Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jak si vybrat videoeditor?

Saxel (2279)|22.2.2012 08:55
[QUOTE=steviezah;398968]...Výhodu tohoto postupu vidím v tom, že v timeline, kde už mám nějaké klipy, si připravím kursorem pozici pro vložení a nový klip určený ke vložení si otrimuju bez hrabání se do timeline.Otrimovaný klip si vložím do timelime ke kursoru do požadované stopy.[/QUOTE]
Tady je dobře patrný jeden z rozdílných přístupů ke střihu v různých aplikacích. Co jeden považuje za výhodu, to druhý má za zbytečnost. Já trimmer ve Vegasu vůbec nepoužívám, nepotřebuju ho. Když chci vložit klip na určité místo v timeline, prostě ho tam přesunu přímo z Project Media a otrimuju ho přímo v ose. Rychle, přesně,pohodlně. A podobných rozdílů bude spousta, přičemž každému vyhovuje něco jiného ...
steviezah (272)|22.2.2012 11:12
[QUOTE=Saxel;398979]Tady je dobře patrný jeden z rozdílných přístupů ke střihu v různých aplikacích. Co jeden považuje za výhodu, to druhý má za zbytečnost. Já trimmer ve Vegasu vůbec nepoužívám, nepotřebuju ho. [/QUOTE]
Neřekl bych, že je to o přístupu.Spíš podle materiálu, který je třeba zpracovat a způsobu zpracování.Na prosté seřazení krátkých klipů a jejich otrimování je trim v okně trimmeru
ve Vegasu zbytečný a řekl bych, že i zdržující, takže bych ho taky nepoužil a nepoužil v žádném jiném editoru.
Trim okno v jakémkoliv editoru bych použil a používám pro vytvoření filmíku, když zdrojový materiál je třeba z pásky a z několika karet.A v případě, že vím, že z jednoho filmíku budu
potřebovat udělat více klipů a půjdou na přeskáčku.
Nebo v případě jak jsem popsal, že pracuji s trim oknem ve Vegasu.Tam se jedná o jeden dlouhý klip, má asi 20 minut a je v něm několik dlouhých záběrů nebo jiných, které není třeba.
Samozřejmě, že není problém všechno skládat nebo naskládat do timeline, přímo v timeline rozstříhat, zkrátit, natáhnout, nepotřebné části vymazat, potřebné části popřemisťovat
podle potřeby, zrychlit, zpomalit atd.
Ale proč nevyužít možností editoru, když už je má?
Saxel (2279)|22.2.2012 13:19
Omluvám se, ale pořád nechápu, jakou výhodu ti přináší ve Vegasu práce v okně trimmeru oproti práci přímo v timeline. Mám za to, že nic navíc neumí, nebo jsem to ještě neobjevil.
josefíka (651)|22.2.2012 13:42
A proto je těžké tvořit všeobecný popis editorů, protože každý si nakonec najde svůj způsob práce ve svém programu.
Osobně používám v Ediusu rozdělený materiál na klipy (jak kdosi trefně poznamenal "selanku") a ne jeden velký (u toho šílím, nejedná-li se o kontinuální záznam), každý vybraný klip dám do REC okna kde udělám hrubý střih a to vložím do Timeline. Poté přidám audio a trimuji podle potřeby přímo na Timeline nebo si pustí (F6) Trimovací mód. Někdo to bude považovat za špatné a zdlouhavé a bude tvrdit, že to jeho je nejlepší :-)
Mimochodem, Vegas mě nikdy nepřirostl k srdci, pro mě absolutně neintuitivní, ale jiní si jej nemohou vynachválit :-)
Pytkin (7947)|22.2.2012 14:44
intuitivnost je dana tym , na co je clovek zvyknuty .. vegas sadne napriklad ludom , co robia muziku .. lebo tak ako sa striha vo vegase video , sa striha v DAW programoch hudba ..
steviezah (272)|22.2.2012 14:50
pro Josefíka:
Nevidím nic špatného na Tvém postupu v Ediusu.Já trimuji podobně, jen s rozdílem, že na přesno.Pokud z jednoho klipu chci udělat více segmentů
a použít je opakovaně vytvořím si subclips a sypnu do Binu.Pak jenom podle potřeby po nich hrábnu.I několikrát

Pokud mám jeden velký, tak z něho postupně vyzobávám segmenty co potřebuju,přitom už je natrimuju na čisto,ty vložím do bin jako subclips
a pak je jenom podle potřeby nasázím do timeline a dodělám final.

A tady bych chtěl vysvětlit proč se mi trim okno Vegasu velice líbí a odpovědět Saxelovi:
V trim okně vložím záznam, označím a popišu si úseky nazvané jako region, které se mi líbí nebo bych chtěl použít ve finálním filmu.Tím pádem nevytvářím žádné subclips
a rovnou z trim okna až jsem hotov je nasázím do timeline a v případě, že si markery uložím a regiony popíšu, najdu je v klipu i pro opakované použití .
Kdykoliv v budoucnu se v tom zorientuju a nepotřebuju storyboard nebo papír a tužku:D
Podobně to jde i v Ediusu, ale ještě jsem se s tím ještě nesžil a laboruju s tím, tak jsem byl zvědavý jak to jde ve Vegasu a velmi se mi to líbí.Ale zas mi vadí
nemožnost postupu jak uvedu dále o Ediusovi.Jenom doplním.Subclips jdou vytvořit ve Vegasu z klipu právě jen z trim okna.

A zpět k Ediusu:
Pokud se mi chce vytvořím si několik verzí částí filmu a ty vložím do binu.Můžu je podle potřeby vkládat, vybírat která verze se mi líbí víc a nemusím se starat
co se stane s předchozí když ji z timeline smáznu.

Divili by jste se, ale něco takového jak popisuju umí Avid Studio.Sice méně komfortně, ale je možno použít vnořené filmy do timeline a pracovat s nimi
jako s každým jiným klipem.Vnořené filmy je možno použít z jakéhokoliv jiného projektu.
V Ediusu je tuším nutné, aby vnořované sekvence měly shodné parametry s tou, kterou právě zpracovávám.

Pro Premieristy:
Nevím jak něco takového funguje v Premieře, ale tam výraz sekvence tuším znamená něco jiného.Tam je to ekvivalent výrazu Project v ostatních editorech.
To by jste mohli doplnit Vy co s ní děláte.

Poznámka na závěr:
Myslím, že i člověk editace neznalý si múže z naší diskuze udělat představu jaké jsou možnosti editorů.Některé Vaše definice se mi líbí jako vysvětlení pro
začátečníky, jen je třeba je správně použít :D

Jsem si vědom, že jsem se poněkud odchýlil od původního tématu, ale v podstatě popisujeme požadavky na editor podle toho jak kdo edituje.
ai (2993)|22.2.2012 16:20
[QUOTE=Saxel;399009]Omluvám se, ale pořád nechápu, jakou výhodu ti přináší ve Vegasu práce v okně trimmeru oproti práci přímo v timeline. Mám za to, že nic navíc neumí, nebo jsem to ještě neobjevil.[/QUOTE]

U dlouhych klipu sejmutych bez scene detection je trimmer ok, vybiras usek pomoci loop region, tedy mysi a pak jen klavesou "A" , ten usek se objevi na timeline a zase s kurzorem blikajicim na konci, zadne oznacovani regionu, markeru, oznacovani subklipu atd neni treba ...

tedy vpodstate jen pravou rukou vybiras mysi useky v trimmeru a levou rukou, klavesou "A" je hazes za sebe na timeline ...
Pytkin (7947)|22.2.2012 17:08
mne pride optimalne si potom kazetu rozsekat na jednotlive klapky .. v bine ich vsetky vidis a pracujes s nimi, akoby boli rozsekane priamo na kamere .. v dnesnej dobe sa uz kazety pouzivaju malo , takze uz pri importe mame jednotliv klipy ..
ai (2993)|22.2.2012 17:40
to jde samozrejme taky, je to o preferencich, pro vytvoreni subclipu (create subclip) neni skratka, tak si ji vytvorim (Options/Customize keyboard/Trimmer TAB/ a pridej nejakou volnou skratku pro Trimmer.CreateSubclip.

Ovsem pro vytvoreni Subclipu Vegas trva pak potvrzeni klavesou Enter, takova blbost podle me, tedy tu skratku vytvorit tak, aby byla situovana velmi blizko klavesy "Enter". Aby ruka nemusela hledat klavesy a hybat se. Treba klavesu apostrof .

Akorat bych jeste dodal, ze Vegas nema moznost poprehazovat klipy v bine, a pak vlozit do timeline, to je jeho slabina, proto Vegasista ani tak nepremysli. I kdyz samozrejme, ja jsem zacinal s premierou, vim ze nekdy storyboard by se ve Vegasu hodil...
steviezah (272)|22.2.2012 18:12
Pytkin:mne pride optimalne si potom kazetu rozsekat na jednotlive klapky.

Jo s tím souhlasím, je to přehlednější a líp se s tím pracuje.
Nejenom u kazety.Při dnešních kapacitách záznamových zařízení nějak netočím jak kdysi na přesno.Točím co potřebuju, neomezuju se časem, takže mám klip dlouhý třeba půlhodiny.
Pak si natočím další a tak furt pořád pryč.Nebo jednu kameru hodím na stativ a točím k tomu druhou.Pokud k tomu dostanu ještě materiál od někoho jiného nějak to potřebuju probrat.
Proto se mi velmi líbí trim okno Vegasu.Dá se v něm parádně vybrat, označit a následně použít jednotlivé úseky videa.V tom se mi jeví Vegas lepší, protože je to bez meziklipů
jako třeba v Avidu.Edius to umí, ale jak říkám, ještě v tom plavu.Ale je pravda, že si nakonec udělám nějaké subclips, protože si to rozsekám na menší části a dám do binu, kde je vidím
a kliknutím se mi automaticky zobrazí v náhledu(PLR okno)To zas Vegas nemá a mi to vadí.Náhled v binu už mělo Pinnacle a tak jsem na to zvyklý.Akorát, že bin se v Pinnacle
jmenoval projektový zásobník.Jak to bylo v anglické verzi už nevím.
Takže u nějakého popisu jak funguje editor by asi bylo vhodné i popsat takové možnosti.Já žádný editor nepovažuji za špatný, ne každý využije tolik editačních možností
a bude se mu chtít laborovat tak jako mně.
Kdybych tu vypsal proč jsem nakonec zakotvil u Ediusa, bylo by to asi delší psaní plné výrazů, které nic začátečníkovi neřeknou.A to jsem se ještě nezmínil o multitrimu
ve více stopách a režimu vkládání do stop jako je riple insert a overwrite insert.Neskutečně mě sralo, když jsem v editoru, který nemá tyto možnosti nastavit, když jsem chtěl
vložit klip a nebyl jsem schopný odhadnout jak se zachová automatika programu.Pozná, že chci vložit a odsune klip v místě vložení nebo mi ho natvrdo přepíše?
U pinnacla jsem věděl jak se automatika vkládání zachová a stejně se mi to kolikrát nepovedlo.Tak jsem byl rád, že Avid už takovou jednoduchou volbu má
a velmi rychle jsem Pinnacla opustil a to i přesto, že zpočátku měl Avid nějaké chyby.Jenže po necelém roku jsem zjistil, že Avid mi už nestačí, respektive jsem chtěl zjistit
jestli by to co chci udělat nepůjde lépe v něčem jiném.No a přišel jsem na to , že mi nejlépe vyhoví Edius.Ale pro mě je rozhodování snadné, já si myslím, že něco málo
o editorech vím, představu jsem měl, tak jsem zkoušel.
Jenže co nevím, jak jednoduše poradit těm začínajícím.No a proto jsem založil toto téma, snad s Vaší pomocí na něco kloudného přijdu.
Ale jak si tak čtu Vaše příspěvky, zjišťuju, že to vůbec nebude tak jednoduché.
ai (2993)|22.2.2012 18:13
Ted jsem jeste zagooglil a objevil jsem vec, o ktere jsem nevedel, to poprehazovani klipu na timeline tedy funkce storyboardu, jde ve Vegasu delat na timeline.

Pravym tlacitkem uchop klip, posun ho kam chces , uvolni tlacitko na mysi a pak hned stlac "Shuffle" (objevi se pop up hned u te mysi), a to udela to, ze ten klip zaradi pred klip na ktery jsem ho spustil. Tedy to co dela storyboard vlastne.

Pokud klip uchopim levym tlacitkem a spustim, tak se mi prolne s temi klipy pod tim. Vegas je udelany default tak , aby se delaly disolve prolinacky, crossfade vpodstate nejjednoduseji na svete.. :-)
ai (2993)|22.2.2012 18:33
[QUOTE=steviezah;399067]Ale je pravda, že si nakonec udělám nějaké subclips, protože si to rozsekám na menší části a dám do binu, kde je vidím
a kliknutím se mi automaticky zobrazí v náhledu(PLR okno)To zas Vegas nemá a mi to vadí.[/QUOTE]
Ma to, musis zapnou autopreview, ten button napravo od play nad binem

Co se tyka auto ripple edit vypnout, zapnout to je nejlepe taky dat na skratku na klavesu ,na kterou zalezi individualne, ktere skratky kdo a jak pouziva, aby byly blizko sebe ...
Pro me ma tato skratka vyznam pri editovani audia, kdyz je ripple edit zaply, klavesou "U" oddelim audio od videa, najedu na zacatek video stopy , posunu o chlup doprava , kde audio se automaticky prolne pod tim a odstrani se lupance v audiu. Pak zalezi jestli se mi chce zase clip dat dohromady s audiem (vybrat oba a stlacit "G"), vetsinou , ale na to kaslu ....
Zase na prehazovani klipu na timeline musi byt ripple vyply. Proto je dobre znat zkratky u editoru, jinak litas mysi furt nahoru a dolu a leva ruka se flaka. To plati obecne pro skratky, kazdy kdo vezme editor smrtelne vazne by mel od zacatku jit po skratkach ...
steviezah (272)|22.2.2012 21:47
Díky ai.
Já jsem myslel, že preview má Vegas automaticky.Ale to neva, pokud se nudím a občas si hraju s Vegasem, tak si radši pro preview rovnou otevřu trimmer.
Hned to narychlo projedu a buď se můžu rozhodnout jestli začnu s trimem nebo vložím rovnou do timeline a tam lehce dotrimuju.
To preview je ve stavu, kdy ho nevyužiju.Má pro mně jenom informační hodnotu.Jsem zvyklý už v náhledu mít možnost lapit kursor, projet klip a začít trimovat.
V tom případě se omlouvám, moje předchozí poznámka o náhledu nemá význam.Náhled je a že je tak jak je musím vzít na vědomí.Měl jsem si lépe pročíst manuál
pokud to tam je, nebo se zeptat.
S těma zkratkama máš naprostou pravdu, je to pomoc a je to rychlejší než někde klikat.Že i Vegas má možnost nastavit si vlastní klávesové zkratky
je bonus, který Avid Studio nebo Corel nemá.Velká výhoda je to pro ty co přejdou z těchto programů.Mohou si nastavit to na co jsou zvyklí.
Totéž platí pro Edius 6.

Ještě bych upřesnil, pokud moje příspěvky budou číst méně znalí uživatelé:Jestliže někde používám výraz Avid, vždy myslím Avid Studio, nikoliv
Avid Media Composer nebo nějaký jiný soft této firmy.
josefíka (651)|22.2.2012 21:58
Jo jo, klávesové zkratky. To je supr věc ve všech programech co je podporují, jen ta hlava aby si to pamatovala :-) Rád to používám, ale znám hodně myšoidních uživatelů PC, kterým to nevysvětlíte ani za nic.
Pytkin (7947)|23.2.2012 01:30
tak ja myslim ze nastavenie shortcutov je uplne zakladna vec .. to musi vediet kazdy software (nie len strizna) .. bez toho je to dost velka otrava ..
steviezah (272)|23.2.2012 12:45
Přidávám další vlastnost pro rozhodování jaký editor.Ale neuvažují o ní jako o prioritní vlastnosti.Uvedu editory o kterých vím , že tuto vlastnost mají.
Je to tahle:

Možnost exportovat z videa sekvenci snímků včetně snímků s alfa kanálem(PNG, TGA):
Umí Vegas.Edius exportne sekvenci, ale nemám otestováno alfu.
Neumí Avid studio a Corel.

Možnost načíst a uložit video s alfa kanálem jsem zatím zjistil:
Vegas načte RGBA a MOV PNG, uloží AVI RGBA.
Jenom načíst umí Corel, Avid, video musí být ve formátu RGBA.
Edius načte stejně jako Vegas, export momentálně nemám možnost otestovat.Doplním později.
Kromě Vegasu, ostatní 3 editory o kterých píšu zobrazí typy průhlednosti alfy automaticky.Ve Vegas je třeba vždy zapnout zobrazení v Properties klipu.
Je možné, že automaticky zobrazit ve Vegasu se to dá přednastavit v projektu nebo jinak, to nevím, nehledal jsem to.Nepracuji s ním jako s hlavním
editorem, nepovažuji se za znalého dobře pracovat s Vegasem.

Možnost načíst snímky s alfou: (PNG nebo TGA)
Všechny 4 o kterých tu píšu.

Tato vlastnost je třeba pro uživatele, kteří pracují v nějakém grafickém editoru a exportují z něho sekvenci snímků nebo video.
Photoshop umí export AVI RGBA(zkoušel jsem to před rokem v CS4). Corel Suite údajně MOV , to si ověřte to nevím.

Poznámka:není nutné na jednoduché animace hned pořizovat After Effeckt nebo nějaký modelační program např. Cinema
ai (2993)|23.2.2012 17:42
...se neumis rozhodnout .... :-) jestli navod pro zacatecniky, nebo pro pokrocilejsi , kteri delaji v Photoshopu nebo kompozice atd. Ti zacatecnici nechteji o kompozicich, After Effectech i Photoshopech nakonec moc slyset.

Drtiva vetsina potrebuje jen par bodu jak delat v softu.

Tech asi 10 bodu, viz vyse. Protoze jim to v jendnom bode selze a jdou do Pinnaclu nebo Corelu, PowerDirectoru atd. (nic proti nim ...nekdo potrebuje nacist par klipu , dat je dohromady a dat ven ...jen podotykam) :-)
steviezah (272)|23.2.2012 19:15
Já s tebou souhlasím, hodil jsem příklad,vytáh jsem si pár dotazů z mejla a objevil jsem, že dost lidí se na to ptalo jestli nějak jdou udělat efekty, třeba výbuchu.
No samože jdou, v čemkoli, jenom je třeba aby to byly soubory s alfou, kterou zrovna jejich editor podporuje.Ale poslední dobou už jich tolik není, snažím se vysvětlit
že to co někdo prezentuje na Youtube nejde jenom tak jednoduše, byť je tam napsáno Created by Pinnacle(Corel)
Obvykle přidám poznámku: než takto udělat video, tak radši nijak.

Jsem to tu neměl ani psát, než se toho někdo zase chytne, pak mu to nepůjde podle představ, já pak zjistím, že to co patří nad video dal pod něho a nezobrazuje se to.
Protože si neuvědomil, nebo si nepřečetl, jak se tracky v takovém případě mají použít jako overlay.Nebudu to dál rozvádět, to mě nebaví.......

Uvedu příklad jednoho takového nadšence, neříkám, že není kreativní, ale to výsledné provedení......
Mrkni sem, stačí prvních 30 sekund, pak je to o ničem, ten postup co popisuje se sice dá použít, ale výsledek bude působit naivním dojmem.
http://www.youtube.com/user/AvidStudioPro?ob=0&feature=results_main
Má tam toho víc, ale všecko je takové nedotažené.Asi nechce prozradit to lepší :-D.

Když efekty, tak nějaký vhodný jednoúčelový prográmek třeba Particle Illusion.Ukázka zde.
http://www.youtube.com/profile?user=steviezah#p/c/3DA4AB4C70CFAD2E/9/zRoEtxrq6IM
Nebo si pohrát s možnostmi editoru a malování ve Windows:-)
http://www.youtube.com/profile?user=steviezah#p/c/3DA4AB4C70CFAD2E/21/4LC0kMrt8Xk

Ale jinak souhlas,nechám jako hlavní těch původních 10 bodů.A pokud někomu něco selže, je mi to líto.Ale co jsem kde komu pomáhal, většinou byl problém
mezi monitorem a židlí.A hlavně mě omývají, pokud hodím screen s nastavením a někdo to i přesto nastaví blbě, protože se nepodívá na celou roletku
a místo million color+ , nastaví jenom milion color.
Saxel (2279)|23.2.2012 22:33
[QUOTE=ai;399069]... Pravym tlacitkem uchop klip, posun ho kam chces , uvolni tlacitko na mysi a pak hned stlac "Shuffle" (objevi se pop up hned u te mysi), a to udela to, ze ten klip zaradi pred klip na ktery jsem ho spustil...[/QUOTE]
Super, to jsem neznal, díky za typ!
ai (2993)|23.2.2012 23:34
steviezah: No jo, kompozice a strih to jsou dve ruzne veci, jasne, jsou lidi, kteri otevrou editacni soft a chteji resit kompozice...., chteji vybuch apod. Ja bych se tim nezabyval .......nenech se do toho zatahnout :-)
BEPE (539)|24.2.2012 10:16
Přesně tak. Ale jak tak sleduji tuto diskuzi, tak mě napadlo, že by nebylo vůbec špatné, kdyby v již nastavených vláken pro jednotlivé editory viz. "Vše pro Sony Vegas","Vše pro Adobe Premiere" pro rozšíření případně na další "Vše pro ..." byly uváděny triky a typy, které běžně v manuálech a příručkách nejsou uvedeny, ale jsou velmi funkční a užitečné; něco na způsob MS Office, Google a pod. , kde existují běžně nedokumentované tipy, triky a postupy. Inspiroval mě k tomu příspěvek

Citace Původně odesláno od ai Zobrazit příspěvek
... Pravym tlacitkem uchop klip, posun ho kam chces , uvolni tlacitko na mysi a pak hned stlac "Shuffle" (objevi se pop up hned u te mysi), a to udela to, ze ten klip zaradi pred klip na ktery jsem ho spustil...

Super, to jsem neznal, díky za typ!
man100 (235)|24.2.2012 18:08
[QUOTE=BEPE;399297]... kde existují běžně nedokumentované tipy, triky a postupy. Inspiroval mě k tomu příspěvek

Citace Původně odesláno od ai Zobrazit příspěvek
... Pravym tlacitkem uchop klip, posun ho kam chces , uvolni tlacitko na mysi a pak hned stlac "Shuffle" (objevi se pop up hned u te mysi), a to udela to, ze ten klip zaradi pred klip na ktery jsem ho spustil...

Super, to jsem neznal, díky za typ![/QUOTE]

Přesun klipu pomocí pravého tlačítka myši: Move, Copy, Shuffle evens je popsán v manuálu k Vegas. Ty populární spisky zvané "1000+1 tip ..." (doplň potřebné) v podstatě totiž "odhalují" funkce, kterých si nepozorný čtenář v originálním manuálu nevšimnul, nebo lajdácký autor originálu do něj nezařadil. (Ale v nápovědě je obvykle popsáno vše - jen se musí hledat - ale kdo to všechno čte?)
Psaní takových "tipů" je také dobrý byznys - svého času se trh hemžil knižními tituly s podobnými názvy.

Pokoušíte se o bohulibý, leč nereálný počin: napsat kuchařku pro (všechny) videoeditory. Tj. jakousi "nálevku" kterou se informace nějak samy od sebe dostanou někomu do hlavy. Na webu je přece všechno! Nebo ne? Má to nejeden háček - dnešní generace v 99% nechce číst - na nic takového není čas.
Konec konců na tomto fórum se občas objeví dotaz, jehož zodpovězení by vydalo na celou knihu. Ale vyžaduje se rychlá, stručná, jednoduchá, vyčerpávající odpověď. Z formy dotazu je patrné, že tazatel nemá povědomí, do jak složité tématiky vstupuje.
BEPE (539)|24.2.2012 18:31
No, je to sice všechno pravda, ale je pořád skutečností, že existuje "lajdácký autor originálu" :-) a v neposlední řadě člověk často používá postupy, které jsou zbytečně složité, protože si jich opravdu "nepozorný čtenář v originálním manuálu nevšimnul" a když mu je někdo "znovuobjeví" - heuréka, tak to je príma postup, proč jsem to doposavad dělal tak blbě :-)
steviezah (272)|25.2.2012 10:48
S manuály programů v anglickém jazyce je potíž.Kolikrát se stane, že něco hledám a musím si otrocky projet manuál od začátku do konce, protože funkce kterou hledám
a očekávám ji tam kde by měla být je úplně někde jinde.Kolikrát si říkám, že ty manuály píšou naši právníci.Pokud možno co nejméně srozumoitelně a konkrétně
ale s množstvím odkazů na jiné téma než se popisuje.
Očekával bych např. nastavení způsobu zobrazení timeline v popisu timeline, ale bohužel najdu ho v popisu nastavení timecode a jiné lahůdky.
man100 (235)|25.2.2012 18:22
[QUOTE=steviezah;399411]S manuály programů v anglickém jazyce je potíž.[/QUOTE]
Máte pravdu - dobrý manuál (v jakémkoliv jazyce a k libovolnému výrobku) je silně nedostatkové zboží. Na př. k televizoru je na prvním místě varování, že výrobek nepatří do komunálního odpadu...
Lepší zkušenost mám s nápovědou (teda alespoň k Vegasu), její tvorbu pravděpodobně iniciovali sami tvůrci programu a lze tam najít na 99% vše potřebné.
Práce na videu je natolik komplexní činnost, že je nutno poznatky získávat s velkým předstihem a to ze široké škály různých oborů. To si musí každý vyřešit sám (iniciativou zdola), sebelepší nálevna moudra může být jen pomůckou.
Svého času jsem investoval nemalé peníze do příruček k Adobe Premiere, jedna z nich se honosila názvem "Oficiální kurz". Nedočetl jsem žádnou z nich až do konce... Pro mne nestravitelné.
ai (2993)|25.2.2012 20:28
Ja s uspechem pouzivam search v helpu u programu ani ne tak contents (hledat v obsahu) jako index nebo search, kde se primo jde po urcitych slovech, natuka se do te vrchni command radky slovo a najde je v textu toho helpu.
Dneska je to vsechno o hledani , na webu, v helpu programu atd., anglictina je podminkou, zadani spravnych klicovych slov. Vsechno je tam venku nekde nekym dopodrobna popsano. Pokud nekdo ignoruje anglictinu je to jeho osobni rozhodnutia trosku blbost. Zadna politika s tim nesouvisi. Nemusi jit ani o snahu se domluvit jako o pristup k informacim.

Je to dano vychovou lidi , netlaci se k anglictine, protoze si mysli, ze se nikdy nebudou muset domlouvat a to podstatnejsi pristup k informacim unika, starsi generace si to ani neuvedomuje , ale ta mladsi by uz mela ...
steviezah (272)|25.2.2012 21:35
ai:
netlaci se k anglictine, protoze si mysli, ze se nikdy nebudou muset domlouvat a to podstatnejsi pristup k informacim unika, starsi generace si to ani neuvedomuje , ale ta mladsi by uz mela

Ne že ta mladší by měla, ta musí.Sám patřím ke generaci rusky učené a bez angličtiny byť v mé turistické podobě se neobejdu.
Pytkin (7947)|25.2.2012 23:23
ja neviem anglicky prakticky vobec .. ale citat navod k programu mi nerobi problem .. sak tak je dokopy 100 slov .. clovek zacne so slovnikom a po hodine uz ho nepotrebuje ..
BEPE (539)|27.2.2012 10:20
S tou angličtinou a její využívání ve "sřihačské" praxi souhlasím se všemi, kteří se k ní přiklánějí. Jsem už v penzijním věku, tudíž už asi postarší pán :-) a "vyrostl" jsem také na ruštině, ale už s nástupem počítadel (to je u nás asi tak před 25-ti lety? - myslím PC) jsem si uvědomil, že se bez ní neobejdu. S konverzací, odposlechem je to docela problém, ale měl jsem především ambici, a tu jsem naplnil, se naučit číst a rozumět anglickému textu. Takže souhrnem, kdo neumí a nebo nechce umět anglicky i pasívně, mám na mysli především texty a výrazy a lpí na národní lokalizaci, tak bude mít v této oblasti, myslím digitální video, ale i v celé ITC oblasti problémy :-)
KamilZ (10277)|28.2.2012 12:25
Možná to někomu pro základní výběr pomůže: http://video-editing.findthebest.com/
steviezah (272)|28.2.2012 13:05
Jsem se na to díval.No jsem rozpačitý s uvedením Blenderu jako videoeditoru a jeho vysoké hodnocení.Ale jako informace je to určitě přínosem.
Jsem si nevšiml, nebo tam není Lightworks?
Sám za sebe mohu říci, že v současnosti pokud chci něco lepšího než Power Director od Cyberlinku neexistuje česká alternativa, kterou bych mohl doporučit.
Bohužel v Avid Studio, které bylo možno považovat za slušný editor jsme na jiném foru objevili nechutné bugy.Abych mohl Avid někomu doporučit
musel bych ty bugy vypsat a upozornit na omezení programu.Začínám mít pocit, že s každou novou aktualizací systému se objevují nové nebo Studio pracuje jinak
než když jsem s ním začínal v systému Windows 7.
Najdu si vlákno o Avidu a příspěvek tam napíšu.Protože tohle se Avidu opravdu nepovedlo.
KamilZ (10277)|28.2.2012 13:09
Lightworks tam je, ale bez hodnocení. http://video-editing.findthebest.com/l/50/Lightworks
steviezah (272)|28.2.2012 13:15
Děkuji, jsem se přehlíd nebo špatně překlikl na další stránku.
Pytkin (7947)|28.2.2012 16:33
ono asi dost zavisi z akeho pohladu sa na video oeditor divame .. ci to je pre domaceho kutila , co si striha pozdravy z italie , alebo ci to je pre profesionala , co ide strihat AVATARa .. ked sa divam na to hodnotenie tych editorov , tak mi to pripada fakt ze netusim , pre koho to hodnotia ..
ai (2993)|28.2.2012 18:21
ten seznam je proste vymysleny, ..., chvili jsem hledal nejake priority, nenasel jsem, je to nesmysl,...., VirtualDub je vys nez FPCX, tedy jednoduchost , levnost ?, a pak ale druhe misto ma drahy FCP, .., uplny nesmysl vpodstate
Pytkin (7947)|28.2.2012 22:01
tak tak .. tento pocit som mal aj ja ..
KamilZ (10277)|29.2.2012 09:07
OK, mám ten odkaz raději smazat, ať to není zavádějící? Případně přesunout #80 - #87 do odpadu...
steviezah (272)|29.2.2012 12:28
Já myslím, že ne.Kdo má hlavu a přečte si reakce, pochopí, že jsou to blbosti.Ale podstatná informace je o všech těch editorech.Některé bych sice
videoeditory nenazval, ale kdo chce si další informace sežene.
Pytkin (7947)|29.2.2012 15:15
jo to je fakt .. ako "zoznam" a "prehlad" sa to moze hodit :)
steviezah (272)|17.3.2012 17:24
Dal jsem si od tohoto tématu na chvíli pauzu,pročetl jsem si znova dotazy začínajících a docházím k názoru který začátečníky
nehodnotí zrovna lichotivě.Takže už se nedivím některým odpovědím od zde znalých uživatelů, že někdy odpoví hodně příkře
a bez rady.
Většina zelenáčů chce editor, aby myslel za ně, korigoval jejich špatná nastavení, fungoval bez chyb i když je způsobí přímo oni sami.
Otřesným zlozvykem a pravidlem se už stává natočit něco, bez ladu a skladu do editoru namrskat hejno klipů a očekávat
že cracknutý editor pošlape jako hodinky na netbooku od přítele zahradníka (akce Mountfield), pak se v tom hrabat jako slepice v hnoji
a strašně se divit, jak to že to nešlape a jak to že to neukazuje do čeho se už vrtalo a podobné.
Dalším nechutným pravidlem se stává absolutně bez znalostí funkcí editoru zkoušet co editor vlastně dělá,co z toho vyleze když zmáčknu třeba tenhle cuplík.
Obvykle na to dotyčný zapomene co přenastavil a pak je opravdu těžko odpovědět bez křišťálové koule na dotaz.
A to už nemluvím o těch, kteří byť dostanou tu správnou radu se stejně řídí svým nějakým prapodivným uvažováním a přesvědčením
o vlastní chytrosti a vyjímečnosti a stejně problém řeší jinak než mají.
Pak je další sorta, která chce hned ze startu tvořit náročné projekty a přitom není schopna vytvořit ani jednoduchý projekt
protože nemají představu jak vůbec editor funguje.
Věřte mi, že pro moje tvrzení se tady a nejen tady najde hodně odkazů.

Samozřejmě existuje jisté mizivé procento zelenáčů, kteří se opravdu něco dozvědět chtějí a jsou ochotni
si připustit, že i zpracování videa má nějaké zákonitosti a žádný soft nebude udělán podle toho jak si přejí
aby fungoval.

Domnívám se, že prvním jmenovaným nepomůže žádná rada jak vybrat editor, pokud se nezařadí do skupiny
o které hovořím jako o mizivém procentu.

Protože pak je naprosto zbytečné někomu doporučit podle čeho si vybrat editor, když není snaha se o editoru
něco se dozvědět a tím ho využívat naplno.A už vůbec neberu v úvahu odpovědi jako:
Nemám čas se něco učit, potřebuju to seskládat a vypálit.

Jako příklad bych uvedl naprosto zbytečný dotaz:
Jak ve Vegasu poznám, který klip nebo část jsem už použil?
Už tento dotaz mi signalizuje, že uživatel pracuje způsobem, přehazuji kupku hnoje, nepoužívá trimmer okno, protože ho považuje
vzhledem ke způsobu své práce za absolutně zbytečné.Ale že v trimmer okně si klip popíše dle své libosti a tak ho taky uvidí
popsaný v timeline ho ani nenapadne zkoušet.Pak jak trotl hledá kdeže ten klip co už použil asi je, aby ho nakopíroval a použil znova.
Kdyby v tomtéž trimmer okně si vytvořil subklip a vložil do zásobníku s clipy nemusel by takový dotaz ani vznášet.

Bohužel takový dotaz dokážou položit i zkušenější uživatelé pracující neustále jedním stylem a neučící se nic nového.
Opět příklad:
Uživatel přešel na program XX.Nelíbilo se mu trimování, které nepochopil a zdálo se mu nelogické.
Poradil jsem mu tedy trimování přesnými řezy, kdy podstatné zůstane a zbytek třeba zahodí.
Nepochodil jsem, on přece nebude stříhat takovým hrubým způsobem, když v předchozím programu
to šlo tak pohodlně.
Proto přešel na program ZZ, kde si stěžoval na to, že ani tam to není ono.Zhruba po měsíci mi sdělil
že používá způsob trimování, který mu vyhovuje.Na dotaz jak, mi okamžitě došlo, že stříhá
způsobem, který jsem mu poradil u programu XX.

Obávám se, že snaha pomoci ve výběru editoru k ničemu nepovede.
romana51 (355)|17.3.2012 18:44
Milý příteli, byl jsem zvědavý, jak Vám bude dlouho trvat, než přídete na to, na co už jsem také přišel před Vámi. Někteří točiči se dokonce ještě chlubí tím, že hledání v manuálu je pro ně nepřijatelné, když lze na internetu najít "troubu", který jim to předloží na stříbrném podnosu pod nos. A ještě se rozčilují že nereagujete obratem.
josefíka (651)|17.3.2012 18:47
steviezah
Jo cesta k poznání je dlouhá a trnitá. A vidíš, přišel jsi na to :-)
steviezah (272)|17.3.2012 22:10
Bohužel pánové, je to hořká pravda a nehodlám již na žádném foru reagovat na dotazy, které je možno zjistit z manuálu nebo přímo na stránkách výrobce
popřípadě byly již několikrát prezentovány na forech kde přispívám.Totéž platí pro dotazy, které budou nejasně formulovány.Nemám věšteckou kouli.
Já můžu maximálně popsat svoje důvody proč jsem si vybral nějaký editor a to je tak všechno.Protože nakonec zjistím, že tazatelé budou zkoušet na jednoduchém editoru
projekty na které není zařízen a ještě se budou rozčilovat co že je to za shitoidní program.

Příklad:
V Avid studio naskládejte pod sebe osm stop v délce tří minut a v každé z nich vytvořte obraz v obraze a nechte je pomocí klíčových snímků rozpohybovat.
Za každý klip v každé stopě nakopírujte ten první a nastavte mu jiné parametry klíčových snímků pro animaci.
Pokud navíc použijete v některých stopách jiný formát obrazu garantuju Vám, že než proběhne render na pozadí, tak to vzdáte nebo Avid spadne.
Na slabších PC je to práce pro masochisty.
Na tohle je Avid Studio opravdu nevhodné, pokud si nevytvoříte export hotového souboru nebo nepoužijete pro vložení jiný projekt.
Takové kousky pokud už se do nich pouštím a chci je dělat průběžně, dělám v Ediusu.
Protože jsem někde tento nápad popsal, hned ho někdo zkusil a pak mi psal, že mu Avid dělá černé snímky.
Po kontaktu přes komunikační program a nasdílení obrazovky jsem po uživateli chtěl, aby roztáhl timeline a bylo jasno.Měl mezi klipy mezeru, kterou při jeho nastavení
šířky timeline nemohl vidět.A strašně se divil jak je to možné.

Děkuji všem za příspěvky do tohoto tématu, možná ještě doplním proč jsem si vybral editory, které používám.
ai (2993)|18.3.2012 03:57
Nevidim v tom zadnou negativitu z pohledu dotazajicich, neni treba se ani branit, ja myslel, ze pokud nekdo zada dotaz mam moznost odpovedet, a udela mi to radost nebo neodpovedet, to je forum.

Tema vlakna je vpodstate z podstaty plkaci , jako trebna jake auto si mam koupit. Takze bych nevinil nikoho kdo chce rychle auto ve dvaceti , aby balil kocky :-) a nedaval bych mu lekci, ze o autech nic nevi. Vsak si kazdy prijdem na sve. :-)
Pave1 (4279)|18.3.2012 13:14
[QUOTE=steviezah;402304]Obávám se, že snaha pomoci ve výběru editoru k ničemu nepovede. [/QUOTE]

Vzdělávání je věc značně nesnadná .-) .

To ví každý, kdo to někdy zkusil (nejhorší verze ja ta "gratis", která nemotivuje k patřičné pozornosti těch naslouchajících). Na druhou stranu, když dokážeš své "neplacené snahy" udržet v jisté míře stručnosti, tak to může být i zábavné. Ona "neplacená snaha" někoho vzdělávat musí být o zábavě, jinak to dělat podle mě ani nejde .-) .

Na některé "výlupky" narazíš samozřejmě vždycky (stačí se mrknout na ukázky, kolik lidí uvede alespoň typ kamery, s kterou se natáčelo,případně u dotazu na nějaký sw kolik lidí uvede OS svého počítadla).

Takže je dobré si uvědomit, že je to svým způsobem tvoje dobrovolná zábava, nikdo tě přeci nenutí vymýšlet si takové vzdělávací gratis projekty :-) .
BEPE (539)|18.3.2012 14:29
Přesně tak :-)
steviezah (272)|18.3.2012 21:38
Souhlasím s Vámi pánové.Právě k tomu co zde tvrdíte jsem dospěl.Je to pouze moje dobrovolná aktivita a jestli se tomuto budu chtít věnovat záleží na mém rozhodnutí.
A mé rozhodnutí je momentálně k tématu Jak si vybrat videoeditor, nepokračovat.
666dia (476)|18.3.2012 22:59
steviezah
no jo, no...to chce klid...
KrocanX (243)|21.3.2012 13:23
spravne rozhodnuti, jelikoz je toto tema uplna blbost
steviezah (272)|21.3.2012 16:17
S tím lze souhlasit za předpokladu, že začínající střihače nezajímá že existují nějaké rozměry formátu, snímkové frekvence,bitrate zvuku a podobné
naprosté zhovadilosti jako je poměr rozměru obrazu a ještě jiné pojmy, které není nutné znát,ostatně na co, že, však oni chtějí střihat a dělat filmy
jak z hollywoodu a ne se nějaké hovadiny učit, což se v současné době stává trendem.
V takovém případě je nutno hledat soft, který bude naprosto odolný vůči takovým diletantům. Nikoliv editor, který bude jejich znalostem,schopnostem
a potřebám vyhovovat a na kterém by řečené rozvinuli.Tím nechci říct, že je bezpodmínečně nutné začít na nějakém jednoduchém editoru.
Klidně doporučím pokročilý editor i začátečníkovi, ale pak se nemá divit, že totéž co chce vytvořit on,vytvořím já s daleko jednodušším editorem.
Tady je video z obecně neuznávaného editoru Pinnacle 14 a dodávám, že jsem v něm využil pro tvorbu 3 videostopy, což dodnes někteří neví
že to lze.

Proto mám dodnes v systému jednoduchý editor a pokročilý.A podle toho co chci dělat si zvolím, který použiju.