Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Instalace Sat pro 4 tunery -- signál ze 3 - 4 družic

Arghmath (3)|18.6.2012 11:22
Dobrý den,

potřeboval bych poradit na koho se v Brně obrátit pro instalaci sat. v rodinném domku.

Moje představa je Sat ant. + 4 x LMB Quad a pote potřebné přepínače. Nyní budu chtít zapojit pouze zatím pouze 2 zařízení.

Teorii jsem prostudoval a myslím, že z tohoto pohledu je vše jasné. Bohužel nejsem člověk který zvládne instalaci "fyzicky" na střeše.

Můžete mi prosím poradit firmu nebo soukromníka v Brně. Jde mi především o kvalitu a vůbec se neodvažuji jen tak nějakou firmu oslovit, protože už sem v domě měl par kutilů.

Rád bych zatím signál ze tří družic: 23,5E, 19,2E a 28,2E ten čtvrtý LNB bych zatím nechal nevyužitý.

Sat tunery mám již v TV takže je nemusím řešit, podporuji max 4 DiSEqC signaly.

Prosím o radu.

Děkuji
Dagy2 (3153)|18.6.2012 12:51
snáď ti niekto poradí slušnú firmu.
kombináciu si zvoli excelentne, to štvrté LNB ani nemusíš zatiaľ kupovať, zostanú len voľné vstupy na DiseqC prepínačoch.

len poznámka: prečo sa snažíš vytrepať parabolu na strechu? Chápem to v prípade, že nemáš stenu alebo balkon rodinného domu otočený na správnu stranu ale to snáď ani nemôže byť možné, jedine u radovej zástavby.
To je z môjho pohľadu najväčší omyl u mnohých a má len a len nevýhody:
- zlý prístup, ako sám píšeš netrúfneš si tam vyliezť. Ja tiež nie
- hrozí poškodenie strechy od montážnej firmy
- anténa je vystavená vetru a pokiaľ nemá seriozny stožiar tak sa bude trepotať a budeš mať problém s príjmom. Analogová anténa na pozemné vysielanie sa s tým nedá zrovnávať
- pri pokrytí snehom a ľadom nebude možnosť ju očistiť a zostaneš bez signálu

Pouvažuj nad inštaláciou na dostupné miesto a potom sa do toho môžeš pustiť aj sám - poradíme ako na to.
KamilZ (10277)|18.6.2012 13:04
Já nejsem moc příznivce takových "hnízd" (4x DiSEqC 4/1), raději bych volil multiswitch (http://www.kenex.cz/multiprepinace-diseqc/multiswitche/emp-centauri-178-piu-6.html). Nevýhoda je, že když odejde, tak nefunguje nic, výhoda je, že není omezen na max. 4 tunery, kde je to konečná (kupovat Octo LNB a DiSEqC 8/1 je asi nesmysl).
Arghmath (3)|18.6.2012 14:18
[QUOTE=Dagy2;413878]snáď ti niekto poradí slušnú firmu.
kombináciu si zvoli excelentne, to štvrté LNB ani nemusíš zatiaľ kupovať, zostanú len voľné vstupy na DiseqC prepínačoch...QUOTE]

Dagy2"
Děkuji, ani jsem nečekal tak rychlé odpovědi.

Střechu jsem vybral proto, protože je rovná a můžu se tam slunit a právě je tam jednoduchý přístup. Mám na výběr stávající stožár nebo instalaci nově do zdi komínu -- ale to budu řešit podle polohy. Existují instalace přímo na plochu rovné střechy?

Rád bych to zkusil sám nainstalovat, protože tyhle věci HW věci běžně dělám. Bohužel nemám žádné profi vybavení na testování signálu. Ale je pravda, že ta instalace mne láká.

Co ty si myslíš o zapojení přes multiswitch?

KamilZ:
Něco jsem tady na fórech přečetl a abych byl upřímný, vše má své výhody a nevýhody. Doopravdy myslíš, že bych měl jít radši do instalace přes multiswitch?
KamilZ (10277)|18.6.2012 14:55
Je to otázka preferencí, já je preferuji tam, kde (od nejzávažnějšího důvodu po nejméně závažný):
- výhledově potřeba více jak 4 tunerů
- pokud se má rozvodem táhnout i DVB-T nebo rádio
- příjem více jak z 2 pozic
Dagy2 (3153)|18.6.2012 15:28
1/ rovná strecha trochu mení situáciu. Pokiaľ sa nebojíš, že sa prešlapeš cez izoláciu (niektorí dodávatelia striech sú na to citliví) tak OK. Potom musíš buď pevne uchytiť parabolu do strechy - asi možný problém so zatekaním, alebo riešenie je komín.
Moja poznámka hovorí o pevnej inštalácii,
- pokiaľ je anténa na veternej strane alebo na streche kde prefukuje, tak treba kvalitnejšiu parabolu, ktorá sa nebude bortiť pri troche vetra. Spevnené okraje prelisom a pod. Ak chceš vidieť referenčnú parabolu pozri na značku FUBA. Tam je dobrá záruka že to drží. Pokiaľ je to mäkký plech ako sú paraboly kompletov ktoré dodáva u nás T-COM k svojej službe Magio tak potom už pri slabom vetre skáče signál od 0 do 100%.
- pokiaľ to dáš na záveternú stranu, čo je u nás väčšinou južná strana ktorú potrebuješ tak problém s vetrom odpadá

2/ multiswitch je určite parádne riešenie s množstvom výhod a množstvom flexibility. Nepoznám cenový rozdiel pre multiswitch so vstupom na 4 družice.
Potom budeš potrebovať Quattro LNB namiest Quad LNB

Osobne mám 4 pozície a dva výstupy, to nie je žiadna obludáreň.
4 pozície a 4 výstupy tiež nebude, pretože DiseqC prepínače dnes môžeš kúpiť "duo", t.j. v jednej krabičke sú vlastne dva. Takže budeš mať rovnaký počet prvkov ako ja. Rovnako budeš mať 4 káble z každého LNB pri diseq aj pri multiswitchi.
V momente keď pôjdeš do piateho u multiswitchu je to výhra.

3/ nastavenie sám môžeš skúsiť. Samozrejme, že keď to nezvládneš a potom zavoláš firmu, ktorá má prísť na niečo čo si si nakúpil sám tak budú mať asi 100 pripomienok že materiál stojí za starú bačkoru, pretože z neho nebudú mať províziu. To je normálne a treba to chápať.
Pokiaľ máš možnosť na strechu vytiahnuť niečo, kde budeš môcť sledovať signál a kvalitu z LNB (solo sat prijímač a malý TV) tak sa môžeš do toho pustiť aj amatérsky. Pokiaľ máš plazmy 150cm v izbách tak to v živote nenastavíš a treba chlapa s meracím prístrojom ktorý to má hotovka za hodinku.
Arghmath (3)|19.6.2012 20:46
Myslim, ze v mem pripade zustanu u stejneho reseni s 4 LNB protoze se domnivam, ze v blizke budoucnosti (5 let) nebudu potrebovat vice jak 4 zarizeni.

Zkusim instalaci sam at je to zabava, ale nastaveni asi nehrozi vzhledem k tem velikostem tv.

Chtel bych se zeptat, kdyz budou nevyuzite vystupy na prepinacich, je potreba pridat odpor? A jake jsou nejkvalitnejsi certifikovane LNB a DisecQ. Kabely budou dvojite stinene.