Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Multimediální centrum podle požadavků ve 14 bodech

Tomas_X (124)|8.12.2012 01:58
Po roce používání se mně rozbilo IAMM NTR83D a budou mně vráceny peníze, protože nebylo opraveno do 30 dnů (a pravděpodobně se o to servis ani moc nesnažil).
Vybírám si náhradu za něj, takže už docela dobře vím, co nechci a co bych naopak rád a jakou má co prioritu. Snažím se znovu všechno číst, ale obávám se, že nejsem schopen v rozumném čase si udělat názor na všechny možnosti. Proto moc prosím o názory.

Moje požadavky dle priority:

1. Bezproblémová spolupráce se Synology NAS DS211 po domácí Ethernet síti, zapojení do 1Gbps switche nebo do 100 Mbps routeru ASUS WL-500g

2. Přehrávání videí natočených fotoaparátem Nikon 1 (MOV H.264, AAC) a sestříhaných Vegasem Movie Studio 11 (MP4, H.264, AAC), prozadím přes HDMI výstup na HD televizi Philips s možností přepínat výstup zvuku buď přes HDMI do TV nebo přes optický výstup do AV receiveru Panasonic SA XR30

3. Přehrávání hudby MP3 256 kbps přes optický výstup do AV receiveru Panasonic SA XR30, 5.1 repro

4. Přehrávání filmů v nejrůznějších formátech z nejrůznějších zdrojů aktuálně používaných (nemám archiv starých filmů v exotických formátech)

5. Stabilita systému bez zasekávání, bez závažných chyb firmware, bez dobrodružství co v příští verzi firmware opraví a zkazí, po ročních zkušenostech s IAMM NTR83D a 4-leté zkušenosti s DVD DVB-T rekordérem Sony RDR-HXD870 bych výrazně preferoval stabilitu blížíce spíše tomu Sony, než IAMM.

6. Uživatelský interface blížícíse také spíše výše uvedenému Sony DVD DVB-T rekordéru, než IAMMu. Manželka pochopila Sony okamžitě, IAMM jsem musel ovládat já.

7. Přehrávání DVD zkopírovaných z vypáleného disku buď jako adresář VIDEO_TS do Synology NAS DS211 nebo pokud je nutná nějaká triviální konverze, dá se to zkousnout. Manželka vypálila stovky DVD disků z kamery i z filmů z TV a mnohé mají již 10 let, takže jdou přečíst jen proto, že jsou to všechno Verbatim DalaLife Plus, ale pravděpodobně to, oč nechceme přijít, bude nutné zkopírovat na HDD

8. Přístup na youtube.com s rozumným interfacem

9. DVB-T HD tuner pokud existuje. Máme Sony DVD DVB-T rekorder, ale má jen 160 GB disk a jeho tuner, stejně jako televize Philips chytají jen PAL vysílání a kdyby bylo možné už vyřešit i příjem i nahrávání HD DVB-T vysílání včetně EPG a time-shiftu, bylo by to příjemné. Otázka je, zda tohle má být součástí MMC nebo bude nutné pořídit zvlášť HD STB s HDD, EPG a ethernet výstupem pro nahrané TV filmy k sestříhání v PC (vystřižení reklam). TV zobrazuje HD přes HDMI, ale tuner přijímá jen PAL.

10. Přístup na Internet a do archivů

11. Možnost připojení bezdrátové klávesnice

12. Možnost dát dovnitř 750 GB disk, který mně zbyl po reklamovaném a vráceném IAMMu.

13. Mám relativní problém s umístěním krabice větší, než 32 cm na šířku a 16 cm na výšku.

14. eSATA výhodou, protože vypálená DVD (viz bod 7.) asi bude nutné převést na připojitelné HDD, nechci tím zafláknout zrcadlené 2x 3TB v NAS, kde jsou hlavně zálohy dat, hudby, fotek a vlastních videí, ... a filmy tam mají úložiště jen dočasné.

LG SP-820 na mě dělá dojem, že by zvládala body 1.-8. a 13. Otázka je, zda existuje řešení pro všech 12 bodů, které by nebylo těžký zhoršovák v bodech 5.-6.
Kdyby něco zvládalo perfektně 1.-14., nemám problém s cenou lehce přes 10 000,- Kč. Má to být jedna krabice nebo dvě (MMC + HD MPEG-4 STB+ HDD, EPG) síťově propojené nebo je nejlépe upgradovat TV, což se mně moc nechce, když HD televize dobře slouží?

Díky moc, Tomáš
vomic (671)|9.12.2012 09:30
dokonce více než požadové body 1-14 (u bodu 12 za přepokladu, že disk máš 2,5") splňuje třeba toto: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] + http://www.xbmc.org + pár addonů
doporučuji tam dát tuto verzi XBMC: http://mirrors.xbmc.org/releases/XBMCbuntu/xbmcbuntu-11.0.iso

Instalace není vůbec těžká - klidně použij návod na starší verzi: https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/23932-navod-na-instalaci-xbm-live-na-ion-pc-krok-za-krokem
V dnešní době s Zotaxem odpadá fáze případné problémy. Tedy stačí jednoduše nainstalovat a nastavit dle fází 1-3 a vše by mělo fungovat.
A ovládání zvládne manželka zcela jistě :)
Pytkin (7947)|9.12.2012 12:40
Neni lepsio ION ?
Tomas_X (124)|9.12.2012 14:20
vomic: Díky moc za názor!
Na té stránce od Alzy se píše, že se tam instalují Windows nebo Linux. Pokud chápu dobře, tak se tam má nainstalovat nějaký Linux? A nad ten je nějaká multimediální nadstavba? A je to pak stejně snadné a intuitivní použití jako když se používá nějaké hotové MMC? Já používám Windows cca od roku 1994 a Linux jsem nepoužíval nikdy, takže pokud by šlo stejně funkčně a ergonomicky úspěšného výsledku dosáhnout s Windows, tak bych jim dal přednost. Je možné si někde prohlédnout jak to vypadá při používání? A je možné k tomu nějak přidat DVB-T HD nahrávání z TV včetně EPG a TimeShift? Podstatné je, aby k tomu byl nějaký vhodný ksicht s velkými písmeny, aby to bylo možné ovládat dálkovým ovladačem na HD televizi, která není moc velká, 66 cm úhlopříčka ze vzdálenosti 3 m.
Pytkin (7947)|9.12.2012 14:38
V mmc o ktorych hovoris, je vzdy linux.. Sak si stiahnu to xbmcbuntu.. To mozes nabootovat aj vo svojom pc a pozriet sa, ako to vyzera.. Budes milo prekvapeny..
Pytkin (7947)|9.12.2012 14:38
Ak chces dvbt, tak openelec
vomic (671)|9.12.2012 15:42
[QUOTE]
Neni lepsio ION ?
[/QUOTE]
i ION by byla dobrá volba. Nicméně tohle nano provedení podle for je mnohem tišší než starší větší verze s ION. Jinak je to asi jedno.
[QUOTE=Tomas_X;435434]
vomic: Díky moc za názor!
Na té stránce od Alzy se píše, že se tam instalují Windows nebo Linux. Pokud chápu dobře, tak se tam má nainstalovat nějaký Linux? A nad ten je nějaká multimediální nadstavba? A je to pak stejně snadné a intuitivní použití jako když se používá nějaké hotové MMC? Já používám Windows cca od roku 1994 a Linux jsem nepoužíval nikdy, takže pokud by šlo stejně funkčně a ergonomicky úspěšného výsledku dosáhnout s Windows, tak bych jim dal přednost. Je možné si někde prohlédnout jak to vypadá při používání? A je možné k tomu nějak přidat DVB-T HD nahrávání z TV včetně EPG a TimeShift? Podstatné je, aby k tomu byl nějaký vhodný ksicht s velkými písmeny, aby to bylo možné ovládat dálkovým ovladačem na HD televizi, která není moc velká, 66 cm úhlopříčka ze vzdálenosti 3 m.[/QUOTE]
Ten odkaz na XBMC co jsem ti dal je instalace která v sobě obsahuje jak linux tak i xbmc. Výhoda je, že tuto verzi naisntaluje v pohodě a velmi jednoduše i linux laik a vše mu bude fungovat. Při startu to rovnou startuje do XBMC. Takže se to chová jako jakékoliv jiné mediacentrum z nichž většina je založena stejně také na linuxu.
Pokud chceš rozchodit PVR pak doporučuji xbmc spíš pod Windows a prostudovat tuto stránku http://wiki.xbmc.org/index.php?title=PVR
Já s PVR nemám moz zkušeností. Mám objednán DVB-S tuner a budu to teprve testovat.


Jinak jestli chceš vidět jak XBMC vypadá, jak se ovládá tak si na svůj počítač/notebook nainstaluj windows verzi http://mirrors.xbmc.org/releases/win32/xbmc-12.0-Frodo_beta3.exe a testni si to. Na linuxu to vypadá identicky.
Tomas_X (124)|9.12.2012 16:23
Zásadní problém - nemá to digitální výstup zvuku do mého AV receiveru - optika nebo koaxiál. :-(
vomic (671)|9.12.2012 16:33
tak vem tuhle verzi ta to má + si k ní kup ale ještě 4GB SO-DIMM DDR3 pamětI
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Tomas_X (124)|9.12.2012 18:39
ID82 by asi mělo lepší procesor, i3, takže to asi má delší morální životnost, ne? No a jak k tomu přidám ten HD DVB-T? A ten dálkový ovladač funguje jako myš?
Když bych tam nainstalova Win 7 a xbmc pod Windows, jaké to bude mít nevýhody proti Linuxu? Samozřejmě o penězích za Win nemluvím.
Tomas_X (124)|9.12.2012 19:07
Vyzkoušel jsem si xbmc na Windows a líbí se nám to. Jen ale titulky neumí češtinu a ukazují paznaky, je možné nějak nastavit kódovou stránku?
Pytkin (7947)|9.12.2012 20:16
Je mozne vsetko.. Xbmc je najdlhsie vyvyjane mmc na svete.. Je open, takze ho vyvyja cely svet... Neexistuje lepsie mmc s vacsiu podporou...
Tomas_X (124)|9.12.2012 23:44
Pokud budu nahrazovat Sony DVD DVB-T rekordér, tak to znamená vybrat HD tuner, rozchodit EPG, časované nahrávání a také stříhání (začátek, konec, vystřihat reklamy), tak jako to dělá ten Sony. K IAMMu jsem tenkrát si pořídil TS Doctor - http://www.cypheros.de/tsdoctor_e.html k sestříhání ukládaných TS streamů na PC ex post, ale kdybychom to chtěli dělat jako Sony hned na nahrávacím zařízení, tak tam si nejsem jistý, jestli by se to na LCD TV dalo provozovat. Ideální řešení by bylo, kdyby vedle ovládání dálkovým ovladačem to šlo ovládat i nějakým tabletem, na který by se klonoval obraz, ale to bych asi chtěl moc, co? :-)
vomic (671)|10.12.2012 08:45
1. jasně ta verze 82 je lepší ale i dražší :) Morálně jistě vydrží déle a pokud uvažuješ nad xbmc pod windows asi je i lepší volbou.
2. pod windows žádné nevýhody nejsou, snad jen vhodnost výkonnějšího hardwaru. Pokud chceš PVR vidím windows jako ideální volbu, pokud tedy nemáš dobrý znalosti linuxu.
3. V xbmc jen program nahraješ/přehraješ. Pokud se nepletu neumí stříhat ...
4. češtinuv titulkách samozřejmě umí ... divný je mi spíš že ti nejde automaticky. Pokud na XBMC nastavíš v prostředí/international česká republika tak se většinou se celé xbmc nastaví ihned automaticky i na českou klávesnici, znakovou sadu atd ... nastav si znakovou sadu a font v systém/video/titulky
5. ovládání tabletem či smartphonem samozřejmě jde a je to mnohem lepší než ovladačem takže nechceš moc ... doporučuji officiální free xbmc aplikaci pro tablet/mobil která je podle mě nejlepší (existuje několik free i placených aplikací) :)
Tomas_X (124)|10.12.2012 16:36
vomic: takže je možné si koupit libovolný Android tablet a všechny to utáhnou?
Koukal jsem na TeamViewer, ale xbmc nabízí svou vlastní aplikaci?

Jenže vybral jsem si k tomu všemu tuner AverTV Volar HD Nano a pravděpodobně ne úplně všechno zvládnu přes xbmc, takže do jiných Win aplikací budu muset jít možná kvůli ovládání toho tuneru a určitě kvůli střihu (TS Doctor). Tudíž asi xbmc přenese na Android tablet pouze to, co je v xbmc, takže na střih bych stejně potřeboval TeamViewer?

Posloužily by oba následující tablety?

Nízké rozlišení, ale levný:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (800x600)

Vysoké rozlišení, ale dražší:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (1280x768)
vomic (671)|10.12.2012 17:52
[QUOTE=Tomas_X;435578]vomic: takže je možné si koupit libovolný Android tablet a všechny to utáhnou?
Koukal jsem na TeamViewer, ale xbmc nabízí svou vlastní aplikaci?

Jenže vybral jsem si k tomu všemu tuner AverTV Volar HD Nano a pravděpodobně ne úplně všechno zvládnu přes xbmc, takže do jiných Win aplikací budu muset jít možná kvůli ovládání toho tuneru a určitě kvůli střihu (TS Doctor). Tudíž asi xbmc přenese na Android tablet pouze to, co je v xbmc, takže na střih bych stejně potřeboval TeamViewer?
[/QUOTE]

Já nerozumím co chceš přenášet? Aplikace "xbmc remote" na tabletu slouží jako luxusní dálkový ovladač a je jí uplně jedno jak je tablet výkonnej, prostě tabletem ovládáš xbmc na tvým HTPC - asi si to pleteš s plnohodnotnou aplikací xbmc pod android, s touto verzí xbmc ti ale vůbec neporadím neb sní nemám žádné zkušenosti. Stejně jako neporadím s TV tunerem.
Já osobně mám iPad i iPhone takže androidy neznám, ale pokud bych kupoval android tablet koupil asi jedině Nexus od Googlu.
Tomas_X (124)|14.12.2012 18:12
Díky Vašim radám jsem sestavil HTPC ze ZOTAC ZBOX ID82 + 1TB WD HDD + Kingston 4GB RAM + Aver TV Volar HD Nano + Windows 7 Home Premium + Samsung DVD RW slim + tablet 3Q q-pad LC0808B 3D.

Zatím jsem neinstaloval XBMC, protože v první řadě chci doladit instalaci Windows jako takových pro toto MMC využití.
A objevil jsem nepříjemnou věc: přes HDMI posílám obraz do TV LCD panelu a přes optiku SPDIF jsem připojil AV receiver. Jenže zvuk jde jen z TV a z AV receiveru nejde nic.

Rád bych dosáhnul toho, aby fungovaly současně oba digitální výstupy a v nejhorším to nějak user-friendly přepínat. Jen pro připomínku - jsme na Windows 7 Home Premium.

Díky moc!
vomic (671)|15.12.2012 08:43
v xbmc se nastavuje zvukový výstup v systém/systém/zvukový výstup ---- tam zvolíš buď hdmi nebo optiku nebo analog a pak ještě můžeš volit konkrétní zařízení pro výstup zvuku a pro přeposílání zvuku (např. realtek zvukovka a podobně).
Mám obavu, že společně zvuk na optiku a hdmi poslat nejde a že to neumožní ani windows.
Teď jedu na nákupy, ale odpoledne to zkusím doma propojit krom hdmi i optikou.

Nemáš AVR s hdmi? pokud by jsi měl AVR s HDMI tak by jsi mohl buď propouštět obraz i zvuk přes AVR do TV nebo si koupit HDMI rozbočovač, který by ti HDMI jednoduše rozbočil jak do AVR tak do TV. ... Mohl bych ti klidně jeden rozbočovač prodat, měl jsem takto zapojený TV a projektor dokud jsem nepořídil AVR s 2x HDMI out.
Tomas_X (124)|15.12.2012 10:25
Nemám AVR s HDMI, mám Panasonic SA-XR33, který má 2 optické vstupy a 2 koaxiální. Jeden optický vstup je obsazený Sony DVD přehrávačem, na jeden koaxiální je připojen ten Sony DVD rekordér a do druhého koaxiálního vede výstup buď z TV, což nevímproč nefunguje nebo z mého desktop PC, což používáme pro MIDI klávesy. Volný je akorát ten optický pro to HTPC. K AVR mám připojeno 5 reproduktorů, místo subwooferu to ten AVR posílá do front basáků. Ten AVR je moc šikovně málo vysoký, takže se vejde do obývákové stěny, my máme ještě preehistorické řešení - obýváková stěna, což dost limituje AV techniku včetně úhlopříčky TV, ale manželka kvůli AV nechce likvidovat úložné prostory.
Mám vlastně jen tento víkend na to, abych to všechno rozchodil a pokud by bylo něco blbě nekompatibilního, tak abych to mohl ještě ve lhůtě vrátit a vyměnit za něco jiného. Jindy už nebudu mít čas. Musím otestovat i to vzdálené řízení tabletem a stříhání ts na tabletu TS Doctorem, ....
vivid.sk (11472)|15.12.2012 11:30
[QUOTE=Tomas_X;436160]Nemám AVR s HDMI[/QUOTE]
V tom pripade je len jedina moznost, cez SPDIF z PC zvuk priamo do AVR, a v TV budes musiet zvuk ozeliet (vsak naco by ti tam bol).
Inak to zial vacsinou nejde (TV cez optiku neposiela dalej multikanalovy zvuk - zavisi od modelu TV, u mna to bolo obdobne, dokym som mal AVR bez HDMI).

Sucasne cez SPDIF a HDMI zvuk standardne neposles, vzhladom k tomu, ze su to vacsinou dve nezavisle "zvukovky".
Jedine ak by si mal zvukovku, ktora je na zakladnej doske/PCI slote + starsiu Nvidia grafiku (GT 9400/9500 a pod), kde je zvuk rieseny cez kablik. V tom pripade ide zvuk aj z HDMI aj cez SPDIF, kedze ide o ten isty zdroj.
Tomas_X (124)|17.12.2012 12:04
vomic, vivid.sk: díky za pomoc, už jsem schopen přepínat zvuk mezi HDMI a SPDIF. Jde to přes klasickou Windows správu zvuku. Hezké by bylo, kdyby to šlo i nějakým terminálovým příkazem, který by se napsal do nějakého batche a přiřadil nějakému tlačítku na ovladači, aby to bylo ergonomicky snadné. Pro klasické sledování televize je nesmysl zapínat AV receiver, ale stačí reproduktory televize, ale tohle už jsou celkem drobnosti.
Tomas_X (124)|17.12.2012 12:35
Postavil jsem HTPC, řadu úkolů zvládá skvěle, ale přesto to ještě není dodělané tak, aby to bylo dobře použitelné. Prosím ještě moc o pomoc s těmito problémy. Jsem případně ochoten i zaplatit nějaký příspěvek za pomoc.

1. XBMC je skvělé, mám tu novou "Frodo" verzi pro Windows, zkusil jsem k tomu stáhnout a instalovat NextPVR, ale i když se mně v hlavním menu XBMC objevila položka "Televize", přesto se motám v kruhu jak to zapnout. Mám fungující instalaci AverMedia HD Nano Volar, funguje pod SW AverMedia i pod Windows Media Centrum, ale pod XBMC mně při startu hlásí buď že není povolen ani jeden PVR doplněk a když povolím jeden nebo třeba čtyři, tak buď stále hlásí, že není žádný povolený nebo hlásí, že se ještě nenastartoval a když počkám, tak stále nic. Zkoušel jsem NextPVR, MythTV, ArcusPVR a nějaké další, každý se mně v nastavení ptá na počítač, na kterém má běžet a nabízí defaultně loopback IP 127.0.0.1 a nějaký předvyplněný port, to ponechávám, ale prostě nic nikde nenaběhne.
AverMedia aplikace je strašná, to nejde a Windows media Center aplikace je sice velice hezká, ale má dva zásadní problémy: a) nahrává do formátu WTV, který není kompatibilní pro střih začátku, konce a reklam s ničím a s přehrávači si taky nerozumí a některé filmy z TV chceme uchovat a fakt to nechci uchovávat jako WTV s MPEG-2., když AverMedia umí sám o sobě on-line rekode do MPEG-4, b) znamená to přeskakovat mezi prostředím XBMC a Windows Media Centrum, což je dost pakárna. Stáhnul jsem nějaký překódovávací software, ještě jsem ho nevyzkoušel, ale fakt není možnost rovnou nahrávat do formátu, který USB DVB-T tuner AverMedia přímo umí?

2. I když jsem si koupil vedle ovladače přibaleného k ZOTAC HTPC:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
tenhle krásný malý HTPS ovladač klávesnice-touchpad:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ,
přesto nejsou z místa sledování TV rozeznatelné písmenka a volby klasických Windows aplikací. Při instalaci si člověk sedne blíž, to není problém, ale třeba střihový program TS Doctor nebo kopírování souborů mezi HTPC a NAS či přepínání voleb a spouštění programů a Internetu je z pozorovací vzdálenosti dost blbé. Prostě rutinně lze ze vzdáleného místa pozorování TV používat XBMC či WMC, které jsou na to stavěné, ale všechno ostatní ne, no a už jen když člověk musí používat obojí, tak se na tu Windows plochu dostane rutinně. Musí se přihlašovat, mám tam dva uživatele, administrátora a standard uživatele (někdy z něj dělám administrátora, aby mohl doinstalovat) jménem MMC a neumím nastavit defaultní přihlášení MMC. Pak musím přes malou Win aplikaci přepínat zvuk HDMI/SPDIF, pak přes Total Commander kopírovat soubory, pak především střihový program je třeba zblízka sledovat a další a další věci, takže bych to všechno nějak rád ergonomicky zabalil do nějakého interface, aby to bylo user-friendly od začátku.

3. Kvůli bodu č. 2 bych chtěl rozchodit TeamViewer na Android 4 tabletu: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
jenže tady je největší problém. Ten tablet vůbec neumím ani připojit k PC přes Wifi abych mohl přes google účet nakoupit TeamViewer pro Android.
Prostě chci ten tablet používat jako přídavnou plochu k ovládání těch Windows aplikací zblízka, prostě druhý dotykový monitor k HTPC. Na ukázkách TeamViewer to přesně funguje. HTPC ZOTAX ZBOX ID82 má anténku WiFi i bluetooth a i když jsem obojí pustil a nakonfiguroval jsem na tom WiFi ad-hoc síť pro připojení tabletu, tak tablet tu síť nevidí. I když jsem tam dal přidat síť a pojmenoval jsem ji stejně a zadal jsem tam stejné WPA2 heslo, tak tablet tvrdí, že síť není dostupná, ale zobrazuje asi 3 jiné zamknuté WiFi sítě od sousedů. Tablet má HDMI, USB, Wifi, Bluetooth a já nejsem schopen ho připojit k HTPC, HTPC je normálně součástí Ethernet drátové domácí síťě, kterou vytváří Cisco router. Potřeboval bych asi aby WiFi zařízení toho ZOTAC HTPC nějak vytvářelo druhou, tentokrát bezdrátovou síť pro HTPC a Android tablet.
Potřebuji to rychle rozchodit nebo vrátit tablet ve lhůtě. Tohle pospíchá asi ze všeho nejvíc.

Díky moc, Tomáš
KamilZ (10277)|17.12.2012 12:56
Automatické přihlašování: http://pcsupport.about.com/od/windows7/ht/auto-logon-windows-7.htm (googluj Windows Auto Login, jsou toho tuny...)

Přepínání zvukovek: minimálně přes AutoID nebo Autohotkey to určitě půjde, viz např: http://downloadsquad.switched.com/2010/06/16/windows-7-tip-how-to-change-the-default-audio-device-with-a-hot/ , možná i přes EventGhost. Nebo přímo zkus http://funk.eu/ssd/

Velikost/rozlišení - zkus si změnit DPI (ale ne všechny aplikace jsou řádne vychované, aby s tím počítaly), nebo si udělej script pro změnu rozlišení obrazovky před přepnutím na danou aplikaci (opět jsou toho tuny, např. http://nircmd.nirsoft.net/setdisplay.html, http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Video/Other-VIDEO-Tools/QRes.shtml).

Síť - pokud nerozběháč Adhoc,t ak si prostě z PC udělej APčko. Viz http://www.ishanarora.com/2009/07/29/windows-7-as-a-wireless-access-point/. Jsou na to i přímo klikací utility jako http://www.connectify.me/. Jaký máš přesně router, nemá WiFi jako APčko? A není náhodou TeamViewer klient zdarma? Já jsem ho určitě do telefonu nekupoval.
Tomas_X (124)|17.12.2012 13:44
KamilZ: Mně shodou okolností krátce před nákupem HTPC začal opakovaně zlobit a padat starší router ASUS WL-500g s dd wrt firmwarem, takže jsem ho odstavil a koupil jsem si nový spolehlivější router CISCO BEZ WiFi: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , protože jsem ještě nevěděl, že za 14 dnů budu WiFi potřebovat. Ještě jsem si řekl, že mně aspoň nebude WiFi zářit z půl metru do hlavy.
Ovšem možná že by ten ASUS šel předělat jenom na access point. Já s WiFi nemám zkušenosti vůbec žádné, takže ani neumím rozlišit režim, kdy WiFi zařízení vytváří síť, ke které se připojují mobilní zařízení a kdy je WiFi zařízení určeno k tomu, aby se počítač připojil k nějaké existující WiFi síti.

Jestli je TeamViewer zdarma pro Android, to nevím, když se zatím tím tabletem nepřipojím k ničemu. Pro PC zdarma je a už ho mám nainstalovaný a pokaždé hlásí stejnou identifikaci počítače nějaký jiný PIN, který se zřejmě zadá do toho tabletu.

Takže zkusím nejprve rozchodit to, aby se to HTPC chovalo jako vysílač WiFi pro tablet, tedy Access Point, jestli tomu správně rozumím. Access Point je na obě funkce? na připojení domácí sítě k existující venkovní síti, tedy jako přijímač i jako vysílač na zprostředkování připojení tabletu k domácí síti?
Pokud by to nešlo, tak bych musel zkusit ten odložený ASUS router s WiFi připojit do sítě a zrušit jeho routrovací funkci a nechat jen AP?

Hledal jsem, jestli neexistuje něco jako 7-10'' přídavný monitor, ale to jsou věci okolo 10 tisíc Kč, to je nesmysl.


Tedy CISCO router nemá WiFi, ZOTAC ZBOX ID82 má nějakou WiFi anténu, BlueTooth, neobsazený DVI výstup, Android 4 tablet má mít WiFi přijímač, Bluetooth přijímač, má USB a HDMI. Odložený poruchový ASUS WL-500g router má WiFi.
Tak snad mám dost zařízení na to, aby to chodilo, ne? :-( Díky za pomoc, doma si projdu všechny ty odkazy, co jsi mně poslal.
Wintermute (265)|17.12.2012 15:04
[QUOTE=Tomas_X;436447]a) nahrává do formátu WTV, který není kompatibilní pro střih začátku, konce a reklam s ničím[/QUOTE]
Na střih mimo jiné WTV doporučuji vyzkoušet VideoReDo TVSuite 4 trial. Pochopitelně umí odstranit reklamy bez rekomprese, stejně tak změnit kontejner na TS/MPG/MKV/MPG apod. Dokonce existuje nadstavba pro automatizaci operací.

Místo Avermedia SW taky můžeš vyzkoušet DVBViewer Pro. Dokáže běžet s vlastním UI (nespolupracuje s MC), nebo i jako služba v pozadí (recording service). V druhém případě lze k videu přistupovat přes DLNA/uPnP, webové rozhraní a takto i obsluhovat plánovač nahrávání, je možné i video stream realtime rekódovat do požadované kvality a zpřístupnit jej např. pro přenosná zařízení.

[QUOTE=Tomas_X;436459]Mně shodou okolností krátce před nákupem HTPC začal opakovaně zlobit a padat starší router ASUS WL-500g s dd wrt firmwarem[/QUOTE]
U těchto zařízení velmi často umírá napájecí zdroj. To se pak projevuje nestabilitou, nebo trvalým výpadkem. Osobně jsem už 2x měnil zdroj u WL-500gP a po výměně funguje router jako nový (fw http://code.google.com/p/wl500g/).
Tomas_X (124)|18.12.2012 01:43
Tak jsem ten tablet připojil přes WiFi v HTPS podle Viz http://www.ishanarora.com/2009/07/29...-access-point/ .
Jenže když není připojení k Internetu, tak nemám jak dostat do tabletu ten TeamViewer !! :-((
KamilZ (10277)|18.12.2012 06:39
Nevím, jak jsi to zprovoznil, odkaz si sem dal blbě. Pokud jsi rozběhal AdHoc, tak ještě musíš povolit sdílení inetu na straně PC. Pokud jsi rozběhal režim AP, tak inet musí jezdit (tedy pokud jezdí v PC...).

TeamViewer si přece můžeš jednoduše stáhnou přímo offline apk ze stránek výrobce? http://www.teamviewer.com/cs/download/mobile.aspx. Ale nevím, jestli verze pro Android umí direct connect bez inetu (standardně TeamViewer jede přes internet přes http a jejich interní server, proto prochází přes firewally...).

Na druhou stranu jsou i jiné nástroje jako VNC apod., nemusíš se omezovat na TV.
Tomas_X (124)|18.12.2012 11:06
Zprovoznil jsem to podle tohoto:
http://www.ishanarora.com/2009/07/29/windows-7-as-a-wireless-access-point/
Na HTPC běží Internet normálně, ale u té nově vytvořené Wireless sítě to už na tom HTPC hlásí - připojení k Internetu není k dispozici .... a není.
Dokonce jsem objevil, že Ishan Arora tam má asi chybu, protože píše, že příkaz je:
netsh wlan set hostednetwork mode=allow "ssid=" “key=” keyUsage=persistent
zatímco ty uvozovky mají být takhle:
netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid="" key=“” keyUsage=persistent
... tedy v případě, že název sítě a heslo obsahují mezery nebo znaky, které by ukončily řetězec

No a Android tablet se připojí a hlásí vše O.K., ale to je asi tak všechno.

V "Centru síťových připojení a sdílení" mám zobrazené 2 aktivní sítě:
Síť 2, domácí síť, LAN mezi domácími počítači, druh přístupu: Internet, domácí skupina: připojeno, připojení: připojení k místní síti
Síť MMC tablet Wifi, síť v zaměstnání, druh přístupu: připojení k Internetu není k dispozici, připojení: MMC - tablet Wifi propojení

- - - - doplněno - - - -

Tablet hlásí:

Wi-Fi:


MMC tablet WiFi
----------------
Stav: Připojeno
Síla signálu: Vynikající
Rychlost připojení: 65Mbps
Zabezpečení WPA2 PSK
Adresa IP: 192.168.174.54


Ethernet:
Connection Type: DHCP
IP address - nic
Netmask - nic
DNS address - nic
Gateway address - nic
KamilZ (10277)|18.12.2012 11:08
Tak jsi to nastavil jako oddělenou síť už podle IP adresy.... Povol sdílení: http://www.itgeekdiary.com/windows-7-as-an-wi-fi-access-point/
Tomas_X (124)|18.12.2012 13:04
Jo, dík. Děsný je, že s tím tabletem neumím nic, v krabici není návod, asi musím někde vygooglit manuál pro Android. Dokonce jsem i díky dalšímu kolegovi stáhnul TeamViewer verzi pro Android, ale nemám ho tam jak dát, protože USB klíč přes redukci na mini USB připojený do tabletu nedělá nic a mikroSD kartu zatím nemám. Je to možný, že je ovládání tabletu tak na ho...o? Ani navím jak v tom zavřít aplikace, jak tam najít nějakého správce souborů, tam jsou jen aplikace závislé na připojení na Internet, bez Internetu je ten tablet úplně na nic.
KamilZ (10277)|18.12.2012 13:30
Raději no comment a tímto končím.
Tomas_X (124)|19.12.2012 00:33
KamilZ: I když mě považujete za největšího idiota a ignoranta, se kterým jste se kdy setkal, tak přesto se mně dnes podařilo vše dotáhnout do naprosto úspěšného konce. A to také díky tomu vašemu odkazu. Prostě jsem nasdílel připojení k Internetu na síťovém adaptéru a připojil jsem tablet, dostal se na Internet, stáhl z Google shopu (nebo jak se to jmenuje) zdarma TeamViewer pro Android a rozchodil ho a podařilo se mně na tabletu zduplikovat obrazovku HTPC. No a mohli jsme s manželkou porovnat ergonomii střihového programu TS Doctor a) na vzdálené TV a s remote touchpadem, b) na 8'' tabletu s dotykem a TeamViewer ovládáním myši.
Výsledek je, že cena 3500,- Kč za tablet k tomuto účelu jsou vyhozené peníze, je to spíš ergonomický zhoršovák. Ale člověk si to musí vyzkoušet v reálu, aby zjistil, že tudy ne, přátelé.

Takže coby průkopník slepých uliček mohu přidat možná pro někoho zajímavé info: Android tablet s TeamViewerem funguje jako dotykový dálkový ovladač s kopií obrazovky, ale dle mého názoru je to na nic a remote klávesnice s touchpadem je lepší a IMHO, tedy opravdu IMHO úplně nejlepší je kombinace Windows Medica Centrum + specializovaný dálkový ovladač od ZOTAC XBOX, to vypadá nejprofesionálněji, ovšem prostě jsou to Windows se svými vlastnostmi, takže doplnění pomocí alternativy XBMC je rozhodně plus. No a stále hledám střihový program, který by ergonomicky fungoval podobně jako WMC nebo XBMC a ne jako Win aplikace s pidi ovládacími prvky.
vivid.sk (11472)|19.12.2012 00:41
XBMC + XBMC remote na smartfone (ako tu uz odznelo) a si vybaveny.
Naviac v XBMC mas cez DLNA kniznicu audia/videa a mozes ju naopak pouzivat/prehravat v telefone.
Tomas_X (124)|19.12.2012 01:13
vivid.sk: ovšem já už se skoro bojím říci, že se mně nepodařilo v XBMC rozchodit nic, co by vzdáleně zavadilo o fungující DVB-T tuner, se kterým si WMC rozumí skvěle.
vivid.sk (11472)|19.12.2012 01:28
XBMC nieje primarne tuner. Ale prichadzajuca verzia 12 by to mala poriesit cez PVR klientov priamo v zakladnom instalaku. Staci len doinstalovat server.
Je to o nieco komplikovanejsie, nez WMC, ktory ma integrovany tuner, no samotna aplikacia nestoji za vela, co zistis hned, pokial sa pokusis nieco si prisposobit alebo nastavit.