Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Střih v ProjectX a Mpeg2Schnitt

JohnStupid (23)|2.3.2006 22:43
Neporadil by někdo s naprosto triviálním problémem?Nepovažuju se za úplného nováčka v převodu do DivXu, ale s pořízením DBV-T a s používáním nových prg. jsem narazil na naprosto hloupý problém - neumím střihnout. Resp. V ProjectX ano (zas si ale v nenovější verzi nenastavím výstupní adresář - je to vůbec možný? 9-) ), ale opravte mne pokud se mýlím - Mpeg2Schnitt umí přesnější střih. Takže příklad v praxi - včerejší nahrávka z Novy Bojiště Země, demux a střih v ProjectX,přesto po druhé reklamě zůstalo pár nechtěných snímků.Takže jsem je chtěl vystřihnout v druhém zmíněném programu, označil jsem začátek střihu /In/, konec /Out/ a co teď? Když dám New, ukáže se mi nahoře v Cut listu ta vybraná část, ovšem po snaze o Cut ji to chce uložit, což já ovšem samozřejmně nechci, já ji chci odstranit a uložit hlavní část bez té vystřižené! Znalci si teď pravděpodobně ťukají na čelo, ale asi jsem opravdu takový blb, že jsem si s tím prostě neporadil... Pokud by se našla dobrá duše s radou, byl bych velmi vděčen! :-E
AlBi_tvf (67)|3.3.2006 08:27
Ahoj,
Project X - výstupní adresář: Taky jsem s tím dlouho laboroval a pak jsem přišel na to, že ve výstupním adresáři je třeba označit nějaký soubor. Pak už to funguje :-)

Stříhání v Mpeg2Schnitt: Postupuji takto (vystříhání reklam):
1. označím si první část filmu IN - začátek OUT poslední snímek před reklamou. Potom stisknu to tlačítko s "nůžkama" (nejsem doma, takže si přesně nevzpomenu jak se jmenuje). Tímto přidáš sekvenci do Cut listu.
2. pokračuji dále IN - první snímek po konci reklamy OUT - první snímek před začátkem další reklamy a pak "nůžky". Tento postup aplikuji až do konce filmu.
3. nymí je třeba střih vyhladit, aby mezi sekvencemi nebyly skoky.
- klikni na první položku v cut listu
- máčni na tlačítko "Preview" přehraje se konec první sekvence a začátek druhé. Podle toho, jaký je tam skok je třeba nastavit znova parametr OUT (pokud upravuješ první) nebo IN (v případě druhé).

- potom "nůžky". Nyní se v cut listu vytvoří nový záznam, s tím, že starý je vysvícen. Máčkni pravé tlačítko a zvol "Delete selectet cut point (nebo tak nějak)". Tento postup opakuj tak dlouho až se ti bude zdát přechod plynulý.

Tip: stiskem tlačítka za IN nebo OUT (obsahuje číselný údaj) skočíš na příslušnou pozici. Dále se můžeš ve filmu pohybovat pomocí tří druhů šipek (vpřed / vzad). Každý druh "skáče" v jiném kroku. Ty úplně dole po jednom snímku.

Podotýkám, že může existovat spousta jiných a efektivnějších postupů, ale pro pochopení práce s touto střižnou by to mělo stačit.
StD (8612)|3.3.2006 19:10
Udělej to ve Womblu a máš po starostech... Střihni na I-Framu, nasázet do Timeline, prohlídnout si to v náhledu, jak to vypadá, eventuelně doladit přechody a Export. 8-) 2hodinový film s 5 reklamními bloky je záležitost 10 minut.
JohnStupid (23)|3.3.2006 22:01
Uff, AlBimu díky za vyčerpávající návod, nejdřív jsem sice chvíli neúspěšně bojoval a marně hledal nůžky a pak teprve z hrůzou zjistil, že je od půlky února k dispozici nová verze Mpeg2Schnittu, s tou to následně již byla hračka. Jsem to ale hlupák! :((