Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Koupit NAS nebo jen externí HDD k MMC

KamilZ (10277)|30.9.2013 17:44
Mod: vyčleněno z https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/32645-xtreamer-ultra-2-deluxe-alebo-ine-mmc-popripade-htpc

[QUOTE=ClonyXXL;468034]A jaka prenosova rychlost NASu je dostatecna? A kdyz NAS, tak sledovat filmy na dvou televizich asi = 2x takovy datovy tok. I tak by to stihalo???[/QUOTE]
A jaká dostatečná není? Co na tom chce provádět? Dva filmy to zvládne s prstem v nose, spočítej si to. I kdyby měl film datový tok 40 MBit/s (ale většinou se potkáš kolem 10MBit/s), tak jak jsem Ti psal, četní je tam 50 MByte/s, takže skoro 10x více (rozlišuj bite a byte).
Problémy jsou spíše s malými soubory, když tam budeš ze dvou PC rvát paralelně 2000 fotek o velikosti 2 MB, tak to poznáš (to ostatně poznáš i na tom Xtreameru a ještě podstatně více). Ale na sekvenčním čtení/zápisu ne.
RoPo (6061)|30.9.2013 18:07
[QUOTE=ClonyXXL;468023]Ahoj. Co se tyce externiho hdd vaham - 2TB disk 2.5" me vyjde +- 3500 Kc at uz v krabicce ci bez ni. 3,5" covy bude chtit do krabicky + napajeni = problem se zapominanim ho zapnout ci vypnout.
NAS server, do ktereho strcim 3,5" disk me vyjde na 4,5 tisice (bez disku) + nabizi funkce navic.
Ale cetl jsem ted nejake clanky o NAS a mam ted ponekud obavy, ze rychlost prenaseni dat u tech levnejsich asi nebude zadna slava a dat 2x tolik za vetsi rychlost - to se zase uvahy dostavaji uplne jinam (nez ze by me obe varianty staly podobne penize).
Potreboval bych radce v tomto smeru. Abych se nakonec jeste z celeho NASu spis nezblaznil.
Tak zatim jsem v tomto smeru ve slepe ulici.[/QUOTE]

Mám ZyXel NSA325. Oceňuji na něm Twonky media server pro streamování hudby/fotek/videa ve standardu DLNA do TV a jiných zařízení a nízkou spotřebu. Umí probouzení po síti - WOL - např. z telefonu. Spokojenost. Doporučuji. Jinak netuším co dalšího od NASu požaduješ. Tento NAS umí Dropbox - využívám - "ovládat" NAS přes soubory v Dropboxu. Další vlastnosti jsou v popisu.

Pak mám ještě další NAS server s ITX deskou a CPU i3 kvůli zálohám s rozšiřitelností až na 20 disků (malá hlinková skříň pro ITX mě dovolí 5-8 disků), kde mám momentálně 3HDD po 3TB a jeden disk z nich je paritní. Operační systém je Linux upravený v distubuci pro NAS verzi UnRaid PRO. Rozšiřitelnost se provádí přidáváním disků dle libosti s různou velikostí.
ClonyXXL (105)|30.9.2013 19:18
Co já očekávám od NAS je pro mě poněkud záludná otázka. Jelikož jsem to nikdy neměl, tak netuším CO VŠECHNO TO DOKÁŽE. Myslím, že člověk když bude mít k dispozici nějakou funkci navíc, tak když to bude možné, jistě se ji bude snažit taky využívat. Takže teoreticky čím víc to bude umět, tím lépe - na druhou stranu, osmičku či desítku za to asi dát nemůžu.
DLNA by bylo fajn. WOL taky. Dropbox používám taky - zejména asi kvůli iPadu. Popravdě ale netuším, co přesně myslíš tím "ovládat NAS přes soubory v Dropboxu".
Kdybych dostal fotky z NASu na prohlížení v iPadu by taky nebylo špatné - obecně iPad a iPhone poněkud trpí nedostatkem místa, takže co lze mít jinde je jedině dobře.
A to DLNA neumí skoro všechny? Jen některé? Já se ZATÍM koukal hlavně na tento [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - ale to asi zejména kvůli ceně, Bohemku mám za humny, a nic jiného za rozumnou cenu tam nevidím.

Jinak bych si spíše nechal poradit od zkušených, co všechno se s tím dá dělat za kousky - a podle toho doporučit něco konkrétního.
Ten Zyxel vůbec nevypadá špatně, dokonce je levnější než ten můj tip. Akorát jsem četl nějakou recenzi na téma NAS a tam třeba Zyxel vůbec nefiguroval, takže netuším, jestli je to spíše výhra, nebo spíše od toho ruce pryč - fakt ne.

A ještě mě tak napadá - JAK vlastně se dá do toho nasu něco kopírovat? Jedině po síti asi, ne? Protože pokud tam bude EXT 4, předpokládám, že to wokna ani neuvidí. To by znamenalo, že i to nastavování usínání budu muset udělat dřív, než to naformátuju na EXT 4.

Jinak s tou rychlostí bych byl spokojený, když to utáhne dva HD filmy současně. Fotky tam člověk nerve zase tak často.
KamilZ (10277)|30.9.2013 19:23
ClonyXXL (105)|30.9.2013 19:30
Jo a taky je pro mě VELEDŮLEŽITÉ, aby nastavení NASu bylo v češtině, jinak jsem totálně v pr... jak Baťa s dřevákama.
OK, jdu číst.
KamilZ (10277)|30.9.2013 19:38
Synology je kompletně v češtině. Jsme už zde OT, přesouvám to do samostatného tématu.
RoPo (6061)|30.9.2013 20:12
[QUOTE=ClonyXXL;468052]Co já očekávám od NAS je pro mě poněkud záludná otázka. Jelikož jsem to nikdy neměl, tak netuším CO VŠECHNO TO DOKÁŽE. Myslím, že člověk když bude mít k dispozici nějakou funkci navíc, tak když to bude možné, jistě se ji bude snažit taky využívat. Takže teoreticky čím víc to bude umět, tím lépe - na druhou stranu, osmičku či desítku za to asi dát nemůžu.
DLNA by bylo fajn. WOL taky. Dropbox používám taky - zejména asi kvůli iPadu. Popravdě ale netuším, co přesně myslíš tím "ovládat NAS přes soubory v Dropboxu".
Kdybych dostal fotky z NASu na prohlížení v iPadu by taky nebylo špatné - obecně iPad a iPhone poněkud trpí nedostatkem místa, takže co lze mít jinde je jedině dobře.
A to DLNA neumí skoro všechny? Jen některé? Já se ZATÍM koukal hlavně na tento [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - ale to asi zejména kvůli ceně, Bohemku mám za humny, a nic jiného za rozumnou cenu tam nevidím.

Jinak bych si spíše nechal poradit od zkušených, co všechno se s tím dá dělat za kousky - a podle toho doporučit něco konkrétního.
Ten Zyxel vůbec nevypadá špatně, dokonce je levnější než ten můj tip. Akorát jsem četl nějakou recenzi na téma NAS a tam třeba Zyxel vůbec nefiguroval, takže netuším, jestli je to spíše výhra, nebo spíše od toho ruce pryč - fakt ne.

A ještě mě tak napadá - JAK vlastně se dá do toho nasu něco kopírovat? Jedině po síti asi, ne? Protože pokud tam bude EXT 4, předpokládám, že to wokna ani neuvidí. To by znamenalo, že i to nastavování usínání budu muset udělat dřív, než to naformátuju na EXT 4.

Jinak s tou rychlostí bych byl spokojený, když to utáhne dva HD filmy současně. Fotky tam člověk nerve zase tak často.[/QUOTE]

Na NAS se kopírují data po síti. Windows je bez problému uvidí. K tomu jsou tyto NASy dělané. Být viděn jak pod Win, tak pod Mac OS. ZyXel umí jakmile vložíš USB disk/flash do portu, tak obsah nakopíruje do složky. Jde o to, že je to rychlejší než po síti. Nevýhida je, že když máš disk "ve skříni", tak se k němu musíš fyzicky "prokousat".
Tyto škatule taky umí připojit tiskárnu a sdílet ji po síti. Není však jistota, že fungují všechny tiskárny takto nasdílené.
Streamování více stramů HD fimu zvládají bez problémů. Pro iVěci je dobrá podpora více než DLNA, tak nativní iProtokol což je AirVideo nebo-li podpora AirServeru.

---------- Doplněno v 20:12 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 20:11 ----------

[QUOTE=ClonyXXL;468057]Jo a taky je pro mě VELEDŮLEŽITÉ, aby nastavení NASu bylo v češtině, jinak jsem totálně v pr... jak Baťa s dřevákama.
OK, jdu číst.[/QUOTE]

ZyXel je kompletně v češtině.
ClonyXXL (105)|30.9.2013 20:24
Hmmmm, tak ten Synology vypadá taky skvěle!!!
Kdybych dal záludnou otázku - Zyxel, QNAP nebo Synology? Vyhrál by Synology? V té recenzi co jsem vzpomínal Synology byl. QNAP taky.
A dá se ten Synology provozovat s jedním diskem? Myslím že na Heurece v diskusi jsem zahlédl, že se to někomu nepodařilo, i když to výrobce udává, že to jde.
Apple hračky snad taky podporuje ..........
Tak že by to byl ON?
A jak s těmi disky? Mám raděj počítat se dvěma novými?
A jaký formát by ty disky či disk měl vlastně mít? Taky EXT 4 jak už mi někdo doporučoval pro Xtreamer?
RoPo (6061)|30.9.2013 20:32
Může být instalován i jen jeden disk. Disk je formátu většinou EXT4 nebo vlastní formát dané značky (pozor na limitní velikosti 4GB na jeden soubor, ale to býval problém kdysi dávno). Ale k čemu se ptáš na formát disku? Disk zasuneš do škatule, naformátuješ a nemusí tě zajímat jaký interní formát používá.
ClonyXXL (105)|30.9.2013 20:36
No jednak jsem myslel, že to budu muset formátovat přes pc, a jednak tedy abych věděl "do čeho jdu" :-D

A je vůbec někdo, kdo používá NAS bez raidu? Já dosud zálohoval spíš na starší disky, které jsem vytáhl z pc, když jsem pořídil větší. Takže představa, že bych měl pro jistotu v NASu dva identické disky ........... já vím, bezpečnost je bezpečnost, ale když přijdu o pohádky co má malý, asi to přežiju. To samé se seriály. Snad jediné co by mě jistě mrzelo, jsou fotky či videa (rodinné). Ale předpokládám, že se asi nedá zrcadlit jen část disku, tak nevím, jestli to není tak trochu plýtvání místem.
Kdyby přece jen jsem dával nové dva disky - máte nějaké doporučení na výrobce? Zrovna jsem dnes četl, že WD Green snad vůbec vhodné nejsou. Uvažoval bych asi o 2 až 3 TBtových.
RoPo (6061)|30.9.2013 21:00
No, popravdě řečeno dvoudiskový NAS jako "záloha" je jen pro srandu králíků, tedy uživatelů. Jak píšeš. 2. disk v mirroru je opravdu plýtvání místem. Raději do JBODu (spojení v jeden logický disk) nebo jako 2 samostané disky, které jako 2 disky vystupují i na síti. Každopádně je to záloha jako mít data na flashce nebo disketě.
Na zálohu jsou právě jiné servery/NASz s více disky. V konfiguraci s minimálně 3-mi disky.

Co se týče disků do NASu sleduj doporučení výrobce NASu - compatibility list. Sice by ti v NASU měli jet i jiné disky, ale nemusí to být na 100% jistota.
ClonyXXL (105)|30.9.2013 21:07
Tak mě ještě napadlo - jak se vlastně přistupuje třeba z iPadu na ten nas? ASi přes nějakou aplikaci a přes wifinu, i když NAS wifi nemá, ale je v síti.
No popravdě, já mám doma dva pc, všechny jdou na internet, takže sice jsou v jakési síti, ale jen internetové. Navzájem nějak lozit přes síť z jednoho pc do druhého, to jsem ještě neviděl potřebu, takže asi ještě budu muset řešit něco kolem sítí, ne? Jako nastavit si něco konkrétního a vytvořit nějakou domácí skupinu či co, ne?
KamilZ (10277)|30.9.2013 21:18
Máš v tom nějaký těžký chaos, nepředpokládám, že by jsi měl všechna zařízení přímo připojena do internetu s veřejnými IP. Předpokládám, že máš doma nějaký router (s WiFi, pro iPad), do kterého máš vše zapojeno a nic řešit nemusíš. Resp. neznám iPad, ale předpokládám, že klienta NFS nebo SMB standardně má, nebo nějaký takový sw: https://itunes.apple.com/us/app/fileexplorer-free/id510282524?mt=8

A NASy většinou mají pro Apple spec. podporu pro jejich protokol AirPlay (což jsi se mohl dočíst na těch odkazech, co jsem zde dával): http://www.synology.com/dsm/dsm_for_home.php?lang=csy#tabs-5
RoPo (6061)|30.9.2013 21:23
[QUOTE=ClonyXXL;468076]Tak mě ještě napadlo - jak se vlastně přistupuje třeba z iPadu na ten nas? ASi přes nějakou aplikaci a přes wifinu, i když NAS wifi nemá, ale je v síti.
No popravdě, já mám doma dva pc, všechny jdou na internet, takže sice jsou v jakési síti, ale jen internetové. Navzájem nějak lozit přes síť z jednoho pc do druhého, to jsem ještě neviděl potřebu, takže asi ještě budu muset řešit něco kolem sítí, ne? Jako nastavit si něco konkrétního a vytvořit nějakou domácí skupinu či co, ne?[/QUOTE]

Ano. Buď se základy sítí naučíš anebo si vše nech od někoho nastavit. Pak se nic učit nemusíš.

Předpokládám, že máš router s wifi. Na wifi se připojuješ iPadem a po LAN (drátu) máš připojeny PC. Na NAS v LAN se z iPadu dostaneš nějakým přehrávačem z AppStore, který umí po síti přistupovat na sdílené disky ve Windows síti a umí tvoje formáty médií.
ClonyXXL (105)|30.9.2013 21:25
Jo jo, chaos to určitě mám :-((
Zrovna jsem se díval na kompatibilitu těch disků. To je taky sranda. Vyčetl jsem, že je třeba kompatibilní WD30EFRX - 68AX9N0 - zrovna takový mám jeden doma. Ale když se podívám sem [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], tak tam vidím jen to před pomlčkou. To za ní nevidím - jak potom koupit ten správný? Na tom disku co mám doma to sice vidím, ale ne v obchodě.
A ještě otázečka - bedna je na dva disky. Pokud bych to tedy nepoužíval v raidu, ty dva disky nemusí pak být identické? Můžu za dva roky koupit klidně jiný a přidat ho do NASu?
RoPo (6061)|30.9.2013 21:29
[QUOTE=KamilZ;468077]Resp. neznám iPad, ale předpokládám, že klienta NFS nebo SMB standardně má, nebo nějaký takový sw: https://itunes.apple.com/us/app/fileexplorer-free/id510282524?mt=8[/QUOTE]

iVěci mají standardně podporu protokolů pro streamování co jsou standardem v Apple světě. Proto jsem psal o vhodné podpoře AirServeru na NASu.

Pro podporu SMB je potřeba používat přehrávač z AppStore, který umí SMB. Psal jsem dříve.

---------- Doplněno v 21:29 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 21:27 ----------

[QUOTE=ClonyXXL;468081]
A ještě otázečka - bedna je na dva disky. Pokud bych to tedy nepoužíval v raidu, ty dva disky nemusí pak být identické? Můžu za dva roky koupit klidně jiný a přidat ho do NASu?[/QUOTE]

Buď NAS vyžaduje oba disky stejné modelově nebo alespoň kapacitně. Různé modely nebo i kapacity mohou být problém. Proto jsem psal o JBODu.

Tak buď kup 2 disky hned stejné. Nebo později dokup jiný, ale zapomeň na mirror - zrcadlení.
ClonyXXL (105)|30.9.2013 21:37
Ano myslel jsem to jako variantu bez zrcadlení. Pochopil jsi mě správně.

Nevím tedy proč, ale zatím mě asi nejvíc oslovil ten Synology. Nevídím tam ale ten Airserver - jediné co vidím je ◾iTunes: ANO - to je ono????
RoPo (6061)|30.9.2013 21:50
[QUOTE=ClonyXXL;468085]◾iTunes: ANO - to je ono????[/QUOTE]

Ne to tak úplně není ono, co mám na mysli. U Synology podpora iTunes na NASu znamená:
http://www.synology.cz/dsm/home_home_applications_itunes_server.php?lang=csy
ClonyXXL (105)|30.9.2013 22:00
No ale na tom tvém Zyxelu snad taky nevidím podporu AirServeru
RoPo (6061)|30.9.2013 22:13
[QUOTE=ClonyXXL;468089]No ale na tom tvém Zyxelu snad taky nevidím podporu AirServeru[/QUOTE]

Neznám komerční NAS, který umí AirServer. Na to potřebuješ výkon na straně NASu, což žádný NAS v ceně, které se nabízejí v rozmezí cca. 5-10.000,- není.
AirServer mám právě na velkém vlastním NASu, který výkon má velmi dostatečný.

AirServer totiž umí on-line transkódování pro iVěci... Jinak potřebuješ výkon u iVěci a ony sami o sobě všechny formáty dobře přehrávat s interním transkódováním neumí.

---------- Doplněno v 22:13 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:08 ----------

[QUOTE=ClonyXXL;468089]No ale na tom tvém Zyxelu snad taky nevidím podporu AirServeru[/QUOTE]

Jinak lze použít z AppStore DLNA klienta. NASy DLNA umějí. Každý sice všelijak, ale proto jsem vybral ZyXela, protože má integrovanou licenci na velmi dobrý Twonky server (http://twonky.com).
ClonyXXL (105)|30.9.2013 22:17
Hm, tak to se asi Airserveru budu muset vzdát :-((
Můžeš napsat, o co vlastně tím pádem přijdu?
Vím, že třeba nepodporované formáty, jako třeba mkv dokážu přehrát přes přehrávač podporující sambu - nPlayer.

Jinak teda - jak bys viděl volbu Synology? Dobrá, nebo raděj něco jiného? - EDIT - vidím, tedy, že bys mi asi doporučil toho Zyxela.
Ostatní se nějak přestali vyjadřovat, asi by to bylo na hlasování. Ale každý asi bude hájit nějaký názor, a který je NEJ je asi dost těžký.

Jinak se omlouvám, ale dnes už se musím odmlčet. Tak zase zítra - od rána jsem tu na příjmu. Kdyby byl i někdo z vás, bylo by to super.
RoPo (6061)|30.9.2013 22:56
Já píši o tom, co mám... Nic jiného nehaním. Synology je určitě dobrá volba. Já jsem nakonec po různých "pokusech" skončil jako malé prdítko ZyXel NSA325 a na zálohování mám jiný NAS.

Na MKV potřebuješ na straně iVěci výkon. 720p není problém, ale u 1080p už potřebuješ u iVěci minimálně 2 jádrový CPU a přehrávač co UMÍ obě jádra využít. Jedno pro transkodování a druhé pro render.
sanchez13 (1071)|30.9.2013 23:28
[QUOTE=RoPo;468083]Tak buď kup 2 disky hned stejné. Nebo později dokup jiný, ale zapomeň na mirror - zrcadlení. [/QUOTE]
Preco by mal zabudnut na mirror ? Pokial momentalne nechce, alebo nemoze investovat do viac diskoveho NAS-u a chce tam ukladat data o ktore nechce prist, tak mirror je asi jedine riesenie. Napr ja mam na mojom NAS-e urobeny mirror z 2x3TB HDD. Tam si ukladam dolezite data, zalohy a pod. Plus mam cez eSATA pripojeny dalsi HDD, na ktory ukladam menej dolezite data (filmy a pod...).
Treba si uvedomit, ze ten NAS moze pouzit aj na ine veci ako prehravanie medii. Napr zaloha PC, ntbk, dokumentov.... vacsina ludi sa na to vybodne a potom ked im "odide" HDD, tak si buchaju hlavu. Az vtedy zistia ake boli tie data dolezite :-)
ai (2993)|30.9.2013 23:54
Jako amater uzivatel to chapu takto, RAID1 neni zaloha, je to jen jakasi pomocna berlicka pokud jeden disk umre , tak se vyhodi , vlozi novy a necha se to obnovit. Cena za toto je polovicni kapacita NASu a i financni zalezitost take protoze ten RADI 1 nemuze byt bran jak tak, ze to mam zalohovane.

Tedy to chapu, ze RAID1 neni zaloha, je to pouze tato jakasi vypomoc pri poruse jednoho disku, coz u 2bay NASu je statisticky dost male. Situace se trochu meni u vicekapacitnich NASU, 4 bay atd., kde je pravdepodobnost 2x vetsi , ze neco odejde, tak tam bych uz nejaky Raid 1 nebo Raid 10 asi pouzil.

Zaloha musi byt na jinem NASu, disku a popripade i v jinem dome nebo vypnuta z elektriky, nemusim asi vysvetlovat proc. Pokud nastane nejaky vyboj do NASu kde mam RAID 1, povoden, pozar tak to asi moc nepomuze, odejdou oba nebo vsechny.
golfLC (1941)|1.10.2013 07:46
Ja som nechcel investovať nejaké veľké peniaze, nakoľko tak, ako píše aj ai, zálohy je dobré mať niekde úplne inde... K spokojnosti využívam tento HDD od WD - Ext. HDD 3.5" WD MyBook Live 3TB LAN, ktorý mi či kapacitne, či ovládaním a používaním s ostatnými zariadeniami plne vyhovuje a kapacitne za tú cenu úplne postačuje. Cena v pomere s funkciami a kapacitou je podľa mňa v pohode. Veď za tú cenu sme niekedy kupovali 1TB HDD len s USB. ( ceny už od 140€ )

sanchez13 (1071)|1.10.2013 11:59
Iste, suhlasim ze RAID1 nie je idealna zaloha, ale je to aspon nejaka zaloha. Chrani voci poruche jedneho z HDD. Nevyhodou je nutnost 2x kapacity HDD, pomalsi zapis, ale vyhodou je zase rychlejsie citanie. Ten pomalsi zapis som ale napr ja ani nespozoroval. Ked som to testoval na mojom Thecus-e, tak aj zapis aj citanie sa pohybovali okolo 100MB/s, neskor som zistil, ze aj to bolo zrejme obmedzene rychlostou 5400 otackoveho HDD v mojom Mac mini :-) Kazdy si musi zvazit sam, ci si na NAS-e urobi RAID1, alebo nie.

V beznej domacnosti ma malokto 2x 4-5HDD NAS s RAID5, alebo 6 a zalohuje data z jedneho na druhy...
ClonyXXL (105)|1.10.2013 12:08
Asi docela zajimava volba. Ze zacatku me trochu nadchla. Ale kdyz ctu v recenzich na alze, ze to nepodporuje mkv, respektive za poplatek novou verzi Twonky, ale jak pise nekdo, ze cesta k rozchozeni je dlouha a trnita, zacinam mit bobky ze by to bylo nad moje sily. Nebylo by zrovna neco, kde uz to funguje?

Jinak - zatim jsem tedy hodne zmaten.
Jeden nas nema Twonky, ani USB 3.0 - tedy ten synology.
Druhemu zas chybi neco jineho.
Navic porad nevim, jestli vubec NAS porizovat.
Vy co NAS mate - je to skutecne tak skvela vec, ze zivot bez nej si radeji nechcete uz predstavovat?
Zatim se mi zda, ze mam nejvetsi psychicky problem s tim, ze nemam rad kdyz neco fungovat ma a ono to nefunguje (treba ze to nepodporuje mkv). Nejde vypnout atd.
KamilZ (10277)|1.10.2013 12:32
Proč Tě trápí Twonky, MKV apod.? S NAS + MMC se s nějakým DLNA vůbec nemusíš drbat, proč si chceš takto komplikovat život? CIFS/SMB a je to, s podstatně vyšším komfortem a možnostmi.
dabe (7)|1.10.2013 12:34
Ja mam doma Nas Synology v nom jeden disk(zatial) ,MMC aj Ipad vsetko bez problemov.Synology ma vyborne aplikacie priamo pre Ipad ktore perfektne idu(DS Photo,DS Video atd).Z Ipadu mozes krasne streamovat filmy alebo foto na TV a samozrejme mozes pozerat filmy a foto z Nas-u na Ipade
RoPo (6061)|1.10.2013 12:55
[QUOTE=KamilZ;468152]Proč Tě trápí Twonky, MKV apod.? S NAS + MMC se s nějakým DLNA vůbec nemusíš drbat, proč si chceš takto komplikovat život? CIFS/SMB a je to, s podstatně vyšším komfortem a možnostmi.[/QUOTE]

To ti, ale nativně např. TV nepřehraje (soubory sdílené CIFS/SMB). Potřebuješ další škatuli jako MMC či HTPC, dálkový ovladač. Já toto také měl a jsem rád, že jsem se toho zbavil. Proč to? Když např. u mě stačí ZyXell a TV (nebo BD přehrávač pro přehrávání na projektoru, ovládání je potom přes HDMI-CEC) to přehraje levou zadní. Titulky, různé audiostopy, DTS apod...

Samozřejmě, když někomu vyhovuje další škatule na hraní ať si ji pořídí :-)

---------- Doplněno v 12:55 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 12:52 ----------

[QUOTE=dabe;468153]Ja mam doma Nas Synology v nom jeden disk(zatial) ,MMC aj Ipad vsetko bez problemov.Synology ma vyborne aplikacie priamo pre Ipad ktore perfektne idu(DS Photo,DS Video atd).Z Ipadu mozes krasne streamovat filmy alebo foto na TV a samozrejme mozes pozerat filmy a foto z Nas-u na Ipade[/QUOTE]

Tak, to je podpora pro konkrátní zařízení ze strany Synology vs iVěc.. I to je samozřejmě řešení - pořídit do iVěci daný přehrávač nabízený danou společností - Synology.
ClonyXXL (105)|1.10.2013 16:00
No ja puvodne psal, ze potrebuju pro Xtreamer U2 (ktery teda jeste nemam, ale je objednany), nejake uloziste. Tak proto asi ty odpovedi.
A co vlastne musi umet ta televize, aby to fungovalo ze Zyxelu. Asi DLNA a to ta moje stejne zase neumi (nic o tom nevim ze by to umela - jedine to do a nejak zjistit. Je neco, podle ceho bych to poznal, aniz bych hledal manualy apod?).

Co se tyce toho Synology, ten neumi USB 3.0, ze? Nebude mi to chybet? Prece jen je to o case. A stejne bych musel udelat Mbitovou sit = asi tri switche vymenit. Jinak tam ty data nedostanu (respektive tezce pomalu).

A nemit tu hracku Xtreamer, kdyz jsem moju na to ukecal? Mam funkcni Evolve Blade, tak to bych asi ty vychytavky Xtreameru pres Zyxel (tedy bez dalsi skatule) zase nemel a moja by mi polozila dotaz, na co jsem to vlatne cele delal. Takze Xtreamer bych doma stejne mel mit.
Pak uz tedy zbyva otazka jen Toho uloziste.
Co se toho Twonky tyce - bylo mi to tu porazeno, tak jsem myslel ze by to bylo zahodno. Jestli je to jednodussi jinak - jedine dobre.

I kdyz samozrejme chapu i nazor RoPo - jak prehrat film s co nejmensim poctem skatuli. Pravdepodobne bez tech vychytavek jako nacteni ruznych info o serialech, filmech, atd.
RoPo (6061)|1.10.2013 16:09
Nevím jakou TV máš. Nepostřehl jsem. Stejně chceš pořídit Xtreamer U2, který je MMC, tak tě moc DLNA v tomto případě nemusí zajímat. Ale časem, když vyměníš TV za TV s DLNA a budeš mít NAS bez DLNA, tak škoda pro TV...

Nevím, zda vůbec tyto malé NAS rychlosti, které USB 3.0 nabízí umí použít.

Pro jeden HD stream ti stačí 100Mbps síť. Možná zvládne i 2. Ale záleží na konkrétních stramech a switchi.

Čistě zvědavost. Proč pořizuješ Xtreamer U2, když máš Evolve Blade?
Já jsem se kdysi Xtreamera měl kvůli iPadu a podpoře AirPlay, ale rád jsem se jej zbavil.
ClonyXXL (105)|1.10.2013 17:37
Ja ti nevim. Asi kvuli zmene a tem ruznym vychytavkam. Po precteni recenzi me to nejak chytlo a moja rikala, ze blbustky ma taky rada. Jako ty ruzne nahledy apod.
A ty proc jsi se ho zbavoval? Kdyz uz jsi ho mel.

Jinak jsem se koukal i na ten vyssi model Synology - asi vic zere, ale ma USB 3.0, a par dalsich veci. Dal by se asi poridit o 12 az 15 stovek draz - kterou variantu by radej volil narod? Tech 1500 momentalne je asi min nez se ztratou prodavat nizsi a kupovat vyssi model.
A to DLNA co synology podporuje, to teda neni to prave orechove, jo?
KamilZ (10277)|1.10.2013 17:56
OT: Za chvíli nás za sebe budeš posílat i na WC. Jestli si připlatit na verzi s USB 3.0 se snad rozhodneš sám, ale nechápu, k čemu Ti to bude, když disky máš uvnitř.... A vyšší verze (+) má i WOL.

Pokud máš MMC, tak je DLNA je obecně o ničem.
ClonyXXL (105)|1.10.2013 19:17
Hm, tak jsem právě zjistil, že informace na heurece nebyly zcela korektní (vyhodilo mi to výsledky i varianty bez +), takže nejlevnější vyšší varianta bohužel stojí 8040 peněz, což už je zase poněkud jinde od 4700.

A může mi někdo upřesnit či vysvětlit? Píše se u toho levnějšího: ◾Wake on LAN: NE Podpora funkce Probuzení přes LAN ...... WOL je zvenčí a to druhé z vnitřní sítě?
Jak to vlastně normálně pracuje? Když to ručně vypnu ručně vypínačem, tak to asi po LAN nezapnu, ne? Jedině když to usne?

Na co BY mi bylo USB 3.0? To všichni používáte vždy, jedině a zásadně jen a pouze síť? Co třeba fotky z foťáku - tedy z karty? Nebo dostat něco ven třeba přímo na externí disk?
RoPo (6061)|1.10.2013 19:18
[QUOTE=ClonyXXL;468191]A ty proc jsi se ho zbavoval? Kdyz uz jsi ho mel. [/QUOTE]

Zabugovaný FW. Nebavilo mě pořád čekat na další a další FW až někdo něco opraví, co mělo být funkční již dávno. Z takovýchto hraní jsem již vyrostl....
RoPo (6061)|1.10.2013 19:27
[QUOTE=ClonyXXL;468210]Hm, tak jsem právě zjistil, že informace na heurece nebyly zcela korektní (vyhodilo mi to výsledky i varianty bez +), takže nejlevnější vyšší varianta bohužel stojí 8040 peněz, což už je zase poněkud jinde od 4700.

A může mi někdo upřesnit či vysvětlit? Píše se u toho levnějšího: ◾Wake on LAN: NE Podpora funkce Probuzení přes LAN ...... WOL je zvenčí a to druhé z vnitřní sítě?
Jak to vlastně normálně pracuje? Když to ručně vypnu ručně vypínačem, tak to asi po LAN nezapnu, ne? Jedině když to usne?

Na co BY mi bylo USB 3.0? To všichni používáte vždy, jedině a zásadně jen a pouze síť? Co třeba fotky z foťáku - tedy z karty? Nebo dostat něco ven třeba přímo na externí disk?[/QUOTE]

Wake On Line je jen jedna věc. Musí být HW podpora v zařízeni. Nedá se toto "přidat" výměnou FW.
Bez rozdílu interní/venkovní sítě. Z iternetu/venkovní sítě to je s WOL horší. Nejlépe přes VPN se připojit do domácí sítě a pak poslat odpovídající magic paket.

S NASy pracuji jen přes síť z ntb/pc/tabletu/telefonu. USB na nich mám jen pro UPS a tiskárnu. Mám je pod schodama v suterénu u racku.

Podle mě Xtreamer za 8k je pořizovat nesmysl. Ale každému přeji ať pořídí co chce podle svého uvážení.

Podle mého názoru NAS jako je ZyXel NSA325 za 2820,- Kč je více než dobrá volba. Více jak 3000,- bych
za takovýto dvoudiskový kousek nedával. I když peníze řešit nemusím.
ClonyXXL (105)|1.10.2013 19:47
No pokud je WOL je jedno, pak asi mají na těchto stránkách v popisu chybu [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] - jednou tedy píší NE a podruhé zas ano (z tama jsem to předtím kopíroval sem).
Necháváte to zapnuté celý rok v kuse?

Kluci vy se mnou ale máváte :-D Už ani Xtreamer si nemám kupovat :-(((
KamilZ (10277)|1.10.2013 19:52
- WOL má DS213+, DS213j ho nemá
- není Xtreamer jako Xtreamer, s Ultra 2 nejsou problémy jako např. s Prodigy, SW apod. Na Ultra2 máš XBMC a o firmware Xtreameru to nic není (a tím ani o jeho problémech), je to normální PC.
- znovu si přečti mé první příspěvky a ujasni si, jestli chceš Ultra (která nahradí i jednodiskový NAS), nebo jestli chceš NAS a pak můžeš mít levnější MMC, pokud vyloženě nejdeš po XBMC
ClonyXXL (105)|1.10.2013 20:50
Ano. Ultra chci. Po XBMC jdu. A jak píšeš, že Ultra nahradí i jednodiskový NAS, už v nadpisu tématu je otázka jestli koupit jen HDD nebo NAS (téma bylo přemístěno z diskuse o Ultra a tedy se mělo spíše jmenovat ...k Ultra). Nicméně mě teď nějak vůbec nedochází, jak jsi to myslel s tím, že nahradí jednodiskový NAS. Snad jedině s těmi multimédii. Nebo se opět pletu jako vždy.
HWTest (371)|1.10.2013 21:11
[QUOTE=ClonyXXL;468231]Nicméně mě teď nějak vůbec nedochází, jak jsi to myslel s tím, že nahradí jednodiskový NAS. Snad jedině s těmi multimédii. Nebo se opět pletu jako vždy.[/QUOTE]

Asi bylo myšleno tak, že když se do Ultry dá disk nebo se připojí do USB Ultry, dá se k němu přistupovat přes síť, jako k NASu ...
KamilZ (10277)|1.10.2013 21:11
Nahradí to NAS ve smyslu, že můžeš sdílet jeho obsah přes SMB/CIFS.
RoPo (6061)|1.10.2013 21:21
Přesně tak. Do Ultra můžeš dát 2,5" HDD a v XBMC zapnout sdílední po síti. A mám dojem, že XBMC má v sobě i HTTP server a pak můžeš na Ultra přistupovat přes standardní webový prohlížeč.
ClonyXXL (105)|1.10.2013 22:01
No vypadá to tedy asi tak: Koupím Ultra, připojím na ni pokusně nějaký disk přes USB a uvidím, co se s tím dá a co nedá.
Až budu chytřejší, pokusím si odpovědět na otázky, jestli potřebuju nějakou službu, co Ultra neumí, ale NAS ano.
A jelikož potřebuju alespoň 2TB disk, tak 2,5" to finále určitě být nemůže (strčený dovnitř), jedině zase externí. A když už externí, tak to klidně může být 3,5". Ale do finále daleko - třeba bude NAS.
RoPo (6061)|1.10.2013 22:16
No a k 3,5" externímu disku musíš mít i externí další zdroj... To je mi, ale situace... Už se mě rýsují od tebe další otázky :-D
ClonyXXL (105)|5.10.2013 10:09
A kluci, za předpokladu, že používáte NAS který neumí WOL - jak ten NAS provozujete? Máte ho puštěný nonstop celý rok, nebo ráno zapínáte, večer vypínáte? Nevím jaké všemožné kombinace lze nastavit.
Protože předpokládám, pokud bych pořídil JEN externí disk, tak na něj budu moci přistupovat z jiných zařízení po síti pouze za předpokladu, že Ultru zapnu. Je to tak?
KamilZ (10277)|5.10.2013 12:00
No já bych se chtěl spíš zeptat, jestli tušíš, co to přesně WOL je a jaké jsou jeho schopnosti a k čemu to vlastně chceš.

Jinak většina NASů bez WOL umí alespoň v daný čas automatický shutdown.

Pokud je Ultra vypnutá, tak její HDD není po LAN dostupný. Ultra 2 myslím WOL nemá, ale ruku do ohně za to nedám.
HWTest (371)|5.10.2013 12:01
NAS nechávám běžet nonstop (i když umožňuje automatické zapínaní a vypínání v nastavený čas) s tím, že mám nastavené usínání disků po 1 hodině.

Ano Ultra by v tomto případě musela být zapnutá

KamilZ byl rychlejší :-)
ClonyXXL (105)|5.10.2013 15:21
No já WOL chápu jako vzdálené probuzení = nastartování zařízení (třeba pc) po síti (třeba přes internet za předpokladu namapování portů nebo veřejné IP na daném zařízení).
Pokud to tedy chápu správně, tak např. když budu v práci a NAS bude doma vypnutý, na dálku si ho zapnu a stáhnu si z něj potřebná data. Jsou i další výhody WOL?
Ultra WOL skutečně nemá.

A když to funguje pomocí usínání disků - tak je probudí prakticky jakákoliv aplikace, která si bude mít snahu pro ta data šáhnout, jo?
A předpokládám, že když budu mít teoreticky nastavené automatické zapínání NASu třeba na 10.00 a budu to potřebovat zapnout dřív - půjde to prostě ručně, jo? Nebo tedy v případě přítomnosti WOL "kdykoliv odkudkoliv"?

Díky za upřesnění 8-)
KamilZ (10277)|5.10.2013 15:32
Ad WOL) nechápeš to úplně správně. Přes mapování portů nebo veřejnou adresu ho nemusíš probudit, záleží na zařízení, standardně WOL jede přes MAC adresy. Musel by jsi NAS probouzet z jiného zařízení v lokální LAN nebo třeba z routeru, některé to umí přes jejich www rozhraní. Ale některé zařízení WOL i přes UDP umí (viz http://portforward.com/english/routers/port_forwarding/Asus/RT-N56U/Wake_on_LAN.htm a pak třeba tuhle stránku http://wol.dtools.net/) . Jen pro zajímavost - mede8er umí přes WOL zapínat zařízení: http://www.mede8er.eu/products/800x3d/sub-wol.jpg)

Ad usínání disků) přesně tak.

Ad timer) samozřejmě půjde, jak ručně, tak WOL.