Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

MMC - titulky (default track a kurzíva)

chromos (20)|16.1.2015 10:18
Zdravím vespolek,

vlastním MMC Elvira Xtreamer a jsem s ním vcelku spokojen. Největší slabinou je ale jeho chování při zobrazování titulků. Filmy (dvd iso, mkv) mám udělané tak, aby je manželka mohla spustit a už nic jiného nastavovat nemusela. Tzn., že v dabovaných filmech mám jako výchozí zvuk nastavenou češtinu (s případnými cze forced titulky), u nedabovaných filmů mám jako výchozí nastaveny české titulky.

Problém je, že Xtreamer spustí dvd iso v každém případě bez titulků, vůbec nebere zřetel na jejich defaultní nastavení ve filmu. U mkv je tomu přesně naopak, zde vždy spustí první titulkovou stopu (remux v souboru) nehledíc na flagy default track, enabled či forced. Taktéž nezobrazuje položku Name, ale pouze jazyk, takže místo dvou pojmenovaných položek "cze full" a "cze forced" mám k výběru buď "Czech" a nebo "Czech". :-)

Další problém je, že Xtreamer neumí v .srt titulcích parsovat tagy ..., místo kurzívy tyto tagy vypíše jako text.

V recenzích se tohle bohužel netestuje a tak nevím, které zařízení se v těchto ohledech chová korektně, existuje-li vůbec nějaké.

Takže dotaz:
víte o nějakém MMC *), které bere v potaz defaultní nastavení titulků v každém jednotlivém filmu?

*) něco v kategorii DUNE HD TV-303D, MEDE8ER MED 600 X3D/WP. Nepotřebuju (ale není překážkou) interní disk ani ethernet (jako úložiště mám pro tyto účely vyhrazen WD My Book Duo 8 TB), požaduji pasivní chlazení a milerád se obejdu bez všech nadstaveb (web, apps ap., pokud možno bez androidu).

Předem děkuju za jakékoliv poznatky.

--chromos
chromos (20)|18.1.2015 13:45
Tak jsem během těch dvou dnů uplynuvších od mého dotazu přečetl další hromadu vláken na různých fórech, zkouknul přehršel videí na youtube, včetně mnoha v pro mě obskurních jazycích, a bohužel jsem se toho mnoho relevantního nedozvěděl.

Moje poznatky:

  • Realtek chipy (prý) neumí rozpoznat forced flag u titulků, Sigma Design chipy ano. Tím se tedy můj výběr zužuje na Dune a PCH.
  • Vypadá to, že žádné zařízení nezobrazuje Track Name u audio stop ani u titulků, ale pouze jazyk (případně počet kanálů u audia).
  • Nikde jsem se nedozvěděl, jestli současná MMC umí zobrazit kurzívu v .srt titulcích a nebo jestli stejně jako můj stařičký Xtreamer tagy ... pouze vypíšou.
  • Vyapdá to, že žádné MMC nebere zřetel na defaultní stopy, ale přehraje audio a titulky podle globálního nastavení v zařízení.

Dejme tomu, že mám .mkv film s takto pojmenovanými audio stopami:
  • CZE (nastaven fllag default track)
  • ENG
  • ENG DIR COMMENTARY
... a s těmito titulky:
  • CZE FORCED (nastaven flag forced track)
  • CZE
  • CZE DIR COMMENTARY
  • ENG
  • ENG DIR COMMENTARY

Asi je vidět, že když mi MMC dá k výběru stopy pouze označením jazyka, je to poněkud málo.

Takže zkusím položit dotazy znovu:

  • Zobrazuje nějaké MMC údaj TRACK NAME u audio stop a u titulků?
  • Umí nějaké MMC zobrazit kurzívu v .srt titulcích?

Nechce se mi věřit, že bych byl se svými požadavky úplně osamocený. Ale chápu, že je víkend, tudíž nikdo není v zaměstnání a tak nemá čas psát po diskuzích. Přesto jsem ale čekal o něco větší odezvu. :-)

Opět děkuju předem za vaše poznatky.
vivid.sk (11472)|18.1.2015 13:58
Neporadim ti, ale skusim skor upravit smer vyberu.
Pokial mas taketo "specialne" naroky na MMC, bude lepsie pri investovani rovnakych prostriedkov obzriet sa po HTPC rieseni, kde su dnesne MMC SW (Kodi) podstatne ohybnejsie, pripadne idu rozsirit o mnozstvo funkcionality cez doplnky.
vayrus (11)|19.1.2015 06:46
[QUOTE=chromos;505599]Takže zkusím položit dotazy znovu:

Zobrazuje nějaké MMC údaj TRACK NAME u audio stop a u titulků?
Umí nějaké MMC zobrazit kurzívu v .srt titulcích?[/QUOTE]
Vlastním MMC Med8er 600 X3D a čo sa týka tituliek tak je pravda že zobrazí prvé ktoré sú defaul či už forced alebo nie.
Ale zase nemám problém so zobrazením kurzív alebo BOLT v titulkách ak sú.
A u audio ak pozriem cez výber audio stopy tak vypíše čo je to za stopu, ak je to nastavené v kontajneri mkv (napr: stopa1: DTS 5.1 englisch... stopa2: DD 5.1 czech )
chromos (20)|19.1.2015 18:57
Díky za odpovědi.

Na zkoušku jsem na PC nainstaloval Kodi a je to tedy opravdu moc hezký kus nábytku. S titulky je to ale z bláta do louže - lze nastavit buď "titulky stále zapnuty" nebo "titulky stále vypnuty". Sice je v nastavení volba, aby se pamatovalo nastavení pro každý film extra, ale proč už tedy rovnou nevyužít tagů obsažených v mkv kontejneru? Tagy a výhoda jejich použití je tu od dob mp3, ale z nějakého důvodu se je tvůrci přehrávačů filmů rozhodli ignorovat a místo toho nabízejí všelijaké obezličky. Hlavně, že se soustředí na všechny možné nadstavby a serepetičky, ale aby přehrávače naložily se souborem tak, jak je specifikováno v jeho hlavičce, to ne.

Nakonec jsem se tedy rozhodl pro kvalitu výstupu a pořídím 410. Během zákonem povolených 14 dnů snad přijdu na všechny případně nepřekousnutelné nešvary. :-)
RoPo (6061)|19.1.2015 20:14
vivid.sk (11472)|19.1.2015 20:22
[QUOTE=chromos;505707]lze nastavit buď "titulky stále zapnuty" nebo "titulky stále vypnuty"[/QUOTE]
Zamyslenie:
Titulky si vies zapnut/vypnut pre konkretny film jedinym stlacenim tlacitka na DO a robis to len raz (pri dalsom spusteni si Kodi nastavenie daneho filmu pamata). Je to az taky neprekonatelny problem, ved kym sa doklikas k filmu, stlacis tych tlacitok na DO neporovnatelne viac :)
chromos (20)|19.1.2015 21:07
[QUOTE=vivid.sk;505719]Zamyslenie...[/QUOTE]
Ale jo, to máš pravdu, že to není nepřekonatelný problém, ale problém to je. V hlavičce souboru je jasně popsáno, jak má přehrávač se souborem naložit. Tobě třeba tenhle nedostatek nevadí, mně ano. Stálo mě docela hodně času, abych všechny filmy, co mám, udělal tak, aby stačilo pouhé jejich spuštění (máš manželku nebo staré rodiče?). Ale to není až tak podstatné, jde o princip. Jedna skupina lidí (matroska.org) vymyslí docela přesnou specifikaci, a druhá skupina se na ní vykašle. A protože jsme jen tupí zákazníci, výrobcům zařízení je to fuk. Ale když jde náhodou třeba o DivX licenci, to už si hlavičku radši přečtou, že...

Ale to už jsem hodně off topic.
chromos (20)|19.1.2015 21:16
[QUOTE=RoPo;505718]Zkus kouknout na toto http://forum.kodi.tv/showthread.php?tid=199844[/QUOTE]

Zatím do toho jen tak čumím, prostuduju, dík.
vivid.sk (11472)|19.1.2015 21:53
[QUOTE=chromos;505729]V hlavičce souboru je jasně popsáno, jak má přehrávač se souborem naložit. Tobě třeba tenhle nedostatek nevadí, mně ano[/QUOTE]
Myslel som, ze ti ide primarne o to zobrazit N-ty track ako default, a N-te titulky ako default (specifikovane pri muxovani mkv). A to KODI vie - resp. akceptuje toto oznacenie v hlavicke, presne ako pozadujes v prvom prispevku. To, ci uz tieto titulky su, alebo nie su pri prvom spusteni zobrazovane, by ma naozaj nenapadlo povazovat za problem (ano, mam aj manzelku aj male deti, ktore sa rychlo naucili, ze zelene/zlte tlacitka na DO sluzia na vypinanie titulkov a prepinanie medzi audio trackami).


[QUOTE=chromos;505729]ale problém to je[/QUOTE]
Nechap to zle, vzdy radsej citam prispevky od narocneho uzivatela, ktory presne vie co chce. Ale ak si vezmem fakt, kolko casu trva pripravit tieto zdroje videa pre XBMC/Kodi tak, ako si popisal (premenovanie podla danej sablony, aby ti film na 100% dohladal do kniznice, vyhladanie a ulozenie titulkov vo formate, ktory automaticky nacita, alternativne aj remux), tak casovo nepomerne k tomu je naozaj to jedno tlacitko stlacit a neriesit. Hlavne tym nevyriesis problem preferencie pri roznych (viacerych) uzivateloch, ktori sa budu striedat pred HTPC/MMC. Pretoze jeden moze preferovat dabing, dalsi original + titule. A na toto neexistuje sposob, ako to vyriesit automaticky*.

doplnene:
*vlastne existuje: v XBMC cez profily uzivatelov, ale ani tam sa nevyhnes pri prvotnom spusteni tomu, o com sme pisali.
chromos (20)|19.1.2015 22:28
Tak to vidíš, kam jsme to dopracovali. :-) Místo odpovědi "Je úplně jedno, co si koupíš, protože všechna zařízení tento primitivní subset v hlavičce mkv podporují" tady zabíráme stránku řečmi "Mně to nevadí" a "Mně ano". To je přece jasné, že mě nebo mou rodinu jedno nebo dvě (tři...) tlačítka navíc nepřinutí k bojkotu domácího sledování filmů. Ale když už si s "výrobou" filmu hraju, tak mě štve, že já jako amatér možností specifikace dokážu využít a placení profesionálové nikoliv (teď nemluvím o Kodi). Bohužel, tohle není ojedinělá oblast, kde má laik k problematice zodpovědnější přístup než profík (koupil jste si někdo např. nějakou e-knihu?), takže jsem nejspíš poněkud přecitlivělý. :-)

Ukládání nastavení v Kodi u každého filmu problém neřeší, spíš naopak: manželka si pustí film, v půlce jde spát a já si ho přepnu na originál, zapnu titulky a dokoukám. Pak ho pustím znovu, přepnu na češtinu a vypnu titulky, aby se to zase uložilo s manželčiným "presetem". :-) Prostě, user friendly to není.

Edit: nejhorší na tom je, že v dobách dvd už tohle fungovalo: z každého filmu jsem vyházel všechno kromě hlavního titulu, nastavil patřičné defaultní stopy u audia a titulků a znovu vypálil. Prostě jsem u každého filmu udělal "preset pro blbce", takže stačilo vložit dvd do přehrávače a nic víc. Když jsem si film pustil já, přepnul jsem si na "svoje" stopy, ale na disku byl pořád k dispozici "manželčin preset".
vivid.sk (11472)|19.1.2015 23:09
[QUOTE=chromos;505747]Prostě, user friendly to není.[/QUOTE]
:D :D :D
Tak neverim, ze najdes pre toto nejaky HW MMC, ktory ti tento problem vyriesi.

K tomuto mozes pouzit spominane profily v Kodi, pri starte si zvolis uzivatela (alebo prikazes, do akeho profilu standardne startovat) a vybavene.
P.S. Viem, ze uz je to extremny ulet, ale ked uz sa s tym series, nestacilo by v Kodi kazdy z tych filmov jeden x zapnut, vypnut titulky pre ten ktory titul a vybavene? :D

[QUOTE=chromos;505747]Pak ho pustím znovu, přepnu na češtinu a vypnu titulky[/QUOTE]
A este si zabudol jednu vec - musis ho pretocit tam, kde manzelka skoncila, lebo to zacne prehravat z tvojej pozicie :) LOL
chromos (20)|19.1.2015 23:59
[QUOTE=vivid.sk;505758]... A este si zabudol jednu vec - musis ho pretocit tam, kde manzelka skoncila, lebo to zacne prehravat z tvojej pozicie :) LOL[/QUOTE]

Tak jasně, ale v tomhle vlákně řešíme chování tracků a ne časovou stopu. :-D
vivid.sk (11472)|20.1.2015 00:42
Mimochodom, to chovanie, ktore tu diskutujeme a pozadujes funguje - teraz som to odskusal na Kodi 14, ktore mam na notebooku na testovacie ucely.

Titulky: najprv som ich vypol, pre vsetky filmy (by default)
Spravil som si remux mkv, kde som titulkom cislo 2 nastavil forced = yes. A titulky sa zobrazili.


update: audio tracky s ich textovym popisom ako aj titulky s textovym popisom player zobrazuje a dodrzuje default flagy, toto fungovalo aj doposial, takze som to ani zvlast nepripominal. Vyzera to, ze tvoje pozadovane vlastnosti v tomto prispevku budu fungovat, ako pozadujes.
chromos (20)|25.1.2015 20:54
Děkuju - i když poněkud opožděně - za další užitečné poznatky.