Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HTPC a propojení s JVC 5.1 reprosoustavou

dibalaj@dibalaj.cz (6)|30.1.2013 12:58
Zdravím :-)

Mám v plánu postavit si HTPC do obýváku , takže budu potřebovat propojit JVC 5.1 reprosoustavu s budoucím HTPC.
Bohužel, reprosoustava je připojená k JVC DVD přehrávači, který slouží jako "základna" (reciever) pro repoduktory. Reproduktory jsou připojené k DVD přes obyčejné "kabílky", tedy žádné cinche a jacky apod.

Moje otázka tedy zní:
Jak by se to dalo vyřešit, abych propojil zvukovou kartu budoucího HTPC s reproduktory a obešel tak zapojení do DVD? Nevím, jak jsou na tom dnešní zvukové karty, apod., tudíž za každou radu budu rád :-)

Má druhá otázka zní:
Pokud budu chtít používat TV kartu, poradí si s HD DVB-T signálem? Nebude mít problém při HD rozlišení? Občas se i na televizi (LG HDTV) potýkáme s problémem, že například "Nova HD" někdy "vypadne" na cca minutu.

Předem děkuji za jakékoliv rady.
KamilZ (10277)|30.1.2013 13:04
Ad 1) Pokud to jsou pasivní repro tak to není dobrý nápad. Jestli do DVD nemá analog 5.1 vstup nebo optiku, tak se poohlédni [odkaz, pro zobrazení se přihlaste].
Ad 2) Proč by neporadila? Pokud je signál dostatečně kvalitní.
dibalaj@dibalaj.cz (6)|30.1.2013 13:10
Dobře, díky za odpověď.

A když nebudu chtít investovat do nových reproduktorů? Šlo by například propojit HTPC s tím DVD (které zároveň slouží jako zesilovač)? Vím, že to DVD má analogový výstup.

Za jakého důvodu to není dobrý nápad?
tdlmarek (1566)|30.1.2013 13:15
Pokud to DVD nemá HDMI nebo S/PDIF (optika, coax) vstup, tak jsi skončil. A objevil jsi učebnicový důvod, proč ti snad každý zde na fóru žádný all-in-one systém nedoporučí. Pokud to totiž nemá pořádný audio vstup, tak je životnost celého systému omezena interní mechanikou (a nemusí se zrovna porouchat, stačí když jí skočí morální životnost, viz tvůj případ).

Pokud chceš trochu jasnější odpověď, tak by pomohlo, kdybys uvedl přesné modelové označení onoho JVC.
dibalaj@dibalaj.cz (6)|30.1.2013 13:25
Já se na to doma podívám a večer to sem napíšu.
Mám ale za to, že to má digital audio in (i analog audio in).

Vím, že HDMI by to vyřešilo, ale opravdu nechci kupovat nové reproduktory, když tyto hrajou celkem slušně a zas tak často z nich neposlouchám. Prakticky si občas pustím hudbu z externího disku přes LG DVD přehrávač, který je s JVC propojený právě cinchem (ale asi to není 5.1 vstup, že?), nebo když pustím film.

Každopádně díky za odpovědi
vivid.sk (11472)|30.1.2013 13:47
[QUOTE=dibalaj@dibalaj.cz;443336]Vím, že HDMI by to vyřešilo, ale opravdu nechci kupovat nové reproduktory[/QUOTE]
Tie nepotrebujes kupovat. Ak si s nimi spokojny, staci vymenit/kupit AVR. Predpokladom je taktiez aktivny subwoofer. Myslim, ze tdlmarek to vyjadril uplne presne. AIO je cesta do pekla. Vzdy.
dibalaj@dibalaj.cz (6)|30.1.2013 13:59
Nevím teď, jestli správně chápu rozdíl aktivní/pasivní. Jediné, co vím je, že všechny reproduktory a subwoofer jsou zapojené samostatnými kabely napřímo do JVC DVD (žádné konektory, prostě kabely zacvaknuté do vstupních děr toho JVC/zasilovače).

Můžeš mi prosím říct, co je to AVR? Nepodařilo se mi to najít :-)

A proč by mělo být HTPC cesta do pekel? Mě jde prakticky o to, abych mohl jedno zařízení použít například jako rekordér, přehrávač muziky a filmů s inteligentnějším rozhraním, TV a občasný přístup na Internet (alespoň pro stahování dat o médiích). Chci to postavit na Linuxové platformě s použitím určeného software (nejlepším řešením je asi Boxee). Co konkrétně může být na takovém "multimedia centru" cestou do pekel? Stačí pak jednoduše dokupovat diskovou kapacitu, apod.

Nepotřebuji něco superkvalitního, stačí mi jen pustit si film v max. 720p (možná 1080p) se zvukem v 5.1, mít možnost nahrávat z TV a to všechno bez potřeby dokupovat jednotlivé zařízení. Jedno HTPC obstarávající vše, mi nepřijde jako špatně řešení.
vivid.sk (11472)|30.1.2013 14:39
[QUOTE=dibalaj@dibalaj.cz;443342]A proč by mělo být HTPC cesta do pekel?[/QUOTE]
Kde som to napisal? Sam doma "prevadzkujem" HTPC dobrych par rokov a nevymenil by som ho za nic ine.

[QUOTE=dibalaj@dibalaj.cz;443342]Můžeš mi prosím říct, co je to AVR?[/QUOTE]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
dibalaj@dibalaj.cz (6)|30.1.2013 14:48
No, asi jsem to tak pochopil, když jste mluvili o All-In-One řešení. Myslel jsem, že je tím myšleno ono HTPC. Nejspíš jsem to pochopil špatně. Jak jste tedy to all-in-one řešení mysleli?

Za odkaz díky. Můj otec reciever (AVR) má, Yamahu, ale stál docela dost. Chci to udělat co nejlevněji a abych nemusel dokupovat moc věcí. Ještě to musím promyslet. Spíše mě zajímal způsob propojení a jestli to jde "napřímo" (repro do zvukové karty).

Takže, abych to nějak uzavřel - bez AVR se tedy neobejdu, je to tak? Buď dokoupit AVR, nebo aktivní reproduktory, rozumím správně?
KamilZ (10277)|30.1.2013 15:01
vivid.sk (11472)|30.1.2013 15:15
[QUOTE=dibalaj@dibalaj.cz;443351]Spíše mě zajímal způsob propojení a jestli to jde "napřímo"[/QUOTE]
Napriamo to nejde nikdy. Vzdy je medzi tym nejaky "medziclanok", bud analogovy zosilnovac (prepojis zo zukovky analogovo cez RCA), alebo AVR (prepojis cez HDMI, pripadne cez SPDIF).
dibalaj@dibalaj.cz (6)|30.1.2013 15:24
[QUOTE=vivid.sk;443356]Napriamo to nejde nikdy. Vzdy je medzi tym nejaky "medziclanok", bud analogovy zosilnovac (prepojis zo zukovky analogovo cez RCA), alebo AVR (prepojis cez HDMI, pripadne cez SPDIF).[/QUOTE]

Díky ;-)

Ještě se zeptám - když budu mít k HTPC přimountovaný síťový disk přes SMB (připojení bohužel jen 10Mbit), bude problém přehrát hudbu či nějaké video? Počítám, že film v HD pustit nepůjde.
KamilZ (10277)|30.1.2013 15:55
Hudba OK, ale filmy ne, to bude problém i bez HD. Těch 10 MBit je navíc jen "ideál".