Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jaký DVD nebo BR přehrávač na DVD-Audio

chlebasadlem (34)|12.12.2012 15:26
Rád bych radu od někoho, kdo se v tom malinko orientuje.

Mám nějaké DVD-A, které v současné době přehrávám na DVD Pioneer DV-600AV. Zvuk, který z toho leze mě nějak neuspokojuje, protože když si pustím CD se stejnou nahrávkou v tom samým stroji, připadá mi zvuk čistší a detailnější. Možná jsem si v sobě vypěstoval už takovej blok, že to DVD A v kvalitě 24/96 kHz kódovaný v MLP (asi třetinová komprese) z toho Pioneeru je nějak zmršený nebo by to měl být víc slyšitelný rozdíl... Jsem z toho trochu rozčarovanej a navíc už jsem tu někde na fóru četl, že tenhle Pioneerskej přehrávač není zrovna výhra ...

Má někdo vyzkoušenej nějakej DVD A player, z nějž je zvuk DVD A opravdu o úroveň výš než z CD? O video část mi vůbec nejde - chci jen zvuk a rád bych dodržel cenovou hladinu do cca 9.000,- Kč, i když už pomalu házím do prasátka, na který jsem si fixkou napsal OPPO.

Díky za rady, který mě posunou dál a neděkuju za příspěvky toho druhu, že DVD-A je přežitý. Mám doma i spoustu 40 let starejch vinylů a k těm mám skoro stejnou citovou vazbu!
KamilZ (10277)|12.12.2012 17:18
Tak to mi děkovat nebudeš, ale zeptám se. Relativně chápu a uznávám vazbu k vinylu. Ale DVD-A je digitál, který by měl jít jednoduše převést z placky do souborů (bez jakékoli ztráty kvality), se kterými si pak můžeš dělat už co chceš a pouštět je na čem chceš. A bude to i příjemnější práce, než žonglovat s DVD. Co máš za koncák? Pokud máš rozumný a s digi vstupem nebo externí D/A převodník, tak je to podle mě rozumnější řešení, než kvůli audiu kupovat OPPO.

Pozn: kvalita audia u OPPO je zde na několika místech chválena.
chlebasadlem (34)|12.12.2012 22:27
Ripnout DVD A není zásadní problém. Problém nastává, čím přehrát soubor (ať WAV nebo FLAC) ve formátu 5.1 Ch - 24/96 kHz. Můx Xtreamer neví, co po něm chci a jinej formát mě nenapadá (mimo placenýho DTS HD). Honím to receiverem Yamaha do Bose 5.1. A mimo to - asi jsem fakt staromilec - DVD v krabičce mi připadá elegantní i vzhledem k zbytku rodiny, kteří si občas taky něco pustěj.
chlebasadlem (34)|4.6.2013 20:12
No, tak jsem nakonec to prasátko rozflákal a OPPO už je doma.
vivid.sk (11472)|4.6.2013 21:46
Len aby nakoniec to vyssie menovane CD predsa len lepsie nehralo (iny master). Ze je nieco v Hi-Res, este nutne neznamena, lepsiu zvukovu kvalitu.
Daj vediet, ako dopadlo porovnanie totozneho DVD-A ako v prvom prispevku.
chlebasadlem (34)|7.6.2013 19:52
Tak jsem to vyzkoušel a porovnal jsem stejný DVD-A: Pioneer DV600-AV x OPPO BDP-103EU. Zatím jsem neřešil video část - jen audio. Takže můj subjektivní dojem je ten, že OPPO má detailnější zvuk (oproti Pioneeru) s přesnou lokací nástrojů. V neposlední řadě "přišly" basy, který jsou čistý, hlubší a prokreslený.
Jednoduše řečeno, jsem se zvukem fakt spokojen.

Uvedu ještě pár informací, který jsou blbě dohledatelný na netu a mohly by někoho zajímat. Jedná se o podporu audio kodeků.

2 TB externí disk načetl celkem svižně a bez problému.

FLAC (*.flac) - přehraje i 5.1 - 24b 96k a stereo 24b 192k - bez problému
Monkey Audio (*.ape) - zkoušel jsem jen stereo 16b 44,1k - bez problému
PCM (*.wav) - u 5.1 - 24b 88,2k při přehrávání lehce zadrhával (asi 1x do minuty), jako by mu nestačil buffer - ve stereu bez problému
Windows Media Audio Lossless (*.wma) - vidí ho, ale nepřehraje
Wave Pack (*.wv) - vůbec ho nevidí
DTS 24b 48k (*.dts) - nepodporuje a nevidí ho
DTS 16b 44,1k (*.wav) - přehraje bez problému

Načtení následujícího tracku v play listu mu trvá cca 0,5 s nebo méně. Pokud se skladby prolínají nebo je to živák, ruší to. Dá se to řešit Cue Sheetem.
CUE SHEET (*.cue) - umí ho načíst, ale může ukazovat pouze na jeden mediální soubor (více souborový Cue Sheet není podporován - zkoušel jsem to na vinylripu - str. A a B, kde měl Cue Sheet formát: "FILE 1; track 1, track 2, track 3, track 4, FILE 2; track 5, track 6, track 7")

Obrazy disků (*.iso) - vůbec je nevidí (jedná se o upravený nový firmware, aby ho neviděl - údajně z licenčních důvodů)
DVD-A rip (*.mlp) - nevidí
DVD-A (AUDIO_TS) - vidí prázdnou složku
DVD-V (VIDEO_TS) - vidí prázdnou složku
a pro úplnost
BLU-RAY STREAM (*.m2ts) - vidí prázdnou složku

MP3 a WMA jsem nezkoušel. Asi je umí, ale kvůli nim jsem si ho nepořizoval ;-)

Doufám, že to někomu pomůže, protože většinou se u BR přehrávače řeší jen video část.
KamilZ (10277)|7.6.2013 20:10
K čemu a jak to máš připojeno?
chlebasadlem (34)|7.6.2013 20:22
Připojený to je přes 2x HDMI - 1. Video rovnou do TV a 2. Audio do receiveru Yamaha a z něj do Bose Acustimass 5.1 (ty malý dvojitý kostky)
Disk je USB2.
KamilZ (10277)|7.6.2013 20:39
A nastavení máš HDMI Audio v OPPO máš jaké?
chlebasadlem (34)|7.6.2013 20:52
Nastavení výstupu HDMI je "Split A/V"
OPPO dává ven downmix 5.1 v 2. HDMI výstupu (mám jen 5 bedýnek a stejně žádnou placku se 7.1 nemám) a výstup je nastaven na AUTO (DTS a DOLBY přehrává receiver), SACD pak na PCM, protože receiver DSD neumí.
vivid.sk (11472)|7.6.2013 22:02
mas to prepojene cez HDMI a pocujes rozdiel v zvuku? Nezda sa mi to (Placebo?) Nemyslis tym analogove prepojenie?
chlebasadlem (34)|8.6.2013 13:10
[QUOTE=vivid.sk;459433]mas to prepojene cez HDMI a pocujes rozdiel v zvuku? Nezda sa mi to (Placebo?) Nemyslis tym analogove prepojenie?[/QUOTE]

Uváděl jsem, že je to můj subjektivní pocit. Jde o to, že pokud má DVD-A kompresi MLP, pak Pioneer tuhle nahrávku podá dost chabě - až tak, že CD přehraje líp. Teď vedle toho Pioneeru stojí Oppo (oba přes HDMI) a to samý DVD-A přehodím z jednoho do druhýho přístroje a hraje to o poznání jinak (větší detaily a hlavně lepší basy). Pioneer přehrává nekomprimovaný DVD-A docela solidně, ale s dekompresí MLP má nějaký problém. To je můj názor, i když nevylučuji, že tím, že jsem pořídil Oppo, musí samozřejmě hrát líp, než 4 letej Pioneer. :-)
vivid.sk (11472)|8.6.2013 14:19
[QUOTE=chlebasadlem;459472]ale s dekompresí MLP má nějaký problém.[/QUOTE]
Nemoze mat s tym problem. Zober si to ako zip alebo rar subor. Neexistuje sposob, ako to "lepsie" alebo "horsie" dekomprimovat. Bud to dekomprimujes (a pocujes zvuk), alebo to nedekomprimujes a pocujes ticho, pripadne nejake artefakty (lupnutie, a pod). Ale skor to ticho, kedze jednotlive bloky maju CRC checksumy. Pohybujeme sa v digitalnej sfere, takze tu musia tieto principy platit (a vies ich lahko vyvratit, z MLP sprav wav a prehraj a uvidis, ci je to tak. Slepy test je samozrejme nutny pre objektivnost).

[QUOTE=chlebasadlem;459472] když nevylučuji, že tím, že jsem pořídil Oppo, musí samozřejmě hrát líp[/QUOTE]

samozrejme :) v tomto pripade beriem, ale ak sa zameriame na digitalny vystup a technicky princip fungovania prenosu. Rozdiel by byt nemal.

Skor by som to skusil prepojit analogom. Oppo bude mat rozhodne lepsie D/A prevodniky ako tvoj AVR (aj ked neviem aku yamahu mas, nemozem porovnat, ak nejaku starsiu, je mozne, ze analogove vstupy este nie su konvertovane na digital a neskor spracovavane).


[QUOTE=chlebasadlem;459472]to samý DVD-A přehodím z jednoho do druhýho přístroje [/QUOTE]
takto sa neporovnava, vysledkom toho, ze vies co hra je to, co chces aby lepsie hralo.
.... Sprav si kopiu disku, oba prehravace prepoj do AVR, pusti play a prepinaj len vstupy (pripadne niekoho popros, aby si nevidel co hra).
Pripadne porovnaj uz samotne wavy, z ineho media (ak playere prehraju DVD-A s watermarkom, nemas problem taketo porovnanie vykonat).


Samozrejme, nechcem ti kazit radost z noveho pristroja .... ale mozno neskor, ked sa k porovnaniu dostanes, napis k tomu viac.
KamilZ (10277)|8.6.2013 15:39
Přesně kvůli tomuhle jsem ho "zpovídal" :-).

Možná by se tohle mohlo stát, při nastavení dekódování v OPPO (přirovnal bych to k tomu, že každá TV má také jiný obraz, přestože komprimovaný signál je stejný), ale v případě dekódování až v AVR by to opravdu mělo být jedno.
vivid.sk (11472)|8.6.2013 20:46
Pokial by OPPO robil nejaky upsampling na 24/192, tak by to bolo (ciste teoreticky) aj mozne, ale pokial lezie z oboch pristrojov "bit-perfect" signal (a to sa da overit*), tak by som bol skepticky, co sa tyka rozdielov.

Overenie bit-perfectu som robil tak, ze som pustil DTS wav ako wav (pri prehrati cez analog pocut sum - tento sum je vlastne digitalny stream). A pokial signal ide bit-perfect (bez uprav), AVR to musi detekovat a dekodovat ako DTS (cvakne rele, rozsvieti sa ikonka DTS a je pocut zvuk). Toto musi fungovat aj v pripade, ze sa DTS wav zabali s akymkolvek lossless kompresorom* (flac, monkey's audio - ape, WavPack, ....). Hlavne v pripade PC transportu ukaze tento test, ci sa korektne obchadza windows mixer (ten robi neziaduci upsampling).

Je to spalahlivejsie ako usi :)


update1:

*schvalne som to vyskusal, je to aj test transparentneho dekodovania a XBMC nekorektne dekoduje lossless formaty (AVR sumi), pricom cez foobar2000 to ide.
DTS Wavy su s priponou wav prehravane korektne. Budem musiet zistit, v com je problem (?),
update: bug v XBMC
, to znamena, ze dekodovanie nie je transparentne

update2: v XBMC 11 to slo korektne, takze v aktualnej verzii, nieco inzinieri dodrbkali :(
chlebasadlem (34)|14.7.2013 18:27
[QUOTE=chlebasadlem;459411]CUE SHEET (*.cue) - umí ho načíst, ale může ukazovat pouze na jeden mediální soubor (více souborový Cue Sheet není podporován - zkoušel jsem to na vinylripu - str. A a B, kde měl Cue Sheet formát: "FILE 1; track 1, track 2, track 3, track 4, FILE 2; track 5, track 6, track 7")[/QUOTE]

Tak jsem se pral s CUE Sheety, protože některý načetl, některý ne. S pomocí zahraničních fór jsem tedy zjistil, jak to s CUE Sheetem u těchto přehrávačů je:
- CUE Sheet načte pouze v případě, že se jmenuje stejně jako mediální soubor (např.: MujSong.CUE a MujSong.flac). To i vcelku vysvětluje, proč nenačte CUE Sheet s více soubory. Nový Beta firmware už to prý řeší.
- Názvy nesmí obsahovat diakritiku.
- CUE Sheet může obsahovat max. 99 tracků, ale především poslední track může být na pozici 99:59:99. 100:00:00 nenačte a zahlásí nepodporovaný formát CUE Sheetu.
(CUE Sheety vytvořený v CUETools fungují bezpečně.)

Co se týče toho "slepýho" testu, tak ten udělám a dám vědět. Ještě jsem se k tomu nedostal.