Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Probouzeni HTPC z rezimu spanku

Magicie (85)|1.10.2013 18:29
A) Potreboval bych sprovoznit probouzeni z rezimu spanku u Sony VAIO FW31J pres USB. Slouzi jako HTPC na kterem bezi XBMC, pricemz dalkove ovladani je nakonfigurovane na ovladaci pres USB prijimac IR (flirc - http://flirc.tv), ale nemohu ho s tim probudit.

V BIOSu (novejsi verze neni k dispozici) neni zadna Sx volba, power management ve spravci zarizeni (Windows Vista Home Premium) pro USB HUB je zesedly a tudiz nemohu oznacit. Zkousel jsem snad vsechno, vc. nejakeho XP registr hacku, ale bez uspechu. Ted je otazka jestli kdyz to rozeberu bude na mne cekat nejaky jumper, ktery postaci prehodit, a nebo na to muzu rovnou zapomenout.

Probouzeni pres Wake On Lan z jineho PC, nebo Android smart phone neni zrovna podle mych predstav dalkoveho ovladani, ale doted to takto praktikuji.

Resil jsem to take s podporou SONY v zahranici a dosli jsme k zaveru, ze je nezbytne se zbavit Windows. Tam mam ale obavu, aby to pak SONY pobralo a fungovalo korektne s XBMC jak video, tak zvuk. Moc se totiz nemeli k tomu, aby mi rekli, ze tam mam nahodit Linux a chteli to mit proste z krku.

B) Dale mam soubezne jeste jeden problem a to pak kdyz notebook probudim z rezimu spanku, tak (je pres HDMI pripojeny k AVR a to je pak pripojeno k TV) TV hlasi, ze nema signal a musim PC vzdalene restartovat (team viewer/remote desktop). Tohle mne vytaci jeste vice, nez-li vyse zminovane. Obcas se mi v urcitem poradi po sobe podari zapnout TV, AVR a HTPC tak, ze naskoci, ale nevysledoval jsem v tom zadny vzorec. Nasel jsem na to reseni zde [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , ale prozatim jsem to nezkousel.

Dotazy:
1) Kdyz smazu Windows a hodim tam Live verzi, nebo Linux verzi, tak bude fungovat wake-up, nebo bych to delal uplne zbytecne?
2) Zkouseli jste nekdo zablokovat ten PIN 19 na HDMI? Vyresi to muj problem s nedetekovanim signalu ze strany TV?

Nejhorsi varianta, ktera resi oba problemy by teoreticky mohl byt jiny prehravac, ale XBMC jako takove mi vyhovuje.
KamilZ (10277)|1.10.2013 19:16
Ad 1) Tohle Ti myslím nikdo neřekne. Ale nic nemaž a jen v prvním kroku zkus live XBMCbuntu http://wiki.xbmc.org/index.php?title=XBMCbuntu nebo pro jistotu odpoj HDD a na flash nainstaluj OpenELEC http://wiki.openelec.tv/index.php?title=HOW-TO:Installing_OpenELEC . To zařízení by mělo wake up podporovat, máš i v něm poslední firmware? Nehledel jsem detailně, ale minimálně je to od nějaké beta verze: http://forum.flirc.tv/index.php?/topic/314-wake-up-using-a-recent-ubuntu-xbmc-htpc/

Ad 2) Tam je otázka, kde je problém. Někdy bývá problém v tom, že HDMI je po wake-up prostě vypnuté, není problém v autodetekci. Pokud by byl problém jen v autodetekci, tak je jednoduší to první řešení (nastavit to v Catalystech natvrdo). Máš tam i poslední Catalysty? Můžeš to i zkusit zapnout manuálně pomocí http://www.nirsoft.net/utils/multi_monitor_tool.html a pokud to bude fungovat, tak stačí script po wake up, který to provede (druhá část tohoto příspěvku https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/18193-xbmc-kodi-mozna-nejlepsi-media-centrum-software-pro-htpc#post439998 ):
RoPo (6061)|1.10.2013 19:38
ad 1) pokud není HW podpora a podpora v BIOSU, tak se tím budeš trápit

ad 2) je vypnutý HDMI na videokartě po probuzení na straně videokarty. Mohlo by pomoci přepnout monitory ve Win - klávesa Win+P. Vyzkoušej.
vivid.sk (11472)|1.10.2013 22:25
B) rovnaky problem som niekde riesil, no dovodov moze byt viac. V tomto pripade pomohli nejake upravy v nastaveniach BIOSu. (Manualne nastaveny suspend rezim, namiesto "auto" a zakazanie niektorych poloziek).
Magicie (85)|2.10.2013 07:21
ad.1)

KamilZ: Jake zarizeni myslis, flircTV, nebo notebook? Jestli flirc, tak to vim, ale notebook s tim ma problem.

RoPo: Zde prikladam vyjadreni podpory SONY VAIO z 1/2012. Resil jsem to primo s nima a zkouseli to na stejnem zarizeni.
Tested few FW model (Vista HP). With hibernation not waking up at all. With sleep mode in a first 5 minutes USB mouse or KB waking up fine, but after 5 minutes unit "shout down" and after waking with power button "resumeing" Win, even after I set up never turn off the HDD and set up any power option. There is no other settings, reguarding the sleep mode, what can solve this issue. I even try few linux based waking up from sleep mode software, but with Vista does not worked with any (ubuntu and W7 was not to bad, just need to set up run sotware to waking up)
To solve the issue, disable sleep and hibernation (keep "turn off LCD"), unfortunately no other solution for your issue.

Reseni vypnuteho LCD a non-stop zapnuteho notebooku se mi moc nelibi z duvodu spotreby. Bude zrejme brat o neco mene jak nejake stolni HTPC, ale jde o princip. Treba mne v tomto nekdo kdo rad meri spotrebu vseho mozneho opravi.

Co jsem prozatim nezkousel je to Live XBMC Ubuntu, OpenELEC (to bude zrejme to same jako live verze?) a upgrade na Windows 7 (kvuli te detekci po 5 min. viz. vyse).

Flirc USB je nejak nakonfigurovany pres SW pro Windows, ale mam ten dojem, ze si to snad uklada do sebe, resp. v to uprimne doufam, protoze jinak by to pozbyvalo smysl.

Mam tedy zkusit to Ubuntu Live z USB flashky, zda-li ovladac probudi notebook, ano?

ad2)

KamilZ: Diky za doporuceni, urcite vyzkousim nejprve catalyst, kde tam ta volba prosimte je k nalezeni? Jednu z poslednich verzi bych tam urcite mel mit a prip. neni problem to updatnout. Druhy krok pak bude ten soft a pak skript. Mam ten dojem, ze skript uz jsem nejak drive zkousel, ale treba jsem to delal spatne, takze to bych si nechal az nakonec.

RoPo: Diky za radu, vyzkousim to, ale jako permanentni reseni mi to nepomuze, protoze se chci vyvarovat pripojovani k NB na dalku a rad bych ho ovladal pres ovladac. Prinejhorsim bych si tedy mohl namapovat win + p na nejake tlacitko, ale to je takovy spatny work arround.

vivid.sk: VAIO ma takovou zvlastni "demo" verzi BIOSU, kde temer nic neni. Toho bych si myslim snad vsiml. Zkusim ho jeste po delsi dobe navstivit s odstupem casu, ale necham to az krajni moznost, diky.
RoPo (6061)|2.10.2013 08:08
Tolik zbytečných problémů a s výhledem do budoucna nejistých ladění...
Proč tedy toto nechceš řešit nějakým MMC či Intel NUC apod.?
Magicie (85)|3.10.2013 21:37
ad. 2)
KamilZ: Zkousel jsem ten a) monitor tool a at delam co delam, tak to kdyz proble nastane proste TV neprobudi. To same b) Catalyst, nikde jsem nenasel na tohle volbu. Vsude je videt Sony Bravia, ale je jako neaktivni. Jediny aktivni je monitor notebooku, ktery jsem v monitor tools zkousel disable, ale nic to neudelalo. Kdyz dam c) win+p pres team viewer, tak rovnez beze zmeny. Vypada to tedy, ze je HDMI po wake-up vypnute. Lze s tim neco udelat, nebo mam prejit do faze zkousim LiveCD bez Windows (viz. bod. c. 1)?

RoPo: MMC pametova karta a Intel NUC HTPC?
RoPo (6061)|3.10.2013 22:14
NUC: na pam.kartu musis pouzit ctecku do USB. Z toho se ti nemusi povest boot. Radeji z flash disku nebo namontovat miniPcie SSD disk.
Pockej vsak na verzi s Haswellem. Ty maji mit CIR tedy Consumer Infra port.
Magicie (85)|4.10.2013 06:41
RoPo: Kdyz obnovim z rezimu spanku a neni zapnute AVR - zapnu ho pozdeji, tak nelze prepnout na monitor s TV ani v multimonitor tool. Musim vzdy restartovat. Myslim si tedy, ze je HDMI po wake-up vypnute a nepomohl by ani ten skript.

Vividsk: Pamatujes si jake dalsi upravy to v tom BIOSu byly?

Diky za tipy, ja se snazim prave vyuzit ten hardware navic ve forme notebooku. Snad tedy budu uspesny s flashkou a instalaci LiveUbuntuXBMC z iso souboru na jejich strankach.