Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Přechod z CRT na LED TV s DVB-S tunerem

Iskandar (2)|24.9.2012 17:41
Dobrý den!
Potřebuji poradit. Chci si koupit LED TV s funkcí DVB-S tuneru (také je v ní funkce DVB-S2). Mám na balkoně parabolu. Z ní mi vede
koaxiální kabel do tuneru GoldenStar. Ten mám propojený s DVB-T tunerem (s pokojovou anténou) a zapojený do TV. Dívám se na 3 satelity Hotbird, Sirius 23 a Amos 1/2 - ty mi namontoval technik při instalaci paraboly a set-top-boxu. (Kanály mám zadarmo nepoužívám dekódovací karty atd.) Chtěl bych přejít na LED a nevím, jestli je možné nějak tyto satelity přesunout ze starého set-top-boxu do TV, abych nemusel zbytečně používat set-top-box, a ušetřil tak na elektřině, místě atd.
Navíc bych se chtěl zeptat, jestli s novou TV budu automaticky chytat MPEG 4 kvalitnější satelitní kanály přes DVB-S2 tuner. Prosím o radu a třeba i nějaké tipy či vychytávky, jsem v tomto oboru laik.
Děkuji :)
Dagy2 (3153)|24.9.2012 18:13
1/ nekupuj si LED - nevleze se ti do bytu dveřma :) LED TV neexistujú, to len pre info keď ťa predajcovia budú oblbovať rôznymi údajmi.
Existuje len LCD a tá môže mať 3 druhy podsvietenia:
- trubicami CCFL -> staré a najlacnejšie modely
- LED diodami na okrajoch LCD obrazovky -> edge LED, to je to, čo Samsung prehlásil za LED TV a používajú to všetky elektrá v letákoch!
- LED diodami s priamym podsvietením -> local dimming - LED diody sú v určitých štvorcoch pod panelom s tekutými kryštálmi. toto sú najdrahšie modely, rádove o 100% drahšie než edge LED

2/ keď si vyberieš správny TV , t.j. s tunerom DVB-T MPEG4 (prípadne možno dnes už aj s DVB-T2) a DVB-S2 tak budeš môcť zahodiť obe krabičky k tvojmu terajšiemu CRT TV a používať jedno diaľkové a jednu bednu na DVB-T vysielanie z antény a DVB-S2 z tvojej paraboly.

Pokiaľ zostaneš u družíc ktoré máš nastavené (netuším čo na nich pozeráš) ale hovoríš že je to FTA, teda bez karty, tak to bude fungovať dobre.
Nedokážem ti poradiť s HD programami pretože neviem čo je Sirius a Amos, hotbird zrejme myslíš na pozícii 13E. sirius bol niekedy na 4E ? a Amos na 5W ale družice sa rôzne presúvajú a premenovávajú, takže lepšie používať pozície na ktorých sú.
Pokiaľ by si chcel niečo kodované, tak pozor na to, že TV zvládne len jednu kartu a aj to je väčšinou s problémami - dekodovanie nefunguje spoľahlivo ako u externých STB.
KamilZ (10277)|24.9.2012 18:21
Iskandar: u TV s DVB-S2 tunerem nebudeš mít s příjmem problém. Sice budeš mít o něco horší komfort než u externího STB (záleží na TV, jak má udělané ovládání a možnosti, třeba SHARP je skoro nepoužitelný, Samsung a LG celkem OK), ale pojede to bez problémů, obzvláště pokud se díváš pouze na FTA a nepotřebuješ CI modul. Pokud přijímáš signál ze tří pozic (máš tři konvertory), tak si pohlídej, aby měla TV DiSEqC umožňující 4 volby (A,B,C,D nebo 1,2,3,4). Některé sice mají potřebnou verzi DiSEqC, ale v menu jsou omezené pouze na dvě pozice A+B nebo 1+2.

Nakonec vyšší (resp. použitelné :-) ) modely TV se většinou stejně už dělají jen s DVB-S(2) tunerem, takže nemáš co ztratit a případný nový externí STB dokoupíš vždy bez problémů.
Dagy2 (3153)|24.9.2012 18:45
Napr. LG LW650s má určite:
- DVB-T MPEG4
- DVB-S2 MPEG4
- ovládanie DiseqC pre 4 družice resp. motor
- CI+ slot na dekodovacie karty, nutné trafiť správnu kombináciu karta+modul+TV

- zoznamy naladených programov možno kombinovať tak, že v jednej rade DVB-T a DVB-S2 rôzne skombinované. Nerobí mu to problém.
- možnosť zapnúť HbbTV v servisnom menu
- clouding na veľmi akceptovateľnej úrovni - u mňa nepozorovateľný


zdá sa že je to snáď lepšia voľba ako modely 2012 až na vylepšené 3D u modelu 2012 a tuším tiež DVB-T2 tuner u niektorých modelov 2012
Iskandar (2)|24.9.2012 18:46
Děkuji! Přes Hotbird, Sirius 2/3, Amos 1/2 chytám Rusko a Ukrajinu. Nainstaloval mi to technik, který v Praze seřizuje satelitní televize ze zahraničí. Šlo by ale zkopírovat tyto satelity z set-top-boxu do TV a rovnou používat jen novou TV?
KamilZ (10277)|24.9.2012 19:25
Satelity nezkopíruješ, protože jsou na geostacionární dráze a to zatím nedokázala ani Čína :-). Pokud myslíš přenést nastavení naladěných stanic z tvého existujícího STB přímo do TV, tak na to asi zapomeň. Některé Tv sice mají software, kterým můžeš editovat seznam stanic, ale nebude to kompatibilní formát s exportem z Tvého GoldenStar, který to tedy předpokládám to umí, když se na to ptáš. Je možné, že to půjde nějak zkonvertovat, pokud jsou oba formáty (z TV i z GoldenStar) v lidské podobě (např. XML), ale bude to ruční práce nebo něco málo programování/scriptování nebo napsání XSLT transformace apod.
Dagy2 (3153)|25.9.2012 08:48
Najviac šancí by som dával programom typu SetEdit, ktorý dokáže komunikovať takmer s každým SAT prijímačom ale pravdepodobne nie s TV.
Ale minimálne dokážeš exportovať dáta z prijímača a potom ich podľa toho editovať do TV.
Aj keď - TV majú po väčšine veľmi jednoduché (myslím primitívne, nie jednoduché pre užívateľa) ladenie a umožňujú len prehľadanie celej družice alebo zadanie transpondéra a tým to končí. Takže
1/ pripojiť kábel do telky, nastaviť na jednotlivé pozície tie správne družice a zapnúť vyhľadávanie.
2/ pozrieť sa na výsledok vyhľadávania a skontrolovať či sú tam kanály ktoré požaduješ
3/ TV naladí aj hromadu zakodovaných kanálov, ktoré sa nedajú vo väčšine zo zoznamu zlikvidovať - takže teraz musíš urobiť ručné nastavenie favoritných zoznamov aby si získal použiteľnú konfiguráciu.

Editory do PC pre TV existujú tiež.
mirekv (7169)|25.9.2012 09:35
OT: kua kluci, vy snad na TVF sedíte pořád, já než se dostanu k dotazu, tak už je 10 odpovědí!
Já bych osobně do TV se SAT tunerem nešel, raději sólo a s nahráváním, že nepoužívaš karty, není vyloučeno, že to zítra může být jinak. A problémů TV se SAT je tu dost a dost. Z množství ovadačů není třeba mít strach, TV ovladač stačí na zap/vyp.
interfernet422 (1575)|27.9.2012 23:08
Hlasuji se za TV bez DVB-S tuneru. Pořízením externího sat. stb předejdeš všem možným současným i budoucím problémům se satelitním příjmem. Prolez zdejší fórum a najdeš jich tu dost. Nekompatibilita CAM modulů, nemožnost nahrávání, nelze třídit programy, tvořit oblíbené atd.