Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Čím zaznamenávat video HDV do PC ?

TrueFriend (66)|12.4.2005 10:41
Ahoj, nezná někdo nějakou aplikaci pro PC, která dokáže nahrávat HDV video do PC?Samozřejmě s podporou výběru kompresního formátu :-)
clee (6592)|12.4.2005 10:48
tak HDV je v mpeg2, umi to kazda strizna s HD podporou, tzn. avid xpress pro HD, edius atd....
stayman (12393)|12.4.2005 13:10
S podporou "prevodu" to asi nejde, to mozes kludne pouzit MainConceptEncoder a jeho Capture a tam si vybrat rekompresiu, ale naberat HD zaznam (aj print-to-tape) mozes s ConnectHD od CineForm

http://www.cineform.com/products/ConnectHD.htm
martastain (3)|12.4.2005 13:19
avid xpress pro HD zatim HDV neumi
stayman (12393)|12.4.2005 13:27
:-?
clee (6592)|12.4.2005 13:30
Better HD. Native DVCPRO HD and HDV* editing means no time- and disk- consuming transcoding before you can begin working. Just plug in and go. Support for revolutionary Avid DNxHD encoded media ensures that graphics, titles, and composites stay razor-sharp, and lets you share projects with other Avid HD systems.


*HDV editing planned for a future release, provided as a free update to all Avid Xpress Pro HD v5.0 customers.
pavelpt (2713)|12.4.2005 13:31
Nejsem si jistý co je to HDV a už vůbec nerozumím otázce o podpoře komprimace.

Běžně šachuji na PC s MPEG2 1920x1080 MP@HL, pomocí MPEGVideoWizzard2003.Nevím jestli je to HDV :-)
stayman (12393)|12.4.2005 15:40
Je :-)
TrueFriend (66)|14.4.2005 16:25
Nojo, ale ta aplikace neumí NAHRÁVAT-ZAZNAMENÁVAT do toho formátu..umí jen ukládat...a já bych potřeboval jeslit by nebyla nějaká aplikace, která by dokázala i Nahrávat, tj: provádět capture.například z externího zařízení :-) prosim prosim :-)
clee (6592)|14.4.2005 16:55
to chces z PAL TV nahravat do HDV? neni to trochu pleteni bice z *owna? kvalitu tim nevylepsis, spis naopak a zabere ti to nekolikanasobek mista, navic zarizeni na prevod neceho na HDV je asi nad ramec moznosti beznyho uzivatele
stayman (12393)|14.4.2005 17:02
Tak ako vravi Clee, alebo skus si nieco pozriet tu:

http://www.blackmagic-design.com/index.htm

:-D
clee (6592)|14.4.2005 17:23
jj HDV jedine z HD kamery nebo sken z celuloidu, jinak je to nesmysl
TrueFriend (66)|14.4.2005 19:58
Proč by to měl být nesmysl?
HDV je formát, nikoliv něco "extra".
Sice je to novinka, ale pokud budeme brát HDV v číslech, tak není nijak zatěžující, VYJMA PŘEHRÁVÁNÍ !
Co se týká nahrávání, tak není v ničem problém...jedině v harddisku, který by nepobral takové množství dat, ale pokud budeme v reálném čase video převádět např.do DivX, tak ho to zatíží stejně, jako by se nahrávalo reálně video o rozměrech 320x240.
Sice se to zdá jako nesmysl, ale je to tak :)

-Pokud budeme mluvit o videu na PC:
Nezapomínejme, že formáty vyšší, než 640x480 zpracovává zejmena interlace, u formátů nižších jde video přímo v plném "bezinterlačním" režimu.A tak musí každý jednotlivý bod zpracovávat.
(-O videu v TV stanicích nemluvme, je to úplně něco jiného.)

Co se týká HDV na PC:
Interlace už není použita a zdálo by se, že tedy bude systém zatížen jako by se zpracovávalo deinterlované video v určených formátech, ale není tomu tak.
HDV je zejména nové v tom, že pomocí kvalitní reprodukce obrazu umožňuje i jeho zpracování.

HDV je matematicky propočítaný formát, který jen o něco málo zatěžuje procesor při použití komprese kodekami.

Pokud mi někdo nevěří, tak zkuste v programu, který podporuje HDV (např:Vegas) a uložit v něm soubor, který bude komprimovaný.
A to samé udělejte se souborem, který budem mít rozlišení např.640x480 se stejným nastavením komprese....a hle, HDV se uloží rychleji.

Pokud někomu ještě není jasné jak HDV funguje na PC a nechápe podstatu, tak ta je tom, že HDV je nový formát pro nové systémy.
Ti, co řeší ještě stále problémy s MPG, AVI, atd v nízkém rozlišení, HDV vyřeší v rozlišení vysokém.

Mimochodem, už někdo viděl AVI, MPG, atd podporovat 3DNow, MMX, a jiné standarty při zpracovávání?
Pokud vím, tak tyto typy souborů jsou těmi nejstaršními hned po ASF :-)
HDV využívá všechny dostupné (hardwarové) vlastnosti PC, a není závislý jen na tom, co umožňují kompresní kodeky.

Jinak s tou velikostí souboru, je to dosti mimo...není tomu tak, že by soubor v HDV zabíral enormě místa.
pokud máte aplikaci, která ukládá videosoubor v HDV formátu, tak uložte hodinové video s kompresním kodekem (např.DivX).
Poté zkuste uložit to samé video se stejným nastavením kodeku jen v obyčejném formátu o velikosti 640x480, nebo větší...a čeho je výsledek???
To video 640x480 je o dost větší, než HDV soubor.

A už někdo ví, proč přehrávání HDV zatěžuje systém a procesor?
A už někdo ví, proč přehrávání obyčejného video souboru zatěžuje jen systém, ale ne procesor? (pokud v obou případech nebude koprimováno video).

Jinak ten program MPEGVideoWizzard2003, jak zde byl doporučen nepoužívejte pro ukládání HDV videa, protože ve skutečnosti ten soubor neukládá do HDV formátu, ale jen do rozlišení, které velikostí odpovídá HDV videu.
Nezapomínejme, že HDV je formát (způsob zpracování) videa, nikoliv jen podle vlastností obyčejné video.
Pokud tímto programem budeme chtít uložit video odpovídající HDV formátu, bude to jen obyčejné video o vysokém rozlišení.
bude enormě veliké, bude enormě zatěžovat systém při přehrávání, protože přehrávání bude prováděno jako by ot bylo běžné video a tak ho i bude zpracovávat, nikoliv jako HDV.
clee (6592)|14.4.2005 20:07
jakejch 640x480? pal je 720x576 prokladani tam nemas az kdyz je vertikalni rozmer rovnej nebo mensi nez 288, jinak tam porad budou casti druhyho fieldu, jinak hdv 1080 je jen interlaced (1080i) i kdyz se v nem da enkodovat progresivni video, je to stejny jen tam neni temporalni posun fieldu
stayman (12393)|14.4.2005 20:42
V prvom rade si nemyl HDV = HighDefinitionVideo => pouze video s vyssim rozlisenim a samotnu kompresiu => kodek, v ktorom je to video komprimovane, pretoze tych je viac (HD-WMV, HD-DV(jak DVCAM odnoz, tak DVCPro atd.), HD-MPEG2...) a az tak mozes hovorit o nejakej HW podpore u PC (a aj inde) :-D
TrueFriend (66)|14.4.2005 20:48
jo :-) to je přesně ono :-D
Akorát PAL je je jen norma zobrazení+norma přehrávání...
NTSC je druhej
A oba vznikly analogovými součty pro práci v základních měřítkách 4:3 a 16:9.
a HDV je třetí :-) pracující ve všech měřítkách.
Ale PAL a NTSC využívá analogové struktury...kdežto HDV je přímo ušitej na míru čipům a digitálním technologiím...HDV se analogově zpracovává nákladněji, než digitálně.Proto jsou analogové pásy na HDV jen v profi kamerách.

PAL je v PC v původně analogové formě, tudíž PC je zaměstnán přednesu analogové formy v digitální podobě pro systém.
Ale "HDV" je čipová technologie a zpracovává video pouze čipy.

Pokud mám vysvětlit jak je formát HDV uvnitř konstruován, tak tady je jednoduchý příklad:
-Představ si, že obyčejnou kamerou (v jakémkoli formátu) natočíš 3D prostor a pak ho uložíš do počítače jako výsledný AVI, MPG, atd...soubor.
-Představ si, že programem na renderování 3D prostoru uděláš na chlup úplně stejný 3Dprostor, jaký jsi natočil kamerou...a uložíš ho do AVI,MPG, atd...

Rozdíl je ve zpracování, jinak výsledný efekt je stejný, ale který z nich je nákladnější, kvalitnější, lepší?
Nedá se říci ani o jednom způsobu že je lepší, protože každý má něco do sebe...ale u HDV nejou rozdíly...zpracování je lepší při stejných podmínkách, jako u dřívějších. I když výsledný efekt je mnohem lepší a jasnější...proto byl HDV konstruován...
kdyby stačil jen PAL o rozměrech 1080x---, tak by v něm už všichni pracovali, ne ? :-)-

pro clee:
ten formát 640x480 byl uveden jako počáteční hranice rozlišení, kde je nutná interlace videa, aby mohlo PC zpracovat obraz při nahrávání.
Jinak prokládání máš všude (mimo TV stanic) pokud mluvíme o použití v PC.
Prokládání máš i u videokamery, pokud není analogová 9-) , akorát vnitřní kodek kamery DV převede na neprokládané video.
U PC je prokládání standartně 1:2 u digitálních videokamer DV asitak do 50ti tisíc kč dokonce 1:4...ale interní kodek DV dělá své.
a u HDV tomu není jinak, akorát prokládání je tak malé, že není viditelné a obraz je při vyšších snímcích/sec čistčí...jinak oproti formátu 640x480 a výše není rozdíl v používání kompresních kokeků---ty zatěžuje jen kompresní algoritmus, nikoliv velikost videa.
A formát HDV to ještě ulečuje, než ztěžuje...sám jsem si to vyzkoušel a práce s videem, v HDV není nijak na PC náročná, asitak stejně jako obyč.video 720x576, akorát dnešní architektury procesorů nejsou stavěny na přehrávání takového formátu pomocí kompresních kokeků, ale pouze na zpracovávání dat tohoto formátu kompresními kodeky. :-!!!
stayman (12393)|14.4.2005 20:53
Ty si ňákej filozof ci co :-D

Inak to ponimas uplne sptane, je to takto:

PAL nestacil a vznikol uplne novy, ciste digitalny (to je preto, ze sme uz v takom vedeckofantastickom rozvoji :-D ) TV format menom HDTV a ked sa chces vyjadrit "digitalne" o analogovej TVnorme PAL, tak pouzi slovicko SDV= StandardDefinitionVideo (720x576) a budem ti rozumiet :-E
TrueFriend (66)|14.4.2005 21:06
Pro StayMan by €RikŁ€:
HDV = HighDefinitionVideo
Copak jsi neměl matiku na vejšce.. a pokud vím, tak se bere i na střední tzv:"Definiční obor hodnot"..no a z toho si odvoď počet GHz procesoru x rozlišení + zpomalení použitým kodekem.
A budeš hned v obraze, že co se týká technologie DV, nebo jakékoli jiné před formátem HDV, tak všechyn pracují v analogovém režimu v digitální formě, ale HDV pracuje v digitálním režimu bez asistence analogových zařízení.Proto formát HDV, pokud by se jednalo o televizním vysílání, tak by stačilo DV s použitím vyššího rozlišení, ale to by nestačilo, protože stávající systémy by takovou zbytečnou neúsporu místa a zbytečný výkon neustály.A takové technologie jako DV a jiné jsou již na maximu svých možností...proto vzniklo HDV.
Pokud by HDV mělo vzniknout z forem DV, tak by HDV podporovalo i DV formáty, ale to jak víme zásadně nepodporuje.
Stjně tak, jako dnes DVD pracuje i s CD disky...je tam stejný princip, tak to jde.
Ale u HDV není stejný princip ve zpracovávání,takže proto funguje :-)
Jinak HD-WMV, HD-DV,atd, tak jsou jen přepracované kodeky pro zpracovávání vyššího rozlišovacího pásma videa.
Ale HDV není žádný interní kodek, protože používá stejný, jako např:HD-WMV nebo HD-DV, ale je rozdílný technologií.
Není to o tom, jeslti ten systém pobere víc místa, nebo tak, ale je to o tom, jak dokáže to video zpracovat v rozlišení, ve kterém by jiné formy technologií selhaly...proto je momentálně na špici.

Zkus si z HDV zpracovat video o rozlišení pod 720x576...prostě ti to neumožní, protože by se muselo to video "dedigitalizovat" z "čipové sady" početních definičních oborů do oborů analogové trigonometrie, jakou například zobrazuje kodek XviD při grabování videa v grafu a totéž dělají všechyn kodeky a formáty, jen ne HDV-ten jede čistě v definiční sadě svého rozlišení, a těch sad je zatím celkem pět...480p, 720p, 750p, 1080i, 1150i
Kde písmenka označují zda jsou definice počítány pomocí puslních jednotek pro kodek, nebo v impulsních jednotkách pro kodek+kameru.
Většinou se "impulsně" nahrává a vysílá v TV, a do puslní formy se pak přeracovává. :-!!!
pavelpt (2713)|14.4.2005 21:16
Článek sice obsažný, ale...

Já mám jediný zdroj HDV a to je sporadické vysílání ze satelitů.Neexistuje problém s nahráváním se zvukem MP2.Se zvukem AC3 (3/2+1) to ještě neumím jinak než přes transport stream, ale zatím jsem to zkoušel jenom asi 2x, takže to nemám vychytané.

Tak toto je jedna část dotazu.O komprimaci nemůže být řeč, formát je daný normou, je to MPEG2, MP@HL a hotovo.
Jsou ještě jiné způsoby komprimace jako MPG4, Wmv atp., ale kromě nějakých dem jsem se s tím ještě nesetkal.
Není-li zdroj v tomto formátu, je naprosto neúčelné stream do něj převádět, protože ty informace tam nejsou, takže.....

Nechci to celé rozebírat, protože vlastně nevím co se myslí HDV, ale v příspěvku jsou evidentní polopravdy.

[
stayman (12393)|14.4.2005 21:28
TrueFriend
Ty si snad robis srandu nie? :-? Ja ti chlape vobec nerozumiem !!!
clee (6592)|14.4.2005 21:31
co to placas? video at je analogovy nebo digitalni je prokladany vzdycky, pokud kamera nema moznost progresivniho snimani, jinak najdi mi nakou specifikaci toho tvyho formatu 640x480, nejak o tom na netu nemuzu nic najit 9-) jinak s tim tvym pulzni a impulzni, wtf? p je progressive, i je interlaced
clee (6592)|14.4.2005 21:45
jinak, tady mas specifikaci HDV

http://www.geocities.com/mammacow3/HDVSpec.htm


HDV FAQ

http://www.expandore.com/product/Sony/Proav/model/HDV/QNA.htm


kde je tam pls neco o 750p a 1150i a neco o tech impulznich vecech, asi uz sem slepej :-D
pavelpt (2713)|14.4.2005 21:49
Clee musím ti poděkovat, už jsem si myslel, že jsem blb.
clee (6592)|14.4.2005 21:53
nz :-) jinak bych to neoznacil za polopravdy, ale skoroblaboly :-E
stayman (12393)|14.4.2005 22:03
On si urcite robil z nas srandu :-E

http://www.hdv-info.org/
clee (6592)|14.4.2005 22:06
[quote]PAL je v PC v původně analogové formě, tudíž PC je zaměstnán přednesu analogové formy v digitální podobě pro systém.
Ale "HDV" je čipová technologie a zpracovává video pouze čipy. [/quote]

:-E :-E :-E :-E :-E :-E :-E :-E :-E :-E :-E :-E tohohle sem si vubec nevsim, to je hustarna maximalni :-E :-E :-E :-E :-E :-E :-E signal se z vhs pasky prekopirovava na disk 1:1 khua to je vynalez, rollingonthefloorlaughingmyassoff :-E
TrueFriend (66)|14.4.2005 22:53
clee:
když to srovnáš jako dva rozdíly, tak je to v pohodě \/ :-)
TrueFriend (66)|14.4.2005 23:11
no nic, zná tedy nějakou aplikaci, která by umožnila nahrávání HDV do PC....použitelné např.:při nahrávání TV ze satelitu, která vysílá již v HDV. :-I :-?
clee (6592)|14.4.2005 23:22
omg pochop ze se nic nenahrava, ale jednoduse se uklada mpeg2 stream, hdtv zatim v nicem jinym nevysila, navod jak sledovat a nahravat hdtv pres skystar2 najdes na parabola.cz
clee (6592)|14.4.2005 23:27
tady to mas primo

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
pavelpt (2713)|15.4.2005 01:36
To Clee

Sice máš pravdu, ale hodil jsi sem link na neuvěřitelný článek, to musel někdo napsat za honorář, jinak to není ani možný. :-D

[quote]
Po inštalácii Windows MediaPlayer 9 alebo DirectX 9 sa môže zmeniť nastavenie karty SkyStar 2, čo vyžaduje novú inštaláciu karty. Ďalšie typické problémy a rady na ich odstránenie sú uvedené v manuáloch SkyStar 2 a DVBViewer.
[/quote]

[quote]

Okrem toho je však potrebné na počítač nainštalovať aj softvér WinDVD (min. 5.0) od spoločnosti Intervideo a plnú verziu programu DVBViewer Full version
[/quote]

Takových perel je tam celá stránka.
clee (6592)|15.4.2005 01:46
hehe aha, ja to ani necet, jen sem nenasel jinej navod, ale na foru skystar.info nekdo myslim byl jeste nejakej fundovanejsi
TrueFriend (66)|15.4.2005 10:21
Snad se někdo poučí+naučí :-D
h**p://forum.grafika.cz/read.php?98,779322,779322
stayman (12393)|15.4.2005 11:01
A? Nepodstatna diskusia chlapov v krcme :-D A ani nechapem, co si to vyhviezdickoval :-?
clee (6592)|15.4.2005 11:56
hehe jedinej kdo se tu musi neco ucit ses ty OpravdovyPriteli (nezni to teple? :-) ) moh bys mi pls poslat navod jak se zachytava analogovy video do PC v analogovy podobe? docela me to zajima, a ty impulzy jsi mi taky jeste neobjasnil :-D
TrueFriend (66)|21.4.2005 19:24
No, jak ti objasnit pojjem "Analogové video v PC v analogové podobě"....mno, tak první by ti to mohl objasnit článek na https://www.tvfreak.cz/digitalni-video-v-zurnalisticke-praxi/1339
v části "Revoluce nebo evoluce".
A dále například "máš TV kartu?A koukáš se zkrze ni na TV?"...jeslti ano, tak to je přesně to, co vidíš :-) :-)-
A co vidíš?
Přeci "Analogové video (v češtině ;pohyblivý obraz;) v PC v analogové podobě."
Toť je celý :-)

A "impulsy" jsou myšleny fyzykálně....jinak se tomu říká odborně "kmitočet", nebo pro laické použití "obnovovací frekfence".
Příště budu používat neodborné (nefyzikální názvy) :-D

Pokud by někdo myslel, že výraz "obnovovací frekfence" je odborným výrazem, tak ať směle nahlédne do jakékoliv publikace pro fyzikální odvětví ve školství, ve které je popisován monitor, či LCD a jiné zobrazovací jednotky či zařízení.
A poté, co možná "nalezne" tento výraz, tak ať teprve napíše, že je toto odborný výraz "obnovovací frekfence" :-)
Pokud bych měl pátrat, tak tento pojem vznikl místo určování "frekfenční smyčka kmitočtu CRT, LCD, atd..." nebo "Počtu impulsních jednotek vysílajících se do triskového modulu filtru tří barev (RGB, CMYK, aj.) vznikající pulsníím dopadem těchto barev na naštěrbinovou, nebo síťovou schámatu podle druhu a typu zobrazovacího zařízení, či jednotky" :)
clee (6592)|21.4.2005 19:32
mno at ctu jak ctu, nic o tom jak analogove uchovat video v PC nevidim, kdyz koukam na tv skrze tv kartu, sleduju zdigitalizovanej obraz poslanej z a/d prevodniku tv karty do graficky karty PC, nic vic nic min, a jinak nevim jakou ma souvislost frekvence vysilani s rozlisenim (1080i, 720p) a podobne, tzn. zase placas nesmysly
TrueFriend (66)|21.4.2005 19:36
Mimochodem, ještě k tomu analogovému....
v tom článku se popisuje, že analogové video se jen zpracovává digitální formou, ale nikdy není "zdigitalizováno" :)
Ani to nejde...příklad:
když vyfotíš fyzický šroubovák, a pak si ho zobrazíš na monitoru, tak to není zigitalizované, protože pořád vidíš tu danou věc jako fyzickou, avšak pouze ve 2D formě.
A s videem to není nijak jiné...stále vidíš analogové video, jen zpracované digitálním zařízením zase pro zobrazení v analogovém tvaru.
Analog neznamená, že to je to, co připojíš kabelem a pak třeba nahraješ na VHS pásku...ale Analog je způsob zaznamenání a poté způsob přehrání videa.
Pokud nahraješ video přímo kamerou na DVD, tak to bude video v gigitální podobě, ale pokud na VHS, Hi8, pásku, tak je analogové...i když se pak vypálí na DVD po převedení pro přehrání v PC...
POkud z DVD nahraješ video na VHS pásku, stane se z něj analogové....
Pokud nahraješ z VHS kazety video na DVD disk, bude stále analogové.
Jde o způsob jakým se video zpracuje a ne jestli leze po čipech, nebo po kabelech :)
Jeslti to stále nechápeš, tak tady je příklad:
Máš zvukovou stopu v MONO...tak z ní STEREO neuděláš (když nebudu nějakou emulací to stereo vytvářet).
Ale ze sterea MONO uděláš...

Prostě jde o to, jakou technologií a jak video zpracuješ.
Novější přebíjí starší.A ze staršího nové neuděláš.

Jeslti stále nevěříš, tak když se podíváš na přístroj měřící Analogové a Digitální amplitudy, tak analogová má zakulacený tvar, ale digitální má ostrou hranu.
A jak víme, tak "hrany se dají zaoblit", ale ze zaoblených amplitud ostře hranaté neuděláš :)
Snad to je vyčerpávající :)

Jinak Analogová i Digitální forma může jít po kabelech oboje :)
Klidně přes S-Video, nebo cokoliv jiného, třeba i přes optický kabel :-D :-)
TrueFriend (66)|21.4.2005 19:46
Kdepak nesmysly...
Frekfence je dost zásadní při digitálním zpracovávání HDV obrazu.
Ať už třeba v tom, že "čím méně Fps, tím méně zatěžuje hardware zpracovávání/nahrávání".
Nebo už třeba v tom, když HDV film budeš vysílat v kině, při 24fps.

Nesmíš zapomenout na to, že pokud máš HDV film, například 24fps a chceš ho pustit na monitoru o frekfenci 100Hz, tak máš jistý problém :)
Buď uvidíš jen každý 4.snímek, nebo Ti bude obraz video blikat, pokud nebude vystihovat frekfenci monitoru.
Takže Kodek musí toho propočítat :) aby se "frame per sec." nehádalo se "screen per sec."...
No a teď to hlavní...pokud máš video o vysokém rozlišení, stejně tak jako monitor o vysokém rozlišení, tak se ti při přehrávání vide na monitoru stane doslova stroboskop :)
Vím že jsi to ještě asi nezkoušel, ale zkus si přehrát video o rozlišení vyšším, než je rozlišení monitoru :)
Například 1080i video o 24fps si přehraj na monitoru, který má maximální rozlišení 800x600bodů při 90Hz...a můžeš spustit diskotéku :-D :-)
clee (6592)|21.4.2005 19:54
[quote]Pokud nahraješ video přímo kamerou na DVD, tak to bude video v gigitální podobě, ale pokud na VHS, Hi8, pásku, tak je analogové...i když se pak vypálí na DVD po převedení pro přehrání v PC...
POkud z DVD nahraješ video na VHS pásku, stane se z něj analogové....
Pokud nahraješ z VHS kazety video na DVD disk, bude stále analogové.
Jde o způsob jakým se video zpracuje a ne jestli leze po čipech, nebo po kabelech :)
[/quote]

nesmysl, video ma analogovej puvod, ale je zdigitalizovany, kdyz ti pustim dvd se zaznamem z dv kamery a zaznamem z analogovyho betacamu SP (kvalitne zdigitalizovanym), garantuju ti ze nepoznas rozdil

edit: kdyz prozenu analog video A/D prevodnikem s DV enkoderem (napr advc od canopusu) leze z nej to stejny co z DV kamery, PC nepozna kde ma takovy video puvod, vyvojove posledni medium na kterym bylo video v analogovy podobe (tzn ne slozeny z bitu, jako treba na dvd nebo cd) byl laserdisk

[quote]Buď uvidíš jen každý 4.snímek, nebo Ti bude obraz video blikat, pokud nebude vystihovat frekfenci monitoru. [/quote]

nic mi blikat nebude, at nastavim frekvenci monitoru na 70, 75, 80 nebo 100Hz video vypada porad stejne, jinak 1080 video sem samozrejme zkousel, jak na 1024x768 tak 1280x1024 rozliseni, zadny blikani nebo podobny nesmysly se nedostavily, nevim proc by neco melo blikat omg 9-) ses evidentne teoretik
pavelpt (2713)|21.4.2005 21:12
to Clee

Zbytečně plýtváš energií i intelektem, buď je vožralej nebo si z tebe dělá prdel.

[quote]
Například 1080i video o 24fps si přehraj na monitoru, který má maximální rozlišení 800x600bodů při 90Hz...a můžeš spustit diskotéku
[/quote]

Proboha jak si myslíš, že nás několik tisíc sleduje Euro 1080 na PC ?
Neznám člověka co by vlastnil monitor 1920x1080, takže všichni máme 1600x1200 a méně a obraz je perfektní a navíc je vysílán na 25 fps ne na 24.Monitor to zobrazuje třeba s refresh rate 60,70,75, je to jedno, lidské oko je tak nedokonalé, že je to vnímáno jako dokonalé.

Za další vysílání HDV v kině atd.....to je fantazie, to je jako by jsi napsal že negativ má takové a takové rozlišení.Je-li to vyvoláno jemnozrnně, tipl bych si, že je to tak miliarda x miliarda, protože co molekula bromidu stříbrného to bod.U kinofilmu to snad platí taky ne.
Takže to lze udělat takhle i digitálně miliarda x miliarda, ale není důvod, protože lidské oko to stejně nedocení, stačí mu o mnoho řádů míň a jeví se to dobré.
No a pár lidí se sešlo a řekli si, že když to bude od určíté hranice nahoru budou to nazývat HDV, protože technika už vyspěla natolik, že tím drátem proletí tolik 0 a 1, aby to dekoder dokázal v reálném čase zpracovat, za 20 let se přesuneme z nano technologií řekněme někam na dodeka a sejde se parta lidí a řekne bude SHDV (super), protože čipy zvládnou 10000 x cosi, atd .......
clee (6592)|21.4.2005 21:39
hdv se samozrejme taky printuje na celuloid, jinak pro zajimavost, kdyz se skenuje zaznam z celuloidovyho pasu pro strih do digitalu, je to jen vyjimecne vyssi rozliseni nez 16megapixel (4000x4000) takze vyslednej filmovej pas (na kterej se vysledek z digitalni strizny vypaluje laserem) nema rozliseni o nic vyssi, cipy na takhle vysoky rozliseni uz tu sice jsou, ale "feeling" a zrno celuloidu se simuluje dost spatne :-)
ODSakEda (2278)|21.4.2005 21:52
pavelpt -jen doplním, co jsem kdesi četl, že kinofilmovému políčku může konkurovat(odpovídat) digitál již cca od 10-20Mpixelů!

A můžu potvrdit, že nešlo z filmu (negativu) pro amatérké použití na zvětšováku ani u černobílého filmu (barevný má ještě horší rozlišovací schopnost, neb je jeden barevný bod pro oko tvořen třemi zrnky citlivých na 3 různé barvy...) zvětšovat o moc více než z 4Mpix. digitálu! Krom hrubozrnosti "vyplavaly" napovrch dropouty, prach či osahání negativu...!
TrueFriend (66)|23.4.2005 16:33
Tak koukám, že od videa jsme se dostali ke statickému snímku.
A jak může někdo popisovat příklad na filmu, když je to úplně jiná technologie.
Pokud využíváme k práci techniku, tak se bavme v jejím rámci.
A pokud se bavíme a videu, tak nepopisujme foto.
U fotografie rozhodují úplně jiné vlastnosti, než u videa...
a záznamové médium tu bylo řečeno digitální.
Nevím kdo studuje co, ale možná o tom píši "z konce" k čemu by měl člověk vzdělaný dojít, nebo neumím popspat systém jakým technologie pracuje.
Chápu, že pokud na video koukám z pohledu uživatele, tak je praxe taková jaká je...ale když se někdo podívá na schémata záznamu HDV a na podstatu "proč vůbec" vznikla HDV, tak pochopí i ten směr..."PROČ" a kam se má ubírat.
Tady někdo psal o tom, že se tato technologie zavedla, protože technika zvládne toto, tak proč to nezavést...ale kdepak.
technologie vznikla především kvůli pohodlí a kvalitě, kterou lidé vyžadují.
Kdyby se člověk spokojil s rozlišením 2megapixely, tak by nevyráběl vyšší a vyšší :)
Kvalitní a ostrý a ničím nerušený obraz...to je to, proč HDV vznikl.
Na techniku "čipy" to nemá vliv, protože HDV kamery většinou stále zaznaménávají na "nečipovou techniku" :)
Co se týká HDV, tak by Ti co tu odepisují se měli například podívat jak vůbec družice vysílající HDV vůbec zpracovává tento signál.
DV/DA, atd převodníky s frekfencí nemají nic společného, jen to, že obraz upraví pro "resample" hodnotu údajů...ale určitě nejksou tak kvalitní DV převodníky, které by v reálném čase upravovali video o 25snímků na 100snímku za vteřinu.
Pokud někdo studuje fyziku, ať si toto celé téma přečte od začátku a napíše svůj názor.
Jinak o tom rozlišení jsem psla proto, protože na běžné TV kterou mají všichni v ČR doma, tak přijímají ne-HDV televizi....a pokud pustíš HDV signál na takovéto TV tak ti bude blikat.
Musíš mít na to satelitní HDV dekodér, a co se týká PC, tak musíš mít HDV dekodér...

ale moje původní otázka je, jak dostat HDV signál do PC a nevím jestli mě už konečně někdo odpoví.

Je sice fakt, že HDV zatím v učebnicích není, ale pokud někdo studuje v dané oblasti, tak si sám sežene spoustu materiálů.
A pokud budu brát HDV jako člověk z pohledu běžného uživatele, co o tom párkrát někde slyšel, tak bych jednal asi stejně.
Pokud ale si seženu podstatu techologie a vlastnosti, tak nejenže zjistím proč vůbec tato technologie vznikla, nebo jak funguje, ale taky to řekne kam by se měla ubírat takovéto využití.

Pak takový člověk koukat na HDV technologii s otevřenou pusou a psát, že HDV je video o rozlišení ve vysokém rozlišení....to sice pravdu bude mít, ale zní to komicky, protože HDV není žádná super technologie a při zpracovávání ani nikterak náročná, ale je to pouze označení jiného režimu zpracovávání videa.
Jediné co může zaznamenat zátěž jsou kodeky při kompresi takového videa, a harddisky při čtení pokud bude original video v HDV formátu.

Pokud někdo má zájem, tak mu můžu udělat přednášku klidně, jak se s takovou kamerou HDV zachází při natáčení.

Pokud někoho zajímá technologie I-MAX, tak jsem také k dispozici.
Včetně dotazů "jak se natáčí s dvoukamerovým systémem formátu I-MAX".
Nechci tu psát že vím všechno a pokud si to někdo myslí, tak je na velkým omylu...a pokud někdo na to co jsem napsal kouká s otevřenou pusou a myslí si, že mu ujel už dávno vlak, tak tomu poradím, ať si vybere oblast studijního zájmu, při kterém pak nebude v konferenci zírat na to co někdo napíše s otevřenou pusou a bude sám psát bláboly z uživatelské praxe, když využívá k tomu, aby se koukl občas na nějakej ten film právě jen tu praxi.
Praxe se mnohdy liší od teorie a pokud tu chce někdo popisovat jak funguje technologie v praxi, tak klidně...ale ať si taky uvědomí, že mnohdy několik desítek vysokých škol a i několik let právě vytváří tu teorii...a proč?Právě aby se někdy mohlo docílit i té praxe.

Jeslti si někdo myslí, že vytvoří HDV formát se stovkami vylepšeními, než stávající HDV, tak ať to udělá...
Jeslti si někdo myslí, že vytvoří počítač 10x rychlejší, při stejné finančí investici, tak ať ho sestrojí...
O tomto všem je ale potřeba si něco přečíst, či chodit do školy, kde mu vysvětlej nějaký základy aby poté věděl co vůbec si má k tomu studování technologie nalézt...

Jako uživatel, kterj pak v praxi přehazuje jen kabely a DA/DV převodníky, tak na to remcat umí každej, ale pokud neumí víc, než si jen stěžovat na to, tak ať vymyslí něco lepšího...
Tak směle hoši do toho a až budete něco umět, tak budu rád, když si na takovéto úrovni budem zde opět psát...možná pak ten dialog bude trošku v jiném smyslu :-)
Vím že studovat podstatu HDV asi moc lidí nebude bavit, proto si asi to nepřečtete, ale věřte mi, že pokud se budete trošku zajímat o teorii, tak že pak budete vědět i co obnáší praxe.

Jinak to s tím blikáním monitoru...proč píšete, že blikat monitor nebude?Ten kdo to psal, tak to psal zřejmě čistě teoreticky...zkus si to v praxi.
A pokud i potom, tak zkus zauvažovat nad tím, proč má počítač na grafické kartě svůj "procesůrek" který má často chladič :-)
Poradím, že ho tam nemá jen na to, aby bylo větší teplo v PC :-)
mirekv (7169)|23.4.2005 16:49
No vy ste se s Edou dlouho hledali.
clee (6592)|23.4.2005 17:03
[quote]ale moje původní otázka je, jak dostat HDV signál do PC a nevím jestli mě už konečně někdo odpoví. [/quote]

omg kua uz sem to psal, bud z hdv kamery pres firewire nebo pres skystar z nekteryho hdtv kanalu, ses dementni nebo to hrajes? :-I
pavelpt (2713)|23.4.2005 17:10
Já přes SS2 jako transport stream hravě.Vzorek byl na potlachu tohoto fora, má to ODSakEda, jsou toho 4 minuty na celém CD-RW :-) ,určitě to potvrdí.
A z toho cd si to nahrávalo na HDD několik lidí, (myslím Slůně atd..) a že by přitom měli nějaké problémy jsem si nevšiml. :-) :-D :-)
TrueFriend (66)|23.4.2005 18:24
clee:
děkuji Ti moc, ale opravuji mou otázku.
Nemělo to být "Jak dostat HDV video do PC", ale mělo to být "Čím dostat HDV video do PC".
Čím => jakým softwarem, nebo utilitou popřípadě nějakým přefiltrováním.
Ale otázka "jak..." je taky zajímavá, děkuju za odpověď. :BB:
Já osobně pouze přehrávám TV pomocí iuVCR nastavené na rozlišení HDV videa.
Touto aplikací lze i nahrávat, i v tomto rozlišení...ale vysoké rozlišení neřeší způsob jakým je video zaznamenáváno do PC a to HDV.
Jak již víme, tak HDV není zaznamenáváno jako obyčejné video s rozdílem že o vysokém rozlišení, ale je zanamenáváno tak aby nezaťežovalo PC.
Aplikace musí tedy tento způsob přímo podporovat.
nestačí jen ukládání v DV formátu.

Jinak HDV video do PC dopravuji dvěmi paralelními USB porty z koaxiálního převodu ze satelitního dekodéru, který mám nastaven na "digitální televize" a ten dekodér v tomto režimu HDV umí již rozlišit.
clee (6592)|23.4.2005 18:34
nechapes ze pri nahravani nedochazi k zadny konverzi jen se uklada stream dat z druzice nic jinyho v tom neni, na presnej postup se zeptej pavlapt, nahravat z obyc tv do 1080 rozliseni je h.o.v.a.d.i.n.a, jinak hdv je zaznamenavany jako obycejny video s rozdilem vysokyho rozliseni, bud v mpeg2 nebo nove v mpeg4 (h.264, wm9), jak vsichni vime 9-)
pavelpt (2713)|23.4.2005 19:11
Ble,ble

[quote]
Já osobně pouze přehrávám TV pomocí iuVCR nastavené na rozlišení HDV videa.
[/quote]

Z iuVCR použiješ akorát source filter, jinak je to záležitost Big Billa, případně third party videodekoderu, ale ty nejsou nutné.