Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
14.10.2013, Pavel Zubatý, aktualita
DIGITALEUROPE představila kritéria pro televize, které mohou nést logo UHD. Vychází z dnešních 4K přístrojů. Samozvaný hlas evropského digitálního průmyslu slibuje lepší podmínky pro firmy zaměřené na konzumní elektroniku, informace a komunikace.
ODSakEda (108) | 15.10.201319:36
čili gamut barev, je samozřejmě dán těmi jen 8­-mi Bity, ale i kvalitou elektroniky obrazovky a přepočtem zdroje obrazu i kvalitou zdroje obrazu samože ­- přesněji, krom kvality již samotného záznamu kamerou i komprimací zdroje jako je zejména video při postprodukci ­(editaci aexportu­), které je často silně komprimované, ošizené na barevné hloubce... i ­(ne­)jemností přechodů ­(slévání ploch...­) a pod... ,

Ale i, mého pozorování a názoru, má na jemnost barevného přehodu ­(nepléct s, v článku zinovaném, rozsahem!­) má vliv i samotné rozlišení! Představte si velkou obrazovku , ale jen o velmi málo pixelech... Barevný prechod bude velmi neplynulý velmi skokový po obrovských čtvercích ­- pixelech, a maximálně ­"jemný­" po 1 pixelu ­(ménší skok jaksi nejde že­) a jelikož ten pixel bude velký, neb jich je málo i na velké obrazovce opakuji, budou to skoky jako ­"prase­"!

A tedy naopak: mnohem více pixelů ­- čili jemnější rastr obrazovky i celké v případě UHD, bude mít příznivý vliv nejen na rozlišovací schopnost jemných detailů v obraze, ale i najemnost barevných přechodů, stínování čili i stínování jen bílého přehodu do tmavší.

Toto nejvíc prozradí modré nebe nebo šedivé mraky. Jsou to často jedny z nejjemnějších barevných přechodů! Také se to jmenuje anglicky niance ­(íká se že vidím jemné niance­), nebo jak se to správně píše? :­-(
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.