Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jaký přijimač PVR 2tunery Hd koupit?

woland (305)|27.1.2012 16:12
Dobrý den, jaký HD přijímač by jste doporučili. Je určen starším rodičům. Požadavky jsou: HD dva sat tunery, PVR, 1 TB vestavný disk -nejlépe aby se dal záznam na disku přímo editovat -začátky konce, odpálit reklamu. Aby bylo možno záznam v PC zarchivovat na BD. Aby přístroj akceptoval 1x kartu od UPC -irdeto a 1x skylink-irdeto. A v neposlední řadě musí mít české menu. Bohužel se v této problematice příliš neorientuji a tak prosím o radu co by jste doporučili. Mě zatím napadl jen Vantage VT-1 Full HD PVR + 1TB HDD ale je dost drahý a nevím jestli akceptuje 2x irdeto . Děkuji moc za pomoc Petr.
KamilZ (10277)|27.1.2012 16:43
UPC (FreeSat) má už Irdeto? Myslel jsem, že má ještě Cryptoworks. Máš docela velké požadavky na přijímač pro rodiče, asi se budeš muset mrknout na něco Linuxového (ale ověřeného s dobrým firmware). VU+ DUO, VU+ Ultimo, DM 7020 HD, Clarketech ET 9200 .... Možná Technisat DIGIT ISIO S1. To si rodiče budou sami stříhat a vypalovat?

Karty Irdetu Ti půjdou v:
- licencované čtečce Irdeto
- CI slotu + patřičném modulu
- universální čtečce (UNI), ale není to garantováno

Takže jestli chceš mít dvě Irdeto karty, tak hledej přijímač s 2x CI nebo 2x Irdeto nebo 1x Irdeto + 1xCI apod. Jestli máš od Skylinku ICE kartu a Freesat ještě jede na CW, tak Ti bezproblémově pojedou obě karty v UNI čtečkách. Každopádně ale měl minimálně 1x CI slot, to se vždy hodí (ten můžeš osadit libovolným modulem, jak pro SW, tak pro Irdeto). Vantage VT-1 Ti to splňuje, má dle specifikace 2x UNI čtečku i 2x CI slot, takže v pohodě.

Jen pro jistou - Irdeto je mimo kódovací systém jméno výrobce, který vyrábí karty Cryptoworks....
woland (305)|27.1.2012 18:20
Předpoklídám, že tu "postprodukci" nechají jednou za čas na mě. Ano obě karty jsou kodovany v irdetu. Děkuji za odpověď. Petr
KamilZ (10277)|27.1.2012 19:28
Když to ořízneš až v PC, tak se Ti zřejmě rozšíří výběr a bude to i pohodlnější...
interfernet422 (1575)|27.1.2012 23:05
[quote=woland;394033]Dobrý den, jaký HD přijímač by jste doporučili. Je určen starším rodičům. Požadavky jsou: HD dva sat tunery, PVR, 1 TB vestavný disk -nejlépe aby se dal záznam na disku přímo editovat -začátky konce, odpálit reklamu. Aby bylo možno záznam v PC zarchivovat na BD. [/quote]
S tímto diskem bych se na archivování vykašlal. Kdyby už docházela kapacita tak přehrát na nějaký NAS, ale BD...škoda peněz. Když už budou mít BD mechaniku, tak ať si pořídí film přímo na BD a neonanují s TV nahrávkou, stříhání reklam, žalostná zvuková stopa, film natočený ve formátu pro kino zprzěný novou na rozlišení 4:3 v pseudoHD. To budou archivovat rodiče, nebo ty? Škoda peněz. Navíc když dneska je tolik programů, že všechny filmy co za něco stojí jsou každý rok nejméně 4× opakované střídavě na všech programech....
Popřemýšlej ještě nad svým zadáním...
... a platit najednou dva satelitní providery?...nechápu...
Nahrávat filmy má smysl dnes asi jen z HBO HD nebo Filmbox HD, tam neprudí reklamy a kvalita je slušná, jinak filmy není kde. A i tam je točí půl roku pořád dokola.
woland (305)|28.1.2012 10:07
No ono je to trochu specifické, ta archivace se týká různých tv publicistických pořadů /rodiče jsou sami tvůrci/ nebo i ev. sport událostí typu krasobruslení a pod. A předce jen u nich přežívá přesvědčení, zě životnost na optickím disku je vyšší než na hdd. /mnoho nejdůležitých záznamů se u nás např archivuje výhradně na ¨pásek¨ DV a pod. BD-R 25 ted stoji cca 30 Kč, tak to také není tak hrozné. Zatím mi pro tento účel stále vychází nejlépe ale zároven nejdráže ten Vantage VT-1 1TB. No, protože sat technice fakt málo rozumím , možná mě někdo nasměruje k něčemu levnějšímu. Přístroj by hlavně měl být uživatelsky jednoduše ovladatelný. Nevím zda ten Vantage nemá zbytečnou výbavu, za kterou též zbytečně zaplatíme. Např. full HD - je ho reální v nejbližších 5,6 letech nějak hojně očekávat? Dik Petr
KamilZ (10277)|28.1.2012 11:23
Nějakých (odhadem) 18 HD programů v nabídce Skylinku se Ti zdá málo (včetně sportu)????

Dlouhodobě archivovat záznamy na vypalované CD/DVD/BR je nesmysl, ale je to Tvá volba. Stejně tak nemá smysl dlouhodobě archivovat MPEG-2 (z hlediska objemu dat), ale převést to do H.264, budeš na 2/3 - 1/2 původní velikosti.

Vantage - Tví rodiče ho samozřejmě zdaleka nevyužijí.
woland (305)|29.1.2012 21:40
Tak jak jsem se dočeta v recenzi na Parabole čtečky Vantage VT-1 české karty nepodporují a musí dokoupit moduly. Taktéž dostat záznam z interního disku je zdá se problém cit."Nahrává se do souboru TRP, jako u jiných verzí Vantage. Byl jsem zvyklý si nahrávku přes FTP zkopírovat do PC a tam případně upravovat a vypálit. Zde se sice připojit dalo, ale do složky s nahrávkou se vstoupit nedalo, ani se složka nedala takto zkopírovat." Takže možná lepší Vantage řady 800 ???
interfernet422 (1575)|30.1.2012 00:16
Ještě si ověř, zda-li je nahrávka kódovaná, nebo dekódovaná, protože s kódovanou nahrávkou v PC moc srandy neužiješ.
bavorak (1494)|30.1.2012 11:39
DM 7020HD splnuje vsetko
woland (305)|30.1.2012 12:03
OK, děkuji. Dreambox DM 7020 HD PVR + 1TB interni HDD je tedy kandidátem nejspíš společně s TechniSat DigiCorder ISIO S1 1TB (moc recenzován tedy ještě nebyl). Teď tedy ale nevím, který je lepší. Ten technisat možná bude uživatelsky jednodušší a dekodovaný záznam vyvést do PC by neměl být problém ani u jednoho.
bavorak (1494)|30.1.2012 13:58
nepoznam ISIO, ale dreamy su uzivatelsky prijemne a maju velku podporu.
interfernet422 (1575)|30.1.2012 14:22
V Dreamboxu máš otevřenou Enigmu2, kdežto Technisat proprietární sw. To co jsi schopen v DM doinstalovat a dodělat, o tom si můžeš u Technisatu nechat jen zdát...
Výběr je na tobě.
Dagy2 (3153)|2.2.2012 13:02
chlapi čo máte linuxy - debaty typu, "môžeš si doinštalovať čo chceš" a "u TechniSatu si môžeš o tom nechať len zdát" sú už dosť dlho bezpredmetné. Najmä keď hovoríme o TechniSate.
Rozdiely medzi otvoreným linuxom a FW "natvrdo" sú:
- linux umožňuje nahrávanie na sieťový disk, FW natvrdo len na zabudovaný alebo USB/eSATA. Toto je jediná skutočná a zásadná "výhoda" otvoreného linuxu. Aj tu je už u tvrdého FW možnosť UpNP/DLNA čo určite nie je rovnaký komfort ale existujú iné riešenia domácej siete, ktoré túto funkciu vedia nahradiť iným riešením.

- linux umožňuje prehrať asi úplne všetky formáty doinštalovaním kodekom včetne rôznych exotov. U tvrdého FW sú to len formáty naprogramované výrobcom (ISIO od Technisatu ich má asi 8 najpoužívanejších napr mkv, divx, avi a pod)

- linux nevie nahrávať zo stand-by (snáď okrem DM8000 a 800se) takže je stále na šťave len so zhasnutým displejom

- linux umožňuje zmeniť zobrazenie menu (po vzore windows a teda prívrženci tejto vymoženosti ktorí majú na desktopoch PC svoje deti, frajerky, psy a pod si prídu na svoje, ja mám desktop na PC zelený takže je mi táto funkcia k ničomu)

Existuje ešte nejaká iná funkcia ktorá je v linuxe a o ktorej si môžeme nechať len "zdát" napr. u TechniSatu? Berte to ako seriozny dotaz z mojej strany pretože by som sa rád dozvedel niečo o možnostiach týchto prístrojov od skutočných užívateľov. Na parabole vznikla tiež takáto debata a skončila po 5 príspevkoch. Linuxoví priatelia totiž o možnostiach dnešných prijímačov s tvrdým fw nemali takmer žiadne vedomosti.
kofolak (294)|2.2.2012 15:24
[quote=Dagy2;395113]- linux nevie nahrávať zo stand-by (snáď okrem DM8000 a 800se) takže je stále na šťave len so zhasnutým displejom[/quote]bez stavy to nejde a vie to viacero znaciek
zapnute - vsetko ide
standby - da sa nahravat, nizsia spotreba, je pripraveny na okamzite pouzitie
deep-standby - vtedy uz nejde fakt nic, okrem obsluhy zapnutia a casovaca, ktory zobudi prijimac ked treba
uplne vypnute - mechanicky vypinac

[quote=Dagy2;395113]- linux umožňuje zmeniť zobrazenie menu[/quote]vola sa to skin a ver mi, je prijemne si zvolit si ho podla vlastneho vkusu, ktory nemusi byt totozny s vkusom vyrobcu

[quote=Dagy2;395113](po vzore windows a teda prívrženci tejto vymoženosti ktorí majú na desktopoch PC svoje deti, frajerky, psy a pod si prídu na svoje, ja mám desktop na PC zelený takže je mi táto funkcia k ničomu)[/quote]to uz snad prehanas :-G, ale uznavam, ze mas pravo na vlastny vkus - cit. "zeleny"

p.s.a nedaj sa vytocit zarytymi linuxakmi, windowsakmi ci fwsakmi :D
KamilZ (10277)|2.2.2012 19:49
[quote=Dagy2;395113]Existuje ešte nejaká iná funkcia ktorá je v linuxe a o ktorej si môžeme nechať len "zdát" napr. u TechniSatu?[/quote]
Neznám Technisat, já ještě reálně využívám (co si teď rychle vzpomínám):
- přístup na HDD v DVB-S pomocí CIFS
- streaming kanálů (nemyslím nahrávek) po LAN
- kompletní ovládání přes www (ve spojení s předcházejícím)
- cron (naplánované úlohy - scripty)
- pár rozšíření (EPG navázané na csfd.cz, automatické plánování nahrávek podle podmínek (název apod.), )
- UNI čtečku bez nutnosti CI/CI+ modulů
- kompletní editace kanálů v PC
Dagy2 (3153)|2.2.2012 20:28
Kofolak, Kamil - fakt som ten dotaz nemyslel zle. Ani sa nemôžem dať vytočiť, pretože ste fajn chlapi takže nie je prečo.
Momentálne totiž trochu rozmýšľam čo ďalej - môj 4-ročný HDS2X je totiž len napoly HD (1tuner DVB-S a jeden DVB-S2) a tak s pribudnutými HD programami je stále častejšie nárok na dva HD programy súčasne. A to vie len HDS2+ ktorý v tom čase nebol na trhu. Mám sice telku s DVB-S2 ale SAT je SAT, takže tam je ten tuner len ako rezerva keby sa SAT rozsypal.
Preto uvažujem či ISIO Digicorder alebo fakt DM - čo tým získam.

- tvrdý FW totiž naštartuje z hlbokého stand-by (t.j. spotreba <1W) a keby som to musel žhaviť kvôli nahrávaniu neustále len v sleepe je to 20W x 24hod x 365 dní
- skin je jasný, ale fakt mi na ňom nezáleží
- tvrdý FW má prístup na HDD cez UpNP - to teraz používam u telky pri prehrávaní z NAS, je to OK. U starého technisatu musím exportovať nahrávky na NAS ručne.
- streaming kanálov by mohla byť fakt zaujímavá funkcia pre druhý TV. Je jasné že tvrdý FW toto nevie. Dotaz: dá sa s jedným tunerom pozerať niečo a druhým streamovať?
- kompletní ovládaní přes www - hm to neviem k čomu by som mohol použiť. Nastavenie timerov a prepínanie TV cez LAN alebo cez mobil TechniSat zvládá. To sa mi zdá ako dostatočné.
- naplánované úlohy u SAT prijímača - považujem za jediné potrebné nahrávanie. čo ešte iné by som mohol SAT prijímaču naplánovať?
- EPG je u Technisatu nahrávané do cash pamäte v noci, takže je prístupné ihneď po zapnutí prijímača. EPG+ (t.j. recenzie s obrázkami) tu fungujú len u nemeckých programov.
Či csfd stačí zobraziť web prehliadač ma teda nenapadlo vyskúšať.
- UNI čítačka je jasná, ale to samozrejme funguje aj u Arivy, u Technisatu samozrejme nie (až na technistar SIR)
- editáciu je možné robiť pomocou napr. SetEdit u každého prijímača, ktorý má nejaký servisný port. Ja ho používam na zálohovanie ešte okrem USB, pretože sa to dá exportovať napríklad do excelu

Takže streaming a plánovanie podľa podmienok sú pekné funkcie ktoré by možno stáli za úvahu.
Díky.
KamilZ (10277)|2.2.2012 20:54
Však já tu odpověď také nemyslím špatně.
- kvůli nahrávání ho ve sleepu mít nemusíš. Pokud to není úplný šrot, tak se pro nahrávání vzbudí i deep stand-by a pak zase usne
- streaming používám na PC, když pracuji a chci se rychle na něco mrknout, nebo na něco čekám
- kompletní ovládání velmi využívám např. u příbuzných, když chtějí na dálku s něčím pomoct (naladit apod.)

Další +, co mě napadly:
- nejsou problémy s kódováním nahrávky, dvěma tunery apod. (viz vlákno na ISIO, tam si docela užívají(nebo užívali, už to nesleduji), předpokládám, že Digicorder na to nebude o moc lépe ...)
- můžu udělat backup na flash tak, že když se flash strčí do přijímače a zapne se, tak se sám udělá kompletní restore, opět používám u příbuzných

Abych jen nechválil, tak - pro Linux:
- dlouhý start z deep-stand by (desítky sec.), nové přijímače na tom jsou už lépe, ale pořád je to cca 20 sec..
- už jsem párkrát viděl zelenou smrt (něco jako BSOD ve Windows)

Kapitola sama o sobě je cena. Digicorder 1TB stojí cca 16.5 kKč. Troufám si tvrdit, že srovnatelné VU+ DUO 1TB je za 13 kKč. Ale nic proti Technisatům, jsou to kvalitní mašinky.
kofolak (294)|3.2.2012 11:22
[quote=Dagy2;395225]Takže streaming a plánovanie podľa podmienok sú pekné funkcie ktoré by možno stáli za úvahu.[/quote]
Streaming je fajn, mozem si pozriet nahraty program kym manzelka pozera nieco ine.
Planovanie pouzivam iba jednoduche, ziadne skritpy.
[quote=Dagy2;395225]Momentálne totiž trochu rozmýšľam čo ďalej ...[/quote]
Ja mam jeden tuner (Uno), no dva by sa hodili, ale uz to stalo moc (chcel som Ultimo). Dreambox bol drahsi ako VU+.
Najlepsie by bolo vyskusat si, nech ti to niekto predvedie. Ja som volil linux preto, ze som chcel mat moznost volby, t.j zmenit/doplnit co chcem. Urcite by sa nasiel aj rovnocenny nelinux, ale nevedel som si vybrat, ale to bolo tym, ze slo o moj prvy satelitny prijimac. Kazdopadne mam kvalitny kus elektroniky, som spokojny.
Nemusis volit linux stroj za kazdu cenu, nic tym neziskas. Keby si vedel preco chces linux, tak by si sa nemusel pytat. Pozri do penazenky, pozri funkcie co potrebujes a ktore potesia a uvidis. Zmena znacky alebo fw/linux, tiez nemusi byt vyhoda, zvyk je zvyk. A to uz nehorim o manzelke, ktora vyzaduje hlavne jednoduchost ovladania a nejake extra vyhody ju vobec nezaujimaju.
Dagy2 (3153)|3.2.2012 13:45
moje okolie má stroje tak max do 60EUR takže nie je čo pozerať.

Z funkcií ktoré využívam denno-denne:
- EPG, ktoré u Technisatu má výhodu načítania a uloženia v noci do cash pamäte. Bez toho už žiadny prijímač
- nahrávanie cez EPG jednoklikom zo stand-by (t.j. bez spotreby el) - zase výhoda že nie je potrebné preskočiť na kanál ktorý chcem nahrať ale stačí v EPG na neho prejsť a zadať nahrávanie
- time shift / time shift s PIPom, takže 2 tunery určite
- kopírovanie nahrávok pre dlhodobé uskladnenie na NAS (ak to nie je jednorázovka pozreť zmazať)

z funkcií používaných občas pri zmenách na Skylinku
- dobrá podpora ladenia - zadávanie podľa PIDov
- dobrá podpora ladenia LNB (kontrola že LNB je natočené na družicu, ktorú požadujem)
- ľahké triedenie, presun a mazanie programov

z diagnostických funkcií
- záloha kompletného settingu (programy, nastavenia LNB, zvuku, obrazu, titulky, čas, jazyk atd atd) na USB a obnova po zastrčení do prijímača. toto je absolutne super, pokiaľ niečo niekto rozhodí je to naspäť jedným pohybom za cca 5 sekund.

čo by sa hodilo a nie je
- streamovanie by asi potešilo
- lepšie alebo výraznejšie pomenovanie FAV listov. to si u techniSatu niekto ťažko všimne že je v inom liste a sú pomenované len 1, 2, 3, total


Kamil, s tou zálohou na USB to funguje u TS vynikajúco. Stačí strčiť do portu, prístroj nadetekuje kľúč s databázou, skopírovanie trvá ca 5 sekund a hneď sa naladí na prvú predvoľbu plného FAV zoznamu.
Nahrávky sú len nekodované. Len tí čo kúpili CI+ moduly na radu providera urobili chybu, ale to je rovnaké u všetkých prijímačov.
štart z deeep sleep trvá u techniSatu ca 10÷12sek a štart modulov k tomu ešte 5 sek. Ale to je väčšinou len 2x denne.