Projekční plátno - rada
Bydlim v najemnim a jeste asi nejaky ten patek budu, mam v mistnosti vsude primalex polar, takze se me odrazi svetlo hrozive a tim padem kdyz mam treba pul obrazu svetlou a pul tmavou (typicky witcher 2 kde je "svitici" obloha a hlavne v portal 2 na splitscreen), tak kontrast jde doprcic, protoze zed je docela svetle seda, tak se cerna nevykouzli.
Pomuze na toto platno? Myslim nejake levne do 10 000, ne retroreflektivni za 100 000 a vic :)
Pomuze na toto platno? Myslim nejake levne do 10 000, ne retroreflektivni za 100 000 a vic :)
Já často školím, kdy používám profi projektor a když někdy z nouze promítám na zeď, rozdíl je rozhodně znát. Takže já jsem jednoznačně v podstatě pro jakkékoliv plátno.
Tak u me je problem s tim, ze svetlo odrazene od zdi proste rozsviti celou mistnost, protoze projektor to pere dost i na eko rezim. Tak by me zajimalo jeslti se da levne koupit nejaky platno treba tmave sedy. Stale nejak neverim, ze cokoliv jinyho nez barva na to ma vliv. Potreboval bych spis nekoho se zkusenosti s promitanim v temne mistnosti nez z prezentaci, kdy je to precejen neco dost jineho a cerna se vytvari tim, ze se prepaluje bila (tak si to alespon myslim).
Nasel jsem paradni platno, bohuzel v eu nedostupne, sony dynclear a bohuzel tak jen 85", krom toho ale zadne jine levne dobre platno najit nemuzu. Shanim 120-135".
Nasel jsem paradni platno, bohuzel v eu nedostupne, sony dynclear a bohuzel tak jen 85", krom toho ale zadne jine levne dobre platno najit nemuzu. Shanim 120-135".
Ano, tmavé plátno mírně pomůže. Ale nečekejte zázraky. Záleží jakou máte svítivost projektoru. Utlumí totiž i samozřejmě světlo z projektoru. Je duležité dodržet aspoň 12flL. Jde o to že přesně v tom případě jak píšete je problém. Odražené světlo od zdí, ze světlé části obrazu, ničí blacklevel. Ještě je jedno možné řešení a to použít plátno s vyšším ziskem a projektor hodně utlumit filter. Je to komplikovanější řešení, ale funguje. Nejlevnějším řešením je vymalovat co jde na tmavo :) Ale chápu že v případě pronájmu to může být problém. Je tam nevýhoda v úhlu náhledu na takové plátno, ale díky tomu právě plátno neodráží tolik do stran. Mám v Praze specializovaný showroom právě na home cinema projektory, kdyby jste měl zájem se přijít podívat, více v PM, nerad bych se dopustil něčeho nekalého :) Ohledně plátna. Dalo by se zkonstruovat rámové plátno s tmavším materiálem.
[QUOTE=Sybik;467562]Odražené světlo od zdí, ze světlé části obrazu, ničí blacklevel. Ještě je jedno možné řešení a to použít plátno s vyšším ziskem a projektor hodně utlumit filter.[/QUOTE]
- mohl byste to trochu rozvést? zajímá mne to velice. díky.
@evlo:
platí toto: pokud promítáte v konečně velké místnosti (to myslím většina z nás :-) ), tak čím světlejší plátno tím nižší kontrast a vyšší jas. A obráceně.
druhá poučka:
čím menší je plocha obrazu, tím vyšší kontrast
otázka je jak hodně - bohužel to je třeba vyzkoušet, exaktní výpočty vedou k flustraci, páč i když se nakrásně doberete nějakého čísla na papíře, stejně nevíte jak to bude vypadat (platí pro obě poučky)..
+ ještě pak evidentní triky jako třeba umístit obraz do středu promítací zdi (tak aby obraz nebyl ke stropu/stěně/podlaze příliš blízko)
tak asi tak
wju
PS: poučku č.2 jsem shledal mnohem účinnější než tu první
- mohl byste to trochu rozvést? zajímá mne to velice. díky.
@evlo:
platí toto: pokud promítáte v konečně velké místnosti (to myslím většina z nás :-) ), tak čím světlejší plátno tím nižší kontrast a vyšší jas. A obráceně.
druhá poučka:
čím menší je plocha obrazu, tím vyšší kontrast
otázka je jak hodně - bohužel to je třeba vyzkoušet, exaktní výpočty vedou k flustraci, páč i když se nakrásně doberete nějakého čísla na papíře, stejně nevíte jak to bude vypadat (platí pro obě poučky)..
+ ještě pak evidentní triky jako třeba umístit obraz do středu promítací zdi (tak aby obraz nebyl ke stropu/stěně/podlaze příliš blízko)
tak asi tak
wju
PS: poučku č.2 jsem shledal mnohem účinnější než tu první
Samozřejmě pomáhá umístit obraz co nejdále odkud se svělo odráží zpět. Čím blíže je kolmá zeď(strop, zeď, lesklá podlaha) tím hůře. Je třeba si uvědomit že projektor má svůj daný kontrast. Když v jakékoli podobě zvýšíte jas obrazu, jako menší plátno - pozor! spolu s bližší promítací vzdáleností, obráceně tomu tak není, či pořídíte plátno s vyšším ziskem, vždy zvedáte i úroveň černé barvy. To vede k horším(někdy až nekoukatelným) tmavým scénám a přesvícených světlých scénách, tak že Vás z toho budou bolet oči. Je potřeba si uvědomit že obraz z projektoru musí mít své parametry rozsahu ftL v plné bílé, pže se většinou promítá za tmy.
K tomu nd filtru a high gain plátnem. To je spíše v teoretické části. Jde o to, že plátno z vysokým ziskem násobí světelnost z projektoru. Při normálním prmítání by to bylo příliš světlé. Pokud se ale lampa dá např. na eco režim a použije se ND filtr(záleží jak moc "silný") stane se to, že světlo se zachytí hlavně na plátně. Je zde ale velký problém a to právě v pozorovatelném úhlu a neuniformitě světelnosti obrazu. Bral bych to jako krajní variantu. Mnohem jednodušší je dát pod plátno černý koberec a obraz posunou co nejníže. Popřípadě k tomu hodit nějakou zeď do tmavší barvy. Na kvalitní černou barvu je pak potřeba Lcos projektor s dedikovanou místností(batcave) :)
K tomu nd filtru a high gain plátnem. To je spíše v teoretické části. Jde o to, že plátno z vysokým ziskem násobí světelnost z projektoru. Při normálním prmítání by to bylo příliš světlé. Pokud se ale lampa dá např. na eco režim a použije se ND filtr(záleží jak moc "silný") stane se to, že světlo se zachytí hlavně na plátně. Je zde ale velký problém a to právě v pozorovatelném úhlu a neuniformitě světelnosti obrazu. Bral bych to jako krajní variantu. Mnohem jednodušší je dát pod plátno černý koberec a obraz posunou co nejníže. Popřípadě k tomu hodit nějakou zeď do tmavší barvy. Na kvalitní černou barvu je pak potřeba Lcos projektor s dedikovanou místností(batcave) :)
Je lépe umístit projektor 3m od plátna a obraz dozoomovat nebo 6m a mít tak vyplněnou plochu plátna bez zoomu?
Vyplnenou celou plochu. Zalezi vsak z jake vzdalenosti budes platno pozorovat. Podle toho zvol uhlopricku a podle uhlopricky a modelu projektoru zvol vzdalenost umisteni projektoru.
[QUOTE=Sybik;469130]
K tomu nd filtru a high gain plátnem. To je spíše v teoretické části. Jde o to, že plátno z vysokým ziskem násobí světelnost z projektoru. Při normálním prmítání by to bylo příliš světlé. Pokud se ale lampa dá např. na eco režim a použije se ND filtr(záleží jak moc "silný") stane se to, že světlo se zachytí hlavně na plátně. Je zde ale velký problém a to právě v pozorovatelném úhlu a neuniformitě světelnosti obrazu. Bral bych to jako krajní variantu. Mnohem jednodušší je dát pod plátno černý koberec a obraz posunou co nejníže. Popřípadě k tomu hodit nějakou zeď do tmavší barvy. Na kvalitní černou barvu je pak potřeba Lcos projektor s dedikovanou místností(batcave) :)[/QUOTE]
eh, culpa mea, výkladem jste mne sice trochu zmát, ale v pátek jsme měli kromobyčejně nudnou poradu, tak jsem o tom přemýšlel a už mi to došlo :-)
** plátno se ziskem je více směrové a tak se parazitní odraz od stěn a stropu tolik neuplatní **
snížení jasu filtrem nebo nastavením eco modu je zřejmé.
no, stejně to není pro mne - koukám docela zblízka a směrovost by úplně zabila celkový dojem
K tomu nd filtru a high gain plátnem. To je spíše v teoretické části. Jde o to, že plátno z vysokým ziskem násobí světelnost z projektoru. Při normálním prmítání by to bylo příliš světlé. Pokud se ale lampa dá např. na eco režim a použije se ND filtr(záleží jak moc "silný") stane se to, že světlo se zachytí hlavně na plátně. Je zde ale velký problém a to právě v pozorovatelném úhlu a neuniformitě světelnosti obrazu. Bral bych to jako krajní variantu. Mnohem jednodušší je dát pod plátno černý koberec a obraz posunou co nejníže. Popřípadě k tomu hodit nějakou zeď do tmavší barvy. Na kvalitní černou barvu je pak potřeba Lcos projektor s dedikovanou místností(batcave) :)[/QUOTE]
eh, culpa mea, výkladem jste mne sice trochu zmát, ale v pátek jsme měli kromobyčejně nudnou poradu, tak jsem o tom přemýšlel a už mi to došlo :-)
** plátno se ziskem je více směrové a tak se parazitní odraz od stěn a stropu tolik neuplatní **
snížení jasu filtrem nebo nastavením eco modu je zřejmé.
no, stejně to není pro mne - koukám docela zblízka a směrovost by úplně zabila celkový dojem
Dobrý den,
Prosím o pomoc. Mám projektor Benq w1070 a plánuji plátno s pevnou instalací na zeď o úhlopříčce 120. Prosil bych o radu jestli je lepší koupit hotové plátno nebo si ho vyrobit posléze kde se dá sehnat plátno v metráži a nebo jestli je lepší pouze vyhladit zeď a natřít nějakou speciální barvou.
Děkuji za pomoc
Prosím o pomoc. Mám projektor Benq w1070 a plánuji plátno s pevnou instalací na zeď o úhlopříčce 120. Prosil bych o radu jestli je lepší koupit hotové plátno nebo si ho vyrobit posléze kde se dá sehnat plátno v metráži a nebo jestli je lepší pouze vyhladit zeď a natřít nějakou speciální barvou.
Děkuji za pomoc
Na tomto fore dotiahli diy výrobu projekčnej plochy k dokonalosti doporučujem prečítať celé. http://www.avforums.com/threads/diy-projector-screen-paint-finally-found-for-the-uk-black-widow.772879/page-3