Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Právní rozbor užívání a distribuce tzv. UNI „čteček“

Ivo Mašek (10205)|24.7.2011 13:25
Dávám sem přepis plného znění článku Právní rozbor užívání a distribuce tzv. UNI „čteček“ , který vyšel na serveru Digitální televize:

[QUOTE]
Server DigitálníTelevize.cz dostal k dispozici rozbor právních aspektů užívání a distribuce tzv. „UNI čteček“ pro příjem a dekódování satelitního signálu. Právní rozbor vypracovaný advokátem JUDr. Jiřím Kozákem, Ph.D. - [COLOR=#000080]www.iuridicina.cz[/COLOR], nám poskytla společnost Digitální televize v.o.s., provozovatel elektronického obchodu [COLOR=#000080]www.prijimace.cz[/COLOR]. Při této příležitosti jsme položili zástupci společnosti, panu Ing. Miroslavu Rycheckému, několik otázek:

Co Vás vedlo k zadání tohoto posudku?
Snaha o zpřehlednění právní regulace dotčené oblasti. Veřejnost je zmatená, objevují se protichůdné informace, vyjádření a interpretace platných zákonů.

Jak jste spokojen se závěry posudku, souhlasíte s nimi?
Vzhledem k tomu, že tento posudek potvrdil výsledky konzultací, které jsem absolvoval před jeho vznikem, tak 2x ano.

Jaký je zájem o UNI čtečky?
U nás tvoří dominantní podíl obratu velkoobchodní prodej satelitních kompletů, o které je zájem jako o celek, ne o součást, popř. část součásti. Komplety momentálně dodáváme převážně s kartami CSLink. Prodeje samotných přijímačů jsou srovnatelné s prodejem samotných karet.

Myslíte si, že jsou ve velké míře používány pro nelegální příjem?
Pokud se mohu vyjádřit za území CZ/SK tak nikoliv. Žádnou z potenciálně zajímavých platforem není možné přijímat bez řádně zakoupené dekódovací karty. Zde je myslím vhodné zdůraznit, že obchodním smyslem UNI čteček je dekódování přes karty, nelegální příjem není naším cílem a tato zařízení k tomu nejsou určena.

Rozbor právních aspektů užívání a distribuce tzv „UNI čteček“ pro příjem a dekódování satelitního signálu, JUDr. Jiří Kozák, Ph.D.

V prvé řadě je třeba zabývat se otázkou, zda prodej zařízení zasahuje do práv provozovatele signálu a dalších subjektů k obsahu vysílání. Domnívám se, že při posouzení je třeba vycházet zejména ze znění §43, odst. 2 autorského zákona. Jde především o to, zda a jakým způsobem lze dodávanými zařízeními přijímat a dekódovat signál bez licence provozovatelů satelitních platforem. Problém lze rozdělit na tyto situace:

a) Domnívám se, že protiprávním zásahem do autorských práv v tomto smyslu by mohla být pouze výroba a distribuce zařízení, schopného přímého dekódování signálu a tedy obcházení zabezpečení práv bez souhlasu provozovatele signálu. O zásah do autorských práv by se však mohlo jednat jen u zařízení, která by za tímto účelem byla na trhu nabízena, případně by tento účel užití byl zcela dominantní a jiné funkce zařízení by byly marginální, a to jak z technického, tak zejména obchodního hlediska. Takovým jednáním by za určitých okolností mohla být např. distribuce satelitního přijímače s vestavěným emulátorem, resp. Firmware, umožňujícím přímé dekódování signálu bez přístupové karty.

Takové zařízení, pokud by na základě prolomení algoritmu kódovacího systému bylo přímo určeno k obcházení účinných technických prostředků ochrany autorského práva, by mohlo být nelegální, ovšem pouze za předpokladu, že by nebylo primárně určeno k legálnímu příjmu signálu přes přístupové karty, případně by funkce příjmu přes přístupovou kartu měla jen omezení obchodní význam. Je zde tedy třeba přihlížet i k okolnostem distribuce zařízení (např. zda je nabízeno již s přístupovou kartou), k tomu, do jaké míry je funkce přímého vkládání klíče zařízením podporována (např. zda je dostupná z vestavěného uživatelského rozhraní, zda je popsána v uživatelském manuálu).

Účel zařízení je třeba posuzovat především z obchodního hlediska, tj. zda je funkce přímého dekódování, s ohledem na konkrétní a aktuální poměry na daném místě, z obchodního hlediska skutečně relevantní, nebo zda jde pouze o určitý technický potenciál zařízení, k jehož využití však zařízení není určeno a nabízeno a který v místních poměrech ani účelně využít nelze.

b) Dále je třeba zabývat se situací, kdy zařízení pouze umožňuje, aby do něho byl potřebný software pro přímé akceptování kódu (bez přístupové karty) nahrán dodatečně uživatelem, tj. jednalo by se pouze o přijímač s možností emulátoru, který by jinak byl primárně určen k dekódování signálu pomocí přístupové karty. Dle mého názoru by se o nelegální zařízení mohlo opět jednat pouze tehdy, pokud by ostatní jeho funkce, kromě možnosti užití s emulátorem, byly z obchodního a technického hlediska marginální a zároveň instalace a použití pirátského software by zařízením bylo aktivně podporováno, tj. užití s emulátorem by bylo obvyklou a výrobcem zamýšlenou významnou funkcí zařízení, přičemž by zároveň byly naplněny podmínky protiprávnosti zařízení dle odst. a).

Pochopitelně stranou zůstává otázka zásahů do zařízení a jeho hardwarových nebo softwarových úprav uživatelem, a to způsobem, k němuž zařízení není určeno. Takové zařízení nespadá do kategorie popsané pod tímto bodem, nýbrž může jít o přijímač popisovaný níže.

c) Odlišná je situace u zařízení s pouhou univerzální čtečkou přístupových karet, která nepodporují nebo ani neumožňují užití emulace a jejich účelem je dekódování signálu pomocí legálních přístupových karet. Pokud je ale funkcí zařízení pouze dekódovat signál pomocí přístupové karty provozovatele satelitního vysílání, pak se nedomnívám, že by tímto postupem byl systém kódování signálu neoprávněně obcházen, neboť pokud je zařízení pouze technickým prostředkem k dekódování signálu přes přístupovou kartu provozovatele signálu, nejde dle mého názoru o pomůcku sloužící k eliminaci zabezpečení, nýbrž k realizaci předpokládaného a nutného dekódování pomocí předplacené karty (u zpoplatněných programů).

Domnívám se zároveň, že užitím zařízení s univerzální čtečkou se o zásah do práv k obsahu vysílání nejedná ani ze strany uživatele zařízení, za předpokladu, že je oprávněným držitelem přístupové karty, kterou užívá v souladu se smluvními podmínkami distributora vysílání. Podmínkou získání a užívání karty navíc zpravidla není, že bude užita v dekodéru označeném jako irdeto/CW-ready a užití karty v přijímači s univerzální čtečkou není v rozporu s uveřejněnými nabídkami služeb a podmínkami poskytovatelů.

Jakýkoliv seznam „schválených“ přijímačů (např. Skylink READY) může mít pouze doporučující charakter, nezakládá právní závazek držitele platné registrované karty přijímat signál pouze pomocí „licencovaného“ zařízení. Takový závazek vůči konkrétnímu provozovateli vysílání by navíc omezoval pouze držitele jeho karty a nemohl by být důvodem protiprávnosti postupu distributora zařízení.

Omezení práv k užití karty jen na určité výrobce přijímačů by navíc, dle mého názoru, mohlo v určitých případech odporovat předpisům o ochraně hospodářské soutěže.

Domnívám se, že nedochází ani k porušení práv ke kryptovacím systémům cryptoworks/irdeto, neboť předmětem autorských práv tyto kryptovací systémy nejsou a není ani samo o sobě protiprávní snažit se určité kódování prolomit. Předmětem autorských práv není matematické vzorec nebo postup. Právní ochranu může požívat jen obsah kryptované zprávy, s ohledem na výše uvedené se však u „UNI čteček“ nejedná o obcházení systému zabezpečení. Předmětem práv by mohl být pouze počítačový program, resp. Algoritmus vyjádřený v programovacím jazyku, který by realizoval (de)kódování, pokud by byl původním duševním výtvorem autora a podle vůle autora měl být chráněn.

Je přitom právní povinností provozovatele satelitní platformy zpřístupnit vysílání všem oprávněným uživatelům, tj. držitelům přístupové karty. Pokud provozovatelé signálu spolu s kartou neposkytují i přijímač, je evidentní, že musí umožnit neomezenému okruhu výrobců vývoj a konstrukci funkčních dekodérů a jejich uvádění na trh, aniž by uživateli diktovali, které přijímače smí užívat a aniž by diskriminovali některé výrobce nebo prodejce.
[/QUOTE]
Dále je v příloze plné znění rozboru.

Diskuzi, prosím, veďte s vědomím, že jsme inteligentní lidé :-)
Pitomec (10211)|24.7.2011 14:40
UNI čtečka, resp. soft umožňující změnu v receiverech z licencované na UNI čtečku, je věcí výrobce nebo prodejce, kteří toto nabízí a se kterými si to musí vypořádat vlastníci jednotlivých kódovacích systémů (samozřejmě pokud mají pocit, že je to v nepořádku).
Koncový uživatel pak na sebe bere akorát riziko, že mu to nebude chodit, ale defacto mu nikdo nic nemůže (už proto, že se to ani nikdo nedoví).
juraj08 (50)|4.9.2011 09:35
"Uni čtečka",
som rád, že ju na technisate nemám...
Pitomec (10211)|4.9.2011 10:20
A já sem rád, že ji na Golden Media mám. Protože bohužel oficiální (licencovaný) čtečky a CAMy někdy chodí hůř, než UNI. Navíc UNI jako taková ničemu nevadí, kdo nechce, nemusí ji využívat a může koupit CAM...
jarino1978 (8045)|4.9.2011 11:30
[quote=juraj08;364825]"Uni čtečka",
som rád, že ju na technisate nemám...[/quote]

a ja si ju neviem vynachváliť na Vantage HD, chodí v nej všetko, ICE, IRDETO, SKY UK, SKY DE, MTV...
geronimoh (2327)|4.9.2011 11:49
[quote=juraj08;364825]"Uni čtečka",
som rád, že ju na technisate nemám...[/quote]

Já jsem rád, že mám na Vantage dvě. Fugují zatím bez problémů a přepínání předvoleb je znatelně rychlejší, než při použití CAM modulů a navíc jsem ušetřil za dva CAMy. Karty mám oficiální Skylink a CS Link, takže právně v tom snad není žádný problém.
juraj08 (50)|4.9.2011 14:25
v poriadku, ja som spokojný...
SlavoF (834)|5.9.2011 15:27
[quote=juraj08;364894]v poriadku, ja som spokojný...[/quote]
gratulujem, ja už som dávno nebol spokojný s tým že niečo nemám, nech ti to vydrží
juraj08 (50)|5.9.2011 18:39
tak to dúfam aj ja, že vydrží...
čau..