Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jak sladit TV s kinem (jak pro filmy tak samostatnou hudbu) s PC ...

skejpa (9)|26.8.2014 13:04
Zdravím.

Předem se omlouvám, pokud to nepatří do této rubriky ale sedělo mi to sem nejvíc. Potřebuju poradit ohledně domácí sítě. Máme v obývacím pokoji LCD televizi ( http://www.philips.cz/c-p/37PFL4606H_58/4000-series-lcd-tv-pixel-plus-hd ), na které občas pouštíme z notebooku přes HDMI filmy. Plánujeme však koupit domácí kino, které by 1. doplnilo zvuk k televizi u filmů, 2. dalo by se na něm pouštět klasické rádio, CD/DVD a audio z desktopového PC bez nutnosti zapínat TV.

Když bychom toto pořídili, rád bych také omezil to nekonečné propojování notebooku s televizorem (beztak filmy stahuju na desktop PC, poté přes flashku do notebooku a pak z notebooku pouštíme do TV protože ta si zase většinou neporadí s titulkama...).
Napadla mě varianta NAS serveru propojeného do modemu (máme UPC - klasika modem s 4ma portama na ethernet). Ale jak to propojit s televizí protože DLNA telka myslím nemá a chci aby to šlo i v 1080p.
A k tomu další problém - na domácím kinu bych rád pouštěl hudbu co mám na desktopu, nejlépe bez toho abych musel zapnout TV.

A jako perla - desktop je v jiné místnosti :-) je připojen ethernet kabelem (ve zdi) do modemu, který je v obýváku (stejně jako TV a v budoucnu dom. kino).

Nejsem úplně technický laik ale neznám nové možnosti multimediálních center apod. Jde například zapojit kino do multimediálního centra, telku taky apod. a pak pouštět filmy na televizi přes multimediální centrum s tím, že by hrál zvuk z kina ? Je to dost složité na vyjádření, doufám, že jste mě pochopili a kdo to dočetl až sem, má moji poklonu :-)

Díky za rady. Ocením všechny rady, včetně ponižujících 8-)
RoPo (6061)|26.8.2014 13:24
[QUOTE=skejpa;495047]audio z desktopového PC bez nutnosti zapínat TV.[/QUOTE]
[QUOTE=skejpa;495047]na domácím kinu bych rád pouštěl hudbu co mám na desktopu, [/QUOTE]

Toto vše ti zvládne takové DK/AIO, které má podporu DLNA (klienta). Což v dnešní době je už z čeho vybírat. Pro toto, přehrávání audia, by jsi MMC nepotřeboval.

[QUOTE=skejpa;495047]Ale jak to propojit s televizí protože DLNA telka myslím nemá[/QUOTE]

Pořiď si MMC (multimediální centrum). Pro konkrétnní model si pročti zdejší diskuze.

[QUOTE=skejpa;495047]Nejsem úplně technický laik ale neznám nové možnosti multimediálních center apod. Jde například zapojit kino do multimediálního centra[/QUOTE]

Propojení buď HDMI kabelem (video+auido). Jen audio složka se propojuje např. optickým kabelem.
skejpa (9)|26.8.2014 13:42
Stále ale nechápu jak to zapojit ?

Když bych chtěl film přes MMC do TV a zvuk přes domácí kino, tak kino je připojeno do TV nebo do MMC ? Jak pozná MMC že přes HDMI má jít do televize jen obraz a zvuk má jít do kina ?

Když bych chtěl hudbu z PC pouštět na domácím kinu, tak kino připojím do modemu a v PC nasdílím hudbu. Ale to musím mít stále zapnutý PC. Abych se tomu vyhnul, musel bych mít NAS, případně existuje MMC s diskem kam bych mohl stahovat filmy i hudbu a pak to pouštět ?

Omlouvám se ale už to asi začínám chápat :)
RoPo (6061)|26.8.2014 14:06
MMC (HDMI) -> DK(HDMI) <->(ARC nebo HDMI+optika) TV
nebo
MMC (Composit/component+optika) -> DK(component/composit+optika) <->(component/composit/SCART+optika) TV

DK si audio z HDMI "odebere" samo dle zapojení a nastavení DK tak, aby si vzalo audio z optiky pro daný zvolený vstup.

Záleží zda půjdeš cestou HDMI (což by jsi měl kvůli HD) nebo analogem ve videu a digitálem (optika) v audiu.

[QUOTE=skejpa;495052]Když bych chtěl hudbu z PC pouštět na domácím kinu, tak kino připojím do modemu a v PC nasdílím hudbu. Ale to musím mít stále zapnutý PC. Abych se tomu vyhnul, musel bych mít NAS, případně existuje MMC s diskem kam bych mohl stahovat filmy i hudbu a pak to pouštět ?[/QUOTE]

Ano stále zapnuté PC. Nebo NAS s DLNA serverem (je jich dost). MMC s možností interního disku jsou, ale bývají hlučné a ne u všech dobře funguje uspávání disku.
skejpa (9)|26.8.2014 14:22
MMC (HDMI) -> DK(HDMI) <->(ARC nebo HDMI+optika) TV

Rozumím tomu takto: MMC propojím s DK pomocí HDMI. DK pak propojím pomocí HDMI s TV. Nechápu tu optiku a nerozumím co je ARC. Můžete vysvětlit ?
RoPo (6061)|26.8.2014 14:31
ARC - Audio Return Channel v HDMI kabelu. Zpětný zvukový kanál z TV do DK. Pak není potřeba používat optiku pro propojení auida z TV do DK.
Nutné je však, že TV toto musí podporovat. Má toto uvedeno v manuálu a bývá označeno u některého vstupu HDMI na TV také uvedena zkratka ARC.
skejpa (9)|26.8.2014 14:58
OK, moje televize na jednom vstupu má podporu ARC. Tzn. že mi stačí nějaké multimediální centrum (máte tip na nějaké ne extra drahé ale kvalitní ?) + DK

FM rádio a CD/DVD pak pouštím přes DK a MP3/FLAC a obecně soubory z NAS (nebo PC) přes MMC je to tak ?
RoPo (6061)|26.8.2014 16:30
[QUOTE=skejpa;495058]máte tip na nějaké ne extra drahé ale kvalitní ?[/QUOTE]

Pročti si zdejší diskuze.

[QUOTE=skejpa;495058]FM rádio a CD/DVD pak pouštím přes DK a MP3/FLAC a obecně soubory z NAS (nebo PC) přes MMC je to tak ? [/QUOTE]

Ano. Ne však všechny DK mají rádio.