Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

z TV zvuk do 5.1 repro

izuel (37)|27.10.2015 08:20
Ahoj, prosím o přesměrování někam kde to má býti správně, pokud to tady nemá co dělat :-)

k dotazu:

dlouhá léta používám 5.1 systém od creative (DTT 2200 nebo tak nějak, nevím přesně, není to ani podstatné) jsou to reprobedničky 4 satelity ( PP,LP,ZP,ZL) + central a subwoofer k počítači, je to uděláno tak, že v subwooferu je zesilovač a výstup na 3 jacky.
k notebooku to používám tak, že mám externí zvukovou kartu axago 5.1, do které dám ty 3 jacky rozdělí mi kanály do 5.1 a mohu filmy se zvukem v 5.1 pouštět z notebooku do těchto bedýnek.
to je na vysvětlenou co je to zač.

Chtěl bych nějak dostat zvuk z televize plazmy 50" FHD do těch beden, abych nemusel poslouchat ty chrchlátka v TV, ta zvuková karta si nejsem jistý jestli má SPDIF, televize ano.
a) jak by to šlo ? jakýmkoliv způsobem, samozřejmě když vysílání bude stereo chtěl bych aby i ty zadní hrály díky
b) z jiného soudku moje TV to neumí, ale přečetl jsem si něco málo o HDMI+Arc, kdybych měl tu zvukovku s HDMI, dalo by se to z TV dostat do těch beden přes HDMI kabel za pomoci arc ? někde sem našel převodník z arc hdmi na spdif.
díky moc
izuel (37)|27.10.2015 10:29
čoveče ty se mi zdáš kluku jeden ušatej :-), bez urážky,zase ty ? :-) ty seš snad všude.
a) můj nedávný příspěvek ohledně 4k TV, měl sice dobrý informační charakter, že jsi mi osvětlil určité záležitosti. Jako například 4K 60hz nejde v RGB, proč stejně nevím.. nebo proč mám omezený dynamický rozsah..odkázat na tabulku co přinesla specifikace HDMI 2.0 jsem ale rad, abych jen nekritizoval (out of topic - sorry)
b) pak jsem četl další kde kluk tim 0007 nebo tak nějak píše návod na nvidia GK a on to myslel dobře, místo nad zamyšlením se, že to psal pro lidi, kteří tomu tak nerozumí a s něčím bojují, ho opravujete
v technický záležitostech s omluvou na dezinformaci a to konkrétně, že značení kabelu HDMI 1.4 a HDMI 2.0 je nesmysl, kam jste se dostali a proč mi hlava nebere.
s tím souvisí reakce tady co píšu, proč vzniklo tohle forum ? aby lidi diskutovali o problémech ne ? chápu, že je toho popsáno všude dost a tuna blábolů (někdy) a pročítat a hledat, zabere to hrozně hodně času, chápeš to ?
proč mě odkazuješ " proč si nepřečteš FAQ" protože je tam "tuna" informací, které nepotřebuji číst, řeším svůj konkrétní problém, a proto jsem myslel, že mi někdo poradí a né odkáže abych si něco jinde četl a něčím se prokousával.
chápeš to ?
KamilZ (10277)|27.10.2015 10:39
Ne, nechápu, když způsoby připojení externích repro jsou tam popsané a nevidím důvod, aby se to zde přepisovalo znovu a "diskutovat" o tom samém a jen to zde znepřehledňovat často zbytečně založenými tématy. Chápu, že napsat "mám problém, tak se snažte..." je jednodušší, dále to zde nebudeme rozpatlávat.

Pokud máš nějaký problém, na který tam není odpověď, tak klidně napiš.
izuel (37)|27.10.2015 13:19
Jasně, že není, nebo za druhé jsem to špatně pochopil :
pokud myslíš tento článek:
Dotaz: Nemám ani AVR, ani aktivní repro s digitálním vstupem (HDMI/optika/koax). Mám pouze domácí kino nebo repro s analogovým vstupem (2.0, 2.1, 5.1), co mám dělat?
Pokud chcete připojit takovéto repro, tak je více možností:

1. Koupit převodník z optiky na Cinch (2.0, 5.1), hledejte "převodník toslink cinch".
Pro zapojení obyčejných repro 2.0 je to celkem použitelné řešení. U repro 5.1 a příslušného převodníku už může být problém s dekódováním formátů.
Skrytý obsah - klikněte sem pro zobrazení

2. Zkusit vzít zvuk ze Scart/Cinch, pokud jsou na TV.
Tohle není moc dobré a spolehlivé řešení. Většina TV nepouští do Scart/Cinch výstup, ale jsou to pouze vstupy. Případně tam pouští výstup např. jen z DVB-T tuneru a už ne při přehrávání z USB, DNLA apod. Nutno předem pořádně vyzkoušet. Přes Scart/Cinch ale nepřenesete dnešní prostorový zvuk, pouze prastarý Dolby ProLogic.
Skrytý obsah - klikněte sem pro zobrazení

3. Zapojit repro do sluchátkového výstupu.
Tohle je nejhorší řešení, jak z hlediska kvality, tak z hlediska funkčnosti a je zde spíše do výčtu. Většina TV navíc odpojí interní reproduktory, takže externí musí být stále zapnuty. Co se týká 5.1, tak platí omezení jako u Scart.
Skrytý obsah - klikněte sem pro zobrazení


Rada na závěr: nejlepší převodník je AVR s HDMI ARC nebo optikou a rozumnými reproduktory. Obojí lze levně koupit i v bazaru.

2+3 ŠKRTÁM ZE SEZNAMU, A ZBÝVÁ 1
jak píšeš, může být problém s dekodováním formátů ?, mě by stačilo zapojit veškerý zvuk z tv (například kanál čt2 HD), aby mi hrál ve všech repro !
podotýkám, že optikou z TV ,když to připojím do té externí zvukové karty, která mi to směšuje (rozděluje) tak co dál ? tu zvukovku můžu připojit do pc či notebooku a tu zvukovku potřebuju na to, abych ty 3x jack připojil.
Kam bych jinak dal ty 3 jacky nevím

ps: v článku FAQ - pododdíl "3D" máš chybku asi myslíš "používán" to jen kvuli dezinformaci :-) prosím
1) 3D Frame Packed
Tento formát je používám na originálních 3D BluRay discích a vyznačuje se tím,.................
RoPo (6061)|27.10.2015 13:48
[QUOTE=izuel;517133]aby mi hrál ve všech repro ![/QUOTE]

Toto umí AV receiver. Umí přerozdělit stereo (2 kanály) tak, že signál z předních repro pošle i na zadní.
Tzn. že tvoje DTT 2200 by měl umět, pokud umí, při připojení stereo signálu z TV poslat signál i na zadní repro. Nic jiného toto v tvém zapojení TV a DTT-2200 neudělá. Nemám však na mysli natvrdo propojit přední se zadními repro.

Např. ČT 2 HD má i DD stopu. Po propojení TV optikou a převodníkem (optika->převodník na 5.1 chinche->jacky do DTT 2200, např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]) ti bude hrát i zadní repro, pokud DD stopa obsahuje zvuk pro zadní repro.
izuel (37)|27.10.2015 13:56
super díky jsi laskav, akorát já právě ten receiver už kupovat nechci, toto jsem měl s jedním kamarádem domluvené, že to vyzkoušíme.
když si vlastně musím koupit receiver, tak ten zesilovač v subwooferu + ext. zvukovka přijde v niveč, že jo ? to bych si mohl koupit rovnou 5.1 jiný bedýnky určené pro receiver.
RoPo (6061)|27.10.2015 14:21
Z tvého popisu jsem pochopil, že chceš připojit TV k DTT-2200. Zároveň jsem osvětlil, jak funguje přerozdělení stereo stopy do 4 beden. 5.1 bedýnky máš - DTT-2200. Další ti nepomůžou. Musel bys koupit AV receiver a k němu bedny. Pro připojení TV na DTT-2200 zvukovku nepotřebuješ. K čemu...
Jestli umí DTT-2200 virtuální surround ze sterea nevím. Třeba ano. To se podívej do manuálu k DTT-2200.
izuel (37)|27.10.2015 14:43
ANo to jsi pochopil správně, chci z TV pouštět zvuk přes ty bedny, já jsem trošku natvrdlejší "snad" jen někdy :-)
ale nač potřebuju zvukovku ? no zvuková karta do které dám ty 3ks jacku. (zelený,černý a oranžový (centr+sub) který vedou od beden, respetive subwoofer nahrazuje ten receiver a spojuje to i zesilovač a ven vedou jen ty 3 ks jacku.
Ten odkaz na to onkyo je sice pěkná hračka, že je na 120V bych si sehnal měnič, ale ze zadu tam má vstupy jen cinche a já mám výstup ze
sub jen kabel 3 jacky.
sem z toho daněk :-))))))))))))))))
ps: já když ty jacky frknu do externí zvukovky a zvukovku pomoci USB pak do notebooku tak si s tím můžu hrát jak chci, ale tohle prostě jak zapojit nevím :-( ještě mrknu jestli ta axago zvukovka má optiku, to mi nějak pomůže ?
Hornet F-18 (1328)|27.10.2015 15:22
Tu pozri taky snad najlacnejsi s dopravou zdarma:
http://www.hifimarket.cz/pioneer-vsx329-p5071

myslim, ze to zbytocne komplikujes :-)
a ked ten system "Creative" pouzivas " dlouha leta", tak rataj aj s tym, ze uz nemusi dlho vydrzat.
RoPo (6061)|27.10.2015 15:23
Moje chybka. V předchozím [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] je odkaz na externí USB zvukovku, která má jack výstupy, které potřebuješ. Na 120V nic není, je napájená z USB. Netuším, kde jsi vzal 120V.

Externí zvukovku k TV nepřipojíš. Pořád ji sem nemotej.

Potřebuješ něco jako [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (je v seznamu v přehledu, na který jsem poslal odkaz v dřívějším postu). Adpatér ti pošlou dle země dodání. Čili pro EU pošlou EU adaptér na 230V. Případně jej budeš vyžadovat v objednávce. Koneckonců tento převodník možná najdeš i v českých e-shopech. Pohledej.
Převodník má chinche a ty pak jen propojíš tvoje DTT-2200 kablíkem 2xchinch->jack, který si uděláš nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste], atd...).

Nebo [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a nepotřebuješ kabely chinch->jack.

Příklad zapojení:

izuel (37)|27.10.2015 15:38
[QUOTE=Hornet F-18;517142]Tu pozri taky snad najlacnejsi s dopravou zdarma:
http://www.hifimarket.cz/pioneer-vsx329-p5071

myslim, ze to zbytocne komplikujes :-)
a ked ten system "Creative" pouzivas " dlouha leta", tak rataj aj s tym, ze uz nemusi dlho vydrzat.[/QUOTE]áááá pan je vtipkař :-))
izuel (37)|27.10.2015 15:44
[QUOTE=RoPo;517143]Na 120V nic není, je napájená z USB. Netuším, kde jsi vzal 120V.[/QUOTE] jeden z odkazů směroval na e-b.ay kde byl ten receiver onkyo, moc pěknej, ale byl na 120V, tu zvukovku co si mi poslal, mam skoro stejnou
díky nějak to zkusím

ps: TO VIDEOOOOOOO JE SUPER, řeší a vyřešil přesně muj problém, si tu škatuly koupím, a nemusím snad mít ten receiver.
moc díky, kdo hledá najde, na youtubu je fakt všechno, omlouvám se, že jsem to nenašel sám, nevěděl jsem jak hledat.
RoPo (6061)|27.10.2015 15:47
To co jsem poslal naposledy není zvukovka, ale převodník.