Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

na zobrazování Karlova mostu na internetu potřebujte prý povolení radnice Prahy1

Pave1 (4279)|21.6.2012 17:20
Svět se v prdel obrací, jinak se to nedá nazvat - http://www.metro.cz/fotka-na-karlove-moste-vas-muze-prijit-draho-na-facebook-nepatri-pww-/co-se-deje.aspx?c=A120615_142149_co-se-deje_ava

...zákaz fotografování netýká pouze profesionálních fotografů, kteří chtějí pomocí stativu vytvořit uměleckou fotografii. Potíže hrozí každému, kdo se o snímek z mostu podělí s ostatními. "Turisté i naši občané mohou fotit pro své osobní potřeby fotografie z Karlova mostu, ale nesmí fotografovat pro komerční účely. Pokud fotografie vystaví na Facebooku či jiné sociální síti, tak je to už využívání fotografie pro širší veřejnost," popisuje mluvčí radnice první městské části Veronika Blažková. Vzápětí ale dodává, že v případě, kdy radnice odhalí viníka, který fotografii pořízenou na Karlově mostě zveřejňuje například na svém profilu na Facebooku, zpravidla neřeší tento přestupek pokutou. "Záleží, zda byla fotografie využita k reklamě či nikoliv," říká Blažková. Ta vysvětluje, že pokud chce někdo na mostě pořídit kvalitní snímky, musí získat souhlas od vlastníka mostu a od Sdružení výtvarníků Karlova mostu.
Ivo Mašek (10205)|21.6.2012 18:38
myslím, že radní by u soudu dostali držkovou. ten most je NÁRODNÍ památkou, památkou UNESCO, atd., ale každopádně není majetkem města (město si s ním nemůže dělat co chce., dokonce ani stát si s ním nemůže jen tak dělat, co chce). Na opravu Karlova mostu, která byla prováděna nedávno (a ještě k tomu velmi neodborně, dle památkářů) byla dokonce vyhlášena státní sbírka (jestli se vložila do financování opravy mostu, nebo se vložila do "poznávacího" zájezdu Béma na Himaláje - to už je věc podružná)
Každopádně tento most není soukromým majetkem nějaké feudála.
Kdyby dal soud za pravdu radním, byl by to šílený precedens pro všechno okolo nás. Zmizely by veškeré fotky čehokoli a kohokoli v mediích, nesmělo by se nic natáčet, nic fotit a všude.
[QUOTE]Problém nastává například u Eiffelovy věže. Před sedmi lety řešily francouzské soudy, zda je Eiffelova věž autorsky chráněna či nikoli. Nakonec se usoudilo, že jelikož je její tvůrce již devadesát let mrtvý, není již třeba si při jejím komerčním focení žádat o povolení. Problém však nastává při fotografování v noci. Osvětlení věže staré pár let bylo totiž uznáno za umělecké dílo a na jeho vyfocení již povolení potřebujete.[/QUOTE]
Že by pražští radní oživili Karla IV ?
Politici a radní z první republiky se musí v hrobě ne otáčet, ale přímo rotovat
Pave1 (4279)|23.6.2012 12:05
Za zábor prostranství profi TV štáby (několik lidí, světla, atd) se v Praze samozřejmě platí, ovšem ta myšlenka, že jeden (!) člověk se stativem je taky zábor veřejného prostranství je podle všeho ZA HRANOU zákona, nic takového by soud nepotvrdil. Podle mě to zkoušejí, co jim projde, ovšem na druhou stranu platí autorský zákon - 70let od smrti autora je dílo volně k užití. Například v Paříži známá Eiffelova věž je ve dne volně k natáčení (pokud nepotřebujete zábor veřejného prostranství), v noci ale ne - nasvícení věže je samostaným uměleckým dílem (rozhodl soud) a je chráněné autorským zákonem (pošahané, ale budiž).

Vše se tak točí kolem záboru veřejného prostranství - podle mě právně nesprávné interpretace, že jeden člověk se stativem je už záborem. To bude muset jednou rozseknout soud. Pokud tam ale točí živnostník "komerčně" ze stativu, pak povolení potřebuje (stávalo to 1000Kč, pro drobné užití mimo broadcast). Samozřejmě se dá lecos usmlouvat, ovšem agilní sdružení výtvarníků (rozuměj obchodníků) Karlova mostu jde za hranice zákona (mají asi nějakou smlouvu s magistrátem o exkluzivitě užití toho prostoru, podle mě ale jde o čistě obchodní vztah s veřejným (!) prostranstvím).

Pro klid duše stačí točit z ramene, pak se s nima nemusíš dohadovat o záboru prostranství a soud s užitím takových obrázků (i komerčním) by projeli podle mě stoprocentně.
Pave1 (4279)|23.6.2012 13:10
Fotografové se jdou projít se stativy na Karlův most .-) ...

http://www.metro.cz/prijdte-nam-dat-pokutu-nastvani-fotografove-zautoci-na-karluv-most-1ps-/co-se-deje.aspx?c=A120621_143148_co-se-deje_ava

Jinak poplatek za komerční natáčení na Karlově mostě (se záborem prostranství - tedy typu Mission Impossible, která se taky točila i na Karlově mostě) stanovila radnice Prahy1 na 250.000Kč. Ale už vidím ty drobný živnostníky, jak to cálujou :-)))) .
Pytkin (7947)|23.6.2012 13:59
mna by zaujimalo , ako z fotky na facebooku dakto zisti , ci bola fotena zo stativu , alebo z ruky ..
Pave1 (4279)|23.6.2012 18:32
Ta je právě ten druhý případ, který už je úplně mimo - použití takové fotky "veřejně" je podle radnice Prahy1 zakázané - pod pokutou, prý to je porušení autorských práv. Prý ale rozlišují, zda je to turista nebo podnikatel, který ji použije jako reklamu.

Takovej blábol, autorský práva na kájův most, který byl postavený v roce 1357 .-))) .

(První případ se týká záboru veřejného prostranství, druhý autorských práv - užití jakékoliv fotky/videa natáčené z Karlova mostu, jsou to dvě různý věci.)