Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

TechniSat TechniCorder ISIO STC

Ferin (198)|11.7.2017 10:02
[QUOTE=Dagy2;531154]
vypol som dodatočné dekodovanie tak ako píšem na začiatku príspevku že to treba u dvoch kariet skylink určite urobiť - ani to nemá význam pokiaľ nie je prijímač osadený 4xDVB-S2 + 2xDVB-T/C
po vypnutí tejto funkcie samozrejme všetko funguje úplne bez problémov, všetky nahrávky sú nekodované.[/QUOTE]

Zdravím,

Díky moc za test.
Jasně, dodatečný dekódování jsem vypnul, ostatně bez toho to dělalo ještě nějaký větší divnosti.
Nicméně vidím, že máš v podstatě stejnej problém (jen ti to nezlobí při pouhým sledování DVB-C), pač není důvod, aby ti po nahrávání z DVB-C začal najednou Skylink kódovat. Tak si říkám, jestli naopak dodatečný dekódování v této situaci aspoň trochu nepomůže, jelikož místo toho, aby byla druhá nahrávka ztracená, bude "jen" zakódovaná.

Tak si říkám, že to možná není vůbec problém (rozdílných) modulů, jelikož teď si zpětně uvědomuju, že když jsem ještě jel na jednu kartu Skylink (a dodatečný dekódování), byly občas nahrávky zakódovaný, i když jsem nechápal proč. Teď mi dochází, že to mohly být právě situace, kdy se nahrávalo i z DVB-C.
Jen netuším, jestli je problém na straně Technisatu, modulu, nebo Skylinku. :-(
digitivi (215)|11.7.2017 18:30
Za seba (po skusenostiach s Technisat-modelmi ISIO) si dovolim vylucit problem na strane Skylinku. Vyzera to tak, akoby Technisat vobec nesiahal na druhu kartu pri nahravani dvoch programov z dvoch roznych frekvencii. Otazka na Ferina: Nie je jedna z kariet typ M7? Ak ano, nemas moznost vyskusat dve ICE karty, ci sa to bude chovat rovnako?
Predpokladam, ze zo sat. anteny mas vedene dva samostatne kable a vyuzivas oba sat. tunery v Technisate (nezavisle).
Prosim urob test.
1. naprogramuj si na Technisate nahravanie nejakeho skylink kod. programu a prijimac daj so standby. Po cca. 5 min. od zacatia nahravania (a pocas prebiehajuceho nahravania) zapni Technisat a zvol si program Skylinku z inej frekvencie nez je nahravany program. Dokazes tento druhy program sledovat? Teda je Technisatom dekodovany? Ak nie, aka chybova hlaska sa objavi?
Pocas sledovania druheho programu skus pozriet v menu prijimaca ci Technisat registruje oba moduly a ci sa v kazdom z modulov dostanes napr. na cislo karty. Ak sa druhy program nedekoduje skus prepnut na FTA program (TA3, CT24) ci tieto funguju.
Stopni nahravanie skontroluj, ci je zaznam v poriadku alebo su tam chyby v dekodovani.
2. Zapni Technisat na nejakom kod. programe (STV1 HD) pockaj kym nabehne obraz a zapni okamzite nahravanie. Potom prepni na iny kod. program (CT1 HD). Dekoduje sa tento program? Ak ano skus ho nahrat. Po chvili stopni obe nahravania a skontroluj obe nahravky.
Dagy2 (3153)|11.7.2017 20:19
digitivi, netuším, aký význam má test ktorý popisuješ?
ak máš dve karty SL v prijímači a aktívne dodatočné dekodovanie
- pri nahrávaní sa používa len jedna karta. Prvý záznam dekodovaný, ďalľie záznamy kodované
- pri sledovaní a zároveň nahrávaní sa vždy použije karta na sledovanie a nahrávky sú kodované
- pri PIP sa použijú obe karty

ak máš dve karty SL v prijímači a vypnuté dodatočné dekodovanie
- pri dvoch nahrávaniech sa použijú obe karty, obe nahrávky sú dekodované. Ďalšie záznamy (tretí a štvrtý DVB-S) budú čierne.
- pri sledovaní a zároveň nahrávaní sa vždy použijú obe karty a nahrávky sú dekodované, ďalšie záznamy (tretí a štvrtý DVB-S) budú čierne.
- pri PIP sa použijú obe karty

či je chyba u Skylinku, v module alebo STC si môžeš vybrať. Ja myslím, že chyba nie je nikde. Proste je to fakt, nové moduly Irdeto obmedzujú dodatočné dekodovanie.
Máš tieto možnosti pre viacnásobné nahrávanie
- dve karty Skylink bez dodatočného dekodovanie, to musí fungovať OK
- pokiaľ ešte existuje ICE, kúp si nejaký lacný linux krám a používaj do čau, kým neprejde všetko na M7 a Orca
- zmeň na Digi, užívaj si športy, filmy a množstvo tématických kanálov. Na tohto prevádzkovateľa je STC absolútna jednotka a nemá konkurenciu.
digitivi (215)|11.7.2017 21:57
@Dagy
Podla vyjadrenia Ferina sa mu nedari sucasne nahravat/pozerat dva programy zo Skylinku, aj ked by to mal tento dvojtuner s 2 kartami zvladat.
Dagy2 (3153)|12.7.2017 07:00
@digitivi - hm čítam sem a tam, jediné čo vidím, že píše že po "návrate" z DVB-C na Skylink mu zostane obrazovka čierna na jednom z programov bežiacich paralelne.

Ferin skúsme toto - bez programovania, rýchly test:
- zapni skylink CT1
- PIP -> CT1 prejde do neaktívnej časti obrazovky podľa toho či máš nastavený PIP alebo PAP
- v aktívnej časti prepni skylink na STV1 (CT a STV sú na dvoch rôznych TP takže musia bežať obe karty
- keď je všetko OK, prepni 1-2x tlačítko "výmena" programy CT1/STV1 medzi sebou aby sa aktívne okná vymenili. Len ako skúšku že dekodovanie oboma modulmi funguje OK
- teraz pri PIP, prepni v aktívnom okne na program z DVB-C - neaktívne okno musí zostať tak ako je a v aktívnom bude namiesto STV1 program káblovky
- a teraz v tom samom zvoľ naspäť skylink STV1, opäť musíš mať v neaktívnom okne skylink CT1 a v aktívnom skylink STV1.

Ja som toto skúšal niekoľkokrát pri predchádzajúcom pokuse, počas paralelnej nahrávky skylink+digi+ dvb-C+ dvb-t a nevšimol som si nejakú nezrovnalosť. Daj info čo to urobilo - je fakt že ja z káblovky z dôvodu jej katastrofálnej úrovne používam len 3 alebo 4 programy ktoré nemám u digi a z nich som nikdy predtým nič nenahrával.
Ferin (198)|12.7.2017 10:47
digitivi: Jak psal dagi, tebou popisovaný test by měl být u mě bezproblémový, blbne to jen, pokud vstoupí do hry DVB-C.
Ještě, nevím, jestli to souvisí, ale přijde mi teď, že trvá dýl přepínání mezi programy a víc otravuje ta hláška ve stylu "inicializace slotu 2" (či něco v tom smyslu).
A mám, tuším, kartu M7 (Irdeto kupovaný začátkem podzimu 2016 + NEXT objednaná v dubnu 2017).

[QUOTE=Dagy2;531161]
či je chyba u Skylinku, v module alebo STC si môžeš vybrať. Ja myslím, že chyba nie je nikde. Proste je to fakt, nové moduly Irdeto obmedzujú dodatočné dekodovanie.
Máš tieto možnosti pre viacnásobné nahrávanie
- dve karty Skylink bez dodatočného dekodovanie, to musí fungovať OK
[/QUOTE]

No chyba někde evidentně je, to chování není normální, DVB-C nemá s podmínkama Skylink nic společnýho a problém s dodatečným dekódováním (který reálně existuje) taky ne. Jak jsem psal, jedu teď na dvě karty.
Chápu to ale jinak správně, že máš v podstatě stejný problém - když začneš nahrávat z DVB-C, Skylink se ti záhadně přestane nahrávat "v reálným čase" (tj. nahrává se ti kódovaně, pač máš nastavený dodatečný dekódování; kdyby jsi neměl, tak se ti nahraje černá obrazovka, jako u mě)?

Jinak, podle toho, co píšete, nebude problém ve dvou různých CI modulech a investice do třetího nemá valnej smysl?

Jinak ten test vyzkouším.
digitivi (215)|12.7.2017 13:49
Z uvedeneho mi vychadza, ze problem je na strane Technisatu, hoci je multitunerovy, v realnom case vie obhospodarit len dva tunery :(
Dagy2 (3153)|12.7.2017 14:18
Ani jedna odpoveď nie je správne:
digitivi - tvojmu komentáru nerozumiem vôbec. STC v základe je 2xDVB-S2 + 2xDVB-T/C. Takto aj funguje - 4 nahrávky som písal že robím naraz bez problémov (samozrejme S len 2x).

ferrin - ano/ne.
- pokiaľ som mal aktívne dodatočné dekodovanie tak pri paralelnom nahrávaní 2xskylink + 1x kábel nahrávky skylink prešli na kodovanú nahrávku a musel som ich dodatočne dekodovať
- potom som vypol dodatočné dekodovanie a keďže mám len jednu skylink kartu nahrával som z rovnakého TP dva skylink programy + kábel. Oba nahraté nekodovane + kábel k tomu. Dtto pri nahrávke skylink + digi + kábel. Počas nahrávania som striedavo preskakoval medzi bežiacimi nahrávkami, pretáčal vpred a vzad a všetko OK.

Mám ešte niečo konkrétne vyskúšať? Teraz prvý krát som ale zaznamenal že píšeš o M7!!! Kolega koudelka na parabole sa vyhrážal, že s M7 bude problém. Ja mám ICE+CRW modul. Vieš že sme skúšali pre dodatočné dekodovanie rôzne moduly a bol problém so Synaps, Neotion a Technicrypt kde dodatočné dekodovanie nefunguje dobre, objavuje sa CRM. V kombinácii s kartou M7 je to zrejme ešte horšie.
Ferin (198)|12.7.2017 14:56
Asi by to měla být tato: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Jiná se snad ani neprodává, ne?

A vysvětlení pro to, proč se ti to při nahrávání DVB-C začně kódovat, máš?

Udělám doma ten test a dám vědět.
Dagy2 (3153)|12.7.2017 19:53
ferine, nemám. Nemám ani vysvetlenie prečo sa chová inak CI-modul Irdeto od Neotion, Smit, Technisat. Vysvetlenie k tomu môže mať len ten, kto má prístup k informáciam k implementácii všetkých možných kodovacích algoritmov, protokolov atď a to ako ich jendotlivý výrobcovia dodržiavajú. A to ja určite nie som.
Pracujem v komplet inej branži takže môžem len použiť obdobné postupy hľadania problémov. Ešte ma napadla jedna vec prečo to je, vyskúšam keĎ bude na to čas.
Ferin (198)|13.7.2017 00:10
Tak ten tvůj test jsem nakonec neprovedl, pač se situace poněkud vyvinula a je ještě podivnější!
V podstatě se pravdě blížil digitivi s tím množstvím tunerů.
Dnešní stav je takový, že se STB chová, jako kdyby bylo povolené duální (de)kódování. Ale není! Nezávisle na počtu karet v STB po spuštění nahrávání jednoho programu Skylink vyšedne asi polovina zbývajících satelitních programů v seznamu (nezávisle na tom, zda kódovaných, nebo ne). Na to, že by byly aktivní pouze programy ze stejnýho transpondéru, mi jich přijde moc - např. při nahrávání ČT1 zůstane aktivní zbytek programů ČT, menší část Primy, větší část Novy, malá část slovenských atd.
K druhýmu nahrávání pak můžu vybírat jen mezi nimi - pokud jsou v STB 2 karty, nahrávají se oba programy, pokud jedna, druhej program je černej. Kabelovka teď na to najednou nemá žádnej vliv!
Zkoušel jsem resetovat CI moduly, vytáhnout STB ze sítě, zapnout a vypnout duální kódování, popřehazovat karty a CI moduly - nic. :-(
Divný ale je, že v přehledu SFI je klasicky jako nahrávanej označenej jen jeden z těch dvou programů, druhej není vůbec začerveněnej, a nemá ten znak nahrávání vpravo, jen ten vlevo.
Tak teď raďte! ;-)

Edit: Tak teď už je to označení nahrávaných programů v SFI ok.
Jinak pokud povolím duální kódování, stav zůstane úplně stejný. Pokud povolím i dodatečné dekódování (s jednou kartou), nahrává se jen jeden z pořadů s obrazem (nekódovaně), a to přesto, že jsou ze stejnýho transpondéru. Pokud programy přepnu, jsou pak zakódovány oba.

Edit2: Ufff! Tak snad to jede. Nedalo mi to a pohrál jsem si ještě s nastavením antén (i když předtím to jelo ok). Teď to jede, jak má, akorát po zapojení programů DVB-C se výýýrazně zpomalí přepínání na a mezi programy Skylink.
Dagy2 (3153)|13.7.2017 07:40
ferin, "pohrál s nastavením antén", tzn. že si mal zvolenú len jednu anténu. stačilo dať PIP STV a CT a bolo jasno. vždy sa divím, že jedine u teba všetko funguje úplne inak než nám ostatným. Že by porucha medzi fotelkou a DO :) ?

Pokiaľ chceš, môžeš mi niekedy poslať konfiguráciu tvojho prijímača uloženú cez USB kľúč - môžem sa na to pozrieť ale až v auguste.
Inak pravdou je, že STC prejde na kodované nahrávanie u Irdeto ak prepnem na DVB-C ( aj keĎ je to len jeden program zo skylinku) u Nagra od Digi funguje všetko na 100% - dualne kodovanie, nekodované nahrávanie bez ohľadu na DVB-C.
Proste dlho podceňované digi začína mať navrch aj tu.

To, čo píšeš o vyšedlých programoch v SFI mám pocit že sme tu riešili už niekedy dávno a bolo v tom tiež nastavenie anténnych vstupov.
Prístroj kontroluje len zapojené anténne vstupy vs. tunery - toto nie je o dekodovaní. Prístroj totiž netuší ako chceš dekodovať nahrávku, on kontroluje len prítomnosť signálu. ty totiž môžeš nahrať kodovane program a potom priniesť kartu z iného prijímača.
Ferin (198)|13.7.2017 11:24
Tak opět je vše jinak. ;-)
Tu anténu jsem možná teď přepnul v momentálním zoufalství a zkoušení všeho možnýho (aniž bych si to uvědomoval). Příčina původních problémů to ale nebyla, nakonec se to opět vrátilo do původního stavu - jednou to se současným nahráváním s DVB-C fungovalo, pak už ne. Po delším laborování se ukázala (trochu nesmyslně) funkční tato konfigurace: druhý slot jsem přepnul na duální kódování, ale s vypnutým dodatečným dekódováním. Tak to (aspoň večer) jelo, ten tvůj test s obrazem v obraze taky celej proběhl ok. Jen po zahájení nahrávání z DVB-C byly "černý prodlevy" při přepínání na/mezi kanály Skylink. Heuréka!
No, ale neraduju se předčasně, uvidíme dál. S tím nastavením je to ale podivný.
Ferin (198)|13.7.2017 13:05
Tak aby se to nepletlo, ani tento stav nevydržel. ;-)
Resp. drží jen pro programy ze stejnýho transpondéru (ČT1 + ČT2). U jiných (ČT1 + STV1) se po přepnutí/zapnutí nahrávání na kabelovce nahrává jeden program černej. Po vstupu kabelovky do hra se zkrátka STB chová jako jednotunerovej s kartou s duálním kódováním. Nebo dojde nějakým způsobem k deaktivaci jedné z karet Skylinku.
Má v tomto stavu smysl investovat do dalšího modulu a vyzkušet provoz se dvěma stejnýma? Kterej byste preferovali (novej SMIT, nebo novej Technisat)?

Jinak díky za nabídku s tou konfigurací, to není špatnej nápad, kdyžtak to můžeme vyzkoušet. Já taky budu moct až v srpnu.
Foolproof (2713)|13.7.2017 13:19
Náhodou jsem si tento thread přečtl. O stroji, o kterém se bavíte nevím nic, ale informace o DHCP jsou trošku mimo.

Mám doma síť, ve které mám nastaveny IP adresy natvrdo a k tomu nepravidelně připojuji ebookreader, mobily celé rodiny, tablety, případně jakékoliv zgarby, se kterými někdo přijde při dynamické alokaci adres. Za mnoho let, co to používám, nedošlo k jedinému konfliktu.

[FONT=sans-serif]IP adresa může být stanici přidělena několika způsoby:[/FONT]
Ruční nastaveníV tomto případě správce sítě nevyužívá DHCP serveru a konfiguraci jednotlivých stanic zapisuje jednotlivě přímo do konfigurace jednotlivých stanic.Statická alokaceDHCP server obsahuje seznam MAC adres a k nim příslušným IP adres. Pokud je žádající stanice v seznamu, dostane vždy přidělenu stejnou pevně definovanou IP adresu.Dynamická alokaceSprávce sítě na DHCP serveru vymezí rozsah adres, které budou přidělovány stanicím, které nejsou registrovány. Časové omezení pronájmu IP adresy dovoluje DHCP serveru již nepoužívané adresy přidělovat jiným stanicím. [FONT=book antiqua]Registrace dříve pronajatých IP adres umožňuje DHCP serveru při příštím pronájmu přidělit stejnou IP adresu.[/FONT]


Takže co je v síti pořád (TV,STB atd.) má na serveru registrované MAC adresy a dostávají vždy při startu routru stejnou IP adresu, to co se přpojuje nepravidelně, dostane zbytek, protože registrované MACy dostanou stejné.
digitivi (215)|13.7.2017 15:15
@Ferin
Pokial niekto dalsi potvrdi problemy prijimaca s pouzitim dvoch kariet Skylink a dalsieho tuneru (DVBC) tak mozno usudit, ze si prisiel na limit tohoto prijimaca. Treba vychadzat z toho, ze aj tento model je sity predovsetkym pre podmienky nemeckeho trhu - nepouzivaju sa drasticke kombinacie vysokej SR (29900) a FEC, a pocet kariet je tiez otazny. Treba si precitat nemecke fora, ci sa niekto u nich nestazuje na podobny problem pri pouziti dvoch kariet (SkyDE, HD+, karta kabloveho operatora s pod.). Kedze prijimac (asi) nema DVBT2 tuner tak kartu pre DVBT2 tam nikto pouzivat nebude.
Ak Dagy pise, ze s modulom Digi to problemy nerobi, je mozne ze ani kombinacia kariet Digi a Freesat by nemusela byt problematicka.
Nechcem byt zlym prorokom, ale toto (vzhladom na marginalny pocet zakaznikov, v obratovo nezaujimavej krajine, ktori by mohli pouzivat tuto kombinaciu) zrejme vyrobca/dovozca riesit nebude :(
Myslim, ze vymena modulov ti v tomto pripade nepomoze.
Dagy2 (3153)|21.7.2017 15:46
@digitivi - ale nikto nepíše o problémoch s dvomi kartami Skylink okrem Ferina. 90% užívateľov tu na fóre je na dve karty Skylink zvyknutých od roku 2007 kedy prišiel na trh HDS2 ako prvý HD prijímač s dvomi tunermi a interným HDD. Už vtedy dve karty (vtedy ešte aj z dôvodu "geoblokácie") fungovali bez problémov. Po výmene za CRW za ICE dtto.
Probém nastal u modulov Irdeto - v ISIO S1 keď pán ktorý dostal na stôl tieto moduly na otestovanie tvrdil že mu chodia "ako víno" (za toto som dostal ban u konkurencie) a výrobca ich pustil do predaja. Tu užívatelia zistili po prvej hodine používania že to nie je pravda (vtedy sa onen človek bránil tým že s tým nič nemá).
Do dnes majú niektorí kolegovia z tohto vlákna tie moduly doma v šuplíku nepoužiteľné.
Prišli ďalšie Irdeto moduly a ISIO S1 ani STC nemajú problém s dvomi rovnakými kartami ani s dvomi rôznymi kartami. Všetko beží tak ako má.

"Problém" ak to tak chceš nazývať je, ak používaš dodatočné dekodovanie nahrávok v prípade, že nechceš používať dve rovnaké karty, alebo máš 4 DVB-S tunery. Keďže ja používam skylink + digi v dvoch CI+ slotoch musím používať dodatočné dekodovanie.
U tejto funkcie vzhľadom na použité ochrany u Irdeto sa vyskytujú v režime dodatočného dekodovania určité obmedzenia
- dekodovanie nahrávky do určitého okamihu (u Nagra DIGI je to 3 dni bez problémov, u SL je to kratšia doba)
- a teraz ferin prišiel na ďalšie obmedzenie pri súčasnom použití DVB-S SL a DVB-C, kde nahrávky u SL sú v paralelnom nahrávaní vždy kodované. Nemal som možnosť vyskúšať s dvomi SL kartami a zakázaným dodatočným dekodovaním a netuším ako má nastavený prijímač ferin - preto som mu ponúkol možnosť urobiť zálohu nastavení a poslať mi to aby som vyskúšal na inom prístroji.

Toť vsjo.
Dagy2 (3153)|6.8.2017 22:29
nový FW 3560, úpravy:
- Internet
- WLAN
- Streaming
- NAS
- Miracast
- HD+
- Latedescrambling
- SFI
- nastavenie letný čas
jirka67 (233)|8.8.2017 15:01
Na stránkách Technisatu je fw trochu zastrčený, jen přes Downloads. Technicorder ISIO STC totiž již nenabízí, ale mají tam jako novinku Technicorder ISIO SC. Možná je to ale ten samý přístroj, pouze z názvu vyhodili T, protože by to mohlo zákazníky v Německu plést - když vlastně nemá DVB-T2, ale jen DVB-T, takže v dnešní době jakoby už ani pozemní neměl (jen moje domněnka). Že by připravovali Technicorder s DVB-T2?
Ferin (198)|9.8.2017 00:13
Zdravím,
právě vybírám NAS, který by měl sloužit mj. k ukládání nahrávek z STC. Vybral jsem si Synology řadu DS416, ale pořád váhám mezi DS / DSplay / DSj.
Především se nemůžu dopátrat toho, zda mi DSplay přinese v tomto směru nějakou přidanou hodnotu (vzhledem k tomu, že má "rychlý" transkodér videa). Ovlivní to rychlost přesunu/konverze nahrávek z interního HDD STC na NAS? Respektive odpadne nutnost konverze, a nahrávky se tak již při přesunu nebudou přejmenovávat a rozdělovat do tří souborů?
Kromě TV nahrávek bude NAS sloužit jako klasická zálohovačka/skladovačka, především fotek, audia a dokumentů.
Který model byste radili? Včetně disků bude NAS docela pořádná palba, takže samozřejmě nechci zbytečně platit za věci, který plně nevyužiju.
huberokororo (58)|9.8.2017 08:51
Kua,snad 5x flashované ISIO z flashky,vždy proběhlo bez zádrhelu.Nyní poslední firmware vložím flashku,firmware přeinstalovaný-DONE,a nic žádná reakce,ani vypnout na přístroji,ovladači.Říkám si,tož chlape asi jsi poprvé užiješ brick,moje paní na terovém hdd bambilion nahrávek,říkám si určitě pochopí nutnost flashe9-).Tak zkusím vytáhnout napájecí kabel z ISIO recordéru,flash přece proběhl,snad se ISIO vzpamatuje.Vytáhnu,zapojím -nic.To už jsem byl polit potem,pak jsem ještě jednou zkusmo vypl a zapl a ono po chvíli naběhlo -ufff.B-)
izidor1 (129)|9.8.2017 23:06
Ferin: Muzes nahravat rovnou na NAS storage a pak interni disk nepotrebujes vubec, ja to tak mam. Ja osobne bych vybrat DS416play a to z toho duvodu, ze jako jediny nabizi Snapshot Replication. Tohle je dnes podle meho nazoru naprosto stezejni funkce NASu, ze po pripadnem napadeni domaci site Ransomware a zasifrovani dat se lze vratit ke snapshotu dat pres timto napadenim. Tahle vlastnost mi na mem domacim Synology 413j chybi uplne nejvic a prechod na model podporujici tuto vlastnost je uz na TODO listu pro nejblizsi dobu. Prehledne srovnani modelu: https://www.synology.com/en-global/products/compare/DS416/DS416j/DS416play/DS416slim
Ferin (198)|14.8.2017 10:13
Díky za názor.
Na to srovnání jsem se předtím díval.
Ohledně spolupráce s STC ale pro mě play žádnou přidanou hodnotu představovat nebude?
Kodl_tvf (40)|14.8.2017 21:09
[QUOTE=Ferin;531346]... Vybral jsem si Synology řadu DS416, ale pořád váhám mezi DS / DSplay / DSj.[/QUOTE]
Ahoj,
rozhodně doporučuji Synology DS416play.
Neovlivní to sice nijak rychlost přesunu či konverzi z interního HDD z TechniSatu na NAS. (vlastně částečně ano, "play" je výkonnější řada než DSj a to se projeví i na rychlosti přenosu).
DS416play ale doporučuji hlavně proto, že běží na Intel Celeron N3060. To už je docela výkonný a přitom úsporný procesor, který je schopen transkódovat videa uložená na NASu na jiná rozlišení/formáty/kvalitu. V případě modelu DS416play to dokonce zvládne i z videa v 4K.
Proč je to důležité?
Protože ten film, který sis na NAS uložil, si pak můžeš pustit kdekoliv, kde máš alespoň maličko stabilní datové připojení.
Například:
* TS-soubor s HD filmem nahraným z TechniSatu uložíš na NAS v původní kvalitě (z HBO je to klidně nějakých 14 GB).
* Nacházíš se zrovna někde v hotelu na pomalé WiFi nebo na pomalých mobilních datech.
* Chceš si pustit z NASu film na tabletu/mobilu/web-prohlížeči na notebooku/Chromecastu zastrčeném v HDMI hotelové TV.
* Spustíš aplikaci DS Video (nebo webovou stránku VideoStation) a NAS si rychlost tvého spojení otestuje (a zřejmě si zjišťuje i rozlišení cílového zařízení).
* Pokud máš v aplikaci nastavenou volbu "kvality" na "automaticky", tak ti po spuštění přehrávání NAS ten film do tvého zařízení v reálném čase překódovává do takové kvality a takového rozlišení, které vyhovuje tvému "přehrávači" a vyhovuje propustnosti tvého aktuálního spojení.
NAS nemusí transkódovat videa do jiného formátu jen z důvodů přizpůsobování rychlosti linky. Je schopen "zkompatibilňovat" video a audio cílovému zařízení.
Jak známo, např. Chromecast je vybíravý co se týče formátů videa a zvuku, které je ochoten přehrát.
Pokud v aplikaci DS Video zvolíš přehrávání přes Chromecast, NAS otestuje, jestli formát přehrávaného videa a audia je s Chromecast kompatibilní a pokud ne, tak je v reálném čase transkóduje do formátu, který Chromecast přehraje.
Já osobně mám Synology DS415play (Intel CPU).
Tento model ještě neumí 4K. To mě ale zatím nijak nelimituje. Umí transkódovat zdrojové video s max. 1080p.
Z TechniSatu nenahrávám přímo na NAS. Nahrávám na interní 1TB disk.
Až když mi nějaký pořad skutečně stojí za archivování, tak jej pomocí Správce filmů, tj. funkce zabudované přímo v TechniSatu, přesunu na NAS. Ostatní pořady po shlédnutí mažu hned z interního disku.
Nahrávání přímo na NAS jsem testoval. Zjistil jsem, že za extrémních podmínek přestávalo být spolehlivé. Například když jsem současně nahrával dva HD-pořady a další jeden jsem chtěl sledovat v timeshiftu.
Navíc, nechce se mi při restartu NASu (např. po aktualizacích nebo zásadnější změně konfigurace) myslet na to, jestli náhodou zrovna neběží na TechniSatu nějaké nahrávání, které bych tím odrovnal.
Nahrávky, které přesunu na NAS pak s odstupem času ještě pro jistotu projedu programem TS-Doctor, který dokáže opravit případné diskontinuity, které se v tom nahraném transport-streamu samozřejmě mohou vyskytovat, ať už je signál (i přijímač) sebelepší.
Doplněno:
Model DS216play s procesorem STM STiH412 (ARM) nedoporučuji. Sice se tento model v produktových listech chlubí, že také umí transkódovat i 4K, ale v praxi je tento procesor (resp. jeho grafický akcelerátor) o dost vybíravější, než Intelovské.
Rozdíl podpory kodeků a tím i možností transcodingu podle architektury CPU (Intel vs. ARM) je možné vyčíst i z následující odkazů, když porovnáš DS415play (Intel) , DS216play (ARM) a DS416play(Intel) (je potřeba číst i poznámky pod tabulkami) :
https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/DSM/tutorial/Mobile/Can_my_Synology_NAS_transcode_videos_for_my_device
https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/DSM/tutorial/Multimedia/Can_my_Synology_NAS_transcode_4K_videos_for_my_device
DS416play mi z toho vychází jako jasná volba.
izidor1 (129)|15.8.2017 00:39
Nahrávání 2 HD programů přímo na NAS a přitom přehrávání něčeho jiného je naprosto běžná záležitost zcela stabilní.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Kodl_tvf (40)|15.8.2017 01:03
[QUOTE=izidor1;531397]Nahrávání 2 HD programů přímo na NAS a přitom přehrávání něčeho jiného je naprosto běžná záležitost zcela stabilní.[/QUOTE]
Nepsal jsem o "přehrávání něčeho jiného", ale o sledování dalšího pořadu v timeshiftu.
Tzn. že na NAS v tu chvíli tečou tři HD streamy a díky timeshiftu teče čtvrtý HD stream opačným směrem do TechniSatu pro přehrávání. Samozřejmě záleží na volbě programu. HBO v kabelovce UPC má slušný bitrate a je tam pár podobných.
Mám to skutečně reálně otestované. V STC mám 2 DVB-S a 4 DVB-C tunery (mám tam přídavný hybridní modul DVB-C/T).
Ale, jak už jsem psal, důvod nahrávání na interní disk byl hlavně ten, že jsem nechtěl, aby nahrávání bylo závislé na aktuální síťové dostupnosti NASu.
rado.h (52)|16.8.2017 07:05
Zdravím, inak som si všimol, že po aktualizácii na posledný soft mu podstatne dlhšie trvá prepínanie tv programov po zapnutí prijímača. Po určitom čase cca 5 min, je to ok. Nevšimol si to niekto na svojom STC? Neviem či je to len u mňa, ale asi sa vrátim na predchádzajúci firmware. Ešte skúsim obnovu tov. nastavení.
Ferin (198)|16.8.2017 23:39
Díky za názory, hlavně Kodl_tvf za podrobný rozbor.

rado.h: Já neaktualizoval, ale přepíná se mi to teď taky dlouho. Ale možná to souvisí s mými problémy.
Ferin (198)|26.8.2017 20:03
Tak NAS je doma, disky v něm, ale jeden zásadní problém. Jak donutit NAS a STC spolupracovat? NAS v STC vidím, nicméně abych mohl nahrávat přímo na NAS, musí být disky formátovány FAT32, což ale, pokud dobře chápu, v NAS nelze.
Co s tím??
izidor1 (129)|26.8.2017 20:17
Prohledat forum smerem dozadu. Musis vytvorit uzivatele pro technisat s vytvorenou kvotou a omezenym mustem pro nahrávani a pak to pojede

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Ferin (198)|27.8.2017 10:52
Díky. Snad už je to ok.
Ferin (198)|28.8.2017 02:16
aktualizace: Tak vypadá, že sice propojení je ok a vše jede, akorát jedna věc mě dost zaráží - neskutečná pomalost odezvy při úpravě nahrávek nahraných z STC přímo do NAS. Je to normální?? V každým případě je to ale nepoužitelný. Už tak nepříliš uživatelsky přívětivé stříhání v STC se zapojením NASu stalo prakticky neproveditelným. Díky zpoždění se totiž v podstatě nedá trefit přesný bod, kde má být proveden střih.
Jediná věc, co mě napadá, je, jestli to nemůže být tím, že bych měl ve Správě filmů-DVR/hudky/obrázků -- DVD-nastavení neměl přenastavit Systém souborů pro média na něco jiného než FAT32. Žádná z možností však formátu HDD v NASu neodpovídá (btrfs).
Nebo je pes zakopanej někde jinde??
izidor1 (129)|28.8.2017 07:22
Tak to jsem nikdy nezkoušel, když už stříhám, tak na počítači s myší. Ta možnost formátu HDD má význam pouze pro místní disk, pro NAS je bezpředmětná.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
RoPo (6061)|28.8.2017 08:48
[QUOTE=Ferin;531549]Systém souborů pro média na něco jiného než FAT32[/QUOTE]

U připojeného síťového úložiště, zde NAS, a přístupu k němu přes jakýkoliv síťový protokol, což se zde děje, je formát souborového systému NASu pro klienta, zde Technisat, absolutně bezpředmětný. Tím chci říct, že v tomto případě o změně a použitém souborovém formátu na síťovém úložišti vůbec nemusíš přemýšlet a zabývat se tím. Na NASu (!) nastav takový, který je pro NAS nejvýkonnější.

Pomalost může být způsobena sítí (např. nevhodně nastaveným routování, problém s kvalitou HW, atd.) nebo málo výkonným NASem. Kdy souborový systém NASu má prostě vysokou odezvu. Na odezvu také může mít vliv používaný síťový protokol, kterým klient, zde Technisat, přistupuje na NAS. A to "windowsový" CIFS/SMB nebo "Linuxový" NFS.
Ferin (198)|28.8.2017 10:23
[QUOTE=izidor1;531550]Tak to jsem nikdy nezkoušel, když už stříhám, tak na počítači s myší. Ta možnost formátu HDD má význam pouze pro místní disk, pro NAS je bezpředmětná.[/QUOTE]

OK. Ve vysvětlivkách je totiž napsaný, že se to nastavení týká externího úložiště.
Interní disk musí být vždy FAT32, jestli se nepletu.
Ferin (198)|28.8.2017 10:30
[QUOTE=RoPo;531551]Na NASu (!) nastav takový, který je pro NAS nejvýkonnější.[/QUOTE]

to jem udělal. Měl by to být ten btrfs.

[QUOTE=RoPo;531551]Pomalost může být způsobena sítí (např. nevhodně nastaveným routování, problém s kvalitou HW, atd.) nebo málo výkonným NASem. Kdy souborový systém NASu má prostě vysokou odezvu. [/QUOTE]

HW by měl být ok. Nastavením routování myslíš konkrétně co?
NAS by měl být pravej opak malé výkonnosti (Synology DJ416play).

[QUOTE=RoPo;531551]Na odezvu také může mít vliv používaný síťový protokol, kterým klient, zde Technisat, přistupuje na NAS. A to "windowsový" CIFS/SMB nebo "Linuxový" NFS.[/QUOTE]

To nastavení se provádí kde? V NAS (pro účet Host)? A nastavit se má ten NFS (vzhledem k tomu, že NAS jede pod Linuxem)?

PS: Předpokládám, že síťový kabel NASu na to vliv nemá (tedy v mém případě - rozvody jsou kat. 6, kabel NASu je kat. 5e).
Dagy2 (3153)|28.8.2017 11:12
[QUOTE=Ferin;531552]OK. Ve vysvětlivkách je totiž napsaný, že se to nastavení týká externího úložiště.
Interní disk musí být vždy FAT32, jestli se nepletu.[/QUOTE]

Pleteš. Interný disk má minimálne 5 rôznych možností formátu. K NAS-u ti ale nepomôžem. NAS používam len na archiváciu nahrávok už zostrihaných v STC. Neviem prečo by mal NAS bežať neustále, keď do šuplíka STC zastrčím HDD ktorý potrebujem.
izidor1 (129)|28.8.2017 12:57
Externím uložištěm myslí jak interní disk, tak disk připojený přes USB. Disku připojenému přes síť se to netýká. V NAS musíš mít nastavené windowsové sdílení, Linuxovému NFS ten technisat nerozumí.

4 Disky máš v Raid5? Aktivoval jsi šifrování dat? Jak rychlé je načítání a zápis přes síť z jiného zařízení, třeba z notebooku? NAS i technisat jsou připojené kabelem ke switchy nebo k routeru, žádný z nich nejede přes wifi?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
Ferin (198)|28.8.2017 13:21
[QUOTE=izidor1;531555]V NAS musíš mít nastavené windowsové sdílení, Linuxovému NFS ten technisat nerozumí.[/QUOTE]

Mrknu doma na to. Ale spojení funguje, přesun s konverzí z interního HDD na NAS mi přijde i rychlejší než předtím na síťový disk (Seagate GoFlex Home). Jen je velmi pomalá odezva (přišlo mi, že i při zapnutí nahrávání se začne nahrávat drobet později než při použití interního disku, ale zpoždění je podstatně menší než při střihu). Tak nevím, jestli by to s tím NFS vůbec jelo.

[QUOTE=izidor1;531555]4 Disky máš v Raid5? Aktivoval jsi šifrování dat? Jak rychlé je načítání a zápis přes síť z jiného zařízení, třeba z notebooku? NAS i technisat jsou připojené kabelem ke switchy nebo k routeru, žádný z nich nejede přes wifi?[/QUOTE]

Disky zatím jen 2 (WD red každý 8 TB), RAID 1. Šifrování pro složku, kam nahrávám, jsem tuším nepovolil (ověřím). Při přehrávání z externích zařízení není zásadnější problém. Stříhat ale nahrávky přímo do nich pořízené jsem nezkoušel (můžu zkusit). Přes wifi jen noťas, vše ostatní prostřednictvím zásuvky ve zdi do LAN sítě. Ústí do switche (Netgear), který je napřímo kabelem spojený s routerem. Můžu ještě zkusit píschnout NAS do jiné zásuvky - jak dojde bedna, tak ale plánuju nainstalovat NAS do garáže a propojit ho se switchem (nebo routerem) napřímo.
Ferin (198)|28.8.2017 21:07
Tak u složky, kam nahrávám z Technisatu, mi to v záložce Oprávnění NFS píše, že služba není povolena. Takže to by asi mělo být ok. To windowsovský sdílení je tam asi nastaveno implicitně, pač možnost, kde to případně zvolit, jsem nenašel.
Šifrování taky není zaškrtnuto.
Oprávnění k přístupu mám nastaveno pod Místní uživatelé - Guests. Oprávnění pro Interní uživatel systému a Místní skupiny se Technisatu asi netýká, ne?
Kodl_tvf (40)|28.8.2017 21:11
STC má oproti Digit ISIO C nebo ISIO S rychlejší síťové rozhraní, ale rozhodně ne tak rychlé, jako je interní rozhraní SATA .
I poměrně pomalý interní disk, který v STC mám (WD AV 1TB 2,5"), dosahuje rychlostí nad 80MB/s, tj. 640Mbit/s, při random access time < 18ms.
Na síťovém rozhraní (kopírování z STC na NAS nebo na PC nebo opačným směrem) lze naměřit hodnoty maximálně poloviční (40MB/s) a to jen v případě, že STC nedělá nic jiného.
Zajímavý je také pokus s testováním rychlosti připojení k internetu z PC versus z STC.
V STC je test rychlosti v záložce menu "Síťové rozhraní"/"Test"/žlutým tlačítkem se spustí "Test rychlosti"
Test rychlosti na PC vám ukáže zhruba hodnotu, kterou jste si předplatili u providera. V mém případě cca. 120 Mbit/s.
Test rychlosti v STC (připojený do stejného routeru) vám ukáže kolem 40Mbit/s (když to dobře půjde).
Kodl_tvf (40)|28.8.2017 21:29
Na NASu se žádný formát systému souborů pro TechniSat nastavovat nemusí a ani se nastavovat NEMÁ!
Systém NASu má své doporučené formáty interních svazků (EXT3/BTRFS/...) .
TechniSat k NASu přistupuje přes protokol SMB/CIFS, což je to "windowsovské sdílení", které je skutečně v Synology NAS nastaveno implicitně.
V Synology DSM/Ovládací panel/Souborové služby/SMB najdeš, že je služba SMB implicitně povolená. To stačí. Žádné další služby netřeba.
Stačí pouze vytvořit uživatele (třeba "technisat") a přidělit mu práva na určitý svazek.
Pak ten svazek nastavit v STC jako médium pro nahrávání (a přihlásit se přitom k NASu pod tím uživatelským jménem a heslem).
Ferin (198)|28.8.2017 21:51
Díky. Takto přesně to mám (snad).
Zkouším ještě tu rychlost přístupu na síťový disk Seagate, ale jeho připojení je takév nestálé, někdy se v STC ukáže, někdy ne (při nepoužívání ho vypínám).

Jinak je nějaký způsob, jak mezi dvěma zařízeními přetahovat nahrávky bez konverze? I například mezi dvěma složkami Moje záznamy (v STC a v NAS - obě vytvořené v STC) se mi to bohužel konvertuje, i když logika říká, že aspoň v tomto případě by nemělo.
Kodl_tvf (40)|28.8.2017 22:14
BTW, uživatel "guest" na NASu by měl zůstat kvůli vyšší bezpečnosti zamknutý, tak jak byl ve výchozím stavu.

---------- Doplněno v 20:14 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 20:13 ----------

Co myslíš tou konverzí?
Ferin (198)|28.8.2017 23:08
[QUOTE=Kodl_tvf;531565]BTW, uživatel "guest" na NASu by měl zůstat kvůli vyšší bezpečnosti zamknutý, tak jak byl ve výchozím stavu.[/QUOTE]

To se tady, pokud se nepletu právě řešilo už dřív. Že se musí ten guest zpřístupnit. Snad jsem to pochopil správně.

[QUOTE=Kodl_tvf;531565]Co myslíš tou konverzí?[/QUOTE]

No při přesunu nahrávky se to zároveň zkonvertuje do .ts4, přejmenuje a vznikne z toho složka se 3 soubory. Ani jedno mně nevyhovuje.
Ferin (198)|28.8.2017 23:32
Jinak jsem udělal ty testy. Při použití přímého nahrávání se síťovým diskem Seagate bylo přehrávání s rychlou odezvou,ale úprava (rovněž) s dlouhou. Prodlení je tak okolo 2 sekund, což při rychlém převíjení udělá pěknou paseku.
Při zkoušce stolního počítače se mi podařilo jeho HDD zvolit, ale nešel provést test (ve volbě zařízení) a při nahrávání vznikla nahrávka v délce 0.
Pak jsem znovu zkoušel ten NAS, výsledek identickej se Seagate. Akorát jsem si pak všiml další dobré věci - do úptrav nahrávky se dostanu, je tam to prodlení, lze nadělat záložky, ale úplně tam chybí možnost smazat (střih). Nechápu!
Dagy2 (3153)|29.8.2017 00:37
A akýže máš nastavený formát nahrávok?
Neber to osobne, ale množstvo problémov ktoré si tu vyrábaš pramení z toho, že si zrejme návod k STC nečítal pozorne.
Formáty záznamu sú TSD, FAT32, NTFS, EXT, HSF, HFS+
Nie všetky sa však sa dajú strihať !

Vrele doporučujem
- interný HDD naformátovať na TSD, tu robiť krátkodobé nahrávky, resp. strih pred archiváciou
- pri strihu zásadne používať JOG a to VŽDY len a len pri posuve vpred, buď spomalený pohyb, resp. posuv po snímkach
- po zostrihu copy na NAS, ano viem zložky u NAS sú iné a tiež EPG sa nedá zobraziť pokiaľ NAS nie je určený ako nahrávací disk. Otázka je, k čomu vlastne chceš NAS použiť ako píšeš v garáži - zrejme pre možnosť pozerať filmy resp. fotky a hudbu v celom dome na viacerých zariadeniach. Potom EPG nemusí byť také dôležité. Pokiaľ je, tak pre nahrávky použi väčší interný HDD a zdieľaj ho na sieti, pre fotky a hudbu a skutočne archiváciu filmov v RAID poli NAS

dnes som strihal "svet z vtáčej perspektívy", ktorý beží na CT2 a STV2 tzn. bez reklam, u každého odstrihnutie začiatku a konca plus vymazanie zbytočných automatických záložiek a premenovanie, pretože si ukladám do názvu meno krajiny o ktorej daný dokument je.
14 záznamov mi trvalo ca 25 minút.
Ferin (198)|29.8.2017 02:57
FAT32. Problém se střihem se ale týká jen nahrávek přímo na NAS.

Tím JOGem tak stříhám (při posunu vpřed), nicméně záložka je tam, kde měla přesně být, vždy až tak na 3. pokus (někdy ani to ne). Ale to teď až tak neřeším. Nicméně střih v Technisatu je skutečně černá díra na čas.

NAS klasika - centrální úložiště + zálohy.

EPG je škoda. Otázka je, jestli je k něčemu archivovat všechny 3 soubory ve složce. Byla tu teorie, že mj. k opětovné konverzi do původního stavu, ale to se mi nikdy nepovedlo. Takže si říkám, že pomažu složky a nechám jen ty .ts4 soubory.
KamilZ (10277)|29.8.2017 06:12
Podle mě je stříhání přes LAN přímo na NAS špatný nápad, to myslím nebude rychlé a použitelné jako na lokálním HDD, z různých důvodů:
- pokud nemáš opravdu ďábelský NAS, tak běžné domácí NASy jsou rychlé sekvenční operace (běžně 80MB/s), ale v porovnání s lokálními disky jsou na tom hůře při náhodných operacích, což ještě podporuje velký overhead při přístupu přes LAN
- zařízení jako STB a MMC nejsou moc optimalizované na přístup přes LAN a i když dnes už mají 1Gbit LAN port, tak ho většina nedokáže zdaleka využít a pak to i hodně zatěžuje CPU
- je tam zcela jiný režim bufferování a cachování
- a další a další

Proč myslíš, že Technisat zavedl svůj nativní filesystém TSD? Navrhl si ho na míru svých potřeb, jak z hlediska používání, tak z hlediska HW a SW.

PS: Tento příspěvek (výjimečně) neplatí jen na Technisaty, ale na cokoli, i třeba mnou oblíbené VU+, Dreamy atd.
Ferin (198)|29.8.2017 10:41
OK. Tak to asi budu muset řešit jinak, než jsem si zařídil.
Vycházel jsem z toho, že už relativně dost lidí uvádělo, že z Technisatu na NAS bez problémů nahrává. Stížnost, že je odezva pomalejší, tady byla jen jedna, což mohlo být čímkoliv.
Schválně jsem kvůli tomu šel do rychlejší verze play.