Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Prosba o rady při instalaci Freesat - bez televize, pouze do notebooku.

Petr_Petr_Petr (16)|10.2.2015 10:40
Dobrý den,

mám na zítra odpoledne objednanou instalaci FreesatTV.

Trochu zádrhel bude možná v tom, že nemám a ani nechci mít klasický televizní přijímač, ale chci to udělat tak, aby mi k používání stačil notebook. Na pořady se také nechci koukat v časech, kdy se vysílají, ale chci si je nahrávat, a koukat na ně později, když mám čas, také na notebooku, protože to obvykle nebude doma.

Technik, který mi to bude montovat mě informoval, že mi dá přijímač humax hd, který prý má nekódované výstupy scart, cinch a hdmi a kódované usb.

A mé dotazy tedy jsou:

1.
Ten přijímač je dobrý, nebo si mám pořídit jiný?

2.
Co si mám dokoupit k notebooku, aby to celé šlo vůbec zprovoznit? Asi něco, co má na vstupu třeba to hdmi a na výstupu usb, které se zapíchne do notebooku? Vůbec tomu nerozumím, tak se předem omlouvám za hloupé nápady.

3.
Jak zprovozním nějaké časované nahrávání pořadů? Optimálně by výstupem měl být nějaký nekódovaný soubor třeba v h264 v počítači.


Předem děkuji za rady, snad to případně bude užitečné i pro někoho jiného.
KamilZ (10277)|10.2.2015 10:49
Buď si kup USB DVB-S tuner přímo k notebooku (např. http://www.dvbshop.net/Mystique-SaTiX-S2-CI-USB-HDTV-DiseqC-USALS-Remotecontrol_1 ), nebo nějaký externí přijímač založen na Enigma2, ze kterého budeš přes LAN do notebooku streamovat. Mohl by to umět i nějaký model ISIO od Technisatu.
Vyžaduj CI slot.

PS: Pojem "kódované USB" je nesmysl.
Petr_Petr_Petr (16)|10.2.2015 11:32
Dík za odpověď. Ale ajaj, tohle bude složitější, než jsem si myslel. Takže bych měl návrh, neměl by někdo zájem mi to za peníze udělat a nastavit? Ten usb box bych koupil, ale nemám čas ani moc chuti se to všechno učit sám. Výsledkem by mělo být, že si budu moct na notebooku nastavovat časované nahrávání pořadů ze satelitních stanic, a výstupem bude nezakódovaný soubor, který budu moct přehrát i na jiném počítači. O ceně nesmlouvám a jsem ochoten poslat zálohu předem.

Může mi s tím, prosím, někdo pomoci?

Jo a jsem z Prahy 6 :-)
KamilZ (10277)|10.2.2015 11:34
To je ale zcela něco jiného, než jsi psal v prvním příspěvku. Co tedy chceš? Jen mít možnost přijímač ovládat z PC a stahovat nahrávky, nebo i online sledovat?
Petr_Petr_Petr (16)|10.2.2015 11:43
No vidíš, nejsem schopnej se ani vymáčknout, to fakt není reálný, že bych si to sám nastavil :-D I když, když to teď po sobě čtu, tak o online sledování jsem nemluvil ... No, prostě potřebuju mít to satelitní vysílání nějak připojené do notebooku. A v tom notebooku si chci nastavovat časy různých pořadů z různých stanic (řekněme, že toto nastavování bych dělal třeba 1x týdně), aby se tyto pořady samy nahrály, a já abych si pak tyto nahrávky ve formě nejlépe h264 souborů (ale kdyžtak si už to překóduju, to není až takový problém) vezmu třeba na nějakou flashku a budu moci přehrát na jiném počítači. Online sledovat pořady, čili třeba že bych si v 19:00 pustil aktuální zprávy, tak to NEPOTŘEBUJI.
KamilZ (10277)|10.2.2015 11:47
OK, omluva, špatně jsem si to přečetl. To, co píšeš, je ta jednodušší varianta. Odmysli si tedy z mého příspěvku USB tuner a orientuj se na přijímače, které mají Web rozhraní,nahrávají nekódovaně a mají přístup přes LAN na nahrávky (přepojovat externí disk mezi PC a přijímačem by Tě brzy přestalo bavit). . Ideální by bylo mít u freeSat kartu typu ICE, pak je to přijímač s Enigma2, ale pro Tebe spíš nějaký Technisat, ten bude přítulnější, když se v tom vůbec nevyznáš.
Jak je na tom "Humax HD" nevím, takové označení žádný přijímač nemá.
Petr_Petr_Petr (16)|10.2.2015 12:51
A nebylo by přeci jen jednodušší mít ten USB tuner, a všechno si to moci dělat na tom notebooku? Ten mi doma stejně běží nonstop kvůli jiným věcem, a předpokládám, že by obsluha nahrávání v nějaké aplikaci na notebooku byla jednodušší a spolehlivější, než přes webové rozhraní v nějakém přijímači. Nebo ne?
KamilZ (10277)|10.2.2015 12:52
Ani ne, spíš naopak, je s tím uživatelsky větší pakárna.
Petr_Petr_Petr (16)|10.2.2015 13:25
Dobře, zkusím. Takže pokud tomu správně rozumím, tak místo toho "Humax HD" mám chtít od toho technika dodat, co jsi popsal, tedy přijímač s webovým rozhraním a nekodovaným nahráváním? Nebo je spíš zvykem, že si člověk od nich nechá dát to, co dávají, a lepší přijímač si pak dokoupí sám? Neměl bys, prosím, ještě orientační tip na přijímač, který by splňoval vše, co jsi psal?

Škoda, že si tu nikdo nechce přivydělat, hromadí se mi tu peníze a samy se neutratí :-(
Wintermute (265)|10.2.2015 15:26
Pochybuji, že technik Freesatu bude schopen a ochoten s tebou řešit takto "nestandardní" příjem.

Jinak souhlas s tím co už zde zaznělo, volil bych Linux přijímač s Enigma2, např. značky VU+, XTrend, Dreambox, případně přebrat levnější alternativy. Přijímač musí mít tuner DVB-S2 (pevný, nebo výměnný). Stačí jeden, pro intenzivnější používání by byly komfortnější tunery dva. Freesat dodává dekódovací karty v systému Cryptoworks nově snad už Irdeto ICE. Osobně nepoužívám a nevím zda tyto karty je možné provozovat s neoficiální čtečkou (zabudovaný slot v přijimači), nebo v příslušném CA modulu (koupit samostatně). Předpokládám, že modul není nezbytný. To si raději ověř. Přijímač by měl mít schopnost nahrávat na interní HDD (v lepším případě), nebo alespoň na USB (v horším případě). Pokud bys měl NAS úložiště, nahrával bych na něj.

Přes webové rozhraní si nastavíš plán nahrávání a také případně sledování živého vysílání na NTB. Nahrávka je nekódovaná a přenositelná kamkoli. Pokud nevyhovuje webové ovládání, existuje řada alternativních aplikací pro Win/Linux/Mac/Android, které řeší totéž.

Linuxový přijímač ti bude muset někdo věci znalý prvotně-jednorázově zprovoznit a na míru nastavit. Nelze počítat s tím, že jej vybalíš z krabice, zapneš a používáš.

Nenech si vnutit příplatkový přijímač od Freesatu pokud jej neplánuješ používat standardním způsobem, tj. připojení k TV.

Příklad minimalistického přijímače: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Pozor, nemá možnost zabudování HDD, takže pro nahrávky je nutno se spokojit s USB případně NASem. Dále nemá možnost připojit CA modul. Modely VU+ Solo 2, VU+ Solo SE apod. nabídnou větší možnosti.
KamilZ (10277)|10.2.2015 16:34
Petr_Petr_Petr (16)|10.2.2015 23:18
Děkuji oběma za odpovědi, ale teď už vůbec nevím, která bije ... Zeptám se jinak:

1.
bude technik freesatu schopen mi to zprovoznit, přestože nemám doma televizi? Aby to pak celé nevybouchlo na tomto ... Nějak mi není jasný, jak to bez televize vyzkouší ...

2.
pokud ne, stačilo by pro propojení s notebookem buď toto

http://www.ab-com.cz/technotrend-s2-3650-ci-dvb-s2-usb-2-0-integrovany-ci-slot_d285920.html

nebo toto

http://www.olmi.tv/d/tbs-5980-qbox-ci-dvb-s2-tv-tuner-usb-1000453/

zařízení? Že bych pro to dopoledne někam sjel ...
Wintermute (265)|10.2.2015 23:45
1. Nemám věšteckou kouli. Předpokládám, že ti bude instalovat a zaměřovat parabolu. Což bez TV může být docela oříšek, ale nosí-li si technik sebou měřák (jako že by měl), tak nikoli neřešitelný. Ani externí monitor s HDMI vstupem doma nemáš? Záleží co mají uvedeno v podmínkách pro instalaci. Bylo by dobré se zeptat, zjistit si to.

2. V zásadě ano, oboje zařízení splňují požadavky. Naladíš pouze volně přístupné, nekódované stanice. Pro otevření programové nabídky Freesatu bys musel dokoupit vhodný CA modul (CAM) do kterého teprve zastrčíš dekódovací kartu Freesat. Bez tohoto je to celé reálně nepoužitelné (legálním způsobem). Taky pamatuj, že jsi podobné krabičky nikdy nezprovozňoval, to znamená instalace ovladačů a obslužného SW. Takže spoléhat, že to v omezeném čase sám, nebo s technikem (který nemusí pro takové věci nemusí mít vůbec pochopení, nebo znalosti) dáte dohromady je hodně odvážné.
Petr_Petr_Petr (16)|11.2.2015 00:00
Externí monitor s hdmi nemám, oba dva, co mám, mají jen vga. Koukal jsem do alzy na nějaký hdmi - vga převodníky, ale jsou vyprodaný. Já mu hnedka ráno zavolám, a přinejhorším sjedu pro nějakou tu usb věc. Nevíte někdo o prodejně těch usb zařízení v Praze, abych pro to nemusel do Brna nebo Hradce?
Wintermute (265)|11.2.2015 12:19
Tak to je dobrá zpráva. ;-)

Dvě možnosti - ano pochopil jsi to správně. Osobně provozuji obě varianty, někdy i kombinovaně. Pro živé sledování preferuji DVB-S2 tuner na PC, poskytuje větší komfort a možnosti, viz např. oblíbený SW DVBViewer. Naopak pro plánování nahrávek a samotné nahrávání preferuji Linux box (např. VU+). Pro sdílení příjmu v domácí síti (tablet, druhé PC/NTB) opět preferuji Linux box. Nahrávání se dá pochopitelně zajistit i přes tuner v PC, akorát jsou tam přidaná rizika, která mohou zhatit nahrávání. Např. náhlá potřeba použít PC k jinému účelu zrovna v momentě nahrávání. Stabilita PC, stabilita SW, havaruje a je po nahrávce. Vytížení PC jinou úlohou během nahrávání -> možné chyby v nahrávce. Nahráváni v noci apod.

Náročnost instalace není jednoznačná, je to individuální věc. Obojí se dá v základu zvládnout za chvilku, ale taky se s tím dá piplat, zkoušet a vylepšovat nekonečně dlouho.
gsxr1100 (15)|11.2.2015 20:38
Pri pouziti jedno-tuneru, rychlo narazis na limity. Jeden tuner zvladne nahravat sucasne len z jedneho TP. A pri pouziti CAM, sa ti nahravanie obmedzi len na jeden program.
Ak budes chciet nahravat sucasne viac programov, treba na to mysliet uz pri montazi paraboly. Cize pre viac tunerov treba natahat viac koaxov. A kartu treba dat do uni citacky.