Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Jaký doporučit DVB-T HD tuner USB pro Openelec (XBMC) ?

snehulak2006 (109)|26.11.2014 15:38
Chtěl bych navázat na svůj minulý příspěvek

https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/37724-Jaky-doporucit-program-naprOpenelecXBMC-pro-starsi-PC-s-USB-DVB-T-tunerem-Aver-Volar-HD-Pro

Na starším PC (CPU 2x 2,2 GHz,RAM 2 GB) jsem zprovoznil Openelec (XBMC). Cílem bylo vytvoření MMC s nahráváním DVB-T programů. To se v zásadě podařilo, automatické nahrávání dle klíčových slov funguje, načasovaný timer zapíná PC z úplného vypnutí (režim spánku se nedařilo zprovoznit), PC je vidět na síti z PC s Windows i Linux a přes DLNA se dají přehrávat záznamy na Smart televizi Samsung. Potud vše OK. Pouze chybí „maličkost“ a to vybrat vyhovující DVB-T tuner.
Pár týdnů jsem používal Winfast DTV 2000H přes PCI (conexant cx 2388). Po naladění byl ihned použitelný bez doinstalování dalších souborů S různě se měnícím počasím a tedy příjmem vykazoval někdy obrovské množství chyb (vytáhnuto ze “/storage/.xbmc/userdata/addon_data/service.multimedia.tvheadend/service.log” a některé dny úplně bez závad. Chyby v záznamu byly ověřeny také v ProjectuX.

Proto jsem za čas použil Aver volar HD Pro (ID 07ca:a835,Afatech af 9033). Ten už tak náchylný na zhoršené příjmové podmínky nebyl, i když někdy vykazoval hodně chyb. Počet chyb mám skriptem přenesený přes Wifi na mobil, kde si mohu prohlédnout statistiku.

Změna příjmových podmínek v různém ročním období není pro mě nic nového, DVB-T přijímáme už 10 let. Ze stejné antény je napájená i televize Samsung, která má obraz bez závad. Pokud se podívám na její hodnoty kvality signálu, snížení hodnot kvality je tam vidět, ale obraz pořád výborný bez kostiček. Měl jsem hodně PVR set top boxů, většinou si se snížením kvality poradily, i když některé taky občas zakostičkovaly.
Nejlepší nakonec. Nebydlím v dálných Kotěhůlkách, ale na okraji Prahy. Na jeden vysílač je to vzdušnou čarou několik km bez jakýchkoliv překážek-přímá viditelnost, na Žižkov asi 12 km.

Otázka zní:
Mohl by někdo doporučit nejlépe z vlastní zkušenosti DVB-T HD USB tuner (PCI už nejsou v módě), který by v MMC Openelec fungoval nejlépe po vybalení z krabice a dal by se koupit v ČR ? Na jejich stránkách podporovaných tunerů se s nabídkou Alzy shodnou jen v Averu, který ovšem už vlastním (viz výše).

Z té Alzy by se asi dal vyzkoušet Evolveo Mars, je to ale loterie s použitým čipem, našel jsem, že už byl asi třikrát jiný.
Nebo ASUS My Cinema-U3100MINI Plus V2, ale u něj je podpora až v jádře 3.9.

Pro nevěřící přikládám různé hodnoty kvality signálu z různých dnů, aniž by někdo na anténě a na set top boxu na cokoliv sáhl. Je to ze stejného PVR set top boxu, takže je to porovnatelné.

Díky za odpovědi a zkušenosti.
Dobry signal.JPG.jpg Zhorsena kvalita signalu.JPG.jpg Nekvalitni signal.JPG.jpg
RoPo (6061)|26.11.2014 16:00
"Teploměry" v STB jsou absolutně nic neříkající. Plyne z toho jen jedno. Signál kolísá. To je celkem normální vlivem počasí.

Možná by pomohlo vyměnit anténu či ji jinak nasměrovat. Případně může být problém se svodem (či celým rozvodem) k místu, kde PC máš připojené k DVB-T. Zkoušel jsi tento "PC tuner" připojit do místa, kde máš připojenou TV?

Navíc každý tuner je jinak citlivý. Chyby v příjmaném MUXu může každý tuner vyhodnotit jinak ať už způsobené slabým signálem nebo naopak přebuzeným signálem (který může přehltit vstupní zesilovač a výsledkem je i zobrazovaný teploměr ukazující pokles příjmací úrovně signálu).

Další problém jsou LTE vysílače, které DVB-T ruší.
snehulak2006 (109)|26.11.2014 16:54
[QUOTE=RoPo;500478]"Teploměry" v STB jsou absolutně nic neříkající. Plyne z toho jen jedno. Signál kolísá. To je celkem normální vlivem počasí.[/QUOTE]

To jsem chtěl přesně říci. Signál vlivem počasí kolísá. Třeba k tomu zobrazenému datu 28.12. Ráno kvalita přes 80%, obraz bez závad. Večer začne mrznout, kvalita letí dolů 36%. V noci mráz, nezobrazí se ani kostičkovaný obraz, prostě černá obrazovka. Další den ráno se trochu projasňuje, kvalita přelézá 40% a už jsou aspoň vidět kostičky. Odpoledne dokonce vykoukne sluníčko a kvalita je hned nad 60%, tj.obraz bez závad (ověřeno spočítáním chyb v ProjectuX). A toto se opakovalo den co den.


[QUOTE=RoPo;500478]Možná by pomohlo vyměnit anténu či ji jinak nasměrovat. Případně může být problém se svodem (či celým rozvodem) k místu, kde PC máš připojené k DVB-T. Zkoušel jsi tento "PC tuner" připojit do místa, kde máš připojenou TV?[/QUOTE]

To jsem všechno vyzkoušel, připojit na jiný vývod anteny atd. Tam kde USB tuner vykazoval chyby, stolní PVR set top box byl bez chyb nebo s max.pár zanedbatelnými chybami !!!
K tomu směřuje taky můj dotaz:
Dá se vůbec koupit USB tuner, který by byl svojí kvalitou srovnatelný se stolními set top boxy ? Když jsem vybíral asi před třemi lety ten Aver Volar HD Pro, přečetl jsem spoustu recenzí a testů a Aver z nich vycházel jako vítěz. Proto jsem ho koupil.

LTE by se údajně mělo týkat vysokých kanálů.

Pochopil bych ten Žižkov, je za kopcem asi 12 km a v jedné přímce s naším bydlištěm je ještě Cukrák za dalších asi 25 km s vyšším výkonem (možné preecho). Ale nepochopím to, že když naše anténa kouká přímo na vysílač na přímou viditelnost asi 3 - 4 km, to by muselo pořád jít i kdyby trakaře padaly. A některé dny to přesto také vykazuje chyby (i Winfast i Aver, televize a stolní PVR nikdy - doufám že to nezakřiknu).

Nemůže to také být nejenom použitým čipem, ale také dalším zpracováním ? Když z PVR Lemon 070 vytáhnu přes USB transportní stream, spočítám chyby v ProjectuX tak jich v době zhoršené kvality příjmu také pěkných pár má. Ale z Lemona přes RGB výstup je obraz bez jediné chyby. Když ale ten z něj vytažený transportní stream dám přehrát do PC, je tam hodně kostičkování i když použiju různé přehrávače.
gsxr1100 (15)|26.11.2014 19:58
Ja sa obavam, ze ci nie je zakopany pes v TVheadend. Ja som ho pouzival s dvoma AVER a jeden PCTV USB DVB-t, ako maly nahravaci server. Vsetko super, az na obcasne nepodarene nahravky. Obraz sa postupne rozpadal, az nahravka nebola prehratelna. Neskumal som, ze co bolo pricinou. V logu boli nejake chyby. "Continuity counter error".
Skusobne som nahodil Windows a Dvbviewer Recording service a na tom istom zeleze, s rovnakou antenou, zrazu ziadna nepodarena nahravka. Proste 100% uspesnost a hlavne spokojnost.
snehulak2006 (109)|28.11.2014 17:39
[QUOTE=gsxr1100;500503]Ja sa obavam, ze ci nie je zakopany pes v TVheadend[/QUOTE]

Mohla by to být jedna z možností, ale záznamy jsou někdy úplně bez chyb a některé dny jsou jich tam stovky, jindy zase žádná chyba a potom třeba dlouho bez chyb a zase některý den desítky chyb ( chyby kontinuity ). Na různých kanálech je to různé. Takže to vypadá spíš na signál. Pokud se podívám na BER, tak v době dobrého signálu žádná chyba před ani po korekci. Bohužel údaj odstupu od šumu SNR je nedostupný ( jak jsem někde našel asi to nepodporuje ovladač USB tuneru ). Když se ale podívám na chyby BER, tak pořád samé nuly a po nějakém nestejném intervalu je jich tam mnoho ( viz příloha ). Ten interval může být od pár vteřin až třeba do několika minut. A potom dlouho zase samé nuly ( před i po korekci ).
Aver chyby BER 01.png Aver chyby BER 02.png
RoPo (6061)|28.11.2014 23:09
Může to být špatně napsaný ovladač nebo právě backend (zde TVheadend), který způsobuje tyto problémy.
gsxr1100 (15)|29.11.2014 22:21
Sak presne takto som to mal aj ja. Proste nekontrolovane hoci kedy milion chyb a nahravka KO. Jedine co som vypozoroval, ze ked to zacalo hadzat chyby, stacilo zrusit nahravanie a znovu ho spustit. A uz to bolo bez chyb. Takze signalom to nebolo. A jak pisem, na tom istom zeleze som nahodil Win a je po problemoch.
Takze asi zle ovladace.
snehulak2006 (109)|2.12.2014 11:52
[QUOTE=gsxr1100;500711]Sak presne takto som to mal aj ja. Proste nekontrolovane hoci kedy milion chyb a nahravka KO. Jedine co som vypozoroval, ze ked to zacalo hadzat chyby, stacilo zrusit nahravanie a znovu ho spustit. A uz to bolo bez chyb. [/QUOTE]

Tak u mě se to takto nechová. U mě to nemá nic společného s nahráváním. Jestliže nějaký den na nějakém muxu přijde "milion chyb", tak se pouze cukne obraz a dále je obraz bez závad. Pak po několika minutách (pokud některý den hodně chybuje tak třeba po deseti-dvaceti vteřinách) zase cuknutí nebo kostkování a zase dále v pořádku. Když přepnu na jiný mux, který je ten den v pořádku, tak je na něm obraz absolutně bez chyb (chyby mám přeneseny na mobil). Potom mohu přepnout zase na ten kanál s chybami a tam se opět chyby vyskytují. Když přepnu na kanál, který jde ten den dobře, tak zase bez chyb. A tak to mohu přepínat třeba dokola. To znamená, že tvheadend v tom nejede, protože to by chyboval na všech muxech. Je úplně jedno, jestli to nahrávám nebo ne - nemá to žádný vliv. Nepomůže ani žádný restart PC ani přepnutí na Windows (níže).

[QUOTE=gsxr1100;500711]A jak pisem, na tom istom zeleze som nahodil Win a je po problemoch. [/QUOTE]

Já mám na tom PC multiboot, tak jsem nainstaloval nejnovější ovladač pro Windows ze stránek výrobce. Chování při příjmu je úplně to samé jako v Openelec (viz výše v tomto příspěvku) když to přepnu na Windows - chybují stejné muxy - potom zase na Openelec a opět chybují stejné muxy jako na Windows.

Takto se chovaly některé PVR set top boxy, za ta léta jsem jich měl hodně. Některým asi změna rušivých signálů třeba díky změnám počasí vadí více, některým méně. Hodnotu SNR tam nemám. Televize to na stejné anténě nedělá a ani HDD PVR, který bude mít asi jiný tuner než DVB-T klíčenka za deset dolarů. I když sníženou hodnotu kvality ukáže, ale obraz je pořád OK.

Nezbyde než vyzkoušet jiné tunery s různými čipy (jako jsem zkoušel různé set top boxy). Když bude někdo vědět typ, který je v Openelec podporován, dejte vědět.
snehulak2006 (109)|8.2.2015 16:06
Chtěl jsem to už konečně dořešit, tak jsem před časem zakoupil ještě dvě klíčenky s různými čipy.

1) GREEN Power DVB-T TUNER HD (za 199,- nový s 24 měsíční zárukou)
lsusb
ID 048d:9135 Integrated Technology Express, Inc. Zolid Mini DVB-T Stick
čip ITE 9135, v Openelec funguje po vybalení z krabice, stačí naladit

2) Sencor SDB 522RT HD (za 499,- nový s 24 měsíční zárukou)
lsusb
ID 0bda:2838 Realtek Semiconductor Corp. RTL2838 DVB-T
čip RTL 2832U, tuner Fitipower, v Openelec funguje po vybalení z krabice, stačí naladit

Původní co už jsem dříve měl
Aver Volar HD Pro (před pár lety stál cca 750,-)
lsusb
ID 07ca:a835 AVerMedia Technologies, Inc.
čip Afatech af9033, v Openelec funguje po vybalení z krabice, stačí naladit

Připojil jsem všechny tři dle návodu "Jak umravnit zlobivý udev", pomocí druhé metody stabilních čísel zařízení.

options dvb_usb_af9035 adapter_nr=5
options dvb_usb_it913x adapter_nr=6
options dvb_usb_rtl28xxu adapter_nr=7

Protože se chybovost příjmu zapisuje do service.log, výskyt těchto chyb se posílá na mobil, aby bylo možné porovnat např.počet chyb za nějaký časový interval.
V Openelec jsou tunery používány ve stanoveném pořadí, tak se dá snadno po prohození tunerů na stejném kanálu vyhodnotit, který v tu danou dobu chybuje nejvíce.

Jelikož jsme v problematickém místě příjmu a signál se dost vlivem počasí mění - teď třeba mrazy (obrázky nahoře), mohu vyhlásit za svého favorita Sencor s čipem Realtek. I v čase, kdy se na jiných tunerech ukáže jen černá obrazovka ev.samé kostičkování a chyby jim přibývají po tisících, tak obraz ze Sencoru je kvalitní a pouze občas se vyskytne chyba, celkově to jsou ale jednotky za hodinu, okem na obraze nepostřehnutelné.
Ty druhé tunery bych vůbec nezatracoval, vždyť dát 199,- za nový HD tuner je velmi slušné, tu občasnou chybovost přičítám našemu problematickému místu příjmu (v zimě v mrazech chybovaly i některé stolní set top boxy).

Jinak co se týká funkčnosti, tj.záznamů buď z EPG nebo Automatic Recorder, automatické zapínání PC dle načasovaných timerů a vypínání po skončení záznamů, síť atd. vše bez závad.
snehulak2006 (109)|5.4.2015 07:00
Výše uvedené se při běžném používání potvrdilo (výběr tuneru s čipem Realtek), proto jsem prodal tunery s ostatními čipy (Conexant, Afatech) a pro provoz na druhý tuner zakoupil

DVB-T USB TUNER S SDR,DAB+ a FM (za 519,- nový s 24 měsíční zárukou) v GESu
lsusb
ID 0bda:2838 Realtek Semiconductor Corp. RTL2838 DVB-T
čip RTL 2832U, tuner Rafael Micro, v Openelec funguje po vybalení z krabice, stačí naladit

options dvb_usb_rtl28xxu adapter_nr=6,7 (jelikož se nedají rozlišit dle čipu=stejný, je třeba nastavit název před laděním Configuration-DVB Inputs-Tv Adapters-General-místo názvu čipu napsat nějaký u obou odlišný název)

Aby oba tunery (po ručním nastavení) mohly přijímat současně stejný mux je třeba nastavit také na záložce General položku Extra priority (mně nefungovaly hodnoty 0 a 1, ale 5=vyšší priorita a 50=nižší priorita-nalezeno na cizím fóru Tvheadend).
Potom se už tunery mohou ručně dostat do situace, kdy přijímají stejný mux. Do textového souboru se mi vždy uloží čas, kdy se u jednoho nebo u druhého (ev.u obou) vyskytla chyba příjmu. Připojené jsou ke stejné anténě.
Jsou na tom oba stejně dobře, chyby se u nich vyskytují ojediněle, v obraze nepostřehnutelné.

Jinak ještě jedna pochvala pro Openelec, přechod na letní čas naprosto bezchybný, bez zásahu lidské ruky (většina záznamů je přes Automatic Recorder).
Zavzpomínal jsem na některé set top boxy, kde po různých posunutých záznamech bylo jedinou možností vyprázdnit celý časovač, ručně přenastavit čas a pak to do časovače naprogramovat znovu.