Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

3D TV

bavorak (1494)|27.7.2011 13:32
[quote=Ryan Giggs;358814]Toto praveže nie je tak celkom pravda. Nie všetko čo vnimame jednym okom je odvodene od skusenosti. Väčšinou to tak je, s tym suhlasim ale nie vždy, prave preto zaleži na okolnostiach. Napriklad take ostrenie oka určite nema nič so skusenosťou.[/quote]

iste, podla zaostrenia vie mozok zo skusenosti zistit ci je predmet blizsie alebo dalej, ale nie ako je daleko. Ale u prikladu s kruzkami to neplati a na plochej obrazovke tiez nie.
Ryan Giggs (688)|27.7.2011 13:45
Lenže v tom pripade by sa taka "teoria skusenosti" dala aplikovať aj pre 2 oči. A to nehovori nič o 2-rozmernosti jedneho oka. O obmedzenosti vnimania 3D jednym okom sa hovoriť da, ale nie uplnej "slepote" tretieho rozmeru.

Sice iba wiki, ale su tam citovane zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Depth_perception#Monocular_cues
papinak2 (105)|27.7.2011 16:43
Veď to tam máš jasne v tom wiki napísané. :-)
jarino1978 (8045)|27.7.2011 16:45
[quote=persson;358720]S toho vypliva, ze Jarda.Bar ma pravdu, ze ak chces na televizi vidiet 3D obraz, musis sa pozerat na to dvoma ocami / jednym nestaci / aby znikol ten trojuholnik -oci, predmet[/quote]
lenže on nepísal o tomto, ale o tom, že jedným okom človek nevidí priestorovo.
jarino1978 (8045)|27.7.2011 17:01
[quote=Jarda.Bar;358725] 3D TV ti dovolí vidět to co vidíš pomocí dvou očí, 2D TV ti dovolí vidět jen to, co by si viděl jedním okem. Kdo tohle zpochybní, nezlobte se na mě, nemá všech pět pohromadě a vede boj s vlastní hloupostí.[/quote]
ty si nenapraviteľný klamár, demagóg s mizerným IQ. Ty nedokážeš v tej svojej hlavičke nikdy pochopiť, že 3D TV ti zobrazuje len 2D zdroj. Žiadna technológia ti nedovolí vidieť to, čo vidíš svojimi očami, tak to preboha už pochop. A inak, na stereoskopiu nepotrebuješ žiaden 3D TV...
Len hlupák verí tomu, že 3D TV zobrazuje 3D video. Tak tomu kľudne ver !
Na priestorový vnem ti stačí aj 2D kvalitná telka + kvalitný zdroj obrazu. Lenže to je pre teba už nepochopiteľný level, pretože máš doma shit TV LG, takže priestorový vnem z 2D obrazu poznať nebudeš nikdy. Podobne si môžeš honiť péro aj so zvukom. Stereo zvuk vs. multikanál.

[quote=Jarda.Bar;358728]Jedno oko ti dodá 2D obraz a to o čem jsi přesvědčený, že je 3D vjem, je jen klam, výmysl mozku, aby si s tím jedním okem nebyl zcela ztracen.
Ten zmiňovaný divák nevidí skutečné 3D, vidí mozkem odhadované 3D na základě 2D obrazu jednoho oka a má stejný problém v životě jak při sledování 3D TV. Kdyby si viděl jedním okem 3D, pak mnou uváděné video ti dovolí poznat velikost a vzdálenost těch dvou koleček od pozorovatele. Což ti samozřejmě nedovolí, ale lidé jako Jarino a podobní se raději odpovědi vyhnou. Proč, to je jejich věc.[/quote]
ty si stále len o niečom presvedčený, ale dávaš tu odkazy ty sám, ktoré dokazujú tvoju vlastnú hlúposť. Asi fakt nevieš, o čom to je.
Už som ti písal, nedávaj žiadne video odkazy, pozri si to v reále jedným okom a konečne zaležieš do kanála.
jarino1978 (8045)|27.7.2011 17:18
[quote=Ryan Giggs;358769]Vysvetli mi teda ako je možne, že dokažem aj jednym okom určovať (odhadovať) vzdialenosti objektov a ich veľkosť vo všetkych 3 dimenziach (vyška, širka, hlbka) keď by som mal jednym okom vidieť len v 2 rozmeroch?
A tiež by som rad vysvetliť, ktoreže to 2 rozmery teda to jedno oko vidi? Vyšku a širku? Hlbku a širku? Vyšku a hlbku?

Nie je pravda že jednym okom nevidime trojrozmerne, ale aj je. Zaleži na okolnostiach. Ono to s tym okom nie je take jednoduche.

Odporučam niečo si prečitať o monocular cues (monokularne kľuče), na zaklade ktorych dokažeme jednym okom vnimať priestor. Snaď už každy pochopi...[/quote]

no konečne ti môžem zatlieskať a získavaš odo mňa za tento post + RB.

@3D jarda.bar : ja si myslím, že sme tu skupina inteligentných ľudí, možno až na pár výnimiek. Mám ti to začať podrobne vysvetľovať aj ja ?
Ja len čakám na to, že sa konečne v tebe prebudí inteligencia a začneš premýšľať. Ale dám ti ešte čas...
Opäť si nasimuluj to tvoje hovadské video a doma v kľude si zakry jedno oko a dám hlavu do ohňa, že podobne, ako ja, tak aj ty s tým jedným okom uvidíš, že jeden krúžok je väčší a ten druhý menší.
koliar (142)|27.7.2011 20:13
a uz je to tu...
jarino1978 (8045)|27.7.2011 20:22
[quote=koliar;358918]a uz je to tu...[/quote]

čo už končí mayský kalendár ?
jarino1978 (8045)|27.7.2011 21:22
takže naposledy pre podobne mechom udretých jedincov :

1. vnímanie priestoru je možné dvoma spôsobmi :

a. ) jedným okom = monokulárne
b. ) oboma očami = binokulárne

2. Na to, aby sme vnímali priestor ako 3D nepotrebujeme nevyhnutne obe oči, vieme odhadnúť vzdialenosť predmetov aj s použitím iba jedného oka.

3. Pri monokulárnom vnímaní 3D potrebujeme tieto prahy :
- perspektíva : umocňuje hĺbku = vytvára vzťah medzi objektami v popredí a v pozadí.
- relatívna veľkosť : vzdialenejšie objekty sa nám javia menšie ako bližšie predmety.
- vzájomná poloha : keď sa špáraš v nose, vieš rozlíšiť, že prst v nose je bližšie, ako šušeň v druhej ruke
- pohybová paralaxa : vytreštite oko pri pohľade z okna idúceho vlaku, alebo auta...Patníky vedľa cesty sa Vám budú rýchlejšie mihotať, ako stromy niekde v prdeli ďalekej ...
- tieň a osvetlenie : tiene a odlesky na povrchu objektu nám dávajú informáciu o tvare objektu + umiestnenie zdroja svetla v scéne + vrhnutý tieň objektu tiež pomáha určiť jeho polohu vzhľadom na iné objekty scény.
- miera detailov : čím ďalej je pozorovaný objekt, tým menej detailov sme schopný pozorovať.
- hustota štruktúry : kuknite na lán so slnečnicami v jednom rade. Tie vzadu naberajú na hustote....
- vplyvy reálneho prostredia + atmosférické vplyvy : malé častice, ktoré sú v atmosfére absorbujú a rozptyľujú viditeľné svetlo = s pribúdajúcou vzdialenosťou sa objekty javia menej kontrastné, menej ostré.
- akomodácia ľudského oka : rozmazanie objektov v odlišnej vzdialenosti ako je vzdialenosť ostrenia oka...

4. ľudské vnímanie, resp. vytvorenie 3D priestoru je možné aj s použitím jedného oka ( menej presné ) a samozrejme s použitím oboch očí ( viac presné ).

5. tvrdenia 3D Jardu o tom, že svet vidíme v 3D len za pomoci oboch očí a že za pomoci len jedného oka vidíme len 2D, je totálna hovadina, ktorá nepotrebuje ďaľší komentár.
papinak2 (105)|27.7.2011 21:51
....Rozdiel medzi obrazmi z pravého a ľavého oka mozog spracuje, vyhodnotí a výsledok vnímame ako hĺbku priestoru.
Ak človek jedno oko zavrie, vníma svet okolo seba len dvojrozmerne. Presne tak, ako ho vykreslí bežná obrazovka. Obraz nie je priestorový napriek tomu, že sa tak možno zdá. To je však iba klam spôsobený skúsenosťou. Dlhoročným pozorovaním sveta sa mozog naučil odhadnúť, ako sa mení veľkosť siluety predmetov, keď sa od nás vzďaľujú či približujú. A preto vytvára akúsi ilúziu tretieho rozmeru.....

Takže to 3D z jedného oka je klam ktorý si mozog dopočíta na základe skúseností od mala,a s niektorými prahmi vnímania sa už narodí.
jarino1978 (8045)|27.7.2011 22:05
[quote=papinak2;358967]Ak človek jedno oko zavrie, vníma svet okolo seba len dvojrozmerne. Presne tak, ako ho vykreslí bežná obrazovka. [/quote]

ty si klon toho 3D jardu ?
máš doma chladničku ? tak sa pred tú chladničku pekne postav a kukaj na ňu jedným okom.
vnímaš proporcie chladničky ? vnímaj jej dĺžku + výšku + hĺbku ? áno, alebo nie ? určite vnímaš všetky tri veličiny. to je podľa teba 2D vnímanie ? veď vnímaš veličiny 3, čiže ju vidíš priestorovo aj s jedným okom.
papinak2 (105)|27.7.2011 22:14
[quote=jarino1978;358971]ty si klon toho 3D jardu ?
máš doma chladničku ? tak sa pred tú chladničku pekne postav a kukaj na ňu jedným okom.
vnímaš proporcie chladničky ? vnímaj jej dĺžku + výšku + hĺbku ? áno, alebo nie ? určite vnímaš všetky tri veličiny. to je podľa teba 2D vnímanie ? veď vnímaš veličiny 3, čiže ju vidíš priestorovo aj s jedným okom.[/quote]

A ty si koho klon? Prečítaj si to celé ešte raz... celé.
jarino1978 (8045)|27.7.2011 22:16
[quote=papinak2;358973]A ty si koho klon? Prečítaj si to celé ešte raz... celé.[/quote]

čítaj pozorne... čítaj...
Ryan Giggs (688)|28.7.2011 08:08
[quote=papinak2;358852]Veď to tam máš jasne v tom wiki napísané. :-)[/quote]
Veď prave. Je tam jasne napisane, že to čo tvrdite je blud.
Ladys (1829)|28.7.2011 08:45
Ja myslim, ze Jarino1978 to vysvetlim velmi jasne a snad vsem k pochopeni, jen si myslim ze by to mohlo jit vyjadrit bez tech urazek.

Nicmene informace o zavreni jednoho oka, kdy by mel pak clovek videt jen dvojrozmerne, tak to snad papinak2 ani nemohl myslet vazne.
papinak2 (105)|28.7.2011 10:14
[quote=Ladys;359021]Ja myslim, ze Jarino1978 to vysvetlim velmi jasne a snad vsem k pochopeni, jen si myslim ze by to mohlo jit vyjadrit bez tech urazek.

Nicmene informace o zavreni jednoho oka, kdy by mel pak clovek videt jen dvojrozmerne, tak to snad papinak2 ani nemohl myslet vazne.[/quote]


Netvrdím že keď zavrieš jedno oko tak nevidíš trojrozmerne.

Oko ako také vidí len dva rozmery(fyziológia oka) tj.na sietnucu idú dva rozmery.Trojrozmerne vidíš preto lebo jedno oko zosníma obrázok v2D(vidí výšku a dĺžku-nevidí hĺbku),druhé oko zosníma obrázok2D a na základe posunu(oči sú od seba vzdialené určitú vzdialenosť od seba) a (konvergencia, binokulárna disparita a horopter) si mozog tieto dva obrazy poskladá a na základe posunu "dopočíta" hĺbku. To je tá stereoskopia.Ľudský mozog to robí tak presne a s takou hladkosťou a rýchlo že si tu ani neuvedujeme.(Veľmi presné vnímanie 3D).
Ale aj jedným okom môžeme vidieť trojrozmerne (aj keď na sietnicu ide len dvojrozmerný obraz) mozog nepoužije metódu stereoskopie(zavrieš druhé oko) tak že na základe určitých "kľučou" (akomodácia, relatívna veľkosť, interpozícia, vzdušná perspektíva, gradient štruktúry, tienenie, lineárna perspektíva, pohybová paralaxa) "dopočíta" mozog do trojrozmeru. Niektorými "kľučami "sa už narodíš (tj.pri narodení vieš vnímať hĺbku) druhé získaš skúsenosťami. Toto kvázi "dopočítanie" je trochu náročnejšie pre mozog,preto máme určitú malú nepresnosť a musíme trochu sa viac snažiť,aby si napr.jedným okom pichol do kruhu zavesenom v priestore.Samozrejme že sa trevíš ale to vnímanie hĺbky sa dopočítava(skúsenosť).
Preto máme my aj ostatné živočíchy dve oči.Keby sme to druhé "evolučne" od vzniku nemali nevedeli by sme určiť hĺbku.Nebolo by stereoskopické videnie ani by sme nikdy nezískali tie skúsenosti.(kľúče).
Takže ešte raz a naposledy.Aj jedno oko vidí trojrozmerne,ale je to dvojrozmerný obraz prevedený v mozgovni do Trojrozmeru.
Ladys (1829)|28.7.2011 10:34
[quote=papinak2;358967]....Ak človek jedno oko zavrie, vníma svet okolo seba len dvojrozmerne.[/quote]

Kdyz neco napises, tak si bud za tim stuj a nebo neplacej takove kraviny !!!

Nevim proc pak vysvetlujes kompletni funkci zrakoveho ustroji, bo kazdy normalni clovek, kdyz si zavre jedno oko, tak vidi uplne to same jako s dvema.

Schvalne si to zkus, je to super :)

Tim nerikam, ze si mas jedno vypichnout, ze ti bude stacit k zivotu jen jedno :)
papinak2 (105)|28.7.2011 10:45
[quote=Ladys;359042]Kdyz neco napises, tak si bud za tim stuj a nebo neplacej takove kraviny !!!

Nevim proc pak vysvetlujes kompletni funkci zrakoveho ustroji, bo kazdy normalni clovek, kdyz si zavre jedno oko, tak vidi uplne to same jako s dvema.

Schvalne si to zkus, je to super :)

Tim nerikam, ze si mas jedno vypichnout, ze ti bude stacit k zivotu jen jedno :)[/quote]

Máš v tom mišung. Veď je to jasné že vidíš to isté,len metóda spracovania v mozgovni je rozdielna.
Ty si asi myslíš že tvoje oči dokážu na sietnici premietnuť aj hĺbku(tretí rozmer?).
Ryan Giggs (688)|28.7.2011 10:50
[quote=papinak2;359038]Keby sme to druhé "evolučne" od vzniku nemali nevedeli by sme určiť hĺbku.Nebolo by stereoskopické videnie ani by sme nikdy nezískali tie skúsenosti.(kľúče).
[/quote]
S tymto sa neda suhlasiť. Prave na zaklade tych veci čo vidime (kľučov) ziskavalo(va) oko skusenosti. Mozog by sa prave podľa tych kľučov naučil vnimať priestor aj jednym okom. Veď preto sa volaju MONOkularne lebo platia pre jedno oko. Jediny rozdiel by bol v tom, že by to bolo menej presne ako s očami dvoma.

[quote=papinak2;359038]Aj jedno oko vidí trojrozmerne,ale je to dvojrozmerný obraz prevedený v mozgovni do Trojrozmeru.[/quote]A to je prave ta pointa. Nemôžeš predsa oddeliť mozog od oka, kedže videnie "vznika" v mozgu. A tam vždy vidime trojrozmerny obraz, či je to dvomi alebo len polovicou oka.

Ak by sme mali byť filozoficky presny, tak v skutočnosti to čo vnimame ma 4 rozmery, to tu ale nepatri. :)
Ladys (1829)|28.7.2011 11:50
Taky bychom mohli skoncit u debaty co vsechno bychom mohli videt / citit / slyset ...kdyby nas mozek byl napojen na to a to a vyuzival 100% sve kapacity atd.

Opet se dostavame k tomu, co je na papire a dejme tomu overene, ale naproti tomu jak to clovek vnima, tak to je stejne u kazdeho z nas jinak, takze touhle debatou se nikam nedostanem.

3D v TV je proste vjem, ale rozhodne to neni realne 3D, resp to co vidime svym zrakem, ale je to spise fikce, ktera je dana nasemu mozky resp ocim na zlatem taliri.

3D nebude nikdy tak realne a je to dle meho jiny efekt nez to co vidime vlastnim zrakem.Na co by pak clovek koukal na TV, kde by videl to same co vidi kolem sebe ?
bavorak (1494)|28.7.2011 14:04
[quote=Ladys;359060]Na co by pak clovek koukal na TV, kde by videl to same co vidi kolem sebe ?[/quote]

na to, ze v TV davaju veci z celho sveta, ktore v reale nikdy neuvidis, lebo nemas na to prachy, a filmy su tiez vymyslene, tak ze ich tiez v reale nomozes vidiet.
Ladys (1829)|28.7.2011 15:13
Jak ti muze neco v male bedynce nahradit zazitek z onoho mista kde jsi byl osobne, to ses vedle.

Ani sebelepsi 3D ti nenahradi fotbalovy zapas nebo nejaky dokument atd.

TV ti NIKDY nenahradi skutecny zazitek !!!
tesla15 (505)|28.7.2011 15:22
[quote=Ladys;359100]Jak ti muze neco v male bedynce nahradit zazitek z onoho mista kde jsi byl osobne, to ses vedle.

Ani sebelepsi 3D ti nenahradi fotbalovy zapas nebo nejaky dokument atd.

TV ti NIKDY nenahradi skutecny zazitek !!![/quote]

Jen tak naokraj. Pravděpodobně bych se NIKDY na ten ex fotbal ani nedostal, zrovna tak na koncert, a i kdybych splnil všechny předpoklady - mohou být dvě pro mne současné události v jiných končinách světa nedostižné.. Tudíž, TV má velké své přednosti, obvzláště v současné době s velmi dobrým obrazovým záznamem. NIC NENÍ IDEÁLNÍHO.
bavorak (1494)|28.7.2011 15:29
on proste nemoze pripustit, ze jeho nazor (TV) nie je ten jediny najlepsi .....
Ladys (1829)|28.7.2011 20:06
[quote=tesla15;359103]Jen tak naokraj. Pravděpodobně bych se NIKDY na ten ex fotbal ani nedostal, zrovna tak na koncert, a i kdybych splnil všechny předpoklady - mohou být dvě pro mne současné události v jiných končinách světa nedostižné.. Tudíž, TV má velké své přednosti, obvzláště v současné době s velmi dobrým obrazovým záznamem. NIC NENÍ IDEÁLNÍHO.[/quote]

As jsme se nepochopili, ja mel na mysli, ze sice neprijdes o dany zazitek, ale proste ten vysledek v TV ti nenahradi ten realny, ok ?

Je jasne, ze se podivam na TV kdyz nemam moznost na dane udalosti byt osobne pritomen.
tesla15 (505)|28.7.2011 21:50
[quote=Ladys;359145]As jsme se nepochopili, ja mel na mysli, ze sice neprijdes o dany zazitek, ale proste ten vysledek v TV ti nenahradi ten realny, ok ?

Je jasne, ze se podivam na TV kdyz nemam moznost na dane udalosti byt osobne pritomen.[/quote]

OK / já v mých 77 letech prakticky jen doma /.
Jarda.Bar (1238)|29.7.2011 20:39
[quote=jarino1978;358855]ty si nenapraviteľný klamár, demagóg s mizerným IQ. Ty nedokážeš v tej svojej hlavičke nikdy pochopiť, že 3D TV ti zobrazuje len 2D zdroj. Žiadna technológia ti nedovolí vidieť to, čo vidíš svojimi očami, tak to preboha už pochop. A inak, na stereoskopiu nepotrebuješ žiaden 3D TV...
Len hlupák verí tomu, že 3D TV zobrazuje 3D video. Tak tomu kľudne ver !
Na priestorový vnem ti stačí aj 2D kvalitná telka + kvalitný zdroj obrazu. Lenže to je pre teba už nepochopiteľný level, pretože máš doma shit TV LG, takže priestorový vnem z 2D obrazu poznať nebudeš nikdy. Podobne si môžeš honiť péro aj so zvukom. Stereo zvuk vs. multikanál.


ty si stále len o niečom presvedčený, ale dávaš tu odkazy ty sám, ktoré dokazujú tvoju vlastnú hlúposť. Asi fakt nevieš, o čom to je.
Už som ti písal, nedávaj žiadne video odkazy, pozri si to v reále jedným okom a konečne zaležieš do kanála.[/quote]

Asi máš nějaký osobní problém, až si ho vyřešíš, pokračuj v tématu.

Jinak co se týká dalších vět, nemáš pravdu, odpověď viz. předešlé příspěvky.
Jarda.Bar (1238)|29.7.2011 20:43
[quote=Ryan Giggs;358769]Vysvetli mi teda ako je možne, že dokažem aj jednym okom určovať (odhadovať) vzdialenosti objektov a ich veľkosť vo všetkych 3 dimenziach (vyška, širka, hlbka) keď by som mal jednym okom vidieť len v 2 rozmeroch?
A tiež by som rad vysvetliť, ktoreže to 2 rozmery teda to jedno oko vidi? Vyšku a širku? Hlbku a širku? Vyšku a hlbku?

Nie je pravda že jednym okom nevidime trojrozmerne, ale aj je. Zaleži na okolnostiach. Ono to s tym okom nie je take jednoduche.

Odporučam niečo si prečitať o monocular cues (monokularne kľuče), na zaklade ktorych dokažeme jednym okom vnimať priestor. Snaď už každy pochopi...[/quote]

To už jsem tu ale psal snad 10x a né jen já. Hned snad příspěvek nad tebou. Výška x šířka je 2D, tam je oko přesné, jedno oko, pro hloubku potřebuješ druhé oko, jinak je odhad mozku z 2D obrazu (jednoho oka) velmni velmi nepřesný, viz ta ukázka videa, ta mluví za vše.
Jarda.Bar (1238)|29.7.2011 20:59
[quote=jarino1978;358950]takže naposledy pre podobne mechom udretých jedincov :

1. vnímanie priestoru je možné dvoma spôsobmi :

a. ) jedným okom = monokulárne
b. ) oboma očami = binokulárne

2. Na to, aby sme vnímali priestor ako 3D nepotrebujeme nevyhnutne obe oči, vieme odhadnúť vzdialenosť predmetov aj s použitím iba jedného oka.

3. Pri monokulárnom vnímaní 3D potrebujeme tieto prahy
- perspektíva : umocňuje hĺbku = vytvára vzťah medzi objektami v popredí a v pozadí.
- relatívna veľkosť : vzdialenejšie objekty sa nám javia menšie ako bližšie predmety.
- vzájomná poloha : keď sa špáraš v nose, vieš rozlíšiť, že prst v nose je bližšie, ako šušeň v druhej ruke
- pohybová paralaxa : vytreštite oko pri pohľade z okna idúceho vlaku, alebo auta...Patníky vedľa cesty sa Vám budú rýchlejšie mihotať, ako stromy niekde v prdeli ďalekej ...
- tieň a osvetlenie : tiene a odlesky na povrchu objektu nám dávajú informáciu o tvare objektu + umiestnenie zdroja svetla v scéne + vrhnutý tieň objektu tiež pomáha určiť jeho polohu vzhľadom na iné objekty scény.
- miera detailov : čím ďalej je pozorovaný objekt, tým menej detailov sme schopný pozorovať.
- hustota štruktúry : kuknite na lán so slnečnicami v jednom rade. Tie vzadu naberajú na hustote....
- vplyvy reálneho prostredia + atmosférické vplyvy : malé častice, ktoré sú v atmosfére absorbujú a rozptyľujú viditeľné svetlo = s pribúdajúcou vzdialenosťou sa objekty javia menej kontrastné, menej ostré.
- akomodácia ľudského oka : rozmazanie objektov v odlišnej vzdialenosti ako je vzdialenosť ostrenia oka...

4. ľudské vnímanie, resp. vytvorenie 3D priestoru je možné aj s použitím jedného oka ( menej presné ) a samozrejme s použitím oboch očí ( viac presné ).

5. tvrdenia 3D Jardu o tom, že svet vidíme v 3D len za pomoci oboch očí a že za pomoci len jedného oka vidíme len 2D, je totálna hovadina, ktorá nepotrebuje ďaľší komentár.[/quote]

Co píšeš v bodě 3) je právě to co lze používat pro odhad prostoru z 2D obrazu, tehdá jsem to přirovnával ke koverzi TVs z 2D-3D, je to podobný princip. Ale pro vnímání skutečného 3D, hloubky, je třeba páru očí. Jedno oko = falešná představa o prostoru, i když se zdá být mnohdy věrohodná. Není to 3D, je to jen odhad mozku. Ostatně sám to píšeš: ... "vytvorenie 3D priestoru je možné aj s použitím jedného oka ( menej presné )" ... takže pak už jen slovíčkaříš, proč, to si odpověz sám.
Jarda.Bar (1238)|29.7.2011 21:02
[quote=jarino1978;358853]lenže on nepísal o tomto, ale o tom, že jedným okom človek nevidí priestorovo.[/quote]

Ano, a nevídím důvod, proč bych ten názor měl měnit. Jedním okem prostorově nevidíme, je to jen hrubý odhad s mnoha falešnými výsledky, viz,. video, které se asi bojíš pustit a pochopit. ;)

Ryan Giggs (688)|29.7.2011 21:30
"Menej presne" neznamena nijako.

Tie kľuče su presne o tom ako vnimame priestor jednym okom. Budem preto predpokladať, že si to vôbec nečital. V opačnom pripade sa tu snažiš popierať vedecke fakty.
jarino1978 (8045)|29.7.2011 21:32
[quote=Ryan Giggs;359350]V opačnom pripade sa tu snažiš popierať vedecke fakty.[/quote]

on už ani nevie, čo popiera, možno za chvíľu samého seba :D
Jarda.Bar (1238)|29.7.2011 21:34
[quote]
"Menej presne" neznamena nijako.

Tie kľuče su presne o tom ako vnimame priestor jednym okom. Budem preto predpokladať, že si to vôbec nečital. V opačnom pripade sa tu snažiš popierať vedecke fakty. [/quote]

Omlouvám se, ale zeptám se otázkou. Proč jedním okem nepoznám velikost a vzdálenost od pozorovatele těch dvou koleček na uvedeném videu?
jarino1978 (8045)|29.7.2011 21:48
[quote=Jarda.Bar;359352]Omlouvám se, ale zeptám se otázkou. Proč jedním okem nepoznám velikost a vzdálenost od pozorovatele těch dvou koleček na uvedeném videu?[/quote]

pretože sa dívaš na video :D
Jarda.Bar (1238)|29.7.2011 21:51
1) jsem se ptal někoho jiného
2) pokud na ta kolečka v reálu budeš koukat jedním okem, bude výsledek stejný jako nyní z toho videa, ale pro tebe je to zdá se nepochopitelná věc. takže je lepší jí popřít.
jarino1978 (8045)|29.7.2011 21:53
máš veľmi divne vyvinuté zmysly.
Jarda.Bar (1238)|29.7.2011 21:55
Tak to uvidí každý, to ti garantuju. A není nic lehčího, než si to vyzkoušet.
jarino1978 (8045)|29.7.2011 21:57
strihám papier ako blázon už týždeň, ale trafím sa vždy. robím niečo zle ? :D
Jarda.Bar (1238)|29.7.2011 22:00
Ano, lžeš tu lidem.
jarino1978 (8045)|29.7.2011 22:01
samozrejme. 100x každú minútu... :D

Na klamanie a hovadiny si tu odborníkom ty.
Ivo Mašek (10205)|30.7.2011 08:10
S tou vzdáleností, respektivě jejím určováním (odhadem), tak tam figurují trochu jiné aspekty. Já bydlím na úpatí hor a tudíž mám opravdu nádherný výhled do dálky na vše "pod sebou" a vlastně mám "na dohled" začátek českého středohoří. Jenomže někdy mozek odhadne vzdálenost, že si myslím, že bych tam došel za pár kroků, a někdy zase to vypadá, že je vše neuvěřitelně daleko. To ovšem záleží na tom, jaký je zrovna meteorologický stav. S tímhle zrovna nemá 3D nic společného.
Co se týče jednoho oka. Pokud si zakryjete jedno oko, tak samozřejmě problém tu bude. Bude tu proto, protože mozek je zvyklý na to, že celý život zpracovává své okolí (a ano, je to 3D prostor - ten je vždy) očima dvěma. ovšem když vydržíte s tím jedním alespoň třeba týden, tak vám to ani nepřijde a mozek zpracuje ten 3D prostor přirozeně a normálně.
Např. takoví ptáci, kteří mají oči na stranách (ne ovšem třeba sova), vidí samozřejmě také 3D (inu, to protože jsou v prostoru 3D), ale přesto uprostřed vidí černý pruh (to jsem si nevymyslel - stačí občas sledovat Animal Planet). Ještě se nenašel nikdo, kdo by tvrdil, že nevidí 3D a že by jim ten černý pás dělal problém. A to nemluvím o snímání obrazu okem, jako má moucha. To by jsme neudělali ani krok a už vůbec by jsme neurčili směr. Přesto ta moucha s tím nemá nejmenší problém. Prostě její mozek to umí zpracovat - a zpracovává samozřejmě realný 3D obraz.
Prostor ve vesmíru prostě je prostorem 3D. To není žádná plocha, na jejímž okraji je propast (a vlastně i ta by musela být 3D). Ten prostor neurčuje mozek (pouze ho vnímá - vníma skutečný stav), ten prostor je dán, protože prostě existuje. A je to 3D
..... a co se týče např. té dírky v jehle, tak za pomocí obou očí se tam nemám šanci s nití trefit. Při použití jednoho oka to není problém.
Mozek lze různě oklamat - existují i různé "hříčky", jednou z nich je fungování 3D TV.
Ryan Giggs (688)|30.7.2011 11:20
[quote=Jarda.Bar;359352]Omlouvám se, ale zeptám se otázkou. Proč jedním okem nepoznám velikost a vzdálenost od pozorovatele těch dvou koleček na uvedeném videu?[/quote]

To je prave o tom, že to určovanie jednym okom je menej presne. Nehovoriac o tom, že tento konkretny priklad sa da považovať za opticky klam. Ide o to, že taky list papiera je viacmenej 2D plocha takže nejaky priestor sa tam určuje ťažko aj dvoma očami. Navyše to vidim na 2D ploche obrazovky. Plus papier a pozadie splyva, takže prave to do veľkej miery eliminuje tie spominane kľuče na zaklade ktorych môžem ten priestor určiť. Je to skôr priklad toho, ako zrak a oči oklamať, než to považovať za dôkaz tvojho tvrdenia.
Ale rozhodne je ta opticka"hračka" zaujimava, to musim oceniť.
jarino1978 (8045)|30.7.2011 14:38
takých hovadín je plný net...
01.jpg 02.jpg
Ladys (1829)|30.7.2011 18:28
Taky bych to videl na pouhy opticky klam, ktery nema z "degradaci" jednoho oka nic spolecneho.

Nicmene nikdo z nas tady evidentne neni specialista na zrakove ustroji, takze tahle debata asi nema smysl.

...akorat to povede ke zbytecnym invektivum.
Jarda.Bar (1238)|31.7.2011 00:40
[quote=Ryan Giggs;359408]To je prave o tom, že to určovanie jednym okom je menej presne. Nehovoriac o tom, že tento konkretny priklad sa da považovať za opticky klam. Ide o to, že taky list papiera je viacmenej 2D plocha takže nejaky priestor sa tam určuje ťažko aj dvoma očami. Navyše to vidim na 2D ploche obrazovky. Plus papier a pozadie splyva, takže prave to do veľkej miery eliminuje tie spominane kľuče na zaklade ktorych môžem ten priestor určiť. Je to skôr priklad toho, ako zrak a oči oklamať, než to považovať za dôkaz tvojho tvrdenia.
Ale rozhodne je ta opticka"hračka" zaujimava, to musim oceniť.[/quote]

Optický klam je vámi zmiňované 3D vidění jedním okem. Jedno oko dodává 2D obraz a mozek se nám snaží namluvit, že nikoli. A přesně v těchto ukázkách se ta chyba mozku projeví. A vzhledem k tomu, že 2 oči dodají 2 2D obrazy, z kterých již je možné zjistit skutečný stav věcí dvě kamery dodávají pro 3D TV chybějící 3. rozměr.

Papír je možná plochý, ale jak to, že velikost a vzdálenost poznám, když se dívám pomocí dvou očí? Hmm? No protože vidím skutečně 3D, vytvořím mezi očima a předmětem zájmu trojúhelník a mozek "spočítá" velikost a vzdálenost, resp. hloubku. ;)

Když na to kouknu z vašeho pohledu ... tak by mě zajímalo, proč máme pár očí?
Jarda.Bar (1238)|31.7.2011 00:42
[quote=jarino1978;359362]samozrejme. 100x každú minútu... :D

Na klamanie a hovadiny si tu odborníkom ty.[/quote]

Nezlob se, ale už mě ty tvoje výrazy unavují.
Jarda.Bar (1238)|31.7.2011 00:47
[quote=Ivo Mašek;359389]S tou vzdáleností, respektivě jejím určováním (odhadem), tak tam figurují trochu jiné aspekty. Já bydlím na úpatí hor a tudíž mám opravdu nádherný výhled do dálky na vše "pod sebou" a vlastně mám "na dohled" začátek českého středohoří. Jenomže někdy mozek odhadne vzdálenost, že si myslím, že bych tam došel za pár kroků, a někdy zase to vypadá, že je vše neuvěřitelně daleko. To ovšem záleží na tom, jaký je zrovna meteorologický stav. S tímhle zrovna nemá 3D nic společného.
Co se týče jednoho oka. Pokud si zakryjete jedno oko, tak samozřejmě problém tu bude. Bude tu proto, protože mozek je zvyklý na to, že celý život zpracovává své okolí (a ano, je to 3D prostor - ten je vždy) očima dvěma. ovšem když vydržíte s tím jedním alespoň třeba týden, tak vám to ani nepřijde a mozek zpracuje ten 3D prostor přirozeně a normálně.
Např. takoví ptáci, kteří mají oči na stranách (ne ovšem třeba sova), vidí samozřejmě také 3D (inu, to protože jsou v prostoru 3D), ale přesto uprostřed vidí černý pruh (to jsem si nevymyslel - stačí občas sledovat Animal Planet). Ještě se nenašel nikdo, kdo by tvrdil, že nevidí 3D a že by jim ten černý pás dělal problém. A to nemluvím o snímání obrazu okem, jako má moucha. To by jsme neudělali ani krok a už vůbec by jsme neurčili směr. Přesto ta moucha s tím nemá nejmenší problém. Prostě její mozek to umí zpracovat - a zpracovává samozřejmě realný 3D obraz.
Prostor ve vesmíru prostě je prostorem 3D. To není žádná plocha, na jejímž okraji je propast (a vlastně i ta by musela být 3D). Ten prostor neurčuje mozek (pouze ho vnímá - vníma skutečný stav), ten prostor je dán, protože prostě existuje. A je to 3D
..... a co se týče např. té dírky v jehle, tak za pomocí obou očí se tam nemám šanci s nití trefit. Při použití jednoho oka to není problém.
Mozek lze různě oklamat - existují i různé "hříčky", jednou z nich je fungování 3D TV.[/quote]

Ber oči jako vstup dat, mozek jako výpočetní centrum. V řetězci zpracování obrazu máš dvě kamery (dva zdroje dat) a mozek zastává opět výpočetní centrum. 3D TV nám pro každé oko dodají separátní obraz. Stejný jako při našem sledování bez TV. Máme dva obrazy, máme možnost získat hloubku. 2D TV se chová jako jedno oko, viz. ta video ukázka. To je jen "hmatatelný" důkaz. :)
Ivo Mašek (10205)|31.7.2011 08:46
Oči beru jako kamery a mozek jako odbavovací středisko.
Jenže TV je pořád plochá obrazovka (tedy 2D), ovšem vesmír kolem mě je pořád 3D. V tom je ten rozdíl. Ve volné přírodě (vesmíru) nemusíš své oči klamat (i kdyby jsi byl jednooký, nebo slepý, pořád žiješ v prostoru 3D), ale televizní 3D (zprostředkováno na ploché orazovce - 2D) je oklamání těch očí.
Oči neurčují, zda je něco 3D, nebo ne. neurčují prostor kolem nás. ten prostor je dán a je 3D i bez našich očí. My tu realitu pouze vnímáme. Chápeš? :-)
Ivo Mašek (10205)|31.7.2011 09:02
Ještě jedno vysvětlení pro lepší pochopení reality 3D a simulace 3D.
Skutečné 3D kolem nás poznáš i bez očí. Budeš různě narážet na spoustu věcí kolem sebe, které budou různě daleko od sebe, vlastně kolem tebe bude ten nekonečný a rozpínající se vesmír.
Kdežto na TV narazíš a i když bude vysílat v 3D, nepoznáš to - bude to pořád pro tebe rovná plocha o velikosti obrazovky.
Proto kolem tebe je realné a skutečné 3D., ovšem 3D na TV je oční klam (což samozřejmě nevadí a komu nevadí sledování takovéhoto "3D", tak nic proti tomu - já jen že jde o pojmy, o tom, co je realita a fikce)
Ladys (1829)|31.7.2011 09:46
[quote=Ivo Mašek;359607]Oči beru jako kamery a mozek jako odbavovací středisko.
Jenže TV je pořád plochá obrazovka (tedy 2D), ovšem vesmír kolem mě je pořád 3D. V tom je ten rozdíl. Ve volné přírodě (vesmíru) nemusíš své oči klamat (i kdyby jsi byl jednooký, nebo slepý, pořád žiješ v prostoru 3D), ale televizní 3D (zprostředkováno na ploché orazovce - 2D) je oklamání těch očí.
Oči neurčují, zda je něco 3D, nebo ne. neurčují prostor kolem nás. ten prostor je dán a je 3D i bez našich očí. My tu realitu pouze vnímáme. Chápeš? :-)[/quote]

Lepe to snad ani vyjadrit neslo.