Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

MC s HDD nebo NAS + MC bez HDD?

DennyRUzicka (10)|9.1.2011 15:32
Rozhoduji se o koupi jedné z těchto dvou variant. Důležité je pro mě možnost přehrávání HD videa na PC a TV a rozumná cena.
Pro MC s HDD hovoří jednoduchá instalace někde vedle televizoru + připojení do sítě a určitě bezproblémovost přehrávání HD videa na TV.
Z toho mám trochu strach v případě druhé možnosti - bude stíhat NAS server po běžné 100megové síti posílat HD video do TV a PC najednou?
Třetí možností by bylo pořídit NAS přímo s přehrávačem a dát ho někde k TV, ale to mám zase obavy z hlučnosti.

Nikde jsem tu podobný topic nenašel, tak základám.

Předem díky za názory.
Pytkin (7947)|10.1.2011 01:30
NO .. ono by napovedalo , o ktorych zariadeniach hovoris .. niektore su hlucne malo .. ine vela .. Dost dlho sa s tymito zariadeniami hram , tak ti napisem skusenosti ..

MC s HDD je fajn .. Samozrejme ak ma pasivne chladenie (trebars popcorn A110 , A210, Xtreamer SW) .. Su tam drobne problemy .. Tie zariadenia su dost pomale .. Video vedia prehravat ale siet je pomala , lebo je to len pridruzena cinnost toho chipu , co tam je .. Cize ako NAS su velmi pomale .. Takze ak chces seriozne vyuzivat tento MC ako datove ulozisko a robit s velkymi subormi (trebars strih videa) , tak to neni moc vhodne .. Tak isto nakopirovat tam trebars 100G filmov je dost o hubu .. Dalsi problem je , ze sa to neda updatovat .. To znamena nemozes doplanit dalsi disk a zvacsit kapacitu ..

Pre mna osobne lepsie riesenie je umiestnit niekde do kotolne , garaze , do chodby nejaky zasietovany NAS , a k televizoru opat pasivny (bez ventilatora) MC , ktory si taha video po sieti .. Samozrejme mozu sa vyskytnut problemy s prahravanim po sieti .. To uz zavisi od konkretneho MC .. Mam doma popcorn A110 a nikdy som nezaznamenal ziadne problemy , ze by po sieti nestihal nieco prehravat .. Ono on po sieti taha data 7MB/s , co je ± 50 Mbps .. neviem ci sa taketo toky vyskytuju .. Mozno pri originalnych BR diskoch 50GB .. Ripnute filmy maju vzdy menej .. Takyto Externy NAS ma vyhody , ze je rychlejsi (optimalne kvoli pocitacu je fajn , ked ma Gigabit) , da sa vacsinou rozsirovat .. a moze byt lepsie chladeny (v garazi nevadi , ked bude hucat) .. Samozrejme najlacnejsi NAS je pocitac s linuxom .. To postavis za cca 5-7000 a do toho das az 6 diskov bez problemov .. zacnes s dvomi a casom mozes rozsirovat az do 6 , ako sa bude NAS zaplnovat ..
Zigáč (231)|10.1.2011 08:52
Pytkin:tak, jak to máš zařízené se mi celkem líbí. Abych si to pro sebe shrnul, tak filmy stahuješ pomocí PC/NB přímo do NAS (nebo si je stahuje přímo NAS sám) a pomocí domácí LAN si na ně šáhneš díky MC, který máš přes HDMI propojeno s TV. Tzn, pokud by mi některý film nešel pustit přes DLNA přímo z NAS, tak je možnost ještě to tam dostat NAS -> MC -> TV. Můžeš mi to prosím potvrdit?
Doplňující otázka předpokládám, že na MC se ten film nestáhne pouze to přes něj protýká. Je to tak?
Pytkin (7947)|10.1.2011 10:27
Zigac : Presne tak .. NAS aj pocitace doma mam na gigabitovej sieti .. Cize spolu komunikuju rychlo .. MediaCenter (v mojom pripade Popcorn A200 , ale chcem este pridat do detskej izby asi Xtreamer SW) , si cez siet prehrava , co treba .. Ten je priamo priamo pri telke, prepojeny cez HDMI ..

Samozrejme ak telka vie hrat subory a potrebuje DLNA , tak by to nemal byt problem .. Taky telku nemam , takze toto nepouzivam .. Ale presne ako pises .. Ak by s tym bol daky problem , tak NAS->MC->TV musi fungovat ..

A samozrejme MC prehrava z NASu bez stahovania .. MC ani interny harddisk nemusi obsahovat ..
Zigáč (231)|10.1.2011 10:42
to je super.. Uvažoval jsem totiž o nějakým NAS Synology ds 211 a v něm v RAID zapojený zrcadlený disky 2x2TB a přes DLNA tahání mkv přímo do TV, ale Panasonic má s DLNA a mkv problémy, tak se mi to zatím kupovat nechtělo, ale pokud bych k tomu dokoupil jen nějaký MC za cenu do 2litrů bez disku, přes kterej by protejkalo, to co by Tv nezvládla, tak to by bylo optimální řešení :-) akorát bych u něj chtěl mít 1Gigabit LAN, což jak koukám moc není, ale pokud ti to zvládá i 100Mbit, tak asi pohoda :-)
DennyRUzicka (10)|10.1.2011 11:13
Nějaký PC s linuxem bych doma určitě sestavil, ale jednak bych byl asi někde uplně jinde se spotřebou a taky mi to osobně nepřijde jako moc elegantní řešení. Nakonec jsem asi zúžil výběr na dva kandidáty:
Asus O!Play HD2 - lákavá cena, pěkná malá krabička, kterou dám k TV a už se nemusím o nic starat.
Xtreamer Pro - možnost budoucího připojení dvou disků, asi lepší uživatelské rozhraní, lepší podpora. Na druhou stranu už to zase není taková malá krabička, ale to bych asi unesl a o něco vyšší cena.

A ještě jedna věc - u těchto dvou přehrávačů musím nastavit nějaký režim, aby fungovali jako NAS? Nebo k nim můžu přistupovat kdykoliv - tedy i v případě, že vysílají video na TV?
Pytkin (7947)|10.1.2011 11:18
DennyRuzicka : No je to samozrejme tvoja volba .. Linux ta stoji 5-7000 .. nejake synology bude stat 30.000 .. Kazdy si vyberie podla penazenky .. A to synology vyrazne menej zrat nebude ..

ASUS nepoznam .. Xtremaer ide stale ako NAS .. Nezabudni na to ale , ze vsetky MC pri pouziti ako NAS su strasne pomale .. Ja trebars na NAS ukladam video z kamery , ktore potom z toho NASu striaham .. to s Xtreamerom nepojde , resp. zomres pri tom ..
9z9 (188)|10.1.2011 12:04
Asus HD2 musis do NASu prepnout, tzn. ze pri prehravani videa je NAS nedostupny.
(Informace z recenzi). A ta rychlost MMC je mizerna :-(
tjurny (496)|10.1.2011 12:52
[quote=Pytkin;321973]NO .. ono by napovedalo , o ktorych zariadeniach hovoris .. niektore su hlucne malo .. ine vela .. Dost dlho sa s tymito zariadeniami hram , tak ti napisem skusenosti ..

MC s HDD je fajn .. Samozrejme ak ma pasivne chladenie (trebars popcorn A110 , A210, Xtreamer SW) .. Su tam drobne problemy .. Tie zariadenia su dost pomale .. Video vedia prehravat ale siet je pomala , lebo je to len pridruzena cinnost toho chipu , co tam je .. Cize ako NAS su velmi pomale .. Takze ak chces seriozne vyuzivat tento MC ako datove ulozisko a robit s velkymi subormi (trebars strih videa) , tak to neni moc vhodne .. Tak isto nakopirovat tam trebars 100G filmov je dost o hubu .. Dalsi problem je , ze sa to neda updatovat .. To znamena nemozes doplanit dalsi disk a zvacsit kapacitu ..

Pre mna osobne lepsie riesenie je umiestnit niekde do kotolne , garaze , do chodby nejaky zasietovany NAS , a k televizoru opat pasivny (bez ventilatora) MC , ktory si taha video po sieti .. Samozrejme mozu sa vyskytnut problemy s prahravanim po sieti .. To uz zavisi od konkretneho MC .. Mam doma popcorn A110 a nikdy som nezaznamenal ziadne problemy , ze by po sieti nestihal nieco prehravat .. Ono on po sieti taha data 7MB/s , co je ± 50 Mbps .. neviem ci sa taketo toky vyskytuju .. Mozno pri originalnych BR diskoch 50GB .. Ripnute filmy maju vzdy menej .. Takyto Externy NAS ma vyhody , ze je rychlejsi (optimalne kvoli pocitacu je fajn , ked ma Gigabit) , da sa vacsinou rozsirovat .. a moze byt lepsie chladeny (v garazi nevadi , ked bude hucat) .. Samozrejme najlacnejsi NAS je pocitac s linuxom .. To postavis za cca 5-7000 a do toho das az 6 diskov bez problemov .. zacnes s dvomi a casom mozes rozsirovat az do 6 , ako sa bude NAS zaplnovat ..[/quote]
Mam to resene uplne stejne, NAS plus A110 a zadnej problem, A210 ma 1Gbps. U BR je myslim strop 40Mbps, MKVcka jsou bohuzel poradne zmrseny, tam uz vubec nebude problem.

http://forum.blu-ray.com/blu-ray-movies-north-america/3338-blu-ray-movie-bitrates-here.html
matusco (376)|10.1.2011 13:21
[quote=Pytkin;322054]DennyRuzicka : No je to samozrejme tvoja volba .. Linux ta stoji 5-7000 .. nejake synology bude stat 30.000 .. Kazdy si vyberie podla penazenky .. A to synology vyrazne menej zrat nebude ..

ASUS nepoznam .. Xtremaer ide stale ako NAS .. Nezabudni na to ale , ze vsetky MC pri pouziti ako NAS su strasne pomale .. Ja trebars na NAS ukladam video z kamery , ktore potom z toho NASu striaham .. to s Xtreamerom nepojde , resp. zomres pri tom ..[/quote]

Pytkin, nerozpravas sice zle, ale radis niekomu nie podla jeho ale podla svojich potrieb. To, ze ty potrebujes strihat video a k tomu potrebujes v garazi 6 diskovy NAS, neznamena, ze takto dimenzovat to musi aj napr. zakladatel tohoto fora.
Samozrejme, ze v takejto kategorii zariadeni je potom cenovo lacnejsi (pri nakupe) a spotrebov porovnatelny NAS postaveny z PC komponentov (aj o tom sa da debatovat...) a z Linux-om.

Ked chce niekto tv, tak sa ho kazdy najprv spyta min. na pozorovaciu vzdialenost a druh sledovaneho signalu. Od toho sa da dobre odrazit pri dalsom vybere.
Ked chce niekto NAS, tak je tiez potrebne sa spytat na potreby daneho cloveka a nie hned prezentovat svoje riesenie.


[quote=DennyRUzicka;322051]Nějaký PC s linuxem bych doma určitě sestavil, ale jednak bych byl asi někde uplně jinde se spotřebou a taky mi to osobně nepřijde jako moc elegantní řešení. Nakonec jsem asi zúžil výběr na dva kandidáty:
Asus O!Play HD2 - lákavá cena, pěkná malá krabička, kterou dám k TV a už se nemusím o nic starat.
Xtreamer Pro - možnost budoucího připojení dvou disků, asi lepší uživatelské rozhraní, lepší podpora. Na druhou stranu už to zase není taková malá krabička, ale to bych asi unesl a o něco vyšší cena.

A ještě jedna věc - u těchto dvou přehrávačů musím nastavit nějaký režim, aby fungovali jako NAS? Nebo k nim můžu přistupovat kdykoliv - tedy i v případě, že vysílají video na TV?[/quote]

Otazky pre DennyRUzicka:
1.Kolko GB dat potrebujes HNED teraz preniest na dany NAS a ako bude cca tvoj mesacny prirastok?
- odhadni si to nahrubo a vyjde ti priblizne kapacita, ktoru potrebujes riesit.
- ja mam v sucasnosti napr. 2 plne 320 GB disky (interny+externy) a mesacny prirastok mam cca 60 GB dat (no proste pozriem-mazem, triedim, mazem,...)
640GB + (24 mesiacov * 60GB)= 2080 GB na 2 roky. Dam si tam rezervu este jeden disk a mam 4 TB, ktore mi predpokladam postacia na 3-4 roky.

2.Aky druh dat budes najcastejsie ukladat a ako casto/intezivne k nim budes pristupovat? [i/]
- potrebujes neustale na diskoch drzat tie 10 az 40 GB MKV filmy, ktore si raz pozrel a inac su tam len preto, aby si mal cim zaplnit Jukebox?
- pocuvas vela hudby?
- vela fotis?
- vela nakrucas a strihas video?
- robis si zbierku stiahnuteho SW, ktory je po cca roku dvoch aj tak zastaraly?

3.Pozadujes od NAS-u, aby ti plnil aj ine doplnkove funkcie?
- http, ftp server
- priame stahovanie z rapidshare, bittorrent klient
- ???

Mam doma Xtreamer Mk1 (prva verzia Xtreamer-a) a ked je prepnuty vo funkcii NAS-u tak bez problemov zvlada:
- file server pre domacu siet, kde 95% su dokumenty, JPEG, MOV zo sucasneho starsieho fotaku
- automaticke stahovanie torrentov z nemenovaneho ceskeho tracker-a
- ftp server pre obcasne stiahnutie suborov z domu do prace

Co nezvlada?
- kopirovanie suborov od 1GB a vyssie - ist to ide ale je to jednoducho pomale, radsej si ho pripnem k NB ako USB slave a gigabajty dat su tam ovela rychlejsie
- sucasne prehravanie narocnejsieho videa a ina cinnost NAS (napr. stahovanie suborov, alebo posielanie cez FTP, sambu). Video vtedy seka.

Pokial teda DennyRUzicka nemas nadpriemerne naroky na domaci NAS server, tak mozno budes spokojny aj s Xtreamer PRO. Ja by som bol, pytkin nie.

[quote=Zigáč;322035]to je super.. Uvažoval jsem totiž o nějakým NAS Synology ds 211 a v něm v RAID zapojený zrcadlený disky 2x2TB a přes DLNA tahání mkv přímo do TV, ale Panasonic má s DLNA a mkv problémy, tak se mi to zatím kupovat nechtělo, ale pokud bych k tomu dokoupil jen nějaký MC za cenu do 2litrů bez disku, přes kterej by protejkalo, to co by Tv nezvládla, tak to by bylo optimální řešení :-) akorát bych u něj chtěl mít 1Gigabit LAN, což jak koukám moc není, ale pokud ti to zvládá i 100Mbit, tak asi pohoda :-)[/quote]

Zigáč odporucam ti precitat si susedne forum, ktore vcelku zrozumitelne rozobera potrebu NAS a RAID v domacich podmienkach: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=26235

Tvoja volba pripadneho NAS je OK, vid napr. posledny test v casopise Computer 24/2010 alebo starsi test z cisla 07/2009 (vid priloha - niektore z nich sa stale predavaju).
Avsak netusim, preco chces "zrkadlit" disky. Aby si mal Gumkacov a Rychlu Rotu na dvoch diskoch naraz a v pripade poruchy jedneho z diskov o tieto "skvosty" kinematografie neprisiel? To co je pre teba dolezite (foto+natocene video+dokumenty) si zalohuj na externe medium, najlepsie mimo svojho domova a na zvysok sa vybodni.
1GB LAN ti je nanic, pokial v nej nemas kvalitne komponenty, ktore ju vyuziju. Pozri si napr. v testoch prakticke rychlosti, ktore su dosahovane najnovsimi 2bay NAS-mi (napr. Synology ds211) a potom povedz, co budes cez ten NAS prehanat, aby si to realne vyuzil. Ako povedal Pytkin maloktory ripnuty film z NAS-u ti realne pojde 50Mbps a na to ti staci aj 100Mbs siet.
K tebou uvedenemu Synology by stacil Xtreamer SW, bez disku (staci USB flash disk) a mas absolutne tiche riesenie, ktore zvlada po sieti prehravat aj to tolko omielane Samsung Oceanic Demo


Ufff, som sa rozpisal...
Pytkin (7947)|10.1.2011 14:13
Matusco : ja to tu pisem preto , ze je tu mozno viac ludi , ktory maju podobne poziadavky ako ja .. Nepoznam MC , ktore by malo rychlu siet .. Takze externy NAS je lepsie riesenie .. Ano Synology a Qnap su fajn , pre niekoho , kto je nenarocny a staci mu nieco na 2 disky .. Tie viac diskove riesenia uz su drahe (na doma, do prace ich doporucujem) ..
9z9 (188)|10.1.2011 14:13
Zkuste nekdy kopirovat par giga (20-50) po 100Mbit siti a po case vam to poleze krkem. A bohate staci, kdyz dojde nejaky znamej s externim diskem pro nejake domaci videa. On je prece jen rozdil, jestli to jede 8MB a nebo 50MB. Zvlast, kdyz rozdil v cene HW pro domaci potreby je zanedbatelny (ci primo nulovy). Stavet dnes LAN na 100Mbit je podle meho setreni na spatnem miste.

Dal: do home made serveru na FreeNasu ci Linuxu staci pridavat disky, aktualizovat torrent software a vydrzi vam roky. Univerzalnimu MMC davam rok-dva, nez ho vyrobce prestane podporovat a budu nucen koupit za 2000kc novej.
Pytkin (7947)|10.1.2011 14:18
9z9 : 100mbit siet je este celkom fajn , oproti rychlosti niektorych MC :)
9z9 (188)|10.1.2011 14:21
Jo uznavam, 100Mbit je fajn jako lajna do inernetu a celkem i na wifi :-D
A NAS v MMC povazuji ze strany vyrobcu za nepovedeny vtip-mmc pak umi vse, ale mimo sveho primarniho ucelu dost bidne.
Pytkin (7947)|10.1.2011 14:23
9z9 : tak ak niekto chce ukladat na MC s funkciou NASu len fotky a dokumenty , tak je to pouzitelne .. Tu sme ale serveri , kde vela ludi robi s videom , zvukom , velkymi suborami .. a to uz je take MC ako NAS celkom nedostacujuce ..
9z9 (188)|10.1.2011 14:48
Souhlas. Dalsi duvod je treba pro vice clennou rodinu, kde kazdy ma svuj pocitac (dnes uz celkem bezne). Nekdo se diva pres MMC na film, druhy z NASu prehrava hudbu, dalsi dela s fotkama a "tatinek" se hrabe v jeho konfiguraci a vybira ten nejlepsi 2TB disk :-). Proste multi vyuziti. Tady by uz mohl mit pomaly NAS problem ;-)
DennyRUzicka (10)|10.1.2011 15:00
matusco:
Otazky pre DennyRUzicka:
1.Kolko GB dat potrebujes HNED teraz preniest na dany NAS a ako bude cca tvoj mesacny prirastok?
Kapacitu jsem si zhruba odhadl na 1.5TB disk už jen z důvodu dobrého poměru cena/výkon. Na koleji, kde jsem každý týden mám přístup na HUB, kde stáhnu jakékoli filmy, takže nemám potřebu držet doma nijak velké množství dat. 1.5TB myslím, že je tak akorát.


2.Aky druh dat budes najcastejsie ukladat a ako casto/intezivne k nim budes pristupovat? [i/]
Co se týče ukládání, tak to budu asi tak jako tak řešit přímo přes USB. Notebook hodim vedle MC a nechám kopírovat. Co se týče přístupu, tak se bude jednat o občasné přehrávání filmů na dvou noteboocích (tady mi jde jen o to, aby se dali přehrávat filmy v nižší kvalitě - do 2GB/film), případně občasné nahrávání podobně kvalitních filmů do MC.
To byly hlavní požadavky, vedlejší:
skladování cca 20-30GB fotek (5Mpx), hudba 20-30GB - oboje výhradně pro účely přehrávání na MC

3.Pozadujes od NAS-u, aby ti plnil aj ine doplnkove funkcie?
Od funkce NAS očekávám pouze to, co jsem psal výše, proto mi přijde vcelku dostačující MC s HDD.


Asus mě láká z důvodu ceny a malé velikosti.
Xtreamer Pro z důvodu vyššího výkonu(alespoň dle toho, co jsem si přečetl zde na foru)



Závěrem bych se chtěl ještě zeptat na jednu nejasnost - jaký je rozdíl mezi MC s podporou NAS a MC bez této podpory, pouze s LAN výstupem. Někde na foru mi totiž přišlo, že i k MC bez této podpory jsem schopen přistupovat z jiného PC.

Díky za Váš čas :)
jardaxy (32)|10.1.2011 15:06
d-link byste taky doporučili? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

od pohledu má vše co by měl nas pro stream videa do MMC mít, ne? a cenově na tom není tak zle jak q-nap.

uvažuju správně, když mám homevideo o 24Mbit/s, že stream takového videa je 3MB/s (minutové video má kolem 170MB)? bude na to tedy stačit 100 LAN? nebude nutné měnit switch a kabeláž? běžně se LAN pohybuje kolem kolika ... 4-6MB s jakýmkoliv PC ... nebo se pletu?

a pak je tam možná dražší ... iomega - to je taky dobrá značka ne? ... zajímá mě vždy jen 2-bay
matusco (376)|10.1.2011 15:29
[quote=DennyRUzicka;322127]
Závěrem bych se chtěl ještě zeptat na jednu nejasnost - jaký je rozdíl mezi MC s podporou NAS a MC bez této podpory, pouze s LAN výstupem. Někde na foru mi totiž přišlo, že i k MC bez této podpory jsem schopen přistupovat z jiného PC.

Díky za Váš čas :)[/quote]

Pri Xtreamer-i ide o to, ze namiesto vypnutia sa Xtreamer prepne do NAS modu = stale ide, avsak neposiela ziaden AV vystup, ale vsetok jeho HW a SW je pripraveny a optimalizovany aby "sluzil" ako NAS. Sice vykonovo biedny, ale predsa.
Pokial ho zapnes = prepnes z NAS modu do klasickeho, nazvime ho "prehravaci" mod, tak Xtreamer sa prioritne snazi poskytovat funkciu prehravaca. Ako tak stiha sluzit ako file server, ale nie tak vykonne, ako ked je v mode NAS.
Stale sa vsak bavime o takom vykone, ktory je zo specializovanymi NAS zariadeniami neporovnatelny, avsak niekomu (napr mne, mozno tebe) dostatocny.

Neviem, o akych MC si sa docital a co o nich presne pisali. Pravdepodobne vsak ide o to, ze dane zariadenie ma sice LAN, ale tym ze nema NAS mode, nevie sa prepnut do takeho rezimu, kedy 100% jeho chabeho vykonu ide na funkciu NAS. V jeho pripade je stale "ready" ako prehravac a zvysok pouzitelneho vykonu dava na NAS rezim.
matusco (376)|10.1.2011 15:40
[quote=jardaxy;322129]d-link byste taky doporučili? [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

od pohledu má vše co by měl nas pro stream videa do MMC mít, ne? a cenově na tom není tak zle jak q-nap.

uvažuju správně, když mám homevideo o 24Mbit/s, že stream takového videa je 3MB/s (minutové video má kolem 170MB)? bude na to tedy stačit 100 LAN? nebude nutné měnit switch a kabeláž? běžně se LAN pohybuje kolem kolika ... 4-6MB s jakýmkoliv PC ... nebo se pletu?

a pak je tam možná dražší ... iomega - to je taky dobrá značka ne? ... zajímá mě vždy jen 2-bay[/quote]

Pravdupovediac, jedna sa o celkom novy kus zeleza od D-link-u, ktory nie je dlho na trhu. Vela recenzii ani realnych skusenosti od uzivatelov zatial nebude. Cena je nastavena velmi velmi zaujimavo a pre nenarocneho domaceho uzivatela moze byt vynikajucou volbou ako prvy NAS v rodine :-)
Nie som si isty, ale ak mas moznost pozri Computer 24/2010, myslim ze tam ho trosku preklepli...
Alebo trosku pockaj, kym ho ktosi preklepne viac. Tu mas cosi o konkurencii (je tam aj iomega):
http://www.smallnetbuilder.com/index.php?option=com_nas&Itemid=190
Pytkin (7947)|10.1.2011 15:48
DennyRUzicka : Nemal som v rukach MC, ktory ma lan a nefungoval by ako NAS .. Ale nemal som v rukach prave tie lacne asusy a podobne .. takze tam neviem ako to funguje ..

jardaxy : toho DLinku by som sa bal .. nieco podobne som mal od icyboxy a obidve take stanice odisli .. proste sa sami od seda dosrali .. aj som to reklamoval .. aj to vymenili .. aj to aj tak nefungovalo poriadne .. QNAP a SYNOLOGY funguju a su spolahlive ..
9z9 (188)|10.1.2011 18:08
[quote=jardaxy;322129]d-link byste taky doporučili?
uvažuju správně, když mám homevideo o 24Mbit/s, že stream takového videa je 3MB/s (minutové video má kolem 170MB)? bude na to tedy stačit 100 LAN? nebude nutné měnit switch a kabeláž? běžně se LAN pohybuje kolem kolika ... 4-6MB s jakýmkoliv PC ... nebo se pletu?[/quote]
Toto jsi četl ? Rychlosti nevypadají zle. Mimochodem - o cca 500Kč dráž máš rychlejší a rozšiřitelnější homemade počítač (ale při vyšší spotřebě).

Rychlost na 100Mbit LAN se pohybuje kolem 9MB/s, takže pro tvé potřeby je i to dostatečné.
DennyRUzicka (10)|10.1.2011 18:09
Mě totiž zaráží to, že když se podívam do nabídky MC třeba v alze, tak od nějakých 2000 výše mají LAN, ale o NAS nepíšou. O tom píšou právě až u třeba xtremaeru pro.. Ale asi je to tak, že základní funkci sdílení podporují, ale ne v takové rychlosti, jako třeba ten xtreamer..
matusco (376)|10.1.2011 23:11
[quote=Pytkin;322144]DennyRUzicka : Nemal som v rukach MC, ktory ma lan a nefungoval by ako NAS .. Ale nemal som v rukach prave tie lacne asusy a podobne .. takze tam neviem ako to funguje ..

jardaxy : toho DLinku by som sa bal .. nieco podobne som mal od icyboxy a obidve take stanice odisli .. proste sa sami od seda dosrali .. aj som to reklamoval .. aj to vymenili .. aj to aj tak nefungovalo poriadne .. QNAP a SYNOLOGY funguju a su spolahlive ..[/quote]
Tu je recenzia na DNS-323 datovana z novembra 2006:
http://www.smallnetbuilder.com/nas/nas-reviews/29671-dlinkdns323review
Ta 323-ka sa predava doteraz, uz je to piatym rokom... Ak by to bol vysloveny "smejd", tak neverim, ze sa tak dlho bude predavat. Je mi jasne, ze napr. Qnap a Synology su v oblasti homeNAS dalej, ale Dlink podla mna kvalitou vyslovene nezaostava.
[quote=9z9;322179]Toto jsi četl ? Rychlosti nevypadají zle. Mimochodem - o cca 500Kč dráž máš rychlejší a rozšiřitelnější homemade počítač (ale při vyšší spotřebě).

Rychlost na 100Mbit LAN se pohybuje kolem 9MB/s, takže pro tvé potřeby je i to dostatečné.[/quote]
Dnes som si precital test 2diskovych NAS v Computer 24/2010. DNS 320 mal v zatazenom stave spotrebu 10,7 W !. Pri vypnutych diskoch okolo 7,3W. Udaje boli namerane, nie opisane z techn. specifikacie. Priem. rychlost zapisu/citania cca 30MBs/25MBs.

Pri cene 0,0771360 EUR za 1kWh (sadzba D2), to pri nonstop beziacom DNS 320 predstavuje denne naklady:
10,7*24*(0,0771360/1000)=0,0198 EUR na den (7,23 EUR za rok)

Domaci 2diskovy a vo svojej kategorii rychly NAS v obstaravacej cene za cca 100 EUR s rocnymi nakladmi na spotrebu cca 7EUR - pre nenarocneho uzivatela je to super ponuka.
Pytkin (7947)|11.1.2011 01:04
Matusco : nejdem sa hadat , lebo s tym Dlinkom nemam skusenost .. Ale DLink je vyslovene lowcostova firma .. Kolko modelov takych NASov robia ?