Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Vybíráme HTPC -> peníze jsou, je (není) čas na nastavování

Jakub Doležal (22)|14.8.2011 22:39
Od jednoho čtenáře mi dorazil zajímavý dotaz ohledně HTPC, který zněl asi takto: Nehleďte na peníze, jaké HTPC / multimediální centrum byste vybral?

!!!!!! Dříve než odpovím, chci upozornit, že se jedná o můj osobní názor, který se nemusí shodovat s názorem redakce magazínu TVF. Berte to prosím na vědomí !!!!!

Na celou věc se osobně dívám takto:

1)Máte peníze, nemáte čas na hraní ->

Koupíte si hotové centrum od některého z výrobců. Osobně nemám moc v oblibě ty s diskem, neboť mají ventilátor a jsou tím pádem hlučné. Ideálně tedy nějaký mini model a NAS do vedlejší místnosti. Další vadou na kráse bývají často nedotažené operační systémy a úplně nejhorší jsou dálkové ovladače. Kromě Boxee se zatím hojně přibalují IR ovladače a často musím dálkový ovladač zkoušet z různých směrů, než se chytí. Sečteno, podtrženo "hotová" řešení často nejsou úplně dotažená do konce, protože se tlačí na nízkou cenu. Na druhou stranu vám mohou ušetřit hodně času.

Poměrně povedeně působil například PLAY!ON HD Mini, nebo Boxee (pozor ventilátor!). Navíc v Boxee je Atom, takže by to mělo jít případně přehrát na jiný OS. Velmi se mi líbil také Xtreamer Ultra, který je vlastně hotové PC (výrobce to postavil za vás). Operační systém si nahrajete dle potřeby, ale ty dodávané v základu jsou dostačující.

2) Máte peníze, máte čas na hraní ->

Pak kupte například Zacate, picoPSU, notebookový zdroj (na 12V), disk (dejte do tišícího rámečku) a to celé zabalte do velkého case, který někam zahoďte. Všechny ty specializované Mini-ITX boxy jsou jen pekelně drahé a mají malý průtok vzduchu, takže tam musíte stejně umístit hučící ventilátor. K tomu si zakupte nějaké Wi-Fi, BT dálkové ovládání. Případně už dnes možná půjde ovládat dané PC přes telefon. Z operačních systémů volte mezi Boxee, XBMC apod.

Zkrátka postavení PC stojí čas, ale když to promyslíte a odladíte, tak máte takřka 100% HTPC a nemusíte čekat na upgrade firmware jako na smilování.


Doufám, že pomohu některým čtenářům k rozhodnutí. Uvítám případné připomínky. :-)

-------------------------------------------------------------------------------------------

Pod čarou: Sám jsem si z nedostatku času koupil nejdříve Asus O!Play Air, ten šel po třetí reklamaci z domu a následně jsem zkusil WD TV Live a problémů je s ním celá kopa. Pouští se velmi pomalu a dost často mi nenačte sdílené disky. No a výrobce vydává v poslední době firmware tak jednou za půl roku :-( Takže mě stavba HTPC asi taky nemine...
k3vin (2)|15.8.2011 20:24
Zdravím,

tím čtenářem jsem já. Přiznám se, že jsem poslední dobou trochu zmaten, do jakého zařízení jít. Od zařízení vyžaduji naprosto plynulé přehrání jakéhokoliv formátu, spolehlivost a hlavně u komunity oblíbený produkt, pro který budou vycházet doplňky a updaty. Nechci uzavřený systém, preferuji linuxová řešení.

Vždy se mi líbila značka Xtreamer, v současné době nejvíce produkt Ultra. Nejde ani tak o peníze, ale prostě, aby to zařízení několik let běželo v pohodě. Proto mě ani nějakých 7000,- za Ultra neodradilo.

Moc se mi líbí řešení OpenELEC.tv a to bych asi používal. Pro XBMC je řada zajímavých pluginů a vidím to tedy jako jasnou volbu.

Na Xtreamer Ultra mi trochu vadí použití 2.5" disků, jelikož standardní kapacita se pohybuje pouze kolem 500-750GB, což není mnoho při převaze MKV souborů. Toto se dá obejít připojením externího disku či zakoupením NAS (shodou okolnosti Xtreamer jedno NAS dělá, za necelé 3000,-).

Chtěl bych se tedy kohokoliv zeptat, jakou variantu by volil. Na začátku jsem sice psal, že peníze nehrajou roli, nicméně při zakoupení Ultra + disku (a případně dalšího externího disku) se dostanu na nějakých 10 000,- Do stavění vlastního HTPC se pouštět nechci, koukal jsem tedy po nějakých Barbone systémech, např.: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (firmě ASUS moc nevěřím, ale což) a za nějakých 4 600,- dostanu krabičku (dle mého stejně výkonnou jako Ultra), která splní mé požadavky též. Jako výhodu vidím použití 3.5" disku + DVD mechaniky (vím, že externí jde k Ultra dokoupit).

Jak se tak ale znám, stejně to na toho Ultra vidím a půjdu do něj. Jsou tu nějaké názory, proč do něj nejít? O vysokých teplotách vím...

Mockrát děkuji Jakubovi za odpověď a připadně dalším, kteří se do diskuze zapojí.
vivid.sk (11472)|15.8.2011 21:01
riesilo sa to (nielen tu) mnohokrat a vzdy s rovnakynm vysledkom.

1) ak nemas chut travit cas tunovanim systemu, kup hotove riesenie. Nebude sice nikdy dokonale, ale mas to za malo penazi a hlavne okamzite.

2) ak sa rad hras a mas cas na vytunovanie, chod do HTPC, lepsie riesenie co sa tyka podpory formatov a ohybnosti neexistuje. Samozrejme niesie to so sebou velku radu technicky specifickych (nazvime to) problemov, ktore musis vyriesit k dokonalosti. Naviac HTPC ma dalsie siroke moznosti pouzitia.

Pri hotovych barebone systemoch narazis vzdy (skor ci neskor) na problem s hlucnostou (= ide ruka v ruke s dobrym chladenim). A na efektivne a tiche chladenie nemozes pouzivat mini ventilatoriky tociace sa na vysokych otackach. Takze je to nekonciaci sa kolotoc.
k3vin (2)|17.8.2011 22:42
Díky moc za odpověď...jsem si vědom všech pro a proti. Asi patřím do skupiny hotových řešení a do toho XU půjdu.

Ještě jednou díky :)
Brutto (65)|18.8.2011 08:57
Ahojte. Presne toto riesim aj ja. Akurat ze komplexnejsie, nakolko vyberam uplne celu novu obyvacku (takze aj TV aj repro...). Zaujal ma Sidewinder 2 od Xtreamu, nakolko nema ventilator (hluk ventilatora pri pozerani filmov mi fakt vadi), len neviem o kolko je horsi od Ultra. Xtream sa mi paci najma kvoli tomu, ze sa cez neho da celkom pohodlne prezerat obsah archivov SK/CZ televizii (ale zas neviem, ci na to WIFI pripojenie bude stacit, nakolko ho spojim s netom len tymto sposobom). Inak by som isiel do Popcorn hour A-210. Dalsi "problem" mi nastava v tom, ze neviem ako je to s 3D zobrazovanim. Ak si kupim 3D TV (pasivny), tak mi to Xtream neprehra? To si mam este kvoli tomu kupovat 3D Blue ray DVD prehravac a kazdy film napalovat? Najhorsie je, ze cim viac o tom precitam, tym viac som zamotany, v poslednom tyzdni som multimedialne centrum zmenil uz 5-krat :)))
peatro (1054)|18.8.2011 10:02
no hlavne bych si nekupoval medialni player kvuli archivum, pokud vim, archivy nebo rss linky umi skoro asi kazdy realtek player nejenom Xtreamer. A dnes uz to umi i samotne TV jako Samsung.
jinak Xtreamer SW2 neni spatna volba za ty prachy. Na druhou stranu pokud je zajem o 3D nebo bluray, tak bych koupil toho sindwindera 2 pro zatim, to je nejakych 2600,- pockal do pristiho roku na playery s novou sigmou 8910 a tam uz jsou license a podpora na cokoliv vcetne 3D full bluray, HDMI-CEC atd., ma delene jadro s 3d grafickou podporou, pri souctu by mela ta nova sigma taktovat na 1200MHz, takze by melo jit na tomto budoucim playeru s touto sigmou jit rozbehat XBMC nebo Froyo od googlu nebo nejaky jiny android, kde uz budou volne mozno pridavat aplikace jak na iphonu, treba ty archivy
Brutto (65)|18.8.2011 10:17
No mne o tie archivy prioritne nejde, zle to vyznelo, je to sice dost plus pre manzelku :))) niekde som cital ze len Xtreamer dokaze streamovat archivy SK a CZ televizii tak som bol v pomykove. Praveze sa mi nejako specialne nechce o pol roka menit prehravac, preto hladim trochu aj do buducnosti a z toho dovodu nehladim az tak na peniaze. Ak vsak momentalne na trhu nie je taka krabicka, ktora by toto vsetko zvladala (alebo je, ale zas ta cena je uz zavratna), tak si teda radsej pockam :( len som myslel, ze pri sucasnom rozsireni 3D TV drzia krok aj vyrobcovia prehravacov :( No ale teraz som pozeral Prodigy a ten vyzera, ze zvlada vsetko. Dakujem.
Ozaj, ma niekto skusenosti so sietovym prepojenim (rychlost, spolahlivost, stabilita) PC - prehravac pomocou elektrickej siete?
peatro (1054)|18.8.2011 10:41
[quote=Brutto;362626]No mne o tie archivy prioritne nejde, zle to vyznelo, je to sice dost plus pre manzelku :))) niekde som cital ze len Xtreamer dokaze streamovat archivy SK a CZ televizii tak som bol v pomykove. Praveze sa mi nejako specialne nechce o pol roka menit prehravac, preto hladim trochu aj do buducnosti a z toho dovodu nehladim az tak na peniaze. Ak vsak momentalne na trhu nie je taka krabicka, ktora by toto vsetko zvladala (alebo je, ale zas ta cena je uz zavratna), tak si teda radsej pockam :( len som myslel, ze pri sucasnom rozsireni 3D TV drzia krok aj vyrobcovia prehravacov :( No ale teraz som pozeral Prodigy a ten vyzera, ze zvlada vsetko. Dakujem.
Ozaj, ma niekto skusenosti so sietovym prepojenim (rychlost, spolahlivost, stabilita) PC - prehravac pomocou elektrickej siete?[/quote]

Prodigy kupovat je asi nejblbejsi napad, hodne vysoka cena a neumi nic navic o proti sindwinderu 2 za polovinu, ma rychlejsi cip, to je asi tak vsechno, a s tim 3D zvlast u prodigy bud opatrnej, never vsemu kazde reklame, at potom nejsi zklamanej...
jsem zvedav jak si na prodigy budes prepinat na BDMV mezi 2D a 3D bez menu, kdyz xtreamer nema koupene licence a realtek taky ne. celkem 5 litru vyhozenym oknem. To radeji ten Xtreamer Ultra, ale zase nebudes mit podporu HD audia DTS-MA.
Ja bych volil levny prehravac co umi za ty prachy kde co prozatim a pockal na lepsi prehravac

pokud chces to vsechno vcetne ceskych archivu, mkv, divx , wmv full 3D HD
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
tady ten ma navic tunery pro nahravani
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Brutto (65)|18.8.2011 11:48
Hmmm, tak to je zaujimave. Dakujem za tipy, to mi pomoze pri rozhodovani. Nahravanie nepotrebujem, kedze vsetky stanice si takmer vsetko davaju do archivov, odkial sa to da spustit kedykolvek (preto tie archivy) :)
Ja som skor rozmyslal nad tym sidewinderom 2 + napriklad Phillips Soundhub 2.1 (kedze chcem do obyvky iba 2.1. system). Ale pokial tento Samsung zvlada vsetko co Xtreamer, tak v podstate mi staci prikupit dobre 2.1 repro a je to nie? :)