládať všetko cez DO od niektorého z komponentov.[/quote]
PV_ox (182)|10.1.2011 17:58
Píšeš, že všechno chceš nahrávat resp. streamovat z NAS serveru. Zvaž kam chceš, aby se Ti ukládali nahrávky ze satelitního přijímače, jestli na interní disk, na disk připojený do USB portu sat. přijímače nebo chceš mít skutečně vše na NASu a chceš, aby uměl satelitní přijímač nahrávat na NAS (síťový disk). Tím se Ti množina možných sat. přijímačů podstatně zúží. Na druhou stranu pokud máš nebo budeš mít více TV nebo jiných přístrojů, kterými by ses chtěl dostat k veškerému multimediálnímu obsahu tj. i nahrávkám z TV, je tento přístup nejrozumnější.

Nahrávat na síťový disk umí většinou linuxové satelitní přijímače jako Dreambox, apod., ale je třeba si to u každého přístroje prověřit nebo nejlépe vyzkoušet, protože ve specifikacích sat. přijímačů to nebývá uvedeno...bývá tam uvedeno nahrávání na externí disk, ale to není totéž, většinou se tím myslí disk připojený přes USB.

Co se týče univerzálního dálkového ovladače, tak velmi oblíbený je Logitech Harmony One. Já ho mám, ale až od konce minulého týdne, tak s ním ještě nemám prakticky žádné osobní zkušenosti.
homieG (20)|11.1.2011 11:01
Chci všechno, aby se nahrávalo na NAS server (ale přinejhorším to budu řešit pevným diskem na přijímači a pak to přetáhnu na server jinak), protože to je rychlejší a elegantnější řešení.Je jasný,že budu muset jít do dražšího přimíjače...ale max bych chtěl Dreambox 800 HD...ale nevím, jak komunikuje se sítí, ale tam asi problém nebude :)...Jinak ovladač jsem právě řešil jako možnost Logitech Harmony One, na kterej jsou všude kladný recenze..

[quote=PV_ox;322177]Píšeš, že všechno chceš nahrávat resp. streamovat z NAS serveru. Zvaž kam chceš, aby se Ti ukládali nahrávky ze satelitního přijímače, jestli na interní disk, na disk připojený do USB portu sat. přijímače nebo chceš mít skutečně vše na NASu a chceš, aby uměl satelitní přijímač nahrávat na NAS (síťový disk). Tím se Ti množina možných sat. přijímačů podstatně zúží. Na druhou stranu pokud máš nebo budeš mít více TV nebo jiných přístrojů, kterými by ses chtěl dostat k veškerému multimediálnímu obsahu tj. i nahrávkám z TV, je tento přístup nejrozumnější.

Nahrávat na síťový disk umí většinou linuxové satelitní přijímače jako Dreambox, apod., ale je třeba si to u každého přístroje prověřit nebo nejlépe vyzkoušet, protože ve specifikacích sat. přijímačů to nebývá uvedeno...bývá tam uvedeno nahrávání na externí disk, ale to není totéž, většinou se tím myslí disk připojený přes USB.

Co se týče univerzálního dálkového ovladače, tak velmi oblíbený je Logitech Harmony One. Já ho mám, ale až od konce minulého týdne, tak s ním ještě nemám prakticky žádné osobní zkušenosti.[/quote]
PV_ox (182)|11.1.2011 11:55
Osobní zkušenost s Dreambox 800 HD nemám, ale prodejci mě informovali, že nahrávání na síťový disk je možné. Byl to také můj favorit, ale vzhledem k tomu, že já mám televize se satelitním tunerem, řešil jsem sat. přijímač pouze do obýváku k hlavní TV a to jen pro účely nahrávání a ve finále mi na to ten Dreambox přišel zbytečný, protože moc nenahráváme, taky co, že jo?:-) a tak to budu řešit pomocí karty do HTPC v obýváku (zřejmě to bude Technisat SkyStar HD2 nebo USB varianta), kde samozřejmě nahrávání na síťový disk v mojem Synology není vůbec žádný problém.

Jinak ten Dreambox 800 HD je teď v nové verzi Dreambox 800 HD se (second edition), má rychlejší procesor a další vylepšení, tak bych Ti asi doporučil spíše tuto novou verzi. Více viz [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Pytkin (7947)|11.1.2011 15:00
Mam DM800 doma .. nahravanie na sietovy disk neni problem .. ale osobne mam vnutri disk ..

Ja nahravam stale .. ked sa chcem ist vycurat , alebo daco si zobrat zo spajze , tak dam pauzu a ked sa vratim , tak pokracujem .. casto zacne film , tak dam record a zacnem to pozerat tak za pol hodinu .. reklamy popreskakujem a skoncim v realnom case .. cize usetrim 30 minut zivota na reklamach :) Satelit bez harddisku je nepouzitelny ! :) Teda lepsie povedane nekomfortny .. Nahravanie na satelitnom primaci je MUST HAVE TOOL ..

Jo DM800 rozhodne SE .. je tam aj ventilator .. stara 800 sa celkom znacne zahrieva ..
PV_ox (182)|11.1.2011 15:18
Jasný, chápu...já to mám ještě dobrý, já vydržím až do reklamy...:-)

Ne vážně, rozumím tomu přístupu nahrávat všechno a mít možnost si to posunout, vynechat reklamy apod. U filmů nebo jiných pořadů určitě super věc, ale já se většinou v TV dívám na sporty a ty si chci vychutnávat v přímém přenosu a ne řvát góóól až třeba 10 minut potom co soused...:-)
Pytkin (7947)|11.1.2011 16:25
PVox : no aj pri sporte je to dost podstatne .. napriklad majstrovstva v hokeji minuly rok .. zapasy zacinali tak o 6:15 a koncili 8:30 .. ja som si nastavil nahravanie , zobudil som sa o 7 .. zaniesol som maleho do skolky .. a o 8 som si to pekne pustil .. preskakal pauzi a 9:30 som siel do prace .. bez nahravania si to neviem predstavit , ako by som si to pozrel ..
PV_ox (182)|11.1.2011 17:28
Ale jo jasný, máš pravdu, určitě i já počítám s tím, že si občas něco nahraju resp. použiju funkci Timeshift, ale u toho sportu dávám přednost to vidět v reálném čase, protože bych stejně nevydržel se nepodívat na výsledek na netu jak to dopadlo:-) a pak už to prostě není ono.

Nicméně jak říkám, určitě občas nahrávat budu chtít a tak nějaký satelitní přijímač s možností nahrávání navíc k satelitnímu přijímači, který mám vestavěný v TV, určitě chci. Protože jsem počítal s tím, že na běžné sledování satelitních programů budu využívat spíše vestavěný satelitní přijímač v TV, tak jsem si říkal, že na naprogramování nějakého nahrávání mi bohatě vystačí Technisat SkyStar HD2 v HTPC a nepotřebuji samostatný satelitní přijímač. Teď si, ale uvědomuju, že když se budu dívat na satelitní program přímo přes dekodér v TV, tak se zbavuju možnosti elegantně a okamžitě využít funkci Timeshift, protože bych se musel rozhodnout dopředu pustit pořad přes externí přijímač tj. ten Technisat SkyStar HD2 v HTPC nebo případně Dreambox 800 HD se, o kterém jsem uvažoval původně...

Tak teď jak to nejlíp řešit?

a) Dívat se vždy přes Technisat SkyStar HD2 v HTPC nechci, protože prioritní funkcí HTPC bude média přehrávač s XBMC.
b) Vybodnout se na pořízení Technisat SkyStar HD2, koupit místo toho Dreambox 800 HD SE a sledovat veškeré programy přes něj. Mám univerzální DO Logitech Harmony One, takže potenciální nevýhoda používat dva dálkáče na TV a SAT místo jednoho na TV zde nepřichází v úvahu, tak je tu jen otázka kvality obrazu z Dreamboxu. Někde jsem slyšel nebo četl, že Dreamboxy co se týče kvality obrazu zase nejsou bůhvíco a tak nevím jak by obstáli na mé poměrně dost kvalitní LCD TV 55" v porovnání s vestavěným satelitním přijímačem... Samozřejmě mohl bych koupit i jiný satelitní přijímač, ale funkce, kterou ten přijímač musí mít, je nahrávání na externí síťový disk v NASu - nechci žádný HD v obýváku.

Pytkine, prosím, s tím souvisí ještě otázka - ty píšeš, že nahrávání na externí síťový disk u Dreamboxu funguje, ale že používáš interní disk. Protože z jiných diskuzí tuším, že máš také nějaký NAS server nebo datové uložiště, máš k tomu nějaký zásadní důvod tzn. má nahrávání na síťový disk nějaké omezení oproti internímu?

Díky moc za info.
panasonic650 (1124)|11.1.2011 23:50
Ja som v podobnej situacii a doteraz sa neviem rozhodnut ktora cesta je naj. Mam sat tuner v TV, extra a aj v HTPC. Na zaciatku bol zamer mat len jedno DO a nemat ziadne dalsie krabicky. Problem pri prehravani roznych formatov MKV a zamer mat pusteny PC na stahovanie suborov 24/7 ma priviedlo k HTPC. Moja vlastna neschopst sa zahryznut do vyriesenia problemov z jednoduchym ovladanim sat. tuneru v HTPC a planovane presunutie externeho STB dalej v rodine ma priviedlo na napad kupit a testovat externy STB. A tu su moje skusenosti.

1) TV Sat Tuner : Super riesenie. Jeden DO, super kvalita obrazu... proste vsetko super... ale ! Negativa su ze pri zmene vysielania napr. SkyLink je tazko niekoho prinutit k update firmware aj ked sa podarilo. Kartu v TV nemozes zdielat pre ine prijmace. V mojej verzii TV sa neda nahravat sledovana relacia.

2) HTPC : All in one riesenie ktore zvaldne vsetko a da sa upravit ako potrebujes. ale ! Negativa su ze sa o neho treba starat. Ked nic ine tak ponastavovat vsetko tak by to robilo vsetke najlepsie ako sa da. Z toho vyplyva aj moznost mnozstva moznych chyb co mozes urobit. Od ovladacov, nastavenia, codekov atd... Moj osobny problem je ze sa neviem dokopat k tomu aby som vsetky problemy vyriesil sam. Proste chce to cas.

3) Externy Sat STB : Mala a relativne financne nenarocna krabicka ktora poskytuje co treba. Zdielanie karty, jednoduche DO, moznost nahravat relacii. Nevyhodou je ze je to krabycka navyse ktora velmi pravdepodobe stale bude potrebovat nejakeho "kamarata" na ostatne funkcie ako je prehravanie MKV (aj ked vela z nich to mozno zvlada) alebo nejakeho noveho formatu ktory nebude podporovany vydavanym firmware. Alebo aj moznost viacerych diskov, sem tam plnohodnotny web, download filmov.....

Takze tolko moja skusenost.... Nebudem sa tvarit ze som odbornik a ze tomu vsetkemu rozumiem ale dufam ze to ako tak pomoze.
Pytkin (7947)|12.1.2011 01:31
panasonic : Dreamboxy prehravaju MKV .. neviem ako uspesne , lebo na to pouzivam popcorn , ale na forach sa to riesi .. WEB neviem .. to som nikdy neskusal ( i ked svojho casu som skusal na dreamboxe MOSAIC browser a fungovalo to ..) .. Download filmov by mohol fungovat .. urcite su daky klienti .. ale tiez je to vec , ktoru radsej prenecham pocitacu ..
PV_ox (182)|12.1.2011 01:48
Co se týče sdílení karty v TV, tak snad by to mělo mít řešení v http://www.kvxinfo.net/. Já mám celkem tři TV, hlavní v obýváku a dvě menší v dalších místnostech a všechny tři mají vestavěný satelitní tuner DVB S2 a tak jsem hledal řešení, abych nemusel mít u každé TV ještě samostatný satelitní přijímač umožňující sdílení karty. Ten KVX splitter by snad měl fungovat, příští týden budu mít nainstalovaný kompletní satelitní rozvody, tak ten splitter koupím s tím, že když nebude vše OK, tak ho vrátím. Dám vědět jak jsem dopadl.

Nahrávání budu řešit pouze u hlavní TV v obýváku a to buď tedy tím tunerem v HTPC (HTPC tak jako tak určitě budu mít jako média přehrávěč s XBMC) nebo samostatným satelitním přijímačem.

S ovládáním satelitního tuneru v HTPC jsou nějaký větší problémy? Předpokládal jsem, že ve WIN7 by mělo jít ovládání SW DVBViewer dodaným dálkovým ovládáním v podstatě bez větších nastavování. Není to tak?

Píšeš, že vestavěný satelitní tuner v TV má super obraz. Dokážeš ho srovnat na stejné TV s obrazem z Technisat Skystar HD2 v HTPC a s obrazem z externího satelitního tuneru? Jsou tam nějaké rozdíly?

Předem díky moc za info.
panasonic650 (1124)|12.1.2011 10:07
Co sa zdielania tyka tak aj toto sa da vyskusat [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Ovladanie v HTPC je mozno skor moj problem ako som pisal. Ovladace mam 2 (skrinka+karta) ale ani jeden neovlada soft tak ako by som ja chcel. Proste STB je intuitivnejsi. Ale opat... riesit sa to da len ja som to zatial nezvladol.

Obraz som riesil tu https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=26231
homieG (20)|12.1.2011 13:00
Taky by mě zajímalo jak je to s kvalitou obrazu přijímačů kolem 10.000 resp.i s odezvou přepínání programů.Za každej názor dík.

[quote=Pytkin;322666]panasonic : Dreamboxy prehravaju MKV .. neviem ako uspesne , lebo na to pouzivam popcorn , ale na forach sa to riesi .. WEB neviem .. to som nikdy neskusal ( i ked svojho casu som skusal na dreamboxe MOSAIC browser a fungovalo to ..) .. Download filmov by mohol fungovat .. urcite su daky klienti .. ale tiez je to vec , ktoru radsej prenecham pocitacu ..[/quote]
panasonic650 (1124)|12.1.2011 13:55
[quote=homieG;322736]Taky by mě zajímalo jak je to s kvalitou obrazu přijímačů kolem 10.000 resp.i s odezvou přepínání programů.Za každej názor dík.[/quote]
Kazdy kto vyhodil vela penazi za prijmac ti bude tvrdit ze obraz je najlepsi na svete. Skotocneho porovnania (napr foto ako v mojom poste) sa ale nedockas ;)
PV_ox (182)|12.1.2011 17:04
Jo jo, o tom SmartWi vím, ale je to bezdrát a co vím, spousta lidí s tím má problémy, že to ruší kdeco a taky jsou problémy s tím pokrýt celý patrový barák. Já mám všude TV, ethernet i telefonní rozvody, takže bych rád použil tohle a snad to bude šlapat. Mělo by to být spolehlivější - drát je drát.

Díky za info ohledně ovládání a obrazu.
panasonic650 (1124)|14.1.2011 01:22
Toto ako funguje ? Da sa cez to nejako zdielat kartu ?
http://www.tvsatnitra.sk/online-satelitna-technika/cam-moduly/diablo-cam-wi-fi-802-11g?vmcchk=1
Diablo cam - WI-FI 802.11G
homieG (20)|14.1.2011 09:15
To je sice pravda, ale jen bych chtěl vědět v jakém okruhu přehrávačů se pohybovat,abych nekoupil vyloženě špatně...dost možná si trochu připlatím a pořídím si Vantage VT-1

[quote=panasonic650;322749]Kazdy kto vyhodil vela penazi za prijmac ti bude tvrdit ze obraz je najlepsi na svete. Skotocneho porovnania (napr foto ako v mojom poste) sa ale nedockas ;)[/quote]