Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Rychlé zastarávání a poruchovost spotřebičů

Ivo Mašek (10205)|18.10.2012 11:10
Výrobci elektroniky a spotřebičů mnohdy čelí obvinění, že úmyslně zkracují životnost svých produktů, aby přinutili zákazníky koupit si dříve další. „Není možné si být jistý, ale často máme silná podezření,“ domnívá se Christopher Inaebnit, který vede ve švýcarském městě Prilly podnik La Bonne Combine, zabývající se opravami elektrospotřebičů.
[QUOTE]Čím dál tím víc spotřebičů a elektronických zařízení se zdá být vyrobeno s plánovanou poruchovostí či zastaráváním, což je věc, která se dá často vytušit, ale jen zřídka prokázat, píše list Le Monde.
„Podívejte se na tohle,“ říká opravář Felice Suglia a přináší desku s plošnými spoji. „Tohle je srdce televize. Kondenzátory jsou přiletované přímo vedle chladiče napojeného na tranzistory. Kondenzátory jsou citlivé na teplo. Proč je výrobce dal sem, i když je dost místa na opačné straně desky?“ ptá se.
Trendem podle Inaebnita je také to, že nové výrobky se čím dál hůř opravují, navíc některé spotřebiče jsou navrženy opravdu překvapivým způsobem. „Výrobce tabletů používá oboustrannou lepicí pásku, která je pevnější, než jsme kdy viděli. Abychom se dostali k elektronickým komponentům, musíme ji rozlepit horkovzdušnou pistolí. Sebemenší chyba a tablet je zničený,“ uvedl Inaebnit nad rozebraným tabletem.
Plánované zastarávání má širokou škálu podob. Kovové součástky v mobilních telefonech se nahrazují plasty, takže jsou křehčí. Dalším způsobem je například změna koncovky pro nabíječky, anebo vůbec vývoj příslušenství, které je kompatibilní jen s některými modely.
Nejextrémnějším případem je, když výrobce naprogramuje do svých výrobků přesnou životnost. Někteří výrobci paměťových karet pro fotoaparáty nebo telefony omezují podle odborníka na multimédia a komunikace Toniho Condeho počet možných snímků nebo nahrávek. Překročíte určitou kvótu a karta bude nepoužitelná.
Totéž platí pro tiskárny. Některé jsou naprogramované, aby přestaly tisknout po určitém počtu výtisků. Podobně tomu bylo například i u některých kávovarů, které po určitém počtu káv přestaly fungovat a ukázaly zprávu, že je čas na údržbu.
[/QUOTE]
píďa_m (716)|19.10.2012 22:33
malinko si dovolím polemizovat:
- kondenzátory jsou blízko chladičů výkonových prvků proto, že kompenzují rychlé napěťové úbytky (špičky), které vznikají při zatížení těch prvků vlivem odporu přívodních pásků DPS. Očividné je to například u hlavního processoru na matherboard ve vašem PC.
- vše se miniaturizuje, takže filtrační kond. (celkem velký) je blízko všeho co topí, neb třeba ve zdroji pro notebook ho nelze jinam nacpat, protože není kam.
- kovové součástky se nahrazují plastovýmy proto, že jsou lehčí a levnější.
- ad lepicí páska, výrobce neuvažuje o tom, že by to někdo rozebíral a opravoval. .. už jste někdy někdo zkusil vyměňovat pasivní součástku v mini-mini SMD technologii ?... klasická SMD ještě jde ale m-m ne.
- o firmwarových omezeních životnosti zařízení si myslím pouze to, že výrobce ušetřil za "kurvítko", které by tam jinak musel instalovat.
ai (2993)|20.10.2012 02:23
neni treba je ospravedlnovat, mam vlastni skusenost, vyletoval jsem vsechny kondenzatory a dal nove, kde monitor zase jede, predtim kleknul monitor presne asi po trech letech, nebo tedy presneji ty nejlevnejsi, shitove kondenzatory , co se v nem nafoukly ... na internetu je to dokonce byznys, kde si muzete objednat vsechny kondenzatory presne na vas monitor napr., pokud se vam nechce je shanet zvlast, da se to takto jednoduse , kde to prijde postou ...

setri se vsude, i na nepravych mistech , kde zhruba se s toho odviji zivotnost pristroje, lidi uz neopravuji jako drive, hned kupuji nove, to je take znamka , ze se maji vsichni dobre :-)
geronimoh (2327)|20.10.2012 10:31
[QUOTE=ai;428984]..... lidi uz neopravuji jako drive, hned kupuji nove, to je take znamka , ze se maji vsichni dobre :-)[/QUOTE]

že by si třebas nějaká švadlena když přijde z práce přepájela pár kondíků na plošňáku v televizoru ? :-D

Pamatuju dobu před rokem 1989 a rozdíl je v tom, že tehdy byla uměle předražená spotřební leketronika a levná práce, takže nebyl takový problém zavolat opraváře, který ty součástky vyměnil. Dnes je spotřební elektronika levnější, ale práce servismanů dražší, než tehdy, takže si každý rozmyslí, jestli se mu vůbec vyplatí investovat do opravy spotřebky, která má dnes velmi krátkou životnost. Leda by mu servisman současně dokázal vymontit "kurvítko". B-)
mirekv (7169)|21.10.2012 16:18
"kondenzátory jsou blízko chladičů výkonových prvků proto, že kompenzují rychlé napěťové úbytky (špičky), které vznikají při zatížení těch prvků vlivem odporu přívodních pásků DPS."

S tím lze souhlasit pouze částečně, ve spotřební elektronice je místa dost, kondenzátor stačí umístit o pár mm dál, nebo jej odehnout od chladiče. Často se chladiče přímo dotýká.