Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Ovlivňující se přijímače

davidasis (10)|2.9.2012 17:05
Zdravím všechny,
mám menší problém s novým satelitem respektive přijímačema:

koupil jsem si satelit(parabola 85cm,hliník; LNB=Mascom MC M4-QS02 - Monoblock Quad 0,2 dB) a 2 přijímače(TechniSat TechniStar SIR), ale každý je v domě na jiném patře a na jiné fázi.
Bohužel od začátku jsem měl problémy, které se týkaly toho, že se přijímače ovlivňovaly. Konkrétněji: v obyváku běží přijímač, v patře zapnu druhý a ten v obyváku zamrzne. Musím potom přepnout program sem a tam, aby to jelo. Co jsem ale už odkoukal, že se někdy zobrazí Podmíněný přístup, kodovaný program. Jak kdyby byl problém s rozpoznáním předplacené karty.

Zkoušel jsem koaxy uzemnit, nepomohlo to. Pak jsem zkoušel propojení jejich stínění, nepomohlo. Zkoušel jsem propojit mínusy za výstupem obou traf přijímačů(přijímače mají externí trafa), nepomohlo. Pak jsem zkoušel zapnout obě tv a oba přijímače do stejné zásuvky, nepomohlo. Zkoušel jsem prohodit obě Irdeto Skylink, nepomohlo to. Jediné co pomohlo, byl aktivní multipřepínač. Vysvětluji si to tím, že si odruší napájení od přijímačů a nechá propustit jenom signál a "pokyny" a napětí si dá svoje. Ten přepínač mně ale půjčil jenom technik, který to instaloval a neví s tím taky už rady.

Co se týče elektroinstalace, tak dům se stavěl minulý rok, takže je vše nové. Se signálem problém nemám.

Neporadí prosím někdo co s tím?
Lumca_1 (218)|2.9.2012 17:12
Už ti přece dost obšírně radili na Parabole....!
davidasis (10)|2.9.2012 17:41
Jo, ale nic kloudnýho neporadili. Tak zkouším tady, jestli tu není někdo, kdo by někoho něco napadlo ...
KamilZ (10277)|2.9.2012 18:35
A monoblock jsi měnit zkoušel?
jarino1978 (8045)|2.9.2012 19:11
no tak si kúp ten multiprepínač a máš po probléme, nie ?
Inak by ma zaujímalo, kto ti to všetko pozapájal, či to náhodou nemáš všetko vovalané cez jeden koaxiál do jedného LNB na jeden vstup...
davidasis (10)|2.9.2012 20:24
Ten monoblock právě budu zkoušet v úterý, mám na něho největší podezření ...
Ten multipřepínač by v mém případě vyšel aspoň na 2tisíceKč, které zbytečné nemám a kromě toho se mně nelíbí myšlenka, že by to byl další napájený spotřebič.

Mám to dobře zapojené. Dělal to technik. Ke každému přijímači mám extra koax a LNB má 4 výstupy na 4 koaxy. Tuhle "terminilogii" jsem si byl nucen už nastudovat, takže vím, jak to pozapojovat.
losos (2977)|3.9.2012 02:46
[QUOTE=davidasis;423534]LNB=Mascom MC M4-QS02 - Monoblock Quad 0,2 dB) a 2 přijímače(TechniSat TechniStar SIR)[/QUOTE]

Proč Quad pro dva přijímače ? Stačil by ti přece Monoblock Twin...

Problém by mohl být v tom LNB, zkus přehodit koax. kabely na jiné výstupy z LNB...
davidasis (10)|3.9.2012 11:40
Quad tam mám, protože do budoucna chci mít 4 zásuvky.
To jsem zkoušel, ale nepomohlo to. Fakt zkusím vyměnit ten LNB a uvidím.
Kdyby někoho něco jiného napadlo, tak budu jen rád ...
davidasis (10)|4.9.2012 12:46
Tak nakonec mně uživatel "vlvl" poradil, ať změřím odpor na stínění koaxu a zemění v el.zásuvce. Samozřejmě, že se ukázalo, že tam ten odpor je a kvůli tomu to zlobí. Tak jsem vyřazovací metodou postupně přišel na to, co to ovlivňuje. Byly to 2 věci: TV v obyváku, která je zapojená do el.zásuvky trojvidlicí, to se pokusím vyřešit redukcí tak, že odpojím zemění. Druhá to dělala TV v pokoji, která je propojena s PC přes HDMI. Po odpojení HDMI od PC to přestalo dělat. Takže tu byly dva souběžné problémy. Před tím jsem sice zkoušel odpojit HDMI od PC, ale jelikož to dělalo ještě jedno zařízení, tak jsem to nepoznal.
Takže tohle by měl být návod pro všechny, komu se tento problém vyskytne. Dole ještě připojuji postup od uživatele "vlvl", jak změřit ten odpor:

Zemne slucky typicky vznikaju, ked je zemny vodic spojeny s ochrannym vodicom siete na viacerych miestach. Preto som sa pytal, ci mate TV pripojene dvojvodicovo, alebo trojvodicovo - vtedy je potencialne nebezpecenstvo vzniku zemniacej slucky. Napisali ste, ze jeden televizor je pripojeny dvojvodicovo, druhy trojvodicovo - z toho vyplyva, ze cez TV by zemna slucka vznikat nemala (predpokladam, ze satelitne prijimace su do siete 240V oba pripojene dvojvodicovo!). Bolo by zaujimave urobit nasledovny pokus: pri kompletnom prepojeni vsetkych pristrojov zmerat odpor medzi ochrannym vodicom siete (kolik v zasuvke) a tienenim koaxialov (kovovy obal konektorov na koaxiale) - mal by sa blizit nule. Po odpojeni toho trojvodicovo pripojeneho TV by ste mali namerat odpor bliziaci sa nekonecnu. Ak bude odpor stale maly, znamena to, ze je stale niekde prepojene tienenie s ochrannym vodicom siete, treba to najst a odstranit. Ak bude po odpojeni TV namerany odpor velky, tato pricina vzniku zemnej slucky odpada.
Dagy2 (3153)|4.9.2012 13:11
No buhužiaľ nové placky na rozdiel od starých krámov majú zadnú stenu kovovú a tak podľa normy musia mať trojvodičové pripojenie. toto je zásadný problém nielen v jednej domácnosti ale aj pri prepojení cez STA - brum, 50Hz vlnenie v obraze a pod.
rieši to síce odpojenie PE vodiča od TV (písal som na to pomerne dlhý popis v sekcii TV) ale bacha na to, že tým pádom zapojenie nie je v súlade s normou a tiež pri poruche môže byť na kostre TV fáza. tak TV umiestniť tak, aby sa ku kovovým častiam nedostali deti, psy a mačky.
davidasis (10)|4.9.2012 13:30
Jasně. Kovové části jsou schovány v TV. Tím PE jsi myslel zemění, že?
A co s tím HDMI kabelem od PC? To mám vyřešit jak, abych to mohl mít propojené? Ja jasné, že to rušení jde přes HDMI od PC do TV.
Lumca_1 (218)|4.9.2012 17:08
"...to se pokusím vyřešit redukcí tak, že odpojím zemění..." Na Parabole ti o zemních smyčkách něco radil nickname "Enik"! A jasně ti tam napsal, že pokud začneš odpojovat v zásuvkách (příp. prodl. přívodech) PEN vodič, je to cesta do hrobu! K tomu se připojuju všemi deseti!!! Uvědomuješ si vůbec, co činíš?? Proč v téhle zemi, si každý, kdo má díru do prdele a šroubovák s kleštěmi v rukou, si myslí, že rozumí všemu v oblasti VF techniky a NN rozvodů?? Spousta lidí si to uvědomila, ale to už bylo pozdě, až seděli za katrem!
mirekv (7169)|4.9.2012 17:46
Ono se dnes dělá něco ve spotřební elektronice (do toho jasně nepočítám PC), co má připojení PEN vodičem? No potěš!
davidasis (10)|4.9.2012 18:24
Já jsem to neodpojil v zásuvce, ale v redukci v zástrčce, co jsem si vyrobil. A co podle tebe mám asi dělat, když ta TV háže ruchy? Vyhodit ji? Jasně, na Parabole jsou tak všichni chytří, až z nich ta genialita kape ...
Kdyby všichni, co si hrajou na rádoby odborníky, přitom umí jen připojit kabel nebo někde od někoho něco odkoukali, uměli tyhle věci řešit, tak bych nemusel odpojovat zemění.
sanchez13 (1071)|4.9.2012 19:20
Namiesto odpajania, by som na tvojom mieste este vyskusal nieco taketo: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpajanie ochrannych vodicov sa ti naozaj moze raz nevyplatit...

doplnenie:
tato verzia je s F konektorom:
http://www.satelity.ellano.sk/predaj/21629/Anenni-filtr---odd%C4%9Blovac-FM2/
http://www.satpro.cz/prislusenstvi/galvanicky-oddelovac-toner-xti-1g?vmcchk=1
Dagy2 (3153)|4.9.2012 20:52
[QUOTE=mirekv;423804]Ono se dnes dělá něco ve spotřební elektronice (do toho jasně nepočítám PC), co má připojení PEN vodičem? No potěš![/QUOTE]

tak, tak. Ako píšem, nové placky - konkrétne napr. LG LW650s má zadnú stenu kovovú - takže táto musí byť pripojená k ochrannému vodiču pretože prístroj nespĺňa ochranu dvojitým krytím ako staré prístroje napr. Orava ktoré mali len plochú dvojvodičovú zástrčku.

Naše československé normy používali ochranný vodič PEN, ktorý bol vytvorený priamo v zásuvke a to pripojením žltozeleného "nuláku" na ochranný kolík zásuvky a potom na jednu z dvoch dierok zásuvky. Potom pracovné prúdy tečúce cez vodič PEN vytvárajú úbytky napätia a pri zanedbanej inštalácii môže byť rozdiel napätí medzi ochrannými kolíkmi dvoch zásuviek (a teda u TV s pripojením 3-vodičovým v systéme PEN vedení aj medzi napr. dvomi plášťami koax vodičov). Ak sa potom tieto rozdielne potenciály prepoja napr. HDMI vodičom tečie prúd tade, kde nemá a spôsobuje brum, vlnenie obrazu atd.

Pretože rástol počet prístrojov ktoré sú ťažko citlivé na tieto "bludné" prúdy a ubúdal počet prístrojov s oddeľovacími trafami (používajú sa namiesto klasických tráf spínané zdroje, ktoré nemajú galvanické oddelenie) zaviedol sa 3-vodičový systém v zásuvkách 230V -> čierny vodič L, modrý vodič N a žltozelený vodič PE.
Vodiče PE a N sú oddelené v rozvodni kde je PE zvlášť uzemnený a je už len ochranný, nesmú cez neho tiecť v bezporuchovej prevádzke žiadne pracovné prúdy a teda nehrozí rozdiel napätí na kolíkoch zásuviek.

Odpojenie ochranného vodiča PE pre ochranu kovovej časti TV pred nebezpečným dotykovým napätím je síce účinné ale nebezpečné. Ako som písal treba potom TV nainštalovať tak aby sa tam nedostali deti, psi, vlci, vtáci a mačky. Takto sú chránené napr. VVN rozvody :), pritom vtáky sú poučené a vedia že musia sedieť len na jednom napäťovom potenciále.
davidasis (10)|4.9.2012 22:32
sanchez13: Na tuhle věcičku jsem už taky přišel, ale jak je známo, u satelitu jde "proud" a "příkazy" oběma směry. u TV to stačí jenom jedním a to k TV.Tyhle věcičky nejdou instalovat na satelitní rozvod a pro satelit jsem žádnou nenašel. Ono, to by problém vyřešilo, ale potom by to nefungovalo...
visper (270)|4.9.2012 22:57
Já bych toto na lehkou váhu nebral. Když si to udělám doma a zabije mne to, tak je to můj problém. Ale ty to vytahuješ mimo byt. Když se v té TV něco prošlehne tak zabiješ třeba souseda na střeše. Dej si tam aspoň oddělovací trafo 230/230V.
sanchez13 (1071)|4.9.2012 23:21
jo mas pravdu, uvedomil som si to :-). Problem robi napajanie LNB a riadiace povely (to neprejde cez ten oddelovac)...

Je este moznost pouzit (ak to chces mat zapojene podla predpisov) oddelovaci transformator (220V:220V) cez ktory zapojis tie spotrebice, ktore robia problem.

edit: visper ma uz predbehol :-)
davidasis (10)|10.9.2012 11:19
Tak mám novou zkušenost. Bohužel to nebylo tím odporem, jak jsem měřil pomocí multimetru. Ono sice na chvilku pomohlo to odpojení HDMI od PC a od druhé TV odpojení zemnícího kolíku, ale problém se vrátil.
Tak jsem s technikem zkoušeli dál, až jenom náhodou jsem oddělal DVD přehrávač, na kterém stojí ten příjímač TechniSat. A bylo hned po problému. Celou dobu to jede v pořádku, bez problému. Dnes jsem zkoušel vrátit DVD přehrávač na původní místo, nezapínal jsem ho a ani nepropojoval žádným kabelem. Na něho jsem dal přijímač a problém se hned objevil ... Dobrý, co?
Já si to vysvětluji tak, že DVD přehrávač(zn.Sigmatek) je celý kovový a druhá věc, může mít v sobě nějaké silné trafo, které může vydávat ruchy. Prostě jednoduše řečeno, za celou tuto anabázi může blbej DVD přehrávač ...
dawie (90)|10.9.2012 12:58
Wow, nevídané :-D
Ale děkuji za zjištění....mám totiž ten samý problém i umístění STB (na DVD/receiveru pro domácí kino All in one....velká kovová krabice). takže můžu začít laborovat s rozmístěním komponent :-/ Což bude horší, místa moc není
davidasis (10)|11.9.2012 23:19
To se tomu nikdo už nediví? Mně to teda připadá přinejmenším jako zajímavé zjištění ...
Tohle zjištění vyvolalo na foru parabola.cz dost pozdvižení až spíš bláznoství.
Abych se přiznal a pochválil to zde, tak jsou tady víc technicky uvažující lidi, než na výše zmíněném foru. Tady se to alespoň někdo snaží řešit rozumně :-)