Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

nový satelit

svooka (7)|6.1.2015 23:42
Od přijímače požaduji nekodované nahrávání, možnost přehrát na jiném přístroji, nebo v PC a rychlé EPG jako mají Technisaty. Z Linuxu mám obavy , nemám s tím žádné zkušenosti. Budu používat kartu Skylink Next ( druhý přijímač baráku). Cena asi do 4000 Kč. Moc děkuji za rady.
KamilZ (10277)|7.1.2015 06:58
Podle Tvých požadavků a karty Next (měla by být ICE, prověř to) jednoznačně Linux. Nechápu, proč se ho bojíš, ani po něm nebudeš vědět. Pouze si ho nech u prodejce nainstalovat a předkonfigurovat (hlavně čtečku). V levných Linuxech (různé HDBoxy apod.) se moc nevyznám, za sebe doporučuji přístroje VU+ s VTI Image (VU+ Solo SE, VU+ UNO nebo starší VU+Solo) nebo něco z řady Xtrend, Dreambox (drahé). Určitě se vyhni levným typu Amiko Alien apod. s STI nebo ALI CPU, je to pomalé, dobré jsou na Broadcom CPU. Vyžaduj, aby přijímač měl CI slot.

Pročti si tohle témata https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/33160-technisat-nebo-linux + https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/33341-vu-solo2-a-duo2 a neboj se. Máš tam i podrobné návody pro lamy, zcela od začátky, kdyby jsi si to nenechal předkonfigurovat prodejcem, což ale znovu doporučuji. Pokud s tím nechceš dělat pokusy a kejkle, tak to, že tam je Linux ani nepoznáš a nemusíš na to sahat. Výhodou budeš mít například přímý přístup z PC přes LAN na nešifrované nahrávky.

Pak ještě tuším nešifrovaně dokázal nahrávat Technisat S2 s vhodným CI modulem.
svooka (7)|7.1.2015 13:38
ano karta NEXT je ICE
tahlovej (304)|7.1.2015 14:59
Jak Napsal KamilZ - pokud seženeš modul SMIT s SW verzí 3.9.12m2,tak ten Technisat by byl pro Tebe vhodný stroj - modely S2 a SIR to umí s tímto modulem nekodovaně a dobře(včetně jednoduchého střihu).
mirekv (7169)|7.1.2015 16:12
SMIT umí i s Technistarem S1 nekódovaně, střih ale moc nedoporučuji, je to dost těžkopádné, lepší je hluché pasáže přeskákat. Nebo až v PC, ale nedá se to zpětně přehrát v přijímači.
svooka (7)|8.1.2015 23:02
dobrý večer, na Omko nabízejí toto: TechniSat TechniStar S2, černý + modul TechniCrypt Irdeto CI+. Někde jsem četl, že nahrávka má časové omezení 90 minut a je nepoužitelná. Potvrdil to i prodavač v Omko. moduly Smit mají tyto Modul SMIT Irdeto CI+ a Modul SMIT Irdeto Standard. Půjde technisat S2 S některým ze Smitů. přijímač s Linuxem musím oželet, jeden prodejce tvrdí, že mé požadavky nelze realizovat, další ochotně nabízí přístroj i s instalací, ale jaký typ odmítá říct a jen, že je to nějaké Evo a tak jsem raději odešel.
tahlovej (304)|9.1.2015 09:59
CI modul nesmí být CI+,jinak ten kdo "určuje pravidla používání" nebudeš Ty,ale ten kdo to vysílá.Už jsem Ti to napsal jednou,jaký modul k S2ce s ICE kartou je ten vhodný - CW modul SMIT s SW verzí 3.9.12m2.
Dagy2 (3153)|9.1.2015 10:45
Ať již koupíš cokoli, já osobně bych se vyhnul velkým obloukem oběma firmám z Brna, které jsou na 4 písmena. Prášilovské metody a prohlášení "mistrů světa", které používají už nemusím nikdy. Mistr světa nemusí dokazovat své kvality kecama ale tím co dokáže. Zatím mě přesvědčili obě o tom, že umí pouze mluvit. Je mi jasné, že v obou firmách pracují různí lidé, je pak na těchto firmách aby posadili na místo kontaktu se zákazníky lidi kteří nevedou zbytečné řeči ale raději pomůžou.

dovolím si ještě jednu poznámku z vlastní zkušenosti:
1/ pokud koupíš "přednastavený linux"
- nech si ukázat nakonfigurovaný přístroj v prodejně. Nenech se ukecat "ředitelem zeměkoule", že jich udělal stovky a vše jede jak má
- pro mne byli důležité dvě funkce - EPG download z deep standby přes noc a střih nahrávky - nešla ani jedna. EPG download může prodejce ukázat, nastaví čas na čas kdy budeš v prodejně takže můžeš vidět že přístroj provede tento download, bude trvat pár minut. Střih rovněž může ukázat pokud ho chceš za pár vteřin.
- pokud máš možnost, přines sebou kartu, na které nejsou aktuální zápisy (můlo by stačit nechat jí 4 dny mimo přístroj) a prodejce ti může ukázat, že po vložení karty do nakonfigurované čtečky se program začne během několika vteřin správně dekodovat. Nefunkční čtečku jinak zjistíš až po třech dnech doma a dle pana Murphyho samozřejmě v nejnevhodnějším okamihu. Řeči že to bude trvat 10÷20 min neber. To by znamenalo podle všeho, že každý třetí den budeš muset mít přístroj zapnutý několi minut než se vůbec obraz rozjede.
- za nastavení v každém případě platíš - někdo chce za to 500Kč, pak máš podle mne nárok na to aby se ti věnoval a vše předvedl. Někdo tvrdí že je to "zdarma". ale to všichni víme že je blbost. Zdarma není nic. zaplatíš u něj za koupi přístroje.

- informuj se o záruce, resp. možnosti vrácení přístroje pokud chceš od něj instalovat HDD, nebo pokud si ho chceš doplnit sám. Na toto mají různé firmy různé postupy. I když následně můžou tvrdit že to mysleli jinak než jsi to pochopil ale je dobře mít v tom jasno a uvidíš reakci prodejce.


2/ pokud půjdeš cestou Technisatu
nevím zda odborníci z jedné z těch 4-písmenkovových firem mají jiné zkušenosti než tisíce uživatelů SAT přijímačů - je fakt že nejsem profík a nemám přístup ke zdroji informací třeba od Skylinku. Následující řádky ber tedy prosím jako souhrn informací z různých fór a částečně z vlastní zkušenosti (nemám osobně všechny kombinace přístrojú a modulů), doufám, že kolegové doplní.
- nahrávky na Technisatech (a předpokládám, že je to stejné u všech SAT přijímačů) u vstavěné čtečky Irdeto (pouze Technistar SIR)
--- jsou nahrávané VŽDY, opakuji VŽDY jako dekodované a je možné je přehrát kdykoliv na tomto přístroji i bez použití karty. Není na nich žádné omezení na 90 minut nebo třeba 90dnů !!!
--- jsou vždy blokované na daný přístroj, není možné tedy přenést do PC, nebo připojit HDD (pokud je FAT32) třeba k TV nebo jinému přístroji

- nahrávky u přístrojů s moduly CI cryptoworks s ICE kartou
--- jsou nahrané vždy nekodovaně
--- na všech přístrojích které zde byli diskutované jsou tyto nahrávky zcela volné a možno je přenášet, zdílet, kopírovat, střihat a upravovat

- nahrávky u přístrojů s moduly CI+ s kartou ICE nebo Irdeto PiSys
--- jsou nahrané vždy v závislosti na typu vloženého modulu. V začátcích, kdy skončili CI-cryptoworks moduly a na trhu se objevili CI+ Irdeto některé moduly ani neumožňovali nahrávaní, nebo neumožňovali paralelní nahrávání. Je proto důležité vědět jaký modul použít.
Z toho co běží zde na fóru:
- CI+ modul Technisat Technicrypt Irdeto umožňuje na přístrojích Technisat ISIO plně volnou nahrávku bez jakýchkoli omezení
prosím kolegy o doplnění jiných modulů, které jedou bez omezení např SMIT, Mascom
výše dává info táhlovej a MirekV o typech které jedou s Technistar SIR (pak máš ovšem čtečku Irdeto nepoužitou a máš kartu v CI-modulu) nebo Technistar S1.

Pozor, u Technistar S2 měl kolega ve vláknu "SIR nebo S2" které je zde nějaký modul který neumožňoval záznam přenášet. Ale toto téma se nedotáhlo nakonec do konce. V každém případě ovšem nešlo o omezení nahrávky na 90min !!!

- "omezené nahrávky"
--- u technisatů s implementací HD+ čtečky Nagra (přístroje HD8+ a ISIO S) dochází občas k "omezení" nahrávky a objeví se limit 90min, nebo zákaz přetáčení. Stejné omezení na 90min se objevilo občas i u některého z FW u ISIO S1 - nahrávka ovšem nebyla ve skutečnosti nijak omezená, bylo ji potřeba spustit buď dvojím stlačením tlačítka přehrávaní nebo po překopírování do jiné složky v rámci ISIO S1 tento příznak zmizel.
Kolegové jistě rádi doplní, popis ve vláknu k ISIO S1

--- některé přístroje které umí nahrávat vícero pořadů nebo sledovat a současně nahrávat jiný pořad používají tzv. "opožděné dekodování". Tzn., že karta je použitá v CI-modulu na sledování programu nebo na jednu nahrávku a ostatní nahrávky se nahrají kodovaně. Pro jejich sledování je nutné nahrávku dekodovat.
Existuje vícero možností dekodování, některé přijímače to provedou automaticky ihned jak je karta volná, jiné přes noc dle nastavení v menu, jiné dekodují přímo při spuštění prohlížení nahrávky.
Typicky tento systém používal Topfield a humax např. u iCord. Tento systém se objevil u Technisatu u řady ISIO. Ovšem v žádném případě toto není záležitost Technistar SIR nebo Technistar S2 !!! - tyto přijímače nemají možnost sledovat a nahrávat jiný program tzn. není důvod nahrát kodovaně.

Tento systém všeobecně funguje dobře u kodovacích systému, které nemění klíče často. Proto byl dobře použitelný dlouhé léta u topfieldu v kodování cryptoworks a spokojeni jsou s ním všichni v něměcku (proto to snad teď ten Technisat zavedl) u HD+ nebo SkyDE.
Pan Skajlink ovšem mění klíče hodně často (někdo zde udával že je to 1x26 hodin) proto se může stát, že nahráš něco kodovaně a klíč se změní v době nahrávání nebo těsně po něm a karta již nedokáže tuto kodovanou nahrávku zpracovat. Ta je ztracena navěky. Proto používáme u ISIO twintunerů dvě karty aby obě nahrávky byly nahrané dekodovaně a použitelné pro přenos resp. mohli být programy streamované do sítě.
Opět - toto se netýká přístrojů SIR a S2.

Netuším tedy kde pán z oné brněnské firmy viděl a slyšel o 90-minutovém omezení a rovněž na stránkách této firmy jsem žádné upozornění na tuto "funkci" nenašel.
doufám, že jsem neuspal čtenáře a případné nepřesnosti nebo jiné poznatky doplní kolegové.

P.S. CI+ modul jak píše táhlovej umožňuje zavézt omezení, (tak jak to používa platforma HD+) zatím ovšem pan skyjlink neuplatňuje.
svooka (7)|12.1.2015 21:56
tak se pomalu přikláním k Linuxu. Po přečtení recenzí na Parabole a na Ellano.sk mě zaujal X Trend ET7000. Prosím o vaše připomínky pro i proti. Uvítám i typy na jiné přijímače. Děkuji
Fildas22 (3)|12.1.2015 22:31
Dobrý den, předem chci poděkovat za čas nad odpovědí na můj dotaz.

Jak vidím v tomhle vláknu se řeší výběr sat.přijímače, poprosím o názor, radu který přijímač by uměl a hlavně - sami by jste si ho vybrali :

1) potřebuju dětem pustit pohádku a sám si nahrát zprávy (klasika každý večer ...)
2) když je něco zajímavýho (dokument) dávají ho pozdě v noci, takže nahrávání podle času
3) mám doma sítový úložiště (NAS disk) tak aby to umělo nahrát tam a zpětně přehrát co tam mám uloženo (AVI, MKV)

Cena do 4T? Sedím druhý večer u netu a jde mi z toho hlava kolem kolik toho je...

Mám kartu SKYLINK Irdeto.

Předem díky za trpělivost a odpověďi.
KamilZ (10277)|13.1.2015 07:48
Pokud chceš nahrávat na NAS tak pro Tebe tím tuplem platí to, co jsem psal jako #2 v tomto vlákně, tak si to přečti, včetně textů z odkazů. Dále, pokud máš Skylink Irdeto kartu (ne M7), tak tím více apeluji na nutnost, aby Ti to někdo předkonfiguroval, protože Ty čtečku s OSCAM asi nerozběhneš (na rozdíl od karet ICE, kde stačí jednoduchý, bezkonfigurační SCAM), nebo budeš muset koupit CI modul. Pokud máš kartu M7, tak modul budeš potřebovat každopádně.
svooka (7)|22.1.2015 22:24
koupeno a zítra bude vráceno. Na linuxový krám nemám nervy
tahlovej (304)|22.1.2015 22:34
A co tak strašnýho jsi koupil?
svooka (7)|22.1.2015 23:20
xtrend et7000
Pytkin (7947)|22.1.2015 23:33
nema nervy na enigmu ? ved to je podla mna nejlepsi a najjednoduchsi sat na svete ..
bastlir (3245)|23.1.2015 03:28
Rozumím tomu, že prostě někdo k tomu nemá vztah a jako běžný spotřebitel/divák si za tři tísíce koupí nějakou šunku, do které vrazí kartu a nechce od toho nic jiného, jak přepínat kanály. A až se poskytovatel jeho oblíbeného balíčku programů rozhodne, že změní systém, tak své "ready" vyhodí a hold za další tři tísíce si koupí šunku jinou. :-) Někomu to prostě takto stačí. Znám mnoho lidí, pro které je "Linux" jako sypání perel sviním. :-)
Sám jsem svého času vybíral mezi Xtrendem, VU+ a Dreamboxem, takže já bych toho Xtrenda nevracel, protože má vynikající obrazové reference.
KamilZ (10277)|23.1.2015 04:55
Myslím, že jsem ho dostatečně varoval, aby si to nechal kompletně nainstalovat, protože říkal, že s tím nemá zkušenosti. Ale vzhledem k požadavku nahrávání na NAS jinou možnost jak Linux stejně nemá.
Xtrend je z hlediska HW kvalitní, ale neznám SW (image), proto jsem doporučoval ověřené VU+ s jednoduchým VTI, na který je i zde spousta návodů pro začátečníky. Není E2 jako E2. Když jsem měl na Amiku nějakou E2, tak se to s E2 na VU+ (VTI, OpenPLI) nedalo srovnávat.

Je to jako mobil - jak Samsung TouchWiz, tak MiUi je na Androidu, ale z hlediska uživatele zcela rozdílné.
tahlovej (304)|23.1.2015 08:58
[QUOTE=svooka;506054]xtrend et7000[/QUOTE]Nemůžeš přece předpokládat,že budeš okamžitě umět xtrenda ovládat a používat - zvlášť když jsi nedostatek svých zkušeností s enigmou ve svém prvním dotazu zmínil.Chce to trošku trpělivosti,a garantuju Ti,že za týden to bude naprosto jiné.No a kromě toho - tady se stále najdou ochotní,kteří rádi pomohou(na rozdíl od ironických posměváčků na parabole).
Pytkin (7947)|23.1.2015 16:46
[QUOTE=bastlir;506061]Rozumím tomu, že prostě někdo k tomu nemá vztah a jako běžný spotřebitel/divák si za tři tísíce koupí nějakou šunku, do které vrazí kartu a nechce od toho nic jiného, jak přepínat kanály. [/QUOTE]
no ale enigma je prave na toto podla mna najlepsia .. mal som v rukach par primacov nelinuxovych a vsetko to bola cista katastrofa oproti enigme ..

typek si to mal kupit v obchode uz nainstalovane a nakonfigurovane .. na ellano trebars vidim , ze davaju primac totalne pripraveny na skylink kartu .. tak by to mal snad robi kazdy predajca sat techniky ..
bastlir (3245)|23.1.2015 19:26
[QUOTE=Pytkin;506107]no ale enigma je prave na toto podla mna najlepsia .. mal som v rukach par primacov nelinuxovych a vsetko to bola cista katastrofa oproti enigme ....[/QUOTE]
O tom není sporu, jenže není důležité, jak to jako starý satelitový harcovník vidíš ty, ale jak to cítí nováčci. Pravda, že jsem Xtrenda nikdy netestoval, ale jako zatím u Dreamboxe a nyní u VU+ jsem lepší Enigmu nepoznal. Taková ta Enigma, která se pokaždé musí bootovat z flashky (jako např. u HD Box), není nic pro mě.
Tahlovej má pravdu, že se tu snažíme každému tak nějak normálně pomoct, tím nevylučuji, že se tu také nějaký "machr posměváček" nemůže objevit. Já sám, když jsem si pořídil VU+ Duo2, nechal jsem se tu již stávajícími majiteli VU+ nakopnout, no a nyní se snažím metodicky a někdy i fyzicky zase pomáhat ostatním. Je stále dost lidí, kdo chce mít sice špičkového "Linuxe", ale nechce se prokousávat fórama a raději ti to hodí do klína, abys mu to udělal.
svooka (7)|23.1.2015 23:58
týpek si to koupil v Ellano nakonfigurované len tam vrazit kartu. Obraz je pěkný, ale marně zatím hledám jak seřadit programy dle svého. Další podivnost-dvě modrá tlačítka zvuk a přepínání kanálů Zvuk zesiluje a zeslabuje normálně Přepínání předvoleb nechodí, ovládají to šipky v kruhu. EPG škoda mluvit, jak uložit fav. předvolby zatím nevím. Uvidím co dál. V pondělí dojde kolega ovládající linux uvidíme, třeba mě něco naučí
tahlovej (304)|24.1.2015 00:01
[QUOTE=svooka;506132]týpek si to koupil v Ellano nakonfigurované len tam vrazit kartu. Obraz je pěkný, ale marně zatím hledám jak seřadit programy dle svého. Další podivnost-dvě modrá tlačítka zvuk a přepínání kanálů Zvuk zesiluje a zeslabuje normálně Přepínání předvoleb nechodí, ovládají to šipky v kruhu. EPG škoda mluvit, jak uložit fav. předvolby zatím nevím. Uvidím co dál. V pondělí dojde kolega ovládající linux uvidíme, třeba mě něco naučí[/QUOTE]Musíš si xtrenda zasíťovat a potom na editaci programů je dobrý program dreamboxedit.Jinak návody najdeš taky na ellano- třeba tady - http://www.digitalne.ellano.sk/magazin-7/rady-a-tipy/digitalna-kola/item/vytvorenie-a-sprava-favoritnej-skupiny-v-enigma-2.
A to přepínání programů kurzorovými tlačítky je v linuxstrojích věc naprosto obvyklá - chce to čas a pak na xtrenda nedáš dopustit.
bastlir (3245)|24.1.2015 02:15
[QUOTE=svooka;506132]....... hledám jak seřadit programy dle svého. Další podivnost-dvě modrá tlačítka zvuk a přepínání kanálů ...... jak uložit fav. předvolby zatím nevím. Uvidím co dál. V pondělí dojde kolega ovládající linux uvidíme, třeba mě něco naučí[/QUOTE]

Až si osedláš aspoň nějaké základy, věř mi, že na Enigmu nedáš dopustit. :)
KamilZ (10277)|24.1.2015 02:18
[QUOTE=svooka;506132]V pondělí dojde kolega ovládající linux uvidíme, třeba mě něco naučí[/QUOTE]
Skoro se obávám, že nic, protože Tvé problémy nemají s operačním systémem typu Linux vůbec nic společného (ten máš možná i v TV). Potřebuješ někoho, kdo umí uživatelsky ovládat a nastavovat Tvůj typ image (jaký tam máš?), resp. obecně systém založený na E2. Že to je systém fungující na Linuxu je úplně šumák, nikde na něj nenarazíš.

Snad jediná věc, se kterou Ti člověk znající Linux může pomoct, je rozběhat přístup do Xtrenda přes CIFS (zprovoznit Sambu, pokud ve Tvém image defaultně není) a nastavit mountpointy pro nahrávání na NAS.

Co se týká editace, přečti si zdejší návody na VU+ (jsou dvě, jedno obecné a jedno na download), je to obdobné:
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/33468-x-trend-et6500-9500
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/33341-vu-solo2-a-duo2
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/37020-vu-duo2-download
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/37211-xtrend-et4000

Žádný učený z nebe nespadnul...
Pytkin (7947)|24.1.2015 02:33
[QUOTE=svooka;506132]týpek si to koupil v Ellano nakonfigurované len tam vrazit kartu. Obraz je pěkný, ale marně zatím hledám jak seřadit programy dle svého. Další podivnost-dvě modrá tlačítka zvuk a přepínání kanálů Zvuk zesiluje a zeslabuje normálně Přepínání předvoleb nechodí, ovládají to šipky v kruhu. EPG škoda mluvit, jak uložit fav. předvolby zatím nevím. Uvidím co dál. V pondělí dojde kolega ovládající linux uvidíme, třeba mě něco naučí[/QUOTE]

svooka : tlacitko MENU je velky mag .. stlacis OK alebo SIPKU hore/dole aby si vosiel do menu kanalov .. potom si kazdy kanal , ktory ta zaujima tlacitko MENU -> ADD TO BOUQET , pridas do svojeho bouqetu .. v bouquetoch potom posuvas tak ze v menu tlacitka MENU zapnes mod presunu a prides na kanal , stlacis OK , presunies kde chces a zase stlacis OK .. ked je vsetko kde chces , cez tlacitko MENU vypnes mod presunu ..

Preco nejdu tlacitka prepinania kanalov HORE /DOLE .. to netusim .. EPG ti zobrazi aktualnu relaciu a zltym si potom zobrazujes JEDNO EPG , kde vidis aktualny kanal .. tu ale zavisi ako je to nastavene .. mozes sa ti rovno otvarat MULTI EPG , kde vidis vsetky kanaly naraz ..

Kolega s linuxom ti asi fakt nepomoze , ak v zivote nevidel ENIGMU .. Ale moze ti pomoct nakonfigurovat ten DREAMBOX EDIT ..
bastlir (3245)|24.1.2015 02:45
V tom DreamboxEditu jde nastavit (kanálově) úplně všechno, tedy i oblíbené. Jestli chceš, postup jsem popsal zde https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/37020-VU-Duo2-Download?p=484197#post484197 a přikládám i aktuální samotný editor.
tahlovej (304)|24.1.2015 08:42
[QUOTE=Pytkin;506140]Preco nejdu tlacitka prepinania kanalov HORE /DOLE .. to netusim .. [/QUOTE]Nejspíš budou jen stránkovací(PAGE+ a PAGE-) po x položkách.
KamilZ (10277)|24.1.2015 08:46
Tipoval bych, že mu to přemapoval prodejce v rámci svého nastavení, je to běžné. Standardně na VU+ s VTI to funguje, ale stejně používám kurzorový kříž, který nahoru/dolů přepíná o 1 a vlevo/vpravo stránkuje. Je to pohodlnější a "blízko sebe". Protože jsem pak tlačítka na přepínání kanálů up/down nepoužíval, tak jsem si je přemapoval na ovládání hlasitosti AVR.
Pytkin (7947)|25.1.2015 00:39
mne vyhovuje to co mam v gemini projekte .. prepinanie kanalov je L a R .. UP DOWN otvara ponuku kanalov .. a OK otvara info ..
bastlir (3245)|25.1.2015 01:03
To Pitkin: Tím jsi vlastně popsal jednu z výhod Enigmy, že si STB nastavíš "do ruky".
Pytkin (7947)|26.1.2015 00:37
bastlir : netusim , kde sa tieto veci nastavuju .. ale nikdy som nepotreboval to menit .. vzdy mi to tak nejak sedelo .. na IPBOXoch OK ide do kanalov a hore/dole prepina kanaly po jednom tusim .. aj to sa da pouzit ..