Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nejlepší MMC pro rok 2013/14

vivid.sk (11472)|27.2.2014 01:15
Aktualny clanocek na svethardware.cz, zhrnutie:
[h=1]Intel NUC a ti ostatní: přijde vzkříšení nettopů?[/h]
RoPo (6061)|27.2.2014 08:22
Provedl jsem zkušku NUCe2 s XBMC (OpenElec) a vloženou Wifi kartou Intel N6300 (zbyla mě z notebooku, kde jsem upgradoval na Intel Dual Band Wireless-AC 7260 kvůli AC standardu).
Pro tuto řadu karet jsou v OpenElecu ovladače.
Přehrával jsem 3D MKV přes Wifi z NASu. Propojení proběhlo v pásmu 5GHz, standardem 802.11n. Přehrávání bylo bezproblémové.
RoPo (6061)|27.2.2014 10:30
[QUOTE=Killingman;483048]Intel NUC 54250, SSD Kingston 120GB, RAM 8GB Crucial.[/QUOTE]

SSD Kingston 60GB by ti bohatě pro tyto účely stačil. Proti 32Gb verzi má 60/120GB verze 3-letou záruku a mnohem vyšší IOPS.
radek.kovacik (267)|27.2.2014 11:00
[QUOTE=RoPo;483173]Provedl jsem zkušku NUCe2 s XBMC (OpenElec) a vloženou Wifi kartou Intel N6300 (zbyla mě z notebooku, kde jsem upgradoval na Intel Dual Band Wireless-AC 7260 kvůli AC standardu). Přehrával jsem 3D MKV přes Wifi z NASu. Propojení proběhlo v pásmu 5GHz, standardem 802.11n. Přehrávání bylo bezproblémové.[/QUOTE]
Díky za informaci, některým to může pomoci. Pro mě už to přišlo pozdě...;)

Já bych se chtěl podělit o své postřehy ohledně ovládání XBMC pomocí dálkového ovládání Logitech Harmony. Po procházení mnohých zahraničních diskuzních fór a na základě vlastních experimentů jsem zjistil, že v databázi Logitechu existují 3 zařízení, které jsou použitelné v souvislosti s NUCem a Harmony:
[LIST=1]
  • Je možno zadat jako zařízení přímo NUCe, tj. v mém případě výrobce Intel a model D34010WYK. Tímto se vám uloží do Harmony zařízení, které obsahuje celkem 53 povelů.
  • Jako další je možno zadat zařízení Microsoft (výrobce) Windows Media Center (model), který se pro ovládání XBMC na různých fórech doporučuje nejčastěji. S tímto zařízením získáte celkem 56 povelů. Které tři povely jsou tady navíc oproti prvnímu případu, jsem nezjišťoval.
  • Posledním zařízením, které jsem testoval, byl Microsoft (výrobce) Windows Media Center SE (model), který je vlastně rozšířením povelové základny předchozího zařízení na celkový počet 125 povelů. Právě to označení SE je tam při konfiguraci Harmony velmi důležité uvést a znamená to Special Edition. Bližší informace o tom najdete na fóru Logitechu.Všechny tři popisované typy jsou při spolupráci s NUCem a XBMC funkční. Ten třetí typ je podle mého názoru nejlépe využitelný při ovládání XBMC běžícího pod systémem Windows, protože jsou tam zahrnuty speciální povely právě pro Windows. S OpenElecem je hodně povelů defaultně nefunkčních, ale pokud by je někdo použít chtěl, asi by to také šlo. Jen by bylo potřeba udělat změnu konfigurace XBMC - přemapovat povely pomocí souboru keyboard.xml. Jak se to dělá, je vysvětleno na wiki XBMC. Příklady použití spolu s Logitech Harmony jsou pak zde.
  • [HR][/HR]
    Já bych se ještě zeptal, když mám na NASu fonotéku, kterou chci začít používat prostřednictvím XBMC, je nutno instalovat nějaký doplněk kvůli vytvoření knihovny nebo stačí jenom to, co se nainstalovalo při prvotní instalaci? Předpokládám, že stejný postup by pak byl i v případě videa. Přístup k NASu přes SMB již mám vyřešený a zdroje mám přidané do jednotlivých sekcí XBMC.
    Další dotaz se týká toho, jak je to s doplňky a repozitáři. Když používám Gotham (v. 13), můžu instalovat i doplňky a repozitáře určené pro Frodo (v. 12) nebo to musí být explicitně určené pro Gotham?
    Killingman (35)|27.2.2014 12:07
    Ano, to už teď vím taky. Ale původně jsem chtěl ještě XBMC z Linuxu (dualboot) a tak jsem vzal 120GB verzi. Teď je to už jedno :-)

Jinak - pokud to tady už není, tak ve Windows 7 na NUC54250 s 12.3 Frodo XBMC se seká obraz - naprosto šíleně, musel jsem dát 13 nightly build a funguje vše v pořádku (akorát záloha z Frodo nikoliv, je třeba nainstalovat 12, provést obnovu ze zálohy, pak přes to nainstalovat Gotham a udělat zálohu :-) )...
    Co se týká doplňků, tak pokud nejsou kompatiblilní s Gotham tak ti je to ani nedovolí nainstalovat...
    Killingman (35)|27.2.2014 20:32
    Vím, že to sem asi nepatří, ale Harmony Touch tu má dost lidí :-)
    Připojím se na setup.myharmony.com, všechno vyberu, ale dostanu se do posledního kroku, probíhá update firmware a pak mi to napíše, že došlo k přeušení spojení (což je logické, neboť se updatoval firmware v ovladači) a že mám připojit ovladač. To udělám a jde vše znovu - tj. update firmware-reboot ovladače a hláška, že došlo k jeho odpojení. Nenapadá někoho, prosím, jak to vyřešit?
    Jarda.Bar (1238)|27.2.2014 20:44
    Zkusil bych restartovat Harmony a když to nepomůže tak přistoupit na stránky myharmony.com z jiného prohlížeče.
    Killingman (35)|27.2.2014 21:02
    To jsem zkoušel - 25 sec držet power off - nic...
    Když se snažím přihlásit na myharmony.com, přesměruje mě to na http://www.logitech.com/cs-cz/home, funguje jen https://setup.myharmony.com
    Zkouším to z Safari (MacBook Pro) i ze Windows 7 na druhém notebooku, všude to samé :-(
    RoPo (6061)|27.2.2014 22:21
    Zkus Windows 7 a Internet Explorer max. verze 10.
    radek.kovacik (267)|28.2.2014 10:30
    Killingman: Ta adresa pro přihlášení je v pořádku. Dříve (cca před 3 týdny) fungovala i ta jednoduchá myharmony.com, ale potom došlo ze strany Logitechu ke změně webu a nyní již funguje jenom setup.myharmony.com. Já na to přistupuju pod Windows 7 (64 bit) z Internet Exploreru 11 a jde to bez problémů.
    Co se týká aktualizace firmware v Harmony, zkusil bych Harmony neodpojovat a počkat, co se bude dít. On by se měl zase automaticky "chytit" a připojit. Alespoň tak jsem postupoval já a neměl jsem s tím problém. Pokud by to nepomohlo, zkusil bych ten restart Harmony nebo případně restart s kompletním výmazem (factory default).

[QUOTE]Resetting your Harmony remote will erase all data, including device and activity information. You can restore the remote with information saved in your account on myharmony.com — press and hold the Off and Menu buttons for 25 seconds (don't release the buttons until you see the reboot arrow).[/QUOTE]
    Killingman (35)|28.2.2014 11:09
    Moc díky za rady, nakonec se mi to povedlo na třetím PC, vyresetoval jsem harmony, nechal je připojený a jen klikal na continue - firmware se upgradoval asi 9x a pak se to dostalo dál :-)
    Teď se asi budu dost dlouho zabývat nastavením harmony, protože mám TV Philips :-) Našel jsem tady manuál jak to nastavit (MCE SE), ale nevím spousty věcí (jak donutit W7 aby jako default media bylo XBMC a ne ten jejich media server, aby mi fungovalo přepínání mezi satelitem a NUC korektně atd...)
    Není tu, moc prosím někdo ochotný, kdo by mi nějak vzdáleně poradil, abychom tu nezacpávali fórum třeba pomocí skype nebo icq? To je fakt síla :-)
    qsk (17)|28.2.2014 16:53
    Len pre zaujimovosť dávam obrázok vyťaženia RAM a CPU ( Intel Celeron 2955U ) pri 720p MKV niečo cez 4GB prehrávanom na XBMC
    http://imageshack.com/a/img513/2853/lhxp.jpg
    Je to rovnaké CPU ako má GB-BXCEH-2955 .
    RoPo (6061)|28.2.2014 17:59
    A to přehrává CPU? Protože to vytížení je poměrně vysoké...
    Jak máš nastavenou akceleraci v XBMC?
    qsk (17)|28.2.2014 19:10
    RoPo mám tam dva krát položku "Aktivovať hardwarovú akceleráciu (VAAPI) a obe mám zaškrtnuté. Obrázok, to som rozbehol XBMC na Chromebooku a zdroj je Synology (NFS) čiže si to musí ťahať cez wifi .
    Video: http://www.youtube.com/watch?v=1yb66-sS48w&feature=youtu.be
    Killingman (35)|1.3.2014 11:42
    Tak jsem se dostal o dost dál, XBMC budu ovládat přes iPad a Constellation :-D
    Ale stejně mi to nedá - pro Vás, co máte Logitech Harmony Touch - dá se nějak vytvořit activities tak, abych si naklikal PŘESNĚ CO CHCI? Příklad - aktivita vypni všechno, přidám zařízení a ten debilní program mi tam na začátek cpe power on u všech - u této aktivity to nechci, chci jen power off :-( Můžu to sice změnit u zařízení přes change devices settings, ale to se zase promítne do všech aktivit a to je opět špatně :-( Moc díky za případnou pomoc...
    radek.kovacik (267)|1.3.2014 12:15
    Killingman:
    Nevím, jaký důvod máš k tomu, provádět úpravy aktivit, ale co já mám krátkou zkušenost s tím svým Harmony Touch, tak jsem tam žádné takové úpravy neprováděl a funguje to přesně tak, jak má. On je totiž velice inteligentní a pamatuje si aktuální stav zařízení, takže když budeš přecházet z jedné aktivity do druhé, tak on ví, že to dotyčné zařízení je už zapnuté a netřeba ho zapínat znovu.
    Co se týká Windows a automatického spouštění XBMC namísto Windows Media Centra, nejsem si jistý, ale řekl bych, že by to mohlo jít změnit třeba takto, případně by to ještě mohla být záležitost asociací patřičných souborů s dotyčným programem.
    Killingman (35)|1.3.2014 13:02
    Proč to chci: Protože Dreambox 800SE a TV Philips jsou natolik inteligentní, že když vypnu TV tak se vypne sám i Dreambox a naopak. Tudíž ty aktivity nefungují :-(
    Chtěl bych si prostě udělat celou aktivitu sám, přidat třeba 20 příkazů co to ovládání má udělat - opět typicky aktivita "all off" - všechny zařízení, jen vyslat signál k vypnutí postupně na všechno :-(
    lafore (73)|1.3.2014 13:13
    1) xbmc namiesto windows media centra - na tusim 15. strane je link na jeden script, ktory upravi vsetky mce tlacidla na ovladaci na ovladanie xbmc. Spravil som to podla navodu a vsetko ide tak ako keby ten ovladac bol original na xbmc.
    2) co sa tyka constelation - skus xbmc remote - je to priamo od developerov xbmc
    3) k tomu automatickemu zapinaniu vypinaniu tv s dreamboxom (mam to tak aj ja) - staci ti v nastaveniach tv a dreamboxu vypnut hdmi-cec a uz ti budu aktivity fungovat dobre.
    Killingman (35)|1.3.2014 16:19
    Odpověď přesně k tématu, moc díky Lafore! Automatické vypínání vypnuto (měl jsem to nastavený na satelitu-já blb!)

XBMC remote jsem zkoušel, Constellation je někde úplně jinde, zkus to (klidně i ve free verzi) a uvidíš. Mě to vyhovuje maximálně!

Scripty jsem nahrál, pod žlutým mám už audiostopu :-)

BTW: Zkoušel jsem vytížení CPU a nedostal jsem se nad 15% při přehráván BR ISO, tak to snad chvíli výkonově vydrží :-D
    lafore (73)|1.3.2014 17:06
    Mam aj constellation. Uz som to dlho nezapinal, mne vyhovuje viac ovladanie fyzickym ovladacom ako ipadom ci smartfonom.
    Killingman (35)|1.3.2014 17:42
    To mě samozřejmě taky, ale zatím mi Harmony nefunguje tak jak bych chtěl - třeba při přepnutí na radio se mi zobrazí vypnout atp :-( Není někde - nějaká stránka ideálně v češtině, která by se zaobírala nastavením Harmony Touch a XBMC ve Windows? Nějaký blog? Nápad pro místní nadšence, určitě by to uvítalo dost lidí :-(
    XBMC s NUCem a ovladačem od Logitechu si bude určitě kupovat čím dál víc lidí a hodilo by se to a tlačítko "DONATE" by třeba i fungovalo :-)
    lafore (73)|1.3.2014 18:26
    Ja nemam harmony, ale mas ten script co je na 15. stranke? Ja ked som ho spravil podla navodu, tak mi zacalo fungovat vsetko tak ako ma.
    RoPo (6061)|1.3.2014 20:07
    [QUOTE=Killingman;483389]Tak jsem se dostal o dost dál, XBMC budu ovládat přes iPad a Constellation
    Ale stejně mi to nedá - pro Vás, co máte Logitech Harmony Touch - dá se nějak vytvořit activities tak, abych si naklikal PŘESNĚ CO CHCI? Příklad - aktivita vypni všechno, přidám zařízení a ten debilní program mi tam na začátek cpe power on u všech - u této aktivity to nechci, chci jen power off Můžu to sice změnit u zařízení přes change devices settings, ale to se zase promítne do všech aktivit a to je opět špatně Moc díky za případnou pomoc...[/QUOTE]

Touch nemám, ale mám standardní Logitech Harmony 525 a tam lze pro každou aktivitu změnit co chci, aniž by to měnil všude.

---------- Doplněno v 20:05 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 20:02 ----------

[QUOTE=radek.kovacik;483393]On je totiž velice inteligentní a pamatuje si aktuální stav zařízení,...[/QUOTE]

Pokud mu do toho nehrábneš např. ručně na zařízení nebo jiným ovladačem. To samozřejmě LH neví.
    Killingman (35)|2.3.2014 10:20
    [QUOTE=lafore;483423]Ja nemam harmony, ale mas ten script co je na 15. stranke? Ja ked som ho spravil podla navodu, tak mi zacalo fungovat vsetko tak ako ma.[/QUOTE]

Ano, mám. Sosnul jsem Xbmccustomregis v2.60.12 i autohotkey. Nastavil ENABLE "Remote Control Sends Keyboard Presses" in Settings_> System_> Input Devices. Na Harmony dal dvě zařízení - jedno MCE Keyboard, druhý MCE SE :-((
    lafore (73)|2.3.2014 10:51
    Hmmm tak jedine sa pohrat s namapovanim klaves na harmony :/
    tdlmarek (1566)|4.3.2014 09:32
    O víkendu jsem provedl dlouho odkládanou konverzi NASu z projektu FlexRAID na NAS4Free, takže jsem si konečně taky mohl začít hrát s NUCem. Nechci sáhodlouze opakovat informace, které tu už zazněly od jiných, proto se jen krátce zastavím u pár doplňujících postřehů.

• BIOS doporučuji ihned flashnout na nejnovější verzi, do té doby mě NUC při každém startu vítal chybou "Memory Size Decreased".
    • Totéž platí pro OpenELEC, určitě Gotham nigthly. Těch drobných nedostatků ve stable verzi je víc, mně třeba vůbec nefungovala klávesnice Logitech K400.
    • Potvrzuji, že na ovládání BIOSu je opravdu potřeba myš. Tady za ty UEFI omalovánky patří někomu zlomit ruku. Po funkční stránce nicméně tradičně vysoká kvalita Intelu.
    • I já jsem se setkal s bugem samovolného startu po vypnutí, ale jak tu zmínil Heartwork, projevuje se pouze pokud k zařízení není připojena klávesnice. Což mě opravdu netrápí, protože mít v jednom USB portu permanentně připojený miniaturní Logitech Unifying receiver je opravdu to nejjednodušší (samotná klávesnice nemusí být aktivní - naopak, může ležet klidně v popelnici). Wake on LAN mám zapnuté - na ovládání používám smartphone s aplikací.
    • Opět se mi potvrdilo, že někteří lidé a recenzenti jsou buď hluší, nebo záměrně mystifikují - to až se mi tu zase bude někdo snažit tvrdit, že 3.5" HDD v MMC nemám šanci slyšet :) Ačkoliv NUC není žádný hučák, nijak extra tiché zařízení to rozhodně není (můj desktop je tišší). Prostě takový průměrný notebook - na filmy bych se s tím rozhodně dívat nechtěl, takže zájemci s citlivějším uchem nechť zpozorní. Mně to nevadí, protože jsem NUC u TV nikdy mít neplánoval, a i kdyby, tak je dostupné elegantní řešení v podobě Akasa Newton H. Ale mělo by to tu být zmíněno.
    A na závěr takový bonus, o kterém tu myslím řeč ještě nebyla. Pokud máte doma nějaký NAS nebo jiný permanentně běžící server, otevírá se možnost pořídit NUC bez SSD a použít bootování ze sítě. Podpora ze strany NUCu je vynikající, nastavení relativně jednoduché a je potřeba pouze konfigurovatelný DHCP server, jakýkoliv TFTP server a datové úložiště vysdílené přes NFS (to samozřejmě není jediná možnost, ale pouze ta nejjednodušší). Všechny tyto funkce by měl běžný domácí NAS, případně ve spojení s routerem, zajistit.

První výhoda tohoto řešení je do očí bijící - počáteční náklady jsou menší o cenu SSD, tedy nějakých 900 - 1500 CZK. Při praktickém používání jsem ale více ocenil to, že najednou je storage OpenELECu jednoduše dostupné "zboku", a bez ohledu na to, zda NUC zrovna běží. Takže mj. můžu mít pro účely testování např. dvě souběžné instanace, a bez ztráty konfigrace jsem schopen přepnout z jedné na druhou pouhým přejmenováním adresáře a následného restartu NUCu. To se s těmi věčnými reinstally, které tu popisoval Heartwork, vůbec nedá srovnávat :)

Nevýhodou je pochopitelně komplexnost celého řešení - abych se mohl podívat na film, tak mi musí fungovat DHCP, TFTP a NFS, o nějakém přenášení NUCu mimo domácnost nemůže být řeč. No a samozřejmě to není tak bleskurychlé, jako lokální SSD - ten boot je už jen kvůli DHCP a stahování systému ze sítě o něco pomalejší, kompletní start jsem změřil na něco málo přes 20 sekund. U samotných reakcí XBMC jsem si však už žádného zpoždění nevšiml, což se nedá říct o mé testovací instalaci na USB flashce.

Mně toto vyhovuje, protože by si NUC stejně pro jakákoliv multimediální data musel jít na NAS, tak mi dává smysl umístit tam i systém. Alespoň to dává nějaké využití tamějšímu 2.5" SSD, které by jinak zůstalo v podstatě prázdné.

Pokud by někdo toužil po opravdu ekonomické variantě, tak jsem čistě ze zvědavosti zkusil i bootování z vedle zmiňovaného síťového disku WD My Cloud. Vše funguje bez problému, jenom už se trošku projevuje vyšší přístupová doba plotnového disku. Vznikl tím ale docela pěkný multimediálním tandem dvouch malých krabiček, kde jedna dělá kompletní storage, zatímco druhá je naopak pouze mozek. Stačí tedy koupit NUC + paměť + miniHDMI redukce + MyCloud, a máme plně funkční multimediální řešení s datovým prostorem 2 - 4 TB. Ale uznávám, že tu eleganci v tom asi vidí málokdo, a nejspíš se tu projevuje moje profesionální deformace :)

To je tak vše k dosavadnímu testování, pokud budu mít nějaké další postřehy, dám vědět. Pro úplnost tedy ještě konkrétní konfigurace:
    Intel NUC Kit D34010WYK
    Crucial CT25664BF160B
    Akasa AK-CBHD10-25BK
    XBMC REMOTE
    vivid.sk (11472)|4.3.2014 15:41
    Dalsia zo serie recenzii na sh:
    Intel NUC: Core i3 v malé krabičce
    RoPo (6061)|4.3.2014 15:47
    To je stará verze NUCu. Jedná se o první generaci.
    vivid.sk (11472)|4.3.2014 15:49
    NUC je starsi, ale recenzia vysla dnes. V clanku pisu, ze to je starsi Ivy Bridge.
    Klfree (34)|6.3.2014 11:59
    Pár postřehů k použití NUCu, jako HTPC.
    Včera jsem instaloval na D54250WYK2 win 7. Zkušenosti s OpenElac sice mám, ale potřebuji na stále běžícím stroji s win mít puštěné některé aplikace.
    Pro přehrání HD videi je možno použít do win spoustu přehrávačů, ale jen jeden umí 3D ISO. TotalMedia Thetre ve verzi 6 bez zádrhelů přehraje z virtuální mechaniky iso 3D soubor. Zatím ještě řeším přístup, nechci používat žádnou klávesnici - ani bezdrátovou. Při použití vzdálené plochy ve win z jiného stroje sice dokážu spustit hudbu (NUC je přes USB napojen do Aquila Casea) na vzdáleném počítači, ale obraz jde do NTB. Po odpojení plochy a zapnutí zobrazovače LCD je třeba zadat heslo pro přihlášení do win. Pravděpodobně to budu řešit nějakou jinou aplikací, do VNC se mě nechce, ale asi použiji nějakou androidi aplikaci, buď jako klávesnici nebo vzdálenou správu přes Teamviewer.
    tdlmarek (1566)|6.3.2014 12:55
    Jen tak ze zvědavosti, jaké aplikace potřebuješ mít ná stále běžícím stroji s Windows? Ten tvůj popis totiž působí jako dost těžkopádné řešení - když vidím to množství techniky v podpisu, tak mi to přijde jako naprosto zbytečná práce.
    Klfree (34)|6.3.2014 13:03
    Program Cumulus, který načíta data z meteostanice Davis Vantage Pro a posílá FTP do webových stránek. Nechci na to stavět další router či kupovat meteohub. Tedy proto.
    Další z podmínek bylo přehrání 3d Isa, tam to snad xbmc umí s použitím TMT jako externího přehrávače, ale nějak jsem byl líný na studování návodů.
    tdlmarek (1566)|6.3.2014 14:06
    Rozumím. Tak pokud jsou požadavky takto jasně dané, tak se nedá nic dělat.

Ohledně toho vzdáleného přístupu, tak na Win 7 lze jednoduchým způsobem zprovoznit konkurentní RDP, takže připojení přes vzdálenou plochu pak lokálního uživatele neodhlásí. Jenom pozor - je toho sice plný Internet, ale ta úprava je samozřejmě porušení licenčních podmínek.
    radek.kovacik (267)|7.3.2014 11:00
    [QUOTE=tdlmarek;483628]
    • I já jsem se setkal s bugem samovolného startu po vypnutí, ale jak tu zmínil Heartwork, projevuje se pouze pokud k zařízení není připojena klávesnice. Což mě opravdu netrápí, protože mít v jednom USB portu permanentně připojený miniaturní Logitech Unifying receiver je opravdu to nejjednodušší (samotná klávesnice nemusí být aktivní - naopak, může ležet klidně v popelnici). Wake on LAN mám zapnuté - na ovládání používám smartphone s aplikací.
    • Opět se mi potvrdilo, že někteří lidé a recenzenti jsou buď hluší, nebo záměrně mystifikují - to až se mi tu zase bude někdo snažit tvrdit, že 3.5" HDD v MMC nemám šanci slyšet :) Ačkoliv NUC není žádný hučák, nijak extra tiché zařízení to rozhodně není (můj desktop je tišší). Prostě takový průměrný notebook - na filmy bych se s tím rozhodně dívat nechtěl, takže zájemci s citlivějším uchem nechť zpozorní. Mně to nevadí, protože jsem NUC u TV nikdy mít neplánoval, a i kdyby, tak je dostupné elegantní řešení v podobě Akasa Newton H. Ale mělo by to tu být zmíněno.
    ...Takže mj. můžu mít pro účely testování např. dvě souběžné instanace, a bez ztráty konfigrace jsem schopen přepnout z jedné na druhou pouhým přejmenováním adresáře a následného restartu NUCu. To se s těmi věčnými reinstally, které tu popisoval Heartwork, vůbec nedá srovnávat[/QUOTE]Co se týká toho bugu samovolného restartování, tak se mi jej již podařilo odstranit, ale nesmím mít v BIOSu zapnutý Wake On Lan. Vzhledem k tomu, že mi to nevadí, je pro mě toto "dočasné" řešení vyhovující. I když kdoví, možná že v novějším buildu OpenElecu to již odstranili, ale mi tento aktuální celkem dobře funguje, takže nemám důvod testovat další.
    Co se týká tichosti NUCe, nevím, jaké provedení popisuješ, ale já ten svůj NUC začínám jemně slyšet, až když se k němu přiblížím na méně než 0,5 m. Protože od něj normálně sedím vzdálený 4,5 m, je to pro mě více než dostačující. Je ale pravda, že v něm nemám kromě vestavěného ventilátoru žádné otočné komponenty.
    Do třetice, co se týče reinstallů OpenElecu, já je provádím celkem elegantním způsobem - nakopíruju soubory System a Kernel do adresáře .update a provedu reboot. Nic víc není třeba dělat. Navíc, kdo by to chtěl dělat ještě elegantněji, může si na to nainstalovat doplněk, který to všechno bez dalších složitostí zajistí včetně stažení z netu. Myslím, že není nutno to provádět tak složitě, jak to dělal Heartwork.
    Klfree (34)|7.3.2014 11:31
    Co se týče hlučnosti, tak včera jsem pozoroval nárůst otáček ventilátoru jen při projíždění nastavením xbmc, jinak ticho i při 3D:-)
    Ale jak píše kolega, pokud k tomu dáte ucho slyšíte slabý šum svistu ...
    tdlmarek (1566)|7.3.2014 12:15
    [QUOTE=radek.kovacik;483867]Co se týká toho bugu samovolného restartování, tak se mi jej již podařilo odstranit, ale nesmím mít v BIOSu zapnutý Wake On Lan.[/QUOTE]Ano, to potvrzuji. Se zakázaným WoL se bug neprojevuje. To je ale trochu problém, když chcete právě WoL používat k zapínání zařízení :-D

[QUOTE=radek.kovacik;483867]Do třetice, co se týče reinstallů OpenElecu, já je provádím celkem elegantním způsobem - nakopíruju soubory System a Kernel do adresáře .update a provedu reboot. Nic víc není třeba dělat. Navíc, kdo by to chtěl dělat ještě elegantněji, může si na to nainstalovat doplněk, který to všechno bez dalších složitostí zajistí včetně stažení z netu. Myslím, že není nutno to provádět tak složitě, jak to dělal Heartwork.[/QUOTE]To se ale bavíme pouze o updatu, ne? Já popisoval situaci, kdy mohu mít vedle sebe více různých instalací (které mohou mít nejen různou verzi OS, ale i uživatelskou konfiguraci) a jsem mezi nimi schopen během jediného restartu volně přecházet. Tam i zpět.

K hlučnosti nemám co dodat, protože vlastně jen potvrzujete to, co jsem naznačil výše. Každý má jinak hlučnou domácnost a jinak citlivé ucho, takže soudy o tom, zda NUC slyšet je nebo není, jsou dost relativní. To samozřejmě platí i pro ten můj.
    Heartwork (2358)|7.3.2014 17:55
    [QUOTE=radek.kovacik;483867]Myslím, že není nutno to provádět tak složitě, jak to dělal Heartwork.[/QUOTE]
    Nic složitého to nebylo - čistá instalace je čistá instalace..., zabere pár sekund a nastavení o pár sekund více. Navíc kdo nechce nic nastavovat, může si zálohovat adresář userdata.
    Heartwork (2358)|7.3.2014 18:12
    [QUOTE=tdlmarek;483871]Každý má jinak hlučnou domácnost a jinak citlivé ucho, takže soudy o tom, zda NUC slyšet je nebo není, jsou dost relativní.[/QUOTE]
    S tím souhlasím, NUC se mi hlučný nezdál, ale začal jsem ho slyšet. Proto jsem ho taky přestrojil do pasivní Akasa Newton H, teď už opravdu slyšet není.

Rozpoutalo to u mě ovšem novou vlnu honby za tichem, přičemž jsem postupně přestrojil comp do skříně Fractal Design Define R4, vyměnil staré Noctua fany za nové, systémový SSD vyměnil za větší, plotnový HDD zavřel do Scythe Himuro, tikající hodiny vyměnil za digitální, pak sem začal slyšet brum z lampičky - už je taky v popelnici a nakonec mi kazí ticho už jen lednice, jejíž pazvuky najednou začaly do toho ticha z kuchyně doléhat. :-E

Pak už se netěším pouze na čas, kdy začnou létat mouchy a komáři. 9-)
    radek.kovacik (267)|10.3.2014 19:50
    [QUOTE=tdlmarek;483871]To se ale bavíme pouze o updatu, ne? Já popisoval situaci, kdy mohu mít vedle sebe více různých instalací (které mohou mít nejen různou verzi OS, ale i uživatelskou konfiguraci) a jsem mezi nimi schopen během jediného restartu volně přecházet. Tam i zpět.[/QUOTE]
    Jasně, že o update. K ničemu jinému se ta moje poznámka nevztahovala. Se zbytkem můžu pouze souhlasit.

Teď bych vás chtěl požádat o pomoc při nastavování XBMC a jeho uvádění do "ostrého provozu". Mám několik problémů, které nastíním níže:

[LIST=1]
  • AV receiver mi při přepnutí vstupu na NUC normálně zobrazí menu XBMC, přehrává systémové zvuky, ale na displeji zobrazuje chybové hlášení "No signal". Připadá mi to, jako kdyby si s NUCEm v něčem nerozuměl, ale nevím, v čem může být problém.
  • Když spustím nějakou hudbu (flac nebo mp3), tak se mi AV receiver nepřepne do stereo módu. Netušíte, v čem může být problém? Vám to funguje nebo to musíte přepínat ručně?
  • Když chci spustit soubory z klasického DVD (IFO, VOB), tak to buď spustit nejde, nebo se to spustí nějakým záhadným způsobem někde od prostředka. Klasické DVD menu tam nemůžu ani za boha dostat.
  • [*]Mám problém s knihovnou (jak videotéky, tak i fonotéky). Některé soubory se v knihovně objevují dvakrát i vícekrát, hodně hudebních alb nemá náhledy a celkově jsou s tou knihovnou spíše potíže. Dá se to nějakým způsobem opravit nebo co s tím?
    RossiD (1271)|10.3.2014 21:48
    Bod 4.
    Osobně se na knihovnu moc nespoléhám, mám vytvořen vlastní seznam stop a tyto stopy jsou zobrazeny v oblíbených i s náhledem (obrázkem) vztahujícím se ke stopě.Například stopa SCI-FI ANG (sci-fi filmy s titulky) má obrázek vědeckofantastické tématiky s US vlajkou, SCI-FI CZ - to samé, ale s CZ vlajkou neb jsou zde filmy v češtině a tak dále včetně hudby, seriálů, rádií atd... vše je ve stopách seřazeno jako ve složkách na NASu, prostě žádný chaos.
    Základní vytvoření stop/playlistů je popsáno zde:

http://wiki.xbmc.org/index.php?title=Smart_playlists

po přidání a trošce hraní to vypadá nějak takto:

Po kliknutí na složku/stopu v oblíbených se Ti otevře normální seřazená složka, přesně tak jak je na NASu:

Jak píši, takto to mám uspořádané já, ne každému to může vyhovovat ...
    vivid.sk (11472)|10.3.2014 21:49
    2) To je v poriadku. Tak to ma byt.
    3) Treba spustat hlavny video_ts.ifo, pripadne cez kniznicu by mal XBMC spustat tento subor priamo. DVDcka maj ulozene na disku bez podadresara VIDEO_TS.
    4) Da, treba trosku trpezlivosti a prist na system, ako XBMC funguje. V prvom rade odporucam pomenovat si filmy podla toho, ako je odporucane (idealne v originalnom nazve). Najhorsie, co sa da spravit je napriklad mat pomenovane videa napriklad "video1.avi" a podobne ... Priznam sa, ze niekedy aj mna potrapi korektne priradenie, hlavne ak je v zlozke viac suborov. Taktiez v pripade lokalneho obsahu odporucam doinstalovat CSFD scrapper (pripadne ho moze niekto preferovat aj ako hlavny).
    RossiD (1271)|10.3.2014 22:08
    Jak píše vivid.sk, na to jsem zapomněl - každý film mám v extra složce a pojmenován např. Xxxx (2013) a celkem doporučuji i v případě CSFD scrapperu anglické názvy snímků (pokud to jde), pak je úspěšnost nalezení obalů, děje atd. téměř stoprocentní.U seriálů je to hlavně o správně pojmenované hlavní složce a jednotlivé díly stylem S1E1 ... Trošku komplikovanější je to u hudby, tam se člověk celkem vyvzteká ;)
    vivid.sk (11472)|10.3.2014 22:44
    Ano, serialy pri dodrzani S01E01 S01E02 .... najde 100%, dokonca moze byt nazov akykolvek, staci ak sa v mene nachadza tento prefix.
    A co sa tyka muziky, tam je to jednoduchsie. Staci mat korektne priradene ID tagy. To je alfa a omega celej funkcnosti, inak to bude znacne peklo. Ale staci obetovat jeden vecer kontrole tagov (su na to velmi kvalitne sw, ktore priradia, pripadne upravia tagy podla zelania) a hudobnu kniznicu zacnete mat radi :)

Otazka do plena: Neviete ako vyuzit last.fm na stiahnutie coveru? Tento plugin uz nefunguje a standardne scrapery nepoznaju roznych menej popularnych umelcov.
    Na last.fm je viacmenej skoro vsetko (pri foobar2000 to funguje pri XBMC by to potesilo).
    tdlmarek (1566)|11.3.2014 07:56
    vivid.sk: Není lepší si cover uložit do ID3 tagů? Bude se pak zobrazovat vždy, ať soubor budeš přehrávat kdekoliv/čímkoliv. Osobně rád obětuju těch pár minut, abych pak měl ten správný cover art a ve špičkové kvalitě. Ale poslouchám hudbu hlavně po celých albech, takže toho tagování není zas až tolik.
    vivid.sk (11472)|11.3.2014 11:35
    [QUOTE=tdlmarek;484206]Není lepší si cover uložit do ID3 tagů?[/QUOTE]
    Je. Len pri mojej velkosti kniznice by to chcelo nejako automatizovat. Inak to nieje vobec zla myslienka, len co s fotkami interpretov? Tam je rovnaky problem.
    tdlmarek (1566)|11.3.2014 11:56
    [QUOTE=vivid.sk;484223]Inak to nieje vobec zla myslienka, len co s fotkami interpretov? Tam je rovnaky problem.[/QUOTE]
    Trochu krkolomné, ale nestačilo by uložit soubor poster.jpg/banner.jpg do složky interpreta?
    http://wiki.xbmc.org/index.php?title=XBMC_v12_%28Frodo%29_FAQ#How_should_local_images_be_named_for_Frodo.3F

Zde už ale hádám, nemám to vyzkoušené. Jednak složky interpretů nevytvářím, a hlavně XBMC na hudbu vůbec nepoužívám :D
    radek.kovacik (267)|11.3.2014 16:40
    [QUOTE=vivid.sk;484176]3) Treba spustat hlavny video_ts.ifo, pripadne cez kniznicu by mal XBMC spustat tento subor priamo. DVDcka maj ulozene na disku bez podadresara VIDEO_TS.
    4) Da, treba trosku trpezlivosti a prist na system, ako XBMC funguje.[/QUOTE]
    3. Takže DVD se musí ukládat pouze do jedné složky bez podadresářů TS? Já jsem je měl tak, jak byly původně na placce.
    4. Pochopení celého systému fungování knihovny je můj největší problém. Vůbec totiž netuším, jak to funguje a tudíž ani nevím, kde při odstraňování těch popsaných problémů začít a jak dále pokračovat. Např. rozdělení podle žánrů nebo podle roků, vůbec nevím, jak to můžu ovlivnit. A takových věcí je víc...

[QUOTE=vivid.sk;484185]Otazka do plena: Neviete ako vyuzit last.fm na stiahnutie coveru? Tento plugin uz nefunguje a standardne scrapery nepoznaju roznych menej popularnych umelcov.[/QUOTE]
    Tento nový plugin by fungovat měl...

[QUOTE=tdlmarek;484206]Není lepší si cover uložit do ID3 tagů?[/QUOTE]
    ID3 tagy se můžou vytvářet u jakýchkoli souborů (např. u flacu)? Já jsem je měl spojené (ani nevím proč) jen s MP3. Znáte nějaký dobrý program na editaci a tvorbu těchto ID3 tagů pod Windows?

Neexistuje nějaký český scrapper na hudbu pro XBMC, něco ve stylu ČSFD?
    RossiD (1271)|11.3.2014 19:09
    Na tagy zkus toto:

http://www.mp3tag.de/en/
    vivid.sk (11472)|11.3.2014 22:07
    [QUOTE=radek.kovacik;484253]Tento nový plugin by fungovat měl...[/QUOTE]
    Ale to je len last.fm player, nie Artwork downloader (z popisu som tak pochopil).

[QUOTE=radek.kovacik;484253]ID3 tagy se můžou vytvářet u jakýchkoli souborů[/QUOTE]
    Ano, nevolaju sa uz ale ID3 tagy, ale flac pouziva vlastne nativne tagovanie, na rozdiel od napriklad Monkey's Audio alebo WavPack, kde sa pouzivaju APE tagy.

[QUOTE=tdlmarek;484226]ale nestačilo by uložit soubor poster.jpg/banner.jpg do složky interpreta?[/QUOTE]
    Toto som odskusal aj predtym, no XBMC to ma ulozene niekde v db, takze thumbnail sa neobnovil.
    Ale ked som odstranil kompletnu zlozku (artist\albums), spravil rescan, a nasledne presunul naspat a spravil rescan, zabralo to. Vdaka za nakopnutie.
    Klfree (34)|12.3.2014 12:46
    K tagům.

Při zprovoznění xbmc jsem po nahrání malé části mé sbírky pochopil, že v první řadě musím prohlídnout celou sbírku a upravit tagy ve stopách popřípadě doplnit prázdné. Měl jsem dopředu jasné dva favority. Mp3 tags a Tagscanner. Začal jsem tím druhým a zůstal u něho. Každý si vychvaluje MP3 tags, ale nějak jsem mu po chvilce zkoušení nepřišel na kloub.

Má představa byla ale stejně jiná. Měl jsem za to, že zadám do programu cestu do adresáře a on prohledá na netu a správně SÁM přiřadí tags popřípadě dodá i label. Ale ouha. Naskenovat jde sice vše najednou, ale editaci dělám vždy v adresáři jednoho interpreta, kde mám uloženy všechny jeho alba. Tam vždy určuju album po albumu, které je to pravé pro to co mám. Oni totiž desky vydávají různé firmy a ještě i v různých zemích a pokud to dělám pořádně chci to mít tip top.

V Tagscanneru je možnost vyhledávat podle identifikačního čísla alba, pokud ho máte je vcelku vyhráno. Stačí zadat do vyhledávače, kde máte ještě možnost vyhledávat pomocí různých služeb a většinou vám program najde to správné album. Stejně je ale potřeba vše zkontrolovat. Můžete rovnou uložit label do tagu, ale stejně se mě stalo v několika případech, že mě knihovna v xbmc desku nepoznala. Na to se musím ještě podívat.

Možná že to dělám vše složitě a je nějaká jednodušší cesta, ale zatím jsem na žádnou nepřišel. Při představě, že mám prohlídnuto cca 4000 skladeb a ještě mě jich tak 6000 zbývá je mě těžko ...