Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nejlepší MMC pro rok 2013/14

mao7 (5)|31.7.2014 20:15
Ahoj plánujem si tiež kúpiť NUC s i5 procesorm (alebo i3)a rozmýšľam na ramkou chel som si dať túto:
Crucial SO-DIMM 8GB DDR3 1600MHz CL11 Dual Voltage označenie CT102464BF160B:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste], ale som sa dočítal že nie s každou si NUC rozumie viď: "CT102464BF160B neodporucam, v mojom Haswell NUC bezi iba jeden modul, s dvoma mrzne. Potrebujes CT102464BF160BJ"
a odkaz na:http://www.intel.com/support/motherboards/desktop/sb/CS-034475.htm
máte niekto problém s kompatibilitou s nejakou ramkou, aké rámky ste do NUC dávali
rámku dávam 8 GB kôli občasnému používanu NUC ako druhý PC v domácnosti ale primárne bude ako MMC
vivid.sk (11472)|31.7.2014 21:51
[QUOTE=mao7;493679]občasnému používanu NUC ako druhý PC[/QUOTE]
Po znamena obcasne pouzivanie? Renderovanie a strihanie UHD videi?
Lebo pre drvivu vacsinu nomalnych aplikacii naozaj viac ako 4GB nepotrebujes/nevyuzijes.
mao7 (5)|31.7.2014 22:44
no až tak namáhané aplikácie robiť nebudem, na to mám stolné PC, ono nejde o to akú veľkosť či 4 alebo 8 GB ale s akým označením a či ste sa vobec stretli s problémom ramka a NUC či vám tie vaše šli v pohode alebo podľa čoho ste ich vyberali či podľa doporučení Intelu
vivid.sk (11472)|31.7.2014 23:44
Vzdy je dobre sa riadit tabulkou kompatibility od vyrobcu, pretoze mas istotu, ze nebudes mat problemy. Pokial sa neda zohnat dany typ, mozes skusit risknut aj iny, v serioznom web shope by nemal byt problem s vymenou, v pripade problemov.
RoPo (6061)|1.8.2014 00:07
Mam 8GB jeden modul. Mam dojem, ze Kingston nebo Crucial. Bez problemu. Na presny typ bych se musel podivat. Tabulka kompatibility od vyrobce je vzdy jen orientacni.
mao7 (5)|1.8.2014 06:03
už som posladal veľa PC a tiž som sa nikdy nestretol že by si ramky nesadli s doskou ja som sa len tak pýtal či sa s tým náhodou nikto nestretol keďže už niektorí vlastníte NUC
RoPo (6061)|3.8.2014 15:27
Problem s kompatibilitou mezi moduly RAM vetsinou vznika az pri pridavani dalsiho modulu po case. Setkal jsem se s problemy jak pri prvotni instalaci urciteho modulu RAM na dane desce, ale casteji s problemy pri rozsirovani RAM - instalace dalsiho dodatecneho modulu RAM.
fps (23)|19.8.2014 19:27
mam dva dotazy k BIOSu co je v Intelu NUC
- původní verze BIOSu 21 byla přes celou obrazovku, ale po neinstalováni nejnovějšího BIOSu 27 se zobrazuje jenom malé okénko uprostřed obrazovky, dá se to někde zase nastavit na celou obrazovku?
- dá se v BIOSu nastavit aby se po zmačknutí příslušné klávesy na klávesnici, a nebo na dálkovém ovladači Rikomagic Mk705 Intel NUC vypnul, a ne se jenom uspal? tak jako to jde nastavit v BIOSu u velkého PC
RoPo (6061)|19.8.2014 20:00
F10 jsem psal že mám nevyužitou. Mouhl jsi jej mít.

BIOS - zkus poslat foto
Vypnutí - jestli používáš Win, tak tam se dá v nastavení napájení změnit činnosti při stisku tlačítka uspání
fps (23)|20.8.2014 17:38
[QUOTE=RoPo;494686]F10 jsem psal že mám nevyužitou. Mouhl jsi jej mít.
[/QUOTE]
mě to vůbec nenapadlo, škoda že si to nenapsal, za rozumnou cenu bych jí i tak koupil, napiš mi soukromou zprávu o ceně, ňák se dohodneme

[QUOTE=RoPo;494686]BIOS - zkus poslat foto[/QUOTE]
rad bych sem dal screen BIOSu, ale sem se nedají dát fotky, a nebo kam to mam poslat?

[QUOTE=RoPo;494686]Vypnutí - jestli používáš Win, tak tam se dá v nastavení napájení změnit činnosti při stisku tlačítka uspání[/QUOTE]
tam mam nastaveno "Po stisknutí tlačítka napájení:" vypnout, ale na PC jsem to kdysi nastavoval i v BIOSu, jinak to nešlo

[QUOTE=RoPo;494686]Tyto dotazy spíše piš ve vlákně "Nejlepší MMC rok 2013/2014". Tam se o NUCu píše snad nejvíce. [/QUOTE]
a já měl za to že mi někdo maže dotazy, a vy jste to přesunuli sem, nemohl jsem to tady nikde najít, až jsem si přečetl soukromé zprávy
RoPo (6061)|20.8.2014 17:44
BIOS - koukl jsem na to, updatoval BIOS a dle mého názoru Intel změnil velikost obrazovky BIOSU a centruje do rozlišení, které si HDMI domluví mezi NUC a zobrazovadlem.
Nic s tím nenaděláš.

K uspávání - otázkou je jaký keystroke generuje tlačítko na daném DO. Může to být sekvence tlačítka pro uspávání. Pak je potřeba nastavit ve schéma napájení pro "akci stisku tlačítka uspávání" aby se NUC vypnul.
fps (23)|20.8.2014 21:29
- tak to není dobré, nechápu jak někdo mohl něco takového udělat, obdélník je tak tak malý, že se nedají ani pořádně číst písmena, zkusím přejít na starší BIOS 26, a nebo počkám zda to nezmění v další verzi?

[QUOTE=RoPo;494735]Pak je potřeba nastavit ve schéma napájení pro "akci stisku tlačítka uspávání" aby se NUC vypnul. [/QUOTE]
tohle zkusím zítra, až přijdu domů z práce
RoPo (6061)|20.8.2014 21:46
Me je vse čitelne. Ale koukám na BIOS na 65" uhlopricce. Nehledě na to, ze do BIOSU koukám tak jednou za "uherskej rok". Tak me toto vbec nevadi.
RoPo (6061)|22.8.2014 16:13
Pro ty co chybí v aktuální verzi NUCu optický výstup je dobrá zpráva, že Intel v další verzi generace Pinnacle Canyon (nebo lépe po další generaci Rock Canyon plánované na začátek roku 2015) v polovině příštího roku bude přítomný optický audio výstup (TOSLINK).
Info a další info.
Jarda.Bar (1238)|3.9.2014 09:48
RoPo: Prosím tě, kdysi jsi tu psal krátkou recenzi ohledně DN2820FYKH (Celeron). Stačí ten procesor a grafika na plynulé přehrávání h264 FullHD videa? Je XBMC viditělně pomalejší oproti např. D34010WYK s i3 procesorem? Díky moc.
tdlmarek (1566)|11.9.2014 20:43
Ze zvědavosti jsem na NUCu D34010 vyzkoušel nejnovější alpha build OpenELECu s Kodi a podporou H.265. Měl jsem po ruce testovací video v 1080p s bitratem ~10 Mbps a 5.1 zvukem v DTS-HD MA.

Vytížení procesoru tak jak jej zobrazuje Kodi dost kolísá, obvykle šplhá na cca 70%, ve špičkách se občas dotkne 100% na jádře. Vizuálně se mi zdálo, že je obraz někdy trošičku trhaný, na druhou stranu ve statistikách se ani po delší dobře neobjevují žádné vynechané nebo přeskočené framy. Takže možná jenom moje sugesce, nebo ještě nějaké drobné bugy ve FFmpegu.

Předpokládám, že v dekódéru ještě je nějaký prostor na optimalizaci, takže by i3-4010 mohla v budoucnu přecejen stačit i na H.265. Na druhou stranu, větší problém většinou bývají spíš silně komprimované soubory, než 10+ gigoví buřti. Každopádně jsem docela zvědavý, co přinese další vývoj.
RoPo (6061)|11.9.2014 21:22
[QUOTE=Jarda.Bar;495525]RoPo: Prosím tě, kdysi jsi tu psal krátkou recenzi ohledně DN2820FYKH (Celeron). Stačí ten procesor a grafika na plynulé přehrávání h264 FullHD videa? Je XBMC viditělně pomalejší oproti např. D34010WYK s i3 procesorem? Díky moc.[/QUOTE]

Zaregistroval jsem, že pár lidí si tento model pořídilo a problémy s ním nemá a jsou spokojeni. Každopádně bych šáhl po variantě s N2830. Rozdíly jsem zde popisoval.
Sealex (290)|25.9.2014 09:21
Ještě je zajímavý (cenově) strojek Lenovo Q190. Je i varianta s mechanikou.
Nejlevnější varianta stojí cca 4999,- včetně paměti a disku. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Diskuze na XBMC fóru: http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=157563&highlight=q190

Výhody:
- cena
- HDD 320GB
- RAM 2GB
- design
- optický výstup
- možnost varianty i s mechanikou

Nevýhody:
- nemá IR senzor - nutno řešit externím IR
- hlučnější větrák ... řešení uživatelů je stáhnout otáčky na cca 2000 otáček

Pokud se už začne prodávat opravená verze Intel NUC Kit DN2820FYKH s procesorem 2830, pak bude v této cenové relaci asi zajímavější NUC.
RoPo (6061)|3.10.2014 15:35
Taková zajímavůstka o malém HTPC (zvládající i 4K video) či serveru se 4 jádrovým (4 fyzciká ! jádra) Atomem s malou spotřebou a možností instalovat Win 8.1, které jsou již v ceně produktu:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Recenze zde.

Zajímavá spotřeba v klidu 3,7W a s XBMC pod Win 4,9W.
vivid.sk (11472)|3.10.2014 21:24
Chlapik ma v tych bitratoch riadny gulas, male, ci velke pismena, vsetko jedno ....
RoPo (6061)|3.10.2014 21:55
To je pravda, vytykaji mu to v diskuzi. Nicmene na celkovou recenzi a nahled na zarizeni co umi a neumi to nic nemeni :-)
savko (74)|9.10.2014 12:49
[QUOTE=RoPo;489540]Pietros se zde dotazoval na NUC a pak mě psal, že čeká na NUC s N2830.

Po dotazu Pietrosem a oznámení, že čeká na N2830 napíši, že verze s N2830 je stejně označená jako BOXDN2820FYKH0, ale liší se jen v AA čísle na desce a SA čísle na balení (pro neznalé: jsou to čísla udávaná Intelem k identifikaci výrobku).

Nová revize modelu BOXDN2820FYKH0 s CPU N2830 má na balení jako SA číslo H22962-103 a jako AA číslo H24582-203.
Původně to byla čísla AA H22962-102 a SA číslo H24582-202.

Tuto změnu Intel udělal 22.4.2014.

Verze CPU N2830 proti N2820 má tyto podstatné změny:
- přidána podpora Quick Sync a Wireless Display (funkční WiDi)
- přidána podpora RAM na taktu 1333MHz
- nepatrně vyšší takto CPU na úkor GPU

Umístění SA čísla na balení NUCu a AA čísla na desce NUCu. Obojí označené jako 2:[/QUOTE]

Da sa uz nekde zehnat ta nova verze ? Mam moznost objednat naskladneny v Marci 2014 tak neviem ci sa bude jednat uz o novy hardware..
RoPo (6061)|9.10.2014 13:15
[QUOTE=savko;497355]Da sa uz nekde zehnat ta nova verze ? Mam moznost objednat naskladneny v Marci 2014 tak neviem ci sa bude jednat uz o novy hardware..[/QUOTE]

Poslat dotaz k prodejci o jaká SA a AA se jedná (to ale zjistí jen pokud má fyzicky zboží na skladě a ne někde u velkoobchodu, kdy v e-shopu zorabuje v podstatě jen stav toho velkoobchodu a svoji cenu) případně objednat přes e-shop a pokud nevyhovuje, tak vrátit.
romankrasty (58)|25.10.2014 20:13
Zdravím jen takový malý postřeh, který mě nemile překvapil. Mám postavené HTPC a filmy pouštím přes XBMC (sestava je v popisu) Vše dobře nastaveno a funkční. Nemám s tím problém. Pořídil jsem si domácí kino od LG poslední model s podporou 4K z německa. Pouštím přes něj filmy v MKV. To co mě nemile překvapilo je to, že LG má skvělý obraz oproti HTPC. Až mě to zarazilo. Opravdu je to hodně vidět. Dřív jsem to neřešil, spíš jsem neměl s čím to porovnat. Čím by to mohlo být?
vivid.sk (11472)|25.10.2014 21:56
[QUOTE=romankrasty;498273] Čím by to mohlo být? [/QUOTE]
Co znamena "lepsi obraz"?
Treba rovnako nastavit vstupy (presety) - tieto mozu byt inak nastavene, co znamena rozdiel v obraze. Casto dokonca interny media player nema pokrocile nastavenia, takze vstup korektne nenastavis (neskalibrujes), co nieje tento pripad, len to pisem pre upresnenie. Z principu by nemal byt zasadny rozdiel pri cistom 1080p@24p vystupe (a 1080p zdroji videa), pokial sa obraz neskor neupravuje dalsim processingom.
RoPo (6061)|26.10.2014 08:54
[QUOTE=romankrasty;498273]Zdravím jen takový malý postřeh, který mě nemile překvapil. Mám postavené HTPC a filmy pouštím přes XBMC (sestava je v popisu) Vše dobře nastaveno a funkční. Nemám s tím problém. Pořídil jsem si domácí kino od LG poslední model s podporou 4K z německa. Pouštím přes něj filmy v MKV. To co mě nemile překvapilo je to, že LG má skvělý obraz oproti HTPC. Až mě to zarazilo. Opravdu je to hodně vidět. Dřív jsem to neřešil, spíš jsem neměl s čím to porovnat. Čím by to mohlo být?[/QUOTE]

HTPC ma horsi obraz? Ano muze mit. Velkym vlivem na na vystup pouzita graficka karta jeji ovladace a nastaveni. Tyto 3 vlastnosti kvalitu vystupu velice ovlivnuji. Musel bys napsat v jake konfiguraci a nastaveni mas tyto 3 vlastnosti HTPC nastaveny.
romankrasty (58)|26.10.2014 14:00
Obrazově je to horší - ostrost, barevnost a rychlost prokreslování některých scén. HTPC mám přímo přes XBMC OpenELEC.
I3 s HD4000 nezvládá pod WIN8.1 PRO XBMC centrum. Přehrávání velkých MKV soborů (15GB a vejš) prostě nefunguje.
Mám i stařičký XTREAMER PRO a obraz je přes něj lepší než z HTPC. Vytáhnul jsem ho po dlouhé době na porovnání.
vivid.sk (11472)|26.10.2014 14:11
[QUOTE=romankrasty;498303]Přehrávání velkých MKV soborů (15GB a vejš) prostě nefunguje[/QUOTE]
Funguje to aj na HD4000, (odskusane). Problem vidim - ako obvykle - medzi stolickou a klavesnicou :)
Ostrost aj farebnost su rovnako aspekty, ktre sa daju upravovat - vsetko je vec nastavenia. Takisto je otazka, aky postprocessing robia dalsie HW zariadenia (to sa obvykle nedozvies, da sa to vsak zistit pri kalibracii).
romankrasty (58)|26.10.2014 14:29
vivid.sk to si nemyslím pod WIN to prostě nefunguje jak má. Občasný zásek zpoždění atd. Už jsem to tu řešil. Nikdo neporadil. Celkově se dost lidí dříve či později od HTPC odvrací ale to už je jiná. Dokuď neuvidíš rozdíl neřešíš to. Nechci se hádat s nastavením. Nehrabu se tolik do XBMC centra jako Vy. Jelikož ale stavím počítače pro nahrávací systémy tak snad o tom něco vím. Samozřejmě málo. Jsem jen omezen tím co dělám. Do hloubky tomu nehovím. Ono už koukat se na ořezané MKV je takové.... :)
vivid.sk (11472)|26.10.2014 15:23
[QUOTE=romankrasty;498306]pod WIN to prostě nefunguje jak má[/QUOTE]
Mam odskusane Win7 ci uz x64/x86 (Windows 8 nepouzivam a ani uzivatelia, ktori si nepraju tento OS, kedze Win10 klope na dvere) na roznych platformach (Intel/AMD; dedikovana vs iGPU), ze XBMC sa da nastavit korektne, aby zvladalo nielen mkv, ale fullBD s povodnym bitratom. Casto je trapenie s Intel drivrami na dlhsie, no za posledny rok sa to posunulo myslim k lepsiemu. Dokonca "sunka" dvojjadro (Haswell-Refresh), ktore som staval nedavno (na iny ucel ako HTPC) pri testovani zvladalo bez problemov nielen FullHD, ale aj UHD H264/AVC HW akcelerovane (testovane v MPC-HC).

A co sa tyka obrazoveho vystupu - pri porovnani interneho tuneru / interneho media playera a externeho HDMI HTPC som nezaznamenal ziadny obrazovy rozdiel, ktory by stal za rec (okrem toho, ktory som uz spominal - nemam moznost korektne nastavit interny media player co sa tyka kompletnej editacie RGB zloziek a WB, preto ten obraz vyzera farebne trosku inak).

[QUOTE=romankrasty;498306]Celkově se dost lidí dříve či později od HTPC odvrací ale to už je jiná[/QUOTE]
Tak myslim, ze tento vyrok v tomto vlakne neostane bez odozvy :D :D :D. Plati to presne naopak.
romankrasty (58)|26.10.2014 18:02
Vivid.sk - u mě je problém ten, že nechápu proč stejná deska věci okolo systém a na I3 s HD4000 to blbne a vyměním jen procesor za i5 s HD4000 a už to je v pořádku. Že by vadný procesor? Jinak systém funguje a 3D studio s omezením taky nemá problém. HTPC je o nastavování bez debat. Po tom co jsem tam vrazil i IMON ovladač už to bylo pohodlnější.Postavil jsem už pár těhle krabiček známým včetně RPí. Přes OpenELEC XBMC žádný problém. Málo kdo to ale používá pro přehrávání MKV. Osobně mě XBMC moc nepřesvědčilo ale to je jen díky tomu, že mám set 20GB testovacích vzorku a xbmc si s většinou z nich neporadí. Paradoxně LG to zvládla na výbornou nechápu proč. Zas musím říct ale, že XBMC přehrálo jakýkoliv celovečerní stažený film a co nejvíce využívám tak je vyhledávání titulků.
K té kvalitě hele nevím co to zpracovává a jak dobře. Moje TV nebyla nejlevnější je to střední třída. Film přehrávaný přes USB z externího HDD a zpracovaný TV je obrazově stejný jako z HTPC. Nepoznal jsem rozdíl. Jen jsem se ptal jestli s tím nemá někdo zkušenosti. K té kvalitě omlouvám se ale i když jsme měl FIIO X3 použité jako USB DAC převodník tak Flac hudba z toho byla trochu zkreslená. Mám ji dost na poslouchanou z originálu. Tak že jako hudební přehrávač fakt ne.
A k mému výroku hele možná je to věkem. V mém okolí to dost upadá a i mě už to nebaví. Přeci jen jsou důležitější věci v životě a čas se dá využít k zajímavějším činnostem.
vivid.sk (11472)|26.10.2014 18:41
[QUOTE=romankrasty;498316]nechápu proč stejná deska věci okolo systém a na I3 s HD4000 to blbne a vyměním jen procesor za i5 s HD4000 a už to je v pořádku[/QUOTE]
Ovladace Intel su stale jedno prekvapenie - mam svoje (aj historicke) skusenosti s Intelom, nebudem ti nijako oponovat.

[QUOTE=romankrasty;498316] že mám set 20GB testovacích vzorku a xbmc si s většinou z nich neporadí.[/QUOTE]
To je velmi divne, co sem pises. XBMC ma prave vyhodu v tom, ze pokial system nezvladne HW akceleraciu, stale sa to da prehrat za pomocu hrubej sily (CPU decoding).
A dnes je hruba sila v priemernych procesoroch dostatocne velka na prehranie cohokolvek (UHD v H265 uz ale potrebuje silnejsie zelezo).

[QUOTE=romankrasty;498316]ale i když jsme měl FIIO X3 použité jako USB DAC převodník tak Flac hudba z toho byla trochu zkreslená.[/QUOTE]
Posledna verzia XBMC 13.2 vie posielat von cez WASAPI audio (konecne) bez skreslenia - bitperfect. Rovnaky vysledok ako cez (referencny) player Foobar2000. Takze opat moze byt problem niekde inde.
romankrasty (58)|26.10.2014 20:41
[QUOTE=vivid.sk;498320]To je velmi divne, co sem pises. XBMC ma prave vyhodu v tom, ze pokial system nezvladne HW akceleraciu, stale sa to da prehrat za pomocu hrubej sily (CPU decoding).
A dnes je hruba sila v priemernych procesoroch dostatocne velka na prehranie cohokolvek (UHD v H265 uz ale potrebuje silnejsie zelezo).[/QUOTE]
Ano to máš pravdu. Nezkoušel jsem to jen já. Myslel jsem, že je problém jen u mě. Bohužel není. Jinak vzorky jsou staženy z nejmenovaného servru H............sk. Xtreamer PRO přehrál většinu. XBMC se začalo sekat. Jen je to zbytečné řešit. Jak jsem psal každý celovečerní film mi to přehrálo.
XBMC 13.2 sice mám ale z jiných fór to moc nedoporučovali používat prý je tam pořád zkreslení. O tom zřejmě budeš vědět víc. Už to neřeším. Prostě stáhnu hudbu, nahraju do FIIa a přes digital to ženu do Yamahy nebo do sluchátek. Jen tím se mi nějak vytrácí postupně smysl použití HTPC. To je ale jen můj problém. :)
vivid.sk (11472)|26.10.2014 20:52
[QUOTE=romankrasty;498337]ale z jiných fór to moc nedoporučovali používat prý je tam pořád zkreslení.[/QUOTE]
To je vsetko JPP. To co pisem, som otestoval osobne na mojom zeleze. Pokial by to kurvilo audio, budem prvy, kto na to tu upozorni (ako sa to udialo v teme XBMC pri predchadzajucich verziach).
Na nemenovanom serveri nemam konto, napis mi PM, ak budes mat cas.
radek.kovacik (267)|29.10.2014 17:05
Po delší odmlce bych potřeboval poradit s následujícími věcmi:

1. Dá se u NUCe 34010 použít bezdrátová klávesnice i na ovládání BIOSu (např. F2 pro vstup do BIOSu) nebo začne fungovat až po zavedení systému s XBMC? Přemýšlím o pořízení bezdrátové klávesnice Logitech a proto by mě zajímalo, zda by byla funkční i bez systému nebo zda bych musel mít klasickou s kabelem.

2. Mám problém s výše uvedeným HTPC, že při přehrávání audio souborů nebo rozhlasových streamů z internetu (ABradio) se mi občas "odpojí" AV receiver od NUCe a pak nastane cca 3 s výpadek v poslechu, než se receiver znovu "chytí". Používám XBMC na OpenElecu v poslední stable verzi 4.2.1. Zkoušel jsem v nastavení změnit tu položku ohledně udržování aktivity audio zařízení, ale bez efektu. Setkali jste se s podobným problémem, případně nevíte, jak by se to dalo vyřešit?
Maarff (19)|29.10.2014 17:07
Bezdratovou klavesnici u Nucu pouzivam take. Mam openelec jako ty. A ovladat lze i bios. S odpojovanim av receiveru problemy nemam.
RoPo (6061)|29.10.2014 20:47
1) ano, le pouzit.
2) ne. Mozna u tebe problem v kabelu. Zkus jej vymenit. Co mas za AVR?
radek.kovacik (267)|30.10.2014 10:05
[QUOTE=RoPo;498536]Mozna u tebe problem v kabelu. Zkus jej vymenit. Co mas za AVR?[/QUOTE]
AV receiver mám ONKYO TX-SR 705 a kabel používám SINOX mini HDMI - HDMI 1 m za nějakých cca 600,- Kč. Kupoval jsem jej v jednom HiFi studiu, takže v něm by snad problém být neměl. Bez zkoušky to ovšem vyloučit nemůžu. Spíše si říkám, jestli to není nějaká chyba buď samotného receiveru nebo NUCe, jenže jak to poznat, když není možnost to vyměnit za jiný?
RoPo (6061)|30.10.2014 10:36
O kabelu píši kvůli volnému spoji konektorů. To se může po zahřátí projevit výpadky signálu, jak se uvolní spoj konektoru.

Jinak za 1m HDMI kabel za 600,- mám svůj nepěkný názor. Ale je to tvoje volba.
radek.kovacik (267)|30.10.2014 14:46
Jasně, rozumím. Mě zase přišlo blbý dát k receiveru za necelých 18 a MMC za 10 táců kabel za 60 korun. To tu ale neřešíme. Jinak, na kabelu jsou konektory nalisované a v přístrojích jsou celkem dost festovně zasunuty, takže v tomto by problém být neměl, pokud by nebyl vadný samotný kabel.

Co se týká těch výpadků, jsou zcela nepravidelné a závislost na čemkoliv jsem nevypozoroval. Pouze je zajímavé, že to nastává v podstatě jenom při přehrávání zvuku. Při přehrávání filmů, kde je i obrazová složka, k tomu nedochází. To mě právě přivedlo na myšlenku, že bude nějaký problém ve vzájemné komunikaci těch přístrojů. Ještě jsem si říkal, jestli by k odstranění tohoto problému nepomohlo aktualizovat BIOS NUCe, případně firmware receiveru, pokud existuje novější (to by se ovšem muselo dělat v servisu).
Do aktualizace BIOSu jsem se pustil, ale skončil jsem na tom, že po "úspěšné" aktualizaci jsem se už nedostal do setupu BIOSu, resp. možná jsem se tam dostal, ale na obrazovce nic není vidět. Od té chvíle s tím zažívám horor, protože zkouším různé verze BIOSu s tím, abych se dostal do výchozí pozice, kdy BIOS fungoval, ovšem bezúspěšně. Dokonce ani když jsem tam vrátil ten původní (verze 025), tak se mi po F2 nic nezobrazí. Už mám skoro ošoupaný konfigurační jumper a nic.:mad: Jinak bootování probíhá normálně - jenom ten Visual BIOS blbne.
RoPo (6061)|30.10.2014 15:07
K BIOSu: Zkusil jsi v režimu BIOSu připojit NUC k PC LCD ? Pokud i tak nebudeš mít přístup do BIOSu, tak bych reklamoval.

Ke kabelu, ale jak píšeš neřešme to: Opravdu stačí v délce 1m např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Důležité jsou tyto uvedené parametry: specifikace 1.4, zlacené konektory a AWG30.
radek.kovacik (267)|31.10.2014 12:15
RoPo:
Nejdříve jsem to zkoušet nechtěl, protože jsem tomu nevěřil (na to doporučení jsem narazil již dříve na anglických stránkách). Protože jsem však vyčerpal všechny ostatní možnosti, tak jsem se k tomu uchýlil a ono se tam cosi zobrazilo. Podivné ovšem je, že zatímco napřed jsem měl Visual BIOS zobrazený přes celou obrazovku, nyní se tam buď nezobrazí nic (při zapojení přes AV receiver) nebo se zobrazí malý obrázek uprostřed obrazovky (při přímém propojení s TV). Navíc je zvláštní, že se to nedalo ani vrátit do původního stavu s původní verzí BIOSu. To se tak chová všem nebo se mi tam něco potentovalo? 9-)

Ještě bych se vrátil k té klávesnici: Ta Logitech K400 je dobrá nebo byste k NUCu doporučili nějakou jinou? Nejraději bych, aby byla malá a měla i touchpad.
Maarff (19)|31.10.2014 12:16
Tak to je logitech presne to co potrebujes. Mam ji a jsem spokojen. Mel jsem od ni stejne pozadavky jako ty.
RoPo (6061)|31.10.2014 12:19
[QUOTE=radek.kovacik;498652]malý obrázek uprostřed obrazovky [/QUOTE]

Od určité verze BIOSu je na FullHD rozlišení obrazovka BIOSu menší. Pokud se ti nezobrazuje BIOS přes AVR, tak je možné, že AVR dané rozlišení při zobrazení BIOSu nepodporuje. Nebo selhává AUTO handshake na HDMI s AVR<->NUC.

Klávesnici k NUCu nepotřebuji. Ale můžeš v podstatě vzít cokoliv se ti bude líbit.

Jakou verzi NUCe a BIOSu máš?
radek.kovacik (267)|31.10.2014 16:35
RoPo:
Jak jsem psal výše, používám NUC D34010WYK a nechal jsem tam ten poslední BIOS (030), protože po provedení první aktualizace (z 025 na 030) to způsobovalo popisovaný problém a ten tam následně zůstal i při všech nižších verzích.
Jaké rozlišení tam máš při zobrazení setupu BIOSu? Mi to na TV zobrazuje 1600x1200 a přitom podle údajů Intelu by tam mělo být 1024x768.
RoPo (6061)|31.10.2014 19:22
Na TV mám 1920x1080, ale mám NUC připojený přes AVR a okno BIOSu je vycentrované menší uprostřed.
Na TV máš 1600x1200? To se mě nezdá. Co to je za TV, tedy pokud to není PC LCD monitor.
radek.kovacik (267)|3.11.2014 17:15
Takže to máš vlastně s přepočtem. Neměls to někdy bez receiveru? Co to zobrazovalo?
Televizi mám Sharp.
RoPo (6061)|3.11.2014 20:05
K TV jsem NUC napřímo nepřipojoval, ale mohu vyzkoušet.

Nicméně formát TV snad máš 16:9, ale píšeš o rozlišení 1600x1200, což je formát 4:3. Máš obraz tedy zdeformovaný. Dále píšeš, že Intel píše o 1024x768 - to je asi BIOS a máš jej uprostřed obrazovky 16:9 a zdeformovaný?
radek.kovacik (267)|4.11.2014 19:10
Jojo, formát je 16:9, na 21:9 jsem ještě nepřešel...:-)
Jinak ano, ten BIOS je zobrazený v okně, které je 4:3 a je vystředěné na obrazovce. Co je na tom ale zvláštní, že ani to okno 4:3 ten BIOS celé nepokryje, ale je tam kolem toho ještě asi 5 cm široký rám prázdného místa, na kterém by mohl být zobrazený (zřejmě je to způsobený právě tím rozdílem rozlišení 1600 vs 1024 a 1200 vs 768 px). Zdeformovaný asi není, protože má být 4:3. K deformaci by došlo po natažení na 16:9, což u mně aktuálně nelze dosáhnout.
RoPo (6061)|4.11.2014 23:00
Pošli sem foto. Mě se pořád nezdá to rozlišení 1600x1200 u klasické FHD TV. U mě BIOS je také v prostřed s černými okraji, ale v klasickém FHD rozlišení.