Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

CS Link nechce rozšiřovat nabídku. Zákazníkům umožní migrovat na karty Skylink

geronimoh (2327)|7.1.2012 11:23
Na kartách CS Link se již nebude rozšiřovat nabídka placených programů. Na těchto kartách nebudou poskytovány ani programy ve vysokém rozlišení - tedy ani neplacené Prima Family HD a Nova HD, které časem na nich skončí.

O této a dalších plánovaných změnách na CS Linku je dnešní rozhovor s Jaromírem Glisníkem ze společnosti TradeTec, který má na starosti integraci společností v rámci skupiny M77 Group v České republice a na Slovensku. Ačkoliv je většina otázek směřována k nabídce CS Link, najdou v textu řadu zajímavých informací i klienti služby Skylink.

Parabola.cz: V březnu 2011 se novým majitelem společnosti Media Vision provozující službu CS Link stala lucemburská mediální společnost M77 Group. Od akvizice jsme o CS Linku dlouho neslyšeli. Co se nyní ve společnosti připravuje a chystá?

Jaromír Glisník: Vzhledem k tomu, že strategickým cílem společnosti M77 Group byla akvizice CS Linku i Skylinku, veškeré aktivity směřovaly k tomuto cíli. A od října pracujeme již na společných projektech k prospěchu zákazníků obou platforem.

V roce 2011 satelitní služba CS Link nepřinesla žádný nový placený program, ačkoliv pro udržení provozu je nutný další příjem – z placené televize. Dočkají se diváci s kartami CS Link nových placených programů?

Naší strategií je investovat do rozvoje programové nabídky u Skylinku. CS Link zůstává v pozici platformy určené primárně pro cenově citlivé zákazníky s menšími nároky na šíři nabídky a kvalitu obrazu. Zákazníkům CS Linku s vyššími nároky nabídneme velmi atraktivní způsob migrace ke Skylinku. Alternativní nabídka CS Linku a Skylinku tak budou řešením pro široké spektrum veřejnosti.

Místo rozšíření placené nabídky se počet placených programů u CS Linku snižuje. Na konci roku 2011 skončí stanice DoQ. Máte již náhradu za tento program? Pokud ano, kdy bude do nabídky zařazen?

Z naznačené strategie vyplývá, že prioritou CS Linku nejsou další investice do rozšíření programové nabídky. To samozřejmě nevylučuje případné rozšíření nabídky o programy s mimořádně příznivým poměrem mezi kvalitou a cenou. Konkrétní plán pro rozšíření nabídky nemáme, aktuálně probíhají velmi intenzívní jednání s dodavateli všech programů pro obě platformy.

V září 2011 získala stejná společnost M77 Group i konkurenční službu Skylink. První možné rozšíření na obě karty (CS Link a Skylink) se již nabízelo – filmový kanál Film Europe Channel, který odstartoval 17.11.2011 Proč se tato stanice v nabídce CS Link neobjevila?

Tento nový program je dobrým příkladem programu pro náročné klienty. Poptávka po něm překročila veškerá optimistická očekávání. Film Europe si vede mimořádně dobře. Atraktivní obsah vyžaduje vyšší úroveň zabezpečení. Proto je k dispozici pouze na kartách Irdeto/ICE. Jen velmi málo zákazníků CS Linku má prozatím karty Irdeto. Zařazení tohoto programu by proto pro drtivou většinu zákazníků CS Linku nic nepřineslo. Jakmile si budou moci vyměnit kartu za kartu Skylink Výměna (ICE), mohou získat i Film Europe.

Jak to vypadá s poskytováním programů Hustler TV (19,2°E) a Brava HDTV (23,5°E) na kartách CS Link? Budou nadále klientům nabízeny? Oba programy byly na karty zařazeny v létě jako promo akce...

Po pravdě řečeno jsme o tomto tématu dosud nediskutovali. Neznám proto definitivní odpověď. S ohledem na naši strategii bych spíše předpokládal, že tyto programy CS Link poskytovat nebude.

Podporu pro zastaralý systém CryptoWorks dodavatel systému, společnost Irdeto, ukončí s koncem roku 2012. Bude CS Link přidávat případné nové placené programy na CryptoWorks karty?

Rozšiřovat nabídku na odcházejícím systému CryptoWorks nemá smysl. Nepočítáme s ním.

A nové neplacené programy půjdou na starých kartách CS Link/CryptoWorks?

Pokud se jedná o nové neplacené programy bez kódování (FTA), budou určeny pro všechny majitele satelitních přijímačů bez ohledu na kartu. Kódované programy placené i neplacené nabídky hodláme zpřístupňovat pouze na kartách Irdeto/ICE.

Je v plánu přidat program Markíza HD do nabídky CS Link? V době, kdy mají obě platformy společného majitele se jistě všechno zjednodušilo…

HDTV vnímáme jako záležitost náročnější klientely. Očekáváme, že se bude zaměřovat na Skylink. Proto nebudeme nabídku programů HDTV na CS Linku rozšiřovat.

Spekuluje se o možném konci Nova HD a Prima Family HD (dříve Prima HD) na kartách CS Link, Co je na tom pravdy?

Drtivá většina aktivních karet CS Link je v systému CryptoWorks. Omezování programové nabídky na systému CryptoWorks je naší strategií pro obě platformy. To platí jak pro atraktivní placené programy, tak pro atraktivní neplacené programy – tedy HDTV. Nabídku CS Linku však nehodláme omezovat bez toho, že bychom majitelům karet CS Link poskytli jednoduchý a výhodný způsob migrace na karty Skylink (tedy Irdeto/ICE). Vypnutí HD programů na kartách CS Link tedy není naší krátkodobou prioritou, v delším horizontu však tyto programy na kartách CS Link poskytovat nebudeme. Konkrétní datum takovéto změny nemáme stanoveno.

To znamená, že pro Vás nemá dobrý smysl provozovat systémy podmíněného přístupu CryptoWorks (CAID 0D0F) a Irdeto (0666) platformy CS Link... Zákazníci CS Linku dostanou kartu Skylink... Jak tato změna/výměna karty bude probíhat?

Za každou neefektivitu v našem podnikání nakonec zaplatí zákazník. Máme-li poskytovat služby cenově citlivým klientům, nezbývá, než optimalizovat, a to tak, aby to zákazníci necítili jako újmu nebo zhoršení služeb. Přesný postup výměny prozatím nemohu sdělit. Brzy se to naši zákazníci i čtenáři parabola.cz dovědí.

Do kdy budou provozovány oba systémy podmíněného přístupu CS Linku?

O ukončení provozu žádného z našich systémů podmíněného přístupu rozhodnuto nebylo. Počítám, že původní systémy zůstanou v provozu ještě příští rok. Možná ale se některý z nich natolik „vyprázdní“ – zůstane na něm jen minimum aktivních karet, že k tomuto kroku přistoupíme dříve. Ale to opravdu netuším.

Satelitní služba CS Link nabízela poměrně unikátní službu – možnost předplacení jednotlivých programů (a la carte). Proč CS Link tuto službu zrušil (pozn. rozhovor vznikl v době, kdy provozovatel oznámil úplné ukončení a la carte)?

Ala carte je koncept oslovující jen velmi úzkou skupinu zákazníků. CS Link nezrušil nabídku ala carte jako celek, pouze ji omezil u programů, které měly minimální počet předplatitelů. U Novy Sport a CS Filmu, kde počet předplatitelů přesahuje tisícovku, byla možnost objednávky ala carte zachována. U ostatních programů to přestalo být pro malý zájem rentabilní.

Podle dřívějších vyjádření má být Skylink platformou, která bude pro náročnější klientelu (programy v HD, 3D atd.), CS Link pro méně náročné zákazníky, kteří hledají nabídku programů za výhodnou cenu. Není ukončení a la carte proti této politice?

Máte pravdu, i tak je to možno chápat. Připouštím, že díky zrušení ala carte můžeme přijít o určitou, naštěstí ne příliš velkou, část platících klientů. Věřím však, že většina z nich zvolí některý z poskytovaných programových balíčků.

Jak se budou CS Link a Skylink od sebe odlišovat? Jaké změny zaregistruje divák v následujícím období? Na co se mají připravit?

U CS Linku budeme směřovat k jednoduché nabídce pro méně náročné – elegantní řešení satelitního příjmu bez velkých nákladů. U Skylinku budeme podporovat širší nabídku programů, HDTV a jistě přibudou i nové balíčky. Zároveň poskytneme možnost jednoduché migrace náročnějších zákazníků CS Linku na Skylink.

Budou CS Link a Skylink vzájemně spolupracovat a jak?

Již neexistují oddělené týmy pracovníků, kde by někdo pracoval pro jednu a někdo jiný pro druhou platformu. Nedá se tedy vlastně ani hovořit o spolupráci, spíše o integraci. Navenek však zůstanou dvě značky, tedy dvě platformy.

Skylink hodlá během roku 2012 překlopit placené programy do MPEG-4. Řada programů je společných pro Skylink a CS Link. Jsou již nějaké podrobnosti, jak bude transfer do MPEG-4 probíhat?

Nedává žádný smysl urychlovat překlopení do MPEG-4 u programů poskytovaných zákazníkům CS Linku. Jejich vybavení HD přijímači není na dostatečné úrovni a nepředpokládáme, že se tato úroveň během letošního roku dramaticky zvýší. U Skylinku budeme pokračovat v nastoupené strategii motivace zákazníků ke koupi nového HD přijímače. Ať již rozšiřováním neplacené HD nabídky nebo rozšiřováním placené HD nabídky či SD nabídky v MPEG-4. Radikální redukce nabídky v MPEG-2 není aktuálně naší prioritou. Máme dostatek satelitní kapacity.

Přijímače se značkou Skylink READY jsou Irdeto přijímače otestované pro bezproblémový provoz s kartou Skylink. Budete i u CS Linku prosazovat certifikované Irdeto set top boxy a moduly? Nebo budete u CS Linku mít jinou strategii?

V našem zájmu i v zájmu našich zákazníků je bezproblémový provoz poskytovaných služeb. Ten nedokážeme zaručit u přijímačů bez certifikace. Byli bychom spokojeni, pokud bychom se o tuto oblast nemuseli starat, jak tomu bylo před lety u CryptoWorksu. To však, bohužel, není u vyspělých systémů typu Irdeto již dávno možné. Permanentní technické problémy s necertifikovanými přijímači nás a naše zákazníky enormně zatěžují. Není jiné cesty než prosazovat certifikovanou technologii. Můžete namítnout, že existuje alternativa trh uzavřít a vynutit pouze konkrétní námi plně kontrolované přijímače, které budou pracovat pouze v páru s naší kartou. To by naši práci velmi zjednodušilo a většina zákazníků by byla spokojena. Píši většina, protože existuje komunita zákazníků, kteří dávají přednost širšímu výběru a mají atypické potřeby. O ty nehodláme přijít, proto trh neuzavíráme. Certifikace je jakýsi pokus o přijatelné řešení pro všechny zákazníky.

Vraťme se ke konci systému CryptoWorks. Jak bude probíhat migrace klientů CS Link z CryptoWorks na nový systém Irdeto? Proti migraci u Skylinku může u zákazníků CS Link nastat problém – CS Link nemá ICE karty…

Nechceme implementovat ICE karty na systému Irdeto CS Linku. Migrace CryptoWorksu bude probíhat výhradně na karty Skylink Výměna. Na jednoduchém a výhodném řešení této migrace pro zákazníky CS Linku pracujeme.

Podle Vašich odpovědí - žádné nové placené kanály a HD na karty CS Link - nečeká klienty CS Linku žádná novinka. Nemáte pro klienty CS Link na závěr nějakou příznivou zprávu?

Dokud byl CS Link samostatnou společností, neměl dostatečný prostor pro rozšiřování nabídky. Při malém počtu zákazníků se jen velmi těžko hledá schůdná cesta, jak rozšířit nabídku, zejména v HD oblasti. Vždyť distribuce jediného HD programu stojí kolem 1 miliónu Kč měsíčně bez ohledu na to, zda máte deset nebo deset tisíc předplatitelů! Nyní, kdy je CS Link spolu se Skylinkem součástí silné mezinárodní skupiny, získávají zákazníci CS Linku jedinečnou možnost dostat se k novým službám. Nedávalo by však žádný smysl, kdybychom souběžně zlepšovali programovou nabídku Skylinku i CS Linku. Kde by potom byl ten rozdíl? K čemu by byly dvě značky? Dobrou zprávu pro zákazníky CS Linku samozřejmě mám, i když jsme zatím nesdělili její přesné parametry. Budou moci migrovat ke Skylinku za mimořádně výhodných podmínek. Víme, že jsou mezi nimi cenově citliví zákazníci. Jsem si jist, že i ti si přijdou na své. Spíše se bojím, že zákazníkům CS Linku začnou závidět zákazníci Skylinku. Ale více opravdu naznačit nemohu. Tak přece jen dobrá zpráva, nemyslíte?



parabola.cz
7.1.2012

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
sirdo (1320)|7.1.2012 14:05
cize CSLink pomaly, ale isto umrtvia...
erik555 (776)|7.1.2012 14:25
To je dan za zlucovania, globalizaciu...potom tu nebude ziadna konkurencia.
geronimoh (2327)|7.1.2012 14:58
A nebo CSLink nechají žít a ten se bude tvářit jako konkurence Skylinku :rolleyes:
sirdo (1320)|7.1.2012 16:05
[quote=geronimoh;389509]A nebo CSLink nechají žít a ten se bude tvářit jako konkurence Skylinku :rolleyes:[/quote]

nie je dovod si vytvarat umelu konkurenciu, ked M77 schvalil protimonopolny urad kupit obe platformy, tak su zahojeni a akoze "superenie" by bola zbytocna saskaren...
geronimoh (2327)|7.1.2012 16:12
[quote=sirdo;389517]nie je dovod si vytvarat umelu konkurenciu, ked M77 schvalil protimonopolny urad kupit obe platformy, tak su zahojeni a akoze "superenie" by bola zbytocna saskaren...[/quote]

Ale neznalý kupující bude mít dojem, že si může vybrat mezi Skylink a CSLink. To máš jako u cukrovinek, většinu vyrábí asi jen několik málo koncernů (Nestle, Kraft Food atd.), ale pod mnoha značkami a to stejné je u drogerie atd. Kolik lidí zkoumá, kdo stojí za jednotlivými značkami ?
sirdo (1320)|7.1.2012 16:27
[quote=geronimoh;389518]Ale neznalý kupující bude mít dojem, že si může vybrat mezi Skylink a CSLink. To máš jako u cukrovinek, většinu vyrábí asi jen několik málo koncernů (Nestle, Kraft Food atd.), ale pod mnoha značkami a to stejné je u drogerie atd. Kolik lidí zkoumá, kdo stojí za jednotlivými značkami ?[/quote]

s cukrovinkami mas pravdu, ale v tomto pripade CSLink zomrie spolu s CryptoWorksom (kedze penetracia tohto systemu u CSL je skoro 100%). CSlinkari proste budu donuteni podstupit akciu VYMENA za ICE karty lebo SKL si zasa nemoze dovolit nutit vsetkych zakaznikov CSL s CRW kartami nakupit nove HD prijimace na ciste IRDETO...
geronimoh (2327)|7.1.2012 16:33
[quote=sirdo;389521]s cukrovinkami mas pravdu, ale v tomto pripade CSLink zomrie spolu s CryptoWorksom (kedze penetracia tohto systemu u CSL je skoro 100%). CSlinkari proste budu donuteni podstupit akciu VYMENA za ICE karty lebo SKL si zasa nemoze dovolit nutit vsetkych zakaznikov CSL s CRW kartami nakupit nove HD prijimace na ciste IRDETO...[/quote]

No uvidíme. Hlavně aby pak monopol Skylink nezavedl měsíční poplatky i na bezplatnou základní nabídku.
sirdo (1320)|7.1.2012 16:35
[quote=geronimoh;389522]No uvidíme. Hlavně aby pak monopol Skylink nezavedl měsíční poplatky i na bezplatnou základní nabídku.[/quote]

nestras, ved jednym z dovodov preco som sa odstrihol od kablovky bola nepritomnost pravidelnej mesacnej platby u SKL za zakladny balik:)...
Pytkin (7947)|7.1.2012 21:54
mne ten clanok pride v pohode .. a prislo by my divne , keby tieto obe platformy sutazili , a mali rozdielnu ponuku .. to co pise ten panko je logicke .. cs link ostatne len na zakladnu neplatenu ponuku .. kto chce viac , da si skylink ..
geronimoh (2327)|7.1.2012 22:15
[quote=Pytkin;389613]mne ten clanok pride v pohode .. a prislo by my divne , keby tieto obe platformy sutazili , a mali rozdielnu ponuku .. to co pise ten panko je logicke .. cs link ostatne len na zakladnu neplatenu ponuku .. kto chce viac , da si skylink ..[/quote]

No ale pokud na CSLinkových kartách nepojedou ani ČT HD, NOVA HD atd., tak kteří zoufalci si je budou kupovat ? Jinak samozřejmě soupeřit spolu CSLink a Skylink nebude, když jak se píše v článku, cituji : "Již neexistují oddělené týmy pracovníků, kde by někdo pracoval pro jednu a někdo jiný pro druhou platformu."
Pytkin (7947)|8.1.2012 01:33
jasne ze novy zakaznici si ich nebudu kupovat .. tu ide o tych starych .. ze nemusia prejst , ked im staci basic ..