Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Připojení 5.1 domácího Kina jako 2.1 či 2.0

maschi (3)|6.2.2014 12:50
Dobrý den,

aktuálně řeším prekérní situaci se svým domácím kinem a pevně věřím, že zde najdu řešení.

Mám domácí kino Samsung HT-C450 a TV též Samsung, ale už nevím, o který model se jedná - klasické 40" Full HD LCD.

Dohromady je mám propojené pomocí HDMI (u kina out, u TV in - v televizi pak nastaveno HDMI-CEC/Anynet+), dále pak optickým kabelem (u TV out, u kina in) - tudíž u veškerých komponentů, které mám připojené do TV (herní konzole, pevný disk...), funguje zvuk po zapnutí kina a nastavení kanálu D.IN z něj. Prostorový zvuk funguje též bez problémů.

Nyní jsem se přestěhoval do malého bytu a protože 5.1 zvuk příliš nevyužívám, reproduktory zabírají dost místa a nechci mít přes pokoj natažená kabely, přemýšlím nad tím, jak z kina udělat 2.1 systém či jen stereo. Když odpojím nepotřebné reporduktory - zůstane mi tedy L+R a Subwoofer, tak při sledování TV nebo využívání jakéhokoliv komponentu připojeného do TV, po nastavení STEREO v menu kina (na výběr je dále cinema, music, spoken word apod.) se zdá být vše v pořádku, L+R funguje a Subwoofer basuje, jak má.

Problém nastává ve fázi, kdy chci pustit film na DVD přes kino. Zde totiž zvuky, které mají být v odpojených reproduktorech chybí.

Můj dotaz zní: Jak lze nastavit/propojit kino, abych z něj udělal plnohodnotnou 2.1. nebo 2.0. Plánoval jsem nakoupit stereo reproduktory, tudíž bych nepotřeboval využívat ani Subwoofer

Další problém mám s přehráváním audio alb ať už z média vloženého do kina nebo např. přes usb disk, připojený k TV. Zde při při přepínání skladeb vznikne cca 2s prodleva a skladba nezačne od začátku. Tento jev také nevím, čím by mohl být způsobený.

Přikládám foto všech vstupů u kina a většiny vstupů u TV.


Předem děkuji mnohokrát za pomoc, rady a názory.


M.
DVD.jpg P1010770.JPG
RoPo (6061)|6.2.2014 13:39
Toto AIO DK počítá se zapojením všech repro tak, jak bylo vyrobené a konstruované pokud nejde v menu přístroje toto natavení změnit.
Do nastavení jsi se díval?

Jinak klasická AVR tuto variabilitu umožňuji nastavovat dle připojených repro.
maschi (3)|6.2.2014 14:24
Děkuji za odpověď.

Doufal jsem, že to vyřeším nějakou levnější variantou než koupí recieveru, ale ve finále mi zřejmě nic jiného nezbude.




Možná někoho ještě něco napadne...
vivid.sk (11472)|6.2.2014 14:45
Vsetky bezne AVR umoznuju zvolit uz spominany STEREO rezim (downmix) aj pri multikanalovom vstupe. Pokial to toto "kino" nemumoznuje, je tam nieco odflaknute.
Dalsia mozna alternativa je ponechat si setup 3.1, a odpojit len zadky ... neverim, ze center ti zabera tolko mieta, ze ho nevies umiestnit pod/nad 40" TV. (naviac aj zadne plastove chrchlaky maju rozmery v centimetroch, takze nejde o ziadne velke bedne).

A este posledna alternativa - nastavit downmix na 2.0/2.1 uz na vstupe - v playeri.
maschi (3)|6.2.2014 18:36
Moc děkuji za názor.

Nakonec jsem si dnes pořádně prohlédl nastavení a v úplně skryté kolonce jsem našel možnost, postupně deaktivovat jednotlivé reproduktory, až zůstane 2.1 nebo 3.1.
3.1 je také dobře funkční, o této možnosti jsem ani neuvažoval, takže děkuji na skvělý návrh.

Po vypnutí odpojených - zadních reproduktorů v nastavení, se zvuk z kina automaticky přepočítá na počet zbývajících a připojených reproduktorů. Bez tohoto kroku v nastavení, počítá systém stále s 5.1 soustavou a zvuky zkrátka chybí.

Nakonec celou situaci budu řešit jinak, protože reproduktory, které jsou ke kinu jsou plastové, nekvalitní a ne příliš výkonné a vzhledem k tomu, že kino použité jako reciever má celkově nízký výkon - nemá smysl kupovat nové reproduktory, protože by je stejně neutáhlo.

Vyřeším to tak, že zvuk z kina pustím přes HDMI do televize (vypnu tak ostatní audio outbuty kina) a z ní aux nebo optickým výstupem do minivěže a získám krásné stereo.


Snad toto řešení v budoucnu také někomu pomůže.

M.