Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pracujeme - nepracujeme

Dagy2 (3153)|13.1.2014 23:16
Gratulácia!!!
A pritom, že teraz už máš dobrý obraz si aj pochopila ako je to s nezamestnanosťou a neustálymi kecmi o kríze a nemožnosti zohnať prácu. Chceš zaplatiť a nikto nemá záujem. Keď bude teraz nejaký homelesák od teba na parkovisku pred tescom pýtať dvacku kľudne ho opľuj:)
mirekv (7169)|14.1.2014 19:05
Kdybys byla z Bruntálu, tak to máš ode mě podstatně levněji, je vidět, že jsi ze zazobaného kraje, já sháním zakázky, kde se dá.
karlita25 (47)|14.1.2014 21:39
Vzhledem k tomu, ze jsme letos zateplovali barak, vim o nezamestnanosti sve. Prdlačky krize - kdybych byla masochista, tak jsem si zapisovala zazitky s "odborniky" a pak je knizne vydala, alespon bych uz neprskala vzteky. Tri lidi za neco stali (z asi 15) - pan pres krbove vlozky, kominik a pan pres plastova okna. V pripade zajmu poskytnu kontakty, tady se asi reklama delat nesmi, ale jinak nez sirenim zvesti o tech dobrych se tech spatnych asi nezbavime.
Omlouvam se, to je jen vypusteni pary.
Jinak houmlesaku je mi lito, tedy tech co nemohou, jenze tech je asi v tom poctu minimum, ti co nechteji, tak to uz je jejich problem.
píďa_m (716)|15.1.2014 05:46
[QUOTE=Dagy2;479387]A pritom, že teraz už máš dobrý obraz si aj pochopila ako je to s nezamestnanosťou a neustálymi kecmi o kríze a nemožnosti zohnať prácu. Chceš zaplatiť a nikto nemá záujem.[/QUOTE]

Taky gratuluji..
Ad prace+nezamestnany> Ja sem tady /CA/ zbudil velkou pozornost sousedu, kdyz sem si koupil gumy na auto od mistniho gumaka a zajel do marketu si koupit hever a klic na kola /povinna vybava vehiclu tu neexistuje/ a jal se prehazovat kola u auta pred nasim domem. Nebudu prece davat 150 babek tomu "gumakovi" za prezuti. A okolo sli dva hispanci a chvili mne pozorovali a pak se jeden zeptal jestli nechci prej pomoct za $50 a ja sem rekl "a ty to znas?" a on "my umime vsechno, my nejsme Americanos", /sem jim rekl, ze taky nejsem "Ame"/. Tak mi bylo jasny, ze neumi nic, jen se snazi. Jako kdyz sem byl malej a tat. se ptal v CR. ukrajince: "...a cihlu umis? Pokud rekl ukrajinec ze umi vschno, tat. sel jinam.
Na nasem domecku se uvolnila TV antena a vetrem vrzala. Mamka obvolala nekolik mistnich tekniku a zjistila ze nasmerovani a utahnuti anteny stoji od $25-150 a vyzadujeto byt doma ca. 1day. Tak to vzdala a pustila mne na strechu. Za 5 minutes' sem byl dole.. hotovo.
Je fakt ze tady se homeless vice snazi a vyhledavaji praci, jenze vetsinou nic neumi.

Sorry za slohovku, to mi zase StD. sprdne z grammar.
Pavel_tempx2 (829)|1.2.2014 20:56
jo známej byl v USA a říkal jak jsou američani líní a na všechno si volají firmu, že si tam schopný údržbář dokáže vydělat majlant ;)
mirekv (7169)|1.2.2014 21:07
Nj, my Češi máme výhodu improvizace, kde si Japonec nebo Němec neví rady, tak si Čech poradí, to je dáno minulou mizernou dobou. Je zajímavé, že "zaostalejší" národy si dovedou vždy poradit, Kubánci dovedou opravit cokoli.
Ivo Mašek (10205)|3.2.2014 11:26
[QUOTE=Pavel_tempx2;481004]jo známej byl v USA a říkal jak jsou američani líní a na všechno si volají firmu, že si tam schopný údržbář dokáže vydělat majlant ;)[/QUOTE]
To není o lenosti. každý umí něco a to dělá. Takhle se nechávají vydělat peníze i těm druhým. všichni mají práci (relativně) a všichni si vydělají. Když nad tím začnete přemýšlet, zjistíte, že to tam dělají dobře.
Pytkin (7947)|4.2.2014 01:01
jo jo .. je to v protiklade s "zlaty cesky rucicky" .. inak toto je aj v nemecku .. kazdy robi len to co vie a moze .. ani sa do ineho nehrnie , lebo keby to pokazil, tak to musi zaplatit , kedze na to nema opravnenie ..
píďa_m (716)|4.2.2014 04:58
jenze v Elementary schools se nauci aspon pojistky a ostatni zaklady fyziky, tak sakra by je meli umet pouzit.
Jenze podle nekterych mojich spoluzaku tady to neumi, ani tretina.
Vsichni, nebo vetsina zijou v domeni ze budou "atomovy inzenyri" a neumnej ani namazat kliku od dveri.
Pavel_tempx2 (829)|4.2.2014 14:13
[QUOTE=Ivo Mašek;481184]To není o lenosti. každý umí něco a to dělá. Takhle se nechávají vydělat peníze i těm druhým. všichni mají práci (relativně) a všichni si vydělají. Když nad tím začnete přemýšlet, zjistíte, že to tam dělají dobře.[/QUOTE]

To snad ne, to si mám na každé přeladění přijímače volat satelitního nebo televizního technika, na přeladění TV, na výměnu baterek v hodinách, na nahrání programu do počítače nějakého IT technika, na posekání malé zahrady zahradníka? Chápu, že třeba s vrtačkou neumí každý, ale proč bych si na montáž poličky měl volat řemeslníka, vím že takoví lidé jsou i v ČR, ale ti taky vydělávají o dost větší peníze, pravda potom by i ten řemeslník měl daleko víc atd.
Všechno tohle by měly být alespoň nějaké základy, třeba používání návodu nebo mapy, potom je spíš otázkou jestli nejsou negramotní, ale to zase musíme rozlišovat co je gramotnost. Nakonec si budeme platit i člověka, který nám bude číst noviny nebo knížku, protože to umí lépe? :D

Možná mám zkreslený pohled svojí profesí a tím, že mě technika všeobecně zajímá, ale je pravda že prostě tak nějak k manuální zručnosti už jsme byli vedeni od ZŠ a já i doma ;)
mirekv (7169)|4.2.2014 15:37
Přeladění SAT je kapitola sama o sobě, stejně tak poplatek i za základní nabídku (placení), naštěstí je u nás hojně rozšířená sousedská výpomoc.
ai (2993)|4.2.2014 16:13
To oblibene, zlate ceske rucicky.:rolleyes: :D A veri se tomu!
Pokud bys byl v praci od rana do vecera, a vydelal sis, tak bys rad dal nekomu $100, aby ti neco zpravil, protoze se ti to proste nevyplati se snazit prozkoumat jak na vec sam nebo v prubehu zivota ses zameril na uplne jine veci. V US se totiz maka v praci, dovolene nejsou, pojistku si vetsinou platis sam (musis si na to vydelat), kazdy je tlaceny do sveho limitu v praci at uz fyzicky (pokud ta prace takova je) nebo psychicky. Takze je vetsina rada, ze umi po praci relaxovat. Ja si myslim, ze american umi relaxovat, chovaji se jako velke deti, kazdy relaxuje jak se da. Volny cas se netravi u TV, ale proste se "neco" dela. Tim padem zase nechavaji vydalat nekomu jinemu vpodstate. Samozrejme, ze nekde v malem meste, dedine, farme si delaji vsechno sami, ale to neni tak videt. Pak jsou tu ti, co nedelaji vubec nic, ale to je vsude stejne, neni zadny lepsi narod nebo horsi, vetsinou je rozdil v respektu a ucte jednoho k druhemu, to se lisi ohromne.
Tady nekdo zminil jak si Kubanci opravi veci. To neni tim, ze maji zlate ruce, ale proste veci jsou uplne jinak nez jinde.
Kdyz vylijes pul sklenice vody, tak muze nekdo vehementne tvrdit, ze je sklenice je skoro prazdna atd., ale druhy vidi, ze ta pulka sklenice zalila kvetinac a te kvetine se dari velice dobre. Nevim presne jak to vysvetlit.
Konďa (586)|4.2.2014 18:32
[QUOTE=píďa_m;481269]jenze v Elementary schools se nauci aspon pojistky a ostatni zaklady fyziky, tak sakra by je meli umet pouzit.
Jenze podle nekterych mojich spoluzaku tady to neumi, ani tretina.
Vsichni, nebo vetsina zijou v domeni ze budou "atomovy inzenyri" a neumnej ani namazat kliku od dveri.[/QUOTE]
Oni za to v podstatě nemohou, neb jsou takto vedeni asi odmala rodiči. Nesmíš moc srovnávat se sebou, ty veškeré řemeslné práce ovládáš a není problém si zavařit konstrukci, opravit auto nebo vybagrovat díru. U nás ve Vepřově žije zase nemalá skupina lidí, kteří si myslí, že se o ně stát postará a nemusí hýbat ručičkama, jen je nastavovat, ovšem ti nic neumějí a stát si je chová jako v bavlnce, to je už ale jiná kategorie...
ai (2993)|4.2.2014 19:46
Zacnu z jineho konce. Pred 20 lety jsem byl v Anglii, mohl porovnat ceske, spanelske, nemecke, francouzske au-pair. Mozna toho umely vice, domaci prace, udelat tohle, tamto, to zrejme problem nebyl. Ale mely absolutne problem se vsim dalsim v te zemi! Sdruzovat se, neco domluvit, byt v necem aktivni, jit za necim, najit si jinou rodinu pokud mely problem v jejich rodine, porad se na neco cekalo nebo brecely pokud nevedely jak dal. Samozrejme , ze mozna az prehanim, ale to je presne to co jsem videl. takze, to ze zlate rucicky jsou dobra vec nikdo nepochybuje, ale zivot je o dalsich 100 promennych. Jak to, ze u nas ve state nevzkvetame az do nebes pokud kazdy, nebo vetsina ma zlate ruce? Nemakacenkobve za to nemohou, to je v kazdem state takovych lidi. Plus-minus, ale jsou vsude.
RoPo (6061)|4.2.2014 20:33
[QUOTE=ai;481350]Jak to, ze u nas ve state nevzkvetame az do nebes pokud kazdy, nebo vetsina ma zlate ruce?[/QUOTE]

Protože každý si myslí, že "to"/všechno umí líp než druhý a chce všechno předělávat a dělat (neplést s UMĚT!) po svém - "lépe". Podívejte se třeba... na politky. Na druhou stranu jsme "Švejkův národ". Ze všeho si děláme prču :-E

Ale šikulové jsme. To jo. Jen to chování, co jsem napsal v první větě je až moc pravdivé.
Konďa (586)|4.2.2014 20:56
Au-pair jsou zase jiná kategorie, to jsou baby:)
StD (8612)|4.2.2014 22:20
:p:p:p Tak, tak, bavte se o lidech a ne o ženských... :cool::cool::cool:
Pavel_tempx2 (829)|5.2.2014 19:32
[QUOTE=ai;481332]Pokud bys byl v praci od rana do vecera, a vydelal sis, tak bys rad dal nekomu $100, aby ti neco zpravil, protoze se ti to proste nevyplati se snazit prozkoumat jak na vec sam nebo v prubehu zivota ses zameril na uplne jine veci. V US se totiz maka v praci, dovolene nejsou, pojistku si vetsinou platis sam (musis si na to vydelat), kazdy je tlaceny do sveho limitu v praci at uz fyzicky (pokud ta prace takova je) nebo psychicky. [/QUOTE]

Jenže mě právě třeba tady tohle baví, přijít na to jak to funguje, jak to opravit a relaxuju i při tomhle, když třeba sekám trávním (chodím za sekačkou a přemýšlím nad jinýma věcma) nebo když něco maluju, stavím, montuju nábytek... Jasně dá se sedět na lehátku a nic nedělat nebo se jít bavit někam ven. Od rána do večera jsem i tak v práci :) je pravda že ta výplata asi není tak vysoká, ale i tak by mě bavilo se v něčem hrabat ;)

Každý si to zařídí jak umí a chce a to platí i o USA, mají zase třeba větší výplatu a rozhodují se sami jestli platit zdravotní, u nás to zaplatí zaměstnavatel + zaměstnanec z platu už předtím než ho dostane, ono je to v podstatě stejné a myslím že Obama se snaží teď taky zavést nějaké zdravotní pojištění pro všechny. Dovolenou jsem minulý rok neměl, pokud nepočítám sem tam nějaký den v týdnu ;) :D
ai (2993)|5.2.2014 21:34
Ale oni jsou rypalove take, lidi na druhe strane zemekoule nejsou jini, , jak rikam, lide jsou vsude v prumeru stejni,(zalezi na vychove) dost lidi ma ve sklepe sadu s naradimi a techniku, delaji si veci experimenty, je to koneckoncu relativne levnejsi si to poridit nez u nas, taky na tebe hulakaji z dalky, ze ma lepsi pilu. a ze ti ji pujci jestli chces :-) (to je rozdil oproti CR) ale dost lidi take absolutne , kategoricky na nic nesahne a ani neumi, proste vetsi extremy. Zalezi na koho natrefis.
Ivo Mašek (10205)|6.2.2014 08:44
Za první republiky to tu bylo, jako je dnes v západních zemích. Na každé vesnici bylo několik živnostníků v oboru snad všech řemesel. A všichni se uživili !! Bylo to defacto součástí tzv. spolkového života, který byl totalitními vládami na Východě Evropy potlačen (nemusím psát, proč). Komunisté silně omezili služby a mohutně rozvinuli těžký průmysl. Řemeslníky zrušili a zavedli Podnik služeb n.p. Hlavně, že u nás bylo ročně vyprodukováno 15 milionů tun železa a oceli, takže na sotvanarozeného občana federální ČSR jsme hned naložili na jeho záda jeden milion tun oceli !! Řemeslnické služby silně vázly a lidé byli nuceni si vše dělat sami. Většinou to nějak odfušovali, ale hlavně že to nějak fungovalo.
To bohužel funguje dodnes (naše generace je postižena a změní se to tu až po našem odchodu na onen svět), takže zámečník přijde z práce domů, a sám si nějak opraví doma vodovod, sám si opraví elektriku, sám se pošťourá v televizi, atd., atd. Skutečný fachman, tedy ne fušer (instalatér, opravář TV, elektrikář, ...) sedí doma a bere nezaměstnaneckou podporu (tedy část daní toho "všehoznalce", který navíc řve, jak má velké daně a jak nic nestíhá, nemá volný čas a který zkape v padesáti na infarkt)
Jsme postižená generace, bohužel
Pavel_tempx2 (829)|6.2.2014 15:50
Generace? a kolik generací? Já myslím že za tohle nemůžou jenom komunisti ;) to je jenom takové vymlouvání na někoho už 25let, aby bylo na koho :) (jsem zvědav jestli to bude platit i za 15let, kdy to bude stejně dlouhá doba jakou tady byli komunisti a je něco nového) tak to prostě u nás je, jak píše ai, je spousta lidí i jinde kteří kutí a něco vyrábí, u nás je jich holt jenom víc v % než jinde, to neznamená že to je špatně nebo dobře...ale určitě je dobře že jsme manuálně zruční...navíc co určuje fachmana od fušera? škola nebo praxe? co když takový zámečník se začne zajímat o instalateřinu a bude ji dělat dobře (né za 3, ale za 1 až 2)??? všichni jsme se něčemu vyučili, vystudovali a spousta lidí v oboru nedělá, kdybych napsal kolik z mých spolužáků ze střední dělá v slaboproudu, tak se zasmějeme :D Praxe je terpve to co člověka naučí, jasně nějaké základy potřebuje, ale u některých oborů ne a stačí jenom zkušený mistr nebo parťák a může být i z fušera fachman ;)
ai (2993)|6.2.2014 17:44
Ja nerikam, ze je jich u nas vic, u nas veci nefungovaly desitky let (zivnostnici, jak to Ivo Masek popisuje) tak si to lide delali doma, kradli z prace a hromadili doma, to se delo na denni bazi skoro, uz jste to zapomeli? :-) Vpodstate mezi nami neni rozdil mezi Amikem, Nemcem, Svedem a ja nevim kym jeste, vsichni dokazou rukama udelat co potrebuji, zrucni jsme stejne, stejne blbi nebo chytri. Fungujici system jako takovy je dulezitejsi. Jit si za svym, POMALU, systematicky, byt rovny, mit respekt ...
mirekv (7169)|6.2.2014 17:57
Ono se to časem poddá, pamatujete si dobu, kdy se doma dělaly sekačky na trávu? Němci na nás hleděli, jak na blby. Stejně jak s elektronikou, co já se nastavěl zesilovačů, tunerů... Dnes by mě to ani nenapadlo.
RoPo (6061)|6.2.2014 21:07
[QUOTE=mirekv;481634]Dnes by mě to ani nenapadlo.[/QUOTE]

Protože jsi z toho vyrostl. Znám dost mladých lidí co stále takovéto a jiné dnešní době a vývoji pokročilejší věci bastlí a staví o106.
Já také dříve stavěl podobných blbostí, ale už mám jiné priority.