Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dune HD Smart B1 × disk 4 TB !!!

Nikoloki (55)|19.3.2012 22:51
Tak jsem jako pitomec pár dní kopíroval z externího USB2 2TB WD disku a interního 2 TB WD na externí 4 TB Hitachi formátovaný NTFS (přes USB2, USB3 už nechci do starého počítače doplňovat) zhruba 2,15 TB (dekadické TB, ne binární TiB). Z XPéček je veškerá práce (přes USB) s 4 TB diskem v pohodě, ale Dune si s těmi 4 TB neporadí, čímž mne velice silně na…čuřil. Vypadá to, že Dune dosáhne jenom do určité kapacity disku, což mne velice … mhmm, neboť od linuxového klonu jsem takový podraz nečekal. Nejprve jsem kopíroval fotky a audio a na ty vidí, pak jsem přihodil AVI a podobné soubory filmů a tyto soubory taky ještě vidí. Pak jsem kopíroval DVD coby VIDEO_TS a ty Dune už vůbec neukáže.Tak a co teď s tím ??? To mám jako pitomec kupovat dva dvouterrové disky a ten 4 TB používat jen jako zálohu? Brrr …
vivid.sk (11472)|19.3.2012 22:55
rozdel na 2x2TB, mozno to pomoze.
Pytkin (7947)|19.3.2012 23:35
no ono dost zavisi , aj aky filesystem tam je , a aka particia .. ak je to linuxovy box , tak sa nedivim ze ma s NTFS problemy .. ak sa to da formatovat na ext3 , tak by som siel tymto smerom ..

alebo 2x2TB ako navrhuje vivid ..
Nikoloki (55)|20.3.2012 08:23
Dneska ráno jsem ještě zkusil, zdali něco nenapraví nejnovější firmware, ale ostrouhal jsem. Takže teď si zřejmě nejprve doplním do počítače kartu s USB 3.0 konektory, abych se s tím 4 TB diskem neloudal přes USB 2.0 (i když teda do šestiletého počítače doplňovat USB 3.0 se mi zrovna moc nechce), současný 2 TB externí šoupnu taky dovnitř do compu a následně budu experimentovat co dál. Ale je to poněkud podivné, protože prastará xpéčka s těmi 4 TB na USB 2.0 nemají žádný problém, zatímco daleko novější a na Linuxu založený Dune záhadně ukazuje prázdné adresáře, popřípadě u souboru (*.TS nahraný z TV na Dune) nahlásí chybný formát (? …). Abych pravdu řekl, dělit disk na dvě jednotky se mi moc nechce, protože jsem právě chtěl mít všechno na jedné jednotce, abych nemusel bádat, co kam umístit, a navíc moc nevěřím, že rozdělení disku pomůže. Ledaže by Dune měl v paměti místo na tabulku souborů pouze pro 2 TB disky? Ale sám Dune (podle popisů i firmwarů) umí formátovat disky "3TB+", takž mi to moje obstarožní hlava moc nebere.
Pytkin (7947)|20.3.2012 09:53
no zavisi aka je partition table .. kedysi som toto riesil a musel som dat GUID .. inak mi tiez nechcelo zapisovat viac ako 2.14TB ..

http://en.wikipedia.org/wiki/GUID_Partition_Table
Ladys (1829)|20.3.2012 10:17
Zkus se pidit po neofiko firmwaru.

Stejny problem jsem resil u Westernu Digital.Taky drive nepodporoval disky vetsi jak 2TB a az nedavny firmware vyresil bezproblemovy chod disku o vetsi kapacite.
Nikoloki (55)|20.3.2012 10:18
Nojo, kdyby partition table byla taková, že by nebylo vůbec přes limit 2 TB vidět, tak bych se ani nedivil. Ale zaráží mne, že s tímto 4 TB diskem XPéčka (!) pracují v pohodě, ale Dune z něj přitom nedokáže ani číst ;-( …
Nikoloki (55)|20.3.2012 10:27
[QUOTE=Ladys;402570]Zkus se pidit po neofiko firmwaru.

Stejny problem jsem resil u Westernu Digital.Taky drive nepodporoval disky vetsi jak 2TB a az nedavny firmware vyresil bezproblemovy chod disku o vetsi kapacite.[/QUOTE]

U posledních firmwarů Dune je psána podpora disků 3TB+, včetně NTFS (i včetně GPT). Ale fakt je divočina, že XPéčka ty 4 TB na rozdíl od Dune v klidu zvládají … Přece XP samotná neumějí interně více jak 2 TB, tak proč xakru to nezvládá Dune?
KamilZ (10277)|20.3.2012 10:40
Windows XP standardně neumí větší disky jak 2 TB. Nepodporují GPT, pouze MBR. To, že ho XP vidí celý, je způsobeno obezličkou (4Kb bloky + to překryje elektronika USB řadiče disku a tváří se to jako MBR, ne jako GPT). Kdyby jsi ten disk připojil přímo interně, do S-ATA, tak Ti to bez použití speciálního driveru ve Windows XP nepojede, zkus to.

Dune z tohoto nestandardního řešení může být mírně řečeno "zmatený". Zkusil bych ho kompletně smazat (odstranit všechny partition, včetně MBR) a znovu inicializovat a zformátovat v DUNE, aby si sám udělal GPT místo MBR. Pokud to nezabere (nekompatibilita s USB řadičem toho ext. disku), tak ho zkus připojit přímo interně na S-ATA.
[QUOTE]
Various improvements for working with HDDs:
- Improved handling of GPT-formatted HDDs (so handling of 3TB+ HDDs is more reliable now).
- Added a possibility to format huge HDDs (3TB+) on Dune. For HDDs greater than 2TB, GPT partition table is created now. For smaller HDDs, MBR partition table is used as before.

[/QUOTE]
Nikoloki (55)|20.3.2012 13:04
Ani netuším, kde ten disk začít rozebírat - nikde nejsou žádné viditelné šrouby ani matice ;-) … Že víc jak 2 TB v XP nejdou je mi známo. Ještě zkusím zapojit ten disk přímo - zatím ho totiž mám připojený přes USB přepínač (2 vstupy B - 1 počítač a 1 Dune, jeden výstup A zapojený do toho 4 TB HDD) a je trochu možné, že tento USB přepínač provádí nějakou neplechu. Jinak s tím formátováním se bojím jenom toho, že přeformátovaný disk pak nebudu moci eventuálně vrátit v 14 denní lhůtě.
KamilZ (10277)|20.3.2012 20:24
[QUOTE=Nikoloki;402596]eště zkusím zapojit ten disk přímo - zatím ho totiž mám připojený přes USB přepínač[/QUOTE]
Bez urážky, ale vždy mě fascinuje, co jsou schopni lidé vymyslet :-). Přepínač patří do popelnice, tam je jeho správné místo.

Formátování zcela jistě není žádná překážka ke vrácení disku. Kup si jen HDD, interní a dej ho do DUNE a z něj nasdílej pro PC (tedy pokud to DUNE umí, i když asi rychlost bude tragédie). Nebo ideálně si kup nějaký malý NAS + kompatibilní disk, disk vrzni do něj a budeš ho mít přístupný jak z PC, tak z DUNE (pokud umí přístup na share) na relativně rozumné rychlosti.
Nikoloki (55)|21.3.2012 09:24
[QUOTE=KamilZ;402620]Bez urážky, ale vždy mě fascinuje, co jsou schopni lidé vymyslet :-). Přepínač patří do popelnice, tam je jeho správné místo.

Formátování zcela jistě není žádná překážka ke vrácení disku. Kup si jen HDD, interní a dej ho do DUNE a z něj nasdílej pro PC (tedy pokud to DUNE umí, i když asi rychlost bude tragédie). Nebo ideálně si kup nějaký malý NAS + kompatibilní disk, disk vrzni do něj a budeš ho mít přístupný jak z PC, tak z DUNE (pokud umí přístup na share) na relativně rozumné rychlosti.[/QUOTE]

Jojo, kdysi dávno jsem slyšel o jednom "slavném" DOSovském veleprogramu hlásícím se zprávou: "Program pro výpočet obsahu čtverce. Zadejte strany A a B." :-) … No a teď dokonce někdo vymyslel USB přepínač ;-) ... Já už ho jenom použil. A použil jsem ho k tomu, k čemu je určen, tedy připojení jedné USB periferie ke dvěma různým počítačům (comp + Dune). A navíc jsem ho použil proto, že při použití Dune coby NAS je skutečně rychlost tragédií, a to i ve srovnání s USB 2.0. Navíc některé mnou užívané freewarové softwary nepracují se síťovými disky. Měl jsem sice nejprve externí HDD zapojený do Dune (Smart B1 obsahuje pouze interní Blu-ray mechaniku, široký je právě natolik, aby se do něj ta BR mechanika vešla a místo pro HDD v sobě nemá - a právě jeho malá šířka byla jedním z důvodů pro jeho pořízení). Jenomže s diskem připojeným k počítači přes USB se pracuje pohodlněji a naopak je-li připojený k Dune, tak se spolu s ním zapíná i vypíná. A ten USB switch je na to přepínání docela výhodný (to není žádný pákový přepínač od Křižíka, je to elektronický mrňous). Jinak holý 4 TB disk jsem zatím v prodeji nenašel. A podle čeho se předem pozná, že 4 TB USB disk fungující s WinXP nebude chodit připojený přes USB na Dune založeném na Linuxu? NAS jsem plánoval, jenže dneska po thajské potopě není zrovna moc výhodné si ho pořizovat. Až ho budu mít, tak ten 4 TB disk použiju jako zálohu na data, kterou budu mít umístěnou nejspíš někde v trezoru důvěryhodné banky ;-) …
Nikoloki (55)|31.3.2012 08:01
Podle http://www.mpcclub.com/forum/showpost.php?p=237144&postcount=104 je u Dune skutečně problém s disky > 2.2 TB připojenými přes USB. Nejnovější beta verze firmwaru nepomohla a navíc mi u ní nefungoval DVB-T příjem HD.
KamilZ (10277)|7.4.2012 13:01
[QUOTE=Nikoloki;402652]Jinak holý 4 TB disk jsem zatím v prodeji nenašel.[/QUOTE]
Tak už: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (stejně je to za ty prachy nesmysl, raději 2x2TB v NAS).