Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

3D TV

Ryan Giggs (688)|3.8.2011 16:28
[quote=Pupak2;360242]
Vždyť stačí jedno oko na chvíli zakrýt a hned uvidíš ten rozdíl ve vnímání. [/quote]Rozdiel je akurat ten, že dojem z priestoru je "obmedzenejši", ale nie ten že nevnimam žiaden.
jarino1978 (8045)|5.8.2011 20:57
http://www.gizmag.com/3d-eye-strain-headaches/19342/

No, it's not just you. According to studies recently conducted by the University of California, Berkeley, the viewing of stereoscopic 3D displays does indeed cause visual discomfort, fatigue and headaches. The problem appears to come from the fact that the viewers' eyes are simultaneously trying to focus on the screen, and on objects that appear to be located either in front of or behind that screen.

The studies involved 24 adult subjects, who viewed 3D content both on small, consumer electronics-style screens, and on larger, theater-style screens. With the smaller screens, which are viewed at a closer distance, content that appeared to be located in front of the screen caused the most discomfort. Interestingly, however, viewing of the larger, more distant screens was most uncomfortable when content appeared to be located behind the screen.

"When watching stereo 3D displays, the eyes must focus - that is, accommodate - to the distance of the screen because that's where the light comes from," said Martin S. Banks, professor of optometry and vision science. "At the same time, the eyes must converge to the distance of the stereo content, which may be in front of or behind the screen."

In further studies, the team suggests that a larger number of test subjects be used, including children. The U Berkeley researchers hope that their findings could be used to establish guidelines for the positioning of viewers relative to 3D displays.

"Discomfort associated with viewing Stereo 3D is a major problem that may limit the use of technology," said Banks. "We hope that our findings will inspire more research in this area."
patriot (227)|8.8.2011 06:45
[quote=jarino1978;360714]
"We hope that our findings will inspire more research in this area."[/quote]

Mám před sebou na pracovním stole velmi výstižný a funkční slovník vědeckého žargonu. Cituji:
"doufám, že tato studie podnítí další výzkum v dané oblasti" = "já s tím končím"
patriot (227)|8.8.2011 07:25
Již nějakou dobu jsem si přál osobně ohodnotit nový pasivní 3D systém od LG. Zprávy v médiích šířené LG o této technologii zní v duchu "největší revoluce od dob vynálezu parního stroje" a po prostudování světových diskuzních fór (poněvadž od LG jako obvykle nic nezjistíte - kromě toho, že to chcete mít, protože to je nejlepší na světě), jsem byl rovněž pozitivně naladěn.
Byl jsem na kukačku tušim v Datartu, kde měli tento nový pasivní 3D systém od LG vystaven. U křesla 3 hrstě volně dostupných brýlí, takže jsem se do něj usadil, vybral si nejsympatičtější barvičku a velikost pasivních 3D brýlí a jal se sledovat nějaké 3D demo od LG.
Kvalita (3D) obrazu mne hoodně moc zklamala. Pracovní hloubka byla fantastická, některé předměty dokonce lítaly až skoro u nosu, rozlišení se zdálo být v pohodě - full HD bych jim klidně odkývnul, ale obraz celkově byl divný, nevěrohodný. Nedokáži specifikovat, čím to je. Ale když to srovnám s aktivním 3D od Panasonicu .... To je nebe a dudy.

Možná za to mohou moje dioptrické brýle. Brýle od LG jako by vůbec nepočítali s tím, že je někdo nosí. Narozdíl od aktivních od Panasonicu, které se snaží toto respektovat.
Nevím, ale jsem z pasivního 3D od LG osobně zklamaný. Konec recenze.
nin (388)|10.8.2011 23:24
[quote=patriot;361095]Kvalita (3D) obrazu mne hoodně moc zklamala. Pracovní hloubka byla fantastická, některé předměty dokonce lítaly až skoro u nosu, rozlišení se zdálo být v pohodě - full HD bych jim klidně odkývnul, ale obraz celkově byl divný, nevěrohodný. Nedokáži specifikovat, čím to je. Ale když to srovnám s aktivním 3D od Panasonicu .... To je nebe a dudy.[/quote]

Az narazi Jarda Baru na nebe a dudy, urcite ho jebne. Tydlety silne vyrazy ohledne pasivniho 3D on tezce nese.

BTW, jak presne funguje u LG FullHD ve 3D (1080i) je na obrazku v clanku. To uz je na tom patrne lepe neco jako 3D checkerboard, tedy vsechny linky i sloupce soucasne, ale s polovinou informaci.
Pupak2 (328)|11.8.2011 07:31
[quote=patriot;361095]
Kvalita (3D) obrazu mne hoodně moc zklamala. Pracovní hloubka byla fantastická, některé předměty dokonce lítaly až skoro u nosu, rozlišení se zdálo být v pohodě - full HD bych jim klidně odkývnul, ale obraz celkově byl divný, nevěrohodný. Nedokáži specifikovat, čím to je. Ale když to srovnám s aktivním 3D od Panasonicu .... To je nebe a dudy.
.[/quote]


Možná, že kdybys to stejné demo viděl na tom Panasonicu, tak ti to bude připadat stejně nevěrohodné. Tohle není otázka použité technologie ,ale spíše zdroje.
Byl jsem včera v Electroworldu vyzkoušet pár TV se svým diskem, kde mám pár 3D filmů. Prodavač z počátku moc nadšení nejevil,i když obchod byl jinak prázdný, ale když viděl první video,tak málem padnul na zadek. Vyzkoušel jsem LG,Panak i Samsung. Byl jsem tam přes dvě hodiny a trochu jsem si udělal jasno.
Můj závěr je zhruba takový: Současné 3D je efektová záležitost, která s realitou nemá moc společného a je to efekt pro efekt. Kvalitně vyrenderovaný 3D film byl na obou systémech zážitek, ale pasivní 3D vede jednoznačně v kvalitě barev a neblikacím obrazem. Nicméně Panasonic dává opravdu brilantní prostorový vjem bez pozorovatelných vad. Samsung už tak dokonalý není,ale rozhodně je to dobře koukatelné. LG měli jen 47LW450,ale i tento nejnižší model kvalitou 3D naprosto uspokojí.
V zásadě je jedno v kterém systému člověk 3D vidí, ale rozhodující je velikost TV, protože pozorovací vzdálenost musí byt zejména u pasivu větší a pohled na rám TV 3D vjem dost kazí.
Jelikož jsem měl možnost vidět 3D na 85" projekční TV, musím potvrdit, že pod 60" je 3D dost problematická věc. Pokud ale zobrazovací plocha obsáhne celý zorný úhel oka, je to o něčem jiném.
Pro opravdové fandy do 3D doporučuji založit tlusté prasátko a šetřit na TV min 65-70". Určitě nejlepším řešením bude 3D projektor. Nevím, jestli bude i pasivní varianta, ale Panasonic už dal na trh aktivní 3D LCD projektor špičkových parametrů. Bohužel jako každá novinka i tento je drahý jak prase (120 tis.).
Jak jsem uvedl na začátku. 3D je tak dobré, jak dobrý je zdroj. Pokud chce někdo za každou cenu co nejvíce ohromit 3D efektem, tak může vyrobit hodně nereálně vyhlížející paskvil. Dobrý grafik s citem pro věc, který 3D cítí, může vytvořit velice působivé dílo, které opravdu uchvátí. Dojem je na obou systémech zcela srovnatelný.
Ladys (1829)|11.8.2011 07:39
Tak jako tak je to pouze umele vytvoreny efekt, ktery jiste kdekoho poprve ohromi, ale po delsim sledovani uz nadseni jaksi opada.

Nemyslim si, ze 3D v domacich podminkach zazije nejaky zavratny boom.
Jako zpestreni ok, ale ze bychom meli sedet u TV vsichni za paar let s brylema a koukali na zpravy, nevim nevim.
Pupak2 (328)|11.8.2011 07:46
100% souhlas. Každý bude mít za pár let 3D TV , ale 3D film bude jen pro zpestření, tak jednou dvakrát za týden.
nin (388)|11.8.2011 09:51
Tak to jsem tedy klikar, kdyz mi Samsung neblika. Srovnani technologii citlivych na okolni ruseni v kramu navic s nastavenim pro demo predvadecku asi moc objektivni nebude.
Co se tyce ramecku, je asi podstatne, zda je prostor spise za TV, nebo se scena odehrava take pred TV.
Ladys (1829)|11.8.2011 10:01
Mne taky aktivni 3D u LG neblika.

Blika bud lidem co to videli jen v krame pod zarivkama a nebo jim blika nekde jinde :)
Pupak2 (328)|11.8.2011 11:57
Patříte oba ke skupině lidí s vyšší setrvačností sítnice. Zhruba 60-70 % lidí blikání nevnímá vůbec,
zbytek ho vnímá více, či méně. Já bohužel patřím do té druhé skupiny a vnímám ho dost silně.
3D Samsung má k obchodě vlastní koutek a dají se tam i vypnout zářivky, takže v tom problém není. Problem aktivní 3D je střída 1:1 zatemňování jedn. skel, která způsobí poloviční průchodnost světla. Obraz výrazně ztmavne a barvy ztrácí na brilantnosti. Tohle asi bude věčný souboj dvou táborů, který nezkončí dokud jedna technologie nezanikne. Ono je to v zásadě jedno, jen nikdo nechce mit ten pocit,že si koupil něco horšího, a tak se kolem toho věčně čeří voda.
Po těch dvou hodinách testování mě ale docela pálily oči. Nevím jestli bych vydržel soustředěně sledovat dvouhodinový film bez následků. Jelikož se chystám na nákup 3D TV, tak to asi brzo poznám a jen doufám,že nedopadnu podobně jako par známých, kteří mají 3D sledovací limit max 30 min.
Ladys (1829)|11.8.2011 12:11
Ani tak nejde o to, ze nekdo nechce priznat ze si koupil neco spatneho, jednak ti to stejne nikdo neprizna, ale spis jde o to, ze ty dva tabory to opravdu vidi rozdilne, proto si nekdo koupil aktivni a nekdo pasivni.

Vetsina z nas jsou normalni lidi z mozkem, tak pokud si neco koupim a nelibi se mi to nebo mi na tom neco vadi a necham si to i presto, ze jsem to mohl jeste do 14dnu vratit atd, tak pak je neco spatne, ale s TV to nema nic spolecneho.

Pak je jista sorta lidi, kteri budou tvrdosijne prosazovat tu svou nepravdu, i kdyby se meli do krve zhadat.To uz je ale o povaze a rozumny clovek na druhe strane sporu by mel brzy vycitit nekonecny zbytecny boj a dopredu to vzdat.

Takovych sporu, nekdy i urazlivych tady probehlo mraky a nikdy se nedoslo k nejakemu vysvetleni a uznani pravdy toho druheho.Nejlepsi je, kdyz kazdy na toho druheho vytahuje ruzna technicka data a mereni, to uz je opravdu na rucnik.
Pupak2 (328)|11.8.2011 13:26
Ono je to taky dané tím, že pasivní technologie přišla později a hodně lidí už si aktiv. 3D TV koupilo.
Pak nastalo u mnohých poznání, že by jim pasiv. 3D vyhovoval víc. Stačí se podívat na Ebay, kde se s příchodem nových TV od LG s pasivem objevily desítky nabídek TV s aktivním 3D. V mém okolí neznám jediného člověka, který měl možnost srovnání a dal by přednost aktivnímu 3D. Panasonic mě sice včera přesvědčil, že umí 3D dokonale, ale stejně budu kupovat pasiv od LG až vyrukuje s tou řadou LW950 - 980 na trh. Mrzí mě, že nikde v mém dosahu není k otestovaní Philips se svojí pasiv 3D. V jediném obchodě kde ho měli, se nepodařilo 3D aktivovat. V menu bylo z nějakých důvodů stále nepřístupné. Samsung však také připravuje novou řadu TV s pasivem. Je vidět, že masový příklon zákazníků k pasivu nebere nikdo na lehkou váhu.
Ladys (1829)|11.8.2011 13:38
Je to hodne o cene, aktivni technologie stala nemale penize a s prodejni cenou nemohou jit vyrobci tak "nizko" jako pro pasivni technologii nebo aktivni technologii prilis brzo pohrbit.Tim padem bude pasivni technologie oblibenejsi a to hlavne z duvodu vetsi dostupnosti.
Ver tomu, ze kdyby staly TV s aktivni technologii mene nez s pasivni, tak by lide kupovali tu aktivni.Proste porad hlavni slovo hraje cena.
Nepopiram, ze pasivni technologie je pohodlnejsi, bezproblemova atd, ale kdyz jsem mel moznost srovnani, tak obrazove mi prisla lepsi aktivni a jsou stale lide, kteri uprednostni kvalitni obraz pred pohodlnosti atd.Rozdil neni nijak markantni a v podstate je to jedno, neni to pro nikoho priorita.
Pupak2 (328)|11.8.2011 14:49
Trošku teď odbočím, ale nedá mi to. Koukal jsem na dokument, kde se jedna žena narodila s těžkým šilháním. Odchylka os očí skoro 90 st. Vnímala svět jako plochý silně zmatený obraz,neboť část středového zorného pole jí úplně ve vjemu chyběla a viděla v jednom místě předměty,které byly fakticky vzdáleny 3m od sebe. S tímto postižením žila 24 let, než se jí ujala jedna lékařka, která operací a následným nekolika měsíčním cvičením jí oči srovnala do normálu. Zajímavé na tom je ale to,že prostorové (3D) vnímání se neobjevilo ihned. Trvalo nekolik týdnů než náhle v autě při pohledu přes volant na přístrojovou desku spatřila poprvé v životě prostor ve 3D. Byla tím tak unešena,že nekolik dní neustále chodila a dívala se "novýma očima" na pro nás tak všední věci.
Z toho plyne poznatek, že naše vnímání 3D prostoru je opravdu výhradně funkcí mozku na základě zkušeností a není to vrozená schopnost,jak se mnozí domnívali.
Ladys (1829)|11.8.2011 14:54
Ano, to uz se tady nedavno resilo, ze oci jsou v podstate jen prostredkem k videni.
Jarda.Bar (1238)|11.8.2011 15:05
[quote]tak obrazove mi prisla lepsi aktivni a jsou stale lide, kteri uprednostni kvalitni obraz pred pohodlnosti[/quote]

Aha, takže recept na rozpoznání kvalitního 3D obrazu má Ladys :).
patriot (227)|11.8.2011 17:39
Když jsem vyzdvihnul hezčí obraz aktivního 3D od Panasonicu (oproti novému pasivnímu 3D od LG), tak ještě dodám k němu můj zajímavý postřeh. Aktivní 3D Panasonicu jsem zkoušel několikrát v různých krámech. Někdy mi to přijde úplně plynulé (blikání mi po 10s zmizí), někdy jsem sledoval stálé mihotání a někdy to blikalo jako kráva (nebylo to špatnou synchronizací). Domů jsem si 3D brýle nepořídil, protože doma s 3D osobně ani výhledově nepočítám, ale co znám lidi, tak jsou s doma s aktivním 3D spokojeni.

Zejména u toho aktivu asi záleží, aby se obraz nedostal do interference s nějakým zářivkovým světlem, světlem z obrazovky jiné TV apod. Doma by to asi mělo být OK.
Chci tím říct těm, co o 3D uvažují, že když jim to v obchodě bliká, tak to neznamená, že je to pro ně nevhodné - doma zřejmě žádné blikání pozorovat nebudou. Nejlépe zajít za někým známým, kdo má TV s 3D aktivní technologií již doma.
Pupak2 (328)|11.8.2011 18:41
[quote=patriot;361726]Když jsem vyzdvihnul hezčí obraz aktivního 3D od Panasonicu (oproti novému pasivnímu 3D od LG.[/quote]

Aníž bych chtěl jakkoli rejpat, v čem ti aktivní 3D obraz přijde lepší? Já vidím sice větší plasticitu než u pasivu, ale barevné podání a jasová složka obrazu je nesrovnatelně horší, takže celkový dojem bych posoudil spiše horší, než lepší. Jinak otázka vnímání blikání je individuální záležitost.
To nelze zobecňovat a svádět na zářivky v obchodě.
Ladys (1829)|11.8.2011 19:02
[quote=Jarda.Bar;361698]Aha, takže recept na rozpoznání kvalitního 3D obrazu má Ladys :).[/quote]

Nekomentuj muj subjektivni dojem z obou technologii, nikomu ho nevnucuji.Ja take nekomentuji tve prizpevky na tema pasivni 3D, bo to respektuji.Kazdy z nas to vidi jinak, to je normalni.
Cilem diskuze preci neni toho druheho presvedcit o tom, ze jeden ma pravdu, jeste ke vsemu tu "svou" pravdu.

Tohle proste nevyresime, tak nevim proc se neustale snazis vyvolat nejaky konflikt na tohle tema?

Ze neobnovis treba tema LCD vs Plazma, uz dlouho se tam nikdo poradne nezhadal :)
Karel72 (428)|11.8.2011 19:20
[quote=Pupak2;361732]Aníž bych chtěl jakkoli rejpat, v čem ti aktivní 3D obraz přijde lepší? Já vidím sice větší plasticitu než u pasivu, ale barevné podání a jasová složka obrazu je nesrovnatelně horší, takže celkový dojem bych posoudil spiše horší, než lepší. Jinak otázka vnímání blikání je individuální záležitost.
To nelze zobecňovat a svádět na zářivky v obchodě.[/quote]



Ano zářivky,úsporné žárovky atp způsobuje to že vidíš mžikání brýlí protože zářivky taky mžikají a tak se to bije mezi sebou.Zářivka mžiká cca 100 za vteřinu.
Jarda.Bar (1238)|11.8.2011 19:23
[quote]tak obrazove mi prisla lepsi aktivni a jsou stale lide, kteri uprednostni kvalitni obraz pred pohodlnosti [/quote]

pak sem výše uvedené nepochopil, omlouvám se
Pupak2 (328)|11.8.2011 19:58
[quote=Karel72;361744]Ano zářivky,úsporné žárovky atp způsobuje to že vidíš mžikání brýlí protože zářivky taky mžikají a tak se to bije mezi sebou.Zářivka mžiká cca 100 za vteřinu.[/quote]

To je pochopitelně pravda, ale já vnímám blikání i bez zářivek a nejsem sám. Se zářivkami je to naprosto nekoukatelné. Ono říkat tomu blikání je taky trochu přehnané.Je to spíše takový nepříjemný neklid v obraze, který mi rychle unavi oči. U pasivu tenhle efekt neznám.
nin (388)|11.8.2011 22:39
[quote=Pupak2;361732]Aníž bych chtěl jakkoli rejpat, v čem ti aktivní 3D obraz přijde lepší? Já vidím sice větší plasticitu než u pasivu, ale barevné podání a jasová složka obrazu je nesrovnatelně horší, takže celkový dojem bych posoudil spiše horší, než lepší. Jinak otázka vnímání blikání je individuální záležitost.
To nelze zobecňovat a svádět na zářivky v obchodě.[/quote]

Napsat, ze otazka vnimani je individualni zalezitost a tecka je tedy rozhodne hodne zobecneny vyrok pac tak trochu ignoruje vsechny technicke vlivy, na kterych se podepisuje nemalou merou treba spatna baterie nebo treba synchronizacni algoritmy (update firmware (v pripade Samsungu) ma v tomto ohledu sve opodstatneni).

Nicmene verim, ze si pasivni 3D (jak uz psal Ladys) vzhledem k porizovacim nakladum svou "dalnici" do domacnosti prosadi. Obdobne kdysi dopadl Betamax vs. VHS.
Ladys (1829)|12.8.2011 06:55
Opravdu se nema cenu v tom pitvat, bo pasiv se jiste prosadi, pochopitelne duvody prevazuji.
Otazka ale zni, zda tolik lidi vubec po domacim 3D tolik prahne ?

Jinak spis by tady meli majitele obou 3D technologii rict, jak casto sve domaci 3D pousti ?
Pupak2 (328)|12.8.2011 07:45
[quote=nin;361787]Napsat, ze otazka vnimani je individualni zalezitost a tecka je tedy rozhodne hodne zobecneny vyrok pac tak trochu ignoruje vsechny technicke vlivy, na kterych se podepisuje nemalou merou treba spatna baterie nebo treba synchronizacni algoritmy (update firmware (v pripade Samsungu) ma v tomto ohledu sve opodstatneni).[/quote]

Pokud jednu konkrétní TV sleduje více lidí a každý blikání vnímá s jinou intenzitou, nelze to nazvat jinak než individuální záležitost. To není žádné zobecňování. Na rozdíl od televize, člověku tak snadno parametry vnímání nenastavíš.
patriot (227)|12.8.2011 08:15
[quote=Ladys;361809]
Otazka ale zni, zda tolik lidi vubec po domacim 3D tolik prahne ?

Jinak spis by tady meli majitele obou 3D technologii rict, jak casto sve domaci 3D pousti ?[/quote]

Tak tak. Pasiv 3D je tu přes sto let a několikrát se pokoušel masivně prosadit a nic. Podle mne 3D na TV nemá budoucnost. Nejsem pesimista, ale pragmatista.
Mně osobně prostě 3D efekt na TV nechybí. Třeba když zhlédnu Avatar, tak úplně vidím obraz ve 3D i při zobrazení ve 2D (je to film, který je optimalizován, aby vyniknul prostor a ten prostor tam vynikne i ve 2D). Jistě, ve 3D to je ještě o 2 stupně dál, až do nepřirozena, ale mě to prostě nechybí.

Když byly magnetofonové pásky, každý cítil, že nechce šum, nechce zdlouhavě vyhledávat a nechce sledovat, jak páska s každým použitím degraduje. Proto přišlo CD. A přestože od té doby přišly podstatně lepší formáty (SACD a spol.), už se neprosadily, protože až na skupinku audiofilů, tuctovým uživatelům to stačí, stejně by ani na levnějších přístrojích rozdíl v nahrávce nijak nepoznali. Prostě uživatelé necítí potřebu.

A tak to vidím s 3D TV. Když byly čb TV, každý cítil, že tam postrádá barvy. Když byl PAL, každý měl větší či menší problém s bezchybným příjmem. Když je SD rozlišení, každý cítí, že na velkých plackách to chce HD rozlišení.
Tam bylo jasné, že barva, digitál, HD dříve či později vyhraje.Ale 3D TV ? Necítím potřebu, unavuje to mozek a ještě to stojí nějaké peníze. Tak proč do toho jít ? Když dokážu ignorovat "boom" efekt, tak nemám motivaci.
Pupak2 (328)|12.8.2011 08:59
Lidská mysl je zvídavá a lidi mají rádi nové věci. Žijeme v konzumní společnosti, kde většina lidí řeší problém, jak zabít volný čas. 3D TV je zase jen další forma sofistikované zábavy. Někoho chytne a opustí, někdo tomu propadne. Můj názor se dost shoduje s tvým. 3D je hezká věc, ale dost zbytná a masové rozšíření bude závislé na kvalitní 3D produkci, což je dle mého názoru ta největší slabina.
bandiit (160)|12.8.2011 09:14
Což o to. 3D TV se do domácností rozšíří, protože podpora 3D bude za chvíli v každé TV. Jde o to, jestli lidé budou chtít shánět 3D materiál a platit za něj. Pokud ne, potom všechno utichne a ve 3D se přestane natáčet, jelikož to nebude mít ekonomické opodstatnění.
Ladys (1829)|12.8.2011 09:22
Vzdyt lidi nejsou ochotni ani dnes kupovat si drazsi BD, samozrejme za paar let klesne cena jako za dvd, ale kdyz to mame srovnat jeste s 3D, tak to je jeste beh na dlouhou trat.
Vysledekm bude to, ze mozna hodne domacnosti bude mit TV s 3D, nicmene za obsah uz nebudou ochotni utracet vyssi castky.O televiznim 3D se ani nezminuju, to je kort pro CZ sci-fi.
Nehlede na to, ze nez u nas takova doba levneho 3D obsahu nastane, tak zapad uz davno pojede na jine vlne.
Pupak2 (328)|12.8.2011 09:45
Ten problém není ve formě ale v obsahu. Proč kupovat blbej film na BR, když ho mam na DVD a to už byly vyhozený peníze. Nejsem žádnej supernáročnej divák, kterej uznává jen starý klasiky filmu, ale "Vřískot 22" , "SAW 55" a podobné sračky, které tématicky dominují dnešní filmové produkci mě fakt netáhnou. Filmová produkce je zjevně zaměřená na mládež a do této kategorie už bohužel nepatřím. Dneska sleduju hlavně HD dokumenty BBC a Discovery a tam se 3D začíná dost prosazovat, a není to samoúčelné. Pak je tu poměrně nová oblast 3D ártu, kde se rodí spousta zajímavých projektů, které mě rovněž oslovují. Takže jestli někde vidím budoucnost 3D, tak je to právě tady.
bandiit (160)|12.8.2011 09:51
Výhoda BR tkví v tom, že na něm vychází i kvalitní starší filmy, kterým vysoké rozlišení a celková restaurace obrazu velice prospívá a vypadají naprosto úžasně. Nejste tedy odkázáni pouze na novou produkci. 3D toto asi nepotká, protože převádět do 3D starší filmy by místo nárůstu obrazové kvality přineslo pravý opak. Těžko potom přitáhnout diváka, když kvalitních nových filmů ve 3D je jako šafránu, jestli vůbec nějaký.
Pupak2 (328)|12.8.2011 11:26
Starší filmy vycházejí na BR, ale kdo má chuť vysolit 500 Kč za film, který má na DVD a viděl ho 10x jen proto, že ho uvidí po jedenácté v HD.
Ladys (1829)|12.8.2011 11:40
O tom to ale je, kdo je filmovy fanda nebo si rad vychutna svuj oblibeny film, tak by rad toto BD mel, ale je malo z nas, kdo si muze dovolit mit domaci sbirku o 500ks BD.

DVD a BD je nebe a dudy, kdo jednou HD okusi, nechce jinak.

Pak se hrozne spolecnost divi, ze lidi stahuji.
bandiit (160)|12.8.2011 11:58
[quote=Pupak2;361853]Starší filmy vycházejí na BR, ale kdo má chuť vysolit 500 Kč za film, který má na DVD a viděl ho 10x jen proto, že ho uvidí po jedenácté v HD.[/quote]

Já ano. Protože obrazová kvalita je naprosto někde jinde (tedy pokud je věnována náležitá péče přepisu). Takový Vetřelec je na BD úžasný a podívám se na něj rád třeba po stý. Ale to už je dost OT.
nin (388)|12.8.2011 15:22
Dlouho tu nebyla nejaka vypravna historka o nejake, od utleho mladi na leve oko slepe, dame co objevovala prostor az na prknech, jez znamenaji svet.
nin (388)|12.8.2011 15:22
Nebo aspon neco poucneho z historie husitu, jak Zizka nevidel ve 3D.
interfernet422 (1575)|12.8.2011 15:44
[quote=nin;361886]Dlouho tu nebyla nejaka vypravna historka o nejake, od utleho mladi na leve oko slepe, dame co objevovala prostor az na prknech, jez znamenaji svet.[/quote]

Jo, a celý ten 3D film by byl snímaný jejím okem...:-E
Pitomec (10211)|12.8.2011 16:03
[quote=Ladys;361857]O tom to ale je, kdo je filmovy fanda nebo si rad vychutna svuj oblibeny film, tak by rad toto BD mel, ale je malo z nas, kdo si muze dovolit mit domaci sbirku o 500ks BD.

[COLOR=red]DVD a BD je nebe a dudy, kdo jednou HD okusi, nechce jinak.[/COLOR]

Pak se hrozne spolecnost divi, ze lidi stahuji.[/quote]
Že je něco na BD automaticky neznamená, že to musí být kvalitní HD. Navíc to stejně časem dopadne jako s DVD, kde se na nějaký filmový přepis každý vybodne, bude to převedený z analogový (nebo v lepším případě digitální) Bety a šup s tím na stánek za 50Kč...
Ladys (1829)|12.8.2011 16:15
Tak bavime se o kvalitnim HD, samozrejme ze jsou nektere BD jejiz kvalita pripomina spise dvd, ale to neni vina media nebo formatu, ale daneho filmoveho vytvoru, viz filmove zrno atd.
Ale jinak nema cenu polemizovat o tom, ze BD je proste nekde jinde.

Ta doba nastane za paar let a BD bude jako priloha casaku za 50kc, to je proste prirozeny vyvoj.Otazka zni za jak dlouho to bude, bo zatim nic noveho po BD neprislo, takze je nesmysl snizovat tolik ceny.
Pitomec (10211)|12.8.2011 16:29
BD není nikde, to je pouze nosič optickýho záznamu s větší kapacitou než DVD. A buď se na něho dá kvalitní záznam nebo se dá humus. Každopádně souhlasím s tím co tady bylo napsáno výše:

"Starší filmy vycházejí na BR, ale kdo má chuť vysolit 500 Kč za film, který má na DVD a viděl ho 10x jen proto, že ho uvidí po jedenácté v HD."
Ladys (1829)|12.8.2011 16:38
Bavme se normalne, tudiz na BD jsou v 99% HD filmy a vetsina techto HD filmu jsou o parniky jinde.

Nejsi filmovy fanda nebo nestojis o to si vychutnat film v HD, ok beru.
Ovsem prave HD da desetkrat ohranemu filmu uplne jinou dimenzi.
Karel72 (428)|12.8.2011 16:39
Já zase zháním povětšinou v HD staré dobré filmy které mám rád a rád si je vychutnám dnes se aspon pro mě moc dobrých filmu netočí :-( HD hovadinu nezachrání :-)
tesla15 (505)|12.8.2011 16:44
[quote=Karel72;361744]Ano zářivky,úsporné žárovky atp způsobuje to že vidíš mžikání brýlí protože zářivky taky mžikají a tak se to bije mezi sebou.Zářivka mžiká cca 100 za vteřinu.[/quote]

Blikání pro zajímavost větší i při malé části deního světla než u úsporné žárovky. Ale, chci se pokud možno přiblížit kinu a tam je tma. Tu si mohu doma zajistit. Tudíž v tomto směru problém neřeším.
tesla15 (505)|12.8.2011 16:47
ČT prohlásila: během 2 let upraví pro 3 D 200 velkofilmů. Nemohu se bránit vysílání 3 D.
Pitomec (10211)|12.8.2011 16:55
Prohlášení je jedna věc a skutečnost věc druhá. Navíc ČT chtěla převést 200 CZ filmů do HD. O nějakým 3D a velkofilmech ani zmínka (to sis k tomu přibásnil).
Pitomec (10211)|12.8.2011 17:00
[quote=Ladys;361907]Bavme se normalne, tudiz na BD jsou v 99% HD filmy a vetsina techto HD filmu jsou o parniky jinde.

Nejsi filmovy fanda nebo nestojis o to si vychutnat film v HD, ok beru.
Ovsem prave HD da desetkrat ohranemu filmu uplne jinou dimenzi.[/quote]
Jelikož mě zajímají vesměs jenom filmy dávaný na CS Filmu nebo Kinu CS, tak skutečně HD nepotřebuju a bohatě by mně stačilo, kdyby ty filmy šly aspoň v původním formátu a ne jako ořezaný paskvily v 4/3.

Samozřejmě nepohrdnu ani klasikou jako je Terminátor, Predátor a spol., ale dávat 500Kč za BD to fakt ne.
tesla15 (505)|12.8.2011 17:08
[quote=Pitomec;361912]Prohlášení je jedna věc a skutečnost věc druhá. Navíc ČT chtěla převést 200 CZ filmů do HD. O nějakým 3D a velkofilmech ani zmínka (to sis k tomu přibásnil).[/quote]

Mluvilo se o velkofilmech " Žižka, Hus a pod. Má chyba, nenapsal jsem " Československých".
Pupak2 (328)|12.8.2011 17:47
[quote=tesla15;361916]Mluvilo se o velkofilmech " Žižka, Hus a pod. Má chyba, nenapsal jsem " Československých".[/quote]

Tyhle filmy rozhodně do 3D nikdo nepřevede a ani by to nebylo koukatelné. Hodnota těchto snímků je povícero historická a dnešní generaci asi už neosloví. Navíc si myslím, že ani nejsou dostupné kvalitní kopie, které by převod byť do HD na BR umožnily. Československá filmová tvorba byla vždy spíše postavena na obsahu než na formě, takže převod do HD by filmům nijak výrazně nepomohl.
Pitomec (10211)|12.8.2011 17:57
[quote=tesla15;361916]Mluvilo se o velkofilmech " Žižka, Hus a pod. Má chyba, nenapsal jsem " Československých".[/quote]
Do HD ano, ale ne do 3D.