Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Bezradnost - "Upper/Lower field first" bez efektu

thedark (39)|22.1.2006 19:35
tak ted nevím komu věřit:
StD (MainStream - v kodeku) vs vlada(MainStream - zachyt. SW) :-)

Pro mě je spíše horší, že v tom Unlead VideoStudiu nemůžu nikde najít nastavení Main Streamu a dokud ho nenastavim, tak se nehnu z místa. Neví někdo, kdo v tom pracuje, kde to najdu?
Je pravda,že chyba mohla byt v tom že zvuk jsem zachytaval ve 44kHz misto 48 kHz.

vlada
-ty ukazky chces v MJPEGu ze začatku/konce nebo z místa kde jde vidět "útěk" zvuku?

Pokud grabuji pres VideoStudio do MJPEG a pak to kompr. do MPEG-2,tak je ten obraz už OK. Pokud ale grabuji v PVR tak je ten obraz při pohybu vždy zmršený a ještě je zajimavé, že když tam nastavím režim kodování: prograsivní, tak je obraz lepší než u prokládaného :-?
Kamera snad nesnímá progresivně???
Milosbb (889)|22.1.2006 20:57
[quote=vlada]

Milosbb
Evidentně chyba mezi židlí a počítačem :-) Bezztrátový kodek má už z principu úplně stejný obraz jako nekomprimovaný zdroj. Možná zlobily konverze barev RGB -> YUY2 je samozřejmě ztrátová konverze. Dalo by se dokonce možná mluvit o jednoduché ztrátové kompresi.[/quote]

No medzi "židlí a počítačem" mám klávesnicu, no a neviem či tá ovplivní kvalitu videa :-D . No ak si myslel mňa, tak poprvé ja sedím na židli a nie medzi židlí a počítačem a po druhé ja tu s videom nemám žiadne problémy.
Píšem to tu už x-tý krát, že uncompressed je u mňa jednička a môžem sa vykašlat na nejaké zbytočnosti ako Huff alebo MJPEG. Na mojom compe Athlon XP 2000+ sú bezstratové kodeky vo výsledku omnoho horšie ako uncompress. A nebudem to meniť, pokiaľ bude HDD stíhať, to nevravím o tom, že idem konečne kúpiť väčší HDD, no a dúfam, že ten to stíhať bude.
A na záver som zvedavý, ako budú dnešné HDD-ky stíhať bezchybne dodávať dáta pre zápis v Blu-Ray vypalovačke (72 MB/s), ak nestíhajú ukladať cca 32 MB/s nekomprimované video. Aj keď je určite rozdiel zápis vs čítanie.

----------------------
StD (8612)|23.1.2006 07:25
Vlada: Pracoval jsi někdy s Morganem? Asi ne, protože by jsi jinak věděl, že se u něj nastavení provádí pravým klikem přes ikonku v liště... Už jsem ho dávno vyhodil z OS, tak ti to nemohu sejmout z displeje.
thedark (39)|23.1.2006 09:58
tak tady jsou ty ukazky videa...trvají jen pár sekund,tak pozor na promeškání :-)
Ma to cca 7MB.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Asi to vypadá že zkusím reinstal Windows, ikdyž se mi do toho moc nechtělo.
Jak to tak čtu na tomto fóru, tak všichni co zachytávají pomocí PVR přímo do MPEG-2, tak to mají při rychlých pohybech plynulé a já ne!
Už u toho čučím třetí den a jsem z toho :-?

Ještě je zajimavé,že když zachytávám do MJPEG pomocí PVR, tak je fps 25 ale obraz je škaredy, když zachytávám do MJPEG přes VideoStudio, tak je obraz pškný,ale fps jsou mimo 25 a přitom v nastavení programu tam zadám 25fps :-((
vlada (3470)|23.1.2006 17:38
StD
Morgana jsem kdysi na počítači měl, ale letěl hned ven. U žádnýho jinýho kodeku jsem tohle nastavení neviděl. Naopak ATV2000, VirtualVCR, iuVCR, VirtualDub tyhle všechny zachytávací programy mají nastavení hlavního streamu, pokud si pamatuju. Je přece blbost, aby to řídil kodek videa, který vůbec nemá přístup ke zvuku. Podle čeho by se měl řídit? A nastavení framerate je taky věcí kontejneru a ne kodeku. Tohle nemá logiku.

thedark
Pokud nastavíš hlavní stream na zvuk, tak zachytávací program upraví framerate obrazu tak, aby seděl se zvukem. Takže ať nastavíš cokoliv, určí se to nakonec stejně samo. Na ty ukázky kouknu a dam vědět.
thedark (39)|23.1.2006 19:00
existuje nějaky soft, nejlépe freeware, který mi určí zda dané video je zaznamenáno UFF nebo LFF?
Kdyz totiz nagrabuji video v PVR, tak se tam nedá nastavit ta interlace(v programu), ale kodek PIC MJPEG tam má možnost Swap field(což podle mně je ta interlace), tak nevím jestli defaultně je nastavený UFF nebo LFF.

Funguje ten program ReStream aj na MJPEG nebo bere pouze MPEG-2?
vlada (3470)|23.1.2006 23:54
thedark
ReStream je pouze na MPEG-2 (M2V). To políčko SWAP fields zanmená, že místo aby kodek tvrdil o videu, že je TFF, bude tvrdit, že je BFF a obráceně.
No a jak zjistit, jestli je video TFF nebo BFF - to můžeš jedině očima. Žádnej program Ti s timhle neporadí. Na svých stránkách ale mám návod, který to s naprostou jistotou odhalí, koukal si se na ně? Využíješ spolupráci programů VirtualDub a AviSynth, ty dva programy jsou stejně základ pro každýho, kdo chce na počítači s videem něco složitějšího dělat.

Jinak video VS_RBG24.AVI je TFF a je v pohodě. Nechybí tam žádný snímky, všechno je tak, jak má. Druhý video - PVR_no mainstream.avi - je deinterlaced pomocí metody blend, což je asi nejhorší způsob, co znám. Tohle je zcela nepoužitelný.

Jak jsi ta 2 videa pořídil?
thedark (39)|24.1.2006 08:47
vlada
Na tvoje stranky jsem se dival-myslíš to jak tam beží ten bílý "obdelník" v černém poli a jednou jede normálně a podruhé jakoby ujíždí dozadu?

aha sorry ja to tam zapomel napsat...
to VS....pomocí Unlead VideoStudio - zde jsem nastavil i ten TFF, ale nešlo tam nastavit Main Stream: None - nikde to tam není.
tp PVR...pomocí toho PVR, kde jsem zase nastavil Main Stream: None,ale nenastavil jsem tam interlaci(nešla).

Pomocí VS jsem už vychytal ten obraz-aby byl pěkný a nesekal se, ale je to tam nějaké divné se zvukem. Jede nejak mimo(teda v těch chvílích kdy to mohu srovnat) a jeho delka je stejná jako délka videa, takže změna tempa pomocí Audiacity je nerealizovatelná.
pee.tr (1208)|24.1.2006 10:41
Možná kecám, ale jak tak koukám na ta dvě videa, vidím v nich přesně tenhle problém (i když asi vznikl trochu jiným způsobem)
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=3188
akorát už na v té diskusi chybí náhledy.

a nebo tohle, to je taky podle mýho stejný:
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=4199
thedark (39)|24.1.2006 12:56
ja to už vzdávám...poté co jsem reinstal Windows a nainstaloval znovu to videostudio,které jakž takž dělalo dobre video, tak mi to v nastavení obrazu nechce povolit Composite->Pal. Pořád si to tam tlačí Composite->SECAM. A když to změním tak to zase naskočí na SECAM. Tak ted už opravdu nevím, zda se mám dal snažit :-(

Ještě jsem zkusil jednu věc-pomocí programu Power Producent co jsem dostal k palírně jsem něco grabnul-obraz aj zvuk jsou ok, ale jde to uložit jen do mpegu, takže nějaké hlubší upravy nejsou možné :-(((

ach jo...
StD (8612)|24.1.2006 13:06
...snad PowerProducer, ne?
pee.tr (1208)|24.1.2006 13:23
Nenastavuje se tam někde země? Jestli ti tam neskáče SECAM kvůli tomu že si myslí, že je někde jinde :-) Ne fakt, u jedný karty se mi to stalo.
pee.tr (1208)|24.1.2006 13:31
Píšeš, že máš Winfast TV 2000XP Expert, já taky. Co jsem se tu dozvěděl, že tahle karta krom svýho softu jinej moc nechce. Já ani jinej nezkoušel. Tak bych se snažil bejt tebou rozchodit ji napřed v tom orig. softu. Musí to přece jít, nebo jí vyreklamuj. A žádnej DirectBurn bych taky nepoužíval. Na co? Ve WinFast PVR si zadáš 25fps a Main Stream - None. A je to. Ještě se mi nesatlo, aby to pak mělo víc, či míň něž právě 25. Sice co se týče zvuku, tak se mi taky pozdí (i když by neměl), ale to už dorovnáš (Vegas).

Ještě malou poznámku: zjistil jsem, že já osobně mám zvuk občas i kratší než video, co se týče stop třeba po načtení ve Vegasu, ale přesto je opožděnej. Zajímavý.
thedark (39)|24.1.2006 14:45
Std
jo je to nějaky powerproducent

pee.tr
mně to v tom videostudiu fungovalo...pak jsem zformatoval system.disk abych odstranil brzdy a ted mi to nefakčí...při instalaci tam vyberu ČR a PAL,tak nevím co to na mně ten soft zkouší...aj jsem ho 2x odinstaloval na naistaloval znovu.
Do jakeho kodeku jsi to v tom PVR nahraval MJPEG nebo MPEG-2?

Directburn jsem už zamítnul.
pee.tr (1208)|24.1.2006 14:55
v PVR zatím jen do MJPEG.
Ivo Mašek (10205)|24.1.2006 17:29
thedark:
Nejdříve musíš mít funkční kartu. Použij:
drivery: verze 5.13.1.3310
aplikace: verze 3.0.10.20, nebo 3.0.10.10
Jsou skutečně ověřené. Zadat do příslušné kolonky Czech PAL_BD (jsou tam obsaženy PAL_BG a PAL_DK) Pak se ti nebude míchat žádný SECAM.
Co se týče nastavení, mám nějaké ukázky a návod na mýc stránkách.
Až toto budeš mít v cajku, pak se můžeš pustit do úprav v grabování.
thedark (39)|24.1.2006 20:13
Ivo Mašek
drivery i aplikace mam podle vaší rady. Ale ted nevím jak zpětně po instalaci zjistit verzi PVR(abych si to pojistil)?
To nastavení Czech PAL_BD je u příjmu televize-to tam mám. Ale já potřebuji nastavit zachytávání videa k analog.kamery a tam je pouze nastavení PAL(a to tam taky mám).

Má na sebe nějakou vazbu PVR a Unlead VideoStudio?
Není možný tento problém tím, že předtím jsem měl Win XP SP2 a ted mám jen SP1?
Ivo Mašek (10205)|24.1.2006 20:33
Přímá vazba mezi PVR a Ulead není. Pokud máš nagrabováno na HDD, můžeš použít jakýkoli program pro úpravu. Nemusí být výlučně Ulead.
ServisPack nemá žádný vliv na funkci tv karty.
Z kamery jsem nestahoval - nemohu v tomto případě sloužit.
thedark (39)|24.1.2006 21:01
tak panove,
už jsem na dobre stopě. Už se mi povedlo udělat pěkné video(obraz). Udělal jsem to takto:
-zachytávání pomocí PVR(PIC MJPEG, Master Stream=none, Use frame rate =25, Mono zvuk 48kHz)
-na zpracování pak ono VideoStudio(UFF->MPEG2->DVD) a jede to tak jak jsem chtěl :-)

Takze chyba bylo v tom,že jsem si myslel že ono to VideoStudio je všemocné. A na to snímání je opravdu asi lepší PVR.

Ted uvidím jak bude vycházet zvuk a kdyžtak ho podle stránek Vladana opravím a bude to OK :-D

Takže chyba byla opět mezi židlí a klávesnicí :-)
vlada (3470)|24.1.2006 23:01
thedark
A proč se pořád pokoušíš používat tyhle programy a nezkusíš třeba ATV2000, iuVCR, FlyDS, VirtualVCR nebo VirtualDub? To jsou programy, které se na nahrávání videa specializují a jde jim to.

Ohledně tý video normy, tipnul bych si na špatný nastavení v ovladači k TV kartě.

Na nastavení main stream se vykašli, to se dá kdykoliv předělat zpětně, neřeš to. Mimochodem, řekl bych, že to první video je zřejmě taky nastavený na žádný hlavní stream.

Ta ukázka s obdélníkem, to je článek o Mika, já myslel [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], kapitola Pořadí půlsnímků.
pee.tr (1208)|25.1.2006 08:55
vlada
Nevím jak ty ostatní tebou jmenovaný programy, ale dle mých zkušeností FlyDS s touhle kartou bohužel neumí. Ale pokud máš odskoušeno, rád bych se dozvěděl Tvé výsledky. Taky bych chtěl vyzkoušet jinej program, ale co mi zdělil Ivo, tak tahle karta umí pouze orig. soft WinFast PVR
Ivo Mašek (10205)|25.1.2006 09:04
Karta TV2000XP-Expert umí pracovat pouze s originálem od Leadtek: PVR. Protože čip je čistokrevný Conexant. Není to BTxxx.
Pokud je přes PVR nagrabováno na HDD, tak potom už závislost na PVR není. Takže další zpracování snímku možno přes Ulead, Pinnacle, Adobe, Vegas, Honnestech, apod.
thedark (39)|26.1.2006 19:54
ještě bych se chtěl zeptat:
Nahrávám video do MJPEG tím stylem, že na začátku a na konci videa je kousek modré obrazovky-kdy už něběží video(pak to odstřihnu). Jak je ale možné že i v tomto místě,kde je modrá obrazovka je slyšet nějaký zvuk? Nemůže toto způsobovat desynchronizaci audio/video?
vlada (3470)|26.1.2006 23:25
Ivo Mašek, pee.tr
Snad to má klasický WDM ovladače a dá se na tu kartu napíchnout přes DirectShow. To umí skoro všechny karty. Dokonce mam takovej dojem, že jsem zrovna tuhle kartu používal spolu s ATV2000. Je to ta s chipem Connexant CX*, ne?

thedark
Jak tam tu modrou obrazovku dostaneš?
Ivo Mašek (10205)|27.1.2006 06:35
S ATV2000 a příslušným kontejnerem pro PVR2000 lze použít tv kartu Leadtek PVR2000. S určitými úpravami v registrech ještě kartu DV2000 (popis pro úpravu DV2000 je někde v návodech)
Karta TV2000XP-Expert ti nemohla s ATV2000 bezproblémově chodit.
vlada (3470)|27.1.2006 08:34
Ivo Mašek
Možná to byla jiná, ale myslím, že jsem jmenovala 2000XP a že to byl Leadtek. Ale je to už asi 2 roky, tak si nejsem úplně jistej.

No každopádně pokud ta karta neumí DirectShow, tak to je pěknej šmejd.
Ivo Mašek (10205)|27.1.2006 10:21
Tak to byl model Deluxe.
Ten Expert šmejd není. Řada lidí ti to potvrdí a s tím modelem je spokojena. Já tu kartu měl také. :-)
thedark (39)|27.1.2006 20:08
tak to vypada, že ty modre obrazovky se zvukem na začátku nemají vliv na video...konečně se mi povedla předělat ta souhlasná délka audia s videem a vypada to,že to sedí...

vlada
když jsem demuxoval stopu audia ve VirtualDubu pomocí tlačítka Demux,tak mi to pak nešlo v Audacity načíst. tak v pulce se to zaseklo.Šlo to jedinně,když jsem to extrahoval přímo jako wav. Snad to moc nevadí?

A jeden takový dotaz, když to video udělam na DVD jako interlaced, tak jak se to bude chovat na LCD a plasma televizích?
vlada (3470)|27.1.2006 20:27
thedark
Když ten zvuk upravuješ, tak se musí stejně dekódovat, takže do WAVu to je OK.

Na plasmách a LCD vypadá prokládaný video blbě, je mnohem lepší udělat deinterlace. Obzvlášť viditelný to je třeba u běžícich titulků, to je na plochych TV opravdu hnus.
thedark (39)|27.1.2006 20:45
no nejlepší asi bude, když to video udělám deinterlaced-na domácí videa podle mě stačí aj 25 fps. Potom to bude fungovat všude správně,že?
thedark (39)|29.1.2006 19:24
tak jsem zkusil provest tu deinterlaci pomocí Smart deinterlace ve VirtualDubModu, ale při těch rychlých pohybech se to zdá nějaké sekané(na monitoru). Je to normální?
Nemůže to být způsobené tím,že v tom VdubModu jsem tam dal full procesing a kompresi MJPEG-takže ten stream je už dvakrát komprimován do MJPEGu?
vlada (3470)|30.1.2006 19:02
thedark
To ne, tím to není. Ale z 50 půlsnímků děláš pouze 25, takže je logické, že plynulost se částečně zhorší. Filmy jsou ale dělané pouze 24 fps, jenže tam je obraz v pohybu mírně máznutý, takže to vypadá líp. Ideální je udělat deinterlace do 50 fps, ale potom to přehraje jenom počítač.
thedark (39)|30.1.2006 22:15
ja to potřebuji uděla tak aby to jelo všede s 25 fps (DVD+TV,DVD+ LCD, i PC) :-(

Pokud provedu deinterlaci,tak při převodu na DVD-Video musím nastavit snímky na UFF nebo frame-based?
vlada (3470)|31.1.2006 00:01
[quote=thedark]Pokud provedu deinterlaci,tak při převodu na DVD-Video musím nastavit snímky na UFF nebo frame-based?[/quote]
Frame-based