Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

obrazově nejlepší současná dostupná 55+" LED(LCD) TV

KamilZ (10277)|5.12.2012 19:45
Věřit tomu můžeš. Já zase věřím, že na obraz to žádný vliv mít nebude, větší rychlost není potřeba (nebo se Ti TV při pohybu v menu kouše?) a posledním dvěma, no comment. Nebo chceš v TV hrát Call of Duty? A kdo ten obsah a funkce bude dělat a rozvíjet? Jak časté je rozšiřování funkcí u starých modelů? Stále jsi neřekl, k čemu to konkrétně bude prakticky použitelné, tohle jsou jen reklamní tlachy ze strany Samsungu.

To si raději za ty prachy (nečekám, že to bude stát pod 3kKč, třeba se pletu) dám raději něco takového: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
joeh (1358)|5.12.2012 20:03
KamilZ - to je tvoj subjektívny názor, podotýkam skeptický a ničím nepodložený. Dokonalejší soft - / náročnejší / musí byť podporený adekvátnym výkonom, inak to nemá zmysel.
Ja tomu verím, ty neveríš. Nic sa nedeje do 21.12. nejak vydržíme.
jarino1978 (8045)|5.12.2012 20:39
[QUOTE=zatty;434893]bohužel dnešní telky se mi nelíbí a nevím co si pořídit......[/QUOTE]
sme dvaja a na to, čo si napísal, mám rovnaký názor. Zbytočné kraviny, ale na kvalitu obrazu - to je to, k čomu je TV určená, sa už nikto nedíva. Potom sú na trhu paškvili typu Smart TV...:-k
KamilZ (10277)|5.12.2012 21:05
[QUOTE=jarino1978;434910]sme dvaja a na to, čo si napísal, mám rovnaký názor.[/QUOTE]
Nemáš pravdu, jsme minimálně tři :-)
Heartwork (2358)|5.12.2012 21:13
Tak TOSHIBA 55ZL1 už visí na zdi, bohužel zatím nedorazila objednaná kalibrační sonda TPA-1, takže si nemůžu začít hrát na plný úvazek. :)

Na testování taky ještě nebyl čas, letmo jsem prolítnul menu a návod - ke šťourání tam je to toho celkem dost. Zatím jsem vypnul pouze "kurvítka obrazu" a zvolil režim obrazu "Hollywood Pro", který mi přijde pocitově nejblíže mému kalibrovanému Samsungu.

První dojem bez extra nastavování a kalibrace?
Poměrně velká TV s krásným obrazem a černou, která je opravdu černá (i ve tmě). Za loňskou startovní cenu 5000 € celkem úlet, za dnešní cca. poloviční cenu super televize. 8-)

Až to testnu a poladím k obrazu svému (věřím, že to půjde), možná hodím nějakej stručnej report.

Pár prvních postřehů:

1. TV má aktivní chlazení (větráčky - nejspíše víc kusů), asi odsávají teplo z 3072 kusů diod + chladí ten playstation procesor, moje uši je slyší - ovšem méně, než-li větráky v Onkyu či Xtreameru. Každopádně při vypnutém zvuku slyšet jsou - pískání či další známé pazvuky se nekonají.

2. blooming tam je - z čelního pohledu prakticky neviditelný, ale s rostoucím úhlem roste i blooming - takže malý světlý objekt na tmavém podkladu je ok pouze z čelního pohledu, pokud se budete dívat na TV z boku - uvidíte kolem objektu svatozář. Odměnou za to je ovšem absolutní černá ve zbytku obrazu (a to opravdu i ve tmě) - LEDky se vypnou, zón je tam 512. Pokud se díváte zepředu - dostáváte max. obraz.

3. při zapnuté TV mi stále svítí modrá dioda, která indikuje zapnutou TV - zatím jsem nenarazil v menu na položku, jak ji vypnout - nemusím ji tam mít.

Další postřehy později či na vyžádání. :)

Kdyby si pro ni někdo náhodou chtěl zajet ven, tady jsem změřil a zvážil krabici: :)

[ATTACH=CONFIG]20760[/ATTACH]
toshiba-zl1-krabice.jpg
zatty (1215)|5.12.2012 21:21
osobně sem nikdy nebyl zastáncem Smart TV docela se mi líbí jejich přejmenování na SMRT TV a to doslovně, tydle serepetičky opravdu dělají smrt TV, když si vezmu co se odehrálo za posledních 5let, vlastně nic extra, pořád jsou tu LCD panely a ty lepší jsou na 200Hz frekvenci, ale ty tu už byly před xlety např. modely sama A řady či snad nadčasová B750 nebo fámozní toshiba ZV(200Hz), od té doby se nic neudálo jen místo kvalitních trubic přešli ne méně kvalitní ledky, a je jedno jestli to cpou na boky nebo ze zadu furt to je LCD panel a ten je již nějakou dobu na Zenitu...

ve své podstatě kamil nemusí nic podkládat, proč dokonalejší soft a tím náročnější hardware....nevidím v tom žádný smysl...jediný je fakt že bych chtěl v telce mít naistalované poslední far cry..já nechci ale 55" AIO to je k ničemu stejně tak jak 22"AIO já chci kvalitná Display a něj se dívat a to nechci jen já ale i dalších 98% obyvatel....ten výkon je opravdu pak zbytečný...slušné STB příjmače hrají na 400MHz MIPS processoru a nemyslím že by to bylo bůh ví co našlapaného (oproti i5) ale je k tomu slušný soft a přitom 1080p hraje jak víno, tak nevidím proč v TV musí být v základu Dual Core na cca 2000MHz s 2GB ramkou a cpát do toho ještě výkonější kit....to mi můj mozek nebere co mi to přinese, výkon LCD panelu to rozhodně ale nezvedne, ani mu nezrychlí InputLag, a že mi to spustí Aplikaci ne za 7s ale za 5s tak to je fakt ukradené...
joeh (1358)|5.12.2012 21:30
Heartwork - gratulujem, ať ti slúži. Report určite uvítame všetci.
vivid.sk (11472)|5.12.2012 21:45
[QUOTE=zatty;434920].já nechci ale 55" AIO to je k ničemu stejně tak jak 22"AIO já chci kvalitná Display a něj se dívat[/QUOTE]
Dobre si to vystihol. Ale ked sa pozries na trend nielen v tejto sfere, ale kdekolvek (audio - AVR, fototechnika a urcite by sme nasli aj ine), tak vsade nam vyrobcovia podsuvaju zbytocne (a zial nedorobene alebo scasti nefunkcne) funkcie, ktore skratka "musis mat".


A pritom je to tak jednoduche - ja naozaj nepotrebujem nic ine len kvalitny spickovy panel s jednym HDMI vstupom, bez tunerov, scalingu, media playera, reprakov a smart chujovin. Nechcem platit o 40% viac za nieco, co nepotrebujem a nevyuzijem. Radsej chcem zaplatit za nieco, co vyuzivam.
- Na audio tu mame zosilnovace/AVR s reprakmi (ktore si clovek, ktory nieje uplne nahluchly nakoniec musi dokupit).
- Na filmy/video tu mame MMC/HTPC, ktore si clovek, ktory si chce vychutnat film bez neustalych problemov tiez musi dokupit.
- DVB-S detto.

Zial kvalitny HW je drahy (a je jedno v akom segmente), vyrobcovia to vedia. Preto vymyslaju hluposti na odputanie pozornosti od toho podstatneho - co ma dany vyrobok primarne poskytnut.
Heartwork (2358)|5.12.2012 22:09
[QUOTE=vivid.sk;434924]
A pritom je to tak jednoduche - ja naozaj nepotrebujem nic ine len kvalitny spickovy panel s jednym HDMI vstupom, bez tunerov, scalingu, media playera, reprakov a smart chujovin. Nechcem platit 40% za nieco, co nepotrebujem a nevyuzijem. Radsej chcem zaplatit za nieco, co vyuzivam.
[/QUOTE]

Sice nevím, jak by se taková TV označila, aby nebyl v šoku ten, kdo ji doma zapne a ono nic, ale jinak absolutní souhlas s tebou i se zattym.

Hromada píč.vin, který člověk zaplatí zbytečně aniž by o to stál.

Vidím to na svojí nový Toshibě, hromada věcí nad rámec - spoustu věcí jsem nechal v krabici: stojánek, 500 GB HDD, možná poměrně "kvalitní" reproduktor, hromada kabelů a nakonec tam přidám i dálkáč, protože používám Logitech Harmony One. :)

O tom, co je narvaný v TV a zaplatil jsem to aniž bych to kdy využil ani raději nemluvím - multituner DVB-C, DVB-C2, DVB-S, DVB-S2, DVB-T, DVB-T2 nebo co mi to tam všechno ještě narvali..., co já s tím teď?! Vždyť nemám ani chuť testovat funkčnost těch věcí - kdoví jak a jestli to vůbec funguje. :-E

Nemáme to lehký. :-!!!

- - - - doplněno - - - -

Děkuji, joeh. :)
joeh (1358)|5.12.2012 22:18
- dnešné zobrazovače sú dostatočne kvalitné, to signál je bída.
dumar (59)|6.12.2012 14:50
[QUOTE=Heartwork;434918]Tak TOSHIBA 55ZL1 už visí na zdi, [/QUOTE]
Gratulace ,k zakoupeni rolls royce mezi televizemi. Doufam ze budes dal pokracovat v recenzi na tvou tv :-). A co prvni dojem pri zapnuti Toshiby? Tvuj zkalibrovany Sam. mel asi hodne dobry obraz a cotedy prime srovnani s nezkalibrovanou Toshibou? diky za reakci a uzivej si obrazu
Ivo Mašek (10205)|6.12.2012 19:57
Jo, dobrej kauf :-)


Heartwork (2358)|7.12.2012 20:27
Prvotní nadšení z vynikající TV právě pominulo - špatná zpráva, hlavně pro mě :)

Nastal víkend a čas hlubšího bádání a hle - při zobrazení odstínů šedi (grayscale) jsem narazil na první chybu mého kusu ZL1 (doufám, že ne celé řady).
Ve spodní části obrazovky (panelu) je tmavší pruh a zhruba uprostřed panelu je pro změnu tmavší flek - viz. foto.
Na nekvalitu fotky prosím nehleďte, pro ilustraci vady (dle výrobců předpokládám spíše vlastnosti) myslím dostačující (viditelné spíše z větší vzdálenosti).

[ATTACH=CONFIG]20783[/ATTACH]

Jedná se o onen Dirty Screen Effect? efekt "špinavé obrazovky"?
Mám naději, že jiný kus bude o.k?

Musím uznat, že mě to celkem rozladilo, protože od doby, co jsem to zjistil, to vidím pomalu na každé světlé ploše (lyžování, zasněžené hory, hokej, ale zahlédl jsem to např. i při fotbale) - soustředím se na to víc než na děj. :)
Tohle se mi nelíbí, takže zkusím jiný kus (pokud bude obchodník svolný), jinak bohužel vracím. Na velký kompromisy u TV za bezmála 7 pětek nejsem připraven. :-!!!

Dále můžu zodpovědně říct, že pokud deaktivuji vypínání LED diod (Local Dimming), přidám podsvícení a dám zobrazit ve tmě čistě černou plochu - je tam též clouding (oblačnost).
Což ovšem v konečném důsledku (na rozdíl od DSE) vůbec nevadí a na podání obrazu to nemá vliv, protože pokud aktivuji řízení LED diod, je rázem po problému a černá je absolutně černá ať už při zobrazení černé na celou plochu, tak i např. při filmu, kde je v určité části tma - tam se LEDky vypnou (zhasnou) nebo se jim řízeně ubere jas (svítivost). Tohle pracuje bez problémů a k obrazu či podání černé (která je jiný level i proti mému Samovi) nemám zatím žádnou výtku.

Svět se v prde. obrací - co jsem mohl čekat, když japonci svěřili montáž polákům. :-I

Snažím se referovat poctivě - vím, že to není TV za pětikorunu a někdo by mohl být z podobných zádrhelů celkem na prášky - já to snad ustojím. :)
Snad nejsem přílišný perfekcionista, když požaduji za své peníze přiměřenou kvalitu?!
toshiba-zl1-error.JPG
Heartwork (2358)|7.12.2012 20:42
[QUOTE=dumar;435007]Gratulace ,k zakoupeni rolls royce mezi televizemi. Doufam ze budes dal pokracovat v recenzi na tvou tv :-). A co prvni dojem pri zapnuti Toshiby? Tvuj zkalibrovany Sam. mel asi hodne dobry obraz a cotedy prime srovnani s nezkalibrovanou Toshibou? diky za reakci a uzivej si obrazu[/QUOTE]

Díky :)

První dojem velmi dobrý (druhý již o chlup horší), Toshiba nepřišla nastavena vůbec špatně - při přepnutí na režim "Hollywood Pro" je obraz pocitově celkem blízko kalibrovanému Samovi, na kterém mě ten obraz bral tak nějak víc, ale to může být způsobeno zvykem a hlavně přechodem na větší úhlopříčku - co je malé, to je hezké, že?! :)

Sonda mi ještě nepřišla, takže by to byly celkem předčasné soudy. Jinak je to parádní TV, cena stále padá, takže pokud člověk chytne dobrý kus - není k ní v současné době žádná LCD alternativa (aspoň ne v této cenové).
eevil (92)|7.12.2012 22:16
Jo, to bude ten DSE. Na svém Philipsu 9706 to pozoruji také (taky Poláci:)). Ale už jsem se s tím naučil víceméně žít...Zajímalo by mě, jak si ta Toshiba poradí (při zapnutém dyn.podsv.) s nějakou ponurou/tmavou scénou, které je třeba jen trochu v pohybu? Na mé TV občas vidím, jak se různě rozsvěcují a pohasínají LEDky. Trochu to kazí dojem ze sledování...i když je potřeba říci, že poslední firmwary to celkem vyladily:)
hakmar (401)|7.12.2012 22:52
Asi dnes to je jedno, či je to plazma alebo LCD, lebo ja na E6500 mám tiež jemný DSE.
Heartwork (2358)|7.12.2012 22:59
Hm..., tenhle efekt jsem na žádné TV ještě neměl, ale koukám, že je toho plný internet:
http://www.google.cz/search?q=Dirty+Screen+Effect&rls=com.microsoft:cs&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=1&um=1&ie=UTF-8&hl=cs&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=iGLCUIyYH6mE4gSGkIGIBA&biw=1403&bih=880&sei=zmLCUInvJ8fL4AT1nID4Bw#um=1&hl=cs&tbo=d&rls=com.microsoft:cs&tbm=isch&sa=1&q=Dirty+Screen+Effect&oq=Dirty+Screen+Effect&gs_l=img.12...0.0.0.30265.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1c.hivzE0BVEnM&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=2fcaa86fc245ff45&bpcl=39650382&biw=1403&bih=917

To sem na tom jako ještě dobře, jo?! :)

Nevíte někdo co to znamená, to je vadný panel, problém s podsvícením nebo špatná montáž ve fabrice?
Já to tam nechci :)

Na ty tmavé scény v pohybu se ti podívám - nic podivného jsem zatím nepozoroval a to na to chodím s lupou, jen tím "při zapnutém dyn.podsv." si měl na mysli co? Jako aktivované řízení LED diod? Snad si nemyslel nekoukatelný dynamický režim obrazu?

- - - - doplněno - - - -

hakmar


Tak to si mě překvapil - to už je dneska i na plazmě? tyhle pruhy, zebry, fleky, špína...?

Vždyť to říkám - svět se v prde. obrací :)
joeh (1358)|7.12.2012 23:06
Jemný DSE - za roky užívania TV, od CRT delta, inline, trinitron až po dnešnú plazmu bol tento efekt vždy. Dokonca u typu trinitron /kontrastne najlepší typ/ boli na jasnej ploche vidieť dva tenké, zvislé pruhy. /spevnenie masky/
hakmar (401)|7.12.2012 23:26
Niekde som čítal, že to vraj spôsobuje zle nanesený antireflexný filter.
Tiež som DSE videl u kamoša-suseda, ktorý má LG 55LE8500 a tam je to vidieť dosť veľa po celej ploche obrazovky. A aby som nehovoril iba o E6500, tak aj Panasonic to má, napr. ST50 http://www.youtube.com/watch?v=vpyH4M6PaFY
Heartwork (2358)|7.12.2012 23:27
Nechci tolerovat žádný DSE :) U Sama jsem si toho nikdy nevšiml, ale když jsem ho teď testnul na ty stupně šedi, taky má pár svislých pruhů, ale nikterak neobtěžují.

Čím je to vůbec způsobeno někdo ví?! Neleze mi do hlavy, že když tam pustím barvu nebo světlejší odstín šedi - nevidím asi pruhy ani flek:

[ATTACH=CONFIG]20784[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20785[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20786[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]20787[/ATTACH]

Moje smůla je, že nemám rád přezářený obraz a podsvícení mám nastaveno na 40 ze 100, u Sama to bylo na 5 z 10 - a tam je to právě pak vidět víc než když podsvícení naperu naplno.

Chci televizi, která bude čistá ve všech tónech šedi, stejně jako v barvách. :)

Bláhově jsem se domníval, že do dražší TV uříznou bezvadný kousek LCD panelu, ale myslet opravdu znamená hovn. vědět.
toshiba 064.JPG toshiba 066.JPG toshiba 068.JPG toshiba 072.JPG
Heartwork (2358)|7.12.2012 23:39
[QUOTE=hakmar;435245]Niekde som čítal, že to vraj spôsobuje zle nanesený antireflexný filter.
Tiež som DSE videl u kamoša-suseda, ktorý má LG 55LE8500 a tam je to vidieť dosť veľa po celej ploche obrazovky. A aby som nehovoril iba o E6500, tak aj Panasonic to má, napr. ST50 http://www.youtube.com/watch?v=vpyH4M6PaFY[/QUOTE]

Aha..., no ono toho v těch dnešních výrobcích bude asi špatně poněkud více - myslím až nezdravě. :-D

Ten Panasonic to má taky moc hezký - to je pro změnu vertical banding, ale vypadá to dost stejně :)
http://www.google.cz/search?hl=cs&client=opera&hs=QWS&channel=suggest&q=vertical+banding&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=39650382&biw=1412&bih=922&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Zm_CULjiFamj4gSVhIHQBA
hakmar (401)|7.12.2012 23:41
V dnešnej dobe, je to asi iba o šťastí, ale osobne si myslím, že z dnešných TV má DSE i keď len nepatrný asi každá.
Heartwork (2358)|7.12.2012 23:48
Ve finále jsou na tom stejně i TV za 150, 250 a více tisíc - smutná realita, něco je špatně. :-k
hakmar (401)|7.12.2012 23:55
Ono, asi masám ľudí, ktorím to predávajú je to jedno, lebo to tam nevidia, resp. si myslia, že to tak má byť, ale čo s nami ostatnými, ktorí chcú za svoje prachy aj adekvátnu kvalitu. Osobne by mi stačil iba panel z čo naj obrazom a jedným HDMI vstupom.
joeh (1358)|8.12.2012 00:01
hakmar - mám na TV obsadené 3*HDMI a švrtý mi chýba.
tdlmarek (1566)|8.12.2012 00:05
Hakmar: Nějaké velkoformátové LCD panely dělá NEC. Viděl jsem to využité i v praxi - jako zobrazovadlo pro HTPC.
vivid.sk (11472)|8.12.2012 00:06
joeh> do TV sa nepripajaju HDMI kable (len jeden), na to sluzi AVR (tam ich mas v strednej triede kludne aj osem).
Heartwork (2358)|8.12.2012 00:08
Přesně jak píšeš - jednotlivci s tím nic neudělají a je to čím dál tím horší.

ZL1 se mi líbí, je to TV dle mého gusta, ale za svý prachy taky nehodlám podporovat šlendriján.

Málo co mě rozhodí, jsem celkem dobrodruh, což taky potvrzuje to, že jsem dal tuhle ne zrovna levnou TV do košíku aniž bych ji kdy viděl na vlastní oči :)
Ale teď abych se ji bál vyměnit, protože se hravě může stát, že druhá bude takovej sajrajt, že budu :-k a třetí mi už nikdo nedoveze.
Pak mi zbude pouze při 40" čekat na OLED - a kdo ví, co to bude za sajrajt, než to vychytají.
joeh (1358)|8.12.2012 00:08
- a ked AVR nemám ?
vivid.sk (11472)|8.12.2012 00:11
Tak si kupis. Predpokladam, ze ak riesi clovek v tomto vlakne kvalitu TV do extremov, na vstavanych repracikoch zvuk naozaj nepocuva (a skutocne hluchych invalidnych zakaznikov az tak vela nieje).

Zadalsie, napichanych x-kablov v TV urcite esteticky nevyzera, obzvlast to nieje dobry napad, ak mas TV na stene.
Heartwork (2358)|8.12.2012 00:11
Tak si ho koupíš :)

Ale to už jsme na hony daleko od tématu: obrazově nejlepší současná dostupná 55+" LED(LCD) TV

vivid byl rychlejší, ale stejně vtipnej :)
joeh (1358)|8.12.2012 00:12
[QUOTE=Heartwork;435255]ZL1 se mi líbí, je to TV dle mého gusta, ale za svý prachy taky nehodlám podporovat šlendriján.[/QUOTE]
- tak tomu nerozumiem...
vivid.sk (11472)|8.12.2012 00:17
To je pravda, uz sme OT. Nerad by som (opat) odbocil k audiu na 5 stran, je to vzdy o tom istom.
Heartwork (2358)|8.12.2012 00:20
Přeložit to neumím, ale znamená to, že se mi Toshiba 55ZL1 jako televize libí, má vše co požaduji, rád bych si ji nechal, ale "trošku" mi vadí ta "drobná" vada na panelu.
A to, že nehodlám podporovat šlendriján znamená, že budu muset tu TV nejspíše vrátit (i přesto, že se mi líbí), abych nežil s pocitem, že ze mě někdo udělal blbce (navíc za moje peníze). :-D
joeh (1358)|8.12.2012 00:21
[QUOTE=vivid.sk;435258]Tak si kupis. Predpokladam, ze ak riesi clovek v tomto vlakne kvalitu TV do extremov, na vstavanych repracikoch zvuk naozaj nepocuva (a skutocne hluchych invalidnych zakaznikov az tak vela nieje).

Zadalsie, napichanych x-kablov v TV urcite esteticky nevyzera, obzvlast to nieje dobry napad, ak mas TV na stene.[/QUOTE]

- zvuk mám cez zosilovač Onkyo 2*200W + trojpásmové repro Pioneer , vyvedený priamo z Dreamboxu HD 8000
- telka je na stolíku , ktorý má v strednej nosnej nohe priestor na káble
hakmar (401)|8.12.2012 00:24
[QUOTE=joeh;435260]- tak tomu nerozumiem...[/QUOTE]
...čomu nerozumieš, nikto nechce podporovať šlendrijánov, alebo áno....

[QUOTE=vivid.sk;435258]Tak si kupis. Predpokladam, ze ak riesi clovek v tomto vlakne kvalitu TV do extremov, na vstavanych repracikoch zvuk naozaj nepocuva[/QUOTE]
...presne tak som to myslel, pre tých ostatných, ktorým chýbajú HDMI vstupy, je predsa televízorov dostatok, ja som písal o TV, ktorá by bola najlepšia pre mňa...
vivid.sk (11472)|8.12.2012 00:30
[QUOTE=joeh;435263]vyvedený priamo z Dreamboxu HD 8000[/QUOTE]
OK, staci taketo upresnenie. Ako ale riesis ostatne zdroje signalu (z mnohych analog v rozumnej kvalite/pripadne vobec nedostanes)?
hakmar (401)|8.12.2012 00:41
[QUOTE=tdlmarek;435253]Nějaké velkoformátové LCD panely dělá NEC[/QUOTE]
....dík, už som pozeral, ale asi nakoniec to na budúci rok vyriešim projektorom, alebo si pár rokov počkám na 4K TV....
rcph (139)|8.12.2012 11:32
...já čekám na 55VL963G... u nás na trhu není, a než jsem vyřešil problémy okolo případného záručního servisu tak je na Slovensku momentálně beznadějně vyprodaná :(
fox (222)|8.12.2012 11:49
Vcera som videl tu Toshibu v 42" v Nay-ke. Aj som ju zrychla testol. Neviem, ci som mal smolu na zly kus, ale velke sklamanie. Prehravanie fotiek - myslim prechody medzi nimi (slideshow) - cista katastrofa - pomale a trhane (akoby to malo pomaly procesor). Obrazovo - slabe (ked sa podarilo vyladit pletovku - obraz hodne tmavy, uplne bez detailov, ked som obraz presvetlil, strata detailov v bielej). Pozeral som (ale netestoval) aj ine modely od Toshiby, ale dost velke sklamanie. 3D som netestoval. Mimochodom: podozrievam ten kus, ze mi odpalil USB kluc (predavac ho vytiahol len tak, co asi nie je korektne a v dalsom TV a ani neskor v PC uz som ho viac nerozchodil :().
Heartwork (2358)|8.12.2012 12:56

Další poznatek k Toshiba ZL1:


ani v podání inženýrů z Toshiby není pro mě "kurvítko obrazu" nazvané v tomto případě "Active Vision M800" s dopočítáváním snímků (údajně snižuje rozmazání obrazu) moc použitelné - dobře jsem to viděl např. teď při krasobruslení na Eurosport 2 HD.

Pokud krasobruslařka projíždí větší rychlostí kolem mantinelů s reklamami, tak se kolem jejího těla tvoří artefakty ve stylu mihotajícího se vzduchu kolem ohně - kurvítko si v tuto chvíli zkrátka nestíhá vymýšlet. :) Po vypnutí kurvítka vše v pořádku, obraz čistý.

Nevadí, tyhle "zlepšovátka" vypínám u každé TV jako první, ale je třeba o tom informovat veřejnost, že. :-D
jarino1978 (8045)|8.12.2012 18:48
[QUOTE=Heartwork;435290]tvoří artefakty ve stylu mihotajícího se vzduchu kolem ohně - kurvítko si v tuto chvíli zkrátka nestíhá vymýšlet. :) Po vypnutí kurvítka vše v pořádku, obraz čistý.
[/QUOTE]

to je efekt dejavue. Tiež som ho mal kedysi dávno pri mojej M86, potom to opravil FW.
MlokCZ (636)|8.12.2012 21:53
[QUOTE=Heartwork;434328]Nikde nepíšu, že to u LCD nastavit nejde - o nějaký stupeň jsem přišel vědomě a hlavně dobrovolně a to kvůli tomu, že jsem [FONT=Verdana]potřeboval "vychytat" v nastavení obrazu bod, kdy se mi již LEDky vypínají [/FONT](zhasnou) při zobrazení čistě černé (local dimming), o co šlo jsem popisoval zhruba zde:
[/QUOTE]

To je zajímavé. Na 46tce úhlopříčce (46a786) vidím všechny obrazce, co jsi uváděl (i tu 99% černou) a mám přesně hraniční nastavení, kdy mi LEDky při černé zhasínají.

Tohle téma mi zaujalo, už potřebuju domů koupit nějakou druhou TV. Nedávno jsem zkusil LG 47lw650s a jak jsem tu jinde v jednom příspěvku psal, tak jsem ji po jednom dni nastavování vrátil nespokojen s obrazem (clouding celkem bez problémů).

Ta probírána TOSHIBA 55ZL1, ta se mi moc líbí a bral bych ji hned. Bohužel ale takhle drahé TV teď neklapne, takže budu muset oželet Full LED Local Dimming a asi půjdu do UE55ES8000 (nebo možná jen 46ES8000).

Edit: Psal jsem tu reakci ještě před dočtením posledních 3 stránek vlákna. Teď po dočtení už můžu být v klidu, že ani ta drahá TOSHIBA 55ZL1 není až taková výhra.
Heartwork (2358)|9.12.2012 01:45
[QUOTE=MlokCZ;435368] takže budu muset oželet Full LED Local Dimming a asi půjdu do UE55ES8000 (nebo možná jen 46ES8000).[/QUOTE]

Můžeš zkusit, ale abys nelitoval :)

U ZL1 pracuje systém řízení 3072 LEDek v 512 zónách na poněkud vyšším levelu, než u našeho dobrého Sama. :) Z toho jsem fakt vykulenej a těžko bez toho dovedu (do přichodu OLED za lidský peníz) žít.



Dioda na pixel to samozřejmě není, ale proti Samovi je to pravdu výrazný posun a ta černá + kontrast ve tmě, to je úplná pohádka.

[QUOTE=MlokCZ;435368]Edit: Psal jsem tu reakci ještě před dočtením posledních 3 stránek vlákna. Teď po dočtení už můžu být v klidu, že ani ta drahá TOSHIBA 55ZL1 není až taková výhra.[/QUOTE]

Chápu..., dnes není výhra žádná TV - je to bohužel samý kompromis. Pokud si si všiml, TV mám asi 4 dny a trošku hlouběji jsem se ji věnoval až v pátek přičemž se snažím hledat hlavně zápory a nedodělky, na spoustu věcí samozřejmě ještě nedošlo a asi ani nedojde (3D - nezájem, integrované tunery - nezájem, soundbar - nezájem...).

Primárně mi jde o kvalitu 2D obrazu a tady budu muset zřejmě nakonec souhlasit s recenzenty a testery, že na tomto poli ZL1 doposud nejspíše stále kraluje.

I přesto, co jsem stihl o ZL1 napsat, jsem zatím objevil pouze jeden závažnější problém a sice Dirty Screen Effect. Problém v dnešní době je ten, že TV se liší kus od kusu - vady, které má jeden kus nemusí mít druhý a naopak, to je shi. dnešní doby - prostě loterie.

A k ceně - nevěš hlavu, stále klesá - pokud si zajedeš do Německa, můžeš se už pomalu přibližovat i ke 2000 €, u nás zatím asi 63 t. - to už má na hony daleko od loňských startovních (nekřesťanských) 5000 €. :-I

Pravdou je, že pokud se nedopracuji ke kousku bez "Dirty Screen Effect", tak dám prachy zpět do polštáře a na zeď pověsím zpátky Sama. Je to dost peněz a obraz si ničím kurv.t nenechám.

P.S.
podotýkám, že všechny "testy" a dojmy se váží k TV bez provedené kalibrace - objednaná sonda mi zatím nepřišla.
MlokCZ (636)|9.12.2012 09:18
50tis. Kč je ale pořád moc. Taky asi nejspíš vezmu tu menší 46ES8000, to je pořád rozdíl téměř 20tis. Kč a to není zrovna málo. Větší úhlopříkča je sice lepší na filmy. Mám to ale na hraně s pozorovací vzdáleností a nejsem si jistý, jeslti vůbec 55tku chci (bral bych nejraději 50"). Mám to 2-2,5m. Na HD zdroje je to i na 55tku ok. Používám TV ale pořád hodně jako monitor a na ten už je to na těch 2,2m (tak to mám po nejvíce času) moc, už je třeba natáčet hlavu při soustředění se na kraje obrazovky (u filmu tohle neděláš). V druhém pokuji mi to vychází stejně na pozorovací vzdálenost a když vezmu 46", tak můžu kdykoliv ty TV i prohodit jak budu potřebovat.

Těch 512 zón direct led je fakt pěkných, to by se mi líbilo. ES8000 sice nemá direct led podsvícení, ten systém micro dimmingu ale tak špatný také není. Nefunguje sice tak efektivně jako u direct led, ale na druhou stranu zón je ještě více (u micro dimming ultimate u ES8000 je 600 zón). A nastavuje to více věcí, u ultimate konkrétně - citace "Contrast Enhancements, Color Enhancements and Sharpness".
Tedy princip fungování je naprosto odlišný od local dimming direct led. V něčem je to horší, v něčem ale lepší. Hlavně ve scénách, kde je jen celá obrazovka jen skoro černá, tak je ES8000 lepší než současná 46a786 (která v tu chvíli musí nechat všechny ledky zapnuté).
Možná ta Toshiba má lépe propracovanou změnu jasu ledek (tedy situace kdy nemůže ledky zhasnout) a také více zón bude určitě hodně znát.

Proto ten obraz na ES8000 není vůbec špatný i když to je edge led. TV už jsem viděl a obrazově ok, narozdíl od té LG co jsem měl doma a vrátil. Taky je výrazně dražší než ta LG a ještě k tomu o 1" menší.
Jediné z čeho mám strach je příliš výrazný clouding. Ale snad se tak nestane. U průměrného kusu, co jsem viděl, s rozumně nastaveným podsvícením (což mít budu, koukám převážně za minimálního světla) to je ok.
KamilZ (10277)|9.12.2012 09:35
[QUOTE=MlokCZ;435383]1) Těch 512 zón direct led je fakt pěkných, to by se mi líbilo. ES8000 sice nemá direct led podsvícení, ten systém micro dimmingu ale tak špatný také není. Nefunguje sice tak efektivně jako u direct led, ale na druhou stranu zón je ještě více (u micro dimming ultimate u ES8000 je 600 zón).....
2) Možná ta Toshiba má lépe propracovanou změnu jasu ledek (tedy situace kdy nemůže ledky zhasnout) a také více zón bude určitě hodně znát.[/QUOTE]
Ad 1) Můžeš mi vysvětlil, jakým (pro mě záhadným) způsobem u Edge LED dostanou 600 zón? To můžou být "marketingové" zóny pro výpočet, ale ne pro vlastní dimming, který je omezen na celé pásy. Nebo mi něco uniká v možnostech dimmingu Edge LED?
Ad 2) Více nebo méně? Viz 1) "ale na druhou stranu zón je ještě více".
Heartwork (2358)|9.12.2012 11:23
[QUOTE=MlokCZ;435383]50tis. Kč je ale pořád moc.[/QUOTE]

Pak není co řešit..., ale podle mě je současná cena 55ZL1 již velmi dobrá
a s příhlédnutím k cenám ostatních Top modelů na trhnu i cena adekvátní. V této ceně nenalezneš LCD TV s lepším obrazem.

[QUOTE=MlokCZ;435383]Možná ta Toshiba má lépe propracovanou změnu jasu ledek...[/QUOTE]

Ano, Toshiba má mnohem propracovanější systém řízení jasu LED diod a je to myslím dobře vidět i na výše uvedeném youtube videu.
Proti našemu Samovi (přesto, že ho mám velmi rád) je to jiná liga. Pokud se nepletu, Sam neuměl ani zhasnout svislé černé pruhy při 4:3 filmu, vodorovné pruhy při sledování "širokoúhlého" filmu, natož nějak sofistikovaně pracovat s tím "zbytkem". Přínos LED Local Dimming tam přesto byl, ale opravdu na jiné úrovni než u ZL1.

Samsung LE40A786 (768 diod)
[ATTACH=CONFIG]20794[/ATTACH]

Toshiba 55ZL1 (3072 diod v 512 zónách)
[ATTACH=CONFIG]20795[/ATTACH]

To Edge LED je špatnej vtip - CCFL na tom bylo lépe. :)

Až budeš sedět u ES8000, můžeš nám poreferovat o svých pocitech - tobě věřím, nepotřebuješ přesvědčovat sám sebe (stejně jako já) o tom, jak bezvadný a nekompromisní výrobek si zakoupil a popíšeš i zápory nové TV - přesto, že dáš za novou TV kotel peněz.

Protože žádná nekompromisní kvalita u dnešních TV bohužel neexistuje. Ano... i ZL1 má k dokonalosti daleko.

A micro dimming ultimate? ten bude vypadat hezky pouze na papíře, stejně jako Hz, Watty, "vylepšovátka obrazu" apod.

Pokud si myslíš, že na nejvyšší řadě Samsungu tě nemůže potkat podobný (ne-li mnohem horší) problém, tak se stačí mrknout sem:
http://www.google.cz/search?um=1&hl=cs&client=opera&tbo=d&channel=suggest&biw=1412&bih=922&tbm=isch&sa=1&q=samsung+es8000%2C+clouding&oq=samsung+es8000%2C+clouding&gs_l=img.12..0i19.7707.9326.0.13200.3.3.0.0.0.0.980.1809.6-2.2.0...0.0...1c.1.eVoK59UQD5U

http://www.google.cz/search?um=1&hl=cs&client=opera&hs=Rpz&tbo=d&channel=suggest&biw=1412&bih=922&tbm=isch&sa=1&q=samsung+es8000%2C+clouding%2C+banding&oq=samsung+es8000%2C+clouding%2C+banding&gs_l=img.12...0.0.0.453579.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0...0.0...1c.MPpYlm6kdcU

ZL1 je proti tomu navoněná frajerka. :-D

btw
dle fotek v sousedním tématu, to vypadá, že Samsung začal svůj "micro dimming ultimate" instalovat už i do nižších řad:
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/33749-sedo-cerny-pruhledny-pruh-pres-cely-obraz
samsung-le40a786-768-led.jpg toshiba-55zl1-3072-led.jpg
MlokCZ (636)|9.12.2012 16:13
[QUOTE=KamilZ;435385]Ad 1) Můžeš mi vysvětlil, jakým (pro mě záhadným) způsobem u Edge LED dostanou 600 zón? To můžou být "marketingové" zóny pro výpočet, ale ne pro vlastní dimming, který je omezen na celé pásy. Nebo mi něco uniká v možnostech dimmingu Edge LED?
Ad 2) Více nebo méně? Viz 1) "ale na druhou stranu zón je ještě více".[/QUOTE]

1) Micro dimming ultimate je technologicky něco naprosto jiného než snižování svítivosti (nebo až zhasínaní) direct LED. On je ten název dost zavádějící. Hezky popsané a srovnané je to např. tady:
http://www.plasmavslcd.com/local-dimming-vs-micro-dimming-ultimate-vs-micro-dimming-pro-vs-micro-dimming-standard/
A tím jak to funguje zcela technologicky odlišně, tak se to těžko srovnává. Ideální by byla kombinace obojeho dohromady...

2) Výrazně více zón je u 55ZL1 oproti starším Samsungům 786 řady (co mám já a Heartwork). Teď si nejsem jistý číslem pro 46a786tku, myslím, že měla 268 zón, musel bych to přesně dohledat. Hlavně ale u 55ZL1 jak už popsal Heartwork je to daleko propracovanější.
ES8000 má pak zón nejvíce a to těch uvedených 600, ale srovnávat se to moc nedá, když je to zcela odlišná funkce. Jen zhasínání nebo stlumení LEDek u EDGE TV nic nevyřeší, proto je použita zcela odlišná technologie. A znatelný kladný přínos rozhodně má, to už jsem si ověřil při vyzkoušení ES8000, projevuje se to ale dost odlišně v praxi než zhasínání/tlumení direct LED. Pro lepší srovnání je ale třeba přímé srovnání TV vedle sebe a to jsem zatím možnost neměl. Dle samostatného srovnání hodnotím ES8000 lépe než 46a786tku.
MlokCZ (636)|9.12.2012 16:20
[QUOTE=Heartwork;435393]
Pokud si myslíš, že na nejvyšší řadě Samsungu tě nemůže potkat podobný (ne-li mnohem horší) problém, tak se stačí mrknout sem:

btw
dle fotek v sousedním tématu, to vypadá, že Samsung začal svůj "micro dimming ultimate" instalovat už i do nižších řad:
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/33749-sedo-cerny-pruhledny-pruh-pres-cely-obraz[/QUOTE]

To si právě nemyslím, že ES8000 musí být ok. Problém určitě nastat může. Kdybych měl jistotu, že ne, tak už ji mám dávno doma.

Ta fotka micro dimmingu ultimate. To rozhodně ne. Jak jsem dával odkaz, technologicky to funguje úplně jinak. Ta fotka přesně jak se tam vyřešilo, tak je vadná TV.
Ultimate verzi má jen ES8000, ES7000 už má "jen" PRO verzi. Co jsem kde dohledal, tak ještě PRO verze funguje také slušně a rozdíl oproti Ultimate je malý. A nejnižší verze "micro dimming" už nefunguje téměř vůbec. Tady se ani není čemu divit, z toho odkazu popisu jak fungují jednolivé verze se to dalo i čekat (obyč verze je ošizená už moc, nedělá už skoro nic).
joeh (1358)|9.12.2012 16:31
- Mám Samsung UE65ES8000, Micro dimming ultimate funguje výborne, čierna je skutočne čierna.