Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Černobílej hlavolam S-video

ikk (1)|29.6.2004 15:27
Mám problém s propojením počítače s videem panasonic přes televizní kartu Pinnacle PCTV Stereo. Spojil jsem video kabelem SCART - S-video a obraz mám pouze černobílý.
Když kabel zapojím místo do PC do televize SONY tak je obraz barevný.
Když propojím starý počítač s výstupem S-video do nového počítače s PCTV kartou je obraz barevný.
Poradí mi někdo??????? :-!!!
Pitomec (10211)|29.6.2004 16:23
Kup si videorekordér S-VHS a budeš to mít barevný.
Tomáš Pácl (21)|1.7.2004 07:22
Není třeba hned kupovat s-video. Příčina je v tom, že video neumí zpracovat s-video signál přes scart vstup (resp. zpracuje jen jasovou složku). Nová videa již mají skoro všechna možnost vstupu s-video signálu přes scart. Pokud koupíte přímo s-video, jak radí Pitomec, zaplatíte sice více, ale získáte kvalitnější signál. Klasické video lze přirovnat cca 200-240 bodům na řádek, s-video až 400 bodů na řádek.
Další možností je koupě grafické karty s výstupem na cinch (kompozitní signál), ovšem opět ztrácíte kvalitu.
Pokud má Vaše SONY televize více scartů a dá se nastavit jeden pro vstup a druhý pro výstup, můžete výstupní SCART propojit s videm. Toto řešení je nejlevnější ale zároveň ztrácíte nejvíce kvality.
Musíte tedy najít ten správný a Vám vyhovující poměr cena/kvalita.
stayman (12393)|1.7.2004 11:04
To co pises sa mi zda najmenej v dvoch pripadoch ako blbost, ale neboj sa, "on" :-I pride :-)-
Klog (2)|1.7.2004 12:30
Kabel scart-cinch a pouzi kompozitny vstup (zlty cinch) na TV-karte. Ak ma video samostatný vystup kompozitneho signalu tak kabel cinch-cinch, ak je vacsia vzdialenost videa od PC tak tieneny.
Inak tiez mi nie je jasne ako mozes mat na TV farebny obraz.. ?!Predpokladam, ze si pouzil nejaku redukciu S-Video-cinch prilozenu k TV karte. Ta ale fungule len v uvedenom smere...opacne nie..!
Tomáš Pácl (21)|1.7.2004 13:28
Co jsem napsal, může být blbost z hlediska kvality, resp. nekvality, získaného signálu. Všechny tři postupy jsou však prakticky uskutečnitelné. Stavěl jsem na následujících faktech, která jsem prakticky ověřil.

1. S-Video signál lze do přístroje (TV, VCR) dostat barevně jen pokud přístroj S-Video pin barevné složky podporuje, jinak získám jen jasovou složku a tudíž černobílý obraz.

2. Jsou přístroje, které mají dva a více SCART konektorů, z nichž jeden se dá nastavit jako vstupní a druhý jako výstupní. Alternativou je přístroj s S-video in a SCART out nebo composite out. Přístroj pak funguje vlastně pouze jako převodník S-video - SCART nebo composite.

Zamlčel jsem možnost úpravy redukce S-video - SCART pro přístroje nepodporující S-video přes SCART (viz
http://www.elektroworld.info/modules.php?name=News&file=article&id=120. Pokud bastlíte, můžete vyzkoušet - toto jsem osobně nezkoušel.

Tomáš Pácl
Klog (2)|1.7.2004 13:56
To Tomas Pacl:
Farebny signal, chce dostat z videa do počitača a nie naopak... cez TV kartu... \/
Tomáš Pácl (21)|1.7.2004 14:46
To Klog (a vlastně i ostatní): jsem blb, velká omluva. Tolikrát už jsem radil s problémem s-video z PC do TV, že jsem ani pořádně nečetl.
StD (8612)|2.7.2004 00:37
Chlapci, neházejte si zbytečně bláto na hlavu předčasně. U mne to funguje naprosto spolehlivě: S-video z VCR --> vstup PCTV --> zpět S-video do VCR z S-video TV-výstupu Radeonu (VCR-vstup na předním panelu). Ovšem naprostou PRAVDU má PITOMEC v tom, že to video je(musí být) Super VHS (S-VHS), byť třeba více než 10 let staré... :BB: A vše je v barvě, aby to bylo k tematu. Servus!
LosG (13)|3.7.2004 23:49
Téměř úspěšně používám dlouhou dobu pseudoredukci z S-Video na kompozitní signál, kde je barvonosný signál připojen k jasovému přes keramický kondenzátor 470pF. Jako druhá varianta je to myslím uvedeno na stránce, na kterou je odkaz výše. Jediný případ, kdy tahle redukce zklamala, byl pokus takhle připojit do TV s kompozitním vstupem notebook IBM s grafikou integrovanou v Intel Chipsetu.